Stora mat-tråden
Re: Gott att äta, recept
Gnocchi (snäckor), köttbullar och passerade tomater. Funkar skitbra ihop och billigt.
- kvicksilver
- Inlägg: 1473
- Anslöt: 2011-02-19
Re: Gott att äta, recept
Frukost
En näve blåbär
Två nävar röda vinbär
En halv näve smultron
En halv flaska sojadryck
Ev. nån tesked kakaopulver
Blanda allt i en djup tallrik och ät med t.ex en sked.
En näve blåbär
Två nävar röda vinbär
En halv näve smultron
En halv flaska sojadryck
Ev. nån tesked kakaopulver
Blanda allt i en djup tallrik och ät med t.ex en sked.
Re: Smaklig måltid!
En suverän rätt att ätas med t.ex. ris eller annat.
Lam i lergryta för dom som har, annars funkar en ugnsform i nödfall, men täck den då med t.ex papper. (Lergrytor brukar man ofta hitta på second hand till vettigt pris.)
9 hg lamstek
Lagom mycket aubergine (läggs i mot slutet).
En redig bit rotselleri
Lite Purjolök
Lagom med Ingefära rot.
sådär 3-6 vitlöksklyftor, hackade.
massa stek eller charlottenlökar.
Om man har kan man lägga i lite sötpotatis.
Går även bra med kålrot.
lite palsternaka skadar inte.
Nåra paprikor av olika färger blir bra.
Rosmarin passar bra till lam, men inte för mycket.
Cayenpeppar i lagom mängd sakas av.
försiktigt med salt, och eventuellt lite sojasås.
Vill man ha lite styrka kan man ta lite röd curry pasta
Synd att krydda för mycket, då dör den fina lamsmaken.
Att laga till lam, som oftast har betat ute, är lite av att känna smaken från det lamet har ätit ute, kan variera en hel del. Man kan smaka av när lergrytan varit inne i ugnen ungefär en timme, då kan man avgöra hur man vill krydda. Man kan komplettera med örtkryddor eller något curryaktigt, beroende på smaken på skyn, men helst inte någon fond, den smaken skall grytan ha fixat själv.
Ungefär 1,5 tim i ugnen 180-220 grader.
Lam i lergryta för dom som har, annars funkar en ugnsform i nödfall, men täck den då med t.ex papper. (Lergrytor brukar man ofta hitta på second hand till vettigt pris.)
9 hg lamstek
Lagom mycket aubergine (läggs i mot slutet).
En redig bit rotselleri
Lite Purjolök
Lagom med Ingefära rot.
sådär 3-6 vitlöksklyftor, hackade.
massa stek eller charlottenlökar.
Om man har kan man lägga i lite sötpotatis.
Går även bra med kålrot.
lite palsternaka skadar inte.
Nåra paprikor av olika färger blir bra.
Rosmarin passar bra till lam, men inte för mycket.
Cayenpeppar i lagom mängd sakas av.
försiktigt med salt, och eventuellt lite sojasås.
Vill man ha lite styrka kan man ta lite röd curry pasta
Synd att krydda för mycket, då dör den fina lamsmaken.
Att laga till lam, som oftast har betat ute, är lite av att känna smaken från det lamet har ätit ute, kan variera en hel del. Man kan smaka av när lergrytan varit inne i ugnen ungefär en timme, då kan man avgöra hur man vill krydda. Man kan komplettera med örtkryddor eller något curryaktigt, beroende på smaken på skyn, men helst inte någon fond, den smaken skall grytan ha fixat själv.
Ungefär 1,5 tim i ugnen 180-220 grader.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
Re: Smaklig måltid!
Ja det är det det är. Och det är alltså som alternativ till potatisgratäng man ska ha det. För dem som inte gillar krämig gratäng, men vill ha en trevlig potatisrätt. Denna ser ju lite liknande ut (potatisskivor i form) och passar bra till det mesta.Zirre skrev:Bror Duktig skrev:+1 om trist potatisgratäng. Fast jag har fått tips om en bättre, godare och enklare variant. Bara smör istället, och resultatet blir mycket krispigt och gott, som en blandning av potatisgratäng och chips, fast med stil.
Potatisgratäng ska ju vara krämig, det där låter mer som ugnsstekt eller nåt i den stilen.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Re: Gott att äta, recept
Kan någon tala om vad man gör med en aubergine? Jag köpte en för att testa att ha i grönsakssmothie, men det var vidrigt fast jag bara tog en liten bit, så nu ligger den och väntar i kylen.
Något enkelt, tack, annars blir den snigelmat.
Något enkelt, tack, annars blir den snigelmat.
Re: Gott att äta, recept
Iridia skrev:Kan någon tala om vad man gör med en aubergine?
