Visuella problem. Min medicin.

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Tornet » 2013-03-15 2:35:54

Min fraga ar om ni tror att jag med medicinering, t.ex. stabilicerare, skulle fa detta att bli battre?

Mitt forsta inlagg har (saknar a a o). Blev diagosticerad med AS for drygt ett halvar sedan. Jag ater mediciner Voxra 225mg och Cipralex 15mg. Mina AS problem ar att jag filtrerar visuell information daligt (aven ljud) samt att jag ar valdigt trott. Upplever att mediceringen paverkar hur jag upplever visuella saker. Lakaren jag har kontakt med har namnt nagot om "stabilicerare" och jag har fatt tid for att diskutera medicinen (tyvarr forst om nagra veckor).

Ar arbetslos och nyligen avslutades min praktikplats. Sen dess har jag fatt mer problem med visuell stimulans an vad jag brukar ha. Hittade pa ordet "visuella tics" men fick hora att det inte fanns nagot som heter sa. Det handlar om att jag ser detaljer i allting, hur mycket problem detta ar varierar. Just nu ar det mer problem an vanligt. Jag ser "negativa former", d.v.s. former som skapas av utrymmet mellan tva andra saker.

Under de senaste dagarna har jag haft stora problem med synintryck. Tidvis har jag sett "detalier overallt", hur sakre ar vinklade, former pa bokstaver pa skyltar, massa saker. Superjobbigt eftersom jag inte direkt loser nagra problem genom att blunda. Har tidvis upplevt att jag inte kan kolla nagonstans eftersom jag hela tiden vill kolla bort for att undvika detaljerna. Fick nastan ett nervost sammanbrott ikvall p.g.a. detta.
Tornet
 
Inlägg: 55
Anslöt: 2012-12-23
Ort: Östersund

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-03-15 3:11:10

De problem du beskriver låter väldigt jobbiga och deras orsak framstår som mycket intressant.

Det kan bero på att din hjärna desperat försöker se mönster och system i visuellt stimuli där sådant egentligen inte är av väsentlighet för dig. Med "stabiliserare" antar jag att man menar någon lätt antipsykotisk medicin, vilken kan hjälpa dig att spärra de irrelevanta signalerna. Då kanske du slipper se dessa negativa former - som vanligen är ointressanta och som i ditt fall tycks bli rent överbelastande.

Jag äter också Voxra (300 mg) och har vid ett tillfälle märkt att det flimmrade lite i ögonvrån likt vid höga doser av koffein. (Hur har du förresten fått 225 mg Voxra?) I övrigt har jag upplevt de symptom du beskriver efter zopiklonintoxikation. Då "slumrar" en del utav hjärnan vilket leder till att man inte får den behandling utav sina sensoriska intryck som man behöver, vilket i mitt fall ledde till att jag såg spindlar på väggarna och geometriska mönster på helt vita väggar. Det gick ju över efter några timmar, men jag förstår att dina problem kan behöva medicineras.

Lycka till hos läkaren! =)
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Tornet » 2013-03-15 10:58:23

Tack for svar. Tar 3/4 av en 300mg tablett Voxra.
Tornet
 
Inlägg: 55
Anslöt: 2012-12-23
Ort: Östersund

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav marcooleo » 2013-03-15 12:33:28

En låg dos Seroquel 50-100mg till natten löser dina problem utan att du blir avtrubbad. OBS!! Seroquel gör dig mycket trött och du kan känna dig väldigt hängig i början, dessa insättningsbesvär försvann helt för mig efter två veckor och den medicinen har stoppat mina konstiga grubblerier. Seroquel är en mild antipsykotika. kanske du kan ge den en chans, men var beredd att stå ut med trötthet dygnet runt i ca två veckor isåfall, men sen släpper det
marcooleo
 
Inlägg: 610
Anslöt: 2011-04-01

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Kimmelie » 2013-03-15 19:39:48

Vet inte om jag förstått dig rätt, men det påminner om nåt som jag ser ibland, fast jag ser mer som färger och färgsprakande mönster runt allt. Dels så går det i vågor beroende på hur jag mår, t ex om jag mår dåligt och har ångest blir det värre, men jag har även varit med om flera gånger att mediciner har förvärrat symptomen. Som princip var det allt som lindrar ADHD (förutom rent amfetamin) förvärrade de autistiska dragen, och gjorde även "synstörningen" värre. Det gällde både sånt som höjer dopamin (t ex ADHD mediciner och vissa antidepressiva), och sånt som sänker serotonin (t ex Seroquel).

