Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Unib12 skrev:Om insulinnivåerna skjuter i höjden kommer kroppen inte ta vara på energien som finns i kolhydraterna och använda den som bränsle, den kommer lagras istället. alltså kan du äta mindre av vissa produkter fast energimängden är densamma. Det är skillnad på kalorier och kalorier.
Då har du likt förbannat konsumerat mer energi än du gör av med, eftersom kroppen inte gör av med det som en energi utan istället lagrat det som fett t.ex.
Det är väl självaste fasen att man sitter på ett Aspergerforum med en grupp människor som inte är kapabla att vara bokstavliga. Inte utan att jag finner det lite smått roande.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Idiot skrev:elle skrev:Idiot skrev:Man kan äta på Mc Donalds varje måltid utan att bli fet, kroppen kommer inte må bra, men man behöver inte bli fet för det.
killen i filmen " Super Size Me " testade leva på Mc Donalds mat :
http://sv.wikipedia.org/wiki/Super_Size_Me
Notera att han åt "MER ENERGI ÄN HAN GJORDE AV MED", hade han ätit en normal mängd näring per dag så hade han inte gått upp i vikt.
det finns ett samband mellan soffpotatisar och skräpmat. det handlar om den västerländska livstilen :
mycket stillasittande och mycket skräpmat. även om man inte ser ut att vara fet kan man ha fettdepåer runt
inre kroppsorganen. de syns bara inte. skräpmat påverkar kroppen oavsett hur sällan / ofta man äter.
och notera att att ha några eller mer kg övervikt har blivit en norm i samhället.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
http://www.kostdoktorn.se/varfor-kalori ... rntvattade
Rätt intressant, eftersom det är rätt flackt att än idag tro att det "bara är att minska kcal in vs ut". Visst, tappa all energi, bli undernärd, gå hungrig, men bli smal
Vi vet väl bättre än så får jag hoppas. Det enda målet är väl inte att oavsett allt annat, få in färre kcal än ut? Utan att bli snyggare, friskare, få mer ork, utan att plåga sig.
Då är det jävligt flackt att tänka "färre kcal in än ut".
Sjukdomar, kroppens kompensation genom minskad ämnesomsättning eller trötthet m.m. har vi ju ältat till dödagar. Likaså hur diverse kost orsakar sug som antingen inte går att stå emot, eller gör att man inte fungerar med annat man behöver lägga energi på.
Rätt intressant, eftersom det är rätt flackt att än idag tro att det "bara är att minska kcal in vs ut". Visst, tappa all energi, bli undernärd, gå hungrig, men bli smal
Vi vet väl bättre än så får jag hoppas. Det enda målet är väl inte att oavsett allt annat, få in färre kcal än ut? Utan att bli snyggare, friskare, få mer ork, utan att plåga sig.
Då är det jävligt flackt att tänka "färre kcal in än ut".
Sjukdomar, kroppens kompensation genom minskad ämnesomsättning eller trötthet m.m. har vi ju ältat till dödagar. Likaså hur diverse kost orsakar sug som antingen inte går att stå emot, eller gör att man inte fungerar med annat man behöver lägga energi på.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Energiöverskott (kalorier) är nog inte universalorsaken men kostdoktorn kommer inte någonstans med sidospårsresonomanget. För övrigt så har väl massmedia och livsmedelsbolag haft sin fettskräcksperiod också?
Den röda tråden verkar vara förvillning
Låter man bli sötsaker så lockar fruktsockret i grönsaker mycket mer.
Den röda tråden verkar vara förvillning
Bror Duktig skrev:Likaså hur diverse kost orsakar sug
Låter man bli sötsaker så lockar fruktsockret i grönsaker mycket mer.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
plåtmonster skrev:Energiöverskott (kalorier) är nog inte universalorsaken men kostdoktorn kommer inte någonstans med sidospårsresonomanget. För övrigt så har väl massmedia och livsmedelsbolag haft sin fettskräcksperiod också?
Den röda tråden verkar vara förvillningBror Duktig skrev:Likaså hur diverse kost orsakar sug
Låter man bli sötsaker så lockar fruktsockret i grönsaker mycket mer.
Ja? Det är ju inget stort problem om man inte vräker i sig grönsaker kilovis per dag. Däremot kan man få problem med frukt då frukt ofta ger underlig mage.
