Väldigt förenklad matlagning
harrypotter skrev:1 burk norrlandspölsa är näringsrikt. Till det kan man ha makaroner eller potatis + rödbetor.
Var hittar du norrlandspölsan? I vilken affär, menar jag. Jag älskade det som barn, men här i Skåne är det inte så lätt att hitta det i affärerna.
De har även slutat ha storpacken av småländska kroppkakor (så enkelt: dela, stek och ät med lingon!)
När jag var barn fanns det även leverbiff, frusen korv man köpte på Konsum, skivade och stekte och åt till potatis med lingon och brun sås till. Det var så gott, men finns inte längre. Inte ens i den del av landet där jag växte upp.
Jag älskar förresten också stuvad spenat! Helst just till fiskpinnar!
Senast redigerad av Kritan 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Ja spenat är gott
Hittade det i affären i form av blad men jag vet inte var man hittar den spenat man fick när man var liten.
Var någon form av stuvning typ och ingen betraktade det som grönsaker, det var ju spenat så alla åt det
Hittade det i affären i form av blad men jag vet inte var man hittar den spenat man fick när man var liten.
Var någon form av stuvning typ och ingen betraktade det som grönsaker, det var ju spenat så alla åt det
Senast redigerad av nano 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Ganesh skrev:Ostsås görs enklast genom att hålla cremefaiche i en kastrull och när den är varm hälla i riven (helst lagrad) ost efter smak. Man kan också ha litet keso vid sidan om, och kanske färskk tomat, gurka el. dyl.
Konstigaste receptet på ostsås jag sett. (Jag är typen som gör avancerade såser.)
Men, förut, när jag levde med min exmake (som till skillnad från min nuvarande inte hade något problem med att jag gillade den nyttigare typen av mat), så åt jag ofta följande:
1. Koka bulgur i en kastrull (tar typ 10 min)
2. Häll i krossade tomater medan bulgurn fortfarande står på spisen, rör om.
3. Smula i torkad basilika (eller riven, färsk basilika om du hellre vill det, rör om.
4. Låt skiten stå och småputtra lite så att bulgurn absorberar tomaterna och tomaterna absorberar basilikasmaken.
5. Done! Ät tillsammans med burk-fonfisk och broccoli.
Senast redigerad av Charley? 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
nano skrev:Ja spenat är gott
Hittade det i affären i form av blad men jag vet inte var man hittar den spenat man fick när man var liten.
Var någon form av stuvning typ och ingen betraktade det som grönsaker, det var ju spenat så alla åt det
Kolla i frysdisken. "Stuvad spenat" står det på paketet. Tyvärr innehåller det ofta en massa tillsatser så läs innehållsförteckningen.
Eller be att någon här berättar hur man gör egen spenatstuvning. (Jag vill också gärna veta.)
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Inger skrev:nano skrev:Ja spenat är gott
Hittade det i affären i form av blad men jag vet inte var man hittar den spenat man fick när man var liten.
Var någon form av stuvning typ och ingen betraktade det som grönsaker, det var ju spenat så alla åt det
Kolla i frysdisken. "Stuvad spenat" står det på paketet. Tyvärr innehåller det ofta en massa tillsatser så läs innehållsförteckningen.
Eller be att någon här berättar hur man gör egen spenatstuvning. (Jag vill också gärna veta.)
Så här gör jag (och så gjorde min mamma):
Häll fryst hackad spenat i valfri mängd i en kastrull tillsammans med lite smör (en msk till några hg spenat ungefär) och låt det sakta koka upp. Ta av kastrullen och häll i en hopskakad/vispad blandning av mjölk och vetemjöl (mängd och proportioner beroende på hur mycket du vill ha och hur tjock du vill ha den - tex 1½ dl mjölk och 1-2 msk mjöl till 3 hg spenat). Låt koka upp igen och småkoka sakta i 3-5 minuter under omrörning så att det inte fastnar i botten av kastrullen (det gör gärna det med mjölk i). Krydda med salt, peppar och riven muskot. Klart!
Redningen kallas toppredning. Användbart till mycket. En del grädde istället för mjölk ger en mildare smak. En liten nypa socker i var vanligt förr men det tycker inte jag är nödvändigt. Mer mjöl i ger tjockare stuvning, mer mjöl+mjölk ger mindre framträdande spenatsmak.
Numera hoppar jag oftast över mjölet och kokar ihop spenaten med grädde istället men det blir inte riktigt likadant...
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir skrev:Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Finhackade sardeller stör inte heller.
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Jonte skrev:Kvasir skrev:Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Finhackade sardeller stör inte heller.
Blandar du dem i spenaten?
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir skrev:Jonte skrev:Kvasir skrev:Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Finhackade sardeller stör inte heller.