Min amatörgissning är att det är Voxra (höjer dopaminet) som är orsaken. I mitt fall var det i alla fall ingen tvekan om att medicinerna kraftigt förvärrade symptomen, som jag alltså hade innan men i betydligt lindrigare grad. Ta upp det med din läkare igen, men kalla det för nåt annat än "visuella tics"... :-)063
Kimmelie
 
Inlägg: 2022
Anslöt: 2009-09-09

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-03-31 18:38:55

Efter ett par veckors betänketid tänkte jag återkomma angående just hur Voxra kan inverka på de problem med tolkningen utav visuellt stimuli som du upplever.

Tornet skrev:Upplever att mediceringen paverkar hur jag upplever visuella saker. Jag ser "negativa former", d.v.s. former som skapas av utrymmet mellan tva andra saker. Under de senaste dagarna har jag haft stora problem med synintryck. Tidvis har jag sett "detalier overallt", hur sakre ar vinklade, former pa bokstaver pa skyltar, massa saker.


Du beskriver alltså problem med överstimulans utav visuella intryck vilket tycks bero på problem i bearbetningen utav dina sensoriska intryck.

Tornet skrev:Tar 3/4 av en 300mg tablett Voxra.


Okej, jag antar att du har en sån där tablettdelare som man köper på apoteket då. Dock är ju Voxra en tablett med flera drageringar och med s.k. modifierad frisättning. Den består utav en tablettkärna, ett första lager och ett andra lager som fungerar som mantlar för tablettkärnan. Det är till exempel vanligt att missbrukare krossar dessa tabletter för att få ett snabbare rus utav det dopaminerga bupropionet. Voxra brukar ju även ge utslag på polisens drogtester som amfetamin på grund av sin snarlika uppbyggnad. Kanske leder dels dosen om 225 mg, och dels det faktum att tablettens frisättning har korrumperats, till att du får en alltför kraftfull dopaminerg eller noradrenalinerg effekt.

Det finns även information om detta i fass: Tabletterna ska inte delas krossas eller tuggas eftersom det kan leda till en ökad risk för biverkningar. Det olösliga skalet från tabletten med modifierad frisättning kan förbli intakt under passagen genom mag-tarmkanalen och elimineras i avföringen.

Källa:
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/art ... erTypeID=0

Kimmelie skrev:Min amatörgissning är att det är Voxra (höjer dopaminet) som är orsaken.


Det är en klok gissning.

Voxra fungerar ju så att den selektivt hämmar det neuronala återupptaget utav ketekolaminen dopamin. Lite mer detaljerat så kan aminosyran tyrosin bilda DOPA som kan bli till dopamin (som kan bli till noradrenalin som kan bli till adrenalin). Voxra, eller bupropion, fungerar så att det hämmar dopaminets förmåga att binda till dopamintransportproteinet DAT1, genom att bupropionet och dess verksamma metaboliter själva binder upp sig till transportproteinet. Då kan inte dopaminet i lika hög grad återupptas eftersom det nedbrytande monoaminooxidassystemet (MAO-systemet) inte kan bryta ned dopamin fritt från DAT1. Dessutom leder bupropion till en utökad utsöndring utav dopamin. Voxra binder till 6-22% utav DAT1-proteinerna. Som jämförelse fordras en hämning utav över 65% för att uppnå ett rus. Det är därför som missbrukare krossar tabletterna och som det kan vara oklokt att dela dem.

Dopamin i sig är en signalsubstans som medverkar i att reglera glädje och entusiasm vilket är varför man använder Voxra som antidepressivum. Dock misstänks dopamin spela en roll vid neuropsykiatriska sjukdomar eftersom överskott av dopamin ofta har observerats vid psykoser och manier.

De visuella störningar som du beskriver tycks vara en sådan form av problem med den sensoriska bearbetningen att problemen kan liknas vid mycket milda psykotiska problem. Du är inte ensam om att ha problem med att hantera visuellt stimuli bland människor med diagnoser inom autismspektrumet.

Normalt vis så brukar personer med neuropsykiatrisk symptomatologi så som manier, psykoser eller bipolaritet undvikas att behandlas med Voxra. Det finns även klinisk data som visat på att Voxra i kombination med stämningsstabiliserande läkemedel lett till lägre förekomster av utvecklandet av manier. Dina problem är ju visserligen inte relaterade till maniska symptom, men de kan som sagt liknas vid psykotiska symptom eftersom de intryck du uppfattar avspeglar din omgivning så annorlunda.

Ifall man ser till de vanliga biverkningstabellerna så är ju inte dina problem unika.
Synstörningar drabbar 1-10%.
Hallucinationer drabbar upp till 0,01%.

Själva problemet du beskriver är ju ingen avancerad eller svårartad hallucination, men det är ju samtidigt ingenting som andra människor normalt ser, så en slags sensorisk störning är det ju. Det kan även beskrivas som en synstörning vilket enligt de undersökningar som gjorts är en vanlig biverkning. Själva skillnaden mellan en synstörning och en hallucination ligger i hur intrycket uppfattas. Synstörningar framstår som uppenbara fel emedan hallucinationer kan tyckas påvisa verkligheten.

