Namnsdagstråden del 4 (hösten)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Inläggav Alien » 2010-12-13 3:31:35

15 oktober har Hedvig och Hillevi namnsdag.

Hedvig eller Hedwig är ett tyskt namn, forntyska Haduwig (båda namndelarna betyder ”strid”). Tidigaste belägg av Hedvig i Sverige är år 1578 (som Hedewig). Hedvig var ett populärt namn i Tyskland under senmedeltiden. Namnet blev populärt i högreståndsfamiljer i Sverige efter drottning [WikiSve]Hedvig Eleonora[/WikiSve]. Som populärast var namnet i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kortformen Hedda har nu kommit in på 100-i-topp (nr 89 år 2008), och det är ju inte oväntat med tanke på andra gammaldags 2-staviga namn som redan kommit dit (som Ebba, Frida, Hanna, Hilda). Även Hedvig har ökat i popularitet de senaste åren.

Hillevi är ett danskt namn, som också har tyskt ursprung, Heilwig (heil = frisk, wig = strid). Hillevi förekommer i den medeltida balladen Folke Lagmansson och drottning Hillevi. Magnus Ladulås hustru var [WikiSve]Helvig av Holstein[/WikiSve]. Äldsta belägg i Sverige år 1482. Som populärast var namnet under 1910- och 20-talen. Hillevi har långt till 100-i-topp, men de senaste åren har iaf över 10 flickor/år fått det som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Hedvig Charlotta Nordenflycht, poet
Hedvig Ulrika De la Gardie, grevinna, gift med Gustav III:s gunstling Gustaf Mauritz Armfelt
Hedvig Posse, psalmförfattare
Hedvig Taube, mätress till Fredrik I
Hillevi Martinpelto, operasångerska
Hillevi Svedberg, arkitekt
Hillevi Wahl, författare

Hedvig är ett namn från den katolska helgonkalendern efter Sankta Hedvig ([WikiEng]Hedwig of Andechs[/WikiEng]). I trenamnslängden 1986 tillkom Hartvig och Hedda. 1993 utgick Hartvig. 2001 utgick även Hedda, och Hillevi kom i stället.


Finländska almanackan
Finska: Helvi, Heta
Svenska: Hedvig, Hedda
Samiska: Helve
Ortodoxa: Jehki

Helvi är den finska formen av Hedvig el Helvig, Heta (el Hetta) den finska formen av Hedda. Helve är den samiska varianten.

Jehki kan eventuellt syfta på Sankt Euthymius den Nye från [WikiSve]Thessaloniki[/WikiSve] och [WikiSve]Athos[/WikiSve]. Han föddes som Niketas i staden [WikiSve]Ancyra[/WikiSve] i Galatien. Vid sju års ålder blev han faderlös. Efter att ha gått i militärtjänst gifte sig Niketas på sin mors önskan. När han fått en dotter lämnade han i hemlighet sitt hem för att gå in i kloster. (Ingen vidare make eller far, tycker jag.) I femton år levde han ett asketiskt liv i ett kloster på Olympusberget. Sedan bosatte han sig på Athos. På vägen dit fick han veta att hans mor och fru fortfarande levde. Han lät meddela att han blivit munk och skickade dem ett kors och uppmanade dem att följa hans exempel.

På Athos vigdes han till det högsta stadiet av andlig framgång ([WikiEng]Great Schema[/WikiEng]). I tre år levde han ensam i en grotta i total tystnad. Han levde också som pelarhelgon och helade och vägledde dem som sökte upp honom. Efter att fått uppenbarelser om detta från Gud grundade Euthymius år 863 två kloster på Peristeros nära Thessaloniki. I ett av dessa blev hans mor och hustru vigda till nunnor. Han dog 898. Euthymius kallas “den Nye” för att skilja honom från Euthymius den store ([WikiEng]Euthymius the Great[/WikiEng]).

Norska almanackan: Hedvig, Hedda


Här sjunger Hillevi Martinpelto grevinnans aria Porgi Amor ur Figaros bröllop:


Porgi, amor, qualche ristoro
al mio duolo, a' miei sospir.
O mi rendi il mio tesoro,
o mi lascia almen morir.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-14 3:01:33

16 oktober har Finn namnsdag.

Finn betydde både finne och same, och även vandrare (i motsats till bofasta bönder). Finne är en kortform av namn som Finnulf och Finvid. Äldsta belägg i Sverige är från en runsten: "Sten lät resa denna sten efter Åshed, sin fränka. Kristus give lättnad åt hennes själ, en kvinna god … och Finn ristade runorna." Som populärast var namnet på 1930-talet. Nuförtiden är namnet ovanligt för pojkar.

Finna är en mycket ovanlig kvinnlig form. Fanns med på en runsten från 500-talet: "fino salgastir" = "Finna och Saligester". Finnvid är också ett mycket ovanligt namn, vid betyder skog.

Kända personer:
Finn Alnæs, norsk författare
Finn Malmgren, meteorolog och polarforskare
Finn Nielsen, dansk skådespelare
Finn Zetterholm, vissångare och författare

Det äldsta namnet på denna dag var Gallus ([WikiEng]Saint Gall[/WikiEng]), en irisk munk som gett namn till St. Gallen i Schweiz. Detta helgon firas fortfarande 16 oktober i både den katolska och ortodoxa helgonkalendern. I bondesamhället förekom ordstävet “regnar det på Galle, växer det korn på knalle”, dvs det blir god skörd. På 1700-talet förekom också Gullik denna dag. Mansnamnet Gullik var en form av det fornsvenska Gudhlef sammansatt av gud + leifr (arvinge). 1901 ersattes Gallus av Fingal. I trenamnslängden 1986 tillkom Finn och Flemming. 1993 utgick Flemming. 2001 flyttades Fingal, och Finn blev enda namnet denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Sirkka, Sirkku
Svenska: Stella, Vesta, Diana (tre latinska namn, varav två namn på romerska gudinnor)
Samiska: Násti
Ortodoxa: Heino

Betr namnet Sirkka/Sirkku har jag läst två förklaringar. Dels att det kommer från sirkut (fältsparv). Dels att det kommer från det finska namnet på Snövit: Lumisirkku.

Násti är ett kvinnonamn, som betyder “stjärna” precis som Stella.

Heino kommer av det germanska Heimo (hem) och är besläktat med Heinrich/Henrik. Jag vet inte vilket helgon det syftar på.

Det helgon som står överst i den ortodoxa kalendern för denna dag är [WikiSve]Sankt Longinus[/WikiSve]. Enligt traditionen var han den romerske centurion som först genomborrade Jesus med sin lans (namnet Longinus tros komma av det grekiska ordet lóngche, som betyder just “lans”) och sedan sade “Den mannen måste ha varit Guds son”.

Norska almanackan: Flemming, Finn


Den tyske sångaren Finn (egentligen Patrick Zimmer) med Electrify (technodisco):


2 steps, run riot
Just gab, no mind
Reverse your cry
Scalpe love, my mind

But you save me
Yeah you save me
But you save me from spooks
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-15 1:17:24

17 oktober har Antonia och Toini namnsdag.

Antonia är den kvinnliga formen av det romerska namnet Antonius. Namnets ursprung är oklart men har antagits ha med det grekiska anthos (blomma) att göra. Äldsta belägg i Sverige år 1701. Namnet var som populärast i början och i slutat av 1900-talet. Varje år får drygt tio flickor namnet som tilltalsnamn.

Toini är en finsk form av Antonia. Den finländske författaren Zacharias Topelius lät döpa sin första dotter till Aina (“den enda”) och sin andra till Toini, kanske från det finska ordet toinen (“den andra”). Först belagt i Sverige år 1892. Som populärast var Toini under 1920- och 30-talen. Under de senaste åren har ingen flicka fått namnet Toini som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Antonia Susan Byatt, brittisk författare
Antonia Fraser, brittisk historiker och författare
Antonia Ax:son Johnson, företagsledare
Toini Gustafsson-Rönnlund, skidlöpare

Dagens ursprungliga helgonnamn var Florentinus efter biskopen av Orange, Frankrike. 1680 ersattes det av Sven (inget helgonnamn men buret av flera kungar). 1730 tillkom Lucina efter en romersk kristen som såg till att kristna martyrer blev begravda. Lucina var även barnafödandets gudinna i romersk mytologi. 1753 utgick Sven ur namnlängden (och återkom först 1901). 1865 ersattes Lucina av Antoinetta för att hedra prinsessan Teresia Amalia Karolina Josefina Antoinetta, som 1864 gift sig (blivit bortgift) med prins August, Oscar I:s yngste son (se [WikiSve]Dummare än tåget[/WikiSve]). I trenamnslängden 1986 tillkom de besläktade Annette och Tony. 1993 utgick Antoinetta, och Tony flyttades. I stället kom ett annat besläktat namn, Antonia. 2001 flyttades Annette, och Toini kom i stället.


Finländska almanackan
Finska: Saana, Saini
Svenska: Saga
Samiska: Duojá (kvinnonamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Antti, Antero

Saana är den finska formen av Sanna (kortform av Susanna). Saini är ett smeknamn för Saima, som kommer av den finska sjön Saimaa.

Saga fanns tidigare i svenska almanackan (8 mars) men inte längre. Det är tidigast belagt som dopnamn år 1873. Saga är ett fornnordiskt namn som betyder ”hon som ser, sierska”. Saga var en asynja, antingen ett annat namn för Frigg, Odens maka, eller dotter till Frigg och Oden. År 2009 var Saga nr 21 bland namn för nyfödda flickor i Sverige.

Antero och Antti är till åminnelse av Sankt Andreas från Kreta, [WikiEng]Andrew of Crete (martyr)[/WikiEng].

