Väldigt förenklad matlagning

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-06 5:41:48

Finsk korvsoppa:

Skala och och hacka 6 potatisar av mediumstorlek eller 7 om de verkar lite mindre
Skala och hacka sådan rotfrukt du gillar, kan vara kålrot, morot, palsternacka eller alla, eller ingen (rekommenderar att man iaf ta en rotfruktssort, kan bli dåligt med innehåll annars)
Skala lite på och hacka en liten purjo eller mellandelen på en stor. Klyv gärna och spola bort jord, detta sker innan hackningen. Ta självklart bort roten och blad som inte ser levande ut (Man kan använda en stor eller två små gula hackade lökar istället)
Koka upp mellan 7 och 10 dl vatten beroende på hur mycket ingredienser du har
Ta i en köttbuljongtärning och en grönsaksbuljongtärning
Sedan ska potatis och rotfrukt i. Man kan krydda klassiskt (gröna trädgårdskryddor) eller som jag gör med lite svartpeppar och lite salt.
Ta ett ganska stort stycke falukorv eller en hel länk finsk korv och hacka och stek försiktigt på samma sätt som stroganoff, inte hårda stekytor
När det i grytan börjar kännas mjukt och klart tar man i korven, värmer en stund till tills allt är varmt. Använder man gul lök istf purjo kan man antingen koka med den från början eller steka den med korven och ha i den sen.

Enkel korvsoppa:

Fyll en lagom gryta med lagom mycket vatten
Ta i kött- eller grönsaksbuljongstärningar och lös upp
Häll i från frysta blandade grönsaker, kan vara allt från ärter blandat med annat, till gröna bönor till broccoli osv. Grejen är att det ska vara flera sorter i samma påse.

Låt de sjuda långsamt för att bli varma och för att suga i sig av smaken.

Medan du gör detta hackar du kryddig korv och steker lite bacon och steker i en panna.

Sedan stjälper man i det i soppkastrullen. Om du absolut inte ids steka det vid sidan av kan du hacka/klippa detta och ha direkt i soppgrytan.

Antingen kan det vara klart här eller också för mer smak häller man i några rejäla skedar i grytan med creme fraiche med smak, t ex paprika och chili precis på slutet.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-06 20:09:05

kiddie skrev:Sedan stjälper man i det i soppkastrullen. Om du absolut inte ids steka det vid sidan av kan du hacka/klippa detta och ha direkt i soppgrytan.

Nu börjar det likna nåt. Två ingredienser och ett kokkärl är ok de flesta dagar.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-07 12:22:29

Ta potatissallad, keso eller koka färskpotatis nu när den kommer. Servera till en färdigrökt makrill, den ska vara kall. Några skivor rödlök, en smörklick eller lite gräddfil är gott till (alltså de två sista om man väljer kokt potatis) men inget måste.

Äts till en starköl. :mrgreen:
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-07 12:25:42

Nästa dag delar man resterna av färskpotatis, steker i smör/margarin och knäcker två ägg över och försiktigt låter steka klar. Man tar salt och ev lite peppar på. Finns det lök kvar kan man hacka i den.

Ätes till starkt kaffe med mjölk i. *gäsp*
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Selma » 2018-04-07 12:28:47

kiddie skrev:Ta potatissallad, keso eller koka färskpotatis nu när den kommer. Servera till en färdigrökt makrill, den ska vara kall. Några skivor rödlök, en smörklick eller lite gräddfil är gott till (alltså de två sista om man väljer kokt potatis) men inget måste.

Äts till en starköl. :mrgreen:

Färdigrökt makrill? Finns det halvrökt eller andra varianter av -rökt?
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-07 12:30:50

Finns ju rå makrill. :wink:
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-08 21:42:52

Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2018-04-08 21:47:34

nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.
Räcker att man pillar bort de största benen, resten går att tugga. Om man håller på en stund...

Men det påminner om att makrillen snart kommer in, båten måste i sjön!
Huggorm
 
Inlägg: 22651
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nomemorytoday » 2018-04-08 21:52:58

Makrill i burk med tomatsås, gott och snabbt. Kan kryddas med hickorykrydda om man vill ha lite röksmak.
nomemorytoday
 
Inlägg: 3962
Anslöt: 2018-01-13

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-09 17:58:00

nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.