Utöver de dopaminerga effekterna så har ju även Voxra effekt på andra signalsubstanser.

Även noradrenalinets återupptag hämmas, om än bara hälften så kraftfullt som dopaminets. Noradrenalin produceras ur dopamin och är en annan signalsubstans som även agerar som ett hormon. Det används främst för stressreglering och influerar även belöningssystemet. Vidare, vilket är särskilt intressant i ditt fall, så påverkar noradrenalin transporten utav glutamat, och en förhöjd nivå utav noradrenalin kan således föranleda höjda nivåer utav glutamat, vilket sägs vara relaterat till schizofrena effekter så som psykotiska problem. Dessutom leder bupropion till en förhöjd utsöndring utav noradrenalin. Slutligen påverkar även Voxra minimalt serotonin genom att de förhöjda noradrenalinnivåerna nedströms aktiverar serotoninneuroner i högre grad än normalt.

Därför skulle det kunna vara så som Voxran bidrar till att förstärka dina sensoriska problem. De stabiliserare som din läkare talar om är sannolikt, som jag tidigare skrivit om, milda antipsykotiska läkemedel för att motverka just hallucinationer.

Lite källmaterial om Voxras (bupropionets) samband med psykotiska symptom.
http://www.jabfm.org/content/21/3/244
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11096-008-9272-x
http://www.indianjpsychiatry.org/article.asp?issn=0019-5545;year=2009;volume=51;issue=1;spage=53;epage=54;aulast=Grover
https://www.thieme-connect.de/DOI/DOI?10.1055/s-2002-36393

[En intressant tanke är att dopaminerga och noradrenalinerga läkemedel används för att mildra koncentrationssvårigheter vid ADHD. De påverkar alltså fokus. Kanske kan dessa mediciner även föranleda ett alltför starkt fokus. Detta är dock enbart en ogrundad parentes.]

Hur har dina problem utvecklats?
Hur går det med din medicinering?
Har du fått något stabiliserande läkemedel?
Om ja, vilket?
Om ja, hjälper det?
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav imagine » 2013-03-31 19:20:18

Har aldrig upplevt det som du beskriver pga Voxran. Voxra är f.ö en helt underbar medicin i måttliga doser. Det enda som jag har upplevt är att man kan bli snurrig i huvet och känna som att man kommer svimma om den upptas för snabbt. Men ja, dopaminet kan vara orsaken. Dock vad jag vet så är voxrans effekt på dopaminet väldigt marginell då den mest ökar norepinephrinet (som i sig gör att man blir pigg och full av energi).

Men såklart för hög dopaminhalt leder ju till OCD och att man blir besatt av saker. Men då brukar SSRI hjälpa eftersom den sänker dopaminet allteftersom den ökar serotoninet. Jag har dock alldrig märkt att voxran gjorde mig mer besatt av saker. Snarare mer fokuserad. Men inte "besatt" som man kan bli ibland.

http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_snow
imagine
 
Inlägg: 115
Anslöt: 2013-03-29

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-03-31 19:40:09

imagine skrev:Har aldrig upplevt det som du beskriver pga Voxran. Voxra är f.ö en helt underbar medicin i måttliga doser. Det enda som jag har upplevt är att man kan bli snurrig i huvet och känna som att man kommer svimma om den upptas för snabbt.


Jag delar din uppfattning och för mig har Voxran fungerat utmärkt. Dock brukar det enligt behandlande läkare vara så att antingen fungerar den väldigt bra, eller väldigt dåligt.

imagine skrev:Men ja, dopaminet kan vara orsaken. Dock vad jag vet så är voxrans effekt på dopaminet väldigt marginell då den mest ökar norepinephrinet (som i sig gör att man blir pigg och full av energi).


Nej det är fel. Bupropion hämmar återupptaget utav dopamin dubbelt så kraftfullt som den hämmar återupptaget utav noradrenalin (eller norepinephrin). Voxra är en ny form utav antidepressiva läkemedel som framför allt inriktar sig på att höja dopaminnivåerna för att göra patienten gladare.

imagine skrev:Jag har dock alldrig märkt att voxran gjorde mig mer besatt av saker. Snarare mer fokuserad. Men inte "besatt" som man kan bli ibland.


Nej den ger ju enbart maniska eller psykotiska symptom för predisponerade patienter vilket varken du eller jag tycks vara.



Ja det fenomenet beskriver snarlikt det jag upplevde efter zopiklonintoxikation.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav imagine » 2013-03-31 22:31:04

Nej det är fel. Bupropion hämmar återupptaget utav dopamin dubbelt så kraftfullt som den hämmar återupptaget utav noradrenalin (eller norepinephrin). Voxra är en ny form utav antidepressiva läkemedel som framför allt inriktar sig på att höja dopaminnivåerna för att göra patienten gladare.


