Veckomatsedlar
64 inlägg
• Sida 1 av 3 • 1, 2, 3
Veckomatsedlar
Här tänker jag lägga upp mina matplaneringar. Kommentera eller lägg upp egna!
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Middagar Vecka 47
Måndag: Paella på rester av rökt kalkon
Tisdag: Spagetti Carbonara (Bacon, ost och ägg)
Onsdag: Potatis- och morotssoppa med miso. Rostat bröd
Torsdag: Grönsaksgryta på squash och paprika. Bovete
Fredag: Blomkålssoppa. (Använde hela ståndet). Varma mackor.
Lördag: Lammlägg med pressad potatis
Söndag: Linssoppa
Måndag: Paella på rester av rökt kalkon
Tisdag: Spagetti Carbonara (Bacon, ost och ägg)
Onsdag: Potatis- och morotssoppa med miso. Rostat bröd
Torsdag: Grönsaksgryta på squash och paprika. Bovete
Fredag: Blomkålssoppa. (Använde hela ståndet). Varma mackor.
Lördag: Lammlägg med pressad potatis
Söndag: Linssoppa
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Middagar vecka 48
Måndag: Köttfärsbiffar med potatis
Tisdag: Fisk och ris
Onsdag: Linsgryta
Torsdag: Bovetesallad
Fredag: Paj med squash och champinjoner
Lördag: Kikärtscouscous
Söndag: Bakad potatis. Någon form av kött?
Måndag: Köttfärsbiffar med potatis
Tisdag: Fisk och ris
Onsdag: Linsgryta
Torsdag: Bovetesallad
Fredag: Paj med squash och champinjoner
Lördag: Kikärtscouscous
Söndag: Bakad potatis. Någon form av kött?
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Har samma för jämnan:
Måndag:
Lunch: blodpannkaka och räksallad om hemma, avocadosallad och smörgåsar på squash i stället för bröd, samt två ägg om jag är på arbetskretsen
Middag: wokade grönsaker med viltfärs eller ibland kyckling (har övergått till vilt mer och mer)
Tisdag:
Lunch: samma som till arbetskretsen eftersom jag har DV på församlingshemmet och inte vill fika deras grejer.
Middag: Ångkokta grönsaker med makrill.
Onsdag:
Lunch: blodpannkaka med räksallad
Middag: Viltfärs i wokade grönsaker, eventuellt creme fraiche
om jag inte:
träffar mamma och äter lunchbuffé (vegetarisk eller thai oftast)
Torsdag: samma som tisdag
Fredag:
lunch: blodpannkaka om hemma, samma som tis/tors om ute
middag: viltfärs igen, wokade grönsaker, ibland tacotillbehör då familjen äter tacos. Jag skippar tacos.
eller om jag är på AW:
Lunch: groddar
Middag: buffé
Lördag:
Lunch: blodpannkaka och räksallad om jag inte gör något annat den dagen
Middag: wokade grönsaker med musslor eller bläckfisk
Söndag:
Lunch: Tja, samma jävla blodpannkaka med räksallad, eller det jag äter på tisdagarna
Middag: lever och svamp, wokade grönsaker
***
Ibland steker jag upp överblivna äggvitor och slänger i maten, och blir det något extra, så gör jag magersallader på groddar och inlagd gurka. Händer något annat, så kan det bli ändringar. Äter jag ute, så blir det mestadels buffé, och då äter jag mycket lätt dagen före, efter och inget mer än buffén den aktuella dagen.
Titt som tätt gör jag lasagne på "magiska nudlar" och utan kött till middag. Gör en "sås" utan tomat, på grönsaker och svamp. Sås av mixad ost, potatis och creme fraiche.
Måndag:
Lunch: blodpannkaka och räksallad om hemma, avocadosallad och smörgåsar på squash i stället för bröd, samt två ägg om jag är på arbetskretsen
Middag: wokade grönsaker med viltfärs eller ibland kyckling (har övergått till vilt mer och mer)
Tisdag:
Lunch: samma som till arbetskretsen eftersom jag har DV på församlingshemmet och inte vill fika deras grejer.
Middag: Ångkokta grönsaker med makrill.
