Stora mat-tråden
Supernilales superenkla, supergoda superpastalåda:
Koka upp 2 portioner penne. (Skruvar funkar också bra)
Stek baconbitar (om du inte är veggo....)
Gör en påse pastasås gorgonzola, eller koka upp lilte mjölk med gorgonzolaost i.
Lägg pastan i en ugnsform.
Strö över massor med bitar av broccoli, baconen (och hackad vitlök om du vill lukta gott). Klicka ut lite chilisås. Häll över gorgosåsen. Toppa med riven ost. Salta och peppra. In i ugnen i ca 200 grader i 10 min.
Går utmärkt att frysa in.
Koka upp 2 portioner penne. (Skruvar funkar också bra)
Stek baconbitar (om du inte är veggo....)
Gör en påse pastasås gorgonzola, eller koka upp lilte mjölk med gorgonzolaost i.
Lägg pastan i en ugnsform.
Strö över massor med bitar av broccoli, baconen (och hackad vitlök om du vill lukta gott). Klicka ut lite chilisås. Häll över gorgosåsen. Toppa med riven ost. Salta och peppra. In i ugnen i ca 200 grader i 10 min.
Går utmärkt att frysa in.
Senast redigerad av Nilale 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Pepparbiff för två:
Ta en klump hel rostbiff, ett kilo ungefär.
Gör iordning alufolie i en låda som är lagom stor för klumpen. Häll en halv näve grovsalt på alufolien och blanda i en msk grovmalen peppar. Lägg i klumpen. Häll på en halv näve grovsalt på ovansidan, även här en msk grovmalen peppar. Slabba runt lite så hela klumpen är täckt. Slå sedan in allt ordentligt i alufolien.
Sätt in i ugnen på 175 grader ca 50 min om du är som jag och vill ha det rejält blodigt. Låt den stå inne längre om du inte är som jag.
Jättesmaskigt att äta till är hemmagjord klyftpotatis med tandoorikrydda.
Liten varning dock: Drick inte öl till detta eftersom peppar och öl inte är en rolig kombination... gissa hur jag vet detta...
Ta en klump hel rostbiff, ett kilo ungefär.
Gör iordning alufolie i en låda som är lagom stor för klumpen. Häll en halv näve grovsalt på alufolien och blanda i en msk grovmalen peppar. Lägg i klumpen. Häll på en halv näve grovsalt på ovansidan, även här en msk grovmalen peppar. Slabba runt lite så hela klumpen är täckt. Slå sedan in allt ordentligt i alufolien.
Sätt in i ugnen på 175 grader ca 50 min om du är som jag och vill ha det rejält blodigt. Låt den stå inne längre om du inte är som jag.
Jättesmaskigt att äta till är hemmagjord klyftpotatis med tandoorikrydda.
Liten varning dock: Drick inte öl till detta eftersom peppar och öl inte är en rolig kombination... gissa hur jag vet detta...
Senast redigerad av weasley 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Gjorde den här soppan i lördags, och tyckte den var god:
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=6481
Morotssoppa med kokosmjölk och lime
Ingredienser 4 portioner:
1 kg morötter, skuren i centimetertjocka skivor
1 gul lök, skuren i bitar
1 liter vatten, ca
1 hönsbuljongtärning (tog grönsaksbuljong)
1 burk (165 ml) kokosmjölk
1 limefrukt, saft och ev rivet skal
salt
svartpeppar
Tillbehör:
bröd
olivolja
Så här gör du:
Lägg morötter och lök i en kastrull. Täck med vattnet och tillsätt buljongtärningen.
Låt koka tills morötterna är mjuka (cirka 10 minuter).
Mixa soppan och tillsätt kokosmjölk och lime. Smaka av och låt koka upp igen.
Servera med bröd och lite olivolja som ringlas i soppan.