Har läst någonstans att den bryts ner och att dess metaboliter tillsammans har en större effekt på NE än DA. Medans bupoprion som ämne i sig binder mest till DA. Fanns även en tabell med mätvärden. Men det finns tyvärr väldigt lite information om exakt hur bupoprion fungerar. Huvudsaken är väl att den fungerar. Kanske för att den är så pass unik jämfört med t.ex. SSRI mediciner.
imagine
 
Inlägg: 115
Anslöt: 2013-03-29

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-04-01 0:57:00

imagine skrev:Har läst någonstans att den bryts ner och att dess metaboliter tillsammans har en större effekt på NE än DA. Medans bupoprion som ämne i sig binder mest till DA. Fanns även en tabell med mätvärden.


Eventuellt kanske du mindes tabellen: Interaction of Burpopion and Its Endogenous Metabolites With Different Neurotransmitter Transporters i rapporten Pharmacological and Neurotoxicological Actions Mediated By Bupropion and Diethylpropion. Den finns som bilaga i kapitel 9. Dock kanske du behöver medlemskap för att komma åt själva tabellen. Den visar dock på hur bupropion har större hämmande effekt på dopamin än på noradrenalin. Vidare finns det ju fler förklaringar till varför den dopaminerga effekten är den viktigaste vid behandling utav depression med just Voxra.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0074774209880094

Den mest betydande effekten utav Voxra är återupptagshämmandet utav dopamin. Dock stämmer det att den beteendemodifierande verkningsmekanismen av vissa har antagits ha att göra med återupptagshämmning utav noradrenalin. Dock anser majoriteten att de dopaminerga effekterna är av störst betydelse.

The results demonstrate strong similarities with those obtained using other dopamine uptake inhibitors as training drugs, and support the view that the behavioural effects of bupropion are primarily mediated by dopaminergic mechanisms.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs002130050443

Bupropion and its metabolites induced a low occupancy of the striatal DAT over 24 hours under conditions of steady-state oral dosing with therapeutic doses of bupropion SR. These data are consistent with the hypothesis that dopamine reuptake inhibition may be responsible in part for the therapeutic effects of the drug.

http://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(02)01834-6/abstract

Bupropion’s efficacy for these uses rests upon its ability to support positive mood by inhibiting the reuptake of dopamine into cells, leaving more of the neurotransmitter circulating in the mesolimbic system.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797110/

Av de farmakologiska behandlingar som finns tillgängliga i den nuvarande svenska arsenalen antidepressiva finner man att Voxra är det enda antidepressivum som utnyttjar en främst dopaminerg effekt. Vill man främst höja nivåerna utav noradrenalin används NARI (noradrenalinåterupptagningshämmare) så som Edronax (Reboxetin). En annan välkänd NARI är Strattera (atomoxetin) men den används vanligen enbart mot ADHD-symptom. Jämförelsevis finns det starka dopaminerga mediciner som också de används mot ADHD-symptom. Det finns ju andra preparat som har en viss dopaminerg effekt men bupropion är det enda preparat som huvudsakligen riktar in sig på det.

Voxra hämmar återupptaget av dopamin dubbelt så kraftfullt som det hämmar upptaget av noradrenalin.
It is about twice as potent an inhibitor of dopamine reuptake than of norepinephrine reuptake.

http://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/capn.2008.13.5.6

Dessutom är det så att Voxras hämmande effekt utav återupptaget av noradrenalin, i frontalloben (där det saknas transportörer för återupptag av dopamin) gör att dopaminnivåerna höjs ytterligare eftersom återupptaget av noradrenalin i sig sänker dopaminnivåerna. På så vis leder även den effekten till förhöjda dopaminnivåer i frontalloben. Syftet är alltså att höja dopaminnivåerna.

Since dopamine is inactivated by norepinephrine reuptake in frontal cortex, which largely lacks dopamine transporters, bupropion can increase dopamine neurotransmission in this part of the brain.

http://stahlonline.cambridge.org/prescribers_drug.jsf?page=0521683505c09_p53-58.html.therapeutics&name=Bupropion&title=Therapeutics

Bupropion metaboliseras ju, utav främst enzymet CYP2B6 men även utav CYP1A2, 2A6, 2C9, 3A4 och 2E1, i levern till tre farmakologiskt aktiva huvudmetaboliter: hydroxibupropion (i 2 isomerer), treohydrobupropion och erytrohydrobupropion. Utav dessa är hydroxibupropion särskilt intressant då den i sig kraftfullt hämmar enzymet CYP2D6 vilket innebär att exempelvis Venlafaxin eller Mianserin inte kan metaboliseras i normal takt. Kombinationen av Voxra och t.ex. Venlafaxin kan då föranleda extra höga nivåer utav noradrenalin vilket kanske var det du åsyftade då du skrev att Voxra har en så betydande verkan på just noradrenalinet.