Nej, kostdoktorn kom inte någonstans, men det är ändå bra att bli påmind om att kcal-överskottpratandet borde vara förbi. Det finns för många faktorer. Ingen vill bli smal till vilket pris som helst, utan man vill vara pigg, stark, må bra, orka, se välformad ut, leva länge. Och då räcker inte "färre kcal in än ut" i största allmänhet, även om det fortfarande pratas om.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Azo85 skrev:Unib12 skrev:Om insulinnivåerna skjuter i höjden kommer kroppen inte ta vara på energien som finns i kolhydraterna och använda den som bränsle, den kommer lagras istället. alltså kan du äta mindre av vissa produkter fast energimängden är densamma. Det är skillnad på kalorier och kalorier.
Vad händer med lagrad energi? Den ligger kvar lagrad i all evighet? Kroppen använder fortfarande lika mycket energi. Lagras 20 gram av de kolhydraterna så används motsvarande mängd lagrad energi, alternativt måste kroppen helt plötsligt göra av med mindre energi.
Inlagring och förbrukning sker båda konstant. Blir nollsummespel i stort sett hur man än gör. Det är viss skillnad på enzymaktivering och på hormonell nivå men det har en marginell betydelse för vikten.
Kroppen använder ogärna fettreserver utan tar helst de som stoppas i och ligger redo att användas i musklerna.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Med anledning av de första inläggen i tråden: Jag tror inte alls att "för mycket mat" är särskilt farligt om det inte blir otroligt mycket för mycket. Problemet är felbalanserad mat. Det hänger ofta ihop med övervikt, men inte alltid. Äter man balanserat, så kan man väga både lite för mycket och lite för lite utan att det gör så mycket. Obalanserad kost däremot leder till ohälsa, och syns ofta i form av fetma eller anorexi.
Men som sagt, äter man riktigt bra kost, fast "lite för mycket" så är inte övervikten alls så farlig som om den består av skräpmat.
Men som sagt, äter man riktigt bra kost, fast "lite för mycket" så är inte övervikten alls så farlig som om den består av skräpmat.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Unib12 skrev:Kroppen använder ogärna fettreserver utan tar helst de som stoppas i och ligger redo att användas i musklerna.
Vad som används beror helt på hur mycket syre som finns tillgängligt. Vid vila har man vanligtvis en respiratorisk kvot på 0,8. Respiratorisk kvot på 0,85 betyder att det används 50/50, 1 enbart kolhydrater, 0,7 enbart fett. Så i vila används mestadels fett hos en frisk person. Vid ansträngning när mängden syre är begränsad används mestadels kolhydrater. Men en västerlänning sitter vanligen 10 timmar per dygn och lägg därtill sömnen så under ett dygn är fett den största källan till energi för en västerlänning större delen av livet.
Bror Duktig skrev:Men som sagt, äter man riktigt bra kost, fast "lite för mycket" så är inte övervikten alls så farlig som om den består av skräpmat.
Min uppfattning är att mängden energi bestämmer vikt medan vilken typ av mat påverkar hälsoaspekter så jag håller nog med dig.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Kostdoktorn är en charlatan.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/ ... etdebatten
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/ ... etdebatten
Vi kan börja med LCHF. Enligt LCHF-modellen så är det kolhydrater och insulin som är boven. Utan insulin, ingen fettinlagring. Att räkna kalorier är onödigt och går man inte ned i vikt är det för att man får i sig för mycket kolhydrater, inte för att man får i sig för mycket energi. Det är en skrattretande teori av två skäl: man ignorerar förekomsten av Acylation Stimulating Protein som är ett potent hormon för inlagringen av dietärt fett i fettcellerna och det har den inget problem med även i avsaknad av insulin. En sökning på www.pubmed.com med 'acylation stimulating protein' ger 296 publikationer, den första från 1971. Det är alltså gammal kunskap. Men viktigast av allt: kalorier är kung och det spelar ingen roll hur makronutrienterna är fördelade (med avseende på viktnedgång). Med andra ord går man ned lika mycket på 1500 kcal kolhydrater och protein som 1500 kcal fett och protein! Även det är gammal kunskap; det har man sett i minst minst 26 välgjorda, välkontrollerade studier av högsta möjliga kvalitet (1-6, ett urval). LCHF-anhängarna blundar ofta för detta faktum och hänvisar istället till s.k. free-living studier som har betydligt lägre evidensgrad. Att dieten är så effektiv för viktnedgång har med dess kraftigt aptitdämpande effekt att göra. Någon "metabol fördel" med dieten finns inte!
