Väldigt förenklad matlagning
Kritan skrev:Titti: Om ni varken äter bröd eller kaffebröd, vad äter ni då till mellanmål?
Vi äter inte mellanmål så ofta. Är vi hungriga äter vi oftast mat, i annat fall en frukt. En bit ost. Ett par kalla köttbullar. Ett kokt ägg. En middagsrest.
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 11:21:13, redigerad totalt 1 gång.
Re: hur mkt/lite pengar lägger ni på mat?
lemur skrev:Flinta skrev:Om ni är ensamstående, ungefär hur mkt/lite pengar lägger ni på mat varje månad? (Förtydliga gärna om ni ägnar er åt matlagning, köper färdigmat i affären som bara värms eller äts kall hemma, eller äter mycket på restaurang eller hämtmat). Vore intressant att höra eftersom jag är ifärd med att "planera mina utgifter".
Hur mycket pengar man lägger ner beror på en massa saker: var man bor i landet, vilka butiker man har tillgång till, hur mycket man behöver äta, om man har allergier, om man inte äter vissa saker av andra anledningar, inkomst osv. Det enda du kan göra är att planera dina utgifter efter din egen unika livssituation.
Självklart. Dessa saker får man ha i beaktning då man planerar sina /mat-/utgifter.
Senast redigerad av Flinta 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
en sak som är bra att ha som man lätt kan göra mat på är
krossade tomater (om man tål det)
man kan tex göra soppa genom att koka upp 1 burk krossadetomater + ½-1 burk vatten (man kan fylla burken) nu beror ju det på hur mkt man äter 1-2 bulongtärningar, salt, peppar och basilika el oregano
om man är less på färdiga köttbullar kan man hälla krossade tomater på det me (samma kryddning som soppan men inte så mkt buljong)
eller sås (om man ska lyxa till det)
hackad lök (går att köpa fryst färdighackad om man inte litar på sig själv med knivar) ungefär en lök, en halv burk krossade tomater salt, peppar, oregano el basilika, ½ bulongtärning (och om man vill ½ kork äppelcidervinäger och lite socker el honung)
man kan också krydda det över med starka kryddor
uncel bens sötsura sås + köttet av färdigrillad kyckling som får koka upp är också jättegott (vi äter det till ris men funkar nog till cous cous också
krossade tomater (om man tål det)
man kan tex göra soppa genom att koka upp 1 burk krossadetomater + ½-1 burk vatten (man kan fylla burken) nu beror ju det på hur mkt man äter 1-2 bulongtärningar, salt, peppar och basilika el oregano
om man är less på färdiga köttbullar kan man hälla krossade tomater på det me (samma kryddning som soppan men inte så mkt buljong)
eller sås (om man ska lyxa till det)
hackad lök (går att köpa fryst färdighackad om man inte litar på sig själv med knivar) ungefär en lök, en halv burk krossade tomater salt, peppar, oregano el basilika, ½ bulongtärning (och om man vill ½ kork äppelcidervinäger och lite socker el honung)
man kan också krydda det över med starka kryddor
uncel bens sötsura sås + köttet av färdigrillad kyckling som får koka upp är också jättegott (vi äter det till ris men funkar nog till cous cous också
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Värma korv utan att använda spisen
Du behöver:
vattenkokare
värmetåligt kärl, kastrull går bra eller ugnsform
korv
Gör så här:
Fyll kannan med vatten och låt koka upp
lägg korven i formen/kastrullen
häll över vattnet
lägg ev ett lock eller en tallrik över
Låt stå en kvart
Klart!
Du behöver:
vattenkokare
värmetåligt kärl, kastrull går bra eller ugnsform
korv
Gör så här:
Fyll kannan med vatten och låt koka upp
lägg korven i formen/kastrullen
häll över vattnet
lägg ev ett lock eller en tallrik över
Låt stå en kvart
Klart!
Senast redigerad av DC 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Allt i en form.
Lägg laxfileer på ett ugnsfat.
Krydda med citronpeppar.
Lägg bitar av grönsaker runt om, ex morot, broccoli, paprika, tomat.
Vill du kan du även logga klyftor av potatis i formen.
Droppa ev lite olja över grönsakerna, salta och peppra.
En enkel sås gör man på fil eller yoghurt som man smaksätter med dill.
Tillaga i 175 grader tills laxen är så genomstekt du vill ha den, brukar ta 15-20 minuter. Grönsakerna får gärna vara lite krispiga.
Lägg laxfileer på ett ugnsfat.
Krydda med citronpeppar.
Lägg bitar av grönsaker runt om, ex morot, broccoli, paprika, tomat.
Vill du kan du även logga klyftor av potatis i formen.
Droppa ev lite olja över grönsakerna, salta och peppra.
En enkel sås gör man på fil eller yoghurt som man smaksätter med dill.
Tillaga i 175 grader tills laxen är så genomstekt du vill ha den, brukar ta 15-20 minuter. Grönsakerna får gärna vara lite krispiga.
Senast redigerad av DC 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Re: hur mkt/lite pengar lägger ni på mat?
Flinta skrev:Om ni är ensamstående, ungefär hur mkt/lite pengar lägger ni på mat varje månad? (Förtydliga gärna om ni ägnar er åt matlagning, köper färdigmat i affären som bara värms eller äts kall hemma, eller äter mycket på restaurang eller hämtmat). Vore intressant att höra eftersom jag är ifärd med att "planera mina utgifter".
Har ingen siffra men jag tänker alltid så ekonomiskt jag kan.
Korv säljs på ICA för halva priset med kort "bäst före". Bara att lägga i frysen. Köper det jag brukar men utnyttjar extrapriserna.
Lagar själv så mycket jag kan eftersom det oftast blir så mycket billigare (och godare). Köper vissa varor av butikens egna märken.
Storkokar och lägger i frysen och behöver på så sätt inte laga mat varje dag.
Varvar billiga rätter med lite dyrare.
Senast redigerad av DC 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Jag har inte så stort behov av variation och hatar att behöva hitta på och laga nya maträtter varje dag. När jag äter lagad mat så brukar jag då göra storkok som räcker en vecka och frysa in det i portionsförpackningar. Då vet jag exakt hur mycket jag ska äta, och slipper även onödig disk och allmän oordning i köket, som är ett annat störningsmoment.
Soppor (exempelvis fisksoppa, pastasoppa, linssoppa ) brukar vara ganska gott och lättlagat, och så kan man på samma gång baka bröd som också går att frysa in.
Soppor (exempelvis fisksoppa, pastasoppa, linssoppa ) brukar vara ganska gott och lättlagat, och så kan man på samma gång baka bröd som också går att frysa in.
Senast redigerad av Anastasia 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Re: hur mkt/lite pengar lägger ni på mat?
lemur skrev:Flinta skrev:Om ni är ensamstående, ungefär hur mkt/lite pengar lägger ni på mat varje månad? (Förtydliga gärna om ni ägnar er åt matlagning, köper färdigmat i affären som bara värms eller äts kall hemma, eller äter mycket på restaurang eller hämtmat). Vore intressant att höra eftersom jag är ifärd med att "planera mina utgifter".
Hur mycket pengar man lägger ner beror på en massa saker: var man bor i landet, vilka butiker man har tillgång till, hur mycket man behöver äta, om man har allergier, om man inte äter vissa saker av andra anledningar, inkomst osv. Det enda du kan göra är att planera dina utgifter efter din egen unika livssituation.
Attans. Jag som tänkte planera min ekonomi efter ngn annans situation .
Senast redigerad av Flinta 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Jag har ingen examen i kockunskap, men jag e ganska för lättlagad mat. Nödvändigt för god matlagning tycker jag e att laga i rätten i mickron. Va i mataffärn härom dagen och köpte majskoncerv, när det endå e OS and all. Funkar bra till de flesta rätter.
Senast redigerad av Isse 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir skrev:Koka allt i en kastrull
Koka flera saker i samma kastrull för att minska på disken och antalet kokkärl som ska passas. Det går ofta utmärkt att låta t.ex. grönsaker och rotfrukter koka med när man kokar ris eller potatis. Beroende på vad det är kan de koka med från början eller läggas i senare och koka med en stund. Hårdare saker som morötter och broccoli kan ofta koka med från början, likaså djupfrysta ärtor. Det går även bra att t.ex. låta en enportions fiskblock eller laxfilé koka med riset. Är det upptinad fisk räcker det ofta med tiomutersris. Är det djupfryst fisk så är det lämpligare med 20-minutersris och se till att fisken är med i uppkoket så den inte kyler vattnet senare. (Innan du blir van, så kontrollera alltid att fisken verkar genomkokt innan du äter den. Koktiden kan ju variera beroende på olika omständigheter.) På det här sättet kan laga en hel måltid i en kastrull, t.ex. ris, fisk och ärtor.
Å, vilket bra tråd! Det där tipset var ju fantastiskt smart!
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 11:21:14, redigerad totalt 1 gång.
Re: hur mkt/lite pengar lägger ni på mat?
Flinta skrev:Om ni är ensamstående, ungefär hur mkt/lite pengar lägger ni på mat varje månad? (Förtydliga gärna om ni ägnar er åt matlagning, köper färdigmat i affären som bara värms eller äts kall hemma, eller äter mycket på restaurang eller hämtmat). Vore intressant att höra eftersom jag är ifärd med att "planera mina utgifter".
Jag har märkt att folk brukar reagera på siffran, jag tror jag lägger runt 2500 på mat per månad.
Länge sedan jag räknade efter exakt men mellan 50 och 100 kr om dagen plus dagens lunch om jag jobbar så att jag behöver det.
Fast jag köper nog rätt dyr mat, mycket fisk och kött så det dundrar väl iväg då.
Tror jag brukar må bäst och bli mest skärpt när jag blandar in görnsaker lite här och var i maten.
Har nästan helt frångått att göra som man ska för det kan jag inte, blir kokat eller stekt i den ordning jag får tag i saker.
Ska nog inte satsa på att bli kock, tur att man inte vill det heller
Senast redigerad av nano 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Inger skrev:Kvasir skrev:Koka allt i en kastrull
Koka flera saker i samma kastrull för att minska på disken och antalet kokkärl som ska passas. Det går ofta utmärkt att låta t.ex. grönsaker och rotfrukter koka med när man kokar ris eller potatis. Beroende på vad det är kan de koka med från början eller läggas i senare och koka med en stund. Hårdare saker som morötter och broccoli kan ofta koka med från början, likaså djupfrysta ärtor. Det går även bra att t.ex. låta en enportions fiskblock eller laxfilé koka med riset. Är det upptinad fisk räcker det ofta med tiomutersris. Är det djupfryst fisk så är det lämpligare med 20-minutersris och se till att fisken är med i uppkoket så den inte kyler vattnet senare. (Innan du blir van, så kontrollera alltid att fisken verkar genomkokt innan du äter den. Koktiden kan ju variera beroende på olika omständigheter.) På det här sättet kan laga en hel måltid i en kastrull, t.ex. ris, fisk och ärtor.
Å, vilket bra tråd! Det där tipset var ju fantastiskt smart!
Som de gör i Afrika... En av de vanligaste maträtterna i Gambia och Senegal heter t o m så "en gryta", fast uttalat så man inte hör/tänker på att det är En Gryta, utan engryta. <--- kanske obegripligt det där sista, men jag orkar inte klura på hur man ska säga det.
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- alfapetsmamma
- Inlägg: 7383
- Anslöt: 2008-05-03
Jag äter mycket konserver. Min favorit är kikärtor eller blandade bönor som man lätt kan göra godare genom att blanda med en halv eller en hel hackad rödlök samt ringla över lite olivolja.
Makrillfiléer i tomatsås går åt en hel hos mig. Liksom musslor, ärtor, majs, fiskbullar (såsen känns som den innehåller mest skräp, men utan sås smakar dom inte gott), matvete, röda linser mm.
Makrillfiléer i tomatsås går åt en hel hos mig. Liksom musslor, ärtor, majs, fiskbullar (såsen känns som den innehåller mest skräp, men utan sås smakar dom inte gott), matvete, röda linser mm.
Senast redigerad av Flinta 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
En tetrapack uppvärmda linser (Puy-linser) från Go green, en skvätt Dijonsenap till. Enklare kan det inte bli, och jag tycker det är hur gott som helst.
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- alfapetsmamma
- Inlägg: 7383
- Anslöt: 2008-05-03
Jag gjorde lördagsmiddag på väldigt enkelt sätt (i varje fall i förhållande till resultatet) igår.
Hade några potatisar som jag skar i klyftor, lade i en ugnsform och hällde lite kryddor på. In i ugnen. (En god idé är att pensla dem med olja också, men det hade jag missat att se till att jag hade hemma.)
Köpte ett tråg med två skivor lövbiff och ett paket grädde.
Tryckte ut pepparrotsvisp och "Johnny´s"-senap på ena sidan av lövbiffarna, vek ihop och fäste med tandpetare. Stekte dem.
Hällde grädde i skyn och puttrade ihop en gräddsås.
Mums!
Hade några potatisar som jag skar i klyftor, lade i en ugnsform och hällde lite kryddor på. In i ugnen. (En god idé är att pensla dem med olja också, men det hade jag missat att se till att jag hade hemma.)
Köpte ett tråg med två skivor lövbiff och ett paket grädde.
Tryckte ut pepparrotsvisp och "Johnny´s"-senap på ena sidan av lövbiffarna, vek ihop och fäste med tandpetare. Stekte dem.
Hällde grädde i skyn och puttrade ihop en gräddsås.
Mums!
Senast redigerad av Pemer 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Just nu känns det där som om det vore jobbigt men så kommer jag att tänka på att jag har gjort fiskgratäng i mitt kök så det är nog inte så jobbigt som det känns.
1. Smorde form.
2. Lade i ett fiskblock.
3. Skalade potatis och skivade dem samt lade i dem.
4. knäckte ägg i en bunke eller kastrull och hälde i runt hälften med mjölk.
5. I med kryddor o äggmjölkblandningen, tror det kallas äggstanning.
6. I med äggstanningen och kryddorna i formen.
7. På med ost ovanpå.
8. Ställ in i ugnen i runt 225 till 250 grader tror jag.
9. Gradda tills alltihop kokar, även i mitten, tar runt 45 minuter till en timme om jag minns rätt.
Brukade göra så det räcker i två dagar.
1. Smorde form.
2. Lade i ett fiskblock.
3. Skalade potatis och skivade dem samt lade i dem.
4. knäckte ägg i en bunke eller kastrull och hälde i runt hälften med mjölk.
5. I med kryddor o äggmjölkblandningen, tror det kallas äggstanning.
6. I med äggstanningen och kryddorna i formen.
7. På med ost ovanpå.
8. Ställ in i ugnen i runt 225 till 250 grader tror jag.
9. Gradda tills alltihop kokar, även i mitten, tar runt 45 minuter till en timme om jag minns rätt.
Brukade göra så det räcker i två dagar.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Jag har hört att man kan värma grill korv i micro istället för att steka.
Finns även risgryns gröt som man kan köpa och värma i micron direkt. Men dom flesta paket innehåller lite väl mycket gröt så jag har svårt att orka äta allt direkt.
Finns även risgryns gröt som man kan köpa och värma i micron direkt. Men dom flesta paket innehåller lite väl mycket gröt så jag har svårt att orka äta allt direkt.
Senast redigerad av Saninaé 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
Saninaé skrev:Jag har hört att man kan värma grill korv i micro istället för att steka.
Finns även risgryns gröt som man kan köpa och värma i micron direkt. Men dom flesta paket innehåller lite väl mycket gröt så jag har svårt att orka äta allt direkt.
Dela upp grötrullen på två omgångar. Lägg ena delen i en burk o. spar till en annan dag. Det gör jag och det funkar perfekt. Den håller sig några dagar iaf.
Senast redigerad av sommar 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
1 burk norrlandspölsa är näringsrikt. Till det kan man ha makaroner eller potatis + rödbetor.
Att koka makaroner och en wienerkorv i samma kastrull är enkelt och energisnålt.
Själv gillar jag fiskpinnar, potatis och stuvad spenat ( som jag köper färdigstuvat och fryst) ibland har jag ägg till om jag är jättehungrig.
Enkel kombination som har lite näring.
Att koka makaroner och en wienerkorv i samma kastrull är enkelt och energisnålt.
Själv gillar jag fiskpinnar, potatis och stuvad spenat ( som jag köper färdigstuvat och fryst) ibland har jag ägg till om jag är jättehungrig.
Enkel kombination som har lite näring.
Senast redigerad av harrypotter 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.
- harrypotter
- Inlägg: 329
- Anslöt: 2007-06-12
Vad tycks om tanken att ta en trave plastburkar och lägga grötriset där i så man slipper mäta upp ingridienserna varje gång?
Då är det bara att blanda i lämplig vätska under uppvärmning tills det kokar eller vad man nu ska göra.
Då är det bara att blanda i lämplig vätska under uppvärmning tills det kokar eller vad man nu ska göra.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 11:21:16, redigerad totalt 1 gång.