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=6481
Morotssoppa med kokosmjölk och lime
Ingredienser 4 portioner:
1 kg morötter, skuren i centimetertjocka skivor
1 gul lök, skuren i bitar
1 liter vatten, ca
1 hönsbuljongtärning (tog grönsaksbuljong)
1 burk (165 ml) kokosmjölk
1 limefrukt, saft och ev rivet skal
salt
svartpeppar
Tillbehör:
bröd
olivolja
Så här gör du:
Lägg morötter och lök i en kastrull. Täck med vattnet och tillsätt buljongtärningen.
Låt koka tills morötterna är mjuka (cirka 10 minuter).
Mixa soppan och tillsätt kokosmjölk och lime. Smaka av och låt koka upp igen.
Servera med bröd och lite olivolja som ringlas i soppan.
Senast redigerad av catasa 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Gjorde även den här nyligen och tyckte den var god med:
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22530
Lasagne med morot och Keso
Ingredienser
4 port
3 morötter, ca 300 g
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor (tog inte det, för jag gillar inte vitlök)
1 msk smör-&rapsolja
1 förp krossade tomater, ca 500 g
1/2 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
ev socker (tog inte det)
500 g Keso cottage cheese
15 lasagneplattor
2 dl riven ost gratäng
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala morötter och lök. Riv morötterna grovt och finhacka löken. Fräs morötter, lök och vitlök i smör-&rapsolja några min. Tillsätt krossade tomater, chilisås och kryddor. Koka på svag värme ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor och lite socker om tomatsmaken är för syrlig. Ta grytan från värmen och rör ner cottage cheese. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22530
Lasagne med morot och Keso
Ingredienser
4 port
3 morötter, ca 300 g
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor (tog inte det, för jag gillar inte vitlök)
1 msk smör-&rapsolja
1 förp krossade tomater, ca 500 g
1/2 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
ev socker (tog inte det)
500 g Keso cottage cheese
15 lasagneplattor
2 dl riven ost gratäng
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala morötter och lök. Riv morötterna grovt och finhacka löken. Fräs morötter, lök och vitlök i smör-&rapsolja några min. Tillsätt krossade tomater, chilisås och kryddor. Koka på svag värme ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor och lite socker om tomatsmaken är för syrlig. Ta grytan från värmen och rör ner cottage cheese. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Senast redigerad av catasa 2011-05-04 14:27:52, redigerad totalt 1 gång.
har en i familjen som vill äta husmanskost,en som äter vegetariskt och jag som försöker undvika snabba kolhydrater...jag är duktig med matlagning Men tips som funkar för alla i familjen blir jag glad för
Tex:grönsakssoppa funkar för alla och quarn(hur stavar man det eg?)Samt palt funkar för alla...
Ibland är det skönt med bara en maträtt när vi äter hemma....det blir så mkt disk med olika rätter....
Tex:grönsakssoppa funkar för alla och quarn(hur stavar man det eg?)Samt palt funkar för alla...
Ibland är det skönt med bara en maträtt när vi äter hemma....det blir så mkt disk med olika rätter....
Senast redigerad av biol 2011-05-04 14:27:52, redigerad totalt 1 gång.
biol skrev:har en i familjen som vill äta husmanskost,en som äter vegetariskt och jag som försöker undvika snabba kolhydrater...jag är duktig med matlagning Men tips som funkar för alla i familjen blir jag glad för
Tex:grönsakssoppa funkar för alla och quarn(hur stavar man det eg?)Samt palt funkar för alla...
Ibland är det skönt med bara en maträtt när vi äter hemma....det blir så mkt disk med olika rätter....
Palt är gott men jag skulle gissa att det är fullt av snabba kolhydrater... Är det särskilda "palthydrater" som inte räknas för att de är goda?
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 14:27:52, redigerad totalt 1 gång.
Dagens middag:
[img]http://img145.imageshack.us/img145/9929/kvllsmat.jpg[/img]
Till vänster:
Fruktsallad med keso, mandlar, russin, hasselnötter, kokosflingor och solrosfrön och så lite frukt vid sidan av.
Till höger:
Mackor med leverpastej, hemgjort potatismos och ruccola (leverpastej och potatis är en väldigt god kombination).
Jag brukar ångkoka lax i folie ovanpå potatis och om det blir potatismos över, vilket det oftast blir, har jag den på mackor tillsammans med leverpastej.
Potatismos
1. Skala potatisarna om du orkar. Jag brukar inte göra det om jag bara ska äta själv.
2. Dela potatisarna i mindre bitar och koka tills de är mjuka (ca 12 minuter). Jag brukar dela potatisarna på längden (och längden igen) och om potatisarna är stora även på tvären.
3. Stäng av spisplattan och häll av kokvattnet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan (så håller sig moset varmt).
4. Mosa potatisen med en potatisstöt ("om man så hafva kan") eller en gaffel.
5. Blanda ner mjölk tills moset är lagom krämigt. Smaksätt med vitpeppar, muskotnöt och salt. En klick smör kan med fördel röras ner (flytande margarin är praktiskt, eftersom det smälter fortare och är lättare att dosera).
Foliepaket (1 person)
1. Lägg en bit laxfilé på ett ark grillfolie (ca 30x30 cm? folien ska räcka runt hela filén + tillbehören). Jag brukar köpa fryst laxfilé i "portionsförpackning".
2. Skär en 10 cm lång bit purjolök på längden intill mitten, men inte längre. Skölj av den under rinnande vatten (snittet gör att vattnet når in lättare). Skär purjolöken i skivor och hacka den sedan.
3. Halvera en tomat och skär halvorna i tärningar.
4. Salta och peppra laxfilén efter eget behag.
5. Strö purjolökshacket och tomaterna över filén. Det gör inget om det hamnar bredvid så länge allt ligger på foliearket.
6. Skölj 4-5 svarta oliver (om du vill ta bort den lite sura smaken av lagen de ligger i), till exempel kalamataoliver, och sprid ut dem ovanpå hacket.
7. Sprinkla över olivolja (ca 1 msk eller mer) och krydda med basilika. Jag brukar använda torkad (färsk kräver ungefär 3 gånger så mycket).
8. Ta tag i de sidor av foliearket som löper i laxens längdriktning och vik upp dem över fyllningen. Låt folien sluta tätt mot fyllningen och tillslut den.
9. Vik upp de återstående utskjutande delarna av foliearket och skrynkla ihop dem som korvar.
10. Lägg hela paketet ovanpå potatisen när vattnet kokat upp, lägg på ett lock (se till att använda en kastrull som rymmer både potatis och laxpaket), sänk värmen (3-4 av maximalt 6) och koka enligt ovan.
11. Plocka ur laxpaketet och häll av kokvattnet. Fixa moset enligt ovan.
12. Ge skiten till hunden och beställ en pizza.
12. Goffa in i kakhålet.
[img]http://img145.imageshack.us/img145/9929/kvllsmat.jpg[/img]
Till vänster:
Fruktsallad med keso, mandlar, russin, hasselnötter, kokosflingor och solrosfrön och så lite frukt vid sidan av.
Till höger:
Mackor med leverpastej, hemgjort potatismos och ruccola (leverpastej och potatis är en väldigt god kombination).
Jag brukar ångkoka lax i folie ovanpå potatis och om det blir potatismos över, vilket det oftast blir, har jag den på mackor tillsammans med leverpastej.
Potatismos
1. Skala potatisarna om du orkar. Jag brukar inte göra det om jag bara ska äta själv.
2. Dela potatisarna i mindre bitar och koka tills de är mjuka (ca 12 minuter). Jag brukar dela potatisarna på längden (och längden igen) och om potatisarna är stora även på tvären.
3. Stäng av spisplattan och häll av kokvattnet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan (så håller sig moset varmt).
