Pseudoarbete (hur vi fick stressigt att göra ingenting) bok

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Pseudoarbete (hur vi fick stressigt att göra ingenting) bok

Inläggav Alien » 2018-08-26 15:32:55

Det är en dansk bok, ännu inte översatt till svenska:

Arbetsvärlden skrev:Pseudoarbete är det arbete som uppstår när det inte finns något egentligt arbete att utföra. För att fylla arbetstiden skapas många onödiga projekt, strategier, möten, etcetera som i sin tur alstrar pseudoarbete för fler personer.

Definitionen är hämtad från ”Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”, som kan översättas med ”Pseudoarbete – hur vi fick det snärjigt med att göra ingenting”. Boken kom ut den 20 april på Gyldendal förlag och är skriven av två danskar med skilda politiska sympatier, filosofen Anders Fogh Jensen som hör hemma på vänsterflygeln och antropologen Dennis Nørmark som är liberal.
---
Pseudoarbete förekommer framför allt på större hr- och kommunikationsavdelningar, bland konsulter och mellanchefer, både inom privata och offentliga sektorn, skriver de. Om alla arbetstagare istället för att pseudoarbeta ägnade sig åt kärnverksamheten skulle en arbetsvecka på 15 timmar vara möjlig, är budskapet. I dag är standardarbetstiden i Danmark 37 timmar per vecka och för offentliganställda är en halvtimmes lunch inkluderad.
https://www.arbetsvarlden.se/pseudoarbe ... i-danmark/

Låter intressant. Påminner om vad Roland Paulsen skrivit om "tomt arbete" (som det står om bl a i denna tråd satt-av-tiden-pa-jobbet-i-14-ar-utan-att-gora-nagonting-t32930.html).

Och ser man på, författarna var inspirerade av Paulsen:

Inspiration till att skriva den nästan 300 sidor tjocka boken fann Nørmark och Fogh Jensen i den svenske sociologen Roland Paulsens avhandling ”Empty Labor – Idleness and Workplace Resistance”.


Ja, vore det inte skönt om vi kunde bli av med pseudoarbetet, då skulle alla kunna jobba mindre.

Parkinsons lag är ju inte något nytt:
Läsaren får också bekanta sig med Parkinsons lag, som i skämtsam form kritiserar den byråkrati som gäller ökningen av antalet anställda i offentlig administration. Den förblir i stort sett densamma oavsett om arbetsvolymen ökar, minskar eller till och med försvinner. Drivkrafterna bakom är dels att varje tjänsteman strävar efter att få fler underordnade, dels att tjänstemän skaffar arbete åt varandra.


Kritik mot boken av Noa Redington, framtidsforskare och strategisk rådgivare, tidigare politisk rådgivare åt dåvarande socialdemokratiska statsministern Helle Thorning Schmidt:
‒ Debattböcker som skriver det som många tänker får lätt medhåll. Läsarna uppskattar synpunkter som stöder de egna åsikterna. Men författarna sparkar in en öppen dörr. Alla säger att det finns meningslöst arbete och det går alltid att ställa yrkesgrupper mot varandra, men kommunikatörer och byråkrater är nödvändiga eftersom kommuner och myndigheter ska vara tillgängliga. Som jag skriver i min krönika så finns det inte särskilt många med dessa yrken i Danmark. Och jag är övertygad om att det danska liksom det svenska samhället skulle bryta ihop om vi endast arbetade 15 timmar i veckan.

Nej, att gå från 40 (39/38/37) timmar till 15 låter svårt. Men vi har ju inte sänkt arbetstiden alls på många år. Trots digitalisering, robotar och AI.

Man skulle kunna tro att pseudoarbete är låtsasarbete som man utför för att lura chefer och arbetskamrater. Men den kan också vara just det arbete man beordrats att göra:
"Det fångar såväl det kommenderade arbetet, det betalda arbetet, det arbete som organisationen kräver, som det som liknar arbete utan att vara det.

Det arbete som du är upptagen med att utföra utan att du egentligen tycker att du gör något och det arbete som du misstänker kan vara meningslöst" [skribentens översättning].
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in