Namnsdagstråden del 2 (våren)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Inläggav Alien » 2010-05-12 12:17:03

15 april har Olivia och Oliver namnsdag.

Olivia är ett italienskt namn, som kommer från latinets oliva (olivträd). Namnet har nått Sverige via engelskan och var ett modenamn i slutet av 1800-talet. I slutet av 1900-talet blev det modernt igen. 2009 var Olivia nr 17 bland de popläraste namnen för nyfödda flickkor.

Oliver är ett engelskt namn, som närmast kommer från franskans Olivier. Sedan är det oklart varifrån Olivier kommer. En teori säger att det kommer från latinets släktnamn Olivarius (olivodlare). En annan att det kommer från det fornnordiska Áleifr, dvs Olof (förfädernas arvinge). En tredje att det kommer från det germanska Aflheri (alvkrigare eller Wolfheri (vargkrigare). Liksom Olivia blev namnet populärt under 1990-talet, och var 2009 det 7:e populäraste namnet för nyfödda pojkar.

Berömda personer:
Olivia de Havilland, amerikansk skådespelerska
Olivia Hussey, argentinsk-brittisk skådespelerska
Olivia Manning, brittisk författare
Olivia Newton-John, australisk skådespelerska och popsångerska

Oliver Cromwell, regent i England
Oliver Goldsmith, brittisk författare
Oliver Hardy, amerikansk skådespelare
Oliver Stone, amerikansk filmregissör

Före 1901 var dagens namn Olympias (Olympades) efter en martyr i Persien. 1901 utgick Olympias och ersattes av Olivia. I trenamnslängden fick Olivia dela dag med Oliver och Ove. 1993 flyttades det helt obesläktade namnet Ove.


Finländska almanackan
Finska: Linda, Tuomi
Svenska: Linda, Linn
Samiska: Lindá
Ortodoxa: Ari, Rohkima, Runo

Tuomi är en finsk form av Thomas.

Ari syftar på Sankt Aristarchus ([WikiEng]Aristarchus of Thessalonica[/WikiEng]), som var en av de 70 apostlarna, som Jesus Kristus sände ut för att sprida evangeliet (Lukas 10:1-24). Aristarchus var medarbetare till apostlen Paulus och följde honom på hans resor. Han blev biskop av Apamea i Syrien. Hans namn nämns flera gånger i Apostlagärningarna (19:29, 20:4, 27:2) och i Pauli brev (Kolosserbrevet 4:10, Filemonbrevet 1:24).

Runo är ett mansnamn som betyder ”dikt”. Rohkima vet jag inte alls vad det är. Det enda helgon som jag tycker passar in är den irländske abboten [WikiEng]Ruadán of Lorrha[/WikiEng], som anges ha 5 eller 15 april som minnesdag. Problemet är att han känns mer katolsk än ortodox.

Norska almanackan: Oda, Odin, Odd
Oda är ett kvinnonamn (se Ottilia 9 april). De andra är mansnamn. Odd är ett fornnordiskt namn som betyder ”pilspets”.


Här sjunger Oliver Good morning starshine från musikalen Hair:



Good morning starshine
The earth says hello
You twinkle above us
We twinkle below

Good morning starshine
You lead us along
My love and me as we sing
Our early morning singing song

Gliddy gloop gloopy Nibby nobby nooby La la la lo lo
Sabba sibby sabba Nooby abba dabba Le le lo lo
dooby ooby walla dooby abba dabba
Early morning singing song

Good morning starshine
There's love in your skies
reflecting the sunlight
in my lover’s eyes

Good morning starshine
so happy to be
My love and me, as we sing
Our early morning singing song
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-14 16:11:36

16 april har Patrik och Patricia namnsdag.

Patrik kommer från engelskans Patrick, som i sin tur härstammar från latinets Patricius (adelsman). Den person som gjort namnet populärt är [WikiEng]Saint Patrick[/WikiEng], det irländska helgonet. Namnet infördes i Sverige genom den skotske militären Patrick Ruthven och andra inflyttade skottar. Äldsta belägg i Sverige 1622. På 1960-talet blev Patrik ett modenamn och populariteten nådde sin kulmen under 1970- och 80-talen.

Patricia är en feminin form av Patricius. Även detta namn har nått Sverige via engelskan. Äldsta belägg i Sverige är 1838. Namnet var länge ovanligt men blev ett modenamn i slutet av 1900-talet. Namnet är dock mycket ovanligare än Patrik.

Berömda personer:
Patrik Isaksson, låtskrivare och musiker
Patrik Sjöberg, höjdhoppare
Patrick Süskind, tysk författare
Patrick Swayze, amerikansk skådespelare
Patrick White, australisk författare, nobelpristagare i litteratur

Patricia Arquette, amerikansk skådespelerska
Patricia Cornwell, amerikansk kriminalförfattare
Patricia Highsmith, amerikansk författare
Patricia Kaas, fransk sångerska
Patricia ”Patti” Smith, amerikansk rocksångerska

Allra tidigast var dagens namn [WikiEng]Paternus[/WikiEng], efter en fransk biskop. 1766 utgick Paternus och ersattes av ett annat namn som också börjar på ”pat”: Patrik. I trenamnslängden 1986 fick Patrik dela dag med Patricia och Percy. 1993 flyttades Percy och utgick senare ut almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Jalo, Patrik
Svenska: Patrik, Patricia
Samiska: Bijáš
Ortodoxa: Irina, Irinja, Irja, Rauha, Lempi, Leonid, Heini, Aliisa

Jalo är ett mansnamn och betyder ”ädel, högsint”.

Irina, Irinja, Irja och Rauha syftar på martyren Irene. (Rauha betyder ”fred” liksom Irene.) Lempi syftar på Agape (båda namnen betyder ”kärlek”). Systrarna Agape, Irene och Chionia från Thessaloniki led martyrdöden ca 304. ([WikiEng]Agape, Chionia, and Irene[/WikiEng])

Leonid syftar på martyren Leonidas från Korint som led martyrdöden 258. Enligt legenden kastades flera martyrer i sjön men drunknade inte utan gick på vattnet som på land, sjungande psalmer. Då hämtades de upp på ett skepp, stenar bands runt deras halsar och så kastades de i igen, och denna gång drunknade de.

Aliisa syfter troligen på Kalisa, en av martyrerna som dog tillsammans med Leonidas. Vad Heini (en form av Henrik) syftar på vet jag inte.

Norska almanackan: Magnus, Mons
Mons är liksom Måns en förkortad variant av Magnus.


Här sjunger Patrik Isaksson sin sång Du får göra som du vill:


Vad hade du väntat med livet som varit,
Du letade länge utan att se.
Förlåt för min rädsla, förlåt för min godhet,
Jag borde satt gränser, det vet jag så väl.

Du får göra som du vill,
Men aldrig förråda den,
Som lever inpå din själ.
Du får göra som du vill,
Men aldrig förråda den,
Som bryr sig...

Dagar du hade med vänner omkring dig,
Du minns det med glädje, du minns det med sorg.
För när du försvann och gick bort dig I natten,
Vi hade på känn vi som följde på håll.

Allt du försakat, hur du nu levde,
I världar av smärta, i rum utan ljus.
Nåt borde sagt dig, hur mycket mera
Av kärlek du missat, i rädsla för svek.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-16 2:33:11

17 april har Elias och Elis namnsdag.

Elias kommer av det hebreiska Eiljah (Jahve är Gud). Profeten Elia i GT far upp till himlen i en vagn av eld, skildrat av Karlfeldt i Elie himmelsfärd. På grekiska blev namnet Helias (jämför solguden Helios). I Rom blev namnet Elias. Elias förekom i Sverige på 1200-talaet. Det finns i almanackan till minne av profeten, tidigare 20 juli. Elias har blivit ett modenamn de senaste åren och var nr 2 bland de populäraste namnen för nyfödda pojkar 2009.

Elis är en försvenskad form av Elias. Den formen har förekommit sedan 1700-talet och varit särskilt populär i Dalarna och Värmland. Även Elis har blivit populärare, dock inte lika populärt som Elias. 2009 var namnet nr 83 för nyfödda pojkar.

Berömda personer:
Elias Canetti, nobelpristagare i litteratur
Elias Khoury, libanesisk författare
Elias Lönnrot, finländsk språkforskare
Elias Martin, målare
Elis Eriksson, möbelsnickare, berömd för sin slagfärdighet, ”Elis i Taserud”
Elis Eriksson, konstnär, den förres son
Elis Sidenbladh, geolog

Under 1600-talet var Rudolf tidvis dagens namn, men fr o m 1701 blev det Elias. I trenamnslängden. 1986 fick Elias dela dagen med Elis och Elise. 1993 flyttades Elise.


Finländska almanackan
Finska: Otto
Svenska: Otto
Samiska: Otto
Ortodoxa: Simeoni, Simana, Aake, Sosima

Simeoni och Simana (båda är mansnamn) syftar på martyren Simeon ([WikiEng]Shemon Bar Sabbae[/WikiEng]), biskop i städerna Selucia och Ctesiphon i Persien (död 343). Kung [WikiEng]Shapur II[/WikiEng] hade påverkats av [WikiSve]zoroastriska[/WikiSve] trollkarlar, som var avundsjuka över framväxten av den kristna tron. Kungen var redan missnöjd med biskopen, eftersom kungens eunuck Ustazan hade bekänt sin kristna tro, därtill manad av biskopen. Ustazan blev då avrättad. På långfredagen dräptes Simeon tillsamans med ett hundratal andra kyrkotjänare. Simeon manade alla till gott mod och blev själv dräpt som siste man.

Aake är en finsk form av Agaton eller Arne men syftar här på Sankt Acacius, biskop av Melitene (död 435). Acacius föddes i en from familj i Melitene i Armenien. Hans föräldrar hade bett om en son och lovat tillägna honom Gud. Därför skickades han till biskop Ostrychius för att tjäna kyrkan. Biskopen vigde honom först till diakon och sedan till präst. Efter biskopens död upphöjdes Acacius till biskopstronen. År 431 deltog han i det ekunemiska konciliet i Efesos ([WikiEng]Third Ecumenical Council[/WikiEng]) och där försvarade han den ortodoxa läran om Frälsarens två naturer och att jungfru Maria var Theotokos (Gudamodern).

Sosima syfter på Sankt Zosimas, prior för Solovkiklostret ([WikiEng]Solovetsky Monastery[/WikiEng]).
Han föddes i Novgorods församling, nära Onegasjön. Efter sina föräldrars död skänkte han bort sina ägodelar och blev munk. Han sökte efter en enslig plats och reste till Vita sjön och där mötte han Sankt Herman, som berättade om den ensliga ön, där Herman och den nu avlidne Sankt Sabbatius tillbringat sex år. Omkring år 1436 anlände Herman och Zosimas till Solovkiöarna. Där fick Zosimas en vison av en vacker kyrka. Med sina egna händer byggde de celler och inhägnad och började bruka marken. En höst reste Herman till fastlandet för att att skaffa proviant. På grund av dåligt väder kunde han inte återvända. Zosimas tillbringade vintern ensam på ön. Han utkämpade många strider med demoner och hotades av svältdöden. Men du uppenbarade sig två änglar och gav honom bröd och olja. På våren återvände Herman med fiskaren Markus och förde med sig förnödenheter och fiskenät.

När fler eremiter samlats på ön konstruerade Zosimas en liten träkyrka, tillägnad Kristi förklaring, och ett refektorium På Zosimas önskan sändes en prior från Novgorod till det nya klostret med [WikiEng]Antimins[/WikiEng] till kyrkan. Men priorna från Novgorod klarade inte av det hårda livet i Solovki, och därför valde bröderna Zosimas till prior. 1465 lät han föra Sabbatius reliker till Solovki.

Klostret led av adelsmän som konfiskerade deras fiskefångster, och Zosimas tvingades resa till Novgorod för att söka hjälp från ärkebiskopen. Han fick då rådet att besöka adelsfamiljerna och be dem att inte låta klostret ruineras. Den rika och mäktiga Martha Boretskaja gav order om att Zosimas skulle kastas ut, men ångrade sig och inbjöd honom till ett mål mat. Vid måltiden såg han plötsligt sex av adelsmännen utan huvuden. Han berättade senare om det för sin lärjunge Daniel och förutsade dessa adelsmäns död. 1478 blev sex bojarer halshuggna under [WikiEng]Ivan III[/WikiEng]:s erövring av Novgorod. Zosimas förberedde sin grav där han sedan begravdes 17 april 1478. Zosimas är skyddspatron för biodlare och kallas ”Biodlaren”.