4. Mosa potatisen med en potatisstöt ("om man så hafva kan") eller en gaffel.
5. Blanda ner mjölk tills moset är lagom krämigt. Smaksätt med vitpeppar, muskotnöt och salt. En klick smör kan med fördel röras ner (flytande margarin är praktiskt, eftersom det smälter fortare och är lättare att dosera).
Foliepaket (1 person)
1. Lägg en bit laxfilé på ett ark grillfolie (ca 30x30 cm? folien ska räcka runt hela filén + tillbehören). Jag brukar köpa fryst laxfilé i "portionsförpackning".
2. Skär en 10 cm lång bit purjolök på längden intill mitten, men inte längre. Skölj av den under rinnande vatten (snittet gör att vattnet når in lättare). Skär purjolöken i skivor och hacka den sedan.
3. Halvera en tomat och skär halvorna i tärningar.
4. Salta och peppra laxfilén efter eget behag.
5. Strö purjolökshacket och tomaterna över filén. Det gör inget om det hamnar bredvid så länge allt ligger på foliearket.
6. Skölj 4-5 svarta oliver (om du vill ta bort den lite sura smaken av lagen de ligger i), till exempel kalamataoliver, och sprid ut dem ovanpå hacket.
7. Sprinkla över olivolja (ca 1 msk eller mer) och krydda med basilika. Jag brukar använda torkad (färsk kräver ungefär 3 gånger så mycket).
8. Ta tag i de sidor av foliearket som löper i laxens längdriktning och vik upp dem över fyllningen. Låt folien sluta tätt mot fyllningen och tillslut den.
9. Vik upp de återstående utskjutande delarna av foliearket och skrynkla ihop dem som korvar.
10. Lägg hela paketet ovanpå potatisen när vattnet kokat upp, lägg på ett lock (se till att använda en kastrull som rymmer både potatis och laxpaket), sänk värmen (3-4 av maximalt 6) och koka enligt ovan.
11. Plocka ur laxpaketet och häll av kokvattnet. Fixa moset enligt ovan.
12. Ge skiten till hunden och beställ en pizza.
12. Goffa in i kakhålet.
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 14:27:53, redigerad totalt 2 gånger.
mumsens!
underjord me your food and your matlagningskunskap... snälla, kan du inte flytta till Värmland då kan vi laga mat ihop eller så kan du laga och jag kan äta
underjord me your food and your matlagningskunskap... snälla, kan du inte flytta till Värmland då kan vi laga mat ihop eller så kan du laga och jag kan äta
Senast redigerad av TheBoxSaysNo 2011-05-04 14:27:53, redigerad totalt 1 gång.
- TheBoxSaysNo
- Inlägg: 2219
- Anslöt: 2008-05-16
Dagens middag 2
Idag har jag varit ute och åkt skidor hela dagen (eller åtminstone hela det som jag kallar dagen (morgon och förmiddag räknas liksom inte Zzzz)), så det blev lite mer till middag idag, det vill säga paj med diverse fyllning (se nedan). Vi kan kalla det quiche, så blir Krigar'n glad:
http://www.whydontyou.org.uk/blog/2007/ ... at-quiche/
Före:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajskalet kan ses skymta fram till vänster. På skärbrädan har vi körsbärstomater, fetaost, rökt skinka och ruccola (den där jäkla ruccolan har förföljt mig i tre dagar, men nu är den slutgiltigt slaktad *muhahahaaaaa*). Bortom skärbrädan ser vi, från vänster till höger, svartpeppar, kalamataoliver, salt och timjan, och till höger står en skål med äggstanning i sig.
Pajskalet är gjort på 164 gram (3 1/4 dl) vetemjöl (jag brukar försöka väga mjöl så ofta som möjligt istället för att mäta det - det blir enklare att få rätt mängd då), ca en halv tsk salt, ca 115 gram smör (det blev nog 125 gram för det var enklare att mäta upp med hjälp av graderingen på förpackningen) och 2 msk creme fraiche.
Äggstanningen blev en lyxvariant med 2 dl mellangrädde och 2 ägg.
Kryddor: ca 1 tsk timjan (torkad) och salt och peppar efter behag.
Medan:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajen gräddas enligt receptet i 20-30 minuter (i praktiken blev det 30).
Efter:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajen är färdiggräddad och står nu och svalnar en stund. Serveras med en enkel grönsallad och måltidsdryck (lingon och tranbär).
Till efterrätt, dagen till ära (att det går att åka skidor i mina hemtrakter tillhör tyvärr undantagen nu för tiden, än mindre att föret är bra), blev det fruktsallad, rostade hasselnötter, dito solrosfrön och lite vispad mellangrädde.
Moderator Titti
Tog bort några bildlänkar som inte leder någonstans längre.
Idag har jag varit ute och åkt skidor hela dagen (eller åtminstone hela det som jag kallar dagen (morgon och förmiddag räknas liksom inte Zzzz)), så det blev lite mer till middag idag, det vill säga paj med diverse fyllning (se nedan). Vi kan kalla det quiche, så blir Krigar'n glad:
http://www.whydontyou.org.uk/blog/2007/ ... at-quiche/
Före:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajskalet kan ses skymta fram till vänster. På skärbrädan har vi körsbärstomater, fetaost, rökt skinka och ruccola (den där jäkla ruccolan har förföljt mig i tre dagar, men nu är den slutgiltigt slaktad *muhahahaaaaa*). Bortom skärbrädan ser vi, från vänster till höger, svartpeppar, kalamataoliver, salt och timjan, och till höger står en skål med äggstanning i sig.
Pajskalet är gjort på 164 gram (3 1/4 dl) vetemjöl (jag brukar försöka väga mjöl så ofta som möjligt istället för att mäta det - det blir enklare att få rätt mängd då), ca en halv tsk salt, ca 115 gram smör (det blev nog 125 gram för det var enklare att mäta upp med hjälp av graderingen på förpackningen) och 2 msk creme fraiche.
Äggstanningen blev en lyxvariant med 2 dl mellangrädde och 2 ägg.
Kryddor: ca 1 tsk timjan (torkad) och salt och peppar efter behag.
Medan:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajen gräddas enligt receptet i 20-30 minuter (i praktiken blev det 30).
Efter:
*** borttagen länk till bild som inte längre finns ***
Pajen är färdiggräddad och står nu och svalnar en stund. Serveras med en enkel grönsallad och måltidsdryck (lingon och tranbär).
Till efterrätt, dagen till ära (att det går att åka skidor i mina hemtrakter tillhör tyvärr undantagen nu för tiden, än mindre att föret är bra), blev det fruktsallad, rostade hasselnötter, dito solrosfrön och lite vispad mellangrädde.
Moderator Titti
Tog bort några bildlänkar som inte leder någonstans längre.
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 14:27:55, redigerad totalt 1 gång.
TheBoxSaysNo skrev:mumsens!
underjord me your food and your matlagningskunskap... snälla, kan du inte flytta till Värmland då kan vi laga mat ihop eller så kan du laga och jag kan äta :wink
Värmland, säger du? Vad finns det i Värmland då (förutom nå'n som äter upp maten för mig)? Är terrängen kuperad (Uppland är så tråkigt platt)?
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 14:27:55, redigerad totalt 1 gång.
Någorlunda kuperad är den Lite backar hit och dit och fjäll i Norra värmland. Dessutom finns det goda lokala produkter http://www.varmlandsmat.se/index2.asp?newdomain= för din matlagning.
Stora skogar med vacker natur, vackra sjöar, närhet till Vänern, konst (mycket keramik framför allt), trevliga människor som vill äta upp din mat
Låter det lockande?
10 poäng för din paj förresten. Ser oerhört mumsig ut!