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
tahlia skrev:Då har du likt förbannat konsumerat mer energi än du gör av med, eftersom kroppen inte gör av med det som en energi utan istället lagrat det som fett t.ex.
Det är väl självaste fasen att man sitter på ett Aspergerforum med en grupp människor som inte är kapabla att vara bokstavliga. Inte utan att jag finner det lite smått roande.
Jag kan förenkla det jag säger. Man kommer inte få samma resultat om man äter 2000 kalorier i polkagrisar som man får om man äter 2000 kalorier i hamburgare.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Micke skrev:Rekommenderar "Matfusket" på Facebook om man vill bli lite mer medveten om vad det är man stoppar i sig. Glutamat känner nog dom flesta till att det inte är så bra, men hur många vet att (i stort sett) samma substans numera går under namnet "jästextrakt"?
Därför ska man försöka köpa råvaror närproducerat ekologiskt.
Dom rika livmedelsjättarna och politikerna borde prioritera detta så att även fattiga får tillgång till detta.
OBS: Det finns många ofarliga konserveringsmedel, men förstår vad du menar.
En del massproducerat är dock ofarligt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Kostdoktorn är en charlatan.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/ ... etdebattenVi kan börja med LCHF. Enligt LCHF-modellen så är det kolhydrater och insulin som är boven. Utan insulin, ingen fettinlagring. Att räkna kalorier är onödigt och går man inte ned i vikt är det för att man får i sig för mycket kolhydrater, inte för att man får i sig för mycket energi. Det är en skrattretande teori av två skäl: man ignorerar förekomsten av Acylation Stimulating Protein som är ett potent hormon för inlagringen av dietärt fett i fettcellerna och det har den inget problem med även i avsaknad av insulin. En sökning på http://www.pubmed.com med 'acylation stimulating protein' ger 296 publikationer, den första från 1971. Det är alltså gammal kunskap. Men viktigast av allt: kalorier är kung och det spelar ingen roll hur makronutrienterna är fördelade (med avseende på viktnedgång). Med andra ord går man ned lika mycket på 1500 kcal kolhydrater och protein som 1500 kcal fett och protein! Även det är gammal kunskap; det har man sett i minst minst 26 välgjorda, välkontrollerade studier av högsta möjliga kvalitet (1-6, ett urval). LCHF-anhängarna blundar ofta för detta faktum och hänvisar istället till s.k. free-living studier som har betydligt lägre evidensgrad. Att dieten är så effektiv för viktnedgång har med dess kraftigt aptitdämpande effekt att göra. Någon "metabol fördel" med dieten finns inte!
Vem kan man lita då på?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
mikael skrev:Flawed skrev:Kostdoktorn är en charlatan.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/ ... etdebattenVi kan börja med LCHF. Enligt LCHF-modellen så är det kolhydrater och insulin som är boven. Utan insulin, ingen fettinlagring. Att räkna kalorier är onödigt och går man inte ned i vikt är det för att man får i sig för mycket kolhydrater, inte för att man får i sig för mycket energi. Det är en skrattretande teori av två skäl: man ignorerar förekomsten av Acylation Stimulating Protein som är ett potent hormon för inlagringen av dietärt fett i fettcellerna och det har den inget problem med även i avsaknad av insulin. En sökning på http://www.pubmed.com med 'acylation stimulating protein' ger 296 publikationer, den första från 1971. Det är alltså gammal kunskap. Men viktigast av allt: kalorier är kung och det spelar ingen roll hur makronutrienterna är fördelade (med avseende på viktnedgång). Med andra ord går man ned lika mycket på 1500 kcal kolhydrater och protein som 1500 kcal fett och protein! Även det är gammal kunskap; det har man sett i minst minst 26 välgjorda, välkontrollerade studier av högsta möjliga kvalitet (1-6, ett urval). LCHF-anhängarna blundar ofta för detta faktum och hänvisar istället till s.k. free-living studier som har betydligt lägre evidensgrad. Att dieten är så effektiv för viktnedgång har med dess kraftigt aptitdämpande effekt att göra. Någon "metabol fördel" med dieten finns inte!
Vem kan man lita då på?
Men dessa olika kostprofiler och doktorer tjänar pengar på att ge spektakulära råd om kost.Ingen köper böcker och besöker en blogg om tråkiga kostråd som går ut på att man ska äta mindre kalorier för att gå ner i vikt.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Unib12 skrev:tahlia skrev:Då har du likt förbannat konsumerat mer energi än du gör av med, eftersom kroppen inte gör av med det som en energi utan istället lagrat det som fett t.ex.
