Uppdrag Granskning om gruppboenden igen

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Uppdrag Granskning om gruppboenden igen

Inläggav Inger » 2008-06-04 21:08:17

Såg just Uppdrag Granskning, där större delen av programmet återigen ägnades åt fasthållning på gruppboenden. Först repeterades en del ur förra programmet plus att man gav man en lite mer nyanserad bild och belyste närliggande problematik, t ex om våld mot personal och huruvuda man får hindra boende att skada sig själva, samt förtydligande av vad lagen medger. Dessutom tog man upp några av alla de mejl som inkommit sedan förra programmet om andra som upplevt liknande som Ida.

Går väl i repris ett par gånger till (har ingen TV-tidning så när ni får kolla själva). Brukar också gå att se på SVTs hemsida i 30 dagar.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:17:21, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17333
Anslöt: 2006-06-30

Re: Uppdrag Granskning om gruppboenden igen

Inläggav manne » 2008-06-04 21:45:25

Inger skrev:Såg just Uppdrag Granskning, där större delen av programmet återigen ägnades åt fasthållning på gruppboenden. Först repeterades en del ur förra programmet plus att man gav man en lite mer nyanserad bild och belyste närliggande problematik, t ex om våld mot personal och huruvuda man får hindra boende att skada sig själva, samt förtydligande av vad lagen medger. Dessutom tog man upp några av alla de mejl som inkommit sedan förra programmet om andra som upplevt liknande som Ida.

Går väl i repris ett par gånger till (har ingen TV-tidning så när ni får kolla själva). Brukar också gå att se på SVTs hemsida i 30 dagar.


den finns hära.. :idea:

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp ... pos=rubrik

Ny lagstiftning ska förhindra övergrepp på funktionshindrade
Publicerad 4 juni 2008 - 20:00



LSS-personalen på Sveriges vårdboenden har ingen laglig rätt att använda våld och tvång om det inte handlar om nödvärnssituationer. Men vad är egentligen en nödvärnssituation? LSS-kommittén har på regeringens uppdrag granskat hur lagen om stöd och service fungerar. Nu föreslår de en helt ny lagstiftning.

SVT Play

Uppföljning: Livsfarlig nedläggning
Livsfarlig nedläggning

20:00 Ett hundratal personer hörde av sig
30/4 Våld vanligt på vårdboenden i Uppsala
26/3 Chatt efter programmet om kontrolltagning
26/3 "Cristers syster hörde av sig"
26/3 Crister dog av livsfarligt grepp
26/3 Ida utsattes för livsfarlig nedläggning
LÅGUTBILDAD OCH LÅGAVLÖNAD vårdpersonal lämnas ensamma med svåra etiska beslut över hela landet. Personalen på gruppboendet Björktrastgatan i Helsingborg handskas med hotfulla och våldsamma situationer flera gånger per månad.

- Jag har blivit riven, sparkad, biten och slagen, säger vårdaren Sava Jankovic.


Sava Jankovic SAVA JANKOVIC vittnar även om hur personalen på gruppboendet kan angripas helt utan förvarning. De boende är autistiska och har svåra hjärnskador. När de blivit aggressiva eller börjat skada sig själv har personalen lagt ner dem på golvet och hållit fast dem.

Tidigare anlitade personalen ett väktarbolag när situationen var för ohanterlig. Men i december förra året ringde väktarbolaget och sa upp avtalet, då de fått information om att verksamheten var olaglig.

- Jag trodde först att han skämtade med mig för detta var något som hade pågått i tio år utan att någonsin ifrågasättas, säger enhetschefen Michael Bernhardsson.

Michael Bernhardsson kontaktade länsstyrelsen för att ta reda på hur de skulle göra istället. Det visade sig att personalen i vissa fall haft stöd i nödvärnsparagrafen, men att ingripandena i nuläget skedde alltför ofta - och alltför rutinmässigt för att kallas nödvärn.

EN AV VÅRDTAGARNA på gruppboendet är autistisk. Till följd av sin sjukdom brukar han dunka huvudet i hårda väggar och vassar kanter som dörrposter, därför är delar av rummet madrasserat. Men som lagstifningen ser ut får personalen inte längre ingripa och hålla fast mannen för att hindra honom från att skada sig själv. I stället måste de ringa polisen. Han får alltså fortsätta att dunka huvudet i väggen tills polisen är på plats och kan hindra honom.

- Jag tycker det är helt fel. Vårt dilemma är att går vi in och bryter gör vi fel, men går vi inte in och bryter så gör vi också fel, säger en uppgiven Michael Bernhardsson.

Han är också orolig för att de ständiga polisbesöken kan göra de boende mer otrygga och oroliga än om personalen hade haft befogenheten att ta hand om dem.

Menar du att det finns funktionshindrade som man måste hålla fast?
- Absolut. Så är det. Det är en följd av deras allvarliga funktionshinder, säger Bernhardsson.

ÄVEN DE ANHÖRIGA är besvikna över att personalen inte längre får hålla fast de boende. Tidigare klarade personalen av 8 av 10 utbrott på egen hand, de sista två kom väktarna.

Trots att vårdaren Sava Jankovic och hans kollegor slutat med fasthållningar fortsätter de ändå att bryta mot lagen. För när boende får utbrott tvingar personalen in dem på sina rum - men inlåsning är inte heller tillåten, inte om det sker rutinmässigt.

EFTER LARMRAPPORTERNA från Uppsala - då Uppdrag granskning visade hur Ida och Crister utsatts för livsfarliga nedläggningar som slutade med att Crister avled - gjorde Socialstyrelsen en egen undersökning som visar att tretton av tjugoen länsstyrelser har kännedom om att funktionshindrade de senaste två åren blivit utsatta för våld eller tvång inom LSS-verksamheter. I nio län har funktionshindrade blivit inlåsta. I fem län har personer blivit nerlagda på golvet och fasthållna.

NORGE HAR INFÖRT en kontroversiell lag som reglerar under vilka förhållanden det ska vara tillåtet bruka tvång mot enskilda funktionshindrade. När lagen infördes var Mårten Söder, professor i sociologi, precis som många andra väldigt kritisk. Men efter att ha sett reportaget om fallet Ida i Uppdrag granskning kom han på andra tankar.

- Men när jag såg det i tv, då var det nästan som att det klickade till i mig. "Nä så tusan - vi behöver någonting som i Norge" tänkte jag, säger han till Uppdrag granskning reporter.


Kenneth Johansson (c) DEN NORSKA LAGEN innebär att personal kan ansöka hos länsstyrelsen om tillstånd att använda tvång. Personalen kan aldrig få dispens för att påverka någons beteende, utan enbart för att förhindra vanvård eller om det finns risk för att vårdtagaren skadar sig själv eller andra.

Eftersom lagen var så omstridd bestämde norska stortinget att den skulle utvärderas efter tre år. Nu har tre år gått - och enligt Tina Hanegård som gjort utvärderingen - har användningen av tvång och våld minskat.

CENTERPARTISTEN Kenneth Johansson är ordförande i riksdagens socialutskott och ordförande i LSS- kommitten. LSS-Kommitten har på regeringens uppdrag granskat hur lagen om stöd och service (LSS) fungerar och föreslår en helt ny lagstiftning som liknar den norska.

- Det finns situationer där fasthållning och annat tvång kan vara nödvändigt för att skydda den enskilde- men här finns en gråzon när det gäller rättssäkerheten, säger Kenneth Johansson.

reporter: Nadja Yllner
manne
 
Inlägg: 20684
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in