Det finns helrökt fisk och så finns det rökt makrillfilé. Den brukar ha skinn kvar på ena sidan men lätt att ta bort. Den ska egentligen inte ha ben i men ibland har den det iallafall.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-09 18:02:10

ah, så filén är utan ryggben och jox? Det kan nog funka, den brukar ju lossna hyfsat lätt från skinnet.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2018-04-09 18:08:12

kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-10 8:34:24

Rökt makrill - istället fört musik.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Ericus » 2018-04-10 9:16:48

Vet inte om det här förslaget har nämnts tidigare, men tar det ändå:

Hel grillad kyckling eller grillade kycklinglår från butik. Ät som den är direkt med t.ex. ris och grönsaker, eller rensa och lägg på smörgås.
Ericus
Inaktiv
 
Inlägg: 2365
Anslöt: 2015-11-25

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Solblomma » 2018-04-11 18:04:26

Idag åt jag sill och (färdigkokt) potatis med sallad och crème fraiche. Tog mindre än 2 minuter att fixa, inklusive tid i micron. :-)Happy
Solblomma
 
Inlägg: 1313
Anslöt: 2018-03-10
Ort: Halland

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nomemorytoday » 2018-04-11 21:53:23

Ericus skrev:Vet inte om det här förslaget har nämnts tidigare, men tar det ändå:

Hel grillad kyckling eller grillade kycklinglår från butik. Ät som den är direkt med t.ex. ris och grönsaker, eller rensa och lägg på smörgås.


Mm, det är gott. Även med färdigköpt potatissallad.
nomemorytoday
 
Inlägg: 3962
Anslöt: 2018-01-13

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Selma » 2018-04-14 14:00:07

Huggorm skrev:Men det påminner om att makrillen snart kommer in, båten måste i sjön!

Om den kommer in själv (i köket helst) behöver du väl ingen båt? :-)063
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Selma » 2018-04-14 14:01:55

nallen skrev:Finns det rökt makrill som är flådd och urbenad att köpa? Jag ids verkligen inte hålla på och kladda med sånt.

Helst fådd också?
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Fabela » 2018-04-15 12:55:28

Är både ointresserad av mat och sopig på att laga det, så det här lär vara mitt enda bidrag i den här tråden.
Men kompenserar kvantitet med kvalitet - det här är fina grejer :wink:

Hummus bi tahini:

1 burk kikärter (400g)
1 pressad citron
2 skivade vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
2 msk tahini (=sesampasta)
havssalt

Häll spadet från kikärterna i ett glas.
Häll resten i en matberedare. Kör till en slät pasta, häll i av spadet tills du tycker konsistensen är lagom.

Klart!

Enl. receptet garnerar man med röd paprika, persilja och ringlad olivolja.

Äts traditionellt med pitabröd och råa grönsaker.

Fast jag tycker att det är för mycket citron i receptet, jag brukar ta en liten citron och dubbelt av allt annat. Dvs, omvänt: en halv liten citron till receptet.
Och gärna mycket persilja till.

Använder också helst mörk sesampasta, det är mycket mer näring i det.
Fabela
 
Inlägg: 6520
Anslöt: 2013-12-08

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-15 14:47:37

Selma skrev:Helst fådd också?

Fådd?
Som i få, erhhålla gratis? Tack, jag kan betala för mig.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Selma » 2018-04-15 14:53:46

nallen skrev:
Selma skrev:Helst fådd också?

Fådd?
Som i få, erhhålla gratis? Tack, jag kan betala för mig.

Det är göteborgska... "Fådda blommor" hette väl Kurt Olssons program?
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2018-04-15 15:31:04

Mmmm... jag har aldrig varit någon riktig fan av Kurtan.
nallen
 
Inlägg: 19701
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Selma » 2018-04-15 18:11:41

Har nu läst så gott som hela tråden. Allt verkar krångligt och tidsödande. Bäst hittills är nog kall Ravioli direkt ur burken. Blir inte så mycket disk heller.
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Flinta » 2018-04-15 19:00:01

Selma skrev:Bäst hittills är nog kall Ravioli direkt ur burken.


Om man har möjlighet kan man lägga till t ex en morot, knäckebröd, ett glas mjölk, en frukt.
Senast redigerad av Flinta 2018-04-15 19:05:56, redigerad totalt 1 gång.
Flinta
 
Inlägg: 5428
Anslöt: 2007-07-21

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in