Det är väl självaste fasen att man sitter på ett Aspergerforum med en grupp människor som inte är kapabla att vara bokstavliga. Inte utan att jag finner det lite smått roande.
Jag kan förenkla det jag säger. Man kommer inte få samma resultat om man äter 2000 kalorier i polkagrisar som man får om man äter 2000 kalorier i hamburgare.
Varför inte det?
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Flawed skrev:Unib12 skrev:tahlia skrev:Då har du likt förbannat konsumerat mer energi än du gör av med, eftersom kroppen inte gör av med det som en energi utan istället lagrat det som fett t.ex.
Det är väl självaste fasen att man sitter på ett Aspergerforum med en grupp människor som inte är kapabla att vara bokstavliga. Inte utan att jag finner det lite smått roande.
Jag kan förenkla det jag säger. Man kommer inte få samma resultat om man äter 2000 kalorier i polkagrisar som man får om man äter 2000 kalorier i hamburgare.
Varför inte det?
Det beror ju helt på vad hon menar med "resultat", för tänderna är det ju bättre att käka en hamburgare än 150polkagrisar, men jag vettefan..
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
En enkel googling förklarar ju snabbt varför det är skillnad på kcal. Sök.
Vad tror ni själva? 2000 kcal sund mat och mätt eller 2000 kcal rent socker som ökar suget, vilket är enklast att hålla? Vilket ökar risken för sjukdomar och vilket ökar risken för att man inte håller kcalbegränsningen?
Vad tror ni själva? 2000 kcal sund mat och mätt eller 2000 kcal rent socker som ökar suget, vilket är enklast att hålla? Vilket ökar risken för sjukdomar och vilket ökar risken för att man inte håller kcalbegränsningen?
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Bror Duktig skrev:En enkel googling förklarar ju snabbt varför det är skillnad på kcal. Sök.
Vad tror ni själva? 2000 kcal sund mat och mätt eller 2000 kcal rent socker som ökar suget, vilket är enklast att hålla? Vilket ökar risken för sjukdomar och vilket ökar risken för att man inte håller kcalbegränsningen?
Fast nu var det tal om att förbränna de kcal man sätter i sig - att förbränna mer än man stoppar i sig. Inte huruvida man blir sjuk eller inte.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Det ingick ju där, eller hur
Det känns ju hur tydligt som helst att vissa kcal gör en piggare så man orkar förbränna, eller vissa kcal gör en sugen eller i värsta fall trött och mer sugen på sött. Då blir det svårt att orka förbränna och hålla dieten.
Varför vill man inte inse att det är så det fungerar? Vi är inga levande soptunnor där kcal som kcal är sak samma, utan fungerar som alla andra djur och bör äta det vi är anpassade för (exakt VAD blir en annan fråga).
och vilket ökar risken för att man inte håller kcalbegränsningen?
Det känns ju hur tydligt som helst att vissa kcal gör en piggare så man orkar förbränna, eller vissa kcal gör en sugen eller i värsta fall trött och mer sugen på sött. Då blir det svårt att orka förbränna och hålla dieten.
Varför vill man inte inse att det är så det fungerar? Vi är inga levande soptunnor där kcal som kcal är sak samma, utan fungerar som alla andra djur och bör äta det vi är anpassade för (exakt VAD blir en annan fråga).
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Sedan skiljer sig även förbränningstakten och ovanpå det hur mycket fria radikaler som bildas..
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Likväl kan man fortfarande bli överviktig av fett.
Fett har fortfarande en högre andel kalorier per gram.Och så vidare.
Fett har fortfarande en högre andel kalorier per gram.Och så vidare.
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Det kanske är så att vissa är bra på att bränna fett, andra på att bränna carbs.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
@barracuber, Men men det skulle ju innebära att folk är olika? Det är bäst att vi jämnar ut de med en klubba
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Vetandets Värld om livsmedelsforskning
Sockersuget saknar motsvarighet. Fett och protein står inte för någon påverkan på blodsockerkoncentrationen så som carbs, ffa de snabba, gör. Vem har hört talas om proteinsug eller fettsug (i det här sammanhanget )?
Vilka eventuella sjukdomar som sockret orsakar är en annan fråga.
EDIT: skrev om
Vilka eventuella sjukdomar som sockret orsakar är en annan fråga.
EDIT: skrev om
Senast redigerad av barracuber 2013-04-22 15:23:54, redigerad totalt 3 gånger.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige