Namnsdagstråden del 3 (sommaren)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Inläggav Alien » 2010-08-14 1:04:13

25 juni har David och Salomon namnsdag.

David är ett hebreiskt namn som betyder “älskad”. Namnet David har spridits på grund av kung David i Gamla Testamentet, han som besegrade Goliat, spelade för kung Saul och när han själv blivit kung sände Batsebas förste make i döden. Men namnet finns på denna dag efter helgonet [WikiSve]David av Munktorp[/WikiSve], en engelsk kluniacensmunk och missionär, Västmanlands apostel (död 1082).

Namnet David finns på en runsten från 1200-talet. Mer allmänt blev namnet (liksom andra gammaltestamentliga namn) först efter reformationen. I slutet av 1900-talet blev David ett modenamn. 2009 var David nummer 54 bland tilltalsnamnen för nyfödda gossar.

Salomon är den grekiska formen av det hebreiska Salomo, från schalóm (fred). Namnet är känt för kung Davids son, kung Salomo, som var berömd för sin vishet. Äldsta belägg för namnet i Sverige är 1276. I Norrland fanns formerna Salmo och Salmon. I motsats till David är Salomon mycket ovanligt.

Berömda personer:
David Attenborough, brittisk zoolog och programledare
David Hume, skotsk nationalekononom och filosof
David von Krafft, konstnär
Salomon August (mera känd som S.A.) Andrée, ingenjör, polarforskare
Salomon de Brosse, fransk arkitekt
Salomon Eberhard Henschen, professor i invärtes medicin

David har varit dagens namn sedan medeltiden. I trenamnslängden 1986 tillkom Davida (en mycket ovanlig kvinnlig form av David) och Daisy. Både Davida och Daisy utgick ur almanackan 1993 och ersattes av Salomon.


Finländska almanackan
Finska: Uuno
Svenska: Uno
Samiska: Beaivvet
Ortodoxa: Rauni, Pietari, Petri, Pekka

Beaivvet är ett mansnamn som betyder “dag, sol”.

Rauni är en finsk form av Ragnhild och syftar här på jungfrumartyren [WikiEng]Febronia of Nisibis[/WikiEng] (död 304).

Febronia växte upp i staden Nisibis (idag Nusaybin i Turkiet). Hon var nunna i ett kloster i Mesopotamien. På fredagarna ägnade sig nunnorna inte åt sina övriga plikter utan enbart åt att be och att läsa ur den Heliga Skrift. Vanligtvis var det Febronia som fick uppgiften att läsa högt. Kejsar Diokletianus sände ut Selenus, en grym förföljare av de kristna, att söka efter och utplåna kristna i östern. Med honom följde hans släkting Lysimachos. I motsats till Selenus kände Lysimachos i hemlighet sympati för de kristna. Alla nunnor hade flytt från klostret utom den gamla abbedissan, hennes likaledes gamla assistent Thomais och den unga Febronia, som var för sjuk för att fly. Enligt legenden var Febronia slående vacker.

Selenus försökte övertala henne att avsvärja sin kristendom och lockade henne med att hon kunde bli gift med Lysimachos. Men Febronia förklarade att hon hade en himmelsk brudgum och inte tänkte byta ut honom mot en jordisk. Febronia blev då först torterad, sedan stympad och slutligen halshuggen. Bland åskådarna fanns Thomais, som sedan nedtecknade berättelsen om Febronias martyrium. Lysimachos samlade ihop Febronias kvarlevor och förde dem till klostret för att begravas. Där lät han döpa sig och blev munk. Abbedissan öppnade klostrets portar så alla skulle kunna få vörda martyren och prisa Gud för att han givit Febronia styrka att uthärda sina lidanden för Kristus.

Febronias reliker fördes till Konstantinopel år 363. Hennes attribut är en palmkvist (palmen symboliserar martyrernas seger över döden) och sax (efter saxen som skar av henne brösten).

Rauni syftar också på Fevronia i [WikiEng]The Tale of Peter and Fevronia[/WikiEng].

Pietari/Petri/Pekka syftar på Peter i samma legend.

Prins Peter var andre son till Muromas furste Yuri Vladimirovitj. Peter hade blivit sjuk i spetälska. I en syn avslöjades för prinsen att den fromma jungfrun Fevronia, dotter till en biodlare, skulle kunna bota honom. Peter sände efter henne från byn Laskova i Rjazanprovinsen, där hon bodde. När Peter träffade Fevronia förälskade han sig i henne på grund av hennes fromhet, visdom och dygd, och lovade att gifta sig med henne efter att hon botat honom. Fevronia botade honom och de gifte sig.

När Peters äldre bror Paul dött blev Peter furste av Muroma 1203. De högmodiga bojarerna ville dock inte ha en furstinna av enkelt ursprung och krävde att Fevronia skulle lämna Peter. Fevronia gick med på detta, förutsatt att hon fick ta med sig en enda dyrbar sak. Detta beviljades, och Fevronia tog med sig Peter och de seglade iväg på floden Oka. Men efter deras avresa började bojarerna strida inbördes, folket krävde att Peter och Fevronia skulle komma tillbaka, och bojarerna måste skicka efter dem. Peter och Fevronia var kända för sin fromhet och välgörenhet. Peter blev sedan munk (med munknamnet David) och Fevronia nunna (med namnet Eufrosyne). De levde i olika kloster, han i munkkloster och hon i nunnekloster, men dog samma dag, 25 juni 1228. Deras önskan var ett få vila i samma grav och det skedde också, trots att munkar och nunnor inte får dela grav, precis som de inte får dela kloster.

Peter och Fevronia ses som förebilder för ett kristet äktenskap och är skyddshelgon för nygifta.

Norska almanackan: Jørund, Jorunn
Jørund är ett mansnamn som kommer av det fornnordiska Jǫrúndr, sammansatt av jara (strid) och undr (seger). Jorunn är ett kvinnonamn, som kommer av det fornnordiska jǫforr/jǫfurr (hövding) och unna (älska).


Här sjunger och spelar David Crosby Thousand roads:


I used to walk around with my eyes on fire
My nerves real close to my skin
Had a fist full of questions and a brand on my cheek
And we would skate where the ice got thin

And the smoke blowin' down from a cabin on a hilltop
Smoke blowin' down in the street
Some kind of sweet smellin' mystical backdrop
To the story unfolding at my feet

There's an edge to the twist of an acrobat in the air
There's an edge to the twist of a knife
There's a hard heart of darkness hovering there
Just around the corner from life

And I, I have no answers
I got no patented path to set you free
Besides I wouldn't know where you wanted to go
And it's probably not the same place as me

There's a thousand roads up this mountain
You can get lost in a minute if you try
And it's probably enough that I was just laughing today, yeah
Lookin' this close in your eye
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-14 19:49:09

26 juni har Rakel och Lea namnsdag.

Rakel eller Rachel är ett hebreiskt namn som betyder ”fårtacka”. Det är belagt från 1454 i Sverige. Efter reformationen började namnet användas mer allmänt, men var vanligare i den östliga delen (Finland).

Lea eller Leah är ett hebreiskt namn som betyder ”vildko”. (Det latinska ordet lea betyder däremot "lejoninna".) Äldsta belägg i Sverige från 1777. Även Lea var vanligare i Finland än i Sverige, men Lea har blivit mer populärt här sedan namnet kom in i almanackan. år 2009 var Lea nummer 56 av de mest populära tilltalsnamnen för nyfödda flickor.

Namnen påminner om att judarna på den tiden var ett herdefolk (tacka och ko var positiva symboler och lämpliga namn för döttrar). I Gamla Testamentet var Lea och Rakel systrar. Som ung träffade patriarken Jakob Rakel när hon vallade sin far Labans får. Han fick löfte av Laban att få gifta sig med Rakel om han tjänade Laban i sju år. Men när de sju åren hade gått blev han i stället gift med Lea, eftersom hon var äldst. Alltså måste Jakob tjäna Laban i sju år till för att få gifta sig med Rakel också. Laban var Jakobs morbror, så han gifte sig med sina egna kusiner, och fick sju barn med Lea och två barn med Rakel. (Dessutom fick han fyra söner med två tjänstekvinnor.)

Berömda personer:
Rakel Liehu, finsk författare
Rachel Molin, skådespelerska
Rakel Wärmländer, skådespelerska
Lea Ahlborn (1826-1997), den första kvinna som fick tjänsten kunglig ingravör
Lea Laven, finsk sångerska
Lea Thompson, amerikansk skådespelerska

De tidigaste helgonnamnen denna dag var Johannes och Paulus ([WikiEng]John and Paul[/WikiEng]), som var bröder och hovmarskalkar hos kejsar [WikiSve]Konstantin den store[/WikiSve]s dotter Constantina. Under Julianus Avfällingen blev de dödade för sin tro 26 juni 362. I slutet av 1600-talet byttes namnen ut mot Jeremias, efter profeten i Gamla Testamentet. 1901 utgick Jeremias och ersattes av Rakel. I trenamnslängden 1986 tillkom Rafael och Ralf. 1993 flyttades alla tre namnen, och Gunni och Jim kom i stället. 2001 utgick Gunni och Jim ur almanackan. Rakel återinfördes, och samtidigt infördes Lea för första gången i almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere, Jeremias
Svenska: Viveka
Samiska: Juŋgi
Ortodoxa: Taavi, Taavetti

De finska namnen är alla varianter av Jeremias. Juŋgi är ett samiskt mansnamn med okänd betydelse.

Taavi och Taavetti är finska former av David och syftar på Sankt David av Thessaloniki ([WikiEng]David the Dendrite[/WikiEng]).

David levde ett asketiskt liv i en trädkoja i tre år tills en ängel sade till honom att det var dags att lämna trädet. Då flyttade han till De heliga martyrerna Theodors och Mercurius kloster i Thessalien, där han fortsatte leva ett liv med bön, fasta, vaka och helande av sjuka och andliga råd till besökare. En gång besökte kejsar Justinianus honom och David tog då ett glödande kol i sin hand som rökelse. Han dog fridfullt år 540.

Norska almanackan: Jenny, Jonny
Jonny kan användas både av män (smeknamn för John) och kvinnor (smeknamn för Jonna).


Här blir det latinopop: Rakel sjunger Estas en mi corazon (Du är i mitt hjärta):


Recuerdo aquellos días junto a ti, siguen
ahí hace tiempo que pienso en ti
estás en mi corazon. ¿Qué
puedo hacer? para que tu entiendas lo que hay
entre los 2 mis sentimientos se enfrentan
más mi vida sigue igual.

Me siento mal por todo lo que dije ayer y lo
entiendo... Yo sé que sigues pensando en
mi, sigo en tu corazón. Pero el amor, se
terminó, no queda nada entre los 2 ahora
volverás mi vida, por favor quédate.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-16 2:51:01

27 juni har Selma och Fingal namnsdag.

Selma kommer av det keltiska shelma (vacker utsikt) som förekommer i [WikiSve]Ossians sånger[/WikiSve] (1761-63) av James Macpherson. Selma användes som kvinnonamn i dikten Selmar und Selma (1771) av Friedrich Gottlieb Klopstock. Frans Michael Franzén kallade sin sångmö Selma (först tryckt 1793). 1799 är det första belägget för Selma som dopnamn i Sverige. I mitten av 1800-talet var Selma mycket populärt. Följaktligen ansågs det omodernt under 1900-talet, men på 1990-talet blev Selma populärt igen. År 2009 var Selma nummer 36 bland tilltalsnamnen för nyfödda flickor.

Fingal är också ett keltiskt namn, ursprungligen Fionnghall (vit främling) och spreds också genom Ossians sånger. Äldsta belägg av Fingal i Sverige är 1812. Namnet är idag mycket sällsynt.

Berömda personer:
Selma Blair, amerikansk skådespelerska
Selma Ek, operasångerska
Selma Lagerlöf, författare och nobelpristagare
Fingal Olsson, revysketch med Martin Ljung

Det äldsta namnet denna dag var Crescens efter en medhjälpare till Paulus, nämnd i Andra Timotheusbrevet. 1901 ersattes namnet av Selma. I trenamnslängden 1986 tillkom Selmer (en variant av Anselm) och Selim (ett arabiskt namn som betyder ”frisk” eller ”frid”). 1993 utgick både Selmer och Selim, och Herta (ett tyskt kvinnonamn) kom i stället. 2001 utgick Herta, och ersattes av Fingal.


Finländska almanackan
Finska: Elviira, Elvi
Svenska: Elvira, Elvi
Samiska: Elve
Ortodoxa: Johanna, Jonna, Sampo, Sampsa

Elvi och Elve är varianter av Elvira.

Johanna och Jonna syftar på Sankta Johanna [WikiSve]myrrbärare[/WikiSve]n ([WikiEng]Saint Joanna[/WikiEng]).
Johanna var gift med Chusa, kung Herodes maior domus, och var en av de kvinnor som följde och tjänade Herren Jesus Kristus under hans predikningar. Johanna nämns i [WikiSve]Lukasevangeliet[/WikiSve] (Luk 8:3 och 24:10). Tillsammans med de andra myrrbärande kvinnorna gick Johanna till griften för att smörja kroppen med myrra efter Kristi död på korset och hörde då änglarnas jublande kungörelse om Återuppståndelsen. Enligt legenden var det Johanna som hittade Johannes Döparens avhuggna huvud.

