Aspisar lagar mat
112 inlägg
• Sida 5 av 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Aspisar lagar mat
Hitta lite skinkspad i frysen, Mjälloms tunnbröd, Pighamskinka, DOPP i grytan va' gott, nu er'e
Jul igen.
Mvh brödig
Jul igen.
Mvh brödig
Re: Aspisar lagar mat
Jag har börjat gilla laga mer mat de senaste åren, men glömt saker på spisen har man ju gjort som ris och pasta så det bränns fast i kastrullen har hänt några ggr och glömma stänga av spisplattororna Och brännda pommes och kyckling i ugnen så brandvarnaren piper klockan 3 på natten och man springer runt som en höna för att leta efter nåt att stå på för att få den sluta tjuta
Men mest blir det enkla saker som stekt bacon och lök med en skvätt grädde till makaroner och mackor med ägg och ost och tomat.
Men mest blir det enkla saker som stekt bacon och lök med en skvätt grädde till makaroner och mackor med ägg och ost och tomat.
Re: Aspisar lagar mat
Har nyligen upptäckt att pasta inte alls behöver vara fy skam.
Det måste faktiskt inte vara spaghetti eller vedervärdiga snabbmakaroner med vedervärdig ketchup till. Det som "alla" äter och som man är uppväxt med att "alla" ska gilla.
Fullkornspasta däremot funkar alldeles utmärkt, i formen skruvar. På italienska integrale fussili. Det räcker att ha på salt. Spartanskt och billigt.
Det måste faktiskt inte vara spaghetti eller vedervärdiga snabbmakaroner med vedervärdig ketchup till. Det som "alla" äter och som man är uppväxt med att "alla" ska gilla.
Fullkornspasta däremot funkar alldeles utmärkt, i formen skruvar. På italienska integrale fussili. Det räcker att ha på salt. Spartanskt och billigt.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Re: Aspisar lagar mat
Jag gör helst stuvade makaroner, rätt enkelt med bara man är noga med att röra om hela tiden ^^
Re: Aspisar lagar mat
Ladida skrev:Jag gör helst stuvade makaroner, rätt enkelt med bara man är noga med att röra om hela tiden ^^
Gör du det. Själv slipper jag helst...
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Re: Aspisar lagar mat
Hehe, jag brukar inte avancera det så mycket tom. gjort den vitsåsen innan och bara slängt i snabbmakaroner
Men om man har runt 4dl mjölk och 2dl grädde till runt 5dl makaroner så har man i ett par dagar i kylskåpet, bara värma i micron eller steka som det är, det är gött som fasiken
Det gäller att hålla rätt på värmen och mjöl i så det tjocknar tillslut =)
Men om man har runt 4dl mjölk och 2dl grädde till runt 5dl makaroner så har man i ett par dagar i kylskåpet, bara värma i micron eller steka som det är, det är gött som fasiken
Det gäller att hålla rätt på värmen och mjöl i så det tjocknar tillslut =)
Re: Aspisar lagar mat
Usch, stuvade makaroner var en av de äckligaste maträtterna i sklobespisningen. Det var det enda stället jag har smakat det, fick det aldrig hemma.
Re: Aspisar lagar mat
Skulle laga kyckling själv för fösta gången och visste hela proceduren.
Lägg i djup plåt med smör,krydda å in i ugnen. Häll på lite vatten och ös lite då och då. Om en timme är det klart.
"ja, så svårt ska det väl inte vara"
men se det var det visst det.
Lyckades göra kycklingen alldeles rå inuti för att jag hade öst var femte minut (som ju är på tok för mycket) och ugnen inte hade blivit tillräckligt varm.
Det blev ingen kyckling den dagen.
Dessutom misslyckas jag alltid på något konstigt vis med bechamel sås.(som råkar vara en väldigt vanlig ingrediens i matlagningen hemma) Om den inte klumpar sig så tjocknar den aldrig eller både och.
Har dessutom torrkokat kastruller ett antal gånger. Som tur är har jag alltid upptäckt det innan någon brand startat. Mest p.g.a min vana att kolla alla skåp i jakt på snacks eller dylikt var å varannan kvart.
Det tog ett tag innan jag lärde mig att inte under några omständigheter lämna köket och absolut inte sätta mig framför datorn då jag lagar mat.
Annars går det ju rätt bra. Tur det förresten eftersom det är jag som ansvarar för maten i hushållet.
Lägg i djup plåt med smör,krydda å in i ugnen. Häll på lite vatten och ös lite då och då. Om en timme är det klart.
"ja, så svårt ska det väl inte vara"
men se det var det visst det.
Lyckades göra kycklingen alldeles rå inuti för att jag hade öst var femte minut (som ju är på tok för mycket) och ugnen inte hade blivit tillräckligt varm.
Det blev ingen kyckling den dagen.
Dessutom misslyckas jag alltid på något konstigt vis med bechamel sås.(som råkar vara en väldigt vanlig ingrediens i matlagningen hemma) Om den inte klumpar sig så tjocknar den aldrig eller både och.
Har dessutom torrkokat kastruller ett antal gånger. Som tur är har jag alltid upptäckt det innan någon brand startat. Mest p.g.a min vana att kolla alla skåp i jakt på snacks eller dylikt var å varannan kvart.
Det tog ett tag innan jag lärde mig att inte under några omständigheter lämna köket och absolut inte sätta mig framför datorn då jag lagar mat.
Annars går det ju rätt bra. Tur det förresten eftersom det är jag som ansvarar för maten i hushållet.
- TechnoDrop
- Inlägg: 91
- Anslöt: 2011-11-27
Re: Aspisar lagar mat
Jag har äntligen lärt mig att inte vara för ambitiös när det kommer till matlagningen. Om jag ska göra allt från grunden blir det bara kaos, därför kör jag allt som oftast med halvfabrikat. Det senaste är quornbitar, färdig Uncle Bens-sås på burk och så kokar jag bara ris till det. Det går hyfsat snabbt, och så blir det inte en massa jobbiga redskap att diska sen.
I övrigt är alla snabblagade maträtter bra för de minskar risken att jag går och sätter mig vid datorn och glömmer bort att titta till maten
I övrigt är alla snabblagade maträtter bra för de minskar risken att jag går och sätter mig vid datorn och glömmer bort att titta till maten
Re: Aspisar lagar mat
Kladdmakaroner som är så gott
Jag har snart inte käkat på 30 timmar, har inte kännt för mat
Får fixa nåt sen, jag har ju ett stort pack popcorn men inte sugen på det heller och det mättar inte så mycket
Jag har snart inte käkat på 30 timmar, har inte kännt för mat
Får fixa nåt sen, jag har ju ett stort pack popcorn men inte sugen på det heller och det mättar inte så mycket
Re: Aspisar lagar mat
Jag brukar rosta bröd tills de ser ut som barkbåtar. Efter den tredje sönderrostade mackan så skiter jag i det och går till Gateau och beställer en surdegsfralla med brie, salami, paprika och smör. Till denna smörgås dricks en latte
Re: Aspisar lagar mat
HappyChic skrev:Jag brukar rosta bröd tills de ser ut som barkbåtar. Efter den tredje sönderrostade mackan så skiter jag i det och går till Gateau och beställer en surdegsfralla med brie, salami, paprika och smör. Till denna smörgås dricks en latte
Åh vad gott det låter. Vill ha en nuuuuuu!!!
Re: Aspisar lagar mat
Ska jag bjuda på mat kan det bli allsköns hittepårätter, precis som jag fick hemma. Det brukar vara uppskattat! Pappas currykött har jag lyckats imitera över förväntan, men aldrig att jag lär mig steka pannkakor som han gör. Fast det kanske mest beror på att jag bara ägt en teflonpanna tidigare.
Å andra sidan, är jag själv har det krävts att jag har ett boendestöd som säger åt mig att laga mat. De blev väldigt snabba på att hålla sig undan, särskilt när jag kokade upp riset, hällde i morötterna i grytan samtidigt som jag lastade diskmaskin med kniv och skärbräda på en och samma gång.
Annars blir det Findus, Dafgårds, pyttipanna, pasta med Bregott och Aromat, eller som nu – pasta med Aromat och Findus köttfärssås. Det är en lyxmåltid för mig som oftast äter just pasta med smör och smaksalt – eller möjligen havregrynsgröt med kanel och kardemumma i. Den lagar jag inte på kastrull (disk- och eldrisk), inte heller i mikron - nej, jag kokar upp vatten i vattenkokaren, häller över random mängd gryn tills vattnet lite mer än täcker, och väntar tills det kallnat. Kan inte äta/dricka för varmt, bränner mig av någon anledning på sånt andra bara kastar i sig.
(red.: ja, disken är ett problem trots att jag har diskmaskin. Dels är det en bänkmodell, även om den är rymlig för att vara sådan rymmer den inte så mycket. Dels måste man både plocka i och ur disken... ) (och nu tror jag att jag redigerat färdigt... min hjärna är lite kaputt.)
Å andra sidan, är jag själv har det krävts att jag har ett boendestöd som säger åt mig att laga mat. De blev väldigt snabba på att hålla sig undan, särskilt när jag kokade upp riset, hällde i morötterna i grytan samtidigt som jag lastade diskmaskin med kniv och skärbräda på en och samma gång.
Annars blir det Findus, Dafgårds, pyttipanna, pasta med Bregott och Aromat, eller som nu – pasta med Aromat och Findus köttfärssås. Det är en lyxmåltid för mig som oftast äter just pasta med smör och smaksalt – eller möjligen havregrynsgröt med kanel och kardemumma i. Den lagar jag inte på kastrull (disk- och eldrisk), inte heller i mikron - nej, jag kokar upp vatten i vattenkokaren, häller över random mängd gryn tills vattnet lite mer än täcker, och väntar tills det kallnat. Kan inte äta/dricka för varmt, bränner mig av någon anledning på sånt andra bara kastar i sig.
(red.: ja, disken är ett problem trots att jag har diskmaskin. Dels är det en bänkmodell, även om den är rymlig för att vara sådan rymmer den inte så mycket. Dels måste man både plocka i och ur disken... ) (och nu tror jag att jag redigerat färdigt... min hjärna är lite kaputt.)
Re: Aspisar lagar mat
En sak jag är stolt över är när jag lagade en vegansk gryta, det behandlingshem jag vistades på lagade vi mat själva på helgerna i och folk hade tagit in en massa grönsaker – mer än vad som någonsin gick åt. Efter att ha slängt ungefär hälften av det som var i kylen, det var på väg att vandra ut ändå liksom, så bestämde jag mig för att göra något på bara grönsakerna. Kryddade, smakade av, och det var något som fattades... tills snilleblixten kom: en nypa kanel, två nypor kakaopulver. Det blev skitgott.
Det var inte lika gott den gången jag hemma somnade ifrån ett pastakok och grannen undrar varför min spis står i ljusan lågor. Det var tjockt med rök i lägenheten, tog säkert en månad innan det luktade normalaktigt igen och tog ett år att skura bort sotet från spiskåpan. Hur han lyckades väcka mig förstår jag inte, när inte brandvarnaren gjorde det, och hur han hade sett röken och lågorna utifrån fast jag bodde på andra våningen är också ett mysterium. Tack granne.
Eller fiskgrytan jag hade alldeles för mycket rotfrukt och kål i - morot, kålrot, palsternacka, broccoli och blomkål. Gott, men vilken magknip! Inte blev det bättre av att jag åt hälften av den totala åttaportionersgrytan på en kväll, för att det var just gott…
Det var inte lika gott den gången jag hemma somnade ifrån ett pastakok och grannen undrar varför min spis står i ljusan lågor. Det var tjockt med rök i lägenheten, tog säkert en månad innan det luktade normalaktigt igen och tog ett år att skura bort sotet från spiskåpan. Hur han lyckades väcka mig förstår jag inte, när inte brandvarnaren gjorde det, och hur han hade sett röken och lågorna utifrån fast jag bodde på andra våningen är också ett mysterium. Tack granne.
Eller fiskgrytan jag hade alldeles för mycket rotfrukt och kål i - morot, kålrot, palsternacka, broccoli och blomkål. Gott, men vilken magknip! Inte blev det bättre av att jag åt hälften av den totala åttaportionersgrytan på en kväll, för att det var just gott…
Återgå till Att leva som Aspergare