Stora skogar med vacker natur, vackra sjöar, närhet till Vänern, konst (mycket keramik framför allt), trevliga människor som vill äta upp din mat
Låter det lockande?
10 poäng för din paj förresten. Ser oerhört mumsig ut!
Senast redigerad av TheBoxSaysNo 2011-05-04 14:27:55, redigerad totalt 1 gång.
- TheBoxSaysNo
- Inlägg: 2219
- Anslöt: 2008-05-16
Dagens middag 5!
...men det har jag förberett här:
[img]http://img14.imageshack.us/img14/2116/frberett.jpg[/img]
[WikiSve]I[/WikiSve] [WikiSve]för[/WikiSve][WikiSve]grund[/WikiSve][WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]ser[/WikiSve] [WikiSve]vi[/WikiSve] [WikiSve]skiva[/WikiSve]de morötter, [WikiSve]apelsin[/WikiSve] [WikiSve]+[/WikiSve] riv[WikiSve]et[/WikiSve] [WikiSve]skal[/WikiSve], [WikiSve]höns[/WikiSve][WikiSve]buljong[/WikiSve][WikiSve]tärning[/WikiSve] [WikiSve]och[/WikiSve] [WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]liten[/WikiSve] [WikiSve]bit[/WikiSve] [WikiSve]hack[/WikiSve][WikiSve]ad[/WikiSve] [WikiSve]gul[/WikiSve] [WikiSve]paprika[/WikiSve]. [WikiSve]I[/WikiSve] [WikiSve]bak[/WikiSve][WikiSve]grund[/WikiSve][WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]syn[/WikiSve][WikiSve]s[/WikiSve] [WikiSve]hack[/WikiSve][WikiSve]ad[/WikiSve] [WikiSve]lök[/WikiSve], [WikiSve]ananas[/WikiSve], [WikiSve]sojasås[/WikiSve], [WikiSve]kokos[/WikiSve][WikiSve]mjölk[/WikiSve] [WikiSve]och[/WikiSve] [WikiSve]flyt[/WikiSve][WikiSve]ande[/WikiSve] [WikiSve]margarin[/WikiSve].
Känsliga vegisar varnas:
[img]http://img4.imageshack.us/img4/9283/styckmord.jpg[/img]
Jag skulle egentligen ha köpt kycklingfiléer, men jag tittade inte så noga i affären, så det blev kycklingklubbor istället, vilket gjorde att jag fick improvisera fram en kycklinggryta. Kycklingklubborna behövde styckas innan.
Brynanuppafjässasponken:
[img]http://img19.imageshack.us/img19/7926/bryning.jpg[/img]
Jag bryner kycklingdelarna innan de åker ner i grytan. I grytan småputtrar kokosmjölk, sojasås, ananasspad och -bitar, apelsinsaft och -skal, morötter, lök, paprika och 1 hönsbuljongtärning. Morötter och lök bryntes också innan de lades ner i grytan.
Redo för goffning:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/7241/klart.jpg[/img]
Jag mikrade strimlad purjolök i lite vatten 1 minut för att få den mildare i smaken och garnerade med den. Kycklinggrytan vilar på en bädd av couscous. Till couscousen kokade jag upp 1½ dl vatten, drog av kastrullen från värmen, hällde ner 1 dl couscous och lät stå 5 minuter under lock. Couscous är bra till gryta, eftersom den mycket lätt suger åt sig överflödig vätska.
Jag glömde sånär att nämna sambal oelek: 1 tsk blandades ner i kokosmjölken.