Blandar du dem i spenaten?
Fräser försikigt vitlöken med sardellhacket i olivolja innan jag öser i spenaten.
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Jonte skrev:Kvasir skrev:Jonte skrev:[quote="Kvasir"]Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Finhackade sardeller stör inte heller.
Blandar du dem i spenaten?
Fräser försikigt vitlöken med sardellhacket i olivolja innan jag öser i spenaten.[/quote]
OK. Det kan nog vara gott. Dock har jag på känn att sardellerna kan ha lite för stark smak i sammanhanget, och att det kanske passar bättre till t.ex. stekt lax, än gravad/rökt.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir skrev:Jonte skrev:Kvasir skrev:[quote="Jonte"][quote="Kvasir"]Varför förstöra spenaten med att stuva den? Köp bladspenat och värm i smör i en stekpanna eller kastrull och tillsätt rikligt med vitlök och svartpeppar. Speciellt gott ihop med gravad/rökt lax.
Finhackade sardeller stör inte heller.
Blandar du dem i spenaten?
Fräser försikigt vitlöken med sardellhacket i olivolja innan jag öser i spenaten.[/quote]
OK. Det kan nog vara gott. Dock har jag på känn att sardellerna kan ha lite för stark smak i sammanhanget, och att det kanske passar bättre till t.ex. stekt lax, än gravad/rökt.[/quote] Det är nog aldeles riktigt.
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Extra snabba och lätta matrecept -aspie
Nu till ett av mina stora problem i livet. Jag hatar att laga mat. Den tiden skulle jag kunna göra något roligare med.
Har man 3 barn måste man ju lägga lite tid på matlagning.
Jag vill gärna ha exempel på snabb och lätt middagsmat. Kanske vi kan tipsa varandra om snabba rätter.
Typ vispa och klart!
I denna familj äter barnen inte något de inte sett tidigare, men om vi gör något nytt kan de äta det andra gången... är det normalt?
Jag får också fixa till alla recept så de blir ätbara här, tex tabort vissa ingredienser. Lök fungerar inte, inte paprika heller. Helst inte grönsaker i grytan eller synliga kryddor. De äter inte fula potatisar, jag måste tabort allt skal och alla prickar innan de kokas. mm.
Jag lägger tråden hör eftersom det har lite med asperger att göra
mnordgren:
Slog ihop med en tråd om samma ämne.
Har man 3 barn måste man ju lägga lite tid på matlagning.
Jag vill gärna ha exempel på snabb och lätt middagsmat. Kanske vi kan tipsa varandra om snabba rätter.
Typ vispa och klart!
I denna familj äter barnen inte något de inte sett tidigare, men om vi gör något nytt kan de äta det andra gången... är det normalt?
Jag får också fixa till alla recept så de blir ätbara här, tex tabort vissa ingredienser. Lök fungerar inte, inte paprika heller. Helst inte grönsaker i grytan eller synliga kryddor. De äter inte fula potatisar, jag måste tabort allt skal och alla prickar innan de kokas. mm.
Jag lägger tråden hör eftersom det har lite med asperger att göra
mnordgren:
Slog ihop med en tråd om samma ämne.
Senast redigerad av FamiljenM 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Jag lagar mycket mat i ugnen, som liksom sköter sig själv. T.ex. rotfrukter, som bara är att skala, klyfta och ha på olja och lite kryddor - klart! Tar max 5 min att förbereda. Eftersom jag är vegetarian blir det också mkt tofu, som bara är att steka på i några minuter, kanske 3 på varje sida. Soppor är också jättesnabbt och lätt. Om man mixar den slät innan servering "gömmer" man ju också grönsakerna i den.
Senast redigerad av hatschepsut 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- hatschepsut
- Inlägg: 51
- Anslöt: 2009-07-27
- Ort: Norrköping/Linköping
Jag har säkert massor av bra tips men mina ungar är tokiga i grönsaker så det blir svårt
När vi skall äta snabb enkel mat när det är ont om tid blir det
Potatisbullar med lingonsylt och bacon till..
pasta och köttbullar med ketchup till det serverar jag nästan alltid gröna bönor (frysta som jag bara slår kokande vatten över så de tinar/värms men inte blir äckliga sönderkokta saker så gör jag för övrigt med fryst broccoli ärtor majs paprika osv)
om du vill få i dem grönsaker föreslår jag att du vid varje måltid serverar färska.. morotsstavar/paprika bitar tomater gurka osv.. mina ungar är lite knäppa s de tuggar mer än gärna i sig frysta bönor innan maten så det knappt blir kvar några till maten..
lök har jag i köttfärssås/grytor/korvstroganoff jag gör STORA synliga ganska lättbortpetade bitar så får de i sig nyttigheterna genom såsen även om bitar petas bort.. annars kan du testa riva/använda lökpulver för att få smaken i såsen men inga bitar som syns..
