Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:Användningen av transfetter i livsmedel tror jag har minskat betydligt på senare tid. Chips, kakor, bullar och div. friterat består till största delen av tomma och snabba kolhydrater och inte fett, och innehåller alltså inte bara fett.
Se upp med ord som vegetabiliskt fett på innehållsdeklarationen, det kan vara ett sätt att dölja skadliga fetter som transfett och omestrat fett. Välj produkter som specificerar fetterna och skriver ut rapsolja osv.
http://www.expressen.se/halsa/allt-tran ... e-farligt/
barracuber skrev:Men man ska undvika transfetter, de är processade industritillverkade fetter som är skadliga för oss. Typexempel är margarin.
smör, grädde, ost, nötkött.. där finns naturliga transfetter .
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flugsvamp är också naturligt
Frågan är väl vilka fetter som fastnar på blodådrornas insida?
Frågan är väl vilka fetter som fastnar på blodådrornas insida?
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Oj vad många nya inlägg, har inte fått någon avisering
Självklart kan man bli fet av fett. Inte alla har heller normala mättnadskänslor, jag t.ex. och kan sätta i sig åtskilliga tusen kcal i rent fett. Det är inte sant som en del LCHF:are påstår att man inte kan bli fet om man följer dieten strikt. Det gäller bara om man är normal. Många med ätstörningar eller som vi med AS som har problem med att känna av, äter för många kcal med LCHF.
Däremot händer olika saker i kroppen beroende på vad man äter. Vissa fetter lagras in enklare än andra som i sin tur ger mer energi så att personen spontant rör sig mer. Fett gör det lättare att låta bli att äta för mycket, medan socker gör motsatsen. Däremot kan en del behöva lite mer volym än strikt LCHF erbjuder. Man får väl känna sig fram, men inte lura sig själv med kcal som kcal. Tror inte att någon tycker att det är lättare att äta färre kcal om de har sug och hunger, än om de är mätta och stävjer suget.
Man måste inte äta LCHF dock. Men socker och vitt mjöl hör inte hemma någonstans i smart kosthållning.
Självklart kan man bli fet av fett. Inte alla har heller normala mättnadskänslor, jag t.ex. och kan sätta i sig åtskilliga tusen kcal i rent fett. Det är inte sant som en del LCHF:are påstår att man inte kan bli fet om man följer dieten strikt. Det gäller bara om man är normal. Många med ätstörningar eller som vi med AS som har problem med att känna av, äter för många kcal med LCHF.
Däremot händer olika saker i kroppen beroende på vad man äter. Vissa fetter lagras in enklare än andra som i sin tur ger mer energi så att personen spontant rör sig mer. Fett gör det lättare att låta bli att äta för mycket, medan socker gör motsatsen. Däremot kan en del behöva lite mer volym än strikt LCHF erbjuder. Man får väl känna sig fram, men inte lura sig själv med kcal som kcal. Tror inte att någon tycker att det är lättare att äta färre kcal om de har sug och hunger, än om de är mätta och stävjer suget.
Man måste inte äta LCHF dock. Men socker och vitt mjöl hör inte hemma någonstans i smart kosthållning.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
plåtmonster skrev:Flugsvamp är också naturligt
Och i naturen lär det ju finns gifter (exv i vulkaner) som är giftigare än något som människan kan framställa.
plåtmonster skrev:Frågan är väl vilka fetter som fastnar på blodådrornas insida?
Svarar med ett citat från kapitlet Skyll inte på fettet! ur Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. Boken rekommenderas, är mitt i den.
Om molekylerna i fettsyran sitter ihop på ett stadigt sätt kallar vi den för mättad. Sådana fetter är okänsliga för påverkan.
Om en stor andel av det fett du äter är mättat kan det leda till att du får ett överskott i blodet av LDL, det "onda" kolesterolet.
När oxiderat LDL tas upp i kärlväggen triggar det immunsystemet att dra igång inflammatoriska processer och då bildas något som
kallas plack. Samtidigt ökas produktionen av bindväv som gör kärlväggarna tjocka och oelastiska. De smidiga, elastiska och starka
blodkärl som vi föds med förvandlas dock inte till vrakgods över en natt. Riktigt svåra fall är nästan alltid inbitna rökare
med både höga blodfetter och högt blodtryck och som därför har kronisk inflammation i blodkärlen.
