Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
barracuber skrev:Sockersuget saknar motsvarighet. Fett och protein står inte för någon påverkan på blodsockerkoncentrationen så som carbs, ffa de snabba, gör. Vem har hört talas om proteinsug eller fettsug (i det här sammanhanget )?
Vilka eventuella sjukdomar som sockret orsakar är en annan fråga.
Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Jag är ganska övertygad om att man faktiskt stimulerar belöningssystemet vid ett måltid som innehåller protein och fett...
Jag kan ha fel,vem vet?
Belöningsystemet finns där av en anledning och det är inte Nestle som har opererat in det hos oss.
Jag kan ha fel,vem vet?
Belöningsystemet finns där av en anledning och det är inte Nestle som har opererat in det hos oss.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Inte hört, men haft det..barracuber skrev:Vem har hört talas om proteinsug
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:barracuber skrev:Sockersuget saknar motsvarighet. Fett och protein står inte för någon påverkan på blodsockerkoncentrationen så som carbs, ffa de snabba, gör. Vem har hört talas om proteinsug eller fettsug (i det här sammanhanget )?
Vilka eventuella sjukdomar som sockret orsakar är en annan fråga.
Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Det finns livsmedel som innehåller mer kolhydrater än vad LCHF tomtar känner sig bekväma med som mättar alldeles utmärkt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Något som man inte diskuteras så mycket är hur våra förändrade livsmönster och vardagsstressen interagerar med vår metabolism och våra ät-beteenden.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Unib12 skrev:tahlia skrev:Då har du likt förbannat konsumerat mer energi än du gör av med, eftersom kroppen inte gör av med det som en energi utan istället lagrat det som fett t.ex.
Det är väl självaste fasen att man sitter på ett Aspergerforum med en grupp människor som inte är kapabla att vara bokstavliga. Inte utan att jag finner det lite smått roande.
Jag kan förenkla det jag säger. Man kommer inte få samma resultat om man äter 2000 kalorier i polkagrisar som man får om man äter 2000 kalorier i hamburgare.
Varför inte det?
För att insulinet i kroppen påverkar förbränningen till exempel. Desto snabbare en kolhydrat är desto mer skjuter insulinet i höjden.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Unib12 skrev:Flawed skrev:Unib12 skrev:Jag kan förenkla det jag säger. Man kommer inte få samma resultat om man äter 2000 kalorier i polkagrisar som man får om man äter 2000 kalorier i hamburgare.
Varför inte det?
För att insulinet i kroppen påverkar förbränningen till exempel. Desto snabbare en kolhydrat är desto mer skjuter insulinet i höjden.
Nej så är det inte.
Vi kan börja med att fett bidrar till insulinresistans.
Insulin är inte det enda hormonet eller ens det viktigaste hormonet som bidrar till att fett lagras i fettcellerna.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Nja, däremot finns det nog de som kan slänga i sig ett par påsar chips, några förpackningar kakor, några bullar och diverse friterat på en dag.
Någon nämnde att man eventuellt triggar belöningssystemet även när man äter fett. För mig tycks det rätt självklart. Det är som inte bara choklad vi har en tendens att njuta av, även sådant som friterad mat och chips tycks gå alldeles utmärkt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Mat som inte triggar belöningsystemet hos människor borde var typ bark eller gräsliknande.
Kanske kartong.
Kanske kartong.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Mat som inte triggar belöningsystemet hos människor borde var typ bark eller gräsliknande.
Kanske kartong.
Fullkornsbröd med kli. Det smakar tamigfasen sågspån.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Och E460-E469 är i stort sett sågspån i vätskeform. Åt mjukglass en gång med sådant.. hade bismak av blött papper,Yuck!
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Unib12 skrev:Flawed skrev:Varför inte det?
För att insulinet i kroppen påverkar förbränningen till exempel. Desto snabbare en kolhydrat är desto mer skjuter insulinet i höjden.
Nej så är det inte.
Vi kan börja med att fett bidrar till insulinresistans.
Insulin är inte det enda hormonet eller ens det viktigaste hormonet som bidrar till att fett lagras i fettcellerna.
Nej, men kraftiga dippar i blodsockret signalerar väl svält till kroppen? Jag kan inte föreställa mig att resultatet skulle bli det samma med bara kalorier ut och in då det finns olika sorters kalorier. Kan du länka till någon sida som bekräftar din tes.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
tahlia skrev:Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Nja, däremot finns det nog de som kan slänga i sig ett par påsar chips, några förpackningar kakor, några bullar och diverse friterat på en dag.
...
Ja men chips, kakor, bullar och div. friterat består väl till största delen av tomma och snabba kolhydrater och inte fett?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
barracuber skrev:Sockersuget saknar motsvarighet. Fett och protein står inte för någon påverkan på blodsockerkoncentrationen så som carbs, ffa de snabba, gör. Vem har hört talas om proteinsug eller fettsug (i det här sammanhanget )?