Norska almanackan: Elise, Elsa, Else


Här sjunger bandet Dispatch sången Elias:


Na Jesu atwanekwa tayesu falala he.
Na Jesu atwanekwa? tayesu falala he.
Tayesu falala he, falala he.
Tayesu falala he, falala he.
Na Jesu atwanekwa tayesu falala he.
Na Jesu atwanekwa tayesu falala he.
Tayesu falala he, falala he.
Tayesu falala he, falala he.
Kwaziwai? Kwaziwai?
Makasimba, ere?
Ndakasimba kana makasimbawo.
Ndakasimba, ndakasimba. Ndakasimba kana makasimbawo

You raise your head, beneath the sun
but your boys they lie so close to you
do you dare get up and wake the two
oh Elias, I see you there at work in the day time
do you think you could answer all the questions in the world
in just one word- I think you could

'cause if you die will I get word that your gone
or will I hear it in passing conversation
or will I stop short and fall to the ground
distance is short when your hand carries what your eye found

hold my hand just one more time
to see if you're really going to meet me
hold my hand just one more time
to see if you're really going to meet me
Honest and Manuel, well they're at school now
given the chance that their father's never seen
to see what's beyond section 17
and in ten years when you look back at your boys
well you know they've grown way taller than the tallest
sugar cane in the field

I see your wife she stands stooped over by the fire outside
and I see your boys and when they look up
you know I think they got their mother's eyes
'cause she looks so proud she looks so happy
she looks so proud she looks so happy
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-17 23:35:46

18 april har Valdemar och Volmar namnsdag.

Valdemar/Waldemar är en nordisk form av det ryska Vladimir (vlad = härska, mer = berömmelse, alltså styra med berömmelse. I ryskan har mir senare tolkas som det ryska ordet för ”fred”). Namnet har varit speciellt populärt i Danmark och burits av flera danska kungar. Tidigast belagt i Sverige 1240. Namnet har länge varit omodernt men 2009 fick 70 små pojkar det som tilltalsnamn, så det är på uppgång.

Volmar/Wolmar är antagligen en lågtysk variant av Valdemar. Äldsta belägg i Sverige 1517. Namnet är mycket ovanligt idag.

Berömda personer:
Valdemar Birgersson, svensk kung, störtad av sin bror Magnus Ladulås, dog i fängslad i Nyköpingshus
Valdemar Magnusson, son till Magnus Ladulås, tillfångatagen av sin bror kung Birger och lämnad att svälta ihjäl i Nyköpingshus ([WikiSve]Nyköpings gästabud[/WikiSve])
Valdemar (IV) Atterdag, dansk kung
Waldemar Hammenhög, författare
Staffan Valdemar Holm, regissör
Valdemar Nyman, finlandssvensk författare
Wolmar Wrangel, general, tjänade under Karl X Gustav och Karl XI
Wolmar Yxkull, hovmarskalk under Karl IX

Före 1901 var dagens namn Valerianus till minne av en romersk martyr (make till Sankta Cecilia och bror till Tiburtius). 1901 ersattes Valerianus av ett annat Val-namn: Valdemar. I trenamnslängden 1986 fick Valdemar dela dag med Valdis och Volmar. 1993 utgick Valdis ur namnlängden. Valdis är ett fornnordiskt kvinnonamn. Val kan komma från valdr (”härska”) men också från valr (”de dräpta”). Diserna var kvinnliga andeväsen i den fornnordiska mytologin.


Finländska almanackan
Finska: Valti, Valdemar
Svenska: Valdemar, Volmar
Samiska: Válde, Volbmar
Ortodoxa: Johannes, Juhani, Hannele, Hanni

Johannes och Juhani syftar på två helgon. Den ene är Sankt Johannes (död 820), lärjunge till Sankt Gregorius av [WikiSve]Decapolis[/WikiSve]. Under ikonoklasmens dagar hade han privilegiet att få bli torterad tillsammans med sin lärare Gregorius och [WikiEng]Joseph the Hymnographer[/WikiEng] för att försvara de heliga ikonerna. När Gregorius dött blev Johannes abbot i Decapolitklostret i Konstantinopel, men dog kort tid därefter. Joseph lät begrava honom nära Gregorius grav.

Den andre Johannes som åsyftas är Johannes av Ioannina (död 1526). Han flyttade till Konstantinopel för att arbeta som hantverkare. Efter den turkiska erövringen av Konstantinopel hade många kristna förnekat Kristus och blivit muslimer. Johannes talade med många av dem om Tron och kritiserade dem för deras svek mot Kristus. Några av dem fylldes av vrede och angav honom för myndigheterna med den falska anklagelsen att han tidigare blivit muslim och nu återvänt till kristendomen. Han kastades i fängelse och torterades. När han togs ut för att torteras igen på påskdagen sjöng han ”Kristus är uppstånden!” Han ropade till sina torterare: ”Sänd mig så snabbt som möjligt till det eviga livet. Jag är Kristi tjänare, jag följer Kristus och jag dör för Kristus på det att jag må leva med Honom.” Han halshöggs och huvudet och kroppen slängdes i elden.

Hannele och Hanni är former av kvinnonamnet Hanna, men jag vet inte vilket helgon som åsyftas.

Norska almanackan: Eilen, Eilert
Eilen är ett kvinnonamn, en form av Eilin, som kan vara en norsk form av Elin eller av Eileen. Eilert ett mansnamn, en norsk form av Eilhard som är en variant av Agilhard (spets, udd och hård).


Här sjunger Kim Larsen och Bellami Esprit De Valdemar:


Tante Lise hun er lige til at spise
ja misforstå mig bare bare hvis De gerne vil
det er ligesom jeg har det med John Price
men jeg tør ikke ligge maveskindet til

Hun står og vifter med et halsbånd
- Børge, så er det ud at gå tur!
men Børge han er ikke disponibel
han vil meget, meget hellere ha en lur

Så kan han ligge der og drømme sig tilbage
til krøllejern og Esprit De Valdemar
det var dengang man var permanentet
og gik på Wonder Bar
hvis man måtte for far

Som var herrefrisør med hår til følge
fik en førstepris allerede da han var sytten år
men så røg han på røven i en bølge
en dag da han passered Christiansborg
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-20 13:25:47

19 april har Olaus och Ola namnsdag.

Olaus är en latinsk form av det nordiska Olav/Olov som betyder ”förfädernas arvinge”. Olavus är en annan latinsk form. I Bohuslän förekom även formen Olagus. Olaus är ytterst ovanligt idag.

Ola är en skånsk och västsvensk form av Olav. Äldsta belägg 1530. Ola användes först i Skåne och i de västsvenska landskapen. Först under 1900-talet blev namnet allmänt i hela landet. Ole är en dansk form, och både Ola och Ole förekommer i Norge. Ola är så vanligt i Norge att Medelsvensson kallas Ola Nordmann där. På 1960- och 70-talen blev Ola ett modenamn i Sverige.

Berömda personer:
Olaus Petri, reformator och psalmdiktare
Olaus Magnus, katolsk präst och kartograf
Ola Billgren, konstnär
Ola Hansson, författare
Ola Magnell, musiker
Ola Rapace, skådespelare
Ola Salo, musiker
Ola Ullsten, fd partiledare och statsminister (fp)

Före 1700 var dagens namn tidvis Viktor. 1700 flyttades Bernhard (efter helgonet Bernhard av Clairvaux) dit. 1901 flyttades Bernhard tillbaka till 20 augusti (helgonets dödsdag) och i stället blev dagens namn Olavus Petri, eftersom hans dödsdag var 19 april. I trenamnslängden 1986 fick Olavus Petri dela namn med Olaus och Olavi (den finska formen av Olav). 1993 utgick både Olavus Petri och Olavi och ersattes av Ola.


Finländska almanackan
Finska: Pälvi, Pilvi
Svenska: Bernhard, Bernt
Samiska: Biejan
Ortodoxa: Johannes, Juhani, Juha, Nuutti

Pälvi och Pilvi är båda kvinnonamn från naturen. Pälvi betyder ”snöfri fläck”, och Pilvi betyder ”moln”.

Biejan är en variant av Biera, den samiska formen av Per och Petrus.

Johannes/Juhani/Juha syftar på Sankt Johannes från de gamla grottorna vid Chariton i Palestina (700-talet). Johannes reste runt till de heliga platserna i Mellanöstern och sökte vägledning från heliga män. Slutligen bosatt han sig som munk i de gamla grottorna tillhörande Sankt Charitons kloster (nära Bethlehem). Där tillbringade han sina resterande dagar i fasta, vaka och bön, berömd för sin fromhet.

Nuutti är den finska formen av Knut. Men kanske syftar det här på Sankt Nikeforos, abbot av Katabad. Nikeforos föddes i en rik familj i Konstantinopel. Efter föräldrarnas död skänkte Nikeforos sina pengar till de fattiga och for till Chalcedon i Bithynien och Sankt Andreas kloster, där han blev munk Det stränga kloserlivet behagade Nikeforus. Han blev snart känd för sin ovanliga iver i bön och arbete och sin uthållighet i asketism. Däför sände priorn honom till en fenicisk ö för att predika kristendom. Han blev abbot för ett kloster tillägnat den heliga Gudamodern. Nikeforos levde på ön i 33 år och omvände många hedningar. En kyrka byggdes. När han kände döden nalkas lät han sig bäras ombord på ettskepp och sade till kaptenen: ”Jag går till Herren, men för min kropp till Sankt Andreaskloster i Chalcedon”. Och så skedde också.

Norska almanackan: Arnfinn, Arnstein
Båda är mansnamn. Arnfinn är sammansatt av arn (örn) och finnr (same), Arnstein av arn och stein (sten).


Här sjunger Ola Magnell sin Påtalåten från 70-talet (det var tider det!):


Du har känslan men inte rätta viljan
Att sitta ner och hitta på en visa så fin
Märren ränner hän i sken över tiljan
Bonden studsar upp i sin nya slåttermaskin
Kul, kul, inte sant, men inget intressant
Kommer från din skvatt galna höstack är det sagt
Men fastän stupet är brant så klarar du galant
Språnget över detta jättelika schakt och nätters lätta takt

Men din mamma hon tycker att du slarvar
När du sätter dej och gnolar på en töntig melodi
Gubben far går på åkern och harvar
Han har en rågrak och mustig terminologi
Men jag, jag tycker för min del att det inte är stort fel
I att vara lite vilsen i vår nya sköna värld
Många liv står på spel och vill du va hel
Får du sluta kuta runt och snacka strunt och hålla tunt om vad du lärt

Bror står i jorden och påtar
Han tittar upp mot skyn, det ser ut att bli blött
Lillebror lyssnar på låtar
Regn duggar lätt och du tänker förstrött
Så sent som i fjol stod en tupp där och gol
Det fanns vit viol och kor och vackra ängder där du bor
Och det lyste en sol och du kunde bli mol
Tyst av en schysst illusion om att du tror att du blir stor

Men nu står maskiner och schaktar
Blommande äng har blivit avgas och betong
Är det så märkligt om man faktiskt föraktar
Alla korrumpéer med sin pappersjargong
Jag blir snart desperat av att leva i en stat
Uppbyggd av profit och bostadssegregation
Ingen smart demokrat blir så flat och moderat
Som i vår kristna gistna västerländska dollarcivilisation

Men hellre än att äga miljoner
Gick du i din barndoms hage bland snår
Och kände valldoft och lockande toner
Från rapphöns, fasaner och bräkande får
Men ditt rastlösa flås och din storstadsneuros
Din magnecyl, ditt gräs och din gamla alkohol
Håller på att ta kål på din vilja av stål
Men även om du vrålar har du inga stålar kvar att nå ditt mål
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-20 21:09:02

20 april har Amalia och Amelie namnsdag.

Amalia är en latiniserad form av gotiska namn som börjar på Amal- (verksam). T ex hette ett burgundiskt helgon [WikiSve]Amalburga[/WikiSve]. Äldsta belägg i Sverige för Amalia är 1646. Den danska drottningen Sofia Amalia gav namn till kungafamiljens slott, Amalienborg. På 1700-talet blev Amalia ett modenamn inom tysk och skandinavisk adel. Amelia är en variant.

Amelie (Amélie) är den franska formen av Amalia. Äldsta belägg i Sverige 1786.

Berömda personer:
Amalia Rodrigues, portugisisk fadosångerska
Amalie Skram, norsk författare
Amelia Adamo, chefredaktör
Amelia Earhart, amerikansk flygpionjär
Amélie Lundahl, finlandssvensk konstnär
Amelie Posse, författare

Före 1777 var dagens namn Sulpitius efter en romersk martyr. 1777 utgick Sulpitius och ersattes av Amalia. I trenamnslängden 1986 fick Amalia sällskap av Amelie och Amy. 1993 utgick Amy ur namnlängden.