I det mediala "fettkrig" som har pågått de senaste åren har fettfobikerna dömt ut allt mättat fett. Den hållningen saknar
vetenskapligt stöd. De studier som finns inom området är framför allt observationsstudier där sockerintaget och även andra faktorer
inte är tillförlitligt uppmätta. Fettfobikernas antagonister hävdar att massor med mättat fett är rena hälsokuren, vilket inte
heller är bevisat. Kunskapsläget talar för att lagom är bäst. Den traditionella medhavsmaten, som bland annat innehåller olivolja
istället för smör, har visat sig minska risken för hjärtkärlsjukdom och också förbättra överlevnaden för hjärtsjuka (Fung 2009).
Samtidigt visar en ny stor sammanställning att mättat fett inte medför den riskökning för hjärtkärlsjukdom som man tidigare trott (Santos 2012).
Di Leva har väldigt rätt
elle skrev:barracuber skrev:Men man ska undvika transfetter, de är processade industritillverkade fetter som är skadliga för oss. Typexempel är margarin.
smör, grädde, ost, nötkött.. där finns naturliga transfetter .
Justdeja tack för tipset. Och de lär vara nyttiga just därför
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Azo85 skrev:Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Borde inte vara några större problem att få i sig en liter matolja på en dag. 9.000 kCal.
Du kanske skulle ta och prova?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:Azo85 skrev:Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Borde inte vara några större problem att få i sig en liter matolja på en dag. 9.000 kCal.
Du kanske skulle ta och prova?
Tror min mage har invändningar. Tagit en deciliter någon gång ibland när jag upplevt att jag inte kan äta ikapp men en liter är viss skillnad.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Torrt bröd doppad i olivolja är jätteeffektivt om man slarvat med maten och behöver bli mätt och klara tung prestation under längre tid. Smaken är rätt okej, men det är ingen delikatess pga mängden olja. Enda nackdelen är finnar.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
barracuber skrev: elle skrev:
barracuber skrev:Men man ska undvika transfetter, de är processade industritillverkade fetter som är skadliga för oss. Typexempel är margarin.
smör, grädde, ost, nötkött.. där finns naturliga transfetter .
Justdeja tack för tipset. Och de lär vara nyttiga just därför
ja, naturliga är nyttigare även om det finns rekommendation att begränsa animaliskt kost av diverse skäl.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Lchf dieter fungerar främst för att:
Man håller en sorts diet.
Den mättar.
Den har förhoppningsvis ett adekvat innehåll av protein vilket minskar förlusterna av lean bodymass.
Psykologiska och sociala faktorer:om många håller på med samma trams som en massa andra människor så blir det lättare att fortsätta med dieten.
Det är en långsiktig metod vs flygvärdinnesoppewhatever dieten.
Det här med insulin och fettinlagring är bara trams.
Man håller en sorts diet.
Den mättar.
Den har förhoppningsvis ett adekvat innehåll av protein vilket minskar förlusterna av lean bodymass.
Psykologiska och sociala faktorer:om många håller på med samma trams som en massa andra människor så blir det lättare att fortsätta med dieten.
Det är en långsiktig metod vs flygvärdinnesoppewhatever dieten.
Det här med insulin och fettinlagring är bara trams.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Lchf dieter fungerar främst för att:
Man håller en sorts diet.
Den mättar.
Den har förhoppningsvis ett adekvat innehåll av protein vilket minskar förlusterna av lean bodymass.
Psykologiska och sociala faktorer:om många håller på med samma trams som en massa andra människor så blir det lättare att fortsätta med dieten.
Det är en långsiktig metod vs flygvärdinnesoppewhatever dieten.
Det här med insulin och fettinlagring är bara trams.
Detta är en viktig poäng, just att man håller en diet.
Får man ett intresse av kost och hälsa så blir det lätt att äta rätt mängd, har man koll på vad man äter blir det lätt att äta nyttigt.