Onsdag:
Lunch: blodpannkaka med räksallad
Middag: Viltfärs i wokade grönsaker, eventuellt creme fraiche
om jag inte:
träffar mamma och äter lunchbuffé (vegetarisk eller thai oftast)
Torsdag: samma som tisdag
Fredag:
lunch: blodpannkaka om hemma, samma som tis/tors om ute
middag: viltfärs igen, wokade grönsaker, ibland tacotillbehör då familjen äter tacos. Jag skippar tacos.
eller om jag är på AW:
Lunch: groddar
Middag: buffé
Lördag:
Lunch: blodpannkaka och räksallad om jag inte gör något annat den dagen
Middag: wokade grönsaker med musslor eller bläckfisk
Söndag:
Lunch: Tja, samma jävla blodpannkaka med räksallad, eller det jag äter på tisdagarna
Middag: lever och svamp, wokade grönsaker
***
Ibland steker jag upp överblivna äggvitor och slänger i maten, och blir det något extra, så gör jag magersallader på groddar och inlagd gurka. Händer något annat, så kan det bli ändringar. Äter jag ute, så blir det mestadels buffé, och då äter jag mycket lätt dagen före, efter och inget mer än buffén den aktuella dagen.
Titt som tätt gör jag lasagne på "magiska nudlar" och utan kött till middag. Gör en "sås" utan tomat, på grönsaker och svamp. Sås av mixad ost, potatis och creme fraiche.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Veckomatsedlar
Krigarns pasta.
Fussili fullkorn al dente blandad med en skivad chili, mycket salt och olivolja. Till det dricker man mjölk.
Råbiff. Alla vet väl hur en sådan skall göras.
Köttfärssås.
Krossade tomater, hela små tomater, lök, olivolja, chilifrukt, salt, peppar. Ingen jävla vitlök. Inte heller ska man blanda i vedervärdigheter som burkchampinjoner.
Kalamataoliver kan användas till allt men också ätas direkt ur burken med gaffel.
Torskfilé stekt i olivolja, salt, vitpeppar, stekta tomater bredvid. Också en höjdare.
Vad har vi mer? Vildchips. Torkat kött. Kronärtskocka.
Moules Mariniere. Utan vitlök, det ska jag prova snart.
Siciliana. Pizza med sardeller, ruccola (senapskål) eller spenatblad, oliver.
Också här skippar man vitlöken. Världens bästa pizza.
Bra frukost är fil, havre, knäckebröd, youghurt, äpplen. Och efteråt svart starkt kaffe. Vanligt enkelt kaffe och inget caffe latte-blask för uttråkade hemmafruar. Frukosten är ett mål som bör intas i ensamhet och tystnad.
Nåt av det får det bli under de närmsta dagarna.
Fussili fullkorn al dente blandad med en skivad chili, mycket salt och olivolja. Till det dricker man mjölk.
Råbiff. Alla vet väl hur en sådan skall göras.
Köttfärssås.
Krossade tomater, hela små tomater, lök, olivolja, chilifrukt, salt, peppar. Ingen jävla vitlök. Inte heller ska man blanda i vedervärdigheter som burkchampinjoner.
Kalamataoliver kan användas till allt men också ätas direkt ur burken med gaffel.
Torskfilé stekt i olivolja, salt, vitpeppar, stekta tomater bredvid. Också en höjdare.
Vad har vi mer? Vildchips. Torkat kött. Kronärtskocka.
Moules Mariniere. Utan vitlök, det ska jag prova snart.
Siciliana. Pizza med sardeller, ruccola (senapskål) eller spenatblad, oliver.
Också här skippar man vitlöken. Världens bästa pizza.
Bra frukost är fil, havre, knäckebröd, youghurt, äpplen. Och efteråt svart starkt kaffe. Vanligt enkelt kaffe och inget caffe latte-blask för uttråkade hemmafruar. Frukosten är ett mål som bör intas i ensamhet och tystnad.
Nåt av det får det bli under de närmsta dagarna.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Veckomatsedlar
Inte nån matsedel (så organiserad är inte jag) men lite typisk mat som serveras hemma hos mig:
* Broccolisoppa (koka djupfryst broccoli i buljong tills den är lite lagom mjuk. Mixa. Smaksätt med salt, citron och creme fraiche eller grädde. Jättegott med smörgås till.
* Klyftpotatis med köttfärsbiffar och en sås gjord på mosad avocado, creme fraiche, salt, citron och mycket vitlök. Fetaost och persilja är gott som krydda i biffarna.
* Fisksoppa/gryta med potatis och purjolök. Fräs löken i lite olja, häll på vatten och nån buljongtärning. Lägg i potatis och morot i små bitar. När de är färdigkokta, släng i någon god fisk i bitar. Koka i buljong, smaksätt med citron, salt, creme fraiche och vitlök. Skaldjur av något slag är också gott i.
* Blodpudding är aldrig fel. Billigt och järnrikt. Serveras med keso, vitkålssallad och lingonsylt och bacon om man vill göra barnen glada.
* Fiskburgare. Färdiga hamburgerbröd och torsk- eller laxburgare. Serveras med trevliga grönsaker.
* pasta med broccoli och ost- och skinksås är ju inte dumt. Gärna tagliatelle.
* Detta är sex middagar. Man kan vara ganska säker på att det har blivit rester av maten någon dag och därför räcker det så här Har det inte blivit några rester så slänger man ihop en sallad med kikärtor, ost och oliver eller något annat trevligt som man hittar i kylen.
* Broccolisoppa (koka djupfryst broccoli i buljong tills den är lite lagom mjuk. Mixa. Smaksätt med salt, citron och creme fraiche eller grädde. Jättegott med smörgås till.
* Klyftpotatis med köttfärsbiffar och en sås gjord på mosad avocado, creme fraiche, salt, citron och mycket vitlök. Fetaost och persilja är gott som krydda i biffarna.
* Fisksoppa/gryta med potatis och purjolök. Fräs löken i lite olja, häll på vatten och nån buljongtärning. Lägg i potatis och morot i små bitar. När de är färdigkokta, släng i någon god fisk i bitar. Koka i buljong, smaksätt med citron, salt, creme fraiche och vitlök. Skaldjur av något slag är också gott i.
* Blodpudding är aldrig fel. Billigt och järnrikt. Serveras med keso, vitkålssallad och lingonsylt och bacon om man vill göra barnen glada.
* Fiskburgare. Färdiga hamburgerbröd och torsk- eller laxburgare. Serveras med trevliga grönsaker.
* pasta med broccoli och ost- och skinksås är ju inte dumt. Gärna tagliatelle.
* Detta är sex middagar. Man kan vara ganska säker på att det har blivit rester av maten någon dag och därför räcker det så här Har det inte blivit några rester så slänger man ihop en sallad med kikärtor, ost och oliver eller något annat trevligt som man hittar i kylen.
Veckomatsedlar
Nefarious skrev:Shit vilken bra tråd. Råbiff har jag alltid velat prova.
Rekommenderas starkt!
Det viktigaste är att skaffa bra nötfärs, finns det en chark kan man be dem mala ner en bit högrev. Worcestershiresåsen, löken och persiljan är också viktiga.
Rätten ses sällan i restauranger så vill man ha råbiff får an göra det själv.
Men det är säkert annorlunda i Stan.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Veckomatsedlar
Idag blir det lättare mat.
Frukost (avklarad):
Hemgjord kefir med hemgjord müsli på sötmandel och naturell cashew, cocosflarn, gojibär, bovete- och hirsflingor (lite). Frysta blåbär och havtornsbär och en msk grädde iblandat i går kväll i kefiren, och har syrats sig i kylen över natten.
Lunch:
Blodpannkaka med lätt räksallad till. Ingen avocado idag. Blodpannkakan innehåller äggvitor, blod och en msk bovetemjöl.
Middag:
Frästa grönsaker och svamp med 100 gram ungnötlever.
Frukost (avklarad):
Hemgjord kefir med hemgjord müsli på sötmandel och naturell cashew, cocosflarn, gojibär, bovete- och hirsflingor (lite). Frysta blåbär och havtornsbär och en msk grädde iblandat i går kväll i kefiren, och har syrats sig i kylen över natten.
Lunch:
Blodpannkaka med lätt räksallad till. Ingen avocado idag. Blodpannkakan innehåller äggvitor, blod och en msk bovetemjöl.
Middag:
Frästa grönsaker och svamp med 100 gram ungnötlever.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Veckomatsedlar
Idag:
Frukost: en liter fil, två glas mjölk, en blodgrape.
Lunch: krabba, två glas mjölk, tomater.
Middag: mustig och kryddstark köttfärssås. Två glas mjölk.
Frukost: en liter fil, två glas mjölk, en blodgrape.
Lunch: krabba, två glas mjölk, tomater.
Middag: mustig och kryddstark köttfärssås. Två glas mjölk.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Veckomatsedlar
Matschema
06.00: 4 brödskivor (hembakat; hälften med ost, hälften med gurka)
11.30: Middag enligt veckomatsedel och efterrätt bestående av pannkaka med vaniljglass
15.00: 2 brödskivor med ost och ett äpple
17.45: 2 brödskivor med ägg (var tredje dag doppas brödskivorna i ägg och steks, annars kokas och skivas ägget) och en bit tomat
19.25: 2 brödskivor med gurka
Veckomatsedel (stående)
Måndag: Knaperstekt bacon och ris (parboiled), med gul lök, orange paprika, lite tomatpuré, vatten, röd curry, vitpeppar, persilja
Tisdag: Laxfilé (strimlad) och ris, med purjolök, ingefära, vitpeppar, soja (japansk), bladspenat, persilja, vatten
Onsdag: Falukorv (skivad) och fullkornris, med morot, orange paprika, röd lök, sambal oelek i riset
Torsdag: Köttfärs (blandfärs eller nötfärs) och ris, med purjolök, soja, svartpeppar, tomatpuré, vatten
Fredag: Kycklinginnerfilé (strimlad) och ris, med morot, orange paprika, röd lök, vitpeppar, kycklingbuljong, soja, sambal oelek, vatten
Lördag: Laxfilé och ris, med salt, vitpeppar, citron, dill på laxen och morot, purjolök, grönsaksbuljong i riset
Söndag: Falukorv (strimlad) och fullkornsris, med gul lök, svartpeppar, salt, tomatpuré, vatten (korv stroganoff)
06.00: 4 brödskivor (hembakat; hälften med ost, hälften med gurka)
11.30: Middag enligt veckomatsedel och efterrätt bestående av pannkaka med vaniljglass
15.00: 2 brödskivor med ost och ett äpple
17.45: 2 brödskivor med ägg (var tredje dag doppas brödskivorna i ägg och steks, annars kokas och skivas ägget) och en bit tomat
19.25: 2 brödskivor med gurka
Veckomatsedel (stående)
Måndag: Knaperstekt bacon och ris (parboiled), med gul lök, orange paprika, lite tomatpuré, vatten, röd curry, vitpeppar, persilja
Tisdag: Laxfilé (strimlad) och ris, med purjolök, ingefära, vitpeppar, soja (japansk), bladspenat, persilja, vatten
Onsdag: Falukorv (skivad) och fullkornris, med morot, orange paprika, röd lök, sambal oelek i riset
Torsdag: Köttfärs (blandfärs eller nötfärs) och ris, med purjolök, soja, svartpeppar, tomatpuré, vatten
Fredag: Kycklinginnerfilé (strimlad) och ris, med morot, orange paprika, röd lök, vitpeppar, kycklingbuljong, soja, sambal oelek, vatten
Lördag: Laxfilé och ris, med salt, vitpeppar, citron, dill på laxen och morot, purjolök, grönsaksbuljong i riset
Söndag: Falukorv (strimlad) och fullkornsris, med gul lök, svartpeppar, salt, tomatpuré, vatten (korv stroganoff)
Veckomatsedlar
Ser ut som en bra veckomeny, Kanin. Näringsrikt och riktiga råvaror.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Veckomatsedlar
Frukost: Två skivor surdegsbröd (köpt industribröd) med smörgåsmargarin och ost, en eller två muggar kaffe med mjölk och mediciner och kosttillskott (D-vitamin och omega 3)
Förmiddag: En frukt
Lunch: Rester av gårdagens middag
Eftermiddag: Frukt/juice och en skiva bröd med smörgåsmargarin och skinka
Middag: Olika
En typisk veckas middagar
Måndag: Korv stroganoff med ris och riven morot
Tisdag: Laxgryta (lax, krossade tomater, lök och kryddor) med klyftpotatis och paprika
Onsdag: Spaghetti och köttfärssås med paprika och broccoli
Torsdag: Grekisk kyckling i ugn (kycklingfilé, matgrädde, fetaost, svarta oliver) med ris och riven morot
Fredag: Tortillas med tacokryddad köttfärs och tillbehör (grönsaker, tacosås, crème fraiche)
Lördag: Fiskgratäng (vit fisk, mjölk, ost, potatismos) och skivad tomat
Söndag: Pasta med tonfisk, oliver och pesto
Att skriva sådana här listor är väldigt tillfredsställande.