Andreas levde som munk under den ikonoklastiske kejsaren [WikiEng]Constantine V[/WikiEng] (741-775). Kejsaren befallde de kristna vid hot om dödsstraff att kasta bort alla ikoner från kyrkor och hem. Troende som motstod den skändliga ikonoklasmen och höll fast vid de heliga fädernas traditioner kastades i fängelse. När Andreas fick höra detta gick till Martyren Mamas kyrka och fördömde inför alla den kätterske kejsaren för att han förföljde den sanna Tron.

Kejsaren sade att det var dårskap att vörda trä och färg. Munken svarade att den som lider för de heliga ikonerna lider för Kristus, men den som smädar ikonerna på vilka Kristus avbildas, skymfar Kristus själv. Den rasande kejsaren gav order om att munken skulle torteras och avrättas. När Andreas släpades längs gatorna högg någon av honom fötterna och han dog. Detta skedde år 767.

Norska almanackan: Marta, Marte


Här sjunger den amerikanska gruppen Motion City Soundtrack Antonia:


She makes a lot of abstract art
She haggles for the cheapest price
She never orders take-out food
Before ten o'clock at night

She's really into snow mobiles
She owns a lot of nice flashlights
She cares for all the stupid cats
That never found their way home

She shaves her legs with Ginsu knives
She quotes a lot of Annie Hall
She misplaced her virginity
Back in 1995
She's what's keeping me alive
She's the pizza of my eye
Without her near me I would not survive
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-16 0:34:45

18 oktober har Lukas namnsdag

Lukas eller Lucas kommer av det grekiska Lukanos (invånare i Lukanien). Det är namnet på en av de fyra evangelisterna. Enligt traditionen var Lukas läkare och målare. Han är därför målarnas, bildhuggarnas, guldsmedernas, bokbindarnas, slaktarnas och kirurgernas skyddshelgon. Hans symbol är en tjur. Äldsta belägg i Sverige är 1309.

Förr var Lukas ovanligt som namn. Däremot talade man i Västergötland om Kål-Lukas; kålhuvudena skulle vara upptagna ur trädgårdslandet då. På 1980-talet började Lukas bli populärt. 2009 var Lucas/Lukas det allra populäraste namnet för nyfödda pojkar.

Berömda personer:
Lukas Bonnier, förläggare
Lucas von Breda d.ä., målare
Lucas Cranach d.ä och d.y., tyska målare
Lukas Moodysson, filmregissör

Lukas har varit dagens namn sedan urminnes tider. I trenamnslängden 1986 tillkom Lilly och Lillemor. 1993 flyttades Lilly och Lillemor. I stället flyttades Matteus dit, ett annat evangelistnamn. 2001 flyttades Matteus tillbaka, och Lukas är åter enda namn den 18 oktober.

Kalkmålning från Kumla kyrka, Västmanland: Evangelisten Lukas med ungtjuren

Bild
http://www.formonline.se/kyrkor/Kumla/KumlaEvang_0748.html


Finländska almanackan
Finska: Satu, Säde
Svenska: Lukas
Samiska: Suonjar
Ortodoxa: Luukas

Satu är den finska formen av Saga. Säde är ett kvinnonamn som betyder ”ljusstråle”. Suonjar är den samiska motsvarigheten till Säde.

Norska almanackan: Kjersti, Kjerstin


Här sjunger Natalie Imbruglia sången Lukas:


They call him Lukas,
Climbing the stairs to talk to you,
Coming to tell his story,
Every single one of which is true,

Hello Lukas,
I'm pleased to meet you, now how you do?

So they go driving,
Up to the river like lovers do,
You smell like the summer,
Maybe the summer just smells of you,
One day i'm gonna be a famous writer,
Some look like love in the afternoon,
It was all Lukas could say,
Maybe one day we could run away,
Run away,

ooh ooh ooh ooh,
I thought you'd never ask
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-16 3:29:47

19 oktober har Tore och Tor namnsdag.

Tore/Thore kommer från Thorir, som ev betyder ”Tors kämpe”. Äldsta belägg på en runsten från 1000-talet "Ingrid och Ingegärd läto resa stenen och göra vadställe i sundet till minne av Tore, sin fader" (U996). Som populärast var namnet under 1920- och 30-talen. Nu är namnet ovanligt för småpojkar, men de senaste åren har i alla fall drygt tio pojkar/år fått det som tilltalsnamn.

Tor/Thor är ett fornnordiskt gudanamn, som betyder ”den dundrande”; Donar (Donner) på forntyska, Þunor (Thunder) på fornengelska. Tor var ju åskguden i asatron. Gudanamnet Tor användes inte som personnamn under forntiden, däremot sammansatta namn med Tor/Thor. T ex Toralf, Torbjörn, Torborg, Torfinn, Torgil, Torgny, Torgrim, Torkel, Torleif, Torlög, Torsten, Torulf, Torun, Torvald. Guden Tor gav namn till torsdag, Donnerstag, Thursday.

Som personnamn är Tor tidigast belagt år 1772. Först under den nordiska vikingaromantiken på 1800-talet började Tor användas allmänt som namn till vanliga dödliga. Det har dock aldrig blivit lika populärt som Tore. Men de senaste åren har varje år drygt 59 pojkar fått tilltalsnamnet Tor/Thor. Det är alltså populärare än Tore, vilket kan förklaras med att många äldre män heter Tore/Thore.

Berömda personer:
Thore Härdelin, riksspelman
Thore Skogman, sångare och låtskrivare
Tore Zetterholm, författare
Thor Bjørklund, osthyvelns uppfinnare
Tor Hedberg, författare
Thor Heyerdahl, norsk upptäcktsresande
Tor Isedal, skådespelare

Tidigare var dagens namn Ptolemeus till minne av en romersk martyr (se [WikiEng]Ptolemaeus and Lucius[/WikiEng]). 1901 ersattes det av Tore (gudanamnet Tor var fortfarande för hedniskt för almanackan). I trenamnslängden 1986 tillkom Bojan (smeknamn för namn som Borghild, Torborg och Valborg) och Borghild. 1993 utgick Bojan, och Borghild flyttades. I stället kom Torleif. 2001 flyttades Torleif, och Tor kom i stället.


Finländska almanackan
Finska: Uljas
Svenska: Viking
Samiska: Áígesárri
Ortodoxa: Joel, Johannes

Uljas är ett mansnamn, som betyder ”modig”. Áigesárri är ett mansnamn med oklar betydelse. Ordet áige betyder “tid”.

Joel är till åminnelse av profeten [WikiSve]Joel[/WikiSve] i Gamla Testamentet.

Johannes är efter ärkeprästen [WikiEng]John of Kronstadt[/WikiEng] i Ryssland som dog år 1908.

Norska almanackan: Tora, Tore


Här kan man höra Penninggaloppen med Thore Skogman. Utkom första gången 1959, men denna version är från 1997 ”(Hård-Rock med Thore Skogman”):


Och gubben satt i lampans sken
och räkna' opp ur portmonnän
kronor en, kronor två, kronor tre, kronor fyr',
kronor fem, kronor sex, kronor sju, kronor åtta
och tju'en.
Och det är visst och sant,
han var så glad åt varje slant
när han räkna' på nytt och på nytt och på nytt
så fort han nånsin hant.

Ja, se pengar, ja, se pengar
är till bekymmer för fattig och för rik.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-17 3:37:41

20 oktober har Sibylla namnsdag.

Sibylla är ett latinskt namn som betyder ”sierska, profetissa” och är ursprungligen grekiskt (Σιβυλλα). Äldsta belägg i Sverige är år 1551 (stavat Sibilla). En officersänka från 1600-talet hade en gård utanför Stockholm, och hon har gett namnet till Sibyllegatan på Östermalm. Namnet kom in i namnlängden 1934, efter att kronprins Gustaf Adolf gift sig med den tyska prinsessan Sibylla (föräldrar till vår nuvarande kung). Sibylla är ett namn som burits av flera drottningar och prinsessor ([WikiEng]Sibylla of Jerusalem[/WikiEng], [WikiEng]Sibylla of Normandy[/WikiEng], [WikiEng]Sibylla of Acerra[/WikiEng], [WikiEng]Sibylla of Armenia[/WikiEng] etc). Namnet var som populärast under 1930- och 40-talen, men har aldrig varit vanligt. De senaste tio åren har inte en enda flicka fått det som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Sibylla Budd, australisk skådespelerska
Sibylla Calma Maria Alice Bathildis Feodora von Sachsen-Coburg und Gotha (1908-1972), prinsessa, hertiginna av Västerbotten
Sibylla Schwarz (1621-1638), tysk poet, skrev poesi från 7 års ålder till sin död vid 17 års ålder
Sibylla Trelawney, fiktiv figur (lärare i spådomskonst) i Harry Potterböckerna

Berömd är väl också Sibyllakorven. :)

En bild av den unga "poetissan" [WikiEng]Sibylla Schwartz[/WikiEng], som levde och dog under 30-åriga kriget.

Bild

Det ursprungliga helgonnamnet denna dag var Felicianus efter martyen [WikiEng]Felician of Foligno[/WikiEng]. 1620 ersattes det av [WikiSve]Elvatusen jungfrur[/WikiSve]. [Det är alltså jungfrur som led martyrdöden i Köln år 304. Man har hittat skelett där. Men troligen har man uttytt “XI. M. V.” (XI Martyres Virgines, dvs elva jungfrumartyrer) som “XI Milia Virginum” (dvs elvatusen jungfrur).] 1680 blev i stället dagens helgonnamn Caprasius till minne av martyren [WikiEng]Caprasius of Agen[/WikiEng]. 1767 ersattes namnet av Kasper, som liknar Caprasius. År 1934 ersattes Kasper av Sibylla för att hedra arvprins Gustav Adolfs gemål. (De vigdes kyrkligt i Coburg den 20 oktober 1932.) I trenamnslängden 1986 återkom Kasper och tillkom Camilla. 1993 flyttades Kasper. 2001 flyttades också Camilla, och Sibylla är åter enda namnet denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Kasperi, Kauno, Jasper, Jesper
Svenska: Kasper, Jesper (två former av samma namn)
Samiska: Guhtur
Ortodoxa: Artemi, Arttu, Arvo

Kauno är ett mansnamn men jag vet inte vad det betyder. (Men kaunis betyder vacker, skön). Mansnamnet Guhtur är den samiska formen av Guthorm.

Artemi är efter en officer och prefekt [WikiSve]Artemius[/WikiSve] som halshöggs på order av kejsar Julianus Avfällingen. Arttu är en form av Artur. Arvo är ett mansnamn som betyder ”värde”. Här syftar nog både Arttu och Arvo också på Sankt Artemius. Även den rättfärdige unge Artemius hedras denna dag, liksom den 23 juni.

Norska almanackan: Henrik, Heine, Henrikke
Heine är en kortform av det tyska Heinrich. Henrikke är den feminina formen av Henrik.


Hittade ingen sångerska med namnet Sibylla, däremot Sibyl Buck som sjunger och spelar bas i bandet Joseph Arthurs & The lonely astronauts. Här sjunger de sången Moon and Honey:


Don't know why I'm still afraid
If you weren't real I would make you up now
I wish that I could follow through
I know that your love is true
and deep as the sea
but right now
everything you want is wrong,
and right now
all your dreams are waking up,
and right now
I wish I could follow you
to the shores of freedom,
where no one lives.

Remember when we first met
and everything was still a bet
in love's game
you would call; I'd call you back
and then I'd leave
a message
on your answering machine
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-18 1:59:16

21 oktober har Ursula och Yrsa namnsdag

Ursula är ett latinskt namn från ursus = björn. Ursula betyder ”liten björninna”. Äldsta belägget i Sverige är från år 1477.

Enligt legenden var [WikiSve]Sankta Ursula[/WikiSve] en engelsk jungfru som vägrade att gifta sig med en hednisk furste. I stället reste hon iväg på pilgrimsresa med 11.000 (el bara 11) andra jungfrur. I Köln överfölls de av hunner och dödades. Ursula är fortfarande ett av dagens helgon i katolska helgonkalendern.

Yrsa är ett fornnordiskt namn som möjligen betyder ”yr, vild”. En del tror att det är en form av Ursa (björninna). Äldsta belägg i Sverige i modern tid är från 1892.

Berömda personer:
Ursula K. Le Guin, amerikansk författare
Ursula, havshäxan, fiktiv figur (bläckfisk) i Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun
Ursula Sjöberg, konsthistoriker

Yrsa, gift med kung Adils och mor till Rolf Krake enligt fornnordiska sagor
Yrsa Sigurdardottir, isländsk deckarförfattare
Yrsa Stenius, journalist, PO

Dagen hette ursprungligen [WikiSve]Elvatusen jungfrur[/WikiSve] (se föregående dag). 1620 ersattes det av Ursula (efter ledaren Sankta Ursula). 1680 återinfördes Elvatusen jungfrur och delade dagen med Ursula. 1753 utgick Elvatusen jungfrur helt ur almanackan, och Ursula blev åter dagens enda namn. 1901 utgick Ursula, och i stället infördes Birger, efter Birger jarl som dog 21 oktober 1266. I trenamnslängden tillkom Brita och Britta. 1993 utgick Brita, och Britta flyttades. I stället kom Börje. 2001 flyttades Birger och Börje, och Ursula återkom i stället, denna gång tillsammans med Yrsa.


Finländska almanackan
Finska: Ursula
Svenska: Ursula
Samiska: Oajá (kvinnonamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Ilari, Ilkka

Ilari är till minne av [WikiEng]Hilarion[/WikiEng] (död 371), som levde som eremit i öknen. Han tvättade aldrig sina kläder och bytte dem först när de föll sönder och rakade sitt skägg bara en gång om året. Ett sant tecken på ett helgon!

Ilkka är ett namn som betyder “otäck, otrevlig, ruskig, vidrig”. Jämför ilkeä (elak, otäck) och ilkiö (elaking, skurk). (Vem 17 vill ge sitt barn ett sådant namn? :o) Det lär komma av Ilpotar som är namnet på en kvinna (antagligen mindre trevlig) i [WikiSve]Kalevala[/WikiSve]. Men jag tvivlar, eftersom Ilkka är ett mansnamn. Misstänker att det är ett efternamn som börjat användas som mansnamn, efter upprorsledaren [WikiSve]Jacob Ilkka[/WikiSve]. I detta fall syftar även Ilkka på Hilarion.

Även schemamunken (högsta graden av munk) Hilarion från [WikiSve]Grottklostret i Kiev[/WikiSve] (död 1067) hedras denna dag. Han kopierade böcker medan hans mentor (Theodosius) sjöng psalmer och spann ull.

En tredje Hilarion som hedras denna dag är Hilarion, abbot av Gdov och Pskov, lärjunge till [WikiEng]Euphrosynus of Pskov[/WikiEng]. Denne Hilarion grundade år 1460 Ozerskklostret och var dess abbot. Han dog 28 mars 1476 och därför är 28 mars hans minnesdag, men han firas även på sin namnes dag.

Norska almanackan: Bergljot, Birger
Kvinnonamnet Bergljot kommer av det fornnordiska Bergljót, sammansatt av bjǫrg (hjälp) och ljótr (ljus eller ful).


Här sjunger den skräckinjagande bläckfiskhäxan Ursula på italienska:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-18 19:35:15

22 oktober har Marika och Marita namnsdag.

Båda namnen är en form av Maria, och betyder ”lilla Maria”.

Marika (även stavat Marica) kommer närmast det från lågtyska Marieke. Äldsta belägget i Sverige är från 1836. Namnet var som populärast under 1960- och 70-talen. De senaste tio åren har färre än tio flickor/år fått namnet Marika/Marica som tilltalsnamn.

Marita är en spansk form. Äldsta belägget är från 1891. Namnet var som populärast under 1950- och 60-talen. De senaste tio åren har ingen flicka fått tilltalsnamnet Marita. Men totalt finns mer än dubbelt så många som heter Marita än som heter Marika.

Berömda personer:
Marika Cobbold Hjörne, författare
Marika Lagercrantz, skådespelerska
Marika Stiernstedt, författare

Marita Liabø, norsk författare
Marita Lindquist, barnboksförfattare
Marita Ulvskog, politiker (s)

Tidigare var dagens namn ägnade åt tre martyrer: Biskop Philippus av Heraklea, prästen Severus och diakonen Hermes, som led martyrdöden tillsammans på 200-talet. I den svenska almanackan fick bara Severus plats. 1680 tillkom Ture. 1753 utgick Ture. 1901 ersattes Severus av det likaljudande Seved. I trenamnslängden tillkom det med Seved besläktade Sigvid och Ursula. 1993 flyttades Seved och Ursula, och Sigvid utgick. I stället kom Marika och Marita.


Finländska almanackan
Finska: Anja, Anita, Anitta, Anniina
Svenska: Anita, Anja
Samiska: Ánet
Ortodoxa: Erkki

Erkki syftar på Sankt Abercius (död ca 167), biskop av Hierapolis och jämställd med apostlarna ([WikiEng]Abercius of Hieropolis[/WikiEng]).

Norska almanackan: Karianne, Karine, Kine
Karianne är sammansatt av Kari och Anne. Kine är en kortform av Kristine.


Denna låt Marica Tu och video visar vad ”marica” betyder för spanskspråkiga: :wink:


Marica Quien?
Marica Tu?
Marica Yo?
Marica Ha-Ha

Valor...a la luz si eres un gay tú... piensalo (Piensalo)
Es tu vida y si dicen...po que digan (Que digan lo que quieran)
Valor Valor (Musho Valor)
Que oscuro es un armario S
al de Ahi (Sal de ahi)
Y vente aqui
Tu destino es ser feliz
Fiesta fiesta, pluma pluma gay
Pluma pluma gay
Pluma pluma pluma gay
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-19 1:18:32

23 oktober har Severin och Sören namnsdag.

Severin kommer från latinets Severinus som kommer från severus = sträng, allvarlig. Äldsta svenska belägg är från år 1448. Severin är mycket ovanligt, och den kvinnliga formen Severina är ännu ovanligare.

Sören är en dansk form av Severin. Äldsta belägg är från år 1517. Namnet var som populärast under 1940- och 50-talen. Men de senaste tio åren har ingen fått det som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Severin Cavallin, psalmförfattare
Bernhard Severin Ingemann, dansk författare
Severin Roesen, tysk-amerikansk målare
Sören Gyll, företagsledare (f d chef för Volvo)
Sören Kierkegaard, filosof
Sören Olsson, barnboksförfattare

Dagen fick sitt namn efter en biskop Severinus i Köln ([WikiEng]Severin of Cologne[/WikiEng]). Han är skyddspatron mot otur. 1830 ersattes Severinus av den modernare formen Severin. 1901 utgick Severin och ersattes av det ännu modernare Sören. 1986 återkom Severin, och dagens namn blev Sören och Severin. 2001 blev det omvänd ordföljd, Severin och Sören, eftersom Severin funnits längre tid i namnlängden.


Finländska almanackan
Finska: Severi
Svenska: Severin, Sören
Samiska: Sierge (mansnamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Jaakko

Jaakko är efter aposteln Jakob, Herrens broder ([WikiEng]James the Just[/WikiEng]). Det fanns åtminstone två Jakob bland lärjungarna, men denna dag hedras den som kallas Herrens broder (bibelforskarna tolkar detta “broder“ ibland som helbror, ibland som halvbror, ibland som styvbror, ibland som kusin, ibland som trosbroder). [WikiSve]Jakob (apostel, Alfeus son)[/WikiSve] anses av vissa bibelforskare vara samma person som “Herrens broder”, men i den östortodoxa kyrkan anses de vara två olika personer. Denne Jakob ska ha lidit martyrdöden ca år 63.

Norska almanackan har samma namn som den svenska.


Här spelas Griegs Ballad i G-moll av den tyske pianisten Severin von Eckardstein:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-20 0:37:12

24 oktober är det FN-dagen, och Evert och Eilert har namnsdag. Evert är vanligt, Eilert är mycket ovanligt.

Evert kommer av tyska Everart, som i sin tur kommer från forntyska Eberhard. Ebur betydde vildsvin och hard = hård. Tuff som ett vildsvin, alltså, ett namn lämpligt för en blivande krigare. Äldsta svenska belägg är 1396. Som populärast var namnet under 1920- och 30-talen. Nu får färre än 10 pojkar/år Evert som tilltalsnamn.

Eilert eller Ejlert är också ursprungligen tyskt, Eilhard som kommer från forntyska Agilhard (agil = spets, svärdsegg, hard = hård). Äldsta belägg i Sverige 1646. Ellert är en annan variant av Eilert. Som populärast var namnet under 1930- och 40-talen, men det har aldrig varit vanligt. De senaste tio åren har ingen fått Eilert/Ejlert eller Ellert som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Ewert Karlsson, tecknare (EWK)
Evert Ljusberg, trubadur och underhållare
Evert Lundström, författare
Evert Taube, författare och trubadur
Ejlert Bjerke, norsk författare
Eilert Sundt, norsk sociolog

Det ursprungliga helgonnamnet var Columbus. 1620 tillkom Evergistus, efter en medeltida tysk biskop, och fr o m 1680 var Evergistus dagens enda namn . Eftersom namnen liknar varandra, så fick Evert efterträda honom i almanackan 1901. I trenamnslängden 1986 tillkom Elving och Eivor. 1993 utgick Elving, och Eivor flyttades. I stället kom Eilert.


Finländska almanackan
Finska: Rasmus, Asmo
Svenska: Fjalar, Rasmus
Samiska: Algebeaivi
Ortodoxa: Aarre

Asmo är alltså en form av Rasmus. Fjalar är ovanligt men vanligare bland finlandssvenskar än bland rikssvenskar. Detta pga av den episka dikten Kung Fjalar av [WikiSve]Johan Ludvig Runeberg[/WikiSve]. Det är ett fornnordiskt namn, bildat av verbet ”fela” som betydde ”dölja”. Fjalar förekommer som namn på både dvärgar och jättar i nordisk mytologi. Algebeaivi är ett mansnamn. Beaivi betyder “sol, dag”.

Aarre är en finsk form av Arne, men i detta fall till åminnelse av Sankt [WikiEng]Arethas (martyr)[/WikiEng] som firas av ortodoxa kyrkan denna dag (halshuggen år 523).

Norska almanackan: Eilif, Eivor
Eilif är ett mansnamn av fornnordiskt ursprung, sammansatt av ord som betyder “en” eller “alltid” och “livsduglig”.


Som musikillustration tar jag inte Evert Taube (för självklart) utan sången Evert av Eddie Meduza:


Jag går på stigen som går till Evert, å jag ska dit å ta mig en dramm
det klirrar muntert uti min väska, när jag i solen går stigen fram
Du gamle Evert, ja ä på väg nu. De va ett tag sen vi såg varann
Men jag har med mig just de du gillar, så vi kan festa allt vad vi kan.

Såvitt jag vet en av hans mer rumsrena sånger. :roll:
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-20 16:34:00

25 oktober har Inga och Ingalill namnsdag.

Inga är en fornsvensk kortform av kvinnonamn som börjar med Ing (Ingeborg, Ingegerd, Ingifrid m fl). Ing var en fruktbarhetsgud. Äldsta belägg från en runsten från 1000-talet: ”Inga reste denna sten efter Olov sin arvinge. Han österut med stäven plöjde och i longobarders land han avled.”

Inga var ett vanligt namn i medeltidsballader, t ex Inga liten kvarnpiga. Mycket populärt från förra sekelskiftet och 30 år framåt, men sedan blev Inger det vanligaste Ing-namnet. Därefter förekom Inga mest i sammansatta namn, som Inga-Britt, Inga-Lena, Inga-Maja. Under de senaste åren har ingen flicka fått Inga som tilltalsnamn.

Ingalill (lilla Inga) är inte lika populärt som Inga. Äldsta belägg för Ingalill som formellt dopnamn är 1896. Fröding har skrivit en dikt som heter Ingalill:

Inga lilla, Ingalill, sjung visan för mig,
min själ är så ensam på levnadens stig,
mitt sinne är så ensamt i sorgen.
Inga lilla, Ingalill, sjung visan för mig,
den klingar mig så lyckosam, så god och tröstelig,
så milder i den ödsliga borgen.

Inga lilla, Ingalill, sjung visan för mig,
mitt halva kungarike det vill jag giva dig
och allt mitt guld och silver i borgen.
Min kärlek är mitt silver och guld i min borg,
mitt halva kungarike är hälften av min sorg,
säg, Inga lilla, räds du för sorgen?
Ur Gitarr och dragharmonika


Berömda personer:
Inga Borg, barnboksförfattare
Inga Gill, skådespelerska
Inga Tidblad, skådespelerska
Inga-Lill Andersson, skådespelerska
Ingalill Mosander, journalist
Ingalill Rossvald, sångerska, musiker och tonsättare

Tidigare var dagens namn Krispin, efter helgonkalenderns [WikiSve]Crispinus och Crispinianus[/WikiSve], två bröder som led martyrdöden. Enligt legenden skars remmar ur deras hud, varför de är garvarnas skyddshelgon. Eftersom de arbetade som skomakare är de också skomakarnas skyddshelgon. 25 oktober är fortfarande deras helgondag i katolska helgonkalendern. 1901 ersattes Krispin av Inga. I trenamnslängden 1986 tillkom Ingalill och Ingert. 1993 utgick både Ingalill och det mycket ovanliga namnet Ingert. I stället kom mansnamnet Ingvald. 2001 utgick Ingvald, och Ingalill återkom.


Finländska almanackan
Fïnska: Sointu
Svenska: Yvonne
Samiska: Soabá (kvinnonamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Marko

Sointu är ett kvinnonamn, som betyder klang, ton, färg.

Marko syftar på martyren Marcianus, som tillsammans med Martyrius led martyrdöden under den [WikiSve]ariansk[/WikiSve]e kejsaren Konstantius II. Marcianus och Martyrius var sekreterare till Paulus I ([WikiEng]Paul the Confessor[/WikiEng]), biskop av Konstantinopel. När Paulus fördrevs och den arianske Macedonius blev utsedd till biskop höll Marcianus och Martyrius fast vid den ortodoxa tron och halshöggs ca 346.

Norska almanackan: Margrete, Merete, Märtha


Som illustration till namnet Inga denna video Inga from Sweden:


My name is Inga and I’m from Sweden
I could fall in love with you
If you meet me on Ibiza
I can show you how to party too

Det låter inte bra men är intressant ur andra aspekter. Undrar om det ska vara reklam för svenskor el Ibiza. Driver den med den sexiga blonda blåsta svenskan el med den fördomsfulla bilden av henne? Det är ju inte som att hon verkar bo i Sverige utan snarare i Alperna. Hoppas att det är på skoj.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-21 1:29:59

26 oktober har Amanda och Rasmus namnsdag.

Amanda är den kvinnliga formen av Amandus, som betyder ”älskvärd” (bokstavligen “värd att älska”) på latin (jämför amor). Äldsta belägg för Amanda är 1735. Romantikern [WikiSve]Erik Johan Stagnelius[/WikiSve] (1793-1823) skrev dikter till sin sångmö Amanda. En heter just Amanda:
I blomman, i solen
Amanda jag ser.
Kring jorden, kring polen
hon Strålar, hon ler.
i rosornas anda,
i vårvindens pust,
i druvornas must
jag känner Amanda.
När gullharpan klingar,
när västan sig rör
med susande vingar,
Amanda jag hör.

En annan dystrare dikt heter Resa, Amanda, jag skall:
Resa, Amanda, jag skall till aldrig skådade länder,
dödens omätliga hem: icke du följer mig dit.
Ej vid dess kopparport jag din hand skall trycka till avsked
över dess mörka älv lyser ditt öga ej mig.


Under 1800-talet blev namnet populärt och förekommer i skillingtryck, som i Amanda och Herman:
Amanda satt med en krans i håren,
som ängel mild och som ros om våren.
När Herman sin trohet svor.
— men falskhet uti hans hjärta bor.

Amanda gångar sig ner till parken
att plocka blommorna uppå marken,
att ge åt den, som hon tyckte om.
— Men allt förgäves: ej Herman kom

Sedan ansågs namnet omodernt, men på senare år har namnet Amanda blivit populärt igen, och 2009 var det nr 20 av namnen för nyfödda flickor.

Rasmus är en dansk kortform av Erasmus, som kommer av det grekiska Erásmios, som också betyder älskvärd (jämför eros). Äldsta belägg i Sverige 1481. På 1980-talet blev Rasmus ett modenamn, kanske pga tre olika personer med namnet i Astrid Lindgrens böcker: Rasmus på luffen, Kalle Blomkvist och Rasmus, Rasmus, Pontus och Toker. Namnet är fortfarande ganska populärt, nr 40 av 100-i-toppnamnen för nyfödda pojkar 2009.

Berömda personer:
Amanda Jenssen, sångerska
Amanda Kerfstedt, författare
Amanda Ooms, skådespelerska
Erasmus av Rotterdam, nederländsk författare och filolog
Rasmus Rask, dansk språkvetare
Rasmus Troedsson, skådespelare

Tidigare var dagens namn Amandus, kanske efter en fransk missionär [WikiSve]Sankt Amandus[/WikiSve], skyddshelgon för vinodlare, ölbryggare, värdshusvärdar, bartendrar och pojkscouter.(Men det finns också en mer okänd Sankt Amandus, förste biskop av Strasbourg som har minnesdag 26 oktober.) 1901 byttes detta namn ut mot den kvinnliga formen Amanda. I trenamnslängden 1986 tillkom kortformerna Manda och Mandy. 1993 utgick både Manda och Mandy ur namnlängden. De ersattes av My. 2001 utgick My, och ersattes av Rasmus pga att det har samma betydelse som Amanda.


Finländska almanackan
Finska: Nina, Niina, Amanda, Manta
Svenska: Amanda, Nina, Ninni
Samiska: Amándá
Ortodoxa: Dimitri, Miska, Mitja

Manta är förstås den finska formen av Manda, smeknamn för Amanda.

Dimitri och Mitja (smeknamn för Dimitri) är till åminnelse av martyren [WikiSve]Demetrius av Thessaloniki[/WikiSve]. Miska är en form av Mikael, men något helgon vid namn Mikael som hedras denna dag hittar jag inte. Möjligen syftar även Miska på Dimitri.

Norska almanackan: Amandus, Amanda

Här är In the Shadows med finska rockgruppen The Rasmus:


I've been watching
I've been waiting
In the shadows all my time
I've been searching
I've been living
For tomorrows all my life
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-22 3:05:25

27 oktober har Sabina namnsdag.

Sabina är ett latinskt namn som betyder ”sabinsk kvinna”. Sabinerna var ett folk som levde under antiken. Enligt legenden rövade Romulus och hans män bort sabinernas kvinnor, [WikiSve]Sabinskornas bortrövande[/WikiSve] (ett populärt motiv i bildkonsten), vilket ledde till sabinska kriget. Namnet har använts i Sverige sedan år 1582. Den franska och tyska formen är Sabine. Sabina var tidigare ovanligt här men blev under 1980-talet ett modenamn. 1999 var Sabina nummer 96 för tilltalsnamnen för nyfödda flickor, men under det nya seklet finns Sabina inte längre med bland 100-i-topp-namnen.

Berömda personer:
Sabina von Bayern (Sabina von Würtemberg), hertiginna
Sabine Deitmer, tysk författare
Sabina Spielrein, rysk-judisk psykoanalytiker
Beata Sabina Straas, den första svenska skådespelerskan
Joaquin Sabina, spansk singer/songwriter

Sabina kom in i den medeltida helgonkalendern på grund av romarinnan [WikiSve]Sankta Sabina[/WikiSve], som dog martyrdöden. I trenamnslängden 1986 tillkom Sebastian och Sussy. 1993 utgick Sussy, och Sebastian flyttades. I stället kom Ina. 2001 utgick Ina, och Sabina är åter dagens enda namn.


Finländska almanackan
Finska: Helli, Hellin, Helle, Hellä
Svenska: Sabina
Samiska: Sáben, Sábin
Ortodoxa: Nestori, Iina

Helli etc är förstås varianter av Helena.

Nestori är efter martyren [WikiEng]Nestor of Thessaloniki[/WikiEng] (död år 306), en vän till gårdagens Demetrius av Thessaloniki. Iina är antagligen efter Capitolina, som led martyrdöden tillsammans med Eroteis från Kappadokien (döda år 304).

Norska almanackan: Sturla, Sture
Båda är mansnamn, ursprungliga fornnordiska binamn, av verbet stúra (vara i strid).


Här sjunger Stefan Sundström sin sång Sabina går iväg längs Malecon:
https://www.youtube.com/watch?v=X5_0i30hS7Q
Va vill du ha
Sabina, sa jag
Jag vill ge dej nåt som du vill ha
För jag tycker du är bra
Jag tycker du är bra
Nej, ingenting
Ingen ros ingen ring
Man tappar bara bort sånt där
Och sen får man springa kring
För att leta upp sin ring

Allt du vill äga det äger dej
Sitt bara här nu och va med mej
Här vid havet se dyningarna komma in och fara
Vill inte ha nåt att förvara
Inte ha nåt att försvara
Nä, jag har det underbart Nä jag vill bara vara


Sångerskan och pianisten Sabina Hank med Weil ich dich liebe:


tausend blicke, tausend fragen
Tausend Mal wollt ich`s dir sagen
tausend Nächte ohne Morgen
doch nie hatt´ ich den Mut.

Tausend Wünsche, tausend Träume
tausend Mal die Ewigkeit zu zweit
tausend Worte, nur nicht das eine
doch ich komm' nicht dran vorbei:

Weil ich dich liebe
kann ich endlich ja zum Leben sagen
weil ich dich liebe
kann ich diese Welt ertragen
weil ich dich liebe
verlier ich meine angst zu sein
weil ich dich liebe
bin ich niemals (mehr) allein.


Här kommer Princesa, av och med Joaquin Sabina:

http://www.youtube.com/watch?v=yXQ7-9pV7RM
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-23 2:57:43

28 oktober har Simon och Simone namnsdag.

Simon är den grekiska formen av det bibliska Simeon (hebreiska Shimeon), som betyder ”bönhörelse”. Ibland har Simon uppfattats som avlett av grekiska simós = uppnäst.
Äldsta belägg för Simon i Sverige är 1208. På senare år har Simon blivit ett modenamn, och det var nr 20 för nyfödda pojkar 2008.

Simone är en fransk kvinnlig form av Simon. Det också ett mansnamn, den italienska formen av Simon. Det franska Simone uttalas “si-MÅNN”, det italienska “si-MÅ-ne”. Simone har varit ovanligt men fick ett visst uppsving i slutet av 1900-talet. Det är kvinnonamnet Simone som är vanligast i Sverige.

Berömda personer:
Simon, son till Jakob i GT och förfader till en av Israels 12 stammar
Simon Petrus, en annan av Jesu 12 lärjungar
Simon Baker, australisk skådespelare
Simon Marius, tysk astronom på 1600-talet
Simon Norrthon, svensk skådespelare
Simon Wiesenthal, jagade nazistiska krigsförbrytare
Claude Simon, fransk författare och nobelpristagare
Simone de Beauvoir, fransk författare och filosof
Simone Signoret, fransk skådespelerska
Simone Weil, fransk filosof

Förut firades såväl [WikiSve]Simon Ivraren[/WikiSve] (Simon Seloten) som [WikiSve]Judas Taddeus[/WikiSve] (bägge Jesu lärjungar), på dagens datum. Enligt traditionen missionerade de tillsammans. Simon ska enligt legenden ha blivit avrättad vid 120 års ålder. Han är skyddspatron för färgare, garvare, vedhuggare (han ska ha sågats till döds), murare och vävare. Judas är förebedjare i förtvivlade situationer. Dagen var i likhet med andra apostladagar halv helgdag till och med 1773. Från och med 1901 var Simon enda namnet i almanackan. I trenamnslängden 1986 tillkom Simeon och Simone. 1993 utgick Simeon.


Finländska almanackan
Finska: Simo
Svenska: Simon
Samiska: Simmon, Simit, Simmá
Ortodoxa: Tero, Neonilla, Teppo, Teppana, Tapani, Arseni, Arsi, Paraske

Tero och Neonilla syftar på martyrerna Terentius och Neonilla, som tillsammans med sina barn led martydöden för sin kristna tro under kejsar Decius (249-250).

Teppo, Teppana och Tapani är alla former av Stefan. De är till åminnelse av St. [WikiEng]Stephen of St. Sabbas' Monastery[/WikiEng], psalmdiktare, död 807.

Arseni och Arsi är till minne av St. Arsenius, ärkebiskop av Serbien ([WikiEng]Saint Arsenije I Sremac[/WikiEng]), död 1266.

Paraski är efter martyren [WikiEng]Paraskevi[/WikiEng] från Iconium (nuvarande Konya i Turkiet) som levde på 200-talet. Hon är skyddshelgon för handlare och beskyddare av familjens lycka.

Norska almanackan: Simon, Simen


Som illustration dels Simon Le Bon i Duran Duran i sången Nice:
http://www.youtube.com/watch?v=Ik5TCREX-9M

Dels en sång av en av mina favoriter, Paul Simon:


It was a slow day
And the sun was beating
On the soldiers by the side of the road
There was a bright light
A shattering of shop windows
The bomb in the baby carriage
Was wired to the radio
These are the days of miracle and wonder
This is the long distance call
The way the camera follows us in slo-mo
The way we look to us all
The way we look to a distant constellation
That's dying in a corner of the sky
These are the days of miracle and wonder
And don't cry baby, don't cry
Don't cry
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-24 4:02:08

29 oktober har Viola namnsdag.

Viola är ett latinskt kvinnonamn, som betyder just ”viol”. Äldsta belägg i Sverige 1844. Andra former är italienska Violetta, spanska Violeta, engelska Violet, franska Violette, polska Wiola. Viola kan också vara en kortform av Violetta, som förekommit i Sverige sedan år 1600 men som senare trängdes ut av Viola. Som populärast var namnet på 1920-talet. Nu börjar namnet komma tillbaka så smått; 2009 fick hela 66 nyfödda flickor tilltalsnamnet Viola.

Berömda personer:
Viola Gråsten, textilkonstnär
Violeta Parra, chilensk sångerska
Viola Renvall, psalmförfattare
Viola Sundberg, skådespelerska
Viola, rollfigur i Trettondagsafton av Shakespeare

Tidigare var dagens namn Narcissus efter en biskop i Jerusalem ([WikiEng]Narcissus of Jerusalem[/WikiEng]). 1901 års namnskommitté tyckte tydligen ”blomma som blomma” och bytte ut det mot Viola. I trenamnslängden 1986 tillkom Vivianne och Vivi. 1993 flyttades Vivianne. 2001 utgick Vivi ur almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Alfred, Urmas
Svenska: Alfred
Samiska: Áivvit
Ortodoxa: Anastasia, Nasti, Asta, Aapo, Aappo, Maria

Urmas är ett mansnamn, som introducerades i Finland av författaren Johannes Linnankoski 1908. Namnet förekommer också i Estland. Eventuellt kommer det av det estniska substantivet urm, som betyder "frost" eller [WikiEng]catkin[/WikiEng].

Nasti är en kortform av Anastasia, en romersk martyr som avrättades under kejsar Decius förföljelser mot de kristna. Asta syftar antagligen också på Anastasia. Eventuellt syftar Asta på martyren Asterius ([WikiEng]Asterius, Claudius and Neon[/WikiEng]).

Aapo/Aappo är efter Sankt Abramius, eremiten (död 366), och Maria efter hans brorsdotter (död 371). De levde i Mesopotamien och [WikiSve]Efraim syriern[/WikiSve] skrev om deras liv.

Norska almanackan: Noralf, Norunn
Namnen verkar skapade i norsk patriotisk anda i slutet av 1800-talet. Nor- kommer från Norge. Efterleden -alf i mansnamnet Noralf är fornnordisk som i Toralf, likaså efterleden -unn i kvinnonamnet Norunn som i Jorunn och Torunn.


Här sjunger Ray Adams sången Hear my song, Violetta:


Hear my song, Violetta,
Hear my song beneath the moon
Come with me in my gondola
Waiting on the old lagoon
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-25 15:15:44

30 oktober har Elsa och Isabella namnsdag.

Elsa är ju en kortform av Elisabet, precis som Elise och Lisa (namnsdag 20 september). Elsa är en försvenskning av det danska Else, och äldsta belägg är 1422. Elsa var mycket vanligt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Nu är namnet åter mycket populärt. År 2009 var Elsa det femte vanligaste tilltalsnamnet för nyfödda flickor.

Isabel/Isabella/Isabelle är en spansk/italiensk/fransk form av Elisabet. Äldsta belägg i Sverige av Isabella är 1564. Namnet var länge ovanligt men blev populärt under 1980-talet. Isabella var 2009 nummer 34 av tilltalsnamnen för nyfödda flickor. Den franska varianten Isabelle är ännu vanligare.

Berömda personer:
Elsa Beskow, konstnär och barnboksförfattare.
Elsa Brändström, sjuksköterska som kallades Sibiriens ängel
Elsa Lancaster, brittisk skådespelerska
Elsa Morante, italiensk författare
Isabel Allende, chilensk författare
Isabella I, drottning av Spanien, kastade ut morerna och judarna och införde inkvisitionen
Isabelle Adjani, fransk skådespelerska
Isabella Rosselini, skådespelerska och fotomodell
Izabella Scorupco, polsk-svensk skådespelerska

Isabellafärgad är en grågul färg som sägs komma av att drottning Isabella lovade att inte byta linne förrän det moriska Granada var intaget. (Bläh!) Benämningen [WikiSve]Isabell[/WikiSve] används därför för en speciell hästfärg.

Det ursprungliga helgonnamnet var Marcellus efter martyren [WikiEng]Marcellus of Tangier[/WikiEng]. 1620 ersattes Marcellus med ett annat martyrnamn Teonestes efter [WikiEng]Theonistus[/WikiEng]. 1680 blev dagens namn Zenobius, efter en biskop av Aegea, Kilikien. 1830 byttes det ut mot kvinnonamnet Zenobia. Zenobius och Zenobia var syskon och martyrer. 1901 ersattes Zenobia av Elsa. I trenamnslängden 1986 tillkom de besläktade Elsie och Ilse. 1993 utgick Ilse. 2001 utgick även Elsie och ersattes av Isabella.


Finländska almanackan
Finska: Eila
Svenska: Jennifer
Samiska: Ádá
Ortodoxa: Veijo, Vilja

Eila är en kortform av Elina, som är en variant av Helena.
Ádá kanske är samma som det bibliska Ada, som betyder ”prydnad/smycke”.

Veijo är en form av Veikko, som betyder ”bror”. Vilja betyder ”gröda”.

Kanske syftar Veijo och Vilja på bror och syster Zenobius och Zenobia som står först i Ortodoxa helgonkalendern denna dag (jfr tidigare helgonnamn i den katolska helgonkalendern ovan). Deras namn betyder ”Zeus + liv(givande)”. Zenobius var läkare och biskop i staden Aegea i Kilikien. Vid Diokletianus förföljelser av de kristna blev Zenobius gripen, och när Zenobia kom för att hitta sin bror blev hon också gripen. De blev bägge torterade och sedan halshuggna år 285.

Norska almanackan: Aksel, Ånund, Ove
Mansnamnet Ånund kommer av det fornnordiska Anundr, sammansatt av ánu (anor) och winduR (vinnare) eller wanduR (stav).


Här sjunger Ulf Lundell sången Isabella:


Jag gick som en tiggare längs kärlekens väg
Se mannen och hans hunger
Han brinner i mörkret som en bengalisk eld
Står här under ditt fönster och sjunger
Du vet dom sa till mig: "Bäst du aktar dig
Där kvinnan är, är krig om guld"
Dom sa till mig: "Håll ditt tempel rent
Och lämna det aldrig för en kvinnas skull"
Men mitt tempel blev ett fängelse
Jag väntade i mörkret som en Baskervillehund
Men i natt vaknade jag av en dröm om dig
Sen kunde jag inte få en blund.

Isabella
Låt inte dom djävlarna ta dej!
Dom som talat vitt och brett om en enda väg
Dom skriker framåt och hugger din fot
så att senan går av i ditt steg
Det kan hända så mycket på bara några dar
Du kan tappa den där blicken som är så klar
Tappa dina drömmar, tappa alla svar
tappa allt du har
Isabella
Isabella
Isabella kom ut i natt!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-26 1:50:54

31 oktober är det allhelgonakväll, dvs Halloween (All Hallows Eve), och Edit och Edgar har namnsdag.

Edit eller Edith kommer från det fornengelska Eadgyh (ead = rikedom, gyth = strid). Äldsta belägg i Sverige år 1836. Ett brittiskt helgon är Sankta Eadgyth (962 – 984), som var dotter till kung Edgar. Edit/h var som populärast i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Namnet har åter börjat bli populärt, nu vanligen stavat Edith. År 2009 var Edith nummer 60 av tilltalsnamnen för nyfödda flickor.

Edgar kommer från det fornengelska Eadgar (eadh = rikedom, gar = spjut). Äldsta belägg i Sverige år 1822. Det är fortfarande ovanligt här.

Berömda personer:
Edith Nesbit, brittisk barnboksförfattare
Edith Piaf, fransk sångerska
Edith Södergran, finlandssvensk poet
Edith Unnerstad, finlandssvensk författare
Edith Wharton, amerikansk författare
Edgar Rice Burroughs, amerikansk författare (Tarzanböckerna)
Edgar Degas, fransk konstnär
J. Edgar Hoover, FBI-chef
Edgar Allan Poe, amerikansk författare

Dagens namn var först Wolfgang till minne av en biskop på 900-talet [WikiEng]Wolfgang of Regensburg[/WikiEng]). 1680 blev i stället dagens namn Quentinius till minne av en romersk missionär i Gallien, som dog martyrdöden på 300-talet ([WikiEng]Saint Quentin[/WikiEng]). Fängelset San Quentin har fått sitt namn efter honom. 1901 ersattes Quentinus av Edit. I trenamnslängden 1986 tillkom Edgar och Edor. 1993 utgick Edor.


Finländska almanackan
Finska: Arto, Arttu, Artturi
Svenska: Artur
Samiska: Àrtor
Ortodoxa: Urpu, Pano, Taisto

Urpu är den finska formen av Urban. [WikiEng]Urban of Macedonia[/WikiEng] var en av de 70 lärjungarna som sändes ut att missionera (nämnda i Lukasevangeliet 10 kap.). Urban nämns också i Romarbrevet. Han dog martyrdöden.
Pano skulle kunna vara en annan form av Urban. Eller också syftar Pano på [WikiSve]Barnabas[/WikiSve].
Taisto syftar troligen på Stachys [WikiEng](Stachys the Apostle[/WikiEng]), vilken alla också hör till de 70.

Norska almanackan: Edit, Edna
Edna börjar på Ed, liksom Edit, men kommer troligen av ett hebreiskt, Adina.


Edith Piaf sjunger Milord:


Allez, venez, Milord!
Vous asseoir à ma table;
Il fait si froid, dehors,
Ici c'est confortable.
Laissez-vous faire, Milord,
Et prenez bien vos aises,
Vos peines sur mon coeur
Et vos pieds sur une chaise
Je vous connais, Milord,
Vous ne m'avez jamais vue
Je ne suis qu'une fille du port
Qu'une ombre de la rue...
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-27 0:22:04

November är den sista höstmånaden och kallades “vintermånad” i det gamla bondesamhället. I Danmark kallades den slagtemåned och i Finland kallade månaden marraskuu (marras betyder ”frusen mark”). I Japan kallas månaden Shimo tsuki "frostmånad". November betyder ”den nionde månaden”, eftersom den var det i den gamla romerska kalendern.

1 november är Alla helgons dag, numera kallad Allhelgonadagen i almanackan. Eftersom årets dagar inte räckte till för alla helgon, så firades alla helgon som inte fått en egen dag på denna dag. Ingen namnsdag i den svenska almanackan men däremot i de finländska och norska almanackorna. Alla helgons dag var helgdag i Sverige till år 1772.

Denna bön bads (kanske fortfarande beds) i romersk-katolska kyrkan:
Allsmäktige evige Gud,
Med alla dina helgon prisar vi dig
På denna stora glädjedag.
Du har givit oss en sky av vittnen
Och stor skara av förebedjare:
Därför ber vid dig: Ge oss trohetens nåd
Genom Jesus Kristus vår Herre.


Aha, det är därifrån titeln En sky av vittnen på en deckare av [WikiSve]Dorothy L. Sayers[/WikiSve] kommer. Titeln på engelska deckare är ofta ett citat, från bibeln el en klassiker.


Finländska almanackan
Finska: Pyry, Lyly
Svenska: Gun, Gunhild
Samiska: Gutnel
Ortodoxa: Kosma, Kuisma, Taimi

Pyry är ett mansnamn, som betyder ”yrväder”. Lyly är också ett mansnamn, som betyder ”tjurved” eller ”vänsterskida”. (Konstig betydelse för ett namn, tycker jag.) Lyly/Lyyly kan också användas för kvinnor, som ett smeknamn för Lydia/Lyydia.

Kosma och Kuisma är former av Cosmas. Taimi är ett kvinnonamn som betyder ”ungt träd, telning”. Här kanske Taimi syftar på Damianus. Martyrerna [WikiSve]Kosmas och Damianus[/WikiSve] har jag skrivit om förut (de har flera dagar), se även [WikiEng]Saints Cosmas and Damian[/WikiEng].

Norska almanackan: Veslemøy, Vetle
Veslemøy är ett kvinnonamn skapat av författaren Arne Garborg i dikten Haugtussa (1895). Ordet vesle betyder ”liten”, och møy betyder ”mö” (dvs ung kvinna).
Vetle kommer av det fornnordiska mansnamnet Vetrliðr, som betyder ”årsgammal björn”.


Här kommer den engelska gruppen All Saints med Pure Shores:


I've crossed the deserts for miles
Swam water for time
Searching places to find
A piece of something to call mine
(I'm coming)
A piece of something to call mine
(I'm coming)
(I'm coming)
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-27 3:16:06

2 november har Tobias namnsdag.

Denna dag var tidigare dagen efter Alla helgons dag. Det är förvirrande med Alla helgons dag och allhelgonadagen, men 2 november var egentligen Alla själars dag, dvs alla dödas dag, den andra dagen i De dödas minneshelg. Då skulle man på den katolska tiden läsa förböner för sina döda anhörigas själar, för att förkorta deras lidanden i skärselden. Numera firas Alla helgons dag närmaste lördag efter allhelgondagen (1 november), och Alla själars dag blir då nästa dag (söndagen). Hela allhelgonahelgen flyttades från stående 1 och 2 november till lördag-söndaghelg år 1953.

Tobias är den grekiska formen av det hebreiska Tobijah, som betyder ”Gud är godheten”.

Namnet kommer från den apokryfiska boken [WikiSve]Tobits bok[/WikiSve].

Sagan om Tobias
Tobit är en fattig, from och blind man. Hän sänder sin son Tobias på resa för att hämta pengar från en vän. På resan får Tobias en följeslagare, Asarja. De övernattar i ett hus där dottern heter Sara. I detta hus har tidigare sju män dödats på sin bröllopsdag när de gift sig med Sara. Hon är nämligen besatt av en demon.

Följeslagaren råder Tobias att fånga en fisk, och av fiskens inälvor tillverkas en rökelse, som driver bort demonen. Tobias gifter sig sedan med Sara och botar sin fars blindhet med den undergörande rökelsen.
Följeslagaren var ängeln Rafael.

Bild
Tobias och Sara ber medan ängeln Rafael driver bort demonen
av Nikolaus Knüpfer (http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Tobit)


På medeltiden förekom sedvänjan ”Tobiasnätterna”, dvs att nygifta skulle leva i celibat ett visst antal nätter efter bröllopet.

Det tidigaste belägget för namnet Tobias i Sverige är 1300. Namnet kom in i almanackan 1709. På 80- och 90-talen blev Tobias ett modenamn.

Berömda personer:
Johan Tobias Sergel, bildhuggare, målare, tecknare
Tobias Berggren, poet
Tobias Billström, migrationsminister
Tobias Hysén, svensk fotbollsspelare
Tobias Rau, tysk fotbollsspelare
Tobias Smollett, skotsk författare

Denna dag kallades Alla själars dag till år 1709. Då infördes i stället Tobias som dagens namn. I trenamnslängden 1986 tillkom de med Tobias obesläktade namnen Tova och Tove. 1993 utgick Tova, och Tove flyttades. I stället kom det lika obesläktade Toini. 2001 flyttades Toini till samma dag som Antonia, och Tobias blev åter enda namnet denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Topi, Topias
Svenska: Tobias
Samiska: Tobejas
Ortodoxa: Ahto, Ohto

Ahto är namnet på vattnets gud i finsk mytologi. Ohto betyder ”björn”. Troligen syftar båda namnen på martyrerna Acindynus och Aphthonius från Persien. De led martyrdöden tillsammans med många andra under den zoroastriske kung [WikiEng]Shapur II[/WikiEng] (309-379). De var hovmän som i hemlighet var kristna. När kungen började förfölja de kristna år 341, så blev de kristna hovmännen angivna av avundsmän. När de vägrade förneka sin kristna tro blev de först piskade och sedan avrättade.

Norska almanackan: Tove, Tuva
Tove är en kortform av fornnordiska kvinnonamn som Torfrid och Torvi. Tuva är en variant av Tova.


Här kommer Asylum med tyska power metal gruppen Edguy. Den har två medlemmar med namnet Tobias, sångaren Tobias Sammet och basgitarristen Tobias Exxel:


Now I see the cornered children
I see them off the beaten track
Embracing and crying
Freezing and dying
Concealed humiliation
Now let them dance
Liberation cruelty free
Dance towards the gallows-tree

Boogeyman was sought and found
Boogeyman has found a home
In the heart of fire
He's found the asylum
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-27 16:16:00

3 november har Hubert och Hugo namnsdag.

Hubert kommer från det forntyska Hugibert (hugu = håg, sinne; bert = lysande, strålande). Redan i den medeltida helgonkalendern var dagens namn Hubertus, till minnet av biskopen i Liège. Enligt legenden var han en ivrig jägare. När han en gång såg en hjort med ett krucifix mellan hornen blev han präst och senare jägarnas skyddspatron. Än idag anordnas [WikiSve]Hubertusjakter[/WikiSve]. Äldsta belägg i Sverige för Hubert är 1654. Som vanligast var namnet under 1920- och 30-talen, men det har aldrig varit särskilt populärt.

Hugo är en kortform av Hugibert och Hugibald. Båda var vanliga vallonnamn. Hugo kom till Sverige 1624 med den skotska ätten Hamilton. På senare år har Hugo blivit ett modenamn, kanske efter boken och filmen [WikiSve]Hugo och Josefin[/WikiSve].

Berömda personer:
Carl Gustaf Folke Hubertus, vår nuvarande kung
Hubert de Givenchy, fransk modedesigner
Hubert Humphrey, amerikansk vicepresident
Hubert Latham, fransk flygpionjär
Isabelle Huppert, fransk skådespelerska (efternamnet Huppert kommer av Hubert)

Hugo Alfvén, tonsättare
Hugo Chavez, Venezuelas president
Ernst-Hugo Järegård, skådespelare
Hugo Simberg, finländsk målare
Victor Hugo, fransk författare

Tidigare var dagens namn förutom Hubertus även Eustachius, efter legenden om en romersk martyr ([WikiEng]Saint Eustace[/WikiEng]). Men år blev Hubert dagens namn. I trenamnslängden tillkom Raymond och Roy. 1993 flyttades både Raymond och Roy. I stället kom Diana, jaktens gudinna, som passade ihop med jaktens skyddspatron Hubert. 2001 flyttades Diana, och efterträddes av Hugo.


Finländska almanackan
Finska: Terho
Svenska: Erland
Samiska: Bážá, Dearsu
Ortodoxa: Ossi

Terho är ett mansnamn, som betyder "ekollon".

Ossi är en kortform av Ossian eller Oskari. Månne Ossi i detta fall syftar på det helgon som firas denna dag, nämligen martyren [WikiEng]Acepsimas of Hnaita[/WikiEng], död 376.

Norska almanackan: Raymond, Roy


Här sjunger Rolf Björling "Skogen sover", tonsatt av Hugo Alfvén:


Skogen sover.
Strimman på fästet flämtar matt.
Dagen vakar i juninatt.
Tystnat har nyss hennes muntra skratt,
redan hon sover.
Vid hennes sida jag stum mig statt.
Kärleken vakar över sin skatt,
kärleken vakar i juninatt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-28 3:21:47

4 november har Sverker namnsdag.

Sverker har fornnordiskt ursprung, möjligen kommer namnet av svartr = svart och geirr = spjut. Tidigare har namnet stavats Svärke och Svärkir. Tidigast belägg från runstenar från 1000-talet: "Vighjälm och Ödmund de läto resa stenen efter Sverker, sin gode broder." Namnet föll i glömska men återupplivades under den nordiska renässansen på 1800-talet. Sverker var som populärast under 1940-talet men är ändå rätt ovanligt.

Berömda personer:
Sverker I, förste kungen av sverkerätten, förste att donera mark till ett kloster (Alvastra), mördades på väg till julottan år 1156
Sverker Olofsson, journalist, känd programledare för Plus
Sverker Åström, diplomat

I den tidigaste almanackan var dagens namn Amantius (senare Amatius) till minne av en fransk biskop (Amans de Rodez). I 1901 års namnlängd infördes Nore för att hedra unionen med Norge. Men fem år senare bröt norrmännen unionen, och namnet Nore åkte ur svenska almanackan och ersattes av Sverker, som ju påminner om Sverige. I trenamnslängden 1986 återkom Nore (vid det här laget hade vi förlåtit norrmännen) och Nora tillkom. 1993 flyttades alla tre namnen, och ersattes av Uno och Unn. 2001 utgick Unn, och Uno flyttades. I stället återkom Sverker.