Finländska almanackan
Finska: Nella, Lauha
Svenska: Arla, Tindra
Samiska: Árrajuoksa
Ortodoxa: Feodor, Heikki, Aleksanten, Ale

Nella och Lauha är både kvinnonamn. Nella är kortform av t ex Antonella och Petronella och smeknamn för t ex Cornelia. Lauha betyder ”mild”.

Arla är ett namn först känd i Sverige 1864. Det kan vara en kortform av det fornnordiska kvinnonamnet Arnlaug eller bildat till adjektivet "arla" (tidig). Tindra är ett modenamn som ännu inte kommit i rikssvenska almanackan och kommer förstås från verbet "tindra".

Feodor syftar på Sankt Theodor Trichinas (hårskjortsbäraren), eremit (död ca 400).
Han föddes i Konstantinopel till förmögna och fromma föräldrar. Han längtade efter klosterlivet, så han lämnade sin familj och sitt forna liv för att ingå i ett kloster i Trakien. Han levde asketiskt. Han bar en skjorta av hår, vilket gav honom tillnamnet Trichinas. Han sov på en sten för att inte vänja sig vid bekvämlighet och inte sova för mycket. Han helade sjuka och avled i frid.

Heikki är en finsk form av Henrik. Vet inte vilket helgon det syftar på. Kanske ett annat helgon med K-ljud: Sackaios ([WikiEng]Zacchaeus[/WikiEng]). Sackaios är publikanen i Jeriko som klättrar upp i ett fikonträd för att se bättre när Jesus kommer dit. Enligt traditionen blev Sackaios biskop av Caesarea. Sackaios är helgon i den ortodoxa kyrkan.

Aleksanten och Ale syfter på abboten Sankt Alexander (död 1479). Alexander grundade Oshevenskklostret i Kargopol.

Norska almanackan: Kjellaug, Kjellrun
Båda är kvinnonamn. Förleden kjell betyder hjälm, aug kommer från laug, som betyder vigd till, och rún betyder "hemlighet".

Här sjunger Tommy Nilsson sången Amelia:


Kom Amelia, kom vila dig en stund
du ska finna vägarna genom alla mörka rum
alla sorgerna du bär, när din vän
har gett sig av
jag kan inte ge dig svar
men bortom alla slott av sand
finner du en hand
jag lovar dig, du kan finna ro igen

Så kom Amelia
ge din röda mun
låt oss följa vägarna genom alla mörka rum
kom Amelia, vi är lika sorgsna du och jag
men kärlek kommer åter och finner dig en dag

när du söker att förstå
när du inte räcker till
om du inte orkar gå
men bortom alla steg du fann
finner du en hand
jag lovar dig, du kan finna tro igen

Så kom Amelia
ge din röda mun
låt oss följa vägarna genom alla mörka rum
kom Amelia
vi är lika rädda du och jag
men kärlek kommer åter och finner dig en dag

Du måste ge dig av
för att vända åter (för att vända åter)
åh, himlen är din, bara du förlåter

Kom Amelia,
vi tar varann i hand
jag vill inte leva här som en människa utan land
kom Amelia,
vi är lika vackra du och jag
lyckan kommer åter, finner oss en dag
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-22 2:01:53

21 april har Anneli och Annika namnsdag.

Anneli/Annelie är troligen en kortform av Anneliese eller Anne-Louise. En tysk diminutivform av Anna är Annele. Äldsta belägg i Sverige 1800. Anneli var populärt under 1950- och 60-talen. Även i Finland är namnet vanligt.

Annika/Annica är en diminuitivform av Anna, från de lågtyska Anneke och Anneken. Anneke är känt i Sverige från 1461. Formen Annika är belagd 1521. På 1700-talet var namneat vanligt bland allmogen i södra och västra Sverige. Även Annika blev populärt på 1950- och 60-talen. Troligen inverkade Annika från Pippi Långstrump-böckerna.

Berömda personer:
Anneli Alhanko, ballerina
Anneli Jäätteenmäki, finländsk politiker
Anne-Lie Rydé, sångerska
Annica Dahlström, professor i med kemi
Annika Holm, författare
Annika Thor, författare

Tidigare var dagens namn Anshelm och senare Anselm efter ärkebiskopen [WikiSve]Anselm av Canterbury[/WikiSve], då han dog detta datum 1109. I trenamnslängden 1986 fick Anselm dela dag med Annvi och Annvor. 1993 utgick de ovanliga namnen Annvi och Annvor ur namnlängden, och Anselm flyttades. I stället kom Anneli och Annika.


Finländska almanackan
Finska: Anssi, Anselmi (Anssi är en finsk form av Anselm)
Svenska: Camilla
Samiska: Ansealbma, Anselbme
Ortodoxa: Jani, Janne, Feodor, Heikki, Hilppa

Jani och Janne syftar på martyren Sankt [WikiSve]Januarius[/WikiSve] (död 305). Januaris var biskop i Benevento under kejsar Diokletianus förföljelse av de kristna. Efter grym tortyr kastades han i fängelse i Polluolli tillsammans med sin diakon Faustus och sin lektor Desiderius. Med dem var också två diakoner från Possuoli, Proclus och Sossus samt två lekmän, Eutychius och Acutius. Alla sju kastades till de vilda djuren, men dessa lade sig ner vid deras fötter och skadade dem inte. Till slut halshöggs alla sju martyrerna.

Feodor syftar på martyren Sankt Theodor. Theodor, hans mor Philippa, Dioscorus, Socrates och Dionysius led martyrdöden under kejsar [WikiSve]Antoninus Pius[/WikiSve] (138-161) i Perge, Pamfylien. Theodor blev kallad till militärtjänstgöring. Befälhavaren Theodotus beordrade dem att offra till gudarna, men Theodor gav inte efter vare sig för övertalning eller hot. Då placerades Theodor på en glödhet platta och olja hälldes på. Plötsligt vällde vatten upp ur marken och släckte elden. Theodor förblev oskadd och prisade Gud. Då band de honom till vilda hästar som började springa. Men vid stadsmuren kollapsade hästarna, och Theodor var oskadd..

Befälhavaren sade till Philippa att rädda sin son genom att övertala honom att offra till gudarna. Philippa sade att när Theodor föddes hade hon fått en uppenbarelse att hennes son skulle korsfästas för Kristus. Då befallde befälhavaren att Theodor skulle korsfästas och de andra halshuggas. Theodor hängde på korset i tre dagar och bad till Gud innan han dog.

Hilppa syftar på Theodors mor Sankta Philippa.

Heikki återkommer igen och som vanligt vet jag inte vilket helgon som åsyftas.

Norska almanackan: Jeanette, Jannike


Annika Norlén (Säkert) sjunger sin sång Någon gång måste du bli själv:

Men jag väntar på dig
Någon gång måste du bli själv
Och jag väntar på dig
Jag bidar tiden och det kommer ta tid
Jag har inte sagt något än
Men jag väntar, väntar

Du är inte så fin
Men det är nåt med dig
Som att komma hem
Första gången ja, du sa hej
Det är så logiskt alla fattar utom du
Du har inte en aning
Att jag tänker på dig precis just nu

Någon gång måste du bli själv
Någon gång måste du bli själv

Hon har ett falskt leende
Jag har sett det
Hur har du undgått det alla de här åren
Och jag har sett, dina pupiller växer
När du är med mig
Du vet inte om det än
Det kommer att bli du och jag
Till slut
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:05, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-26 3:30:46

22 april har Allan och Glenn namnsdag.

Allan har keltiskt ursprung och oklar betydelse. Det kan betyda ”liten klippa” av det gaeliska al, som betyder ”klippa”. Engelska varianter är Alan och Allen. Den franska formen är Alain. Namnet Allan är först belagt 1839 i Sverige. Under 1920-talet blev Allan ett modenamn.

Glenn är också ett keltiskt namn, ursprungligen ett efternamn av det gaeliska gleann, som betyder ”dal”. Äldsta belägg i Sverige 1908. På 1950-talet blev Glenn ett modenamn. Namnet är speciellt vanligt i Göteborgstrakten. 1982 ingick fyra spelare med förnamnet Glenn i fotbollslaget IFK.

Berömda personer:
Allan Edwall, skådespelare
Allan Pettersson, tonsättare
Allan Svensson, skådespelare
Edgar Allan Poe, amerikansk författare

Glenn Ford, amerikansk skådespelare
Glenn Gould, kanadensisk pianist
Glenn Hysén, fotbollsspelare
Glenn Miller, amerikansk orkesterledare

Det tidigaste namnet på denna dag var Sotherus efter påven [WikiSve]Soter[/WikiSve]. 1812 utgick namnet och Bernhardina infördes i stället, eftersom det var ett av drottning Desiderias förnamn. 1901 utgick Bernhardina och Albertina blev dagens namn. I trenamnslängden 1986 delade Albertina, Alida och Allan dag. (Alida är en holländsk form av Adelheid.) 1993 flyttades Albertina till samma dag som Albert. 2001 utgick Alida ur almanackan och ersattes av Glenn.


Finländska almanackan
Finska: Alina
Svenska: Alina
Samiska: Aliinná
Ortodoxa: Feodor, Heikki

Alina är en kortform av Adelina, alltså släkt med Alida, Adela, Heidi; alla kommer från ursprungsformen Adelheid.

Feodor syftar på Sankt Theodor av Sykeon (död 613). Han föddes i Sykeon i Galatien i Mindre Asien. Han växte upp med sin mor Maria, som planerade att han skulle gå in i det militära. Men en natt uppenbarade sig Sankt Georg i en dröm och sade henne att Theodor skulle tjäna Himmelens Konung och inte jordiska kungar. Sankt Georg visade sig även för Theodor. Efter en resa till det Heliga Landet blev Theodor munk. Han levde ett mycket asketiskt liv och kallades för ”järnätaren”. omkring 584 blev han utnämnd till biskop av Anastasiopolis i Galatien. Han tjänade troget sin flock i tio år, och sedan bad han att bli befiad från sina episkopala plikter och få återvände till klosterlivet. Han var berömd för sina underverk. Han lämnade jordelivet i frid.

Ständigt denne Heikki! Heikki är en finsk variant av Heinrich, som betyder ”hemmets härskare”. Kanske syftar det denna gång på Vsevoled (som betyder ”allts härskare”). Det är överflyttningen av Sankt Vsevolods reliker 1834 som firas denna dag.

Prins Vsevolod av Pskov ([WikiEng]Vsevolod of Pskov[/WikiEng]) var sonson till [WikiSve]Vladimir II Monomakh [/WikiSve]och son till [WikiSve]Mstislav I[/WikiSve]. Mstislav regerade som furste i Novgorod 1088-1093 och 1095-1117. År 1117, när storfursten Vladimir Monomakh gav sin son Mstislav Belgorod Kievsky som "[WikiEng]Udel[/WikiEng]" och praktiskt taget gjorde honom till medregent, stannade unge Vsevolod som sin fars vikarie i Novgorod. Vsevolod lät uppföra många kyrkor där, bland dem Johannes Förelöparens (dvs Döparens) kyrka i Opokach för att hedra skyddspatronen för sin förstfödde son Johannes, som dog som barn. In sin Ustav (lag) gav prinsen privilegier och land till Den Heliga Visdomens katedral och andra kyrkor. Under en fruktansvärd hungersnöd tömde han skattkammaren för att förhindra folket från att förgås. Han stred framgångsrikt mot Yamfolket och tjuderna.

När hans far furst Mstislav dött 1132 uppfyllde Vsevolods farbror furst Yaropolk av Kiev sin brors sista önskan och flyttade Vsevolod till Pereyaslavl. Men Vsevolods yngre farbröder Yuri och Andrej fruktade att Yaropolk skulle utse Vsevolod till sin efterträdare i Kiev och började marschera mot Preyaslavl. För att undvika strider återvände Vsevolod till Novgorod, men där var han inte längre välkommen eftersom han ”övergivit” dem.

Till slut, efter många stridigheter, slog han sig ned i Pskov. Även där lät han påbörja byggandet av en kyrka, Treenighetens kyrka. Han dog 1138. Hans reliker överfördes till ett kapell som invigts till hans ära i denna kyrka 1192. 22 april 1834 flyttades relikerna högtidligen över till ett nytt relikskrin.

Norska almanackan: Oddgeir, Oddny
Oddgeir är ett mansnamn, sammansatt av odd = spets och geirr = spjut. Oddny är ett kvinnonamn (spets, pil + ny).


Här sjunger Glen Hansard och Marketa Irglova sin sång Falling Slowly:


I don't know you
But I want you
All the more for that
Words fall through me
And always fool me
And I can't react
And games that never amount
To more than they're meant
Will play themselves out

Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice, you have a choice
You'll make it now

Falling slowly, eyes that know me
And I can't go back
Moods that take me and erase me
And I'm painted black
You have suffered enough
And warred with yourself
It's time that you won

Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice, you had a choice
You've made it now
Falling slowly sing your melody
I'll sing along
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-26 17:17:32

23 april har Georg och Göran namnsdag.

