Enkel guide om datorns grundkomponenter

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: Alien, atoms

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-27 15:58:35

Eftersom jag i flera trådar i denna sektionen hört påståenden om att alla inte kan bygga ihop en egen dator osv, tänkte jag göra en liten enkel guide om hur man egentligen gör detta, för tro det eller ej, det är faktiskt rätt enkelt. Har du komponenterna så går det nästan inte att koppla fel.

Vi snackar om en komplicerad apparat men dess uppbyggnad kan nästan liknas vid lego. Vad du behöver är komponenterna, en stjärnmejsel och lite tålamod. Var dock noga med att INTE ta på själva kretskortet.

Vad du bör tänka på innan du bygger ihop din dator är vad du ska ha den till och vilka komponenter du ska ha i den. Detta är avgörande, dels för hur stort chassi du ska ha men också för du ska få valuta för pengarna. Chassit skall vara så stort att komponenterna (främst grafikkortet som är långt) får plats. Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här). Dock så är det så bra idag att alla komponenter i princip anpassade för Windows funkar ihop. Det enda som inte alltid gör det är processor och moderkort beroende på vilka sockets moderkortet har. Men det problemet är lätt avhjälpt då moderkort och processor ofta säljs i ett paket. Så komponenter passar oftast ihop, problemet är att välja för just ditt behov.

I vilket fall, detta är vad som behövs.

Chassi + chassifläktar efter storlek på chassi.
Moderkort (MB). På detta sitter USB, ljudkort, ett dåligt grafikkort och nätverkskort oftast inbyggt.
Processor (CPU): Viktigt här är att kolla så processorn passar i moderkortets socket. Enklast att göra detta om du är osäker är att köpa moderkort och processor i ett paket.
CPU-kylare: Kylare till processor ingår oftast, men dessa är av sämre kvalitet än en extra kylare. Detta är optimalt att köpa extra, men behövs ej. De som ingår är enkla att montera och har ofta för applicerad kylpasta. Annars kan man köpa kylpasta för en billig peng.
Ramminnen: Rekommenderat idag är minst 16 GB DDR3 minne.
Grafikkort (GPU): Köpes efter behovet.
Hårddisk (HDD): Datorns lagringsenhet, enkel att montera och väldigt viktig.
Nätaggregat (PSU)!: En del som många tycks glömma. För att din dator ska fungera behöver den tillräckligt med bränsle, dvs ström. Detta levereras av nätaggregatet. Det finns sidor på nätet där du kan skriva in dina övriga komponenter där det föreslår vilken kraft på PSU du behöver. Ex. har tillverkaren Corsair detta.

Extra tillhörigheter: Externt ljudkort, DVD-läsare, Microshipläsare, Fan controller etc köpes efter behov.

OPERATIVSYSTEMS CD: Windows

Montering:

1) Börja med att öppna chassilådan och moderkortet. På den del av lådan där allt kommer monteras finns mängder med småhål. I dessa ska du skruva i distanser som du sedan lägger moderkortet på. Detta är ej så krångligt som det låter. Det du behöver göra är att kolla hur många skruvhål ditt moderkort har och var de kommer vara, ex. genom att lägga det försiktigt i lådan. Därefter skruvar du i distanserna i skruvhålen som du ska använda. Detta väldigt smidigt! Efter detta lägger du på ditt moderkort på distanserna och skruvar dit det med av chassimanualen anvisade skruvar.

Nu har moderkortet monterats. Ett tips för att få moderkortet på plats lätt och smidigt är att innan du sätter ner det i chassit är att sätta kylflänsen på moderkortet. Innan du sätter dit kylflänsen så sätter du dit CPU:n i socketen, applicera ca. ett riskorn stor plutt med kylpasta i mitten av CPU:n och spänn dit kylflänsen. Smeta inte ut kylpastan innan du sätter dit kylflänsen, då kylflänsens tryck kommer fördela det jämt. På nya flänsar så ligger det kylpasta på från början så de är bara att nypa dit det med låsningsmekanismen. CPU-fläktens sladd kopplar du in i den fläktkontakt som sitter i direkt anslutning till processorn. Ifall det är flera, leta då efter den som kallas "CPU FAN" eller något liknande. Anledningen till att man vill koppla in den i rätt fläktkontakt är för att då justeras cpu-fläkten efter processorns temperatur.

Att sätta dit CPU och kylflänsen innan du sätter in moderkortet hjälper till då kylflänsen är smidig att hålla i för att sätta ner hela moderkortet.

2) Koppla in ditt nätaggregat (PSU). Detta går enkelt. 4 skruvar som ej går att sätta fel på baksidan. Nu sitter det där. Sen tar du kablarna på baksidan av chassit om du har ett stor modernt. Den stora 24-pins kontakten skall i det uttaget på moderkortet och 8/4-pins kontakten i det uttaget. Väldigt smidigt.

3) Härnäst kopplar du i ramminnerna. Det finns uttag för dessa och det är bara att trycka ner de i dessa och knipsa till på låsningen. Se dock till att sätta ner dessa rakt. Du skall INTE behöva ta i, då ska du ta ur det och tryck ner det igen.

4) Sätt i ditt grafikkort. Detta går enkelt. Leta reda på din PCI-Express uttag. Detta är i princip omöjligt att missa och grafikkortet går inte att sätta i något annat uttag än detta. Ta bort en eller två av panelerna på chassit beroende på chocklek på grafikkortet, och tryck ner det helt enkelt. Skriva dit de i chassit, en eller två skruva beroende på hur många slots det täcker. Därefter ansluter du om så krävs grafikkrotet med 6 eller 6+2 pins kontakter. Antalet är olika beroende på grafikkort. Endast EN modell av kontakt passar i komponenten så du kan ej koppla fel.

5) Skruva fast hårddisken på dess ställe i chassit (många chassin har en låsningsmekanism så du slipper skruva fast hråddisken, om inte är det 4 småskruvar att sätta dit). Sätt i en sata el-kabel från din nätaggregat och en sata kabel från din hårddisk till moderkortet. Om du har flera sata uttag på moderkortet välj uttaget som är märkt "1".

6) Ta kablarna från startknappen och koppla in på moderkortet. Dessa är märkta i olika färger och samma färger finns på moderkortet. Läs i moderkortets manual om du är osäker på var dessa sitter.

7) Fläktarna. Koppla in dessa. Har du kontakter på moderkortet (3 eller 4pins) koppla in de där, annars kan du köra fläktarna direkt från nätaggregatet via en 4-pins molex.

Detta kanske låter krångligt men är det inte alls. I princip alla komponenter kopplas in likadant och det som är svårt är i er hjärna. Det är som ett lego. Alla komponenter har i princip två kablar. En el, och en anslutning till moderkortet. Ingen av de går att förväxla. Det går ej att kortsluta. Om du skulle råka glömma koppla in en kabel är det inte hela världen då det enda som händer är att datorn inte startar.

OBS: Innan du börjar måste du jorda sig så du ej riskerar att göra statisk elektricitet på komponenterna då detta kan skada de.. Detta gör du enklast via att ta tag i ett element och i datorchassit samtidigt. Vips så har du samma statiska laddning och kan börja arbete. Alternativt om du vill vara riktigt på den säkra sidan kan du köpa till antistatband som säljs i alla datorbutiker. Undvik även att ta direkt på kretskorten, ta på sidan eller metallen på komponenterna

När du startar datorn första gången kör du in operativsystemets skivor och installerar detta. Sedan är det bara att låta datorn jobba och dra ner alla drivrutiner och den fungerar.

Guider till olika komponenter. Ja, eftersom det ändrar sig ofta är det svårt att säga vad du bör köpa men tips kan vara att dels kolla på sidan: http://www.sweclockers.com eller helt enkelt maila den du köper av.

Billiga ställen att handla på är näthandel såsom komplett.se eller cdon.se.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav plåtmonster » 2012-11-27 16:13:15

En del processorer är känsliga för mekanisk påverkan så dess montering samt kylfläns ovanpå kan kräva att man är extra försiktig och metodisk.

En annan oops är att strömkapaciteten hos nätaggregatet, Samt att det verkligen håller specifikationen (Kina..).

Sedan bör man se till att tunga grafikkort ligger mekaniskt stabilt. Likaså för moderkort. En del monteringsskruvar får hårddiskar kan om man har otur komma åt kontrollerkortet på dito.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-27 16:17:13

plåtmonster skrev:En del processorer är känsliga för mekanisk påverkan så dess montering samt kylfläns ovanpå kan kräva att man är extra försiktig och metodisk.

En annan oops är att strömkapaciteten hos nätaggregatet, Samt att det verkligen håller specifikationen (Kina..).

Sedan bör man se till att tunga grafikkort ligger mekaniskt stabilt. Likaså för moderkort. En del monteringsskruvar får hårddiskar kan om man har otur komma åt kontrollerkortet på dito.


Ser nu jag glömde man alltid skall köpa nätaggregat med benämningen 80 PLUS!

Och ja, grafikkortet skall vara stabilt. Därför skall man skruva dit de med två skruvar om möjlighet för detta finns, Och dessa skall man dra åt så den inte kan röra sig.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav plåtmonster » 2012-11-27 16:27:23

Alla gör fel, Kina gör det lite oftare ;)

Man kan använda nätagg med dålig effektivitet. Men knappast något som ej klarar strömkraven.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-27 17:29:43

En sak som man alltid också bör tänka på är att kvalitet lönar sig. Snåla inte på viktiga komponenter som nätagg utan dra på lite extra hellre än i underkant så det håller länge och du kan uppgradera datorn senare.

Sämre produkter måste bytas oftare. Köp därför produkter av bra kvalitet som håller. I längden tjänar du både tid och pengar på rediga produkter.

Och om du inte vet, våga fråga! Fråga här, i butik eller någon kompis. Enda sättet att lära sig är att göra det själv! Det är enklare än vad du tror.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-27 18:14:18

Har uppsikt över lådan om ni har djur förresten. Såhär vill man inte ha det. :)

Bild

Bild
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav plåtmonster » 2012-11-27 18:18:05

marxisten skrev:Och om du inte vet, våga fråga! Fråga här, i butik eller någon kompis.

Och försäkra dig om att de vet vad de pratar om ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-27 18:18:56

plåtmonster skrev:
marxisten skrev:Och om du inte vet, våga fråga! Fråga här, i butik eller någon kompis.

Och försäkra dig om att de vet vad de pratar om ;)


Ska man vara säker på det bör man undvika butik iaf. :mrgreen:
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav lillmupp » 2012-11-27 23:10:29

marxisten skrev:OPERATIVSYSTEMS CD: Windows

Eller en användarvänlig distro av Linux.

plåtmonster skrev:Alla gör fel, Kina gör det lite oftare

Fördom.
Om du har problem med Kinatillverkat så ska du klaga på importören som tar in billigaste varianten.
Det finns fabriker i många länder och alla har de såväl top-off-the-line som slöseri-med-råvaror-skit.
lillmupp
 
Inlägg: 898
Anslöt: 2009-02-28
Ort: Cyberspace?

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-28 0:43:34

lillmupp skrev:marxisten skrev:
OPERATIVSYSTEMS CD: Windows

Eller en användarvänlig distro av Linux.


Självklart funkar det med. Men jag tror majoriteten av de som guiden riktar sig till kör med Windows. Känns som det oftast är mer avancerade användare som går över till Linux.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-28 0:47:10

plåtmonster skrev:Alla gör fel, Kina gör det lite oftare


Kul du säger det, då de flesta produkter har "Made In China" på sig, oavsett märke. Även kända märken. Jag har framför mig tre saker. Ett grafikkort från ASUS, ett par NEXUS Real Silent fläktar och ett Nätagg från Corsair 80 plus. Samtliga av dessa är välkända märken för sin kvalité och kapacitet står det "Made in China" på.

Snarare är det billig skitprodukter du ska undvika från Kina, inte att de tillverkas där.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav slackern » 2012-11-28 1:43:41

Här roligt klipp på den första digitala datorn. Jag skulle få DAMP utav det där oljuden skulle fan inte stå ut.

slackern
 
Inlägg: 44148
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav slackern » 2012-11-28 1:51:28

marxisten skrev: Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här).


Gosse det heter effekt inte ström.
slackern
 
Inlägg: 44148
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav Kvasir » 2012-11-28 2:23:48

slackern skrev:
marxisten skrev: Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här).


Gosse det heter effekt inte ström.


Det beror på om man menar effekt eller ström. ;)

Effekten är produkten av spänningen och strömmen, så de är direkt relaterade. Den totala effekten får man då summera för alla olika spänningar aggregatet ger, och i praktiken är det inte säkert att aggregatet klarar den
totaleffekt man får om man utnyttjar max strömkapacitet på alla spänningar, vilket man oftast ändå inte gör. I dagsläget är det oftast strömkapaciteten på +12 V som är den viktigaste faktorn, eftersom alla effektkrävande komponenter som CPU och grafikkort switchar ner +12 V till lämplig spänning (notera att moderna moderkort har en extra kontakt med bara +12 V).
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav Vildsvin » 2012-11-28 2:30:55

Aaspig kommentar kanske men är det inte grovt missvisande att kalla en CPU med miljarder transistorer för "grundkomponent"?
Vildsvin
 
Inlägg: 2291
Anslöt: 2011-01-03

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav plåtmonster » 2012-11-28 4:38:54

slackern skrev:Gosse det heter effekt inte ström.


Det är bara det att nätagg har fasta utspänningar ibland t.om fler parallellt. Så därför räknar man på strömmen. För behöver man 3,3V så kan man inte byta det till 5V även om det finns mer effekt där.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Sv: Re: Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-28 11:43:10

slackern skrev:
marxisten skrev: Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här).


Gosse det heter effekt inte ström.


Du förstår vad jag menar. Med de är korrekt. Hade lite bråttom och dessutom svårt att korrekturläsa en forumtext.

Tycker dessutom detta var något aspig kommentar.
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav Kromatik » 2012-11-28 12:01:59

marxisten skrev:Ramminnen: Rekommenderat idag är minst 16 GB DDR3 minne.