Att ha en diet är enligt mig väldigt bra, inte för att det kanske är bättre än att äta vanlig mat, men för den psykologiska delen, det blir lättare, och vissa hade inte klarat av att ha en bra kost utan att kunna använda en viss diet.
Det är lätt att känna sig duktig när man kör LCHF, och man kan äta gott.
Själv äter jag väldigt blandat, men har i åtanke att inte trycka i mig en massa kolhydrater, så jag äter i princip LCHF, men jag känner inget behov av att kalla det för en diet. Det behöver inte jag.
Men vissa har det behovet, för att känna sig duktiga, och göra det hela lättare.
Angående protein och lean body mass så räcker det med ett glas mjölk till varje måltid för att man ska ha fått tillräckligt, så det är inget man behöver oroa sig för.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Här är en lång lättläst, välskriven och intressant artikel om pf. http://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/
Hämtat ur hans bok "Optimal Hälsa, Viktminskning & Fitness". Det enda kruxet är att boken bara går att köpa via hans eget bolag. För 570 kronor!!! hallå eller?
Varför länka till en artiklel om fasta här? För att den handlar även om andra men närliggande saker
- Som hur skiftet från traditionell tallriksmodell till lågkolhydratskost påverkar synen på hur pass regelbundna mattider man bör ha
- ifall frukosten verkligen det viktigaste målet på dagen
- hur vi kan äta och leva mer som våra förfäder (om det nu är önskvärt) mm.
Hämtat ur hans bok "Optimal Hälsa, Viktminskning & Fitness". Det enda kruxet är att boken bara går att köpa via hans eget bolag. För 570 kronor!!! hallå eller?
Varför länka till en artiklel om fasta här? För att den handlar även om andra men närliggande saker
- Som hur skiftet från traditionell tallriksmodell till lågkolhydratskost påverkar synen på hur pass regelbundna mattider man bör ha
- ifall frukosten verkligen det viktigaste målet på dagen
- hur vi kan äta och leva mer som våra förfäder (om det nu är önskvärt) mm.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Tycker inte fett mättar. Tror det är individuellt. Däremot blir jag alldeles stinkig av för mycket fett och magen känns konstig. Råkade dricka tre deciliter grädde rakt av en gång. Inte blev jag mätt av det. Fick bara dåligt samvete av det.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
@kiddie, Vad mättar dig isåfall? protein?
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Att plötsligt inta stora mängder fett, kolhydrater, frukt eller whatever ger såklart reaktioner, och säger inget om huruvida det är bra eller ej. Man lägger om kost sakta, och även byte från kass till bra kost kan kräva tillvänjning och långsam introduktion.
Gallan är inställd på ett visst fettintag, och ökar man det plötsligt och mycket, så hinner den inte med, och då mår man illa och får besvär av samma typ som den med gallproblem. Jag t.ex. har klarat stora mängder fett i kosten utan problem, men efter perioder på mycket lite fett, går det inte att öka plötsligt utan att ovan nämnda bevisar sig tydligt.
Ingen som provar en diet i en måltid eller mindre än en eller kanske flera månader, kan egentligen veta vare sig om de klarar att smälta den kosten bra, om de minskar i vikt/håller vikt/ökar i vikt av den eller för övrigt om den verkar bra.
Vegetarisk kost hos folk som inte förstår hur man preparerar vegetabilier kan t.ex. visa sig decennier senare som sköldkörtelproblem och grava mineralbrister. Jag talade med några äldre vegetarianer om deras hälsa, och tyvärr hade de alla dessa problem. Vi är inte designade för att äta vissa vegetabilier, dessutom processade på ett sätt som gör dem ännu mer antinutrienta än de redan är, till skillnad från hur man tvingas göra om man inte har genvägar och då antinutrienter som fytinsyra och oxalsyra minskar kraftigt.
Vill man ägna sig åt en extrem diet (förutom paleodiet, som, om man följer den som passar nordbor, inte är extrem, bara oförädlad) så behöver man kunna mycket. Annars gör man bäst i att äta varierat på ett rätt normalt sätt, och försöka tänka på att välja lite skadliga tillsatser och underliga processer eller kraftiga förädlingar.
