Skala kokt potatis
35 inlägg
• Sida 2 av 2 • 1, 2
Det är ju sällan det händer att jag äter någonstans där de har kokat potatisen med skalet kvar; glömmer ju bort hur det är jag gör när jag skalar den.
Har för mig att jag brukar lägga två snitt och sedan skala från krysset och ta tag om skalet med hjälp av tummen och kniven samtidigt som jag säkrar potatisens läge med hjälp av gaffeln.
Har för mig att jag brukar lägga två snitt och sedan skala från krysset och ta tag om skalet med hjälp av tummen och kniven samtidigt som jag säkrar potatisens läge med hjälp av gaffeln.
Nilspils1398762741 skrev:Hej!
Har inte blivit inaktiverad ännu, så jag skriver igen.
Tack för alla snälla svar. Jag har ingen diagnos att skylla på, så att sitta vid matbordet och nästan bli hånad när man ska äta är ett lite större problem än ni kanske förstår. Att jag dessutom söker mig ut på ett forum på nätet och skriver om de mest intima problemen, ja, ni fattar nog att det är svårt...
Jag väljer att bli inaktiverad på forumet trots alla hyggliga här. Tror det är fel tidpunkt i livet för mig att vara här. Tanken på att ha AS är skrämmande och upprörande samtidigt som den är lugnande för att den förklarar så mycket problem jag haft. Måste nog bearbeta detta lite själv först... Ledsen om detta upprör. Jag tar alltså inte avstånd från er.
Lås gärna denna tråd, moderatorer, detta kröp lite för nära och känns jobbigt...
/Nisse
Jag förstår att det måste kännas jobbigt att sitta vid matbordet och inte kunna skala potatis när man är vuxen och förväntas kunna det. Det är likadant med alla andra småsaker som andra tar förgivet medan man själv har problem med det.
Du får gärna skriva PM till mig om du vill skriva om detta eller något annat.
Om du väljer att inaktivera dig så hoppas jag att du känner dig välkommen tillbaka när du är redo för det.
Jag äter med skal, inte för att det är jobbigt att skala (för det mesta är det inte speciellt svårt utom då potatisen är överkokt eller om det är en mjölig sort), utan för att jag tycker att det är helt ok att äta (bara den är borstad innan den är kokt), dessutom innehåller skalet så vitt jag vet en del bra näringsämnen.
Äter man mycket oskalad potatis bör man kanske tänka på att solaninhalten i potatisskal är mångfalt högre än i potatis som i relativt små mängder är fatalt toxiskt. Räknat enligt källa nedan ger det att 2.8-5.6kg oskalad potatis är dödligt, medan det av skalad potatis kan ätas i 3-5 ggr mer. Halveringstiden för solanin enligt en annan källa är 1-2 månader så det kan ju vara värt att ta sig tiden att skala.
http://ntp.niehs.nih.gov/ntpweb/index.c ... DE73F21505
edit: syftningsfel där uppe, är såklart solaninet och inte potatisen som är toxisk
http://ntp.niehs.nih.gov/ntpweb/index.c ... DE73F21505
edit: syftningsfel där uppe, är såklart solaninet och inte potatisen som är toxisk
- johan_uppsala
- Inlägg: 74
- Anslöt: 2009-10-02
- Ort: Uppsala
Jag har alltid haft samma problem också. Men äter väldigt lite potatis eftersom jag inte tror att det är bra, varken med solaninet i dem eller såna stora mängder snabba kolhydrater som någon har varit inne på.
Jag gör så här för att åtminstone närma mig någon sorts värdighet:
Jag skär potatisen i två halvor på längden. Spetsar en halva på gaffeln i den skurna sidan och använder kniven och tummen för att skala. Visst. Potatisen går ofta sönder.
Annars kan man göra som mina söner när de inte orkar skala. Krossa den med gaffeln och pilla bort så mycket skal man orkar.
Jag gör så här för att åtminstone närma mig någon sorts värdighet:
Jag skär potatisen i två halvor på längden. Spetsar en halva på gaffeln i den skurna sidan och använder kniven och tummen för att skala. Visst. Potatisen går ofta sönder.
Annars kan man göra som mina söner när de inte orkar skala. Krossa den med gaffeln och pilla bort så mycket skal man orkar.
KrigarSjäl skrev:Zombie skrev:+ 1 igen.
Klart som fan att forumet blir ointressant med en grobian som tar sig rätten att köra bort folk. Och hur många som bara gör ett aktivt val att fortsätta lurka, om ens det, får vi aldrig veta.
Är det någon som gör forumet ointressant så är det rebusmakarna...
Det får ju stå för dig. Hellre det än folk som ser det som sin livsuppgift att meja ner andra.
Jag har alltid varit precis lika dålig på potatisskalandet. Därför har det mest blivit pasta i den egna matlagningen. Potatis har i mitt hem förekommit i form av bakpotatis, pommes frites, potaitissallad och framför allt chips.
Jag är 42 nu och flyttade hemifrån vid 19, och under det sista året har jag plötsligt slagit mig själv med häpnad och faktiskt köpt hem och kokat potatis flera gånger. Så först nu har jag nog lyckats komma upp i tvåsiffrigt antal tillfällen med kokt potatis!
Jag är 42 nu och flyttade hemifrån vid 19, och under det sista året har jag plötsligt slagit mig själv med häpnad och faktiskt köpt hem och kokat potatis flera gånger. Så först nu har jag nog lyckats komma upp i tvåsiffrigt antal tillfällen med kokt potatis!
KrigarSjäl skrev:Zombie skrev:+ 1 igen.
Klart som fan att forumet blir ointressant med en grobian som tar sig rätten att köra bort folk. Och hur många som bara gör ett aktivt val att fortsätta lurka, om ens det, får vi aldrig veta.
Är det någon som gör forumet ointressant så är det rebusmakarna...
Nu är du jävligt nöjd va, när du får trampa två personer på tårna i samma tråd. Grattis eller nåt.
Återgå till Att leva som Aspergare