Vidare angående de aktiva metaboliterna så är hydroxibupropion hälften så kliniskt aktivt som bupropion emedan amino-alkoholisomererna treohydrobupropion och erytrohydrobupropion endast är ungefär en femtedel så kliniskt aktiva. Detta kan bero på att proteinbindningsgraden utav amino-alkoholisomererna är ungefär hälften jämfört med den utav bupropion och hydroxibupropion vilken ligger på 84%. Inte heller metaboliternas något längre halveringstider kan kompensera för deras ineffektivitet.

Som slutkläm kan infogas lite rådata om hur potent bupropion har möjlighet att hämma återupptaget utav dopamin respektive återupptaget utav noradrenalin under de mest fördelaktiga förhållandena.
Dopamin: 100%
Noradrenalin: 27%
5-HT: 2%

imagine skrev:Huvudsaken är väl att den fungerar. Kanske för att den är så pass unik jämfört med t.ex. SSRI mediciner.


Ja det tycker jag med. Voxra är den enda antidepressiva medicin jag provat som faktiskt har gjort sitt jobb. Den enda nackdelen jag har upplevt är att den initiala uppåteffekten tycks avta och att man kanske utvecklar en viss tolerans gentemot den. Jag överväger att gå upp till 450 mg nu men jag måste överlägga med min läkare först. Det vore ju inte optimalt att bli beroende utav medicinen.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Tornet » 2013-04-08 18:37:35

Hur har dina problem utvecklats?
Hur går det med din medicinering?
Har du fått något stabiliserande läkemedel?
Om ja, vilket?
Om ja, hjälper det?


Sa har har det gatt sen jag skrev sist. Har precis borjat med Venlafaxine istallet for Cipralex. Tankte aterkomma nar vi ser hur det verkar.

Slutade med Cipralex da lakaren ville att jag skulle borja med annan medicin. Lakaren ville veta vilka ev. biverkningar som var av vad. Fick obehagliga symtom av att sluta, t.ex. dalig koordination. (Forsokte aka langdskidor, det gick knappt). Fick snabbare lakartid pga att jag blev supertrott. Trottheten ar for ovrigt mitt storsta problem. Blev pa en gang mindre trott av att sluta med Cipralex. Fick dock andra problem som angest och stress.

Tror inte (avfardar) att min delning av Voxra har nagot med det att gora. Voxran (samt de flesta andra mediciner) verkar inte pa sa kort sikt. Att man far i sig en viss mangd under en viss tidsperiod ar huvudsaken. (Har under resor tagit extra mycket Voxra for att orka, blev sen valdigt nedstamd en period. Dock inte direkt efterat).

Kan tillagga att nar jag var yngre tecknade jag ganska mycket. Anvande ovningar fran boken "Teckna med högra hjärnhalvan", http://tusenfald.se/blogg/?p=1268, http://www.math.kth.se/~goranr/sjuan.htm (boken ar kurslitteratur pa universitetet). Har gjort att jag delvis vant mig av med att se verkligheten som symboler (vilket hjarnan gor naturligt). Har markt att visuella problem blir varre och hor ihop med perioder da jag ar konstant trott.
Tornet
 
Inlägg: 55
Anslöt: 2012-12-23
Ort: Östersund

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-04-08 18:48:42

Tornet skrev:Har markt att visuella problem blir varre och hor ihop med perioder da jag ar konstant trott.


Detta är verkligen intressant. Menar du perioder av befogad trötthet p.g.a. sömnbrist eller perioder av tillsynes obefogad trötthet? Hur ser din trötthetsfrekvens ut; finns det någon uppenbar bakomliggande orsak? Tror du att de visuella problemen beror på tröttheten eller tror du att tröttheten och de visuella problemen bägge är resultat av samma orsak?
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Tornet » 2013-04-10 23:33:40

Gripandekylig skrev:... befogad trötthet ... obefogad trötthet?

Bade obefogad och befogad. Nyligen utlostes en 4 veckors period, av trotthet, av stress. Fick en klocka fran hjalpmedelscentralen som skulle hjalpa mig att komma upp pa morgonen. Anvande den i en vecka sen utlostes supretrotthet.

Mycket intryck kan aven utlosa trotthet, d.v.s. nar jag inte far vila mellan saker. Har t.ex. hant nar jag varit ivag pa gruppresa och bodde ihop med andra 24-7.