Georg kommer från det grekiska Georgios (georgós betyder ”bonde”). Den latinska formen Georgius är känd i Sverige sedan 1300-talet. Äldsta belägg för Georg är 1540. Till en början användes namnet mest av invandrade tyskar.

Göran är en form av fornsvenska Örian, som kommer av lågtyskans Jurian, en form av Georg. Göran var ett modenamn under 1500-talet men stavades då Jöran. När Georg började användas, började man också stava Göran med G. Namnet blev ett stort modenamn under 1940- och 50-talen, vilket gör att det är ett av de 20 vanligaste mansnamnen.

Berömda personer:
Georg Brandes, dansk litteraturkritiker
Georg Cantor, tysk matematiker
Georg Riedel, kompositör
Georg Stiernhielm (född Göran Olofsson), 1598-1672, språkforskare och skald

Göran Bexell, professor i etik
Göran Greider, chefredaktör och författare
Jöran Persson, Erik XIV:s rådgivare
Göran Thunström, författare

Före 1786 fanns formen Georgius i helgonkalendern till minne av [WikiSve]Sankt Göran[/WikiSve] (död 303). Sankt Göran var en romersk martyr som dog under Diokletianus förföljelser. Legenden om S:t Göran och draken tillkom under medeltiden. 1786 ersattes Georgius av den folkligare formen Göran, men 1796 återgick man till Georgius. 1901 ersattes Georgius med Georg. I trenamnslängden 1986 delade Georg dagen med Georgina och Jörgen. 1993 utgick Georgina, Jörgen flyttades och Göran återkom. Sankt Görans dag är även Englands nationaldag ([WikiEng]Saint George’s Day[/WikiEng]).


Finländska almanackan
Finska: Yrjö, Jyrki, Jyri, Yrjänä, Jori, Jiri (alla former av Georg/Göran)
Svenska: Georg, Göran, Örjan, Jöran, Jörgen, Jörn
Samiska: Irján, Joret (samiska former av Göran)
Ortodoxa: Yrjö, Aleksandra, Sanni, Sanja

Yrjö syftar på Sankt Göran men även på Georg av Shenkursk, dåre i Kristus.

Aleksandra/Sanni/Sanja syftar på [WikiEng]Alexandra of Rome[/WikiEng]. Enligt legenden var hon gift med kejsar Diokletianus. Hon bad honom skona Sankt Göran och de andra kristna men blev då själv avrättad. Men Diokletianus hustru hette Prisca, var visserligen kristen, men offrade till de romerska gudarna. Efter kejsarens död blev Prisca och hennes dotter Valeria dödade år 315 på order av kejsar [WikiEng]Licinius[/WikiEng].

Norska almanackan: Georg, Jørgen, Jørn
Jørn/Jörn är en dansk och norsk kortform av Jørgen.


Här sjunger Göran Fristorp och Helen Sjöholm ”Höstens vår”:


Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Nu äro alla drömbarn döda
som födts ur vårens sköra lek –
likt buskens rosentyll, den röda,
som första skumma natt gör blek.
Men alla starka känslor glöda
som snårens nypon, kullens ek
och hviska varmt i frost och nordan
om gyllne mognad och fullbordan.

Min sång flög drucken kring det bästa
av färg och doft i ängars ljus,
och det var ljuvligt nog att gästa
de många hjärtans honungshus;
nu vill jag, mätt på sötman, fästa
min boning långt från lust och rus
och hvila under fasta bjälkar,
ej under lösa blomsterstjälkar.

Väl mig, då lekens minnen tvina,
att du var allvar och står kvar,
att ingen sol behövs att skina
vår kärlek varm i svala dar!
Hör, himlens hårda väder hvina
sin högtidshymn för trogna par.
Vi le, när jorden reds och darrar;
vår lyckas hus har goda sparrar.


Text: Erik Axel Karlfeldt
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-27 3:06:16

24 april har Vega namnsdag.

Vega är namnet på den mest lysande stjärnan i stjärnbilden Lyran. Namnet kommer från det arabiska al-Waki (den fallande) via spanskan. (Det fullständiga namnet är an-nasr al-waqui = den fallande örnen.)

Vega användes för första gången som kvinnonamn i Sverige år 1874. Nordenskiöld genomförde [WikiSve]Vegaexpeditionen[/WikiSve] 1878-80, då han seglade genom Nordvästpassagen. Fartyget anlände till Stockholm 24 april 1880 och möttes av jublande folkskaror. Därefter blev namnet Vega populärt liksom vegamössan.

De flesta som heter Vega idag är födda i början av 1900-talet, även om 28 nyfödda flickor fick det namnet 2009.

Den enda kända personen med namnet jag hittat är en spansk singer/songwriter, vars artistnamn är Vega. Vega är också ett spanskt efternamn (som författaren Lope de Vega).

Allra först var dagens namn Albertus (biskop i Prag, se [WikiEng]Adalbert of Prague[/WikiEng]) eller Sabas (romersk martyr, se [WikiEng]Sabbas Strateletes[/WikiEng]). 1755 infördes Albertina, efter prinsessan Sofia Albertina (född 1753). 1901 infördes Vega, och Albertina flyttades. I trenamnslängden 1986 fick Vega dela plats med Viggo och Viveka. (Viggo är ett danskt namn, en form av Vigge, som är en kortform av namn som börjar på vig, ”kamp”.) 1993 utgick Viggo, och Viveka flyttades.


Finländska almanackan
Finska: Pertti, Albert, Altti
Svenska: Albert, Albertina
Samiska: Albearta
Ortodoxa: Elisabet, Liisa, Elisa, Elsa, Sauvo

Pertti är den finska varianten av Bert, och Altti är den finska varianten av Albert.

Elisabet/Liisa/Elisa/Elsa syftar på Sankta Elisabeth Undergöraren. Hon var från Konstantinopel och utvaldes från födelsen till att tjäna Gud, eftersom hennes mor fått veta att hon skulle bli ”ett utvalt redskap” för Herren. Föräldrarna sände henne till ett kloster. Hon fick gåvan att hela kroppsliga och själsliga sjukdomar. Klostersystrarna valde henne till abbedissa för Sankt Cosmas och Sankt Damians kloster. Hon bar en grov hårskjorta året runt. Hennes kropp kyldes på vintern, men hennes själ brann av glödande kärlek till Gud. I många år åt hon bara grönsaker och avstod från bröd, olja och vin. Många gånger fastade hon i 40 dagar under den stora fastan. Av ödmjukhet lyfte hon aldrig blicken till himlen under tre år. Man vet inte när hon levde förutom att det troligen var mellan 500- och 800-talet.

Sauvo syftar på tre helgon. För det första på martyren [WikiEng]Sabbas Strateletes[/WikiEng] ("Generalen") från Rom (som tidigare fanns i vår svenska kalender) och 70 soldater med honom (döda 272).

Sabbas kom från en förnäm gotisk familj. Han var officer i den kejserliga armén. Han besökte ofta fängslade kristna. På grund av detta blev det känt att han var kristen, och när han kallades inför kejsaren bekände han modigt sin kristna tro. Han torterades på många olika sätt, men förblev oskadd. När hans soldater såg detta underverk, bekände 70 av dem också sin kristna tro. Kejsaren befallde att de skulle halshuggas. Sabbas dömdes till döden genom drunkning.

För det andra syftas på Sankt Sava Undergöraren från grottklostret i Kiev. Sava bodde i de nära grottorna i [WikiSve]Petjerskaklostret[/WikiSve]. Hans minne firas den 24 april på grund av hans namne, martyren Sabbas Stratelates.

För det tredje åsyftas Sankt Sava, metropolit av Ardeal. Sava Brancovici kom från en gammal serbisk farmilj från Hercegovina som flydde till Arad i furstendömet Transsylvanien i slutet av 1500-talet. Han föddes omkring 1620 och fick namnet Simeon i dopet. Efter att ha besökt sin onkel, metropoliten Longinus, i Comanaklostret söder om Bukarest beslöt han att stanna kvar där för att fullborda sin utbildning. Därefter återvände han hem och gifte sig. Han blev vigd till präst, men hans hustru dog kort därefter. Han tjänade Herren i tio år och omvände många muslimer och återomvände kristna som hade övergått till islam.

År 1656, valdes han av präster och lekmän i Alba Iulia till metropolit i Ardeal i Transylvanien. I kathedralen i Tirgovishte in Wallachia mottog han tonsuren med namnet Sava. Detta lät sig göras eftersom han var änkling. Vanliga präster fick vara gifta, men inte biskopar. Sedan blev han vigd till biskop av metropoliten i Wallachia. Savas episkopat stördes av kalvinistiska missionärer som försökte omvända de ortodoxa. Kalvinisterna stöddes också av furstarna i Transsylvanien. Dessutom hotade flera krig stabiliteten under hans första år. Men Sava satte upp ett tryckeri och lät trycka religiösa handböcker för både präster och lekmän. På grund av sina ansträngningar att stärka sin flock i den ortodoxa tron blev Sava fördriven från sitt biskopssäte 1660-1662. Även efter att han han återvänt blev han ofta trakasserad på grund av sin vägran att samarbeta med fursten och kalvinisterna.

År 1680 blev Sava falskt anklagad av den kalvinistiske superintendenten av Transsylvanien, och han dömdes och kastades i fängelse. Gammal och sjuk uthärdade metropoliten tre år av grym tortyr i Blajfästningen. Han befriades tack vare furst Sherban av Wallachia men dog av sina skador 24 april 1683.

Norska almanackan: Albert, Olaug
Olaug är ett fornnordiskt kvinnonamn, av fornnordiska ánu (förfäder) och forngermanska liugan (lova under ed).


Här sjunger den spanska sångerskan Vega sin sång Quiero ser tú (Jag vill vara du):


Tumbada mirando al techo
observando las estrellas que caen del cielo
y me pregunto donde irá
mi vida a parar

Me voy durmiendo
enciendo un cigarrillo en el intento
de ver todo más claro
y me hago trizas al pensar

Que no hay nada más
después de tí no hay nada, nada más
que hacer si tú no estás

Quiero ser tú, que no ser yo
ser sólo uno echo de dos
aquí o allí donde tu estés
tu esperarás yo esperaré
no hay nada más después de tí
que hacer si tu no estás aquí
cuidando de mí...
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Miche » 2010-05-27 8:29:48

En väldigt känd Vega (fast som efternamn) är Suzanne Vega.

Senast redigerad av Miche 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav Alien » 2010-05-28 3:01:44

Ja, jag tycker mycket om hennes sång Luka. Men eftersom det inte är efternamnen som står i almanackan, vill jag i första hand ha ett förnamn.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-28 3:09:33

25 april har Markus namnsdag.

Markus/Marcus är ett latinskt namn, som troligen kommer från krigsguden Mars. Det finns i almanackan efter författaren till [WikiSve]Markusevangeliet[/WikiSve]. Tidigast belägg i Sverige 1200. Markus blev mycket populärt under 1990-talet, det vanligaste namnet för nyfödda pojkar. Den engelska formen Mark används också, men är inte alls lika vanlig.

Berömda personer:
Marcus Aurelius, romersk kejsare och filosof
Marcus Birro, författare
Markus Krunegård, sångare och låtskrivare
Marcus Larson, målare
Marcus Wallenberg, bankman
Markus Wolf, östtysk spion

Markus har varit dagens namn sedan medeltiden till minne av evangelisten Markus. I trenamnslängden 1986 delade Markus dag med Marika och Mark. 1993 flyttades Marika. 2001 utgick Mark ur almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Marko, Markku, Markus
Svenska: Markus, Mark
Samiska: Márkkos
Ortodoxa: Markus, Markku

Markus/Markku syftar förstås på [WikiSve]evangelisten Markus[/WikiSve]. Enligt traditionen så är det Markus som detta handlar om:
Och bland dem som hade följt med honom var en ung man, höljd i ett linnekläde, som var kastat över blotta kroppen; honom grepo de.
Men han lämnade linneklädet kvar och flydde undan naken
(Markus 14:51-52)


Markus var nära medarbetare till aposteln Petrus. Han följde Paulus och Barnabas på deras missionsresor men reste sedan ensam till Egypten. Han blev patriark i Alexandria och led martyrdöden där 25 april 68. År 829 fördes hans reliker till Venedig. Där byggdes en kyrka i till hans ära och i den placerades hans reliker.

Som attribut har Markus en uppslagen bok (Markusevangeliet), ett bläckhorn och penna. Hans evangelistsymbol är lejonet. Markus är skyddspatron för murare, glasblåsare, korgmakare (hans kvarlevor fördes till Venedig i en korg), skrivare. Han anropades mot blixt och ond bråd död.