[img]http://img14.imageshack.us/img14/2116/frberett.jpg[/img]
[WikiSve]I[/WikiSve] [WikiSve]för[/WikiSve][WikiSve]grund[/WikiSve][WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]ser[/WikiSve] [WikiSve]vi[/WikiSve] [WikiSve]skiva[/WikiSve]de morötter, [WikiSve]apelsin[/WikiSve] [WikiSve]+[/WikiSve] riv[WikiSve]et[/WikiSve] [WikiSve]skal[/WikiSve], [WikiSve]höns[/WikiSve][WikiSve]buljong[/WikiSve][WikiSve]tärning[/WikiSve] [WikiSve]och[/WikiSve] [WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]liten[/WikiSve] [WikiSve]bit[/WikiSve] [WikiSve]hack[/WikiSve][WikiSve]ad[/WikiSve] [WikiSve]gul[/WikiSve] [WikiSve]paprika[/WikiSve]. [WikiSve]I[/WikiSve] [WikiSve]bak[/WikiSve][WikiSve]grund[/WikiSve][WikiSve]en[/WikiSve] [WikiSve]syn[/WikiSve][WikiSve]s[/WikiSve] [WikiSve]hack[/WikiSve][WikiSve]ad[/WikiSve] [WikiSve]lök[/WikiSve], [WikiSve]ananas[/WikiSve], [WikiSve]sojasås[/WikiSve], [WikiSve]kokos[/WikiSve][WikiSve]mjölk[/WikiSve] [WikiSve]och[/WikiSve] [WikiSve]flyt[/WikiSve][WikiSve]ande[/WikiSve] [WikiSve]margarin[/WikiSve].
Känsliga vegisar varnas:
[img]http://img4.imageshack.us/img4/9283/styckmord.jpg[/img]
Jag skulle egentligen ha köpt kycklingfiléer, men jag tittade inte så noga i affären, så det blev kycklingklubbor istället, vilket gjorde att jag fick improvisera fram en kycklinggryta. Kycklingklubborna behövde styckas innan.
Brynanuppafjässasponken:
[img]http://img19.imageshack.us/img19/7926/bryning.jpg[/img]
Jag bryner kycklingdelarna innan de åker ner i grytan. I grytan småputtrar kokosmjölk, sojasås, ananasspad och -bitar, apelsinsaft och -skal, morötter, lök, paprika och 1 hönsbuljongtärning. Morötter och lök bryntes också innan de lades ner i grytan.
Redo för goffning:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/7241/klart.jpg[/img]
Jag mikrade strimlad purjolök i lite vatten 1 minut för att få den mildare i smaken och garnerade med den. Kycklinggrytan vilar på en bädd av couscous. Till couscousen kokade jag upp 1½ dl vatten, drog av kastrullen från värmen, hällde ner 1 dl couscous och lät stå 5 minuter under lock. Couscous är bra till gryta, eftersom den mycket lätt suger åt sig överflödig vätska.
Jag glömde sånär att nämna sambal oelek: 1 tsk blandades ner i kokosmjölken.
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 14:28:02, redigerad totalt 1 gång.
Dagens middag 8!
Före:
I påsen längst till vänster en bit köttfärs som blev över från något annat och frystes in tills idag. En halv grön paprika. Från gårdagen lite kokt couscous, som jag ska testa att reda köttfärssåsen med. Bakom couscousen resterna av rotsellerin som blev över. En bit tärnad rotselleri. En hackad lök.
Kall lök ger ifrån sig mindre "tårgas" än varm. Färsk lök ger ifrån sig mer än äldre. Undvik att trycka kniven mot löken när du hackar den, annars ger den ifrån sig mer tårgas, skär med lätt handlag, en vass kniv underlättar.
Köttbuljongtärning (hackad i sitt papper). Den andra halvan paprika i tärnad form.
På andra sidan spisen sojasås, 1 burk tomatkross, 100 gram gemellipasta i vågskålen, en bit parmesan (Parmigiano-Reggiano) och rapsolja.
Löken och rotsellerin får först steka sig mjuk(are) en stund i rapsoljan.
Köttfärsen slängs i, bestänks med soja (istället för salt) och ges lite färg innan det sista av ananasen+spad och lite extra vatten tillsätts. Krydda med salvia. Tomatkrosset tillsätts slutligen och kryddas med mynta.
