Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
35 inlägg
• Sida 2 av 2 • 1, 2
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
@kiddie, Det ingick i en laboration på grundskolan. Där man om man har viss genuppsättning kan känna vissa smaker, annars inte. Så det är inget hokus-pokus.
Rent krasst så gör viss DNA att det kodas proteiner som kopplar kemiskt till vissa substanser och förmedlar detta i flera steg till en nervsignal.
Rent krasst så gör viss DNA att det kodas proteiner som kopplar kemiskt till vissa substanser och förmedlar detta i flera steg till en nervsignal.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
OK, nu tycker jag att det var rätt coolt. Vi gjorde inga sådana saker på grundskolan men sedan så minns jag inte att vi gjorde så mycket alls mer än att försöka hålla någorlunda fred i klassrummet.
Så det är alltså så att vissa känner vissa smaker, andra inte! Alltid kul att vara speciell! Finns det fler exempel på smaker som andra inte känner?
Så det är alltså så att vissa känner vissa smaker, andra inte! Alltid kul att vara speciell! Finns det fler exempel på smaker som andra inte känner?
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
enwp: Taste skrev:Researchers use two synthetic substances, phenylthiocarbamide (PTC) and 6-n-propylthiouracil (PROP) to study the genetics of bitter perception. These two substances taste bitter to some people, but are virtually tasteless to others. Among the tasters, some are so-called "supertasters" to whom PTC and PROP are extremely bitter. The variation in sensitivity is determined by two common alleles at the TAS2R38 locus.[35] This genetic variation in the ability to taste a substance has been a source of great interest to those who study genetics.
Det finns mer har jag för mig.
- plåtmonster
- Inlägg: 15480
- Anslöt: 2010-03-23
- Ort: Nära havet
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
Väldigt intressant! Aldrig funderat på om det finns smaker bara vissa känner. Men det gör det alltså. Kanske inte konstigt att viss mat synes oätlig för vissa.
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
Det går att DNA-testa sig för att få fram om man känner bitter smak.
TAS2R38 genen:
SNPedia rs713598
SNPedia rs1726866
SNPedia rs10246939
Man kan vara en non-taster, taster eller super-taster:
Vad fick du för resultat, är du en taster eller en non-taster?
TAS2R38 genen:
SNPedia rs713598
SNPedia rs1726866
SNPedia rs10246939
Man kan vara en non-taster, taster eller super-taster:
DN - Alla tungor har olika smak
Publicerad 2011-02-27 07:18
WASHINGTON. Olika individer upplever smak på olika sätt. Skillnaden har genetiska orsaker, men beror också på miljöfaktorer som forskare nu börjar ringa in.
Psykologen Linda Bartoshuk börjar sitt föredrag på amerikanska vetenskapsföreningen AAAS med att dela ut kuvert som innehåller en liten pappersrundel. Så uppmanar hon publiken att öppna kuvertet och försiktigt smaka på papperet. De som inte känner någon smak alls får räcka upp en hand. Sedan får de som tycker att det smakar beskt räcka upp handen. Och slutligen de som tyckte att papperet var bland det beskaste och otäckaste de någonsin har ätit.
Hon är lite missnöjd med vår procentuella fördelning. Vi borde ha varit 25 procent ”icke-smakare”, 50 procent ”smakare” och 25 procent ”supersmakare”. Ungefär så är förmågan fördelad i en genomsnittlig befolkning. Men kvinnor är ”smakare” i högre utsträckning än män, och afrikaner och asiater i högre utsträckning än européer. Professionella kockar är oftare supersmakare än befolkningen i övrigt.
plåtmonster skrev:@kiddie, Det ingick i en laboration på grundskolan. Där man om man har viss genuppsättning kan känna vissa smaker, annars inte. Så det är inget hokus-pokus.
Vad fick du för resultat, är du en taster eller en non-taster?
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
kiddie skrev:Nä nu vill jag ha ett sånt där slickpapper!
Här säljs det tydligen:
PTC Paper Taste Test Strips: http://www.indigo.com/test_strips/biolo ... W0DzEAt5Mk
P.T.C. Paper (PTC): http://www.nebraskascientific.com/search/index.asp
Human Genetics Taste Paper Set: http://www.sciencestuff.com/ctgy/C-Litmus
Annars finns det ett litet snabbtest online men det är kanske inte helt pålitligt, har tipsat om det i den här tråden:
Hur är det med smaksinnet?
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
Hatar beska smaker men har lärt mig gilla vissa av dem. Än värre är sura smaker, t ex frukt. De kan ju vara lite bittra men mest sura. Jag anser alla frukter sura. De minst sura är banan, nästan övermoget plommon och mjöligt vinteräpple.
Undrar vad som är "fel" på en då...
Undrar vad som är "fel" på en då...
Natriumglutamat (MSG, Mei Yen etc) [Avdelad tråd]
Kan det vara så att du har särskilt känsliga smaklökar för surt/syrlighet?
Päron och persikoer tycker jag inte har någon syrlighet heller. Annars är de flesta bär lite syrliga (jordgubbar, hallon, körsbär etc.) men inte smultron och blåbär, tycker jag.
Som barn gillade jag inte beskt men har lärt mig uppskatta det, t ex broccoli.
Men hur smakar den "femte smaken" umami? Jag känner mig inte säker.
Alla de här ska smaka umami:
En del av ovanstående tycker jag bara smakar salt och/el starkt.
Päron och persikoer tycker jag inte har någon syrlighet heller. Annars är de flesta bär lite syrliga (jordgubbar, hallon, körsbär etc.) men inte smultron och blåbär, tycker jag.
Som barn gillade jag inte beskt men har lärt mig uppskatta det, t ex broccoli.
Men hur smakar den "femte smaken" umami? Jag känner mig inte säker.
Alla de här ska smaka umami:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Umamisojasås
miso
fermenterade svarta bönor
orientalisk fisksås
torkade räkor
torkad svamp
parmesan (och annan lagrad ost)
serrano- och parmaskinka
lufttorkad salami
soltorkade tomater
svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron)
En del av ovanstående tycker jag bara smakar salt och/el starkt.