Går att se i vilken grupp som helst att folk far illa av allt från RAW och vego till LCHF när de inget vet, utan smäcker i sig mackor med becel som vego, mängder med rå spenat, kål och baljväxter som raw eller charkdiskens värstingar som LCHF.
Gallan är inställd på ett visst fettintag, och ökar man det plötsligt och mycket, så hinner den inte med, och då mår man illa och får besvär av samma typ som den med gallproblem. Jag t.ex. har klarat stora mängder fett i kosten utan problem, men efter perioder på mycket lite fett, går det inte att öka plötsligt utan att ovan nämnda bevisar sig tydligt.
Ingen som provar en diet i en måltid eller mindre än en eller kanske flera månader, kan egentligen veta vare sig om de klarar att smälta den kosten bra, om de minskar i vikt/håller vikt/ökar i vikt av den eller för övrigt om den verkar bra.
Vegetarisk kost hos folk som inte förstår hur man preparerar vegetabilier kan t.ex. visa sig decennier senare som sköldkörtelproblem och grava mineralbrister. Jag talade med några äldre vegetarianer om deras hälsa, och tyvärr hade de alla dessa problem. Vi är inte designade för att äta vissa vegetabilier, dessutom processade på ett sätt som gör dem ännu mer antinutrienta än de redan är, till skillnad från hur man tvingas göra om man inte har genvägar och då antinutrienter som fytinsyra och oxalsyra minskar kraftigt.
Vill man ägna sig åt en extrem diet (förutom paleodiet, som, om man följer den som passar nordbor, inte är extrem, bara oförädlad) så behöver man kunna mycket. Annars gör man bäst i att äta varierat på ett rätt normalt sätt, och försöka tänka på att välja lite skadliga tillsatser och underliga processer eller kraftiga förädlingar.
Går att se i vilken grupp som helst att folk far illa av allt från RAW och vego till LCHF när de inget vet, utan smäcker i sig mackor med becel som vego, mängder med rå spenat, kål och baljväxter som raw eller charkdiskens värstingar som LCHF.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Svarar på ett par inlägg från sidan 4 och 5.
Att titta på mängden kalorier är ointressant som jag ser det.
Ja, man kan bli överviktig av fett. Men då är det det sammantagna energiintaget av fett, protein ocvh kolhydrater som gör det. Överätning alltså. Och de flesta verkar ju överens om vad som ökar risken för överätning. Socker, ja, inte fett i första hand. Risken med för mycket socker är att hela omsättningen av fett och protein blir störd eftersom hela systemet måste skyddas från höga blodsockernivåer.
Att belöningssystemet triggas är inget problem så länge man inte blir beroende av det som triggar. Trigga är inte samma sak som att "skapa beroende".
Fett triggar vårt belöningssystem utan att vi blir beroende. Visserligen finns det vissa människor som har s.k. fettsug, som vi diskuterade tidigare, men det är inget problem eftersom fett gör dig mätt och belåten, inte hungrig på mer.
Även socker mättar men inte lika länge som fett, i stället triggar sockret hungern pga att blodsockret stiger fort och sedan dalar fort.
Det är inte bara socker som kan höja blodsockret. När vi stressar stiger stresshormonerna kortisol och noradrenalin och vid högt kortisol så omvandlas protein från muskler, hud, blodkärl mm till glukos vilket höger blodsockret och bryter ned muskelmassan.
Stress ökar risken för plack i blodkärlen (kallades förr åderförkalkning) vilket kan ge hjärtinfarkt. Här spelar det onda LDL-kolesterolet in.
Kortisol bryter ned det mesta i kroppen utan en sak: fett. Det påverkar hjärnans signalsubstanser vilket kan göra att man "tappar minnet". Kortisol kan även ge ökad benskörhet. Mer om kortisol här: Stress (visserligen ingen sida officiell men källförteckningar finns)
Hittar inget om eventuell koppling mellan fett och kortisol men troligen finns det inget samband. Däremot påverkas det blodsockerhöjande stress- och kamphormonet noradrenalin inte när man äter fet mat. Istället frisätts serotonin som dämpar aptiten. När matfettet bryts ned i tarmen bildas bland annat enterostatin, som förstärker mättnadskänslan ytterligare.
Det finns inga studier på människor med sammansatt kost dvs att äta mycket fett, protein OCH kolhydrater samtidigt. Tänk ett wienerbröd. Däremot har man testat på råttor. Råttor som får äta rent fett blir mätta och slutar äta. När de får en blandning av fett och socker småäter de hela tiden. Sockret tar över hjärnan så att mättnadskänslan uteblir.
Flawed skrev:Likväl kan man fortfarande bli överviktig av fett.
Fett har fortfarande en högre andel kalorier per gram.Och så vidare.
Att titta på mängden kalorier är ointressant som jag ser det.
Ja, man kan bli överviktig av fett. Men då är det det sammantagna energiintaget av fett, protein ocvh kolhydrater som gör det. Överätning alltså. Och de flesta verkar ju överens om vad som ökar risken för överätning. Socker, ja, inte fett i första hand. Risken med för mycket socker är att hela omsättningen av fett och protein blir störd eftersom hela systemet måste skyddas från höga blodsockernivåer.
Flawed skrev:Mat som inte triggar belöningsystemet hos människor borde var typ bark eller gräsliknande. Kanske kartong.
Att belöningssystemet triggas är inget problem så länge man inte blir beroende av det som triggar. Trigga är inte samma sak som att "skapa beroende".
Fett triggar vårt belöningssystem utan att vi blir beroende. Visserligen finns det vissa människor som har s.k. fettsug, som vi diskuterade tidigare, men det är inget problem eftersom fett gör dig mätt och belåten, inte hungrig på mer.
Även socker mättar men inte lika länge som fett, i stället triggar sockret hungern pga att blodsockret stiger fort och sedan dalar fort.
Det är inte bara socker som kan höja blodsockret. När vi stressar stiger stresshormonerna kortisol och noradrenalin och vid högt kortisol så omvandlas protein från muskler, hud, blodkärl mm till glukos vilket höger blodsockret och bryter ned muskelmassan.
Stress ökar risken för plack i blodkärlen (kallades förr åderförkalkning) vilket kan ge hjärtinfarkt. Här spelar det onda LDL-kolesterolet in.
Kortisol bryter ned det mesta i kroppen utan en sak: fett. Det påverkar hjärnans signalsubstanser vilket kan göra att man "tappar minnet". Kortisol kan även ge ökad benskörhet. Mer om kortisol här: Stress (visserligen ingen sida officiell men källförteckningar finns)
länken ovan skrev:Överproduktion av kortisol påverkar sköldkörteln mycket negativt vilket kan leda till hypotyroes (låg ämnesomsättning ,trötthet, depression, frusenhet, torrt hår och övervikt.)
Hittar inget om eventuell koppling mellan fett och kortisol men troligen finns det inget samband. Däremot påverkas det blodsockerhöjande stress- och kamphormonet noradrenalin inte när man äter fet mat. Istället frisätts serotonin som dämpar aptiten. När matfettet bryts ned i tarmen bildas bland annat enterostatin, som förstärker mättnadskänslan ytterligare.
Det finns inga studier på människor med sammansatt kost dvs att äta mycket fett, protein OCH kolhydrater samtidigt. Tänk ett wienerbröd. Däremot har man testat på råttor. Råttor som får äta rent fett blir mätta och slutar äta. När de får en blandning av fett och socker småäter de hela tiden. Sockret tar över hjärnan så att mättnadskänslan uteblir.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
barracuber skrev:Risken med för mycket socker är att hela omsättningen av fett och protein blir störd eftersom hela systemet måste skyddas från höga blodsockernivåer.
Tja, vad händer när t.ex godispåsen och hamburgaren åker ner samtidigt?
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Potatischips ska man tydligen passa sig för. Lika lätt att fastna i som knark.
SVT: Snacksforskning Ny hjärnforskning visar att det finns likheter mellan hjärnans reaktion på potatischips och droger.
Arschlen till svt:s rubrikssättare. "Därför kan du inte sluta äta chips". Undrar om de kollade med forskaren först...