Förmiddag: En frukt
Lunch: Rester av gårdagens middag
Eftermiddag: Frukt/juice och en skiva bröd med smörgåsmargarin och skinka
Middag: Olika
En typisk veckas middagar
Måndag: Korv stroganoff med ris och riven morot
Tisdag: Laxgryta (lax, krossade tomater, lök och kryddor) med klyftpotatis och paprika
Onsdag: Spaghetti och köttfärssås med paprika och broccoli
Torsdag: Grekisk kyckling i ugn (kycklingfilé, matgrädde, fetaost, svarta oliver) med ris och riven morot
Fredag: Tortillas med tacokryddad köttfärs och tillbehör (grönsaker, tacosås, crème fraiche)
Lördag: Fiskgratäng (vit fisk, mjölk, ost, potatismos) och skivad tomat
Söndag: Pasta med tonfisk, oliver och pesto
Att skriva sådana här listor är väldigt tillfredsställande.
Senast redigerad av Fortytwo 2012-11-25 10:47:11, redigerad totalt 1 gång.
Veckomatsedlar
Igår åt jag Spagetti med en sås på Bacon,lök, paprika och svamp samt Creme fraiche.
Idag blir det spagetti ( igen) med isterbandsås. Lök , Isterband, paprika och krossade tomater. Behös knappt några kryddor i den såsen. Isterbanden är smakgivaren istället.
Idag blir det spagetti ( igen) med isterbandsås. Lök , Isterband, paprika och krossade tomater. Behös knappt några kryddor i den såsen. Isterbanden är smakgivaren istället.
Veckomatsedlar
@Bror Duktig. Kan du inte variera blodpannkakan med blodpudding eller är det inte lika nyttigt tror du?
När jag planerar att jag ska göra paj så brukar det f.ö. inte bli "paj" för det är för jobbigt. I allmänhet brukar det bli pasta....
När jag planerar att jag ska göra paj så brukar det f.ö. inte bli "paj" för det är för jobbigt. I allmänhet brukar det bli pasta....
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Bjäbbmonstret skrev:@Bror Duktig. Kan du inte variera blodpannkakan med blodpudding eller är det inte lika nyttigt tror du?
När jag planerar att jag ska göra paj så brukar det f.ö. inte bli "paj" för det är för jobbigt. I allmänhet brukar det bli pasta....
När jag planerar paj blir det hämtpizza eller sushi.
Veckomatsedlar
Fortytwo skrev:Bjäbbmonstret skrev:När jag planerar att jag ska göra paj så brukar det f.ö. inte bli "paj" för det är för jobbigt. I allmänhet brukar det bli pasta....
När jag planerar paj blir det hämtpizza eller sushi.
Man kan väl säga att det är planer som "pajar" ?
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Varför skrotar ni damer inte era pajplaner och skriver Hämtpizza eller pasta istället?
Veckomatsedlar
Fast jag ska erkänna att när ska göra köttbullar blir det köttfärslimpa istället. Orkar inte trilla köttbullar.
Veckomatsedlar
kullan skrev:Varför skrotar ni damer inte era pajplaner och skriver Hämtpizza eller pasta istället?
Jag skrev ingen paj i min planering. Jag brukar sällan planera det av ekonomiska skäl numera.
Veckomatsedlar
kullan skrev:Varför skrotar ni damer inte era pajplaner och skriver Hämtpizza eller pasta istället?
Det ska ju finnas "utrymme för improvisation"....
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Veckomatsedlar
Bjäbbmonstret skrev:kullan skrev:Varför skrotar ni damer inte era pajplaner och skriver Hämtpizza eller pasta istället?
Det ska ju finnas "utrymme för improvisation"....
Hehe det är ju sant.
Veckomatsedlar
Bjäbbmonstret skrev:@Bror Duktig. Kan du inte variera blodpannkakan med blodpudding eller är det inte lika nyttigt tror du?
Blodpudding innehåller betydligt mer kolhydrater, och oftast en massa sirap och socker i recepten.
Köpeblodpudding blir det inte tal om. Mycket järn, men grisblod... och den överdådiga mängden socker och mjöl som finns i detta är inte vad jag vill ha.
Blodpannkaka är den blodmat där man kan få allra minst kolhydrater och sött. Jag har en till en och en halv msk bovetemjöl per portion. Och inget socker. Men sonen tar lingonsylt på (ICA gott liv som innehåller minst socker).
Jag har testat att hitta på egen blodpudding, men inte fått fram något som blir riktigt gott. Behövs liksom mycket mjöl och när det är så tjockt och mastigt vill man även ha det sötare. Blodpannkaka blir alltid gott.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18