En del bibelforskare anser att Johanna är identisk med den Junia som Paulus omnämner i [WikiSve]Romarbrevet[/WikiSve] (16:7).

Sampo och Sampsa syftar på Sankt Simson den gästfrie ([WikiEng]Sampson the Hospitable[/WikiEng]).
Simson föddes i en rik romersk familj. I sin ungdom studerade han medicin och behandlade sjuka utan att ta betalt. Efter sina föräldrars död frigav Simson familjens slavar och skänkte frikostigt allmosor till de fattiga.

Sedan reste Simson österut till Konstantinopel. Han slog sig ned i ett litet hus och började ta emot hemlösa vandrare, sjuka och fattiga och behandlade dem. Herren välsignade Simsons bemödanden, och Simson botade de sjuka inte enbart genom sin skicklighet skicklighet som läkare utan också genom mirakel. Patriarken hörde om Simsons dygdiga liv och vigde honom till präst.

Den sjuke kejsar Justinianus (527-565) kallade Simson till sitt hov och botades genom Simsons handpåläggning. Kejsaren ville tacksamt belöna sin helare med silver och guld. Men Simson avböjde och bad i stället kejsaren att bygga ett hem för de sjuka och fattiga. Kejsaren uppfyllde hans önskan. Simson ägnade hela sitt liv åt att tjäna sin nästa. Han levde till hög ålder och dog fridfullt 27 juni 530. Han begravdes i martyren Mocius kyrka och många helades vid hans grav.

Norska almanackan: Aina, Ina, Ine
Ina är en kortform av namns som Josefina, Katarina, Kristina etc. Ine är en kortform av namn som Kristine, Martine, Sabine eller av Ines.


Här sjunger Björk ur sina Selmasongs (från filmen Dancer in the dark):


Why do I love it so much?
What kind of magic is this?

How come I can't help adore it?
It's just another musical

No one minds it at all
If I'm having a ball
This is a musical

And there is always someone to catch me
There is always someone to catch me
There is always someone to catch me
There is always someone to catch me
When I'd fall

Why do I love you so much?
What kind of magic is this?

How come I can't help adore you?
You are in a musical
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-16 20:23:31

28 juni har Leo namnsdag.

Leo är ett latinskt namn som betyder “lejon”. Många påvar och byzantinska kejsare har burit detta namn. Äldsta belägg i Sverige 1753. Både Leo och Leon har spridit sig i många språk och länder. Leo har aldrig varit särskilt vanligt i Sverige, men på 1980-talet började namnet bli vanligare och nu är det ett riktigt modenamn. Även Leon har blivit vanligare. 2009 var Leo nummer 14 och Leon nummer 46 som tilltalsnamn för nyfödda gossar.

Berömda personer:
Léo Delibes, fransk tonsättare
Leo Esaki, japansk fysiker och nobelpristagare
Leo Fender, amerikansk elgitarrkonstruktör
Leo Strauss, amerikansk filosof
Leo Tolstoj, rysk författare
Leo Ågren, finlandssvensk författare

Leo är det ursprungliga helgonnamnet för denna dag, efter påven [WikiSve]Leo den store[/WikiSve]. I trenamnslängden tillkom kvinnonamnen Lola och Liselott. 1993 utgick både Lola och Liselott ur almanackan. I stället kom det snarlika men obesläktade Leopold. 2001 flyttades Leopold och Leo står åter ensamt.


Finländska almanackan
Finska: Leo
Svenska: Leo, Leopold (som rikssvenska 1993-2000)
Samiska: Lejo, Ledjo
Ortodoxa: Sergei, Herman, Kyrö, Johannes

Lejo och Ledjo är förstås de samiska formerna av Leo.

Sergei syftar på Sankt Sergius ([WikiEng]Sergius of Valaam[/WikiEng]), och Herman syftar på Sankt Herman ([WikiEng]Herman of Valaam[/WikiEng]), bägge döda ca 1353. Sergius och Herman slog sig ned på ön Valamo i Ladogasjön år 1329 och grundade Valamoklostret. De spred den ortodoxa trons ljus bland finnar och kareler. Tron hotades av de katolska svenskarna som spred katolicismen med svärd.

Kyrö och Johannes syftar på överflyttandet av relikerna av helgonen Kyrillos och Johannes ([WikiEng]Cyrus and John[/WikiEng]), som dog martyrdöden 311. De hedras också den 31 januari (se http://www.aspergerforum.se/post355724.html#355724). Denna dag erinrar om att deras kvarlevor flyttades den 28 juni 412 till byn Manuphin. Enligt legenden plågades byn av onda demoner som bosatt sig i ett hednatempel. Patriarken [WikiSve]Kyrillos av Alexandria[/WikiSve] beslutade efter att en ängel i en syn befallt det att martyrernas kvarlevor, som var begravda i Kanopa utanför Alexandria, skulle flyttas till Manuphin. Då renades byn från Fiendens inflytande. Och många sjuka och lytta botades när de besökte graven.

Norska almanackan: Lea, Leo, Leon


Här sjunger engelsmannen Leo Sayer You make me feel like dancing:


You've got a cute way of talking
you got the better of me
just snap your fingers and I'm walking
like a dog hanging on your lead
I'm in a spin you know
shaking on a string you know

You make me feel like dancing
I'm gonna dance the night away
you make me feel like dancing
I'm gonna dance the night away
you make feel like dancing
I feel like dancing dancing dance the night away
I feel like dancing dancing ahhh

quarter to four in the morning
I ain't feeling tired no no no no no
just hold me tight and leave on the light
cause I don't want to go home
you put a spell on me
I'm right where you want me to be
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-18 2:31:23

29 juni har Peter och Petra namnsdag.

Peter kommer av det latinska Petrus, som i sin tur kommer av det grekiska Pétros. Pétros är en översättning av det arameiska Kefas (klippa). Äldsta belägg av Petrus i Sverige är från år 1100. Namnet Peter är ett av de mest spridda namnen i västvärlden, givetvis på grund av att den främste av de tolv lärjungarna hette Petrus. I fornsvenskan fanns namnet i formerna Pätar och Päter. Formen Pädher blev Per/Pär. På 1700-talet blev formen Petter vanlig som bondenamn. På 1960-talet blev Peter ett riktigt modenamn, och namnet är det nionde vanligaste av tilltalsnamn för män i Sverige.

Petra är femininformen av Petrus. Äldsta belägg i Sverige 1859. En annan femininform är Petrea, som tidigast förekom 1762 i Sverige. Idag är Petrea ytterst ovanligt. Petra däremot blev ett modenamn på 1970-talet. Petra däremot blev ett modenamn på 1970-talet, dock aldrig lika populärt som Peter.

Berömda personer:
Peter Dahl, konstnär
Peter Forsskål, botaniker, filosof
Peter Gabriel, brittisk rockmusiker
Peter Høeg, dansk författare
Peter Kihlgård, författare

Petra Kelly, tysk politiker
Petra Marklund, sångerska
Petra Mede, komiker, programledare, skådespelerska
Petra Nielsen, artist
Petra Östergren, sexradikal feminist

Under medeltiden var 29 juni Petri och Pauli dag. Petrus var enligt traditionen den förste biskopen (påven) av Rom. Enligt legenden hade Petrus kastats i fängelse av kejsar Nero, men Petrus predikade för fångvakterna så att de omvändes och släppte honom fri. Petrus flydde från Rom men mötte Kristus på vägen och frågade honom: “Herre, vart går du?” (Quo vadis, Domine). "Till Rom för att korsfästas igen", svarde Kristus. Då skämdes Petrus över att han försökt fly från sitt martyrskap och återvände till fängelset och blev senare korsfäst. Dagen kallades tidigare Persmäss i Sverige och var halv helgdag fram till 1772. Regn på Persmäss ansågs bra. I Ångermanland sades det. “Om det blir Ersmässregn så blir det Persmässregn, och blir det Persmässregn så blir det godår.”

Med tiden ersattes “Petri och Pauli dag” med enbart Petrus. I trenamnslängden tillkom de besläktade Peter och Petter. 1993 utgick Petter. 2001 utgick Petrus och ersattes av Petra.


Finländska almanackan
Finska: Pekka, Petri, Petra, Petteri, Pietari, Pekko
Svenska: Peter, Per, Petter, Petra, Pernilla
Samiska: Beahkká, Biera, Piera, Biehtár, Beđar, Begá, Biđe, Biette
Ortodoxa: Pietari, Petri, Pekka, Paavali, Paavo, Pauli

Alla namnen är varianter av Peter och Petra (fast Pernilla är väl egentligen från Petronella) förutom Paavali/Paavo/Pauli som är finska former av Paulus. Även i ortodoxa kyrkan är det apostlarna Petrus och Paulus som firas denna dag.

Norska almanackan: Peter, Petter, Per


Här sjunger en mycket ung Peter Jöback från Melodifestavalen 1999, En sensation:

http://www.dailymotion.com/video/x59prg ... tion_music
När allting bara liksom sker i farten
Är det bara att snällt följa med
Det går så fort jag undrar: när gick starten?
Är det sant att jag hänger med?
Jag bara undrar kan du möjligen förklara
Vad det är som du gjort med mig?
Det måste va' nåt
Du ger mig feber när jag ser dig
Och det bubblar som vulkaner i mig

En sensation
Jag tror det funkar ändå
Som Ingrid Bergman och Bogart
Fastän ingen ser på
En sensation
Det finns en chans för oss två
Och jag vill ta den just nu här med dig
(En sensation)
Nu vet du vad som händer
När heta blickar tänder
Tar du chansen, sista chansen
Allting ordnar sig
Jag ska ge dig, en sensation
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-19 3:26:35

30 juni har Elof och Leif namnsdag.

Elof kommer av det fornsvenska Elef, en sidoform till det fornnordiska Eilifr/Eileifr, som förekommer på runstenar. Namnet betyder “ensam arvinge”. Elof var ett vanligt bondenamn särskilt i södra och västra Sverige. Det var ett allmänt förekommande namn under 1800-talet och första delen av 1900-talet, men är nu ovanligt.

Leif kommer av det fornnordiska leifr (arvinge). Det var först ett norskt och isländskt namn. Det tidigaste belägget i Sverige är från 1852. Det blev ett riktigt modenamn på 1940-talet. Det är det 25:e vanligaste namnet för män i Sverige.

Berömda personer:
Elof Ahrle, skådespelare och regissör
Elof Hellquist, språkforskare
Elov Persson, serieskapare
Leif Eriksson, viking som upptäckte Vinland
Leif Panduro, dansk författare
Leif GW Persson, kriminolog, författare

I helgonkalendern hette denna dag Commemoratio Sancti Pauli, dvs “Sankt Pauli minne”. Paulus var från början en judisk tältmakare vid namn Saul från Tarsus i Kilikien (i nuvarande Turkiet). Han var en nitisk farisé och förföljde de kristna. På vägen till Damaskus såg han i en syn Jesus Kristus och omvände sig. Han for sedan på flera missionsresor. Han avrättades med svärd i Rom på 60-talet. Paulus var romersk medborgare och därför kunde han inte avrättas genom korsfästelse som andra brottslingar. Paulus var mycket inflytelserik när det gällde att bygga den kristna teologin. Han avbildas med svärd, eftersom han dödades med ett svärd. Ibland avbildas han med två svärd, och då syftar ett svärd på “Andens svärd”, dvs Guds ord. Paulus kan också avbildas med en varg och ett lamm, vilket syftar på Paulus före och efter omvändelsen.

I almanackorna stod dock Martialis efter en biskop i Gallien ([WikiEng]Saint Martial[/WikiEng]). 1901 utgick Martialis och ersattes av Elof. I trenamnslängden 1986 tillkom de med Elof obesläktade Elvira och Viran. 1993 flyttades Elvira, och Viran utgick. I stället flyttades Leif till dagens datum.


Finländska almanackan
Finska: Päiviö, Päivö
Svenska: Leif
Samiska: Leaifa
Ortodoxa: Andreas, Simo, Petri, Jaakko, Juha, Tani, Matti, Tuomas

Päiviö och Päivö är mansnamn som betyder “dag”. Leaifa är ett mansnamn, den samiska formen av Leif.

De ortodoxa almanacksnamnen är namn på åtta (fler fick väl inte plats i almanackan) av Jesu lärjungar: Andreas, Simon, Petrus, Jakob, Johannes, Natanael, Matteus, Thomas. Var och en har sin egen helgondag, men denna är deras gemensamma minnesdag.

