Dina gener avslöjar hur du bantar bäst
2 inlägg
• Sida 1 av 1
Dina gener avslöjar hur du bantar bäst
Förklaringen till att dieter funkar för vissa och inte för andra ligger i våra gener.
Professor Christopher Gardner vid Stanforduniversitet gjorde en studie av fyra olika bantningsmetoder.
FABP2: fettupptag och ämnesomsättning
PPARG: bildning av fettceller
ADRB2: fettcellers omvandling till energi
ADRB3: fettvävnadens nedbrytning vid fysisk träning
45% bör välja dieten med låg andel kolhydrater
39% bör välja traditionell lågfettkost
16% bör välja balanserad diet, dvs försiktig med både kolhydrater och fett
Spännande men enligt genforskaren från KI behövs fler studier, det är för tidigt att sälja gentest till konsumenterna.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dina-gener-kan-avsloja-hur-du-bantar-bast-1.1106437Nu kommer nya forskningsrön från USA som visar att vi inte är stöpta i samma form. Det finns inte en universalmetod som passar alla. I stället hävdar forskare att man ska välja diet efter sina genetiska förutsättningar.
Det nya gentestet Inherent health, som jag testar, ger råd om hur man bör äta för att gå ner i vikt. Dessutom ger det tips om hur intensiv motion man behöver för att kroppen ska börja bränna fett på allvar.
Kopplingen mellan gener och övervikt är ett hett forskningsområde. Övervikt är ett stort och kostsamt hälsoproblem i många länder. I Sverige är hälften av alla män och var tredje kvinna överviktig. Ungefär 10 procent är feta.
På en hjärtkongress i USA nyligen presenterades det nya gentestet. Forskarna berättade att den som väljer rätt diet efter sin gentyp går ner mellan två och tre gånger mer i vikt än den som väljer "fel" diet.
Professor Christopher Gardner vid Stanforduniversitet gjorde en studie av fyra olika bantningsmetoder.
Christopher Gardner lät drygt 300 amerikanska kvinnor följa en av fyra olika dieter under ett år: extrem respektive måttlig lågkolhydratkost, lågfettdiet eller en balanserad kost. De gick ner 4,6 kilo i snitt.
---
Nu har gentestföretaget Interleukin tillsammans med Christopher Gardner återvänt till 110 kvinnor i studien. Kvinnorna fick lämna dna-prov. Forskarna kunde se att de kvinnor som hade matchat rätt diet med sina gener hade gått ner nästan sex kilo i vikt i snitt. De som hade ätit en kost som inte passade deras genkod hade i snitt bara gått ner två kilo.
---
I väntan på provsvaret ringer jag till Ken Kornman, som är forskningschef på Interleukin. Han hävdar att "tusentals" personer hittills har gjort testet, som kostar 149 dollar (cirka 1 150 kronor). Företaget planerar att sälja testet även i Europa, men Ken Kornman vill inte säga när.
Hans forskarlag letade noga bland alla de gener som man i dag vet har en koppling till metabolismen. Bara fem varianter av de fyra generna FABP2, PPARG, ADRB2 och ADRB3 höll måttet.
FABP2: fettupptag och ämnesomsättning
PPARG: bildning av fettceller
ADRB2: fettcellers omvandling till energi
ADRB3: fettvävnadens nedbrytning vid fysisk träning
45% bör välja dieten med låg andel kolhydrater
39% bör välja traditionell lågfettkost
16% bör välja balanserad diet, dvs försiktig med både kolhydrater och fett
Spännande men enligt genforskaren från KI behövs fler studier, det är för tidigt att sälja gentest till konsumenterna.
Re: Dina gener avslöjar hur du bantar bäst
Det har kommit ut en bok som heter just Vikten av gener av Karin Bojs och Anna Bratt.
Man skulle vilja få klara besked men det verkar vara en del "vi har ännu inte tillräcklig forskning för att kunna påstå med säkerhet".
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/k ... r-din-viktDen allra första meningen i ”Vikten av gener – hur DNA påverkar din vikt” är en tydlig varudeklaration: ”Det här är en bok om vetenskap”. Förordet understryker att innehållet är vederhäftigt, man utlovar att berätta om den ”senaste och bästa forskningen”, att man kommer att göra detta ”sakligt”, ”grundligt” och ”utförligt”. Därmed markerar författarna Karin Bojs och Anna Bratt att boken är något helt annat än de trenddieter och bantningsmetoder som de utsätter för granskning.
Man ger därmed vetenskapligt stöd för det ganska många redan vet, att övervikt och fetma beror på att man äter fel och för mycket samt rör sig för lite. Viktproblem är i hög grad också ärftliga, och som framgår av den listiga titeln är det gener som är reportagebokens motor och ärende.
Vi får en populärvetenskaplig exposé över genetiken, historik och dagsläge samt ta del av hur Karin Bojs och Anna Bratt låter testa sina gener.
---
Boken ställer relevanta frågor om huruvida den sortens resultat verkligen innehåller meningsfull information och pekar på risken att sjukvårdens resurser tas i anspråk för tester på friska individer.
Man skulle vilja få klara besked men det verkar vara en del "vi har ännu inte tillräcklig forskning för att kunna påstå med säkerhet".
Och detta är därmed utan tvivel en bok om vetenskap, så till vida att den påminner om att vetenskap inte är något att hålla i handen för den som drömmer om entydiga och oföränderliga sanningar.