Veckomatsedlar
64 inlägg
• Sida 2 av 3 • 1, 2, 3
Veckomatsedlar
Sådär. Har redan ändrat på dagens matsedel.
Hittade renskav, så jag tog 30 gram sådant i stället för räkor. Ska ta slut på renskaven och köper nog inte mer. Det var änna dyrt. Att jag har detta till, är för att hemjärn tas upp mycket bättre om man tillför köttfaktorn. Detta får man automatiskt med kött såklart, men inte med blod. Därför man ska äta fläsk till blodpudding t.ex. Det är också därför jag tar så lite, eftersom det är till för att ge bättre järnupptag och inte för energi.
Hittade däremot inte lever, så det blir rådjursfärs i stället till middag. Lever står på inköpslistan. Lever är bra som vitaminpiller en gång i veckan. Det äter både jag och BARF-ätande vovven.
Tjoff tjoff ska snart äta igen. Ska sjunga på taizegudstjänst idag, så jag måste äta senast 16. Moms moms som Gunnar Sträng sade när han fick något gott.
Hittade renskav, så jag tog 30 gram sådant i stället för räkor. Ska ta slut på renskaven och köper nog inte mer. Det var änna dyrt. Att jag har detta till, är för att hemjärn tas upp mycket bättre om man tillför köttfaktorn. Detta får man automatiskt med kött såklart, men inte med blod. Därför man ska äta fläsk till blodpudding t.ex. Det är också därför jag tar så lite, eftersom det är till för att ge bättre järnupptag och inte för energi.
Hittade däremot inte lever, så det blir rådjursfärs i stället till middag. Lever står på inköpslistan. Lever är bra som vitaminpiller en gång i veckan. Det äter både jag och BARF-ätande vovven.
Tjoff tjoff ska snart äta igen. Ska sjunga på taizegudstjänst idag, så jag måste äta senast 16. Moms moms som Gunnar Sträng sade när han fick något gott.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Veckomatsedlar
KrigarSjäl skrev:Råbiff. Alla vet väl hur en sådan skall göras.
Nej, det överlåter jag till en kunnig kock.
Veckomatsedlar
Önskar att jag vore så välorganiserad och effektiv att jag skulle hålla på med matsedlar och matlagning men det är nog inget annat än önsketänkande från min sida.
OM jag (OBS tonen på ordet om) någonsin håller på med matlagning så kan det enbart hända under helgen och då blir det samma mat rakt igenom hela veckan. Det tillhör inte till ovanligheter för jag har inga större behov att variera kosten. Samma mat duger väl.
Det här med matlagning och städning det vill jag komma undan här i livet med så få brända kalorier som möjligt.
OM jag (OBS tonen på ordet om) någonsin håller på med matlagning så kan det enbart hända under helgen och då blir det samma mat rakt igenom hela veckan. Det tillhör inte till ovanligheter för jag har inga större behov att variera kosten. Samma mat duger väl.
Det här med matlagning och städning det vill jag komma undan här i livet med så få brända kalorier som möjligt.
- Red and green
- Inlägg: 878
- Anslöt: 2011-12-17
- Ort: Stockholm och norra rymden & egen bubbla.
Veckomatsedlar
Nu har jag planerat nästa veckas middagar. Det blir billig mat fram till jul så jag har råd med julklappar. Brukar inte äta så exklusivt iofs så jag får väl mest undvika uteätande för att ha pengar över.
Måndag: Potatis- och purjolökssopa med ostsmörgås
Tisdag: Köttbullar, potatis, brunsås och riven morot
Onsdag: Linsgryta med ris
Torsdag: Spaghetti med tonfisksås
Fredag: Pannkakor med sylt och grädde
Lördag: Köttfärssås och spaghetti
Söndag: Korv stroganoff och ris
Måndag: Potatis- och purjolökssopa med ostsmörgås
Tisdag: Köttbullar, potatis, brunsås och riven morot
Onsdag: Linsgryta med ris
Torsdag: Spaghetti med tonfisksås
Fredag: Pannkakor med sylt och grädde
Lördag: Köttfärssås och spaghetti
Söndag: Korv stroganoff och ris
Veckomatsedlar
Jag planerar inte direkt utan handlar varannan/var tredje dag så skriver upp vad jag åt förra veckan istället, rätt säker. För tillfället ser det ut som att nästa vecka's mat blir samma iofs.
Måndag - grönsaker svamp och bönor
Tisdag - grönsaker och svamp
Onsdag - grönsaker och svamp
Torsdag - grönsaker och svamp
Fredag - grönsaker och svamp
Lördag - spaghetti och svamp
Söndag - spaghetti och svamp
Rotsaker brukar jag ha med. Börjar oftast äta efter solen gått ner och det mesta (middagen) först.