Vilka eventuella sjukdomar som sockret orsakar är en annan fråga.
EDIT: skrev om
fettsug existerar .
Både socker och fett kan var för sig skapa ett starkt sug.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socke ... 594828.svd
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:tahlia skrev:Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Nja, däremot finns det nog de som kan slänga i sig ett par påsar chips, några förpackningar kakor, några bullar och diverse friterat på en dag.
...
Ja men chips, kakor, bullar och div. friterat består väl till största delen av tomma och snabba kolhydrater och inte fett?
jo. transfetter.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Insulin är aptitreglerande. Tar du insulinspray via näsan minskar din hunger. Insulin som når hjärnan dämpar aptiten. Högt insulin ger en ökad mättnadskänsla. Kolhydrater-->insulin-->fetma är närmast ett påhittat samband. Om det var sant bör man undvika alla mjölkprodukter eftersom mjölk ger ett högre insulinpåslag än till exempel vitt bröd.
Insulin är inte det hormon som lagrar fett bäst utan det är ASP. Om insulin styrs av kolhydrater så styrs ASP av fett. Ju mer fett du äter desto mer ASP kommer att utsöndras.
Insulin är inte det hormon som lagrar fett bäst utan det är ASP. Om insulin styrs av kolhydrater så styrs ASP av fett. Ju mer fett du äter desto mer ASP kommer att utsöndras.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
elle skrev:Wine skrev:tahlia skrev:
Nja, däremot finns det nog de som kan slänga i sig ett par påsar chips, några förpackningar kakor, några bullar och diverse friterat på en dag.
...
Ja men chips, kakor, bullar och div. friterat består väl till största delen av tomma och snabba kolhydrater och inte fett?
jo. transfetter.
Användningen av transfetter i livsmedel tror jag har minskat betydligt på senare tid. Chips, kakor, bullar och div. friterat består till största delen av tomma och snabba kolhydrater och inte fett, och innehåller alltså inte bara fett.
Azo85 skrev:Insulin är aptitreglerande. Tar du insulinspray via näsan minskar din hunger. Insulin som når hjärnan dämpar aptiten. Högt insulin ger en ökad mättnadskänsla. Kolhydrater-->insulin-->fetma är närmast ett påhittat samband. Om det var sant bör man undvika alla mjölkprodukter eftersom mjölk ger ett högre insulinpåslag än till exempel vitt bröd.
Känner du till Dr. Robert Lustig? Har du sett det här:
Azo85 skrev:Insulin är inte det hormon som lagrar fett bäst utan det är ASP. Om insulin styrs av kolhydrater så styrs ASP av fett. Ju mer fett du äter desto mer ASP kommer att utsöndras.
Men hur kan det då vara möjligt att minska sin vikt samt mängden kroppsfett med LCHF kost som innebär att man äter just mycket fett samt protein?
Vad händer när kroppen är i Ketos?
När man börjar äta LCHF och drar ned på kolhydraterna i kosten måste kroppen ställa om sig från att ha kolhydrater (glukos) som primär energikälla till att använda fett istället. Detta kallas för att man är i ketos.
http://www.alltomlchf.se/halsa/ketos/
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Fettsug är inget problem om man håller sig till naturliga fetter som är nyttiga för oss. Typexempel är äkta smör och grädde.
Men man ska undvika transfetter, de är processade industritillverkade fetter som är skadliga för oss. Typexempel är margarin.
Flera verkar vara kvar i fettskräcken. Inte så konstigt iofs den förledde en hel värld och skapade ett fetmaexplosion, och det är inte helt över än. Även om jag inte brukar länka till Expressen är den här artikeln en rätt bra sammanfattning av läget:
Så blev fett farligt – och nyttigt igen
Men man ska undvika transfetter, de är processade industritillverkade fetter som är skadliga för oss. Typexempel är margarin.
Flera verkar vara kvar i fettskräcken. Inte så konstigt iofs den förledde en hel värld och skapade ett fetmaexplosion, och det är inte helt över än. Även om jag inte brukar länka till Expressen är den här artikeln en rätt bra sammanfattning av läget:
Så blev fett farligt – och nyttigt igen
artikeln skrev:...
Forskningen som de fettsnåla och kolhydratrika kostråden baseras på har visat sig otillräcklig eller till och med förvanskad, i synnerhet just den forskning som gjorde att fett utmålades som en bov för 30 år sedan.
Fettets skadlighet har helt enkelt överdrivits och de nya kolhydraternas påverkan på kroppen och hälsan underskattats.
– Egentligen är det vanlig fysiologi. Mycket kolhydrater gör att du får ett svängande blodsocker som går upp och ner. Det höjer ditt insulin och det är inte bra för dina blodkärl.
Vi borde ha tänkt mer fysiologiskt, säger Johan Frostegård, överläkare och professor i medicin vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
– Det som är nytt för människan är de snabba kolhydraterna.