Det kan väl knappast vara nödvändigt med så mycket RAM. Om man inte skall köra några krävande program (exempelvis om man bara ska surfa, se film) så är det verkligen overkill.

Det räcker gott och väl med hälften för spelande.
Kromatik
 
Inlägg: 135
Anslöt: 2011-09-18

Sv: Re: Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav marxisten » 2012-11-28 12:17:51

Kromatik skrev:
marxisten skrev:Ramminnen: Rekommenderat idag är minst 16 GB DDR3 minne.


Det kan väl knappast vara nödvändigt med så mycket RAM. Om man inte skall köra några krävande program (exempelvis om man bara ska surfa, se film) så är det verkligen overkill.

Det räcker gott och väl med hälften för spelande.



Nej, kanske inte. Men de kostar ju ingenting med ram idag så där kan man fläska på. :D

Dessutom så ska de ju vara några år. :)
marxisten
 
Inlägg: 5023
Anslöt: 2010-01-12
Ort: Socialt distanserad

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav Kromatik » 2012-11-28 12:30:41

marxisten skrev:
Kromatik skrev:
marxisten skrev:Ramminnen: Rekommenderat idag är minst 16 GB DDR3 minne.


Det kan väl knappast vara nödvändigt med så mycket RAM. Om man inte skall köra några krävande program (exempelvis om man bara ska surfa, se film) så är det verkligen overkill.

Det räcker gott och väl med hälften för spelande.



Nej, kanske inte. Men de kostar ju ingenting med ram idag så där kan man fläska på. :D

Dessutom så ska de ju vara några år. :)


Det har du väl rätt i. Tyckte bara att det lät lite konstigt med minst 16.
Själv tänkte jag fylla på med RAM trots att jag har 8 GB redan, det räcker absolut. Men som du säger kan man ju "fläska på" iaf, bara för att jag kan. :D

Diggar tråden i övrigt, jag har aldrig vågat mig på datorbygge. Är rädd för att göra fel. Dock verkar det roligt.

Jag planerar att införskaffa en SSD där jag vill ha Win7 och Guild Wars 2, är dock osäker på hur jag skall gå till väga för installation.
Kromatik
 
Inlägg: 135
Anslöt: 2011-09-18

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav slackern » 2012-11-28 12:32:58

Kvasir skrev:
slackern skrev:
marxisten skrev: Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här).


Gosse det heter effekt inte ström.


Det beror på om man menar effekt eller ström. ;)

Effekten är produkten av spänningen och strömmen, så de är direkt relaterade. Den totala effekten får man då summera för alla olika spänningar aggregatet ger, och i praktiken är det inte säkert att aggregatet klarar den
totaleffekt man får om man utnyttjar max strömkapacitet på alla spänningar, vilket man oftast ändå inte gör. I dagsläget är det oftast strömkapaciteten på +12 V som är den viktigaste faktorn, eftersom alla effektkrävande komponenter som CPU och grafikkort switchar ner +12 V till lämplig spänning (notera att moderna moderkort har en extra kontakt med bara +12 V).


Så får vi inte glömma bort resistansen så får vi det korrekta resultatet. ;)

Bild
slackern
 
Inlägg: 44148
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav slackern » 2012-11-28 12:35:27

marxisten skrev:
slackern skrev:
marxisten skrev: Likaså måste du köpa ett nätaggregat som kan ger tillräckligt med ström (snåla inte här).


Gosse det heter effekt inte ström.


Du förstår vad jag menar. Med de är korrekt. Hade lite bråttom och dessutom svårt att korrekturläsa en forumtext.

Tycker dessutom detta var något aspig kommentar.


Förlåt jag kunde inte motstå frestelsen. ;) Men jag förstår precis vad du menar. Bara jag som retades lite. Men duktigt utav dej att plita ner allt. Jag skulle då inte ha tålamodet att göra det.
slackern
 
Inlägg: 44148
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav slackern » 2012-11-28 12:37:00

plåtmonster skrev:
slackern skrev:Gosse det heter effekt inte ström.


Det är bara det att nätagg har fasta utspänningar ibland t.om fler parallellt. Så därför räknar man på strömmen. För behöver man 3,3V så kan man inte byta det till 5V även om det finns mer effekt där.


Klart att det är så. För om du har högre spänning än vad koppartråden tål. Så är risken stor att det sker olyckor.
slackern
 
Inlägg: 44148
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Enkel guide om datorns grundkomponenter

Inläggav plåtmonster » 2012-11-28 14:09:58

Koppartråden tål hur mycket som helst. Det gör däremot inte isoleringen.. :P

Och man kan brassa på med ström utan problem också om man har god kylning ;)
(för dina kablar har väl hålighet i mitten fylld med flytande kväve?)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Återgå till IT-forum



Logga in