Nedan alla tolv apostlarnas individuella helgondagar och hur de dog:

Andreas: 30 november, korsfäst
Simon Ivraren: 10 maj, korsfäst
Petrus: 29 juni, korsfäst upp och ned
Jakob, Sebedei son: 30 april, halshuggen
Johannes: 26 september, 8 maj, dog fridfullt (den ende som gjorde det)
Natanael eller Bartolomeus: 11 juni, 25 augusti, korsfäst, flådd och halshuggen
Matteus: 16 november, bränd till döds
Thomas: 6 oktober, genomborrad med fem spjut
Filippos: 14 november, korsfäst
Jakob, Alfei son: 9 oktober, korsfäst
Judas Taddeus: 19 juni, korsfäst
Mattias, ersättare för Judas Iskariot: 9 augusti, stenad

Norska almanackan: Solbjørg, Solgunn
Båda är kvinnonamn. Solbjørg kommer av fornnordiska Salbjǫrg, sammansatt av salr (hus) och bjǫrg (skydd). Solgunn är ett nybildat namn av sol och gunnr (strid).


Här sjunger Elof Ahrle Bohus bataljon:


Det var Bohus bataljon som gick i fält tra-la-la-la,
sicket fält tra-la-la-la,
ärans fält tra-la-la-la!
Stadens flickor grät en skvätt, som om det bleka döden gällt,
sicken död i gas och svält.

Där stod Ada och Beda och Kristin,
Margareta och Asta och Katrin.
Korna bölade och kråkorna dom skrek i högan sky,
när vi trallade och marscherade förby.
Kaparn visslade "Halta Lottas krog",
pållen gnäggade "bä" och bakåt slog.
Det var bom bom bom,
det var Bohus bataljon,
som drog ut med byssa och kanon.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-19 21:01:37

Juli är den andra sommarmånaden på norra halvklotet och kallades förr hömånad, på finska heinäkuu och på samiska suoidnemánnu med samma betydelse, tid för höbärgningen. I Danmark kallades den ormemånad (orm = mask).

Namnet kommer av [WikiSve]Julius Caesar[/WikiSve], som själv föddes i juli, vilken tidigare kallades Quintilis (den femte månaden enligt den romerska kalendern).

Under 22-24 juli börjar rötmånaden enligt Bondepraktikan, då maten lättare blev skämd (på grund av hög värme och luftfuktighet).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-21 2:47:32

1 juli har Aron och Mirjam namnsdag.

Aron eller Aaron kommer av det hebreiska ‘Aharon, som kan betyda “från bergen”. Aron var överstepräst och Moses bror enligt Gamla Testemantet. Äldsta belägg i Sverige är 1300. Namnet har aldrig varit vanligt men ökade i slutat av 1900-talet. År 2009 var Aron nummer 85 bland tilltalsnamn för nyfödda pojkar.

Mirjam eller Miriam kommer av det hebreiska Miryam. Namnet har omtvistad betydelse. Morsk, trotsig, bitter, efterlängtad. Det kan också komma av det egyptiska mry (älskade). Det är samma namn som Maria. I Gamla Testamentet var Mirjam Moses syster och hon var profetissa och försångerska när faraos här drunknade i havet: "Sjungen till HERRENS ära, ty högt är han upphöjd. Häst och man störtade han i havet." (Andra Moseboken 15:20)
Formen Mirjam är belagd först under 1800-talet i Sverige. Namnet var som populärast på 1920-talet. Mirja är en finsk form av Mirjam.

Berömda personer:
Aron Ericson, pukslagare och kompositör
Sigfrid Aron Forsius, präst, psalmförfattare och astronom
Aaron Spelling, amerikansk film- och TV-producent
Mirjam Israel, psykolog
Miriam Makeba, sydafrikansk sångerska
Mirjam Touminen, finlandssvensk författare

På 1700-talet blev Aron dagens namn i almanackan. I trenamnslängden 1986 tillkom Arent och Arild (både namnen troligen varianter av Arnold). 1993 utgick både Arent och Arild ur almanckan. I stället flyttades Mirjam till denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Aaro, Aaron
Svenska: Aron, Kasimir
Samiska: Áron
Ortodoxa: Kosma, Kuisma, Tami

Kasimir kommer av det polska Kazimierz, sammansatt av kazic (förstöra) och mer (stor) eller mir (fred). Detta namn är ett kungligt namn i Polen. En prins [WikiSve]Kasimir[/WikiSve] blev Polens skyddshelgon. Namnet har via Tyskland kommit in i Finland och användes i finländska adelsätter.

Kosma och Kuisma syftar på martyren Kosmas, och Tami syftar på martyren Damianus.

[WikiSve]Kosmas och Damianus[/WikiSve] var tvillingbröder í den romerska provinsen Syria, som dog martyrdöden ca 284. De var undergörare och “[WikiEng]Holy Unmercenaries[/WikiEng]”, dvs läkare som inte tog betalt. De sade till de sjuka: “Det är inte av vår egen kraft som vi botar er utan genom Kristus makt. Tro på Honom, den sanne Guden, och bli helad.” Genom detta och sitt fromma liv omvände de många till kristendomen.

När de kallades inför kejsaren och anklagades för att vara trollkarlar och kristna, sade de: ”Vi har inte gjort någon illa, och vi är inte inblandade i trolldom. Vi behandlar sjuka genom kraften hos vår Gud och Frälsare och vi tar inte betlat för att hjällpa de sjuka, ty vår Herre har befallt sina lärjungar: ”Boten sjuka, uppväcken döda, gören spetälska rena, driven ut onda andar. I haven fått för intet; så given ock för intet.” (Matt 10:8)

Men kejsaren krävde att de skulle avsvärja sig kristendomen. Då bad bröderna om att han skulle få erfara Guds allmakt och kejsaren slogs av blindhet. Åskådarna prisade Gud. Många kristna bad sedan bröderna att bota kejsaren och även kejsaren själv vädjade om att bli botad. De botade kejsaren och han släppte dem fri.

Men brödernas egen lärare greps av den svartaste avundsjuka gentemot dem på grund av deras berömmelse. Han kallade dem till sig och föreslog att de skulle gå ut tillsammans och samla läkande örter. När de gått långt in i berget mördade han dem och slängde deras kroppar i floden.

Norska almanackan: Ask, Embla
Enligt den nordiska mytologin fann Oden två trädstammar på stranden och göt liv i dem. Asken blev den första mannen och almen den första kvinnan.


Här sjunger Miriam Makeba den sång som blev hennes genombrott, Pata Pata:


Sat wuguga sat ju benga sat si pata pat
(Pata Pata)
Sat wuguga sat ju benga sat si pata pat ...
(Sat wuguga sat ju benga sat si pata pat...)
(Pata Pata)
Sat wuguga sat ju benga sat si pata ...
(Pata Pata)

Hihi ha mama, hi-a-ma sat si pata ...
(Pata Pata
Hihi ha mama, hi-a-ma sat si pa ...
(Pata Pata)
A-hihi ha mama, hi-a-ma sat si pata pat ...
(Pata Pata)
A-hihi ha mama, hi-a-ma sat si pat ...
(Pata Pata)
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-21 21:38:24

2 juli har Rosa och Rosita namnsdag.

Rosa är ett latinskt namn som betyder “ros”. Det kan också vara en kortform av namn som Rosina, Rosalie, Rosamunda etc. Äldsta belägg i Sverige 1798. I början av 1900-talet var namnet populärast. Den franska formen Rose är belagd redan 1734 i Sverige.

Rosita är en spansk diminutivform av Rosa och betyder alltså ”lilla Rosa”. Äldsta belägg i Sverige 1786. Under 1940- och 50-talen var namnet som populärast, men idag är det ovanligt.

Berömda personer:
Rosa Liksom, finländsk författare
Rosa Parks, amerikansk medborgarrättsaktivist
Rosa Taikon, silversmed och samhällsdebattör
Rosita Dolores Alverio, mer känd som Rita Moreno, puertoricansk skådespelerska
Rosita Serrano, chilensk sångerska

Tidigare kallades dagen Jungfru Marie besökelsedag (Visitatio Beatæ Mariæ Virginis) till minne av när Maria besökte sin släkting Elisabet, mor till Johannes Döparen (Luk. 1:3956). Denna dag var helgdag t o m 1772. 1901 byttes dagens namn ut mot Rosa, eftersom rosen är en symbol för jungfru Maria. I trenamnslängden 1986 tillkom Rose och Rosemarie. 1993 utgick Rose och Rosemarie, och ersattes av Rosita. I bondepraktikan stod det: “Om det Vårfrudag regna vill, som Maria besökte sin fränka Elisabet till; då vill det regn sig förstäcka, och 14 dagar därefter räcka.”


Finländska almanackan
Finska: Maria, Maija, Mari, Meeri, Marika, Maiju, Riia, Maaria, Maikki, Kukka-Maaria
Svenska: Maria, Marika, Maja, Maj, Marie, Mary
Samiska: Máijá, Máddjá, Márjá, Márjjá
Ortodoxa: Maria, Mari, Maija, Marja, Marjatta, Meeri

Alla namn är versioner av Maria. Kukka betyder “blomma”.

Norska almanackan: Kjartan, Kjellfrid
Kjartan är ett norskt mansnamn med keltiskt ursprung, Myrkjartan (sjökonung). Kjellfrid är ett kvinnonamn, sammansatt av de fornnordiska kettil (kittel, hjälm) och fríðr (vacker).


Här sjunger William Clauson Rosa på bal:


Tänk att jag dansar med Andersson,
lilla jag, lilla jag,
med Fritiof Andersson!
Tänk att bli uppbjuden av en så'n
populär person!

Tänk, vilket underbart liv, det Ni för!
Säg mig, hur känns det att vara charmör,
sjöman och cowboy, musiker, artist...
Det kan väl aldrig bli trist?

Nej, aldrig trist, fröken Rosa,
har man som Er kavaljer.
Vart jag än ställer min kosa,
aldrig förglömmer jag Er.

Ni är en sångmö från Helikons berg.
Åh, fröken Rosa, er linje, er färg,
skuldran, profilen med lockarnas krans,
ögonens varma glans!

Tyst! Ingen såg att jag kysste Er kind.
Känn hur det doftar från parken av lind!
Blommande lindar kring månbelyst stig...
Rosa, jag älskar dig!
(varje gång jag känner den söta doften av blommande lind i juli, tänker jag på versraden i denna sång.)
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-23 3:34:32

3 juli har Aurora namnsdag

Aurora är ett latinskt namn och var romarnas namn på morgonrodnadens gudinna (Eos i grekisk mytologi). Ordet ”aura” betyder ”vindfläkt, morgonbris” på både latin och grekiska. Äldsta belägg av Aurora i Sverige 1658. Namnet var populärt i början av 1800-talet, men idag är namnet ovanligt.

Berömda personer:
Aurora Aksnes (artistnamn Aurora), norsk singer-songwriter
Aurora Karamzin, finländsk filantrop
Aurora von Königsmarck, grevinna och kung August den starkes mätress
Aurora Ljungstedt, författare

Om Aurora von Königsmarcks försök att få audiens hos Karl XII skaldade Tegnér:
Högbarmad, smärt, gullhårig,
En ny Aurora kom;
Från kämpe tjugoårig
Hon vände ohörd om.

Det ursprungliga helgonnamnet denna dag var Anatolius efter en biskop i Mindre Asien ([WikiEng]Anatolius of Laodicea[/WikiEng]). 1901 ersattes Anatolius av Aurora, eftersom bägge namnen har samma betydelse, dvs ”soluppgång”. I trenamnslängden 1986 tillkom André och Aurelia. 1993 utgick Aurelia, och André flyttades. I stället kom Adina, som utgick redan 2001, och Aurora står åter som ensamt namn.


Finländska almanackan
Finska: Arvo
Svenska: Egil, Ejvind, Öjvind
Samiska: Egel, Eiven
Ortodoxa: Into, Anatoli

Arvo är ett mansnamn, som betyder ”värde”.
Egil är ett fornnordiskt namn, som kommer av ag (egg).
Ejvind och Öjvind kommer av det fornnordiska Eivindr. Ei kan komma av ord som betyder ”ö”, ”lycka” eller ”alltid”, och vindr betyder ”vinnare”.
Egel och Eiven är mansnamn, de samiska formerna av Egil respektive Ejvind.

Into är ett mansnamn som betyder ”iver, energi”. Här syftar det på Sankt Hyacinthus av Caesarea ([WikiEng]Hyacinth of Caesarea[/WikiEng]), död ca 108.
Hyacinthus var en ung hovman hos kejsar Trajanus. Men Hyacinthus var kristen, och när kejsaren och hans hov offrade till gudarna drog sig Hyacinthus undan till sitt rum för att be. Andra lade märke till detta och han drogs inför rätta. När han utfrågades bekände han att han var kristen. Han piskadaes och kastades i fängelse. Kejsaren gav order om att han endast skulle få sådan mat som offrats till gudarna. Detta vägrade Hyacinthus att göra och därför dog han i fängelset.