– I gamla läkarböcker rekommenderas diabetiker att äta lågkolhydratkost. Men sedan slutade man tänka på hur kroppen fungerar och förlitade sig mer på studier.
artikeln skrev:Lågkolhydratkost ses som en modediet, trots att det var i princip den kosten vi åt innan vi blev bofasta och började odla spannmål, sockerbetor och potatis.
– Och nu har det visat sig att man aldrig hade riktig täckning för att mättat fett är farligt. Det är tråkigt att något som är så dåligt underbyggt har fått sådant genomslag, säger Johan Frostegård.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Balansera dina hormoner
Taubes skitsnack – del 4 – Behövs kolhydrater för att öka i fettmassa?
Eftersom diskussioner som denna blir som en maskburk (ju mer man öppnar desto mer kryper det åt alla håll) är här förslag på ytterligare läsning, för den som orkar. Båda författarna är ganska sportiga type och står delvis i olika läger. Bergqvist står på LCHF tomtarnas sida, Guidol brukar vara rätt kritisk mot LCHF. Om de har koll eller inte vet jag inte, har sett båda bli både sågade och hyllade av motståndarna (what else is new?).
Taubes skitsnack – del 4 – Behövs kolhydrater för att öka i fettmassa?
Eftersom diskussioner som denna blir som en maskburk (ju mer man öppnar desto mer kryper det åt alla håll) är här förslag på ytterligare läsning, för den som orkar. Båda författarna är ganska sportiga type och står delvis i olika läger. Bergqvist står på LCHF tomtarnas sida, Guidol brukar vara rätt kritisk mot LCHF. Om de har koll eller inte vet jag inte, har sett båda bli både sågade och hyllade av motståndarna (what else is new?).
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:Känner du till Dr. Robert Lustig? Har du sett det här:
Ja jag känner till Lustig och anser honom vara relativt vettig. Det klippet för Lustig ett oerhört förenklat resonemang för att få fram budskapet "Är inte skit" på ett sätt som människor förstår att man inte skall äta skit. Biokemiskt är inte den enda funktionen att insulin blockerar leptin. Det finns en mängd studier på djur och människor där det finns samband mellan höga insulinnivåer och minskad hunger.
Wine skrev:Azo85 skrev:Insulin är inte det hormon som lagrar fett bäst utan det är ASP. Om insulin styrs av kolhydrater så styrs ASP av fett. Ju mer fett du äter desto mer ASP kommer att utsöndras.
Men hur kan det då vara möjligt att minska sin vikt samt mängden kroppsfett med LCHF kost som innebär att man äter just mycket fett samt protein?
För att man tar in mindre energi än man behöver och därför måste kroppen ta energin någonstans ifrån, antingen glykogen i muskler och lever eller lagrat fett. Kan inte se att jag skrev något om att gå ned i vikt. Jag skrev att ASP är effektivare på att lagra in fett än insulin och att ASP frisätts beroende på hur mycket fett det finns tillgängligt. Det spelar ingen roll om du lagrar in mycket energi (fett) om du samtidigt använder mer energi, i slutändan kommer den lagrade mängden energi att ha minskat.
Hur mycket insulin eller ASP som finns har ingen nämnvärd betydelse för om du går ned eller upp i vikt. Använder du mer än vad som lagras in går du ned i vikt oavsett vad du äter.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Klart man blir smal av högfettskost. Den är äcklig. Sedan så fiser man flottiga fisar som biter sig in i skinnet.
Sååå vidrigt. Då slutar man äta fettet och äter bara de späda grönsakerna med noll kalorier och en bit kycklingfilé. Klart man magrar!
Sååå vidrigt. Då slutar man äta fettet och äter bara de späda grönsakerna med noll kalorier och en bit kycklingfilé. Klart man magrar!
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
SVT: Mat-app avslöjar råvarornas ursprung
Nu blir det granskning!
Appen visar dock bara om ingredienserna är tillverkade i Sverige av LRF:s medlemmar. Dock så använder ju även Svenska matproducenter gifter osv. Men metoden är ju helt rätt och användbar på fler sätt.
Nu blir det granskning!
Appen visar dock bara om ingredienserna är tillverkade i Sverige av LRF:s medlemmar. Dock så använder ju även Svenska matproducenter gifter osv. Men metoden är ju helt rätt och användbar på fler sätt.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Nä köttsug kan man inte få. Det finns inte. Vi sätter fram den här till Krigarn och mig och ser vem som kommer till mitten först. Och förhoppningsvis utan personskador av bestick på den andre personen.
Stor bild bara länk: http://abiteidea.files.wordpress.com/20 ... edited.jpg
Stor bild bara länk: http://abiteidea.files.wordpress.com/20 ... edited.jpg
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Wine skrev:Ja och eftersom både fett och protein är så mättande så är ju rätt svårt att äta för mycket av det. Hur mycket fett kan man få i sig, någon som har testat att äta bara smör?
Borde inte vara några större problem att få i sig en liter matolja på en dag. 9.000 kCal.