Rött kött och charkuterier ger mer cancer
Rött kött och charkuterier ger mer cancer
Nitrit är väldigt giftigt, ett LD50 på 85 mg/kg, samt ökar risken för cancer.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumnitrit
Nitrat (salpeter) vet jag inte, det kan man ju köpa på ICA o bygga bomber av, så det är väl inte särskilt giftigt...?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Chilesalpeter
Nitrosaminer är väldigt cancerframkallande.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrosaminer
https://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumnitrit
Nitrat (salpeter) vet jag inte, det kan man ju köpa på ICA o bygga bomber av, så det är väl inte särskilt giftigt...?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Chilesalpeter
Nitrosaminer är väldigt cancerframkallande.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrosaminer
Rött kött och charkuterier ger mer cancer
En ny studie bekräftar att vi (medelsvensson antar jag) bör dra ner på kött och chark.
Det har ju talats om risken för cancer. Men att även riske för diabetes ökar var nytt för mig.
Frågan är hur mycket är för mycket, det står inte. Att äta kött varje dag är för mycket, men vad är lagom? Tre gånger i veckan?
Samtidigt innehåller kött protien och järn. Så. rådet är inte att sluta äta kött helt och hållet, bara att äta mindre
https://etidning.unt.se/p/upsala-nya-ti ... 9/54547879TT/UNT 2024-08-24 skrev:Att dra ner på kött och chark kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes. De slutsatserna drar forskare av en omfattande internationell studie.
– Vi är allätare men får i oss alldeles för mycket kött, säger kostexperten Mai-Lis Hellénius.
Det har ju talats om risken för cancer. Men att även riske för diabetes ökar var nytt för mig.
ssäkertDiabetes typ 2 ökar i hela världen och kryper ner i åldrarna. I ljuset av det är den här studien en viktig pusselbit.
Forskarna tar upp några exempel: För varje 100 gram rött, icke-processat, kött om dagen som äts ökar risken att utveckla typ 2-diabetes med 10 procent. För processat kött ger varje intag à 50 gram en riskökning på 15 procent.
Frågan är hur mycket är för mycket, det står inte. Att äta kött varje dag är för mycket, men vad är lagom? Tre gånger i veckan?
Varför kött och chark skulle öka risken för typ 2-diabetes svarar inte studien på. Men det finns teorier. Exempelvis att kött kan innehålla nitrosaminer, som kan vara cancerframkallande och även påverka många celler i kroppen vilket påverkar risken för diabetes. Kött innehåller också mättade fettsyror som inte är bra för oss.
Samtidigt innehåller kött protien och järn. Så. rådet är inte att sluta äta kött helt och hållet, bara att äta mindre