Norska almanackan: Markus, Mark

Det är Markus överallt, även i Danmark har Markus namnsdag.


Här sjunger Markus Krunegård "Hela livet var ett disco":


På det fyrastjärniga hotellbadrummet
Vätternstrand i bibelbältet
I det skoningslösa lysrörsljuset
kom beslutet om slutet för dig och mig
Det smakar plast, rök och sprit i din mun
När du pratar verkar du jättedum, och du är alldeles för ung
Men det får duga i natt för båda vet att
Det här betyder ingenting
Kicken, var är den? Kicken, vart tog den vägen?

Hela livet var ett disco, men hur kunde det bli så svårt?
Hela livet var ett disco, men hur kunde det bli så svårt?

Fastnar med hjulen i spårvagnsspåren
Framför teven, slickar såren
Norrköping är drogavvänjning
Nej, gud, jag har inte blivit märkvärdig, inte alls
Men farten i mig är värre nu,
hjärnan behöver mer för å ha kul
Dricker te och pratar högt på finska
Jukka är smart och fattar det mesta, så jag testar, hörrudu
Kicken, var är den? Kicken, vart tog den vägen?
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-29 3:01:15

26 april har Teresia och Terese namnsdag.

Teresia/Theresia är den latinska formen av det spanska Teresa. Namnet kan komma av Thera, en ö i Kykladerna. Äldsta belägg i Sverige 1737. Under 1700-talet gjorde kejsarinnan Maria Theresia av Österrike namnet känt. År 1865 infördes Teresia i almanackan 27 april för att hedra prinsessan Teresia, som gift sig med prins August 1864.

Terese/Therese kommer av den franska formen Thérèse. Äldsta belägg i Sverige 1794. Under 1970- och 80-talen var Therese ett riktigt modenamn.

Berömda personer:
Teresia av Sachsen-Altenburg, gift med Karl XV:s och Oscar II:s bror August
Maria Teresia, österrikisk kejsarinna
Therese Alshammar, simmare
Terese Cristianson, journalist
Therese Grankvist, sångerska
Therese Sjögran, fotbollsspelare

Tidigare var dagens namn Kletus/Cletus efter en påve och ett helgon vid namn [WikiSve]Anacletus I[/WikiSve]. 1901 ersattes Kletus med Engelbrekt, som 1918 flyttades till 27 april, när Teresia och Engelbrekt bytte plats. I trenamnslängden 1986 fick Teresia dela dag med Terese och Tessy. 1993 utgick Tessy.


Finländska almanackan
Finska: Terttu, Teresa, Tessa
Svenska: Teresia, Teresa, Terese
Samiska: Teresá
Ortodoxa: Vasili, Vilho, Teppo, Teppana, Tapani

Vasili (och antagligen Vilho också) syftar på biskopen och martyren [WikiEng]Basil of Amasea[/WikiEng] (död 322).

Licinius regerade över Östrom medan Konstantin I regerade över Västrom. Enligt [WikiSve]ediktet i Milano[/WikiSve] 313 skulle romarriket förhålla sig neutralt i religiösa frågor, dvs i praktiken skulle det bli slut på förföljelserna av de kristna.

Enligt legenden blev han besatt av den kristna jungfrun Glafyra, som var kejsarinnans kammarjungfu. När Glafyra berättade detta för kejsarinnan [WikiEng]Flavia Julia Constantia[/WikiEng], skickade denna iväg henne till biskop Basil i Amasea för att hon skulle få hans beskydd. Licinius fick veta var hon var och befallde att både hon och biskopen skulle föras till honom som fångar. När soldaterna kom för att hämta henne var hon redan död, så de återvände med endast biskopen, som blev utsatt för grym tortyr. Sedan blev han halshuggen och hans kropp kastades i havet. Med hjälp av en ängel återfann hans trogna kroppen, som fördes till Amasea.

År 323 blev det krig mellan Konstantin och Licinius, vilket slutade med Licinius död. Senare lät Konstantin också döda hans unge son Licinius d.y. Ett hårt slag för hans syster Flavia Julia Constantia, som nu förlorat både sin make och sin son. Resten av sitt liv levde hon vid Konstantins hov.

Teppo/Teppana/Tapani syftar på biskop Stephan ([WikiEng]Stephen of Perm[/WikiEng]) (1340 - 1396).
Stephan trädde som ung in i Sankt Gregorius kloster i Rostov. När han fick veta att många fortfarande var hedningar i Perm, fylldes han av en önskan att bringa evangeliet till människorna där. Han lärde sig språket, skapade ett alfabet och översatte gudstjänstböcker. Med metropolitens välsignesle började han sitt missionärsarbete. Efter många svårigheter och lidanden hadae han samlat en församling och blev utnämnd till biskop av Perm. Han dog vid ett besök i Moskva.

Norska almanackan: Terese, Tea
Tea är en kortform av Dorotea eller Teodora.


Här sjunger Therese Grankvist (Drömhus) Stjärna på himmelen från Melodifestvalen 1999:


Jag ser, ett stilla regn
En dag som alla andra dar
Så mörkt, i mina rum
En tystnad som blev kvar
Som en sol som aldrig slockar
Som ett liv som aldrig dör
Kan jag ana dig, en värld där utanför

Åh, stjärna på himmelen
Säg att vi ses igen
Säg att du väntar där på mig
När natten blir till dag
Ser jag ett ljus igen
Lyser på himmelen
I mina drömmar finns du här
Vi är för alltid

Farväl, jag saknar dig
Var orden som jag aldrig sa
Du finns, så nära mig I varje andetag
Den kom tvåa, etta blev Tusen och en natt med Charlotte Nilsson.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-05-30 1:38:16

27 april har Engelbrekt namnsdag.

Det tyska namnet Engelbrekt är en variant av namnet Engelbert (Engilberht). Engel betyder “angel” (ett germanskt folk som invaderade Britannien och som givit upphov till namnet England), och berth/berath betyder “lysande” (jämför svenska “bjärt” och engelska “bright”). Äldsta belägg i Sverige 1305.

År 1225 mördades ärkebiskopen Engelbert i Köln, och för att hedra honom fick Engelbart namnsdag 7 november fram till 1901. Men dagens namn kommer av väpnaren och bergsmannen [WikiSve]Engelbrekt Engelbrektsson[/WikiSve], som mördades 27 april 1436 (enligt senare forskning 4 maj). Engelbrekts far hade invandrat från Tyskland (därav det tyska namnet). Engelbrekt blev ledare för Engelbrektsupproret. Senare sågs han som ett helgon, och ännu senare som en nationell frihetssymbol.

Engelbrekt är ett mycket ovanligt namn. Förut fanns formerna Ingbrikt och Embrikt i Dalarna och Norrland. I Norge finns formen Ingebrigt. Den sydtyska varianten Engelbert används fortfarande som förnamn i Tyskland, men Engelbrecht tycks mest användas som efternamn.

Berömda personer med namnet Engelbrekt/Engelbert/Ingebrigt:
Engelbrekt Engelbrektsson
Engelbrekt Jonsson, en av de skidlöpare som skickades från Mora att hämta tillbaka Gustav Eriksson Vasa 1521
Engelbert Dollfuß, österrikisk diktator
Engelbert Humperdinck, tysk tonsättare
Engelbert Humperdinck, artistnamn för engelsk popsångare
Engelbert Kaempfer, tysk läkare och upptäcktsresande
Ingebrigt Davik, norsk författare
Ingebrigt Vik, norsk skultptär

Det tidigaste namnet i almanackan var Antimus, efter en martyr och biskop ([WikiEng]Anthimus of Nicomedia[/WikiEng]). 1865 ersattes det av Teresia, efter prinsessan som gifte sig med prins August. 1918 byttes dagarna för Teresia och Engelbrekt, eftersom 27 april troddes vara hans dödsdag. I trenamnslängden 1986 fick Engelbrekt dela dag med Engelbert och Enok. 1993 utgick både Engelbert ur almanackan, och 2001 utgick också Enok ur almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Merja
Svenska: Engelbrekt, Engelbert (här finns båda formerna kvar
Samiska: Merjá
Ortodoxa: Simeoni, Simana

Merja är ett kvinnonamn, som kommer från ”merjalaiset”, ett finsk-ugriskt fornfolk.

Simeoni och Simana syftar på martyren Simeon (död 107) ([WikiEng]Simeon of Jerusalem[/WikiEng]). Simeon var en släkting till Jesu (styv)far Josef och en av de 70 apostlarna, som enligt traditionen fått i uppgift av Jesus att sprida evangeliet. När Jerusalems förste biskop Jakob dog martyrdöden efterträdde Simeon honom. När förföljelser mot både kristna och judar bröt ut under kejsar Trajanus fick Simeon privilegiet att bli korsfäst precis som Jesus.

Norska almanackan: Charles, Charlotte, Lotte


Här sjunger Hel, en vikingarockgrupp, sin sång Engelbrekt:


Vid kusten samlas kvinnofolk
För att få sin man i jord
Röster ekar i själen tung
Men från munnar inga ord
En rustning kall av stelnat blod
Lades fram vid hennes barm
Den visar spår av hjältemod
Fast tomt är järnet i arm

Så hon lät kasta sin slöja, lät vinden ta vid
Krafter ger vika i ben
Den skriftlärde prisar vår rikshövitsman
Han ska ristas i vackraste sten
Låt fåglar få sjunga ditt namn genom skyn
Låt fåglar få bära din dröm
Till ädlaste krigare till ädlaste dräkt
Skall ditt minne aldrig fallas i glöm

Så hon lät kasta sin slöja, lät vinden ta vid
Bönder med fanan så sträckt
Den skriftlärde prisar vår rikshövitsman
Stolta Engelbrekt
de lät fåglar få sjunga hans namn genom skyn
till bönder av ädlaste dräkt
från de ädlaste krigare av ädlaste släkt
stolta Engelbrekt!

En skugga söker genom löv
hans grav har blivit täckt
vilddjur håller stilla vakt
när sol har blivit släckt
vid ängens slut en örn slog ner
skarpt var vingen sträckt
en hälsning genom vinden sjöng
vi minns dig, Engelbrekt!
Texten verkar konstig, kanske för att avsiktligt verka som en gammal folksång. Den verkar iaf anknyta till legenden om Engelbrekt som folkledare.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-01 1:32:06

28 april har Ture och Tyra namnsdag.

Ture/Thure är en variant av Tore och kommer alltså från gudanamnet Tor. Äldsta belägg i Sverige 1300. Det var ett vanligt namn i adelsätter (Bielke, Sparre, Oxenstierna). Grev Turegatan i Stockholm har fått sitt namn från Ture Oxenstierna. Ture var som mest populärt kring förra sekelskiftet. Nu har namnet ökat igen, men finna ännu inte på topp 100-listan för nyfödda pojkar.

Tyra/Thyra är en latinisering av det forndanska Thyrvi, som möjligen betyder helgad åt Tor (el Tyr). Namnet har funnits länge i Skåne (sedan den danska tiden). Under 1800-talets skandinavism blev Tyra spritt över hela landet. Nu har Tyra åter blivit modernt; 2009 var Tyra nr 49 av tilltalsnamnen för nyfödda flickor.

Berömda personer:
Ture Jönsson Tre Rosor, upprorsledare
Ture Nerman, journalist och författare
Ture Rangström, tonsättare
Tyra Danebot, dansk drottning, gift med Gorm den gamle, mor till Harald Blåtand
Tyra Haraldsdatter, dotter till Harald Blåtand, norsk drottning, gift med Olav I Tryggvason
Tyra Lundgren, skulptör

Dagens namn var tidigast Teodora, till minne av en martyr i Alexandria ([WikiEng]Theodora and Didymus[/WikiEng]). 1774 ersattes namnet med Ture. I trenamnslängden 1986 delade Ture dag med Turid och Tuve (en sydsvensk form av Tove). 1993 utgick Turid och Tuve och ersattes av Tyko. 2001 flyttades Tyko och ersattes av Tyra.

Ett annat helgon för detta datum i den katolska helgonkalendern var martyren [WikiEng]Vitalis of Milan[/WikiEng]. Basilikan i San Vitale i Ravenna är byggd över den förmodade platsen för Vitalis martyrdöd. I den danska almanackan finns Vitalis kvar.


Finländska almanackan
Finska: Ilpo, Ilppo, Tuure
Svenska: Ture
Samiska: Duvre (troligen en form av Ture)
Ortodoxa: Jason, Maksima

Mansnamnet Ilpo/Ilppo kommer från Ilpotar (som är en kvinna!) i [WikiSve]Kalevala[/WikiSve].