Måndag - grönsaker svamp och bönor
Tisdag - grönsaker och svamp
Onsdag - grönsaker och svamp
Torsdag - grönsaker och svamp
Fredag - grönsaker och svamp
Lördag - spaghetti och svamp
Söndag - spaghetti och svamp
Rotsaker brukar jag ha med. Börjar oftast äta efter solen gått ner och det mesta (middagen) först.
Veckomatsedlar
nallen skrev:KrigarSjäl skrev:Råbiff. Alla vet väl hur en sådan skall göras.
Nej, det överlåter jag till en kunnig kock.
Det är ingen avancerad gastronomi,
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/klass ... nsk-rabiff
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Veckomatsedlar
Det blev inga köttfärsbiffar idag för när jag planerade för att handla mat upptäckte jag att jag hade alldeles för många ägg kvar som jag behövde göra av med så jag bestämde mig för ugnspannkaka. Och eftersom jag inte tycker om vanlig ugnspannkaka men däremot fläskpannkaka köpte vi fläsk i stället för köttfärs.
Sen visade sig det dagen blev lite förskjuten av olika skäl och innan vi hade kommit så långt som till matlagning hade vi hunnit blivit både hungriga och och trötta. Så i praktiken blev det inte fläskpannkaka i alla fall utan färdig pyttipanna från frysdisken, med stekt ägg och rödbetor. Sånt händer.
Sen visade sig det dagen blev lite förskjuten av olika skäl och innan vi hade kommit så långt som till matlagning hade vi hunnit blivit både hungriga och och trötta. Så i praktiken blev det inte fläskpannkaka i alla fall utan färdig pyttipanna från frysdisken, med stekt ägg och rödbetor. Sånt händer.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10579
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Östergötland
Veckomatsedlar
Veckomatsedel, ja. Någon gång ska jag få ändan ur vagnen och göra en ny. Så mycket energi som inte gick åt när jag hade en.
- Schmetterling
- Inlägg: 1539
- Anslöt: 2012-08-18
Veckomatsedlar
KrigarSjäl skrev:Det är ingen avancerad gastronomi
Nej, förvisso, men jag har en stark motvilja mot att hålla på och kladda med otillagat kött, särskilt färs.
Veckomatsedlar
Först dödar man en gris och sen tappar man av blodet och blandar med saker som gör att det inte smakar lik, gissar på vetemjöl och socker. Kanske lite kanel på det.ullstrumpan skrev:Hur gör man blodpannkaka ?
Veckomatsedlar
Parvlon skrev:gissar på vetemjöl och socker
Eller rågmjöl kanske? I blodpudding är det iaf rågmjöl.
Veckomatsedlar
Nu gör vi fläskpannkaka. Det höll på att "bli pannkaka"
Tittade i kokboken för att få proportionerna för pannkakssmet och den hänvisade till sidan 78. Jag tyckte väl att det blev lite väl lite mjöl i receptet men blandade obekymrat på, trött som jag var. Sen visade det sig att jag hade blandat enligt receptet för äggröra!
Det blev till att blanda en smet till med mjöl och mjölk och hälla ihop båda. Karln stod och stekte fläsk under tiden och hade ingen koll på vad jag gjorde. Nu får vi se hur det blir. Är inte säker på om jag har gjort fläskpannkaka förut.
Tittade i kokboken för att få proportionerna för pannkakssmet och den hänvisade till sidan 78. Jag tyckte väl att det blev lite väl lite mjöl i receptet men blandade obekymrat på, trött som jag var. Sen visade det sig att jag hade blandat enligt receptet för äggröra!
Det blev till att blanda en smet till med mjöl och mjölk och hälla ihop båda. Karln stod och stekte fläsk under tiden och hade ingen koll på vad jag gjorde. Nu får vi se hur det blir. Är inte säker på om jag har gjort fläskpannkaka förut.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10579
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Östergötland
Veckomatsedlar
ullstrumpan skrev:Hur gör man blodpannkaka ?
Mitt recept för typ en person:
- 1-2 ägg
- 1-2 msk bovetemjöl (bästa mjölet om du ska vara nyttig)
- 100-150 gram blod, nötblod
- eventuellt 1-2 msk creme fraiche
- 0,5 tsk salt eller efter behag. Ta MAX 0,5 tsk till större mängden, svårt att provsmaka då det kan vara äckligt för en del innan man stekt och då är det ju försent.
- peppar, bockhornsklöver malen, oregano, mejram eller whatever som ger lite rundare smak
Vispa sönder äggvitorna, inte skummigt om pannkakorna inte ska bli som tvättsvampar. Blanda i blod och mjöl.