Låt småputtra:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/9902/puttra.jpg[/img]
Sätt på plattan till pastavattnet som är förberett i kastrullen till höger och låt det koka upp. Häll i pastan och koka till föredraget tuggmotstånd.
Klart för drabbning:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/2107/efter.jpg[/img]
Parmesanosten rivs över som garnering och slutlig smaksättning.
I påsen längst till vänster en bit köttfärs som blev över från något annat och frystes in tills idag. En halv grön paprika. Från gårdagen lite kokt couscous, som jag ska testa att reda köttfärssåsen med. Bakom couscousen resterna av rotsellerin som blev över. En bit tärnad rotselleri. En hackad lök.
Kall lök ger ifrån sig mindre "tårgas" än varm. Färsk lök ger ifrån sig mer än äldre. Undvik att trycka kniven mot löken när du hackar den, annars ger den ifrån sig mer tårgas, skär med lätt handlag, en vass kniv underlättar.
Köttbuljongtärning (hackad i sitt papper). Den andra halvan paprika i tärnad form.
På andra sidan spisen sojasås, 1 burk tomatkross, 100 gram gemellipasta i vågskålen, en bit parmesan (Parmigiano-Reggiano) och rapsolja.
Löken och rotsellerin får först steka sig mjuk(are) en stund i rapsoljan.
Köttfärsen slängs i, bestänks med soja (istället för salt) och ges lite färg innan det sista av ananasen+spad och lite extra vatten tillsätts. Krydda med salvia. Tomatkrosset tillsätts slutligen och kryddas med mynta.
Låt småputtra:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/9902/puttra.jpg[/img]
Sätt på plattan till pastavattnet som är förberett i kastrullen till höger och låt det koka upp. Häll i pastan och koka till föredraget tuggmotstånd.
Klart för drabbning:
[img]http://img11.imageshack.us/img11/2107/efter.jpg[/img]
Parmesanosten rivs över som garnering och slutlig smaksättning.
Senast redigerad av underjord 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
Jag måste säga att bilderna på underjords mat får det att vattnas i munnen på mig. Tänk om jag skulle... Åtminstone blir jag rejält inspirerad.
När jag ser de här bilderna får jag samma känsla som när jag nyss såg de fina vinterbilderna på annan tråd: det finns de som njuter av livet. Här ska bli ändring!
När jag ser de här bilderna får jag samma känsla som när jag nyss såg de fina vinterbilderna på annan tråd: det finns de som njuter av livet. Här ska bli ändring!
Senast redigerad av Isabell 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
Mumsens!!! (*mentalt ersätter köttfärs med quornfärs*)
Keep them coming, underjord!
Keep them coming, underjord!
Senast redigerad av TheBoxSaysNo 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
- TheBoxSaysNo
- Inlägg: 2219
- Anslöt: 2008-05-16
Oj, har helt missat denna tråden fram tills nu.
Jag tycker underjord ska flytta ner till Skåne istället!
Fast här finns ju inga berg eller fjäll att locka med precis...
Ser himla smarrigt ut allt du lagat till iallafall!
Jag tycker underjord ska flytta ner till Skåne istället!
Fast här finns ju inga berg eller fjäll att locka med precis...
Ser himla smarrigt ut allt du lagat till iallafall!
Senast redigerad av pointblank 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
- pointblank
- Inlägg: 1116
- Anslöt: 2006-11-12
- Ort: NV Skåne
Javisst. Veganskt är gott
Senast redigerad av TheBoxSaysNo 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
- TheBoxSaysNo
- Inlägg: 2219
- Anslöt: 2008-05-16
Isabell skrev:KrigarSjäl skrev:Nej.
Ja.
Nej.
Senast redigerad av mr dishonest 2011-05-04 14:28:05, redigerad totalt 1 gång.
- mr dishonest
- Inlägg: 487
- Anslöt: 2007-09-27
Återgå till Intressanta intressen