Anatoli syftar på patriarken Anatolius av Konstantinopel ([WikiEng]Patriarch Anatolius of Constantinople[/WikiEng]), död 458.
Anatolius deltog i [WikiSve]Konciliet i Efesus[/WikiSve] år 431, där man bl a fördömde nestorianismen. En patriark vid namn [WikiSve]Dioskoros av Alexandria[/WikiSve] spred senare irrläran att Kristi gudomliga natur hade absorberat Hans mänskliga natur. När Anatolius hade valts till patriark av Konstantinopel strävade han att återställa den dogmatiska renheten. År 451 vid [WikiSve]Konciliet i Chalcedon[/WikiSve] fördömdes Dioskoros irrläror.
Förutom ständig kamp mot kätterier och för ortodoxins renhet lär Anatolius ha komponerat psalmer, de ”anatoliska hymnerna”.

Norska almanackan: Andrea, Andrine, André


Här sjunger Foo Fighters sin sång Aurora:


You believe there's something else
To relieve your emptiness
And you dream about yourself
And you bleed and breathe the air
And it's on and on and on and on
I just kinda died for you
You just kinda stared at me
We will always have the chance
We can do this one more time

Hell yeah, I remember aurora
Hell yeah, I remember aurora
All this time
Hell yeah, I remember aurora

Take me now, we can spin the sun around
And the stars will all come out
Then we'll turn and come back down
Turn and come back down
You believe there's somewhere else
Where it's easier than this
And you see outside yourself
And you buy the hole you'll fill
And it's on and on and on and on
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-24 4:22:52

4 juli har Ulrika och Ulla namnsdag.

Ulrika/Ulrica är den feminina formen av Ulrik, som kommer av det fornhögtyska Uodalrich (arvegods + makt). Äldsta belägg i Sverige 1679. År 1680 gifte sig kung Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora. Deras dotter som också hette Ulrika Eleonora blev regerande drottning efter Karl XII:s död. Därigenom spreds namnet under 1700-talet. På 1960- och 70-talen blev Ulrika populärt (när Ulla hade upphört att vara det).

Ulla är en kortform av Ulrika. Äldsta kända belägg 1771. På 1940- och 50-talet var Ulla ett stort modenamn.

Berömda personer:
Ulrika Knutson, journalist, författare
Ulrica Messing, riksdagsledamot, statsråd (s)
Ulrika Pasch, konstnär
Ulla Isaksson, författare
Ulla Lindström, politiker (s)
Ulla Sjöblom, skådespelerska

Det tidigaste helgonnamnet i kalendern var [WikiSve]Udalricus[/WikiSve] eller Ulricus efter biskop Ulrik av Augsburg, som dog 4 juli 973. Han var skyddspatron för fiskare och vinodlare. 1721 utgick Ulricus ur almanackan och ersattes av Ulrika, för att hedra drottning Ulrika Eleonora d.y. (Ulrik återkom i almanackan 1901 men då på 5 augusti.) I trenamnslängden 1986 tillkom Ellika och Ulla. 1993 utgick Ellika ur namnlängden.


Finländska almanackan
Finska: Ulla, Ulpu
Svenska: Ulrika, Ulla
Samiska: Ullá
Ortodoxa: Antti, Antero, Martta

Kvinnonamnet Ulpu kommer av ordet ulpukka, som betyder “gul näckros”.

Antti och Antero syftar på två helgon vid namn Andreas:

1. Sankt Andreas av Kreta ([WikiEng]Andrew of Crete[/WikiEng]).
Sankt Andreas föddes i Damaskus till kristna föräldrar. Han var stum tills han blev sju år och mottog nattvarden, då han fick talets gåva. Han vigdes till munk i Sankt Sabbasklostret i Palestina. Han tjänade patriarken av Jerusalem, senare blev han ärkediakon i Hagia Sofia i Konstantinopel och slutligen blev han ärkebiskop av Kreta. Han deltog i i [WikiSve]Tredje konciliet i Konstantinopel[/WikiSve] 680. Han är mest känd som psalmkompositör, Canon (hymnography). Det är oklart när han dog, en del anser år 712, andra år 720, ytterligare andra år726.

2. [WikiSve]Andrej Rubljov[/WikiSve], Rysslands störste ikonmålare. Född mellan 1360 och 1370, död 1427 eller 1430.
När Andrej var ung for han till Heliga Trefaldighetens kloster och blev djupt imponerad av Sankt Sergus ([WikiEng]Sergius of Radonezh[/WikiEng]). Efter Sergius död blev Andrej novis i klosret men flyttade senare till Andronikovklostret ([WikiEng]Andronikov Monastery[/WikiEng]). Där blev han vigd till munk och lärde sig ikonmåleri av [WikiSve]Theophanes greken[/WikiSve].

Andrej är först nämnd 1405 då han, Theophanes och Prokhor målade Bebådelsekatedralen i Kreml i Moskva ([WikiEng]Cathedral of the Annunciation[/WikiEng]). Nästa betydande verk var att måla freskerna i [WikiEng]Dormition Cathedral, Vladimir[/WikiEng], vilket han gjorde tillsammans med munken och ikonmålaren Daníel 1408. ("Dormition of the Theotokos" är vad som kallas [WikiSve]Jungfru Marie himmelsfärd[/WikiSve] i romersk-katolska kyrkan.)

Abbot Nikon vid [WikiSve]Trefaldighetens-Sergius lavra[/WikiSve] bad Andrej och Daniel att måla den nya kyrkan i det nybyggda klostret, eftersom det gamla förstörts av tatarerna 1408. Vid denna tid målade Andrej sin mest berömda ikon, Abrahams gästfrihet. Andrej Rubljov ligger begravd i Andronikovklostret.

Martta syftar på Sankt Marta, mor till Sankt Simon Styliten ([WikiEng]Martha, mother of Simeon Stylites the Younger[/WikiEng]), död 551.
Marta levde i Antiokia. Från sin ungdom längtade hon efter att bli nunna men hennes föräldrar övertalde henne att gifta sig med John. Efter Johns död ägnade sig Marta åt att uppfostra sin son till en god kristen. Hon besökte ofta kyrkan och mottog nattvarden. Hon steg upp varje natt för att be. Hon vördade speciellt Johannes Förelöparen, som ofta visade sig för henne i visioner. Marta var barmhärtig mot de fattiga och skänkte dem mat och kläder. Hon besökte de sjuka, begravde de döda och sydde dopkläder för dem som önskade döpa sig till kristna.

Sankta Marta var tillbakadragen och ingen hörde henne yttra ett lättsinnigt, osant eller fåfängligt ord. Ingen såg henne arg eller i bråk med någon. Hon var en förebild för ett fromt liv och ledde många till frälsning.

Norska almanackan: Ulrik, Ulla


Här sjunger Cornelis Vreeswijk Bellmans epistel 71 Till Ulla i fenstret på Fiskartorpet:


Ulla, min Ulla, säj, får jag dig bjuda
rödaste smultron i mjölk och vin,
eller ur sumpen en sprittande ruda,
eller från källan en vattenterrin?
Dörrarna öppnas af vädren med våda —
blommor och granris vällukt ger.
Duggande skyar de solen bebåda,
som du ser.
Ä'ke det gudomligt, Fiskartorpet — hvad?
"Gudomligt att beskåda!"
Än de stolta stammar, som stå rad i rad
med friska blad?
Än den lugna viken,
som går fram? "Å, ja!"
Än på långt håll mellan diken
åkrarna —
ä'ke det gudomligt? Dessa ängarna?
"Gudomliga, gudomliga!"

Skål och god middag i fönstret, min sköna!
Hör huru klockorna hörs från stan,
och se hur dammet bortskymmer det gröna
mellan kalescher och vagnar på plan!
Räck mig ur fönstret, där du ser mig stanna
primo en skorpa, secundo en kanna
Hoglands vin!
Ä'ke det gudomligt, Fiskartorpet — hvad?
"Gudomligt att beskåda!"
Än de stolta stammar, som stå rad i rad
med friska blad?
Än den lugna viken,
som går fram? "Å, ja!"
Än på långt håll mellan diken
åkrarna —
ä'ke det gudomligt? Dessa ängarna?
"Gudomliga, gudomliga!"
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-28 1:27:08

5 juli har Laila och Ritva namnsdag.

Laila eller Lajla är ett samiskt kvinnonamn som troligen kommer av finska Aila, som i sin tur anses vara en finsk variant av Helga (helig). Äldsta belägg för namnet Laila i Sverige är 1884. Namnet kom troligen in i svenskt namnbruk efter romanen Lajla av J.A. Friis (översatt till svenska 1882). Särskilt vanligt var namnet på 1930- och 40-talen. Idag är inte namnet vanligt för nyfödda, men 2009 fick iaf 20 nyfödda flickebarn tilltalsnamnet Laila.

Ritva är ett finskt kvinnonamn, som betyder “mjukt hängande kvist av lövträd; vidja”. Äldsta belägg i Sverige från 1931. Även detta namn var vanligast under 1930- och 40-talen. Ritva är ännu ovanligare än Laila för nyfödda; de senaste 12 åren har ingen enda flicka fått det som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Laila Andersson-Palme, operasångerska
Laila Freivalds, tidigare justitieminister
Laila Westersund, sångerska och skådesplerska
Ritva Holmberg, finsk skådespelerska och regissör
Ritva Toivola, finsk barnboksförfattare

Det tidigaste helgonnamnet denna dag var Cyrilla, efter en martyr i Libyen på 300-talet. Även Esaias förekom denna dag men flyttades 1708. 1774 utgick Cyrilla ur almanackan och ersattes av Melker. I trenamnslängden 1986 tillkom Marja och Miriam. 1993 flyttades Marja (som utgick senare) och Miriam, och Agaton flyttades till denna dag. 2001 utgick Agaton och Melker flyttades till trettondagen, de tre vise männens dag. I stället kom Laila och Ritva denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Unto, Untamo
Svenska: Ulf
Samiska: Ulmmá
Ortodoxa: Ahvo, Ohvo, Leimu, Sergei

Det finska mansnamnet Untamo är namnet på en mytologisk figur (Kalevala), Unto är en kortform. Det samiska Ulmmá är också ett mansnamn.

Ahvo och Ohvo syftar på Sankt Athanasius av Athos ([WikiEng]Athanasius the Athonite[/WikiEng]).
Han var döpt till Abraham och föddes i staden [WikiSve]Trabzon[/WikiSve] ca år 920. Han blev föräldralös som barn och uppfostrades av en god och from nunna. Han följde henne i fasta och bön. Han hade lätt för att lära och gick förbi sina jämnåriga i studierna. Efter fostermoderns död togs Abraham till Konstantinopel till kejsar Romanus II:s hov och blev student under den berömde retorikern Athanasius. På kort tid blev studenten fullärd och började själv undervisa ungdomar. Abraham levde ett asketiskt liv, fastade och vakade och sov endast sittande på en pall. När hans lärare Athanasius blev avundsjuk på sin student lämnade Abraham sin ställning som lärare och gav sig iväg.

Abraham begav sig till Kyminasklostret och berättade för abboten [WikiEng]Michael Maleinos[/WikiEng] om sitt liv och sin önskan att bli munk. Abboten undervisade Abraham i trosfrågor. En gång under deras andliga samtal kom Michaels nevö, officeren Nikephoros Fokas dit och imponerades av Abrahams upphöjda ande och djupa tankar. Abboten vigde Abraham till munk med namnet Athanasius.

Efter att han ägnat sig åt långvariga fastor och vaknätter bedjande på sina knän och hårt arbete beviljade abboten Athanasius honom att dra sig undan till en tyst plats utanför klostret. Efter att ha besökt många ödsliga platser kom Athanasius till Melanos, längst bort på berget Athos och långt bort från andra munkars bostäder. Här slog sig munken ned och började leva ett ytterst asketiskt eremitliv.

År 963 hade den militäre befälhavaren Nikeforos Fokas blivit kejsare ([WikiEng]Nikephoros II[/WikiEng]). Han hade tidigare uppdragit åt Athanasius att grunda ett kloster på Athos och Nikeforos skulle bidra med medlen. Athanasius lät bygga en stor kyrka tillägnad profeten och Kristi Förelöpare Johannes. Vid foten av en kulle lät han bygga en annan kyrka till Gudsmoderns ära. Därtill byggdes celler, ett refektorium, ett hospice för sjuka och ett gästhus för besökande vandrare. Athanasius blev klostrets förste abbot och införde en koinobitisk ([WikiEng]cenobite[/WikiEng]) gemenskap med stränga regler efter modell av palestinska kloster. Ingen fick komma för sent till gudstjänsterna, ingen fick prata under dem och ingen fick lämna kyrkan utan tvingande skäl.

Munkar från hela världen samlades på berget Athos och klostret växte med ständigt nya byggnader. En dag steg Athanasius upp på en kyrka för att kunna beskåda bygget. Plötsligt rasade kyrkans tak och Athanasius föll ned och dog. Detta skedde ca år 1000.

Leimu betyder “bloss, lågande” men syftar här på martyren Lampidus av Hirenopolis (900-talet), som levde ett asketiskt liv i öknen.

Sergei syftar på Upptäckten av de vördnadsvärda relikerna av Sankt Sergius ([WikiEng]Sergius of Radonezh[/WikiEng]). Sankt Sergius kvarlevor upptäcktes 5 juli 1422 när Sankt Nikon var abbot. År 1408 invaderades Moskva och dess omgivningar av tatarerna under emiren [WikiEng]Edigu[/WikiEng]. Trefaldighetsklostret förstördes och brändes, och Nikon ledde munkarna in i skogen för att gömma sig för tatarerna. De räddade ikonerna och andra heliga ting. Under uppbyggnaden av klostret grävdes diken för grundvalarna och då upptäcktes Sankt Sergius kvarlevor. Till allas förundran var inte bara kroppen oförstörd utan även kläderna. Relikerna placerades i träkyrkan men flyttades senare till stenkatedralen, där de fortfarande är.

Norska almanackan: Miriam, Mina


Här sjunger systrarna Laila och Ritva Kinnunen sången Pojat (dvs “Pojkar“) på det ljuva 60-talet:


La laa
La laa
La laa la la la laa
Pojat
Miksi kiusaatte ja tuotatte vain harmin
Pojat
Se on mielenkiinnon merkki aina varmin
Pätee vieläkin vanhat kaavat uuden muodon vain ne saavat
Pojat
Ovat samanlaiset vaikka aika muuttuu
Pätee vieläkin vanhat kaavat uuden muodon vain ne saavat
Pojat
Ovat samanlaiset vaikka aika muuttuu
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-29 1:47:06

6 juli har Esaias och Jessika namnsdag och i Finland är det Eino Leino-dagen, allmän flaggdag efter skalden Eino Leino, som föddes 6 juli 1878.

Esaias är en grekisk form av det hebreiska Jesaja, som betyder “Gud hjälper”. Namnet är först belagt i Sverige år 1700. Det blev känt efter profeten [WikiSve]Jesaja[/WikiSve] i bibeln men som dopnamn användes den grekiska formen. Den berömde skalden Esaias Tegnér bidrog till att göra namnet spritt under 1800-talet, men idag är namnet mycket ovanligt.

Jessika eller Jessica anses komma från det hebreiska Jiska, "den som betraktar". Jiska var dotter till Haran, och svägerska till Abrahams bror Nahor och nämns kort i Gamla Testamentet: “Abrams hustru hette Sarai, och Nahors hustru hette Milka, dotter till Haran, som var fader till Milka och Jiska.” (Första Mosebok 12:29). Formen Jessica används i Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig. På 1900-talet blev Jessica mycket populärt i USA och den övriga engelskspråkiga världen. Därför blev Jessica/Jessika ett modenamn också i Sverige på 1970- och 80-talet. 2002 var Jessica nummer 91 bland tilltalsnamn för nyfödda flickor, men nästa år hade namnet åkt ur 100-i-topplistan.

Berömda personer:
Esaias Tegnér, biskop och skald
Esaias Thorén, konstnär
Jessica Andersson, sångerska
Jessica Folcker, sångerska
Jessica Lange, amerikansk skådespelerska
Jessica Zander, skådespelerska

Det tidigaste helgonnamnet denna dag var Elegius, efter ett franskt helgon som levde på 600-talet, skyddspatron för smeder. Detta namn stod i den första almanackan från 1585. Detta helgon hade också minnesdag 1 december och utgick därför till förmån för Gustav och Ester. 1708 flyttades Gustav och Ester, och i stället kom Esaias, som förut haft sin dag 5 juli. I trenamnslängden 1986 tillkom Elisiv (gammal nordisk form av Elisabet) och Esse (smeknamn för Esaias). 1993 utgick Elisiv och Esse, och i stället kom Ronald och Ronny. 2001 flyttades Ronald och Ronny, och ersattes av Jessika, som i likhet med Esaias har hebreiskt ursprung.


Finländska almanackan
Finska: Esa, Esaias
Svenska: Halvar
Samiska: Esájas
Ortodoxa: Sisso

Sisso syftar på två helgon vid namn Sisoës.

1. Sankt Sisoës den store av Egypten (429). Han var en av ökenfäderna och levde i askteism i Scetis i Egypten. Efter [WikiSve]Antonios den store[/WikiSve]s död bodde Sisoës som eremit i Antonios grotta med orden: ”Sålunda bosätter sig räven i lejonets håla”. Han helade sjuka och drev ut onda andar. Sankt Sisoës ord står i Prologen: ”Han lärde munkarna: När frestelser kommer till en man måste han ge upp sig själv till Guds vilja och erkänna att frestelsen kommer till honom på grund av hans synder. Om något gott händer, måste han erkänna att det beror på Guds nåd."

2. Sankt Sisoes, Schemamunk av [WikiSve]Grottklostret i Kiev[/WikiSve]. Hans reliker finns i de bortre grottorna.


Norska almanackan: Torgrim, Torgunn
Torgrim är ett mansnamn av fornnordiskt ursprung Þórgrimr, sammansatt av gudanamnet Tor och grimr (hjälm eller hjälmklädd). Torgunn är ett kvinnonamn, också av fornnordiskt ursprung, Þórgunnr, sammansatt av Tor och gunnr (strid).


Här spelas ett stycke av den tyska barocktonsättaren Esaias Reusner, Passacaglia D-Dur:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-30 3:12:22

7 juli har Klas namnsdag.

Klas/Clas/Claes kommer från det tyska Klaus, kortform av det grekiska Nikolaus (nike = seger, laos = folk). (Andra svenska kortformer är Niklas och Nils.) Äldsta belägg för namnet i Sverige är 1329. Det fördes in med invandrade tyskar. Senare kom namnet att uppfattas som en kortform av det romerska namnet Claudius och blev ett vanligt namn inom adelsätter. På 1940-talet blev Klas ett modenamn, även i dubbelnamn (som Klas-Göran), men efter 1970-talet sjönk namnets popularitet.

Berömda personer:
Clas Fleming, riksamiral, riksråd, riksmarsk
Claes af Geijerstam, musiker
Clas Ohlson, företagare
Klas Östergren, författare

Det äldsta namnet denna dag var Willibaldus efter en biskop som levde på 700-talet ([WikiEng]Saint Willibald[/WikiEng]). 1680 blev dagens namn Claudius. 1769 ersattes Claudius av Klas. I trenamnslängden 1986 tillkom Claudia och Klaus. 1993 utgick både Claudia och Klaus, och i stället flyttades Kaj till denna dag. 2001 flyttades Kaj bort, och Klas var ensamt namn igen.


Finländska almanackan
Finska: Klaus, Launo
Svenska: Klas, Klaus
Samiska: Nihkolávo, Lávo
Ortodoxa: Kiia, Tuomas, Tuomo

Launo är en finsk kortform och Lávo är en samisk kortform av Nikolaus.

Kiia är ett smeknamn för Kristiina men syftar här på martyren Kyriake av Nikomedia, [WikiEng]Kyriaki (martyr)[/WikiEng], död 289.
Dorotheos och Eusebia var ett fromt kristet par som levde i Anatolien. Deras brinnande böner om ett barn besvarades till slut när de välsignades med en dotter. Eftersom hon föddes på Herrens dag, dvs söndag blev hennes namn Kyriake. Kyriake växte upp till en vacker ung kvinna som vägrade att gifta sig, eftersom hon ville ägna sitt liv åt Gud. En av de avvisade friare angav henne och hennes föräldrar som kristna för kejsare Diokletianus. De blev alla torterade. Dorotheos och Eusebia dog av tortyren. Kyriake blev halshuggen.

Tuomas och Tuomo syftar på Sankt Thomas av Maleonberget (900-talet).
Thomas var en general berömd för sina många segrar mot barbarerna och med stor förmögenhet. Men han gav upp rykte och egendom för att följa Kristus och drog sig tillbaka till öknen för att leva ett asketiskt liv. Profeten Elias visade sig för honom och ledde honom till berget Maleon. Där levde han i ensamhet och ägnade sig åt bön. Men med tiden började människor komma till honom för att be honom bota deras sjukdomar. Helgonet helade de sjuka och drev ut demoner. När han bad syntes han som en eldpelare. Han dog i frid och hans reliker fortsatte att hela människor.

Norska almanackan: Hulda, Håvard
Kvinnonamnet Hulda har flera möjliga ursprung. Det kan komma av fornnordiska hulð (dold) eller hollr (huld, trofast).
Håvard är ett mansnamn av fornnordiskt ursprung, Hávarðr, sammansatt av hǫð (strid) eller hár (hög) och vǫrðr (värnar).


Här sjunger Claes af Geijerstam och Göran Fristorp Sveriges bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen 1973, Sommar’n som aldrig säger nej:


Det är måndag och gatan blänker vått
Under en himmel som är grå och nött
Det är tisdag och människorna har brått
Det är ett vimmel som är grått och trött
Är jag grå, är du sorgsen, är det höst?
Dina bröst är som svalor som häckar
Det är sommar'n som bor i dig, sommar'n som gror i dig
Sommar'n som ler i dig, sommar'n du ger åt mig
Du är sommar'n som aldrig säger nej
Sommar'n som bor i dig, sommar'n som ler i dig
Sommar'n som aldrig säger nej!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-30 22:13:13

8 juli har Kjell namnsdag.

Kjell kommer av det fornnordiska Kætil, som betyder “kittel, hjälm“. Formen Kjetil används fortfarande i Norge. Kettil finns redan som runstensnamn (liksom Kettilbjörn, Kettilrun, Kettilvi och Kettilög). Äldsta belägg för den yngre formen Kjell är från 1548. På 1930- och 40-talen blev Kjell ett modenamn.

Berömda personer:
Kjell Bergqvist, skådespelare
Kjell Eriksson, författare
Kjell Espmark, författare
Kjell Johansson, författare
Kjell Johansson, bordtennisspelare
Kjell Sundvall, regissör

Det tidigaste helgonnamnet denna dag var Kilian, efter den irländske missionären [WikiSve]Sankt Kilian[/WikiSve] som dödades i Würzburg. 1901 ersattes Kilian av Kjell, kanske pga att detta är det Sankt Kjelds dag i Danmark. I trenamnslängden 1986 tillkom Katja och Kettil (den äldre formen av Kjell). 1993 flyttades Katja, och Kettil utgick. I stället kom det liknande men obesläktade Tjelvar in. 2001 utgick Tjelvar, och Kjell var åter enda namnet.


Finländska almanackan
Finska: Turo, Turkka (former av Tor)
Svenska: Tor, Tore, Tora
Samiska: Nunná (mansnamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Prokko, Okko

Prokko syftar på två helgon vid namn Prokopios:

1. Martyren Prokopios ([WikiEng]Procopius of Scythopolis[/WikiEng]), död 303
Prokopios föddes i Jerusalem som barn till en kristen far och en hednisk mor och fick namnet Neanias. Efter faderns död uppfostrade modern honom i hednisk anda. Han blev romersk soldat och avancerade snabbt i karriären. En gång beordrades han att med ett detachement ge sig av till Alexandria för att utrota de kristna där. Men på vägen fick han en uppenbarelse där Herren Jesus frågade honom “Neanias, vart går du?” samtidigt som ett lysande kors syntes på himlen. Rösten sade “Jag är Jesus, Guds korsfäste son. Följ detta tecken och min frid skall vara med dig”.

Neanias kände en obeskrivlig glädje i hjärtat och från den stunden hade Kristi förföljare förvandlats till Kristi efterföljare. I stället för att tåga mot Alexandra, satte Neanias kurs mot Jerusalem och truppstyrkan besegrade fientliga stammar som anföll Jerusalem. Han tågade in i Jerusalem som segrare, uppsökte sin mor och berättade att han blivit kristen. Han fördes inför rätta och tog där av sig sitt bälte och sitt svärd och kastade det framför domaren för att visa att han nu enbart tjänade Kristus. Efter tortyr kastades han i fängelse. Där visade sig Herren Kristus igen, döpte honom och gav honom namnet Prokopios. Även Prokopios mor blev kristen och led martyrdöden.

När Prokopios närmade sig schavotten lyfte han sina händer mot himlen och bad till Gud för alla fattiga och förtvivlade och särskilt för den heliga kyrkan att den måtte växa och srida sig och den kristna tron lysa till tidens slut. Han fick himlens försäkran att hans böner skulle uppfyllas och lade med glädje sitt huvud under svärdet och for till Herren, till evig glädje. Detta skedde 8 juli 303, under kejsar Diokletianus regering, i Caesarea i Palestina.

2. Sankt Prokopios, dåre i Kristus i Ustiug, [WikiSve]Vologda[/WikiSve] (död 1303)
Han var en framgångsrik tysk köpman. När han besökte Novgorod i affärer blev han så berörd av ortodoxa kyrkans skönhet att han omvände sig till den ortodoxa tron. Han skänkte bort alla sina ägodelar till de fattiga och levde sedan själv som utfattig. Han ägnade sitt liv åt böner men låtsades vara galen för att slippa folks beröm. Han såg in i människorshjärtan och kunde tala med dem som besökte honom om deras hemliga synder. Han hittades död på vägen täckt med snö. En kyrka byggdes över hans kvarlevor.

Norska almanackan: Sunniva, Synne, Synnøve
Sunniva kommer av det fornengelska Sunngifu (solens gåva). Den norska formen är Synnøve. Synne är en kortform av Synnøve.
Enligt legenden kom en irisk prinsessa på flykt från ett påtvingat giftermål till Norge och gömde sig i en grotta på ön Selja: Sunniva av Selja. Hennes helgondag är just 8 juli.


Här sjunger Kjell Höglund sin egen visa Gennesarets sjö:


Rötterna blir starka när det blåser
luften blir friskare när åskan går
det blåser på Gennesarets Sjö
och likaså på Galleri Bleue

Dina kyssar smakar smultron och mjölk
drömmen ska brinna om ett annat liv
låt ditt hjärta slå ett extra slag
låt oss hoppas att det snart blir dag

---

Det är roligt att så många ville komma
drömmen ska brinna om ett annat liv
vi visar några målningar i blått
men konstnären har visst redan gått
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-08-31 23:39:50

9 juli har Jörgen och Örjan namnsdag.

Båda namnen är former av Georg/Göran.

Jörgen är en dansk form av det lågtyska Jürgen. Äldsta belägg för namnet i Sverige 1843. På 1930- och 40-talen blev Jörgen populärt i likhet med flera andra danska namn (som Kaj och Ove).

Örjan är en svensk form av det lågtyska Jurian. Äldsta belägg från 1420 (då stavat Yrian). Det helgon som i övriga Europa kallades Sankt Georg/e/s, kallades här för Sankt Örjan eller Riddar Örjan. I Stadshuset i Stockholm spelas med klockspel den medeltida Sankt Örjansvisan under sommarhalvåret. Senare ersattes helgonnamnet Örjan med Jöran/Göran. Vid mitten av 1900-talet blev Örjan åter populärt, dock inte så allmänt som Jörgen.

Berömda personer:
Jörgen Elofsson, låtskrivare
Jørgen Ingmann, dansk gitarrist
Jørgen Moe, norsk biskop och upptecknare av folksagor
Örjan Fahlström, tonsättare, dirigent
Örjan Ouchterlony, professor i bakteriologi
Örjan Ramberg, skådespelare

Det tidigaste helgonnamnet denna dag var Cyrillus av Kreta, biskop och martyr. 1901 ersattes Cyrillus av Götilda, en svensk version av det fornnordiska Gauthildr. I trenamnslängden 1986 tillkom Göran och Jörn (en form av Jörgen). 1993 flyttades Göran, och Götilda och Jörn utgick ur almanackan. I stället flyttades Jörgen och Örjan till denna dag.


Finländska almanackan
Finska: Jasmin, Ilta, Jade
Svenska: Nanna, Nanny
Samiska: Nánná, Nánni
Ortodoxa: Valto

Ilta betyder “afton” och är en finsk form av Hilda eller smeknamn för Matilda. Nanna är ett nordiskt namn, medan Nanny är ett engelskt smeknamn för Anne/Anna.

Valto är en finsk form av Vladimir (makt + berömmelse) eller en form av Valttari (Valter = makt + härskare). Något helgon med liknande namn hittar jag inte. Men denna dag firas Sankt Pankratius, och Pankratius kommer av “all” + “makt”.

Sankt Pankratius av Taoromenium ([WikiEng]Pancras of Taormina[/WikiEng])
Han föddes medan Herren Jesus Kristus ännu levde på jorden. Han bodde med sina föräldrar i Antiokia, men när hans far hörde om Jesus reste han till Jerusalem med sin son för att möta den store Läraren själv. Han förundrades över miraklen, trodde på att Jesus var Guds son och blev god vän med lärjungen Petrus.

Efter Frälsarens uppståndelse kom en av lärjungarna till Antiokia och döpte Pankratius hela familj och hushåll. När Pankratius föräldrar dött flyttade han till en grotta i Pontos och ägnade sig åt bön och kontemplation. Petrus besökte Pankratius och tog honom sedan med sig till Sicilien. Där arbetade Pankratius för att omvända invånarna och utnämndes till biskop av Taoromenium av Petrus och Paulus. Men det allt större antalet kristna retade upp en del hedningar och han stenades till döds.

Norska almanackan: Gøran, Jøran, Ørjan


Här sjunger och spelar Jørgen och Grethe Ingmann Dansevise vid Eurovisionsschlagerfestivalen 1963 :


Et solstrejf i en vandpyt
Et lille kindkys af en vind
Og sivet, der nynner
At livet begynder
Sit spind i dit sind

Et sølvfløjt fra en trætop
En svag tagfat-lyd af en kat
En rislen i bækken
En hvislen i hækken
Der si'r, at det ikke mer' er nat

Dugvåd ligger engen
Jomfru Daggry går til ro
Dagen står Puk-kåd ud af sengen
Og går over solens bro

Og os to?
Hvad med os to?
Ja, hvad med os to, dig og mig?
Jeg danser og danser og standser
Og sanser kun dig
Hvorfor løb du dog din vej?

Kom igen, kom igen
Kom igen, du, min elskede ven
Kom igen, kom igen
Hvor du ønsker det, danser vi hen
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-03 1:32:45

10 juli har André och Andrea namnsdag.

André är den franska formen av Andreas. I början av 1900-talet var André ett namn som mest användes av svenskar med franskt ursprung. Men mot slutet av 1900-talet blev namnet allmänt även i andra familjer.

Andrea är den feminina formen av Andreas. Äldsta belägg i Sverige 1693. Namnet var rätt vanligt på 1800-talet men föll ur bruk på 1900-talet. I slutet av 1900-talet började namnet bli mer populärt igen.

Berömda personer:
André Brink, sydafrikansk författare
André Gide, fransk författare och nobelpristagare
André Malraux, fransk författare och politiker
Andrea Corr, irländsk sångerska
Andrea Dworkin, amerikansk författare och radikalfeminist
Andrea Geyer, tysk konstnär

Det tidigaste namnet denna dag var Canutus, till minne av Danmarks nationalhelgon, kungen [WikiSve]Knut den helige[/WikiSve] (mördad 10 juli 1086). I Norge kallades dagen Kong Knut. 1901 års namnkommitté avskaffade Knut, eftersom det namnet redan förekommer 13 januari (till minne av en annan dansk Knut). I stället infördes det fornnordiska Anund. I trenamnslängden 1986 tillkom Anita och Ante (smeknamn för Andreas och Anders). 1993 flyttades Anita, Ante utgick ur almanackan, och Gunda kom i stället. 2001 utgick både Anund och Gunda ur almanackan. I stället flyttades André och Anders till detta datum.


Finländska almanackan
Finska: Saima, Saimi
Svenska: Saima, Saimi
Samiska: Sáibmi
Ortodoxa: Anton, Anttoni, Toni

Saima, Saimi och den samiska varianten Sáibmi kommer av sjön Saimaa (sv. Saimen), som är Finlands största sjö. Författaren J.V. Snellman kallade sin litterära tidskrift för Saima (1844-46) och det användes sedan som kvinnonamn.

Anton/Anttoni/Toni syftar på två helgon vid namn Antonius:

1. Antonius av Kiev ([WikiEng]Anthony of Kiev[/WikiEng])
Sankt Antonius från [WikiSve]Grottklostret i Kiev[/WikiSve] föddes år 983 i Liubech i [WikiSve]Kievriket[/WikiSve], nära Tjernihiv. I dopet fick han namnet Antipas. När han blev vuxen vandrade han omkring tills han om kom till berget Athos i Grekland. Här blev han vigd till munk och fick namnet Antonius. Abboten sände tillbaka Antonius till hans fosterland med orden: Antonius, det är tid för dig att vägleda andra till helighet. Återvänd till ditt eget land och bli ett exempel för andra. Må det heliga bergets välsignelse vara med dig.”

Antonius kom till Kievs kullar och skogen nära byn Berestovo påminde honom om det älskade Athos. Där fann han en grotta som grävts ut av prästen Hilarion (som senare blev metropolit av Kiev). Han bad, fastade, vakade och arbetade. Varannan eller var tredje dag åt han torrt börd och lite vatten. Människor började besöka asketen för att få hans råd och välsignelse, och några beslöt att stanna hos honom. Bland Antonius första lärjungar var Sankt Nikon (23 mars). När tolv lärjungar samlats runt Antonius byggde de en större grotta och en kyrka. Antonius utnämnde Barlaam ([WikiEng]Barlaam of Kiev[/WikiEng]) till abbot och drog sig tillbaka från klostret och grävde ut en ny grotta till sig.

Men även där började munkar snart samlas runt honom. Då lät Antonius bygga en liten träkyrka där tillägnad Jungfru Marie himmelsfärd. På furst Izyaslavs begäran flyttade Barlaam till Dimitrievklostret. Theodosius ([WikiEng]Theodosius of Kiev[/WikiEng]) valdes till ny abbot. Vid denna tid hade antalet munkar stigit till hundra. Furst Izyaslav ([WikiEng]Iziaslav I of Kiev[/WikiEng]) skänkte munkarna den kulle på vilken den stora kyrkan och cellerna var byggda med en palissad runt om. Antonius dog den 10 juli 1073.

2. Martyren Antonius i Nikopolis i Armenien (död ca 319)
Sankt Antonius var en av 45 martyrer som led martyrdöden under kejsar [WikiEng]Licinius[/WikiEng]. Licinius, härskaren av Östrom, utfärdade ett edikt att alla kristna som inte vill återvända till hedendomen skulle dödas. Då infann sig 45 personer frivilligt för att bekänna sin tro på Jesus Kristus och motta martyrkronan. De torterades för att avsvärja sig kristendomen. När de inte gjorde det, brändes de på bål. Benen slängdes i floden. Fromma kristna hittade benen och begravde dem. Senare när förföljelserna mot de kristna upphört byggdes en kyrka tillägnad de 45 martyrerna över gravarna.

Norska almanackan: Anita, Anja
Anja är ett ryskt smeknamn för Anna.


Här sjunger den mycket populäre holländske levenslied-sångaren André Hazes med sin son sången Bedankt Mijn Vriend (Tack min vän):


We hadden samen zoveel plannen vriend
De oogst was mooi, voor jou en mij, m`n vriend
Al ben je nu niet meer bij mij
Voor altijd ben je aan m`n zij

We konden lachen maar ook huilen vriend
Jij deed voor mij wat ik niet kon, m`n vriend
Ik heb het fijn met jou gehad
Je hebt een plaats hier in m`n hart

Jij wordt nooit vergeten vriend
Ja bedankt, het was te kort, dat vergeet ik niet
Iedereen hield van jou, dat stilt mijn verdriet

Je bent nu enkel nog herinnering
Zo is het leven, maar het had toch zin
Het is te gek om waar te zijn
Jouw vriendschap overheerst mijn pijn
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-06 3:02:02

11 juli har Eleonora och Ellinor namnsdag.

Eleonora är ett namn av ovisst ursprung. Enligt en teori kommer det av ett arabiskt namn som betyder ”Gud är mitt ljus” (Nur/Noor betyder ”ljus” på arabiska). Enligt en annan kommer namnet av det grekiska Elene (Helena), som betyder ”fackla”. Enligt en tredje teori kommer namnet från [WikiSve]Eleonora av Akvitanien[/WikiSve], som ursprungligen hette Aénor som sin mor. För att skilja henne från modern kallades hon ”alia Aénor” ("den andra Aenor” på occitanska ), vilket sedan blev Aliénor. På franska blev namnet Eléonore och på engelska Eleanor. Eleonora är den latiniserade formen. Äldsta belägg av namnet Eleonora i Sverige är 1621. Det kom in i landet när Maria Eleonora av Brandburg blev Gustav II Adolfs drottning. Eleonora är idag ett ovanligt namn men kortformen Nora är så mycket populärare. År 2009 var Nora det 43:e mest populära namnet för nyfödda flickor.

Ellinor är en svensk form av det engelska Eleanor. Äldsta belägg 1858. Namnet blev populärt efter Evert Taubes visor om Ellinor.

Berömda personer:
Hedvig Eleonora (1622-60), drottninggemål till Karl X Gustav, senare regent
Ulrika Eleonora (1688-1741), drottning, regent
Elinor Franzén, sångerska
Elinor Ostrom, amerikansk professor i statskunskap och mottagare av Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne
Ellinor Widh, spjutkastare

Det äldsta namnsdagsnamnet denna dag var Pius efter påven [WikiSve]Pius I[/WikiSve]. 1763 ersattes Pius av Eleonora. I trenamnslängden 1986 tillkom varianterna Eleonor och Ellinor. 1993 utgick Eleonor.


Finländska almanackan
Finska: Elli, Noora, Nelli, Eleonoora
Svenska: Eleonora, Nora, Leonora, Elli, Ellinor
Samiska: Norá
Ortodoxa: Jefimia, Olga, Oili, Helga

Jefemia syftar på Sankta Eufemia ([WikiEng]Saint Euphemia[/WikiEng] the All-Praised).
Martyren Eufemia led martyrdöden i staden Chalcedon 16 september år 304. (Hennes martyrium hedras den 16 september.)

År 451 ägde [WikiSve]konciliet i Chalcedon[/WikiSve] rum. Konciliet skulle avgöra Jesu natur. Monofysiterna påstod att Kristus har en enda (gudomlig) natur, medan de ortodoxa hävdade att Jesus Kristus har två naturer (en gudomlig och en mänsklig) i en gudomlig person. När de två sidorna inte kunde enas föreslog patriarken Anatolius av Konstantinopel att beslutet skulle underställas den Helige Ande via den undergörande Heliga Martyren Eufemia.

De båda fraktionerna skrev ner sina trosbekännelser på olika skriftrullar och förseglade dem med sina sigill. De öppnade Sankta Eufemias grift och placerade båda rullarna på hennes bröst i kistan. Sedan förseglades kistan i närvaro av kejsar Marcianus med det kejserliga sigillet och vakter placerades vid graven för att vaka över den i tre dagar. Efter tre dagar öppnade patriarken och kejsaren graven igen i närvaro av konciliet. Sankta Eufemia höll då rullen med den ortodoxa bekännelsen i sin högra hand och den andra rullen låg vid hennes fötter. Sankta Eufemia höjde sin hand och räckte skrivrullen till patriarken. Efter detta mirakel accepterade många av de tveksamma den ortodoxa trosbekännelsen. De som förblev obstinata fördömdes och bannlystes.

Olga, Oili (smeknamn för Olga) och Helga syftar på [WikiSve]Olga av Kiev[/WikiSve]. Hon var gift med storfurst Igor av Kiev. Efter hans död regerade Olga och blev kristen. Enligt legenden reste hon till Konstantinopel för att mottaga det heliga dopet. Kejsaren som såg både hennes yttre skönhet och hennes inre storhet bad henne att gifta sig med honom. Hon svarade att hon inte kunde göra detta innan hon var döpt. Hon bad honom att bli hennes gudfar vid dopfunten. Efter dopet upprepade kejsaren sitt frieri. Hon svarade att han nu var hennes far, och inte ens bland hedningarna gifte sig en man med sin dotter. Kejsaren accepterade att hon överlistat honom och sände henne tillbaka till Kiev med präster, heliga texter och ikoner. Hon avled fridfullt 11 juli 969.

Norska almanackan: Kjell, Kjetil


Här sjunger en mycket ung Carola från 1980 Taubesångerna Brevet från Ellinor och Ellinor dansar:


Pappa, kom hem!
För vi längtar efter dig!
Kom innan sommar'n
är slut, lilla pappa!
Åskan har gått,
och om kvällen blir det mörkt,
stjärnorna syns nu
på himlen igen

Allt jag vill ha
är ett halsband av korall,
ingenting annat,
det kostar för mycket.

På våran tomt
är det nu så mycket bär,
och fullt med ungar
har fåglarna där.

----
Får jag lov, lilla pappa,
du lovade mig en dans!
Får jag lov, vill du dansa med mig?
Ingen för som du gör,
så'n dansör som du, pappa,
det finner man ingenstans.

Vilken dag, vilken fest,
o, så lycklig jag är i kväll!
Hör fiolernas susande sång!
Jag blir yr
men du styr.
Har du märkt att min klänning är lång?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-07 0:52:09

12 juli har Herman och Hermine namnsdag.

Herman kommer av det fornhögtyska Heriman, sammansatt av heri (här, dvs krigshär) och man (man). Äldsta belägg i Sverige 1250. Det blev ett vanligt namn, kanske pga likheten med det fornsvenska Härmund som trängdes ut av Herman. I Tyskland blev Hermann populärt på nytt efter Goethes diktverk Hermann und Dorothea (1797). Namnet blev också populärt i Danmark och Sverige under 1800-talet. Under större delen av 1900-talet var Herman omodernt.

Hermine, en fransk och tysk feminin form av Herman. Namnet introducerades i svenskt namnskick på 1800-talet. Det har aldrig varit vanligt och är i dag mycket ovanligt.

Berömda personer:
Herman Bang, dansk författare
Hermann Hesse, tysk-schweizisk författare och nobelpristagare
Herman Lindqvist, författare och populärhistoriker
Herman Lindqvist, konstnär
Herman Oldenberg, tysk professor i indologi
Hermine av Schönaich-Carolath, gift med kejsar Wilhelm II av Tyskland
Hermine Demoriane, fransk sångerska
Hermine ”Miep” Gies, hjälpte Anne Frank och hennes familj att gömma sig för tyskarna

Dagens ursprungliga helgonnamn var Hermagoras ([WikiEng]Hermagoras of Aquileia[/WikiEng]) efter en italiensk biskop och martyr. År 1765 ersattes Hermagoras av Herman. I trenamnslängden 1986 tillkom Hanne och Hermine. 1993 utgick Hanne ur namnlängden.


Finländska almanackan
Finska: Hermanni, Herkko, Herman
Svenska: Herman
Samiska: Herko
Ortodoxa: Kauko, Ilari, Mikael, Veronika

Kauko är ett mansnamn som betyder ”långtifrån”. Vet inte vilket helgon det syftar på, om inte på Sankt Proclus nedan.

Ilari syftar på Sankt Hilarion.
Hilarion och Proclus kom från byn Kallippi nära Ancyra (dagens Ankara). De led bägge martyrdöden under kejsar [WikiSve]Trajanus[/WikiSve] regeringstid (98-117). Proclus torterades för sin kristna tro och fördes sedan utanför staden för att bindas fast vid en pelare och skjutas ihjäl med pilar. På vägen mötte de Hilarion, som var Proclus nevö. Hilarion omfamnade gråtande Proclus och bekände att han också var kristen. Soldaterna grep Hilarion och kastade honom i fängelse. Även Hilarion dömdes till döden. De band hans händer, drog honom i fötterna genom staden och halshögg honom sedan. Kristna begravde dem i samma grav.

Mikael syftar på Sankt [WikiEng]Michael Maleinos[/WikiEng] (894-963), bysantinsk munk och klostergrundare.

Veronika syftar på [WikiSve]Sankta Veronica[/WikiSve]. Enligt traditionen var Veronica den kvinna vars blodgång botades när hon rörde vid Jesu mantel (Matt 9:20, Luk 8:43-48). Enligt legenden var hon också den kvinna som torkade av Jesu ansikte när han släpade på korset, och hans ansikte avtecknade sig därför på hennes svetteduk.

Norska almanackan: Eldar, Elias
Eldar är ett mansnamn, sammansatt av eld (eld) och herr (här).


Här sjunger engelska popgruppen Herman's Hermits sin hit No milk today (1966):


No milk today, my love has gone away
The bottle stands forlorn, a symbol of the dawn
No milk today, it seems a common sight
But people passing by don't know the reason why

How could they know just what this message means
The end of my hopes, the end of all my dreams
How could they know the palace there had been
Behind the door where my love reigned as queen

No milk today, it wasn't always so
The company was gay, we'd turn night into day
But all that's left is a place dark and lonely
A terraced house in a mean street back of town
Becomes a shrine when I think of you only
Just two up two down
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-08 0:08:11

13 juli har Joel och Judit namnsdag

Joel kommer av det hebreiska Jahuel, som betyder ”Jahve är Gud”. Joel var en av profeterna i Gamla Testamentet. Äldsta belägg i Sverige 1584. På 1980- och 90-talen blev Joel ett modenamn, och Joel är nummer 56 för nyfödda pojkar 2009.

Judit eller Judith kommer av det hebreiska Jehudit, som betyder ”kvinna från Judeen”. Judeen (Yəhuda) i sin tur betyder ”lovad, prisad”, varför även Judit kan anses betyda samma sak. Judit nämns som Esaus hustru i Gamla Testamentet, men är mer känd från den apokryfiska [WikiSve]Judits bok[/WikiSve]. Äldsta svenska belägg är 1500. I motsats till Joel är Judit ovanligt idag.

Berömda personer:
Joel Berglund, operasångare
Joe Hill, född Joel Hägglund, syndikalist och protestsångare
Joel Kinnaman, skådespelare
Judith Hollander, regissör
Judit Kerr, tysk-brittisk författarae
Judith Leyster, nederländsk konstnär

Joel har varit dagens namn sedan 1700. I trenamnslängden 1986 tillkom två obesläktade Jo-namn: Joar och Jorunn. 1993 flyttades Joar, och Jorunn utgick ur almanackan. I stället flyttades Judit dit. (Judit har tidigare funnit i almanackan 10 december men 1901 ansågs tydligen namnet för gammalmodigt och utgick helt. 1986 återinfördes det på 2 september.)


Finländska almanackan
Finska: Joel, Ilari, Lari
Svenska: Joel
Samiska: Lárá, Joel
Ortodoxa: Kauri, Teppo, Teppana, Tapani

Ilari och Lari är alltså former av Hilarius och Hilarion.

Kauri är en karelsk form av Gabriel och syftar på ärkeängeln Gabriel.

Teppo/Teppana/Tapani är finska former av Stefan och syftar på Sankt Stefanus av Sankt Sabbas kloster ([WikiEng]Saint Stephen the Sabaite[/WikiEng]), 725-796.
Stefanus var nevö till Sankt [WikiSve]Johannes av Damaskus[/WikiSve]. Redan som tioåring inträdde han i Sankt Sabbas kloster ([WikiEng]Mar Saba[/WikiEng]) och tillbringade hela sitt liv där förutom de gånger han drog sig tillbaka till ensamheten i öknen. Stefanus helade sjuka, drev ut demoner och läste tankarna hos dem som kom till honom för rådgivning.

Norska almanackan: Melissa, Mia, Mildrid
Mildrid kommer av det fornengelska Mildþryð, sammansatt av milde (mild) och þryð (styrka). Sankta [WikiEng]Mildthryth[/WikiEng] firas den 13 juli i den katolska helgonkalendern.


Här sjunger Joel Alme The Queen's Corner:


She was heaven when i met her
but she was hell when i came asking for more
i'd say my clothes just keeps me warmer than you babe
and I fell shaking on the floor

cause i've never met a girl like that
cause i've never loved a girl like that
makes your life shine so bright and clear
but i wish i never held her dear
never held her dear
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-09 16:18:53

14 juli har Folke namnsdag.

Folke är ett nordiskt namn, en kortform av namn som börjar på Folk-(t ex Folkmar). Ordet folk betyder ”människoskara”, men Folke kan också komma av det fornnordiska fylkir som betyder hövding. Folke var ett stormansnamn under medeltiden. Enligt traditionen var folkungaättens stamfar Folke Filbyter (vad ”filbyter” betyder vill man inte veta). Folke var populärt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Berömda personer:
Folke jarl (död 1210)
Folke Bensow, arkitekt
Folke Bernadotte (1895-1948), rödakorsledare, diplomat
Folke Mellvig, författare
Folke Rydén, journalist och dokumentärflmare

Det ursprungliga helgonnamnet denna dag var Fokas efter en biskop som led martyrdöden ca år 100. 1901 ersattes Fokas av Folke. I trenamnslängden 1986 tillkom de fornnordiska Fale (mansnamn) och Fylgia (kvinnonamn). 1993 utgick både Fale och Fylgia och ersattes av ett annat fornnordiskt namn, Odd. 2001 utgick även Odd, och Folke är dagens enda namn igen.


Finländska almanackan
Finska: Aliisa, Alisa
Svenska: Alice
Samiska: Aliissá
Ortodoxa: Aki, Eeli

Aki syftar på [WikiSve]Sankt Aquila[/WikiSve]
Sankt Aquila räknas till en av de 70 lärjungarna. Han levde i staden Rom med sin hustru Priscilla. Under kejsar Claudius fördrevs alla judar från Rom så Aquila och hans hustru tvingades flytta och de slog sig ner i Korint. Sankt Paulus anlände dit för att predika evangeliet. Han döpte Aquila och Priscilla och flyttade in i Aquilas hus och tillverkade tält tillsammans med honom. Detta omnämns i Apostlagärningarna 18:2-3. De följde med honom till Efesos. Paulus instruerade dem att fortsätta att predika evangelium där, medan Paulus själv fortsatte till Jerusalem.

De omnämns av Paulus i Romarbrevet 16:3-4.
Paulus utnämnde Aquila till biskop i Asien. Aquila omvände hedningar, stöttade nyomvända i deras tro, utnämnde präster och förstörde avgudar. Priscilla bistod honom ständigt i detta arbete. Aquila och Priscilla dödades av hedningar.

Eeli syftar på Sankt Ellius
Sankt Ellius (eller Hellius) levde på 300-talet. Han sändes till ett kloster redan som barn. Som vuxen flyttade han ut till den egyptiska öknen och utvecklade sina andliga färdigheter. Han undfick gåvan att se klart (klärvoajans). Han kunde också kontrollera de vilda djuren. Änglar gav honom mat. En novis från klostret Ellius besökte ibland bad att få följa med honom till öknen. Ellius varnade honom för arbetet, umbärandena och frestelserna men novisen bad så brinnande att han tog honom med. Första natten upplevde novisen fasansfulla syner och sprang skräckslagen till Ellius. Munken lugnade honom och befallde honom att återvända till sin grotta. Han lovade novisen att han inte skulle störas av dessa syner mer. Novisen litade på helgonets ord och återvände till ensamheten i sin grotta. Han uppnådde sedan sådan fulländning att han i likhet med sin lärare Ellius mottog mat från änglarna. Ellius inträdde i himlen vid hög ålder.