Den som har oturen att gilla chips är det synd om alltså. Och gillar man inte chips så kanske man gillar jordnötter istället. Undrar om de forskat om jordnötter
Sedan är ju människan en oändligt mycket mer komplicerad varelse än råttan.
SVT: Snacksforskning Ny hjärnforskning visar att det finns likheter mellan hjärnans reaktion på potatischips och droger.
Arschlen till svt:s rubrikssättare. "Därför kan du inte sluta äta chips". Undrar om de kollade med forskaren först...
Den som har oturen att gilla chips är det synd om alltså. Och gillar man inte chips så kanske man gillar jordnötter istället. Undrar om de forskat om jordnötter
Sedan är ju människan en oändligt mycket mer komplicerad varelse än råttan.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Jag fattar inte detta med forskning på råttor, jag menar, vad har de för råttor och vad erbjuder de för alternativ till vad de ger dem? Om det är formpressade pellets (som ofta ges som mat till försöksdjur) fattar jag att råttan äter precis vad som helst för att slippa dessa.
Haft råttor och visst är de allätare, men chips och sötsaker är faktiskt inte deras favoritmat. Mina gillade mest; kött, de åt benen oxo, kokt ägg (galna i det!), pannkaka, spagetti, kokta grönsaker och rotfrukter. Den allra bästa skräpmaten för dem var pizza.
Haft råttor och visst är de allätare, men chips och sötsaker är faktiskt inte deras favoritmat. Mina gillade mest; kött, de åt benen oxo, kokt ägg (galna i det!), pannkaka, spagetti, kokta grönsaker och rotfrukter. Den allra bästa skräpmaten för dem var pizza.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
barracuber skrev:Svarar på ett par inlägg från sidan 4 och 5.Flawed skrev:Likväl kan man fortfarande bli överviktig av fett.
Fett har fortfarande en högre andel kalorier per gram.Och så vidare.
Att titta på mängden kalorier är ointressant som jag ser det.
Ja, man kan bli överviktig av fett. Men då är det det sammantagna energiintaget av fett, protein ocvh kolhydrater som gör det. Överätning alltså. Och de flesta verkar ju överens om vad som ökar risken för överätning. Socker, ja, inte fett i första hand. Risken med för mycket socker är att hela omsättningen av fett och protein blir störd eftersom hela systemet måste skyddas från höga blodsockernivåer.Flawed skrev:Mat som inte triggar belöningsystemet hos människor borde var typ bark eller gräsliknande. Kanske kartong.
Att belöningssystemet triggas är inget problem så länge man inte blir beroende av det som triggar. Trigga är inte samma sak som att "skapa beroende".
Fett triggar vårt belöningssystem utan att vi blir beroende. Visserligen finns det vissa människor som har s.k. fettsug, som vi diskuterade tidigare, men det är inget problem eftersom fett gör dig mätt och belåten, inte hungrig på mer.
Även socker mättar men inte lika länge som fett, i stället triggar sockret hungern pga att blodsockret stiger fort och sedan dalar fort.
Det är inte bara socker som kan höja blodsockret. När vi stressar stiger stresshormonerna kortisol och noradrenalin och vid högt kortisol så omvandlas protein från muskler, hud, blodkärl mm till glukos vilket höger blodsockret och bryter ned muskelmassan.
Stress ökar risken för plack i blodkärlen (kallades förr åderförkalkning) vilket kan ge hjärtinfarkt. Här spelar det onda LDL-kolesterolet in.
Kortisol bryter ned det mesta i kroppen utan en sak: fett. Det påverkar hjärnans signalsubstanser vilket kan göra att man "tappar minnet". Kortisol kan även ge ökad benskörhet. Mer om kortisol här: Stress (visserligen ingen sida officiell men källförteckningar finns)länken ovan skrev:Överproduktion av kortisol påverkar sköldkörteln mycket negativt vilket kan leda till hypotyroes (låg ämnesomsättning ,trötthet, depression, frusenhet, torrt hår och övervikt.)
Hittar inget om eventuell koppling mellan fett och kortisol men troligen finns det inget samband. Däremot påverkas det blodsockerhöjande stress- och kamphormonet noradrenalin inte när man äter fet mat. Istället frisätts serotonin som dämpar aptiten. När matfettet bryts ned i tarmen bildas bland annat enterostatin, som förstärker mättnadskänslan ytterligare.
Det finns inga studier på människor med sammansatt kost dvs att äta mycket fett, protein OCH kolhydrater samtidigt. Tänk ett wienerbröd. Däremot har man testat på råttor. Råttor som får äta rent fett blir mätta och slutar äta. När de får en blandning av fett och socker småäter de hela tiden. Sockret tar över hjärnan så att mättnadskänslan uteblir.
Jaha i så fall borde väl en diet som innehåller lite kolhydrater ge högre nivåer av kortisol?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:barracuber skrev:Svarar på ett par inlägg från sidan 4 och 5.Flawed skrev:Likväl kan man fortfarande bli överviktig av fett.
Fett har fortfarande en högre andel kalorier per gram.Och så vidare.
Att titta på mängden kalorier är ointressant som jag ser det. Ja, man kan bli överviktig av fett. Men då ...
...nedkortat...
Det finns inga studier på människor med sammansatt kost dvs att äta mycket fett, protein OCH kolhydrater samtidigt. Tänk ett wienerbröd. Däremot har man testat på råttor. Råttor som får äta rent fett blir mätta och slutar äta. När de får en blandning av fett och socker småäter de hela tiden. Sockret tar över hjärnan så att mättnadskänslan uteblir.
Jaha i så fall borde väl en diet som innehåller lite kolhydrater ge högre nivåer av kortisol?
Ja, om exv en LCHF-are är genomstressad
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Om blodsockernivån blir för låg, utsöndras kortisol. Kortisol minskar organens upptag av glukos och stimulerar omvandling av protein och lagrat fett (från glycerol) till glukos. Nedbrytningen av fett ökar.
Återigen, att enbart jämföra fett med socker ger en missvisande bild av gruppen kolhydrater som helhet. Varken anhängare eller motståndare till LCHF anser att (tillsatt) socker är nyttigt.
Återigen, att enbart jämföra fett med socker ger en missvisande bild av gruppen kolhydrater som helhet. Varken anhängare eller motståndare till LCHF anser att (tillsatt) socker är nyttigt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Fast blir man egentligen mätt att äta rent fett? Eller blir man bara äcklad? Tänk själv jämförelsen att äta så mycket smör som du vill eller att äta chokladbollar som innehåller en massa smör men plus gryn och socker. Då klarar man ju äta mer för att det inte blir så äckligt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Jag tror inte på LCHF eller Atkins som en hälsosam diet. Man kan säkert gå ner i vikt med många olika sorters dieter, men hälsan är ju mer än bara hur mycket man väger. Fast såklart, väger man 150 kg eller mer så är nog övervikten det som betyder klart mest av allt för hur illa man mår.
Fett brinner i kolhydraternas eld under ämnesomsättningen i kroppen, och man behöver faktiskt kolhydrater eller åtminstone ämnen som liknar kolhydrater. Om man inte alls äter kolhydrater utan bara fett och protein, så kommer kroppen att använda proteinerna för att fylla sockrets behov. Levern omvandlar proteinerna till ämnen som bland annat hjärnan behöver (kolhydratlika ämnen, eller ämnen som kroppen får från kolhydrater). Jag tror inte det är nyttigt för levern ifall man äter 100-200 gram protein och inga kolhydrater alls. Fast å andra sidan så kanske ingen LCHFare lyckas med den bedriften?
Fett brinner i kolhydraternas eld under ämnesomsättningen i kroppen, och man behöver faktiskt kolhydrater eller åtminstone ämnen som liknar kolhydrater. Om man inte alls äter kolhydrater utan bara fett och protein, så kommer kroppen att använda proteinerna för att fylla sockrets behov. Levern omvandlar proteinerna till ämnen som bland annat hjärnan behöver (kolhydratlika ämnen, eller ämnen som kroppen får från kolhydrater). Jag tror inte det är nyttigt för levern ifall man äter 100-200 gram protein och inga kolhydrater alls. Fast å andra sidan så kanske ingen LCHFare lyckas med den bedriften?