Jason syftar på [WikiEng]Jason of Tarsus[/WikiEng], en av de 70 apostlarna. Jason var en lärjunge till Paulus och nämns i Romarbrevet 16:21. Jason var liksom Paulus född i Tarsus i Kilikien. Jason utnämndes av Paulus till biskop av Tarsus. Sosipater var biskop av Iconium. De reste tillsammans till Korfu, där de var de första som predikade evangeliet. Kungen där motarbetade dem men när han dog kom en ny kung, som blev kristen och döptes till namnet Sebastian. Jason och Sosipater stannade på Korfu och predikade evangeliet och byggde upp kyrkan tills de dog i hög ålder. En gammal kyrka i Korfu stad från första århundradet e.Kr. bär inskriptioner med helgonens namn.

Maksima syfter på martyren Maximus. Bröderna Maximus, Dada, och Quinctilian led under kejsar Diokletianus (284-305), som utfärdade ett dekret att alla måste offra till de hedniska gudarna under festivaler och att kristna skulle avrättas.

Tarquinius och Gabinius, kejsarens representanter i Dorostolum, ställde till med en överdådig fest. Efter festligheterna rapporterades att de tre bröderna, Dada, Maximus and Quinctilian, inte hade åtlytt det kejserliga dekretet utan hade dragit sig tillbaka till Ozoviaskogen. Soldater sändes ut efter them, hittade bröderna försänkta i bön och ledde dem till rättegång. Bröderna bekände sin kristna tro. Tarquinius erbjöd Maximus att bli präst för guden Zeus, men Maximus kallade Zeus en dåraktig äktenskapsbrytare och bekände återigen sin tro på den Sanna Guden.

Tarquinius försökte då resonera med Maximus bröder. De sade deras bror var mycket kunnig i den Heliga Skrift och att de följde honom i allt. Tortyren och förhören från morgon till kväll fortsatte i flera dagar. Till slut dömdes martyrerna till döden och de leddes ut i skogen och halshöggs med svärd.

Norska almanackan: Vivi, Vivian


Här sjunger Anne-Karin Mikonaho Ture Rangströms tonsättning av Bo Bergmans dikt "Vingar i natten":


Det flyger en fågel svart och stum.
Vem binder hans öde? Ingen.
Han flyger i världens vida rum
med ångestens vind i vingen.

Har ej rede att värma sig i.
Har ej värn eller viloställen.
Min längtan susar skugglikt förbi
din brinnande ruta i kvällen.

Så blek i månskenets bleka lus
du stryker en dröm från din panna.
Nu sover ditt stora tysta hus.
Mitt öde kan icke stanna.

Det är skyar som fara och flarn
på flykt över dunkla vatten
- vi längtans fåglar, vi orons barn
vi susande vingar i natten.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-01 2:30:21

29 april har Tyko namnsdag.

Tyko/Tycho är en latinisering av det nordiska namnet Tyke, en variant av vikinganamnet Toke, i sin tor en kortform av Torkel. Men enligt vissa teorier kommer det i stället från det grekiska tyche (tur, lycka). Tyke och Tyge var vanligt under medeltiden i Norden. Tyge användes i Danmark och Skåne och förekommer i flera medeltidsballader. Äldsta belägg i Sverige (utom Skåne) 1651. Idag är Tyko/Tycho ett ovanligt namn.

Tycho Brahe fick i uppdrag att räkna ut vilka dagar på året som är mest olycksdrabbade. Han kom fram till 32 dagar, som kallas för tykobrahedagar. De förtecknades i Bondepraktikan. (Juni och oktober var lyckosamma månader; de hade bara en tykobrahedag, båda den sjätte i månaden.)

Berömda personer:
Tyge Asmundsen, dansk superintendent i Lund (1560-1577) (Skåne var danskt på den tiden)
Tycho (Tyge) Brahe, dansk astronom
Tycho Hedén, socialdemokratisk politiker i Uppsala
Tyge Krabbe, dansk marsk och upprorsledare
Tyko Sallinen, finländsk målare

Tidigare var dagens namn [WikiSve]Tychicus[/WikiSve], en av Pauli följeslagare på en missionsresa (Apostlagärningarna). 1774 ersattes det av Tyko. I trenamnslängden 1986 fick Tyko dela dag med Toralf och Torulf. 1993 utgick både Toralf och Torulf ur almanackan, och Tyko flyttades till 28 april. Kennet och Kent blev dagens namn. 2001 flyttades Kennet och Kent, och Tyko återinfördes.


Finländska almanackan
Finska: Teijo (en finsk form av Tyko)
Svenska: Henning
Samiska: Hennet
Ortodoxa: Mauno

Mauno är en finsk form av Magnus och syftar på martyren Magnus i Kyzicos.
Staden Kyzicos ligger i Mindre Asien vid kusten av Hellesponten (Dardanellerna). Kristendomen spreds där genom aposteln Paulus och hans predikningar. Under hedningarnas förföljelser flydde en del kristna, medan andra höll sin kristna tro hemlig.

I slutet av 200-talet var Kyzikos i huvudsak en hednisk stad, även om det fanns en kristen kyrka där. De nio martyrerna (Magnus, Thaumasius, Theognse, Rufus, Antipater, Theostichus, Artemas, Theodotus och Philemon) var i olika åldrar och hade olika samhällsställningar. Alla av dem förklarade sin tro på Kristus och bad för kristendomens spridning. De förnekade modigt den hedniska avgudadyrkan. De greps och torterades i flera dagar. De utlovades friheten om de avföll från Kristus. Men Kristi tappra martyrer fortsatte att förhärliga Herren. Alla nio halshöggs med svärd, och deras kroppar begravdes utanför staden. Detta skedde någon gång mellan 286 och 299.

År 324, när Östrom styrdes av kejsar [WikiSve]Konstantin I[/WikiSve] och förföljelserna mot de kristna upphört, flyttade de kristna i Kyzikos de oförstörda kvarlevorna av martyrerna till en kyrka uppförd till deras ära. Dessa reliker utförde underverk; de sjuka blev helade och de galna återfick sitt förstånd. I Ryssland uppfördes ett kloster till de Nio Martyrernas ära nära Kazan. Stephan förde med sig relikdelar från Palestina. Klostret byggdes i hopp om att folket genom helgonens hjälp skulle räddas från sjukdomar, särskilt den feber som rasade i Kazan 1687.

Norska almanackan: Toralf, Torolf
Båda är mansnamn. Toralf kommer av det fonnordiska Þórr (guden Tor) och alfr (alv). Torulf är sammansatt av Þórr och ulfr (varg).


Här kommer Dictaphone’s Lament, elektronisk musik av Tycho (egentligen Scott Hansen):

Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-02 13:37:13

30 april har Mariana namnsdag.

Det är allmän flaggdag, eftersom det är kungens födelsedag. Det är också valborgsmässoafton.

Mariana är ett latinskt namn, den feminina formen av Marianus. Marianus i sin tur kommer av det romerska släktnamnet Marius, som antingen återgår på krigsguden Mars eller på mare (hav). Äldsta belägg i Sverige 1403. Tidigare fanns ett talesätt “Ture, Tyko och Mariana, de tre skola sommaren dana”, dvs sommarens tre månader ska bli som dessa tre dagar.

Berömda personer:
Mariana Victoria, drottning av Portugal
Mariana de Jesús de Paredes, helgon från Ecuador
Mariana Koskull, hovdam, Karl XIV Johans mätress
Mariana Popova, bulgarisk sångerska
Mariana Simeonescu, rumänsk tennisspelare

I de första almanackorna var dagens namn Marianus, efter en martyr från 200-talet. 1859 byttes det ut mot den kvinnliga formen Mariana för att hedra kronprinsens fru Sophia Wilhelmine Marianne Henriette von Nassau, som gift sig med den blivande kung Oscar II år 1857. I trenamnslängden 1986 fick Mariana dela dag med Marianne och Marina. 1993 flyttades Marina. 2001 flyttades även Marianne. Förutom namn så stod det även Valborgsmässoafton i almanackan ända till 2001.

Valborgsmässofirandet är egentligen äldre än kristendomen och helgonet Valborg. Man tände eldar för att s a s bränna bort det gamla och skrämma bort rovdjuren. Men att just fira Valborg (Walpurgisnacht) kom med inflyttade tyskar.


Finländska almanackan
Finska: Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirjami, Mirka, Mirkka
Svenska: Miriam, Mia
Samiska: Mirjá, Miijá
Ortodoxa: Jaakko, Ignati

De finska och samiska namnen är alla varianter av Mirjam.

Jaakko syftar på Sankt Jakob, Sebedei son och bror till evangelisten Johannes.

När Jesus kallade så lämnade bröderna Jakob och Johannes sin far och fiskenäten och följde Jesus. Efter Jesu död reste Jakob och predikade evangeliet. Enligt Apostlagärningarna 12:1-2 lät kung Herodes Agrippa I avrätta honom år 44:
1 Vid den tiden lät konung Herodes gripa och misshandla några av dem som hörde till församlingen.

2 Och Jakob, Johannes' broder, lät han avrätta med svärd.


Enligt traditionen finns Jakobs kvarlevor i [WikiSve]Santiago de Compostela[/WikiSve]. Jakob är skyddspatron för Spanien och skyddshelgon för pilgrimer. Hans attribut är snäckskal och pilgrimsstav.

Ignati syftar på Sankt [WikiEng]Ignatius Brianchaninov[/WikiEng], biskop av Stavropol och Kavkaz (död 1867). Han föddes 1807 i en rysk adelsfamilj. Från tidig ålder kände han en kallelse till klosterlivet men vid denna tid var det otänkbart för en adelsman att ta ett sådant steg. Så Dimitri (som han hette vid den tiden) trädde in i militärskola i S:t Petersburg. 1827 avlade han sin examen och blev officer i armén, men blev sjuk och beviljad avsked.

När han återvunnit sin hälsa blev han klosternovis och kom under starets Leonids andliga ledning. När han blivit munk tog han namnet Ignatius. Snart blev han också pråstvigd. En dag besökte tsar Nikolaus I militärskolan och frågade vad som hänt den lovande kadetten. När han fått veta att Dimitri nu blivit munk uppsökte han honom och upphöjde honom till arkimandrit och gjorde honom till abbot för Sergiusklostret i S:t Petersburg. Tsaren befallde honom att göra klostret till ett modellkloster. Ignatius strävade samvetsgrant att uppfylla tsarens önskemål. Efter 24 år blev han biskop av Stavropol. Efter några år tog han avsked och drog sig tillbaka till Nicolo-Babaevskyklostret i Kostromo. Där ägnade han sig åt att skriva böcker om böner, klosterliv och andra andliga angelägenheter.

Norska almanacken: Gina, Gitte
Både är kvinnonamn. Gina är en kortform av namn som Georgina, Regina och Virginia. Gitte är en kortform av det danska namnet Birgitte.


Här sjunger den kubanske musikern Silvio Rodríguez sin sång Y Mariana:


Siempre hay quien quisiera ser distinto,
nadie está conforme con lo que le tocó.
El de edad quisiera ser un niño,
y el rapaz se raspa sus pelusas en flor.

Los que tienen nada quieren algo,
los que tienen algo quieren todavía más.
Para pretender el mundo es largo,
para conformarse se ha inventado el jamás.

Un señor quisiera ser mujer
y una chica quiere ser señor.
Hasta Dios sueña que es un poder.
Y Mariana, y Mariana, Y Mariana quiere ser canción.

La tolerancia es la pasión de los inquisidores.
El buen ladrón quisiera no tener que robar.
Le deben al silencio la voz los ruiseñores.
La eternidad no es mas que un truco para continuar.

La libertad sólo es visible para quién la labra
y en lo prohibido brilla, astuta, la tentación.
Nacer a veces mata y ser feliz desgarra.
¿A quién acusaremos cuando triunfe el amor?
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-03 2:57:52

Maj månad
Benämningen maj kommer antingen av den grekiska jordgudinnan Maia (den äldsta av Plejaderna) eller av den romerske guden Jupiter maius. (Maius betyder “stor”.)
Maj kallades tidigare i Sverige blomstermånad (södra Sverige) och lövmånad (norra Sverige).

Traditionen att fira våren har funnits sedan hednisk tid, t ex kelternas [WikiSve]Beltine[/WikiSve] och romarnas [WikiSve]Floralia[/WikiSve]. En förklaring till ordet “majstång” är att tyskarna firade våren med Maibaum, men när de invandrade till Sverige var det för kallt för att hitta tillräckligt många blommor, så det sköts upp till juni. En annan förklaring är att majstång kommer av ”maja”, dvs löva.


1 maj är dagens namn Valborg.

Det är också arbetarrörelsens dag sedan 1800-talet, då 1 maj redan tidigare var en traditionell festdag. 1890 hölls den första förstamajdemonstrationen i Sverige (man krävde 8 timmars arbetsdag). 1939 blev det helgdag i Sverige (länge den enda icke-kyrkliga helgdagen).

Valborg kommer av Walburga (wald = härska, burg = beskydd). Äldsta belägg i Sverige är 1283. Namnet kom in med invandrade tyskar på grund av den tyska kulten kring Sankta Walburga (Walpurgis). Namnet var länge ovanligt i Sverige men började användas mer under 1800-talet och början av 1900-talet. Idag är det åter mycket ovanligt.

Berömda personer:
[WikiSve]Sankta Valborg[/WikiSve] (ca 710-779), abbedissa i ett kloster i Heidenheim, södra Tyskland
Valborg Aulin (1860-1928), tonsättare
Valborg Franchi (1889-1978), balettdansös
Valborg Olander (1861-1943), lärarinna, kvinnosakskvinna och Selma Lagerlöfs livskamrat
Valborg Svensson (1904-1967), skådespelerska
Walburga Habsburg Douglas, tysk-svensk jurist och riksdagsledamot (m)

1 maj var tidigare en s k apostladag, en halv helgdag (dessa avskaffades 1772). Den hedrade apostlarna [WikiSve]Filippos[/WikiSve] och [WikiSve]Jakob (Alfeus son)[/WikiSve]. Dagens namn var först Philippus och Iacobus, sedan enbart Filippus. 1901 blev det i stället Valborg, och Filippus i den modernare formen Filip flyttades till nästa dag. I trenamnslängden 1986 fick Valborg dela dag med Maj och Maja. 1993 flyttades Maja och utgick senare helt. 2001 flyttades Maj. Valborg står nu ensamt igen för att markera just den traditionella betydelsen av valborgsmässoafton och 1 maj.


Finländska almanackan
Finska: Vappu, Valpuri
Svenska: Valborg
Samiska: Válbor, Vábo
Ortodoxa: Jere, Jari, Jarkko, Nuutti, Tamara

Jere, Jari och Jarkko syftar på profeten [WikiSve]Jeremia[/WikiSve]. Han profeterade från 613 f.Kr. till 583 f.Kr. då han stenades till döds av sitt eget folk som tröttnat på hans dystra profetior och klagovisar. Ordet “jeremiad” kommer av Jeremia. Jeremia har en egen bok i Gamla testamentet. Även den efterföljande boken [WikiSve]Klagovisorna[/WikiSve] anses författad av Jeremia.

Nuutti (egentligen finska formen av Knut) syftar på Sankt Paphnutius, abbot av Borovsk.
Paphnutius föddes 1394 i byn Kudinovo, nära Borov, och vid dopet kallades han Parthenius. Hans far Johannes var son till en döpt tatar, en "baskak" ("skatteindrivare") vid namn Martin, och hans mor hette Photina. Vid 20 års ålder lämnade Parthenius hemmet och blev munk 1414 med namnet Paphnutius i Vyosky-Protectionklostret nära Borov under dess abbot Marcellus. När abboten dog valde bröderna St Paphnutius till efterträdare.

Efter 30 år blev han allvarligt sjuk och avsade sig befattningen som abbot. Han tog på sig Great Schema: http://en.wikipedia.org/wiki/Degrees_of_Eastern_Orthodox_monasticism#Great_Schema. När han tillfrisknat lämnade han klostret och bosatte sig med endast en annan munk på stranden till floden Protva. Snart började andra bröder samlas där, och en ny kyrka byggdes till ära för den Heliga Gudamodern. De bästa ikonmålarna inbjöds att smycka kyrkan. Paphnutius själv levde ett strängt liv. Hans cell var den enklaste av alla, och han valde de sämsta matbitarna. På måndagar och fredagar åt han ingenting alls, och på onsdagar endast torr mat. Han högg och bar ved, grävde i trädgården och anlände alltid först till gudstjänsterna. Han var respekterad och älskad, inte bara av bröderna utan även av andra kloster. Han dog 1 maj 1477.

Tamara syftar på drottning [WikiSve]Tamar av Georgien [/WikiSve](1160 - 1213). Hon var dotter till kung Georg III, och han gjorde henne till sin medreget 1178 för att ingen tronstrid skulle utbryta efter hans död. 1184 dog han och hon blev drottning. Hon kallades “kung” eftersom hon var regent och inte kungens gemål. Hon lät bygga många kyrkor och kallas “Tamara den rättrogna” i den ortodoxa kyrkan.


Norska almanackan: Filip, Valborg

Här dansar ballerinan Kyra Nicols, Ben Huys och Nichol Hlinka i Walpurgis Night till musik av Gounod:

Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:06, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-04 22:38:21

2 maj har Filip och Filippa namnsdag.

Filip/Philip kommer av det grekiska Philippos (philos = vän, hippos = häst, alltså "hästvän"). [WikiSve]Filippos[/WikiSve] var en av Jesu tolv lärjungar. Under medeltiden användes formen Filpus. Philip är belagt från 1583. Filip har blivit mer och mer poplärt ända sedan kungaparets son blev döpt till Carl Philip 1979. Filip var nr 11 som namn för nyfödda pojkar 2009.

Filippa/Philippa är den kvinnliga formen. Tidigast belägg i Sverige 1447. Namnet var länge ovanligt i Sverige men blev mera allmänt på 1980-talet och riktigt populärt på 1990-talet. Det är dock många fler som heter Filip än Filippa. Filippa var nr 51 som namn för nyfödda flickor 2009.

Berömda personer:
Filip Hallstensson, kung av Sverige (död 1118)
Karl Filip, son till Karl IX. Filipstad är uppkallade efter prinsen
Filpus från Karelen, bondeupprorsledare 1483
Filip Hammar, programledare
Philip Roth, amerikansk författare
Philip Zander, skådespelare och regissör

Filippa, engelsk drottning (död 1369)
Philippa Foot, brittisk filosof
Philippa Gregory, brittisk författare
Filippa Knutsson, modedesigner
Philippa Pearce, brittisk barnboksförfattare

Det ursprungliga namnet på denna dag var Athanasius efter helgonet [WikiSve]Athanasios[/WikiSve] av Alexandria, biskop och kyrkofader (död 2 maj 373). 1901 ersattes det av Filip, som tidigare (som Filippus) funnits på 1 maj. I trenamns-längden 1986 fick Filip dela dag med Åsa och Åse. 1993 flyttades Åsa, Åse försvann ur almanackan, och Filippa fick nu dela dagen med Filip.


Finska almanackan
Finska: Vuokko, Viivi
Svenska: Vivian, Vivan, Vivi
Samiska: Viivvá, Vuohkku
Ortodoxa: Ahvo, Ohvo, Saija, Soja

Vuokko är ett kvinnonamn som betyder “sippa”, alltså blomman (och Vohkku är den samiska formen av samma namn).

Vivan kan vara en form av Vivian, men också associeras med gullvivan. I den finlandssvenska almanackan 1929-49 fanns formen Viva, men den ersattes 1950 med Vivan.

Ahvo och Ohvo syftar på två helgon med samma namn, Athanasios.

Den första är [WikiSve]Athanasios den store[/WikiSve], biskop av Alexandria (död 373), samma Athanasius som tidigare hedrades i den svenska almanackan. Som diakon medföljde Athanasios patriarken Alexander i det [WikiSve]första konciliet i Nicaea [/WikiSve]325, som bl a behandlade gudomlighetens natur och treenigheten. Där talade han emot [WikiSve]arianism[/WikiSve]en och det var också arianerna som förlorade. När patriarken dog valdes Athanasios till ny patriark. Men han måste ofta gömma sig för arianerna, som ville döda honom. Kejsar Constantius II var arian. När arianerna hade makten skickades Athanasios i landsflykt.

Den andre är Athanasius III Patelarios, patriark av Konstantinopel (död 1654). Han föddes 1560 på ön Kreta och döptes till Alexis. Efter sin fars död blev Alexis novis i ett kloster i Thessaloniki. Senare for han till berget [WikiSve]Athos[/WikiSve] och fullbordade sin utbildning. Från Athos reste han till de Palestininska klostren och han vigdes till munk med namnet Athanasios. Efter återkomsten till Thessaloniki blev han prästvigd. Han spred Kristi evangelium till vlaker och moldavier, för vilka han översatte Psaltaren från grekiska.

Patriarken i Konstantinopel, Cyril I, kallade Athanasios till sig och utnämnde honm till biskop och metropolit av Thessaloniki. När patriarken Cyril blivit förtalad inför sultanen och förvisad till ön Tenodos utnämndes Athanasios till patriark i mars 1634. Han ledde en oupphörlig kamp mot kättare, jesuiter och muslimer. På grund av detta blev han avsatt efter 40 dagar och Cyril I återkallades som patriark.

Athanasios for till Athos där han ägnade sig åt ett asketiskt liv i ensamhet. På grund av muslimernas ständiga förföljelser av de kristna sände Athanasios petitioner till den ryske tsaren Mikael I om allmosor till den hårt drabbade kyrkan i Konstantinopel. Till slut tvingades Athanasios resa till Moldavien för att få skydd av landets regent Vasile Lupu. Han bosatte sig i Sankt Nicholasklostret.

År 1652 hade patriarken Cyril I dött, och Athanasios blev åter patriark. Men eftersom han inte accepterades av muslimerna och katolikerna så tvingades han bort efter bara 15 dagar. Han drog sig tillbaka till Moldavien. 1653 reste han till Moskva och togs väl emot av patriarken Nikon och tsar Aleksej Michajlovitj. På väg tillbaka blev han sjuk och stannade i ett kloster i staden Lubno i februari 1954. Eftersom han förstod att döden var nära förestående skrev han sin sista vilja och somnade in 5 april. Hans utsågs till helgon 1662 och hans festdag bestämdes till 2 maj, eftersom det var festdagen för Athanasios den store.

Saija (egentligen en variant av Sara) och Soja syfter på martyren Zoe från Attalia. Zoe led martyrdöden under kejsar [WikiSve]Hadrianus[/WikiSve]. Zoe och hennes man Hesperus var kristna sedan barndomen och de uppfostrade också sina söner Cyriakis och Theodolus till kristna. Alla fyra var slavar hos en rik romare, Catullus.

En gång skickade Catullus iväg Hesperus på ett ärende till Tritonia. Medan han var borta sade sönerna till sin mor att de ville rymma från Catullus, eftersom de inte längre stod ut med att leva som hemliga kristna bland hedningar. Zoe gav dem inte sin välsignelse. Då bad de om hennes välsignelse att öppet bekänna sin kristna tro och fick den. När de berättade för Catullus att de var kristna blev han överraskad men sände inte genast iväg dem att torteras. Han skickade i stället iväg dem tillsammans med deras mor till Hesperus i Tritonia och tänkte att föräldrarna skulle kunna övertala sina söner att förneka Kristus. I stället förberedde sig alla fyra i Tritonia på martyrium.

När Catullus son hade födelsedag måste alla slavar återvända till Attalia. En fest till gudinnan Fortuna anordnades. Mat offrades till gudinnan, och denna mat skickades sedan till slavarna att äta. Men de kristna ville inte äta och dricka något som offrats till hedniska gudar. Zoe hällde ut vinet på marken och slängde köttet till hundarna. När Catullus fick höra detta befallde han att Cyriacus och Theodolus skulle torteras inför sina föräldrars ögon. Men föräldrarna bad sönerna att härda ut till slutet. Då blev även Zoe och Hesperus torterade. Till slut kastades alla fyra i ugnen.

Norska almanackan: Åsa, Åse


Här sjunger två Philip, Philip Bailey och Phil Collins, sången Easy Lover:


Easy lover
She'll get a hold on you believe it
Like no other
Before you know it you'll be on your knees
She's an easy lover
She'll take your heart but you won't feel it
She's like no other
And I'm just trying to make you see

She's the kind of girl you dream of
Dream of keeping hold of
Better forget it
You'll never get it
She will play around and leave you
Leave you and deceive you
Better forget it
Or you'll regret it

No you'll never change her, so leave it, leave it
Get out quick cos seeing is believing
It's the only way
You'll never know

You're the one that wants to hold her
Hold her and control her
You'd better forget it
You'll never get it
For she'll say there's no other
Till she finds another
Better forget it
Oh you'll regret it
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:07, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-05 15:32:00

3 maj har John och Jane namnsdag.

John är den engelska formen av Johannes. John är belagt från 1729 i Sverige. Under senare hälften av 1800-talet medförde den svenska emigrationen till USA att namnet John spreds allmänt i Sverige. Under 1900-talets första decennier var namnet mycket populärt.

Jane är den vanligaste engelska kvinnliga formen av John (de andra är Janet, Joan, Joanna, Jean). Jane kommer av det fornfranska Jehanne. Tidigast belagt i Sverige 1833. Det var som populärast på 1950- och 60-talen. Jane är dock mycket ovanligare än John.