hamburgare med valfritt på är snabbt och enkelt..(även här färska grönsaker brevid)
många barn ogillar "blandad" mat i alla dess former men gillar det var för sig så testa servera grytorna du gör utan att du gör det till gryta liksom.. kött här.. lökbitar där.. paprika i egen skål..
korvgrytor av olika slag är enkelt variera tomat+grädde eller curry+grädde (eller cremefesh istället för grädde)
pannkakor.. ibland gör jag bananpankakor 1ägg 1banan ½ dl mjöl mixa i mixer och stek som amerikanska "små" pannkakor i olja.. jag brukar dock dubbla eller trippla för det där blir inte många alls..
mina ungar älskar potatismos.. till kan man servera korv/köttbullar/fisk och variera sås efter tillbehör..
Jag har nog massa tips men vet inte riktigt om jag träffar rätt eller om du är ute efter annan typ av mat (jag kommer följa denna tråden för jag behöver också tips utöver våra vanliga rätter)
tycker dina ungar verkar ganska normala när det gäller mat.. "som vilka ungar som helst"
När vi skall äta snabb enkel mat när det är ont om tid blir det
Potatisbullar med lingonsylt och bacon till..
pasta och köttbullar med ketchup till det serverar jag nästan alltid gröna bönor (frysta som jag bara slår kokande vatten över så de tinar/värms men inte blir äckliga sönderkokta saker så gör jag för övrigt med fryst broccoli ärtor majs paprika osv)
om du vill få i dem grönsaker föreslår jag att du vid varje måltid serverar färska.. morotsstavar/paprika bitar tomater gurka osv.. mina ungar är lite knäppa s de tuggar mer än gärna i sig frysta bönor innan maten så det knappt blir kvar några till maten..
lök har jag i köttfärssås/grytor/korvstroganoff jag gör STORA synliga ganska lättbortpetade bitar så får de i sig nyttigheterna genom såsen även om bitar petas bort.. annars kan du testa riva/använda lökpulver för att få smaken i såsen men inga bitar som syns..
hamburgare med valfritt på är snabbt och enkelt..(även här färska grönsaker brevid)
många barn ogillar "blandad" mat i alla dess former men gillar det var för sig så testa servera grytorna du gör utan att du gör det till gryta liksom.. kött här.. lökbitar där.. paprika i egen skål..
korvgrytor av olika slag är enkelt variera tomat+grädde eller curry+grädde (eller cremefesh istället för grädde)
pannkakor.. ibland gör jag bananpankakor 1ägg 1banan ½ dl mjöl mixa i mixer och stek som amerikanska "små" pannkakor i olja.. jag brukar dock dubbla eller trippla för det där blir inte många alls..
mina ungar älskar potatismos.. till kan man servera korv/köttbullar/fisk och variera sås efter tillbehör..
Jag har nog massa tips men vet inte riktigt om jag träffar rätt eller om du är ute efter annan typ av mat (jag kommer följa denna tråden för jag behöver också tips utöver våra vanliga rätter)
tycker dina ungar verkar ganska normala när det gäller mat.. "som vilka ungar som helst"
Senast redigerad av Ayhanza 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Tonfiskröra med kokt potatis
Det älskar alla !
Inköpslista:
2st burkar tonfisk i vatten.
1st 5dl Creme fraiche.
2st gula lökar.
Hur mycket potatis man äter är olika, jag brukar köpa 2kg.
Kasta ner potatisen i kastrullen.
Hacka löken fint, blanda med tonfisken och creme fraichen, smaka av med salt och peppar.
KLART
Bon appetit
Inköpslista:
2st burkar tonfisk i vatten.
1st 5dl Creme fraiche.
2st gula lökar.
Hur mycket potatis man äter är olika, jag brukar köpa 2kg.
Kasta ner potatisen i kastrullen.
Hacka löken fint, blanda med tonfisken och creme fraichen, smaka av med salt och peppar.
KLART
Bon appetit
Senast redigerad av galnegunnar 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- galnegunnar
- Ny medlem
- Inlägg: 3
- Anslöt: 2010-03-04
Det är inte bara det att jag inte gillar laga mat - jag kan inte. Försöker jag följa recept kommer jag till "hetta upp pannan" där jag fastnar med frågan "till vilken temperatur?".
Senast redigerad av Koboshi 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Koboshi skrev:Det är inte bara det att jag inte gillar laga mat - jag kan inte. Försöker jag följa recept kommer jag till "hetta upp pannan" där jag fastnar med frågan "till vilken temperatur?".