Norska almanackan: Solfrid, Solrun
Solfrid är ett kvinnonamn, skapat i fornnordisk stil, där sol kan syfta på ”sol” eller på det fornnordiska sǫl (sal, hus) och efterleden frid betyder "skön, älskad". Solrun är troligen ett riktigt fornnordiskt kvinnonamn. Efterleden run betyder ”hemlig (visdom)”.

Här spelar Tvärdraget Fulaschottis av Folke Jönsson:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-11 16:37:48

15 juli har Ragnhild och Ragnvald namnsdag.

Ragnhild är ett fornnordiskt namn, som förekommer på runstenar, tex: ”Ragnhild och Ulfhild lät (resa) stenen efter sin fader och broder” (U214). Namnet är sammansatt av ragn (gudamakter; råd, beslut) och hildr (strid). Senare fortlevde namnet i dialektala former (som Rangela) men under den nordiska renässansen på 1800-talet blev den ursprungliga formen populär igen. Ragna och Ragni är vanliga kortformer. Nuförtiden är inte namnet populärt för nyfödda. De senaste åren har ingen flicka fått det som tilltalsnamn.

Ragnvald är också ett fornnordiskt namn, som också förekommer på runstenar, t ex: ”Ragnvald lät rista runorna efter Fastvi sin moder, Önams dotter, hon dog i Ed. Gud hjälpe hennes ande” (U112). Efterleden ”vald” kommer av fornnordiska valdr som betyder ”härskare”. Namnet levde kvar i dialektala former som Ravel, t ex i Ravel Barkares skål, Sveriges äldsta kända dryckesvisa. Precis som Ragnhild återkom namnet i sin ursprungliga form under den nordiska namnrenäassansen. Men namnet var vanligare i Norge, och är nu mycket ovanligt i Sverige.

Berömda personer:
Sankta Ragnhild, skyddshelgon för Söderköping och Södertälje
Ragnhild Jølsen, norsk författare
Ragnhild Nilstun, norsk författare
Ragnvald Knaphövde, tronpretendent, ihjälslagen på 1120-talet
Ragnvald Ulfsson den gamle, storman på 1000-talet
Ragnvald Blix, norsk satirtecknare

Det ursprungliga namnet på dagen var [WikiSve]Apostlarnas delning[/WikiSve] (Divisio apostolorum). 1901 ersattes det av Ragnhild. I trenamnslängden tillkom Ragni och Runo. 1993 utgick Ragni och Runo ur almanackan, och Ragnvald kom i stället.


Finländska almanackan
Finska: Rauni, Rauna
Svenska: Ragnhild, Ragna, Ragni
Samiska: Rávdná
Ortodoxa: Kerkko, Jutta, Vladimir

Rauni, Rauna och Rávdná är alla former av Ragnhild.

Kerkko är ett mansnamn som betyder trädskott. Här syftar det på Cyricus, och Jutta (en form av Judith) syftar på hans mor Julita ([WikiEng]Quiricus and Julietta[/WikiEng]).

Julita blev tidigt änka med ett nyfött barn. Hon bodde i staden Iconium i Lycaonia. Julita var en mycket from kristen och lärde sin lille son att be. När Diokletianus inledde förföljelserna av kristna flydde Julita med sin son till först Seeucid och sedan till Tarsus, men det var inte bättre där. Julita greps och fördes inför rätta. När Julita modigt bekände sin tro tog domaren barnet i sina armar för att få henne att svikta. Men Cyricus skrek ”jag är kristen, jag vill gå till mamma! Och rev domaren. Domaren blev rasande, kastade barnet till marken och sparkade det så Cyricus rullade ner för stentrapporna och uppgav sin oskyldiga själ till Gud. Julita tackade Gud för att hennes son varit värdig att bli martyr. Efter tortyr halshöggs Julita.

Vladimir syftar på storfurst [WikiSve]Vladimir I av Kiev[/WikiSve], upplysare av Ryssland (död 1015).

Hans farmor drottning Olga hade varit kristen men hans far Svyatoslav var hedning. Prins Vladimir växte upp i den tron. Men som vuxen sökte han efter något mer och skickade ut sändebud som skulle studera judendomen, islam, romersk katolicism och ortodoxin. Sändebuden som varit på gudstjänst i Hagia Sofia i Bysans berättade: ”Vi visste inte om vi var i himlen eller på jorden.” Vladimir beslöt sig för den ortodoxa kristendomen.

Vladimir lät döpa sig i Cherson 988 och fick i dopet namnet Vasilij. Han gifte sig med kejsarens syster Anna av Bysans och återvände hem med ett följe av präster från Bysans. Han förstörde avgudar, kristnade folket och ändrade lagen så den överensstämde med kristendomen.

Norska almanackan: Oddmund, Oddrun
Mansnamnet Oddmund består av odd (spjutspets, udd) och mundr (beskyddare). Kvinnonamnet Oddrun består av odd och rún (dold, hemlig). Det finns ett diktverk som heter Oddrúnargrátr (i den [WikiSve]Poetiska Eddan[/WikiSve]) från 1000-talet där Oddrun sörjer över den döde Gunnar.


Här spelar Ragnhild Hemsing fiol och bandet Westlife sjunger You raise me up:


When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-13 1:56:13

16 juli har Reinhold och Reine namnsdag.

Reinhold kommer av det fornhögtyska Raginald, sammansatt av ragin (råd, beslut) och wald (härskare). Namnet är besläktat med gårdagens nordiska Ragnvald och även med det engelska Ronald. Efterleden hold i den nutida formen Reinhold har sedan tolkats som adjektivet hold (huld, trofast). Äldsta belägg i Sverige 1460 (då stavat Reynoldh). Under 1900-talets första decennier var namnet som mest populärt. Men sedan dess har populariteten gått ner.

Reine är en svensk kortform av Reinhold och Reinhard. Äldsta belägg 1904. Det är färre totalt som har namnet Reine än Reinhold, men det är fler som har det som tilltalsnamn.

Berömda personer:
Reinhold Ljunggren, konstnär
Reinhold Svensson, jazzpianist
Reinhold Rademacher, industriman från Livland, kallad av Karl X Gustav till Sverige
Reine Brynolfsson, skådespelare
Reine Fiske, gitarrist
Reine Wisell, racerförare

Det ursprungliga helgonnamnet denna dag var [WikiEng]Reineldis[/WikiEng], ett kvinnligt helgon från Brabant. På 1600-talet förekom även Susanna. 1706 flyttades Susanna. 1795 utgick Reineldis, och ersattes av Reinhold. I trenamnslängden 1986 tillkom Reine och Reino (en finsk kortform av Reinhold). 1993 utgick Reino.


Finländska almanackan
Finska: Reino (finsk kortform av Reinhold)
Svenska: Reinhold
Samiska: Reaidnu (samisk form av Reinhold)
Ortodoxa: Teino, Aila, Aili

Teino syftar troligen på martyren Athenogenes, biskop av Herakleopolis (död 311).
Athenogenes och hans tio lärjungar led för Kristus under förföljelserna i staden [WikiSve]Sebaste[/WikiSve] i Kappadokien. Guvernören Philomachos anordnade en stor festival till gudarnas ära och anmodade stadens invånare att offra till gudarna. De flesta av invånarna var kristna och vägrade att delta i denna ogudaktiga fest. Soldaterna fick order att döda de som vägrade, och många kristna fick martyrkrona.

Det kom till guvernörens kännedom att kristendomen spreds på grund av biskop Athenogenes predikningar. Soldaterna fick order om att gripa Athenogenes. Biskopen och tio av hans lärjungar bodde i ett litet kloster utanför staden. Soldaterna hittade inte biskopen där så de grep hans tio lärjungar i stället. Guvernören beordrade att de skulle fängslas med kedjor och kastas i fängelse.

Biskop Athenogenes kom då själv till Sebaste för att informera domaren om att de fängslat fel personer. Då blev han också kastad i fängelse. Vid rättegången förklarade alla att de var kristna och vägrade offra till avgudar. Efter hård tortyr blev lärjungarna halshuggna. Efter avrättningen fortsatte bödlarna att tortera biskopen. Styrkt av Herren genomgick biskopen tortyren med värdighet. Hans sista önskan var att bli avrättad i klostret. Där prisade han Gud och hörde Herrens röst ”Idag ska du vara med mig i paradiset”. Martyren böjde sedan villigt sin nacke för svärdet.

Aila (finskt kvinnonamn) och Aili (samiskt kvinnonamn) syftar troligen på martyren Alevtina (död 308).
Martyrerna Alevtina, Paul och Chione var från Egypten. Under förföljelserna mot de kristna under kejsar [WikiSve]Maximianus[/WikiSve] togs de till Caesarea i Palestina. De bekände utan fruktan sin kristna tro. Systrarna Alevtina och Chione brändes ihjäl medan Paulus halshöggs.

Norska almanackan: Sanne, Susanne


Här kommer Russian Sailor’s Dance av Reinhold Glière:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-09-17 1:44:58

17 juli har Bruno namnsdag.

Bruno är en latiniserad form av det fornlågtyska brun (som betyder just ”brun”). Brun var ett vanligt mansnamn i norra Tyskland under tidig medeltid, kanske för brunögda pojkar. Helgonet [WikiSve]Bruno av Köln[/WikiSve] (1030-1101), grundare av kartusianorden, gjorde att namnet spreds än mer. Eftersom Sankt Bruno dog 6 oktober var Bruno dagens namn 6 oktober till 1901. Äldsta belägg av Bruno som förnamn i Sverige är 1757. Namnet var som populärast under 1920- och 30-talen.

Berömda personer:
Bruno Glenmark, musiker
Bruno Kreisky, förbundskansler i Österrike 1970-83
Bruno Liljefors, konstnär
Bruno Wintzell, sångare
Bruno K. Öijer, poet

Det ursprungliga helgonnamnet denna dag var [WikiSve]Alexius[/WikiSve]. 1901 byttes namnet ut mot formen Alexis, som var vanligare i Sverige. I trenamnslängden 1986 tillkom Alex och Alice. 1993 flyttades Alex och utgick senare ur namnlängden. 2001 flyttades Alexis och Alice, och Bruno infördes i stället.


Finländska almanackan
Finska: Ossi, Ossian
Svenska: Ossian
Samiska: Ahkejuoksa (mansnamn med okänd betydelse)
Ortodoxa: Marina, Marketta, Maarit, Arho, Reetta, Reeta

Marketta/Maarit/Reetta/Reeta (alla finska former av Margareta) och Marina syftar på [WikiSve]Sankta Margareta[/WikiSve] (Marina) av Antiokia i Pisidien (död 270).

Så lyder legenden: Margareta föddes som dotter till hedniska föräldrar. När hon var 12 år dog hennes mor och hon togs om hand av en kristen kvinna som berättade om Kristus och Evangeliet. Hon fylldes med kärlek till Kristus och vigde sitt liv till att tjäna Honom. När hennes far fick veta detta blev han rasande och gjorde henne arvlös. 15 år gammal fördes hon inför guvernören Olymbrius, som först önskade gifta sig med henne. När hon vägrade, befallde han henne att offra till gudarna. När hon vägrade även detta, blev hon torterad och slutligen halshuggen. Medan hon var i fängelset plågades hon av demoner (bl.a. i form av en drake), men hon drev bort dem med sina böner. Hon är därför skyddshelgon mot djävulsk besatthet. Hon är också skyddshelgon för ammande och havande kvinnor, mot ofruktsamhet och anropas vid åskväder (som ansågs vara en drakes verk).

Arho är en finsk form av det grekiska Archippos, men här syftas troligen på Sankt Irenarchus, abbot av Solovki (död 1628).
Irenarchus blev abbot för Solovkiklostret ([WikiEng]Solovetsky Monastery[/WikiEng]) 1614. Under den tiden hade Solovkiklostret stor betydelse i försvaret av norra Ryssland mot Sverige och Danmark. Abboten förstärkte klostrets säkerhet, med en stenmur, torn och djupa diken. Abboten förstärkte också klostret andligen. Med hans välsignelse och hjälp grundade Sankt Eleazar ett kloster på Anzerskön. Sina sista två år tillbringade Irenarchus i tyst bön.


Norska almanackan: Guttorm, Gorm
Guttorm är ett fornnordiskt mansnamn, sammansatt av guð (gudar) och þormr (värna). Gorm är en dansk kortform av namnet.

Här sjunger Glenmarks (med Ann-Louise Hansson och maken Bruno Glenmark) I annorlunda land från 1974:

Alien
Moderator
 
Inlägg: 47637
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Intressanta intressen



Logga in