Ha i creme fraiche om du vill! Gott med 1-2 msk.
Stek i mycket smör (det ger smak, använder man inget fett här, måste man ha i det i smeten). Använd gärna spackelspade som stekspade. Funkar bra till allt, särskilt sådant här som stekt ägg och pannkakor.
För att få ut mesta möjliga järn, ät lite kött till! Fläsk är traditionellt, men vill man vara hälsosammare är det svårt att få tag på KRAV-märkt fläsk, så då kan man byta det mot lite stekt rådjursfärs, renskav, räksallad.
Sura saker till ökar inte järnupptaget här vilket jag felaktigt trodde först, eftersom surt hjälper icke hemjärn, och kött hjälper hemjärn (som finns i blod och kött).
Eftersom äggula är nyttigast rå, så tar jag och häller på den efter stekningen, som en sås. Ungefär som man har sönder äggulan när man äter pyttipanna.
Jag äter ingen sylt till, men gärna cornichoner (inlagd gurka utan socker), mjölksyrade saker o.s.v. Kanske rödbetor vore gott till!
Mitt recept är sammansatt för en person med järnbrist och som vill undvika sött och kolhydrater, samt äta stenåldersaktigt. Därav bovetemjölet och att det är så lite mjöl. Har även delat upp ägget och tar mer ägg än i andra recept, för att få mer uppbyggande ingredienser.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Veckomatsedlar
Om det vill bränna fast: gör plättar i stället. Enklare att vända.
Ja just ja, stek till det är helt fast och inget rött syns. Vänd och stek bara lite på andra sidan. Precis som med vanliga pannkakor, fast här har man tydligare färgmarkör
Ja just ja, stek till det är helt fast och inget rött syns. Vänd och stek bara lite på andra sidan. Precis som med vanliga pannkakor, fast här har man tydligare färgmarkör
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Veckomatsedlar
Alltså det här var tänkt att vara en tråd om matplanering och inte om näringslära - det finns det nog många trådar av på forumet. Kan ni inte ta de stora debatterna någon annanstans.!
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10579
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Östergötland
Veckomatsedlar
Diskussionen om näringslära är flyttad till -
den-stora-traden-om-naringslara-t11385.html
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
den-stora-traden-om-naringslara-t11385.html
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
Veckomatsedlar
Oj! Nu blev det visst stopp i tråden också.
Fortsätter med denna veckas matplanering (v 49)
Måndag: Potatissallad med ägg ansjovis och äpple
Tisdag: Fläskkarré och potatis
Onsdag: Vet inte. Antagligen en soppa från frysen.
Torsdag: Spenatplättar
Fredag: Sallad med rotselleri och tomater
Lördag: Soppa och varm smörgås
Söndag: Ansjovissallad om det inte känns för tradigt. I så fall något annat.
Fortsätter med denna veckas matplanering (v 49)
Måndag: Potatissallad med ägg ansjovis och äpple
Tisdag: Fläskkarré och potatis
Onsdag: Vet inte. Antagligen en soppa från frysen.
Torsdag: Spenatplättar
Fredag: Sallad med rotselleri och tomater
Lördag: Soppa och varm smörgås
Söndag: Ansjovissallad om det inte känns för tradigt. I så fall något annat.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10579
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Östergötland
Veckomatsedlar
hur lagar du sallad med rotselleri och tomater ?
Bjäbbmonstret skrev:Fredag: Sallad med rotselleri och tomater
Veckomatsedlar
elle skrev:hur lagar du sallad med rotselleri och tomater ?
Det vet jag inte eftersom jag inte har gjort det än. Men jag har hittat ett recept i en 40-talskokbok där man tänker sig att man till att börja med ska blanda kokt skivad rotselleri med skivade tomater, och så långt är jag med.
Men sen tänker sig kokboken att riven ost ska blandas med majonäs "varefter blandningen fylles i en pikeringsstrut och spritsas runt tomatskivorna". Därefter ska man strö över en mycket liten mängd rivna morötter och rivna nötter och "garnera" med salladsblad.
Det där tänker inte jag göra för det verkar dels alldeles för äckligt och dels alldeles för omständigt.
Men däremot funderar jag på om man skulle kunna utesluta majonäsen, osten och nötterna och göra en tonfisksallad med skivad rotselleri. Det är nog troligast att jag gör i så fall.
Vi får se om jag kommer så långt. Idag blev det inget kött för vi hade strömlöst. Vi fick ge oss iväg och käka pizza i stället för att få något varmt i oss.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10579
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Östergötland
Veckomatsedlar
jag blev nyfiken på smaken men ska ha äggfri majonäs istället och ingen ost och russin istället för nötter.