Gripandekylig skrev:Hur ser din trötthetsfrekvens ut; finns det någon uppenbar bakomliggande orsak?
Kan inte forutse min trotthet. (Ingen bakomliggande orsak. Min forsta lakare fragade om jag rokt marijuana, antar att det ar lite likartade symtom). En liknelse. I gymnasiet hade jag korta perioder av mani. (Har jag inte langre). Trottheten bara kommer, helt plotsligt ar jag sa trott att jag inte orkar ngt. T.ex. efter maten handdiskar jag. Om jag ar trott orkar jag inte handdiska utan maste vanta kanske en timme. Annars kan vid trotthet handa att jag inte orkar vattna blommor, ga ut, att jag vinglar omkring med slutna ogon.

Gripandekylig skrev:Tror du att de visuella problemen beror på tröttheten eller tror du att tröttheten och de visuella problemen bägge är resultat av samma orsak?

Mina visuella problem ar ganska konstanta. Vid trotthet ar jag inte trott hela tiden, jag ar som att jag har en av och pa knapp som vaxlar. Vid av (trott) har jag jattemycket visuella problem, vid pa har jag mycket mycket mindre problem.

Har tyvarr lite svart att beskriva hur det ar att ha visuella problem, jag menar. Verkligheten ar ju samma hela tiden. Forenklat. Vid visuella problem fastnar alla detaljer i langtidsminnet. Jag kan inte titta pa (typ nagonting, enfargade saker gar bra). Alla detaljer ar narvarande. Jag vill inte se dom. Obehagligt. Uppfattar saker pa "ett annat satt". (Som sagt jag kan inte forklara det). I vintras hade jag en period nar det var sa, Gick en stracka pa kanske 500 meter utomhus, med massa spar i snon. Kandes som jag hade gatt jattelangt eftersom jag blev helt uttrottad av alla monster i snon. Sadant som man normalt ignorerar och inte tanker pa. Jag ser (ibland) former av saker pa ett annat satt. Sa som de verkligen ar istallet for att abstrahera dom till "saker". De blir falt, vinklar, ytor. // Kort sagt, for mycket. Man orkar inte ta in sa mycket. // Visuella problem har blivit varre sen jag borjade medicinera. (Vilket jag maste gora).
Tornet
 
Inlägg: 55
Anslöt: 2012-12-23
Ort: Östersund

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-04-11 17:28:02

Orsak till trötthet.
Tornet skrev:Nyligen utlostes en 4 veckors period, av trotthet, av stress.
Mycket intryck kan aven utlosa trotthet, d.v.s. nar jag inte far vila mellan saker.

Okej, så tröttheten kan orsakas av stress och sensorisk belastning. Kanske kan stressen ibland bero på den sensoriska överbelastningen. I ditt exempel med väckarklockan så verkar det ju ha kunnat handla om att du inte fick sova ut. Eller?

Symptom av trötthet.
Tornet skrev:helt plotsligt ar jag sa trott att jag inte orkar ngt.
Annars kan vid trotthet handa att jag [...] vinglar omkring med slutna ogon.

Okej, så ibland blir du orkeslös och ibland vinglar du omkring med slutna ögon. Orkeslösheten är ju tämligen karaktäristisk för all form av trötthet men att behöva sluta ögonen kan ju ha att göra med ett samband med den visuella överstimulansen.

Orsak till visuella problem.
Tornet skrev:Visuella problem har blivit varre sen jag borjade medicinera.

Därför borde någon utav dina mediciner förstärka den bakomliggande orsaken till problemen. Alltså bör man kunna läsa på om medicinernas farmakodynamiska egenskaper för att finna orsaken till problemen. Kanske är det ändå exempelvis Voxran som förhöjer dopaminnivåerna för kraftfullt, eller så kan det vara någon annan medicin. Kanske har du använt SSRI under en längre period? Vet du några fler mediciner som skulle kunna påverka dina visuella problem? Har du någon särskild i åtanke?

Symptom av visuella problem.
Tornet skrev:Vid visuella problem fastnar alla detaljer i langtidsminnet.
Jag kan inte titta pa (typ nagonting, enfargade saker gar bra).
Alla detaljer ar narvarande.
Jag ser (ibland) former av saker pa ett annat satt. Sa som de verkligen ar istallet for att abstrahera dom till "saker". De blir falt, vinklar, ytor.

Tröskeln för visuell överstimulans tycks ligga lågt och symptom av dissociation förekommer. Det påminner lite om effekterna vid intag av 5-HT2A-agonistiska substanser. Det är onekligen ett väldigt intressant fenomen men jag kan tänka mig att det är mycket påfrestande att utstå dessa symptom. Någonting gör vidare att du fokuserar på och memorerar detaljerna. Det kan visserligen också vara kopplat till perceptionsproblem av typen 5-HT2A-agonism.