Moussaka kanske?
http://www.recept.nu/pelle_johansson/hu ... /moussaka/
http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=14426
Re: Gott att äta, recept
Iridia skrev:Kan någon tala om vad man gör med en aubergine? Jag köpte en för att testa att ha i grönsakssmothie, men det var vidrigt fast jag bara tog en liten bit, så nu ligger den och väntar i kylen.
Något enkelt, tack, annars blir den snigelmat.
Om du steker den i lita olja inte för hög temperatur, så kan du nog använda den i din grönsakssmothie, den blir mjuk när man steker.
Går bra att krydda, lite salt och peppar när du steker, resten av kryddningen får du hitta på själv. Lite av nöjet med matlagning är att prova sig fram.
- lasseivägen
- Inlägg: 4798
- Anslöt: 2009-07-20
- Ort: På havet kaparkapten inte Rövare
Re: Gott att äta, recept
Du kan göra en baba ghanouj av auberginen kanske?
Skala auberginen, skär den i bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med en klyfta vitlök, en matsked olivolja, en matsked tahini (sesampasta), lite peppar och lite salt och mixa ihop det till en röra. Krydda mer efter smak. Hemskt gott, iallafall enligt mig.
Skala auberginen, skär den i bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med en klyfta vitlök, en matsked olivolja, en matsked tahini (sesampasta), lite peppar och lite salt och mixa ihop det till en röra. Krydda mer efter smak. Hemskt gott, iallafall enligt mig.
Gott att äta, recept
Just nu går reklam för tv för färdig pesto i burk (grönolivoljabasilikaröra)och kokt pasta, superenkelt och snabbt, men stek till lite halloumiost skuret i 5mm tjocka skivor och ät till, så blir det en riktig höjdare!
Jag tar en lämplig mängd spaghetti och bryter av den i 3 delar, kokar efter angiven tid, häller av kokvattnet och sedan färdiga pastan på ca 1msk pestosås som jag rört ut på tallriksbotten, rör om pastan i peston och steker halloumin och har den överst på tallriken. Inga kryddor behövs, peston och halloumin står för alla smaker redan.
Jag tar en lämplig mängd spaghetti och bryter av den i 3 delar, kokar efter angiven tid, häller av kokvattnet och sedan färdiga pastan på ca 1msk pestosås som jag rört ut på tallriksbotten, rör om pastan i peston och steker halloumin och har den överst på tallriken. Inga kryddor behövs, peston och halloumin står för alla smaker redan.
- mondo beyondo
- Inlägg: 2505
- Anslöt: 2007-07-04
- Ort: Stockholm Sverige
Gott att äta, recept
Miche skrev:Chokladmuffins (kladdiga och goda)
Gräddas i 225°C (sätt på ugnen så den hinner bli varm)
Vispa pösigt 2 ägg och 2½ dl strösocker
Rör ihop: 2 dl vetemjöl, 1-2 tsk vaniljsocker och 5 msk (eller mer, tog 7 senast) kakao
Blanda sedan ihop detta och häll i 100 g smält eller flytande smör eller margarin (OBS, har du inte flytande så låt det svalna innan du blandar i).
Lägg upp i muffinsformar, dekorera gärna med chokladbitar och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna och njut av ett lyckat bak.
Fyll gärna på med flera goda och lättlagade recept!
det är samma recept som jag använder fast jag använder olja istället för margarin, det gör det inte bara mjölkfritt utan jag slipper smälta det också ett tips bara
Gott att äta, recept
En enkel röra av grönsaker:
Fräs bitar av purjolök, paprika och zuccini i matfett. Krydda med salt och peppar samt annan önskad krydda. Kanongott till fläskkotletter tex.
Fräs bitar av purjolök, paprika och zuccini i matfett. Krydda med salt och peppar samt annan önskad krydda. Kanongott till fläskkotletter tex.
Smaklig måltid!
Co-Admin:
Slog ihop två trådar om samma ämne. Den ena tråden låg i Aspergare Off-Google och de som har deltagit i den tråden har godkänt sammanslagningen.
Slog ihop två trådar om samma ämne. Den ena tråden låg i Aspergare Off-Google och de som har deltagit i den tråden har godkänt sammanslagningen.
Stora mat-tråden
Müsli!
Glöggsäsongen kan betraktas som över så jag bestämde mig för att göra något kreativt med de överblivna julnötterna och "glöggblandningen" (russin + skållad, skalad mandel) och diverse annat kul som fanns i skåpen. Så här blev det:
2 dl havregryn
0,5 dl solroskärnor
2 dl blandade, grovhackade nötter
0,5 dl riven kokos
Ingridienserna breddes ut på ett bakplåtspapper och rostades i ugnen i 150 grader i 15 minuter. Jag rörde om efter halva tiden. Efteråt fick blandningen svalna. Därefter blandade jag i:
1 dl branflakes
2 dl Kellogs special K
0,5 dl linfrö
200 g "glöggblanding" dvs russin och mandel.