Du skulle behöva en hemkunskapsbok! de är helt sjukt övertydliga i alla avseenden men du kan ju inte gärna sno en på någon skola så ärligt talat gå och köp en "min första kokbok" eller liknande som riktar sig till barn, de brukar ha olika detaljrika ganska tydliga instruktioner till recepten dessutom är det oftast enkla och snabba maträtter!
oftast har de bilder så om det står "ballongvisp" så finns det en på bild så man inte står där som ett fån och undrar men HUR ser sen sådan ens UT!
jag hittade en länk denna sidan verkar ha ganska vettiga tips i sina recept det står tex "fräs på medelvärme höj sedan temperaturen något" medelvärme tolkar jag som 3 om du har en gradering1-6 höj lite innebär i mitt huvud att du höjer ett snäpp till 4an då i detta fallet. vet inte om det är korrekt bedömning men jag brukar lyckas
finns även omvandlingstabeller och vad förkortningar betyder i mått tex Kg och dl så kika på den lite och se om du blir något klokare (det finns mängder med recept också)
http://home.swipnet.se/~w-23764/index.htm
Senast redigerad av Ayhanza 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Lätta mattips:
- Fiskbullar på burk.
- Makrill på burk (3st) värms upp i en kastrull. Häll i 2-3dl grädde eller creme fraiche. Servera till pasta, ris, potatis eller bröd. Bäst är pasta eller ris eftersom potatis och bröd suger upp så mycket sås att man behöver dubbla makrillburkarna och grädden.
- Kalvsylta, potatismos och rödbetor. Kalvsyltan är redan klar om man köper den i butik, rödbetorna också. Potatismos gör du av pulver eller kokar egen potatis som du kryddar och mosar.
- Fiskbullar på burk.
- Makrill på burk (3st) värms upp i en kastrull. Häll i 2-3dl grädde eller creme fraiche. Servera till pasta, ris, potatis eller bröd. Bäst är pasta eller ris eftersom potatis och bröd suger upp så mycket sås att man behöver dubbla makrillburkarna och grädden.
- Kalvsylta, potatismos och rödbetor. Kalvsyltan är redan klar om man köper den i butik, rödbetorna också. Potatismos gör du av pulver eller kokar egen potatis som du kryddar och mosar.
Senast redigerad av Truly 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Grytor & soppor är en bra grej. Man har allt i en kastrull och stoppar i av det man har hemma.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Lite recept från mig.
Pasta carbonara
Stekt bacon i bitar. Pasta.
Riven ost.
Ev ett rått ägg på toppen.
Pasta prosciutto
Stekt prosciutto/ eller vanlig rökt skinka. Pasta.
Riven ost.
Fisk i tomatsås
Torskblock. Blanda passerade tomater+grädde, och ev. dill i en bunke.
Häll över torskblocket som du lagt i en ungsform. Ris eller potatis till.
Pasta carbonara
Stekt bacon i bitar. Pasta.
Riven ost.
Ev ett rått ägg på toppen.
Pasta prosciutto
Stekt prosciutto/ eller vanlig rökt skinka. Pasta.
Riven ost.
Fisk i tomatsås
Torskblock. Blanda passerade tomater+grädde, och ev. dill i en bunke.
Häll över torskblocket som du lagt i en ungsform. Ris eller potatis till.
Senast redigerad av FamiljenM 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Krigarns fisksoppa
400 g torsk
3 potatisar
2 morötter
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré. Nej, det går inte lika bra med ketchup.
Några stänk citron
Vitpeppar
Salt
Timjan
2 tärningar grönsaksbuljong
Gröna oliver, ca 5-6 matskedar
1 liter vatten
Koka upp en liter vatten
Skala och skär upp potatisen & morötterna. Häll i.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar, buljong, citron, timjan.
Låt koka 20-30 minuter.
Skär upp torskblocket i tärningar. Häll i.
Dela oliverna. Häll i. Låt sjuda på svag värme ca 5-10 minuter.
Soppan är mustig, välsmakande, smal och näringsrik.
Ingen jävla vitlök bara. Har ni i vitlök kommer jag och spökar hos er.
400 g torsk
3 potatisar
2 morötter
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré. Nej, det går inte lika bra med ketchup.
Några stänk citron
Vitpeppar
Salt
Timjan
2 tärningar grönsaksbuljong
Gröna oliver, ca 5-6 matskedar
1 liter vatten
Koka upp en liter vatten
Skala och skär upp potatisen & morötterna. Häll i.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar, buljong, citron, timjan.
Låt koka 20-30 minuter.
Skär upp torskblocket i tärningar. Häll i.
Dela oliverna. Häll i. Låt sjuda på svag värme ca 5-10 minuter.
Soppan är mustig, välsmakande, smal och näringsrik.
Ingen jävla vitlök bara. Har ni i vitlök kommer jag och spökar hos er.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10