Relation mellan trötthet och visuella problem.
Tornet skrev:Vid av (trott) har jag jattemycket visuella problem, vid pa har jag mycket mycket mindre problem. [...]
jag blev helt uttrottad av alla monster i snon.
[...]
Kort sagt, for mycket. Man orkar inte ta in sa mycket.

Okej, så det finns en korrelation mellan tröttheten och de visuella problemen. Det verkar som att tröttheten ibland kan bero på de visuella problemen. Kanske blir den sensoriska överstimulansen alltför påfrestande vilket kan föranleda förhöjda stressnivåer och därmed trötthet.

Hur blev det med stabiliseraren? Fick du någon sådan medicin?
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Tornet » 2013-04-15 12:57:28

Gripandekylig skrev:Orsak till trötthet.
...Väckarklockan.
Ja. Stress. Vetskapen om att den skulle ringa en viss tid.

Gripandekylig skrev:Symptom av trötthet.
...att behöva sluta ögonen kan ju ha att göra med ett samband med den visuella överstimulansen.
Nej, snarare en tecken pa hur trott jag var.

Gripandekylig skrev:Orsak till visuella problem.

Anvant SSRI av och till de senaste 10 aren.

Gripandekylig skrev:Symptom av visuella problem.

Lite 'long-shot' det med 5-HT2A-antagonistiter. Laste http://en.wikipedia.org/wiki/5-HT2A_receptor pa wikipedia och lite annat (fann inget vart att citera). Star lite om mojliga samband med LSD, samt samband med Cannabis. Vill papeka att jag inte ser sambandet med mina problem och att halucinera. Har halucinerat en gang (efter vaken 3 dar). Var helt annorlunda.

Gripandekylig skrev:Hur blev det med stabiliseraren? Fick du någon sådan medicin?
Nej.

Nuvarande medicinering:
225 mg Voxra (delar tabletterna, pga dosen finns ej).
225 mg Venlafaxine. Gor att jag faktiskt kan ga upp pa morgonen och inte maste halla i mig kaffe och vanta nagra timmar innan jag orkar ngt. Hurra! Maste dock vila en ggn pa dagen for att orka (mindre an forut iaf).

Övrigt:
Om man gor saker snabbt triggar man vänster hjärnhalva att ta kommandot. Ar lite sa for mig. Vaknar, kan t.ex. inte kolla pa en mönstrad duk pga den ar storande. (Troligtvis höger hjärnhalva som spökar). Blir piggare. Kan helt plotsligt kolla pa sadana föremal, visuell information inte lika storig.
Tornet
 
Inlägg: 55
Anslöt: 2012-12-23
Ort: Östersund

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Issa Jesus » 2013-04-15 16:33:31

Tornet skrev:Min fraga ar om ni tror att jag med medicinering, t.ex. stabilicerare, skulle fa detta att bli battre?

Mitt forsta inlagg har (saknar a a o). Blev diagosticerad med AS for drygt ett halvar sedan. Jag ater mediciner Voxra 225mg och Cipralex 15mg. Mina AS problem ar att jag filtrerar visuell information daligt (aven ljud) samt att jag ar valdigt trott. Upplever att mediceringen paverkar hur jag upplever visuella saker. Lakaren jag har kontakt med har namnt nagot om "stabilicerare" och jag har fatt tid for att diskutera medicinen (tyvarr forst om nagra veckor).

Ar arbetslos och nyligen avslutades min praktikplats. Sen dess har jag fatt mer problem med visuell stimulans an vad jag brukar ha. Hittade pa ordet "visuella tics" men fick hora att det inte fanns nagot som heter sa. Det handlar om att jag ser detaljer i allting, hur mycket problem detta ar varierar. Just nu ar det mer problem an vanligt. Jag ser "negativa former", d.v.s. former som skapas av utrymmet mellan tva andra saker.

Under de senaste dagarna har jag haft stora problem med synintryck. Tidvis har jag sett "detalier overallt", hur sakre ar vinklade, former pa bokstaver pa skyltar, massa saker. Superjobbigt eftersom jag inte direkt loser nagra problem genom att blunda. Har tidvis upplevt att jag inte kan kolla nagonstans eftersom jag hela tiden vill kolla bort for att undvika detaljerna. Fick nastan ett nervost sammanbrott ikvall p.g.a. detta.


du ser profetiskt, andligt, och för att det inte ska bli input overload, så rekommenderar jag biverkningsmedecinen "pargitan'. även en eller två lugnande funkar, t ex "bensodiasipiner', jag brukar oxarscand, vid behov. var försiktig med benso, de gör en beroende om man tar för mycket.

detta gör att du pallar trycket, möjligen är det lite jobbigt ändå, men du knäcks inte och blir psykotisk. möjligen kan du behöva terapi? eller de medecinerna jag vet, funkar, för mig iallafall.

lycka till!

Issa Jesus, Krishna,
Jesuiten magnus.
Issa Jesus
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2242
Anslöt: 2012-01-06
Ort: lulea, atlantis.

Visuella problem. Min medicin.

Inläggav Gripandekylig » 2013-04-16 17:51:39

Tornet skrev:Vaknar, kan t.ex. inte kolla pa en mönstrad duk pga den ar storande.

Tornet skrev:Star lite om mojliga samband med LSD, samt samband med Cannabis.

Ja alltså just det symptomet: att bli överbelastad av visuellt stimuli är vanligt förekommande vid intag av LSD. Exempelvis kan det bli så att man hellre blundar eller tittar in i en vit vägg än att se ut över ett belamrat rum med böcker i bokhyllor, prylar på bord m.m. Detaljerna i det man observerar blir alltför påtagliga. Många tror ju att LSD kan resultera i filmiska visuella hallucinationer men det handlar oftare om en förvrängd tolkning utav den sensoriska input man får. Exempelvis kanske man noterar detaljer eller mönster och lägger märke till samband som man annars inte hade sett. Det var därför jag associerade dina problem till vad jag känner till om sådana effekter. Fast problemen behöver ju inte bero på samma sak trots att de liknar varandra.

Enligt vad jag har läst så skulle det trots allt kunna ligga någonting i 5-HT2A-hypotesen.

Tornet skrev:Anvant SSRI av och till de senaste 10 aren.


Arlene S. Eison, U.Lena Mullins skrev:Several classes of psychotherapeutic agents also downregulate 5-HT2A receptors with chronic administration including classical antidepressants
[...]
It is suggested that these diverse modulatory influences on 5-HT2A receptor regulation and function may meaningfully impact the therapeutic actions of drugs, including pharmacologically distinct antidepressants.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0166432896000927

Francis J. McMahon, Silvia Buervenich skrev:HTR2A encodes the serotonin 2A receptor, which is downregulated by citalopram.
[...]
Although citalopram does not directly bind to 5-HT2A receptors, several antidepressants do bind 5-HT2A receptors as antagonists

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474035/

En långvarig nedreglering av receptorerna kan ge reboundeffekter vid avslutad SSRI-behandling, men det är mycket ovanligt.

Vidare behöver inte kopplingen ligga i medicineringen utan kan vara relaterat till orsakerna bakom kroniskt trötthetssyndrom eller ME/CFS: Myalgisk Encefalomyelit/Chronic Fatigue Syndrome.

Smith AK et al. skrev:The pathophysiology of CFS remains elusive, although abnormalities in the central nervous system (CNS) have been implicated, particularly hyperactivity of the serotonergic (5-hydroxytryptamine; 5-HT) system and hypoactivity of the hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis. Since alterations in 5-HT signaling can lead to physiologic and behavioral changes, a genetic evaluation of the 5-HT system was undertaken to identify serotonergic markers associated with CFS and potential mechanisms for CNS abnormality.
[...]
Of the polymorphisms examined, three markers (-1438G/A, C102T, and rs1923884) all located in the 5-HT receptor subtype HTR2A were associated with CFS when compared to NF controls.
[...]
These data indicate that sequence variation in HTR2A, potentially resulting in its enhanced activity, may be involved in the pathophysiology of CFS.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18079067

Symptom vid CFS skrev:3.
Post-exertional malaise, where physical or mental exertions bring on "extreme, prolonged exhaustion and sickness"
[...]
Visual disturbances (blurring, sensitivity to light, eye pain or dry eyes)
[...]
Difficulty maintaining upright position (orthostatic instability, irregular heartbeat, dizziness, balance problems or fainting)

http://en.wikipedia.org/wiki/Chronic_Fatigue_Syndrome

Det behöver ju givetvis inte vara så att du kan diagnostiseras med CFS men eftersom vissa utav symptomen är snarlika kan eventuellt dina problem orsakas av något liknande bakomliggande system. Man bör givetvis utesluta andra orsaker så som borelia, diabetes, hypotyreos och systemisk lupus erythematosus som alla kan generera extrem trötthet och visuella problem av den art som du beskriver; man bör även utesluta HPPD som dock fordrar ett tidigare intag av en psykoaktiv substans.

CDC skrev:Medications can also cause side effects that mimic the symptoms of CFS.

http://www.cdc.gov/cfs/diagnosis/index.html

Men dina problem behöver ju inte bero på överaktivitet av 5-HT2A-receptorer.

Hur länge har du upplevt trötthet respektive visuella problem?
Har du märkt någon skillnad i symptomatologin när du använt SSRI-preparat?
Finns det andra utlösande faktorer än stress?
Skulle du kunna beskriva de visuella problemen ännu lite mer detaljerat?
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Återgå till Aspergare och vården



Logga in