Finländska almanackan
Finska: Hertta
Svenska: Carina
Samiska: Kariinná
Ortodoxa: Joni, Jonne, Kauno

Hertta är förstås en form av Hertha, som lär vara en form av fruktbarhetsgudinnan [WikiSve]Nerthus[/WikiSve].

Joni och Jonne är förstås former av Johannes. Det är eremiten [WikiEng]Joannicius the Great[/WikiEng] från Bithyniern (död 846), som hedras.

Mansnamnet Kauno kanske har med kauna (kronfjäll) eller kauneus (skönhet) att göra. Här kan det syfta på martyren Nikander, biskop av [WikiEng]Myra[/WikiEng]. Nikander och hans diakon Hermas var bägge lärjungar till Titus (författaren till [WikiSve]Titusbrevet[/WikiSve]) ([WikiEng]Saint Titus[/WikiEng]), som också hade prästvigt dem. De omvände många hedningar till kristendomen. Stadsprefekten Libinius lät gripa dem för detta. De torterades grymt för sin kristna tro. De fick spikar inslagna i huvud och hjärta och kastades till sist i en grop och jord skyfflades över dem.

Norska almanackan: Otto, Ottar
Otto kommer av ett forntyskt namn, som betyder “egendom, rikedom”. Ottar är ett fornnordiskt mansnamn, sammansatt av otti (skräck) och varr (krigare), alltså “skräckinjagande krigare”.

Här är en bild av den ettrige ”terriern” Sverker Olofsson med den välkända soptunnan. Sverker lär ha gett upphov till ett nytt ord: sverka = klaga på inköpt vara som man är missnöjd med :lol:

Bild
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-29 2:28:27

5 november har Eugen och Eugenia namnsdag.

Ursprunget är det grekiska Eugenius (av eu = god, genos = släkte). (Eugenius I var en påve som senare blev helgon.) Äldsta belägg i Sverige av Eugen är från 1795. Det kom in i Sverige i den franska formen Eugène. Namnet kom in i svenska almanackan som en hyllning till Karl XV, som var döpt till Carl Ludvig Eugène. Han bar namnet till minne av sin morfar Eugène Beauharnais (Napoleons styvson, fransk general och vicekung av Italien). Som vanligast var Eugen under 1900-talets första två decennier, men det har aldrig varit särskilt vanligt och är nu mycket ovanligt.

Betr Eugenia är äldsta belägget i Sverige år 1766. Eugenia kom in i almanackan redan 1812 för att hedra kronprinsessan Desideria (född Bernhardine Eugénie Désirée Clary), men namnet blev populärt i Sverige efter prinsessan Eugenia (född 1830), dotter till Oskar I och Josefina (född Joséphine Maximilienne Eugénie Napoléonne). Som populärast var namnet i slutet av 1800-talet, men nu är det mycket ovanligt.

Berömda personer:
Prins Eugen, målarprinsen på Waldemarsudde
Eugène Jansson, konstnär
Eugen Semitjov, författare och rymdexpert
Eugen Schauman, finländsk student, sköt ihjäl ryske generalguvernören som politisk protest
Prinsessan Eugenia (Charlotta Eugenia Augusta Amalia Albertina), stiftade Eugeniahemmet
Kejsarinnan Eugenia (Eugénie de Montijo), gift med Napoleon III

Tidigare var dagens namn Malachias, efter en irländsk biskop som levde på 1100-talet ([WikiEng]Saint Malachy[/WikiEng]). 1828 ersattes det av Eugen. I trenamnslängden 1986 tillkom Ebert och Egil. 1993 utgick Ebert, och Egil flyttades. I stället kom Eugenia.


Finländska almanackan
Finska: Reima
Svenska: Torhild, Magnhild, Magna
Samiska: Rijá
Ortodoxa: Joona, Joonas, Kai

Reima är ett mansnamn, den finska formen av Reimund.
Torhild är ett kvinnonamn (av Tor + hildr = strid).
Rijá är en samisk form av Andreas.

Joona och Joonas gäller Sankt Jonas, ärkebiskop of Novgorod (död 1470).
Kai syftar på biskop Gaius, [WikiEng]Gaius of Ephesus[/WikiEng].

Norska almanackan: Egil, Egon

En målning av [WikiSve]Eugène Jansson[/WikiSve]:

Bild
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-29 3:30:30

6 november är det Gustav Adolf-dagen till minne av kung [WikiSve]Gustav II Adolf[/WikiSve], som stupade denna dag år 1632 vid Lützen. I Finland firas denna dag som [WikiSve]Svenska dagen[/WikiSve] av finlandssvenskarna.

Numera lär man kunna köpa Gustav Adolfsbakelser, dagen till ära. Inte för att jag gjort det än.

Före 1727 var dagens namn Leonardus efter eremiten [WikiSve]Sankt Leonard[/WikiSve]. Han levde i Limoges på 500-talet och sades kunna få fjättrarna att lossna från fångar, varför han är låssmedernas skyddshelgon. När 6 november skulle bli minnesdag för Gustav Adolf, flyttades Leonard till 28 september. Sankt Leonard firas fortfarande den 6 november i katolska kyrkan.


Finländska almanackan
Finska: Routsalaisuuden päivä Kustaa Aadolf
Svenska: Svenska dagen Gustav Adolf
Samiska: Gustu Ádolfe
Ortodoxa: Paavali, Paavo, Pauli (de bryr sig inte om Gustav Adolf)

Paavo och Paavali är förstås finska former av Paulus. Det är Sankt Paulus Bekännaren, [WikiEng]Paul I of Constantinople[/WikiEng], som hedras idag.

Norska almanackan: Leonard, Lennart (moderna former av det gamla helgonnamnet)

Här är en bild av en Gustav Adolfsbakelse:

Bild
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-12-30 1:12:31

7 november har Ingegerd och Ingela namnsdag.

Ingegerd eller Ingegärd kommer av det fornsvenska Ingigärdh (Ing av guden Ing, garðr = hägn, skydd). Äldsta belägg från 1000-talet på runstenar: ”Ingegerd lät resa ännu en sten efter sina söner synliga minnesmärken. Gud hjälpe deras ande. Torer högg.” Ingegerd/Ingegärd var vanligt under vikingatiden och medeltiden. Under den nordiska namnrenässansen på 1800-talet blev namnet populärt på nytt. Men namnet är ovanligt bland dagens nyfödda flickor.

Ingela kommer antingen från forntyska namn som börjar på Ingil, el från en variant av Ingegerd, Ingjerd (uttalat Ingjäl). Tidigast belägg för namnet är 1692. Namnet nådde sin höjdpunkt på 50- och 60-talen, och är följaktligen inte populärt bland dagens föräldrar.

Berömda personer:
Ingegerd Birgersdotter, gift med Sverker II
Ingegerd Haraldsdotter (1046 – 1120), Harald Hårdrådes dotter, först gift med danske kung Olof Hunger, sedan med svenske kung Filip
Ingegerd Olofsdotter (ca 1100 – 1150), Olof Skötkonungs dotter, gift med storfursten Jaroslav av Kiev
Ingegerd Stadener, deckarförfattare (som Helena Poloni)
Ingegerd Troedsson, moderat politiker och talman
Ingela Gatenhielm, kapare (gift med och änka efter ”Lasse i gatan”)
Ingela ”Pling” Forsman, låtskrivare
Ingela Olsson, skådespelerska
Ingela Thalén, politiker (s)

Tidigare var dagens namn Engelbert efter en ärkebiskop i Köln som mördades 1225, troligen av sin egen släkting. ([WikiEng]Engelbert II of Berg[/WikiEng]). (Engelbrekt är en variant av samma namn; i Danmark är dagens namn fortfarande Engelbrecht.) 1901 ersattes Engelbert av Ingegerd. I trenamnslängden 1986 tillkom Ingel och Ingela. 1993 utgick Ingel ur namnlängden.

Finländska almanackan
Finska: Taisto
Svenska: Glenn, Kevin
Samiska: Diijá
Ortodoxa: Lasari, Lasse, Kaisa

Taisto är ett mansnamn som betyder ”strid”. Diijá är en samisk form av Andreas (liksom det tidigare nämnda Rijá).

Lasari är en finsk form av Lasarus (från hebreiskans Eleasar = min Gud har hjälpt mig). Lasse ser ut som en kortform av Lasarus i detta fall. Sankt Lazarus är undergöraren från berget Galesius nära Efesos (död 1054). Han var munk i [WikiEng]Mar Saba[/WikiEng] i Palestina. Efter tio år återvände han till sin hembygd. På berget Galesius fick han en vision och lät bygga en kyrka där. Sedan blev han ett pelarhelgon. Munkar samlades runt honom och ett kloster byggdes. Efter hans död skedde flera underverk vid hans grav.

Kaisa är förstås en kortform av Katarina. Kaisa syftar troligen på Karina i familjen Melasippus, Karina och sonen Antoninus, som alla dog martyrdöden i Efesos år 361 under kejsar [WikiSve]Julianus avfällingen[/WikiSve].

Norska almanackan: Ingebrigt, Ingelin
Ingebrigt är ett mansnamn, den norska varianten av Engelbrekt. Ingelin är ett kvinnonamn (åker genast in på min lista med favoritnamn).

Robert Brobergs trallvänliga Ingela från skivan Tjejjer:


INGELA la la la la,
vicken Pingela la la la la
Ingentingela la la la
går upp mot INGELA la la la la la la
INGELA, en fara för trafiken,
när hon dyker upp uppstår paniken
Man krockar och kör på varann och rullar ner i diken
Men vem är det som ler mitt i all kalabaliken? - Jo,

INGELA la la la la
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47638
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Intressanta intressen



Logga in