Detta smakade inte dumt alls med naturell yoghurt. I den bästa av alla världar borde kokosen ha varit i större bitar, men annars är jag nöjd
Glöggsäsongen kan betraktas som över så jag bestämde mig för att göra något kreativt med de överblivna julnötterna och "glöggblandningen" (russin + skållad, skalad mandel) och diverse annat kul som fanns i skåpen. Så här blev det:
2 dl havregryn
0,5 dl solroskärnor
2 dl blandade, grovhackade nötter
0,5 dl riven kokos
Ingridienserna breddes ut på ett bakplåtspapper och rostades i ugnen i 150 grader i 15 minuter. Jag rörde om efter halva tiden. Efteråt fick blandningen svalna. Därefter blandade jag i:
1 dl branflakes
2 dl Kellogs special K
0,5 dl linfrö
200 g "glöggblanding" dvs russin och mandel.
Detta smakade inte dumt alls med naturell yoghurt. I den bästa av alla världar borde kokosen ha varit i större bitar, men annars är jag nöjd
Stora mat-tråden
Raw Food Smoothie
Ingredienser
1/2–1 banan
1 ananas
1/2 mango eller 1 dl fryst mango
Gör så här
I en juice-centrifug gör juice av ananasen och mangon.
Tillsätt sedan juicen i en mixer tillsammans med bananen och mixa väl.
Servera i höga glas och njut.
Stora mat-tråden
ling0n skrev:Skulle en tråd med veganska recept vara uppskattad av någon? Jag har några på lager...
Ja det skulle det. Veganskt är gott. och passar bra matallergiker.
Stora mat-tråden
Bibimbap (koreansk risrätt, lite som wok)
Recept för 3-4 pers:
3-4 kycklingfiléer, 400g tempeh eller liknande vegetariskt protein
Jasminris till 3-4 pers (brukar finnas måttangivelser på risförpackningen)
1 paket färsk babyspenat (eller ett par nävar fryst, använd inte hackad spenat!)
3-4 morötter, skurna i stavar stora som tändstickor ungefär (så tunt som ni pallar skära)
250 g champinjoner
1 burk böngroddar
2 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk honung
1 klyfta vitlök
Gochujang (koreansk chilisås, går inte att ersätta med något annat, finns i asiatiska butiker)
Ett ägg per person (om man vill alltså)
Blanda ihop en marinad av sesamoljan, honungen och sojan, pressa ned vitlöksklyftan i den också, skär kycklingen/tempehn i munsbitar och låt dem marineras.
Skär morötterna i stavar samt champinjonerna i fjärdedelar.
Låt riset koka enligt instruktionerna.
Stek morötterna i lite matolja tills de är en aning mjuka, lägg sedan upp dem i en skål/fat, salta lite om det behövs och krydda med lite sesamolja. Gör detsamma med champinjonerna.
Öppna burken med böngroddar och skölj dem i en sil eller durkslag med kallt vatten så försvinner burksmaken, stek dem lite lätt och lägg dem på ett fat eller så.
Förväll spenaten i en liten kastrull tills den skrumpnat ihop lite, pressa ur det mesta vattnet och lägg den på ett fat.
Ta nu fram kycklingen/tempehn och stek den i marinaden, det blir lite som en sås. Ungefär vid denna tidpunkt borde riset vara klart.
Lägg en hög ris i varje skål och platta till, lägg sedan upp allt det andra i "tårtbitar" ovanpå riset, samt lägg ett stekt ägg allra överst om du vill. Servera med sked, man ska ta en sked och röra runt i maten tills allt är helt blandat, det blir även gott med lite gochujang i om man gillar kryddstark mat.
Ungefär så ska det se ut. Denna maträtt är mycket god, rätt nyttig och ganska enkel att göra, inget moment är såvärst svårt, dock kan det vara svårt att hinna med allt samtidigt. Man kan variera den genom att ha i olika grönsaker beroende på vad man har hemma och så. Dessutom så är den, enligt mig, ganska aspergervänlig då all mat ligger ordad från början och man väljer hur mycket man vill blanda den samt man tydligt kan se vad som är i och så. Går även enkelt att göra vegansk genom att skippa ägget och ha sirap istället för honung i marinaden.
Recept för 3-4 pers:
3-4 kycklingfiléer, 400g tempeh eller liknande vegetariskt protein
Jasminris till 3-4 pers (brukar finnas måttangivelser på risförpackningen)
1 paket färsk babyspenat (eller ett par nävar fryst, använd inte hackad spenat!)
3-4 morötter, skurna i stavar stora som tändstickor ungefär (så tunt som ni pallar skära)
250 g champinjoner
1 burk böngroddar
2 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk honung
1 klyfta vitlök
Gochujang (koreansk chilisås, går inte att ersätta med något annat, finns i asiatiska butiker)
Ett ägg per person (om man vill alltså)
Blanda ihop en marinad av sesamoljan, honungen och sojan, pressa ned vitlöksklyftan i den också, skär kycklingen/tempehn i munsbitar och låt dem marineras.
Skär morötterna i stavar samt champinjonerna i fjärdedelar.
Låt riset koka enligt instruktionerna.
Stek morötterna i lite matolja tills de är en aning mjuka, lägg sedan upp dem i en skål/fat, salta lite om det behövs och krydda med lite sesamolja. Gör detsamma med champinjonerna.
Öppna burken med böngroddar och skölj dem i en sil eller durkslag med kallt vatten så försvinner burksmaken, stek dem lite lätt och lägg dem på ett fat eller så.
Förväll spenaten i en liten kastrull tills den skrumpnat ihop lite, pressa ur det mesta vattnet och lägg den på ett fat.
Ta nu fram kycklingen/tempehn och stek den i marinaden, det blir lite som en sås. Ungefär vid denna tidpunkt borde riset vara klart.
Lägg en hög ris i varje skål och platta till, lägg sedan upp allt det andra i "tårtbitar" ovanpå riset, samt lägg ett stekt ägg allra överst om du vill. Servera med sked, man ska ta en sked och röra runt i maten tills allt är helt blandat, det blir även gott med lite gochujang i om man gillar kryddstark mat.
Ungefär så ska det se ut. Denna maträtt är mycket god, rätt nyttig och ganska enkel att göra, inget moment är såvärst svårt, dock kan det vara svårt att hinna med allt samtidigt. Man kan variera den genom att ha i olika grönsaker beroende på vad man har hemma och så. Dessutom så är den, enligt mig, ganska aspergervänlig då all mat ligger ordad från början och man väljer hur mycket man vill blanda den samt man tydligt kan se vad som är i och så. Går även enkelt att göra vegansk genom att skippa ägget och ha sirap istället för honung i marinaden.
Matlagningstråden
Kan inte hitta någon matlagningstråd så jag får väl starta en!
Jag gillar just turkisk mat och skall därför beskriva hur jag gör t ex sigara böregi. Detta är en fylld filodegsrätt (börek) som man steker. (Om du inte har en sk yufka (turkisk filodeg) använd en vanlig som du hittar i din butik. Den är oftast mkt sprödare än den turkiska och man kan behöva två lager av den för varje börek.)
Tag fetaost, blanda den med hackad persilja, dill och mynta. placera en liten klump mitt på filodegsupplägget och rulla den tätt tills den ser ut som en cigarr. Stek den sedan i olja på hög värme. De som man inte hinner äta upp tenderar att bli sega och då kan man när man värmer upp dem lägga lite ost på och ha dem i ungen dvs gratinera dem.
Man kan variera innehållet ganska mkt i en börek men fetaost och köttfärs är absolut vanligast. Regionala varianter i östra medelhavsområdet och Mellanöstern heter ofta något baserat på det turkiska ordet såsom boureki, bjorek, burak mm., men tillagningen kan variera; grekerna föredrar börek som en sorts efterrätt, bosnierna gör gärna kringlor av dem...
Moderator Titti
Slog ihop inlägget med befintlig tråd.
Jag gillar just turkisk mat och skall därför beskriva hur jag gör t ex sigara böregi. Detta är en fylld filodegsrätt (börek) som man steker. (Om du inte har en sk yufka (turkisk filodeg) använd en vanlig som du hittar i din butik. Den är oftast mkt sprödare än den turkiska och man kan behöva två lager av den för varje börek.)
Tag fetaost, blanda den med hackad persilja, dill och mynta. placera en liten klump mitt på filodegsupplägget och rulla den tätt tills den ser ut som en cigarr. Stek den sedan i olja på hög värme. De som man inte hinner äta upp tenderar att bli sega och då kan man när man värmer upp dem lägga lite ost på och ha dem i ungen dvs gratinera dem.
Man kan variera innehållet ganska mkt i en börek men fetaost och köttfärs är absolut vanligast. Regionala varianter i östra medelhavsområdet och Mellanöstern heter ofta något baserat på det turkiska ordet såsom boureki, bjorek, burak mm., men tillagningen kan variera; grekerna föredrar börek som en sorts efterrätt, bosnierna gör gärna kringlor av dem...
Moderator Titti
Slog ihop inlägget med befintlig tråd.
- lejonungen
- Inlägg: 242
- Anslöt: 2013-01-25
Återgå till Intressanta intressen