Berömda personer:
John Bauer, konstnär
John Ericsson, uppfinnare
John Harryson, skådespelare
John Norum, gitarrist
John Steinbeck, amerikansk författare och nobelpristagare

Jane Addams, amerikansk feminist, engagerad i socialt arbete, fredspristagare
Jane Austen, brittisk författare
Jane Goodall, engelsk primatolog
Jane Seymour, Henrik VIII:s tredje hustru
Jane Seymour, brittisk skådespelerska

Tidigare kallades denna dag för korsmässa eller korsmässa om våren. Det finns också en korsmässa om hösten. De var helgdagar i Sverige fram till 1571. En ramsa från Hälsingland om svalan: "I korsmäss komer jag, i korsmäss far jag, och kommer jag int' i korsmäss, så kommer jag i Ersmäss, visst, visst!" (Ersmäss = Eriksmässan, dvs 18 maj.) På latin heter korsmässa “Inventio Santae Crucis” (Korsets återfinnande).

Enligt legenden låg Adam svårt sjuk och hans son Set begav sig till paradisets port och begärde olja från medlidandets träd för att bota honom. Men ärkeängeln Mikael ville inte släppa in honom utan gav honom i stället frön från tre träd (en ceder, en cypress, ett olivträd). Men när Set kom hem till sin far var han redan död. Set lade då de tre fröna i Adams mun och begravde honom.

Senare förde kung David träden till Jerusalem, där de växte samman till ett träd. Men när kung Salomo skulle bygga templet i Jerusalem togs trädet till takbjälke. Men det ville inte passa in, och då lät kungen slänga bort det. Trädet hamnade i Kidrons bäck. En dag hade två män fått order att skaffa ett kors till en förbrytare och kom att tänka på en gammal stock som flöt omkring i Betesdadammen. Av cedern gjorde de korsstammen, av cypressen tvärbjälken och av oliven blev träplattan med inskriptionen. Efter Jesu korsfästelse gömde judarna korset djupt i jorden och där låg det dolt i över 200 år.

När tiden var inne for Sankta Helena, kejsar Konstantin den stores mor, till Jerusalem för at söka efter Jesu kors. Hon anmodade alla visa judar att samlas hos henne, men de vägrade att ge henne några upplysningar. Då lät hon fängsla deras främste representant Judas i en brunn och lät honom försmäkta i sju dagar. Slutligen gav han med sig och visade Helena platsen. Där hittades tre kors. För att få veta vilket som var Kristi kors lade man alla tre korsen mitt i staden. Efter några timmar bars en död man förbi. Sorgetåget hejdades och det första och andra korset lades över den döde, men inget hände. Men när det tredje korset lagts över honom blev den döde levande. Detta måste alltså vara Kristi kors. Helena tog hem en del till sin son i Konstantinopel, lät en del vara kvar i Jerusalem och en tredje del fördes till kyrkan Santa Croce in Gerusalemme i Rom. I Danmark kallas dagen fortfarande för Korsmesse eller Korsmisse.

1901 avskaffades benämningen Korsmässa och Göta infördes på denna dag. I trenamnslängden 1986 fick Göta dela dag med Görel och Götmar. 1993 flyttades Göta och Görel, och Götmar utgick ur almanackan. I stället blev John och Jack (engelskt smeknamn för John) dagens namn. 2001 utgick Jack och ersattes av Jane.


Finländska almanackan
Finska: Outi (finsk form av Eudokia)
Svenska: Linus, Vincent
Samiska: Rástoš, Rásttoš, Rásmos (former av Erasmus)
Ortodoxa: Timo, Maura, Teo

Timo och Maura syftar på martyrerna Timotheus Läsaren och hans hustru Maura från Antinopolis i Egypten (döda 286).
Under förföljelserna under kejsar Diokletianus krävde guvernören Arianus att Timotheus skulle lämna över sina heliga böcker, som var mycket sällsynta. Som lektor (läsare vid gudstjänsten) var Thimotheus ansvarig för böckerna. Timotheus vägrade och sade att han kunde göra så lika lite som en far skulle kunna lämna över sina barn till döden. Timotheus blev brutalt torterad och när han vägrade att ge efter, lät Arianus kalla dit hans hustru Maura. Guvernören tänkte att hon skulle övertala sin make. Men i stället bekände hon att hon också var kristen. Då blev också hon torterad. Till slut blev de korsfästa bredvid varandra och uppmuntrade varandra i Tron innan de mötte slutet. De hade varit gifta mindre än en månad när de mottog sina martyrkronor.

Teo syftar på [WikiEng]Theodosius of Kiev[/WikiEng], abbot för Kievs grottkloster (död 1074). På begäran av furst [WikiEng]Šimon[/WikiEng], son till varjagen Afrikan (dvs vikingen Alfrekr) skrev Theodosios en bön om syndaförlåtelse, vilken placerades i kistan och detta blev sedan sed i Ryssland.
När [WikiEng]Sviatoslav II of Kiev[/WikiEng] 1073 avsatte sin bror, den fromme furst Iziaslav I of Kiev förebrådde Theodosius Sviatoslav trots att han hotades med landsflykt.

Norska almanackan: Gjermund, Gøril
Kvinnonamnet Gøril eller Gørild kommer av Gerhild (geirr = spjut, hildr = strid)


Här sjunger australiensiske John Farnham en av mina favoriter You’re the voice från 1986 (gillar rösten, melodin, texten och inte minst säckpipesolot):


We have the chance to
turn the pages over
We can write what we wanna write
We gotta make ends meet
before we get much older
We're all someone's daughter
We're all someone's son
How long can we look at each other
Down the barrel of a gun?

You're the voice, try and understand it
Make a noise and make it clear
(Oh Oh Oh Ohooooh)
(Oh Oh Oh Oh Ohooooh)
We're not gonna sit in silence
We're not gonna live with fear

This time, you know that we
all can stand together
With the power to be powerful
Believing, we can make it better
We're all someone's daughter
We're all someone's son
How long can we look at each other
Down the barrel of a gun?
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:07, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-05 21:27:00

4 maj har Monika och Mona namnsdag.

Monika/Monica är ett namn av oklart ursprung, troligen feniciskt. Namnet har förknippats både med grekiska monachós (munk) och latinska monens (förmanande). Det är Sankta [WikiSve]Monika av Hippo[/WikiSve] som givit namnet spridning. Hon var mor till kyrkofadern Augustinus. Äldsta svenska belägget är 1785. Namnet var ovanligt under hela 1800-talet, och när den nya namnlängden skulle införas hade Monika helt kommit ur bruk. Namnkommittén övervägde att ta bort namnet men lät det stå kvar av pietetsskäl för helgonets skull. På 30-talet började Monika bli vanligare, och på 50-talet var det som allra populärast. På grund av detta är namnet ovanligt för dagens unga.

Mona är en kortform av Monika och Ramona. Äldsta belägg i Sverige 1870. Mona är också den engelska formen av det iriska Muadhnait (från muad = ädel, god). Mona är dessutom en alternativ transkription av det arabiska kvinnonamnet Muna (“önskningar”).

Berömda personer:
Monika Fagerholm, finlandssvensk författare
Monica Forsberg, låtskrivare
Monica Nielsen, skådespelerska och sångerska
Monica Vitti, italiensk skådespelerska
Monica Zak, barnboksförfattare
Monica Zetterlund, sångerska

Mona Malm, skådespelerska
Mona Sahlin, f.d. partiledare (s)
Mona Seilitz, skådespelerska
Mona Simpson, amerikansk författare
Mona Wessman, sångerska

Tidigare var dagens namn Florianus, efter en romersk martyr (död 4 maj 30) med detta namn ([WikiEng]Saint Florian[/WikiEng]). 1704 ersattes det av Monika. I trenamnslängden 1986 infördes Majne och Mona. (Majne är troligen ett nybildat namn, från Maj och Signe.) 1993 utgick Majne ur almanackan.


Finländska almanackan
Finska: Roosa, Rosa, Ruusu
Svenska: Rosa, Rosita
Samiska: Ruvsá
Ortodoxa: Pelagia, Alvi, Alpo

Pelagia syfter på [WikiEng]Pelagia of Tarsus[/WikiEng] (död 287).
Pelagias föräldrar var framstående hedningar men hon hörde om Kristus från kristna i Tarsus och hennes hjärta fylldes med kärlek till Frälsaren.

Enligt legenden besökte kejsar Diokletianus med sin son staden och under vistelsen där förälskade sig sonen i Pelagia och önskade gifta sig med henne. Till sina föräldrars bestörtning svarade Pelagia att hon redan var lovad till Herren Kristus. Sedan flydde Pelagia till biskop Linus, som undervisade henne i den kristna tron och döpte henne. Därefter återvände Pelagia hem och berättade att hon nu var döpt kristen.

När kejsarens son insåg att hon aldrig skulle gifta sig med honom tog han livet av sig. (Här brister det allra mest i trovärdighet.) Pelagia ställdes inför rätta och bekände sin aldrig sviktande tro på Kristus. Då dömde kejsaren henne att brännas i en metalloxe upphettad av eld. Biskop Linus hittade hennes ben och begravde dem i en kulle nära staden. Under kejsar Konstantin V:s regim byggdes en kyrka där till hennes ära.

Alvi syftar på bröderna Alfanov: Nikita, Kyrillos, Nikephorus, Kliment och Isaak från Novgorod, grundare av Sokolnitzkijkklostret.
Bröderna levde under 1300-talet i Novgorod. En träkyrka tillägnad Sankt Nicholaus byggdes på Sokolkullen och ett kloster grundades 1389.

De rättfärdiga bröderna Alfanov fick lida för att en släkting till dem (Jaakov Alfanov) flydde till Dvina för att undvika förföljelse på grund av sina affärer med Moskva. Efter att en brand förstörkt Sokolnitskijklostret flyttades deras reliker till Antonievklostret den 4 maj 1775.

Alpo syftar på Sankt Albianus, biskop av Aneium i Mindre Asien.
Sankt Albianus led för Kristus runt 304 under den stora förföljelsen av kristna när Diokletianus och hans medregent Maximianus styrde. Albianus befalldes att offra till avgudarna under dödshot. Men han bekände sin tro på Kristus och vägrade att tjäna avgudar. De torterade honom med hett järn och slog honom obarhärtigt men han gav inte efter. Han kastades i en glödhet ugn och där mottog han martyrskapets krona.

Norska almanackan: Monika, Mona


Här sjunger Monica Zetterlund Olle Adolphsons Trubbel från 1968:


Nu lyser ängarna av sommarns alla blommor.
Nu surrar bin, och fåglar sjunger överallt.
Nu stryker vinden genom trädens höga kronor,
men i min trädgård är det visset, mörkt och kallt.
Här är det risigt och förvuxet, fult och snårigt,
och lika hopplöst grått och trist som i mitt bröst.
Därute doftar det av sommarns alla dofter.
Där är det sommar, men här inne är det höst.

Jag levde lycklig här med dig och mina katter
ett liv i synd och utan omsorg att bli frälst.
Försonad med min karaktär, för jag har aldrig
förmått att säga nej till någonting som helst.
Och inte nekat mig det ena eller andra,
och levat livet, tills jag krossades en dag.
Det börja med att du bedrog mig med en annan,
en som du sa var mycket finare än jag.

Vårt gräl tog veckor, ropen blandades med gråten,
och jag blev grundligt jämförd med din fina vän.
Tills du bekände att hon givit dig på båten.
Då blev det dödstyst här i trädgården igen!
Ifrån den stunden var den kvinnan dubbelt hatad.
Hon hade lekt med dig, med oss ett litet slag
Och tänk jag kände det som även jag var ratad.
Jag ville slåss, och gick mot mitt livs nederlag.
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:07, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-06-10 3:25:23

5 maj har Gotthard och Erhard namnsdag.

Gotthard kommer från fornhögtyska Godahard (gud + hård, stark). Äldsta belägg av Gotthard i Sverige 1634. De lågtyska varianterna Godert och Gödert fanns här redan under medeltiden. I början av 1900-talet var Gotthard rätt allmänt i södra Sverige men idag är det ovanligt. Namnet kom in i almanackan på grund av helgonet biskop Gotthard av Hildesheim (död 5 maj 1038), som givit namn till Sankt Gotthardspasset och Sankt Gotthardstunneln i Alperna.

Erhard kommer av fornhögtyska era (ära) och hard. Äldsta belägg i Sverige 1678. Namnet fanns tidigare i almanackan 8 januari, efter en annan tysk biskop, Erhard av Regensburg (död ca 700). Namnet är ännu ovanligare än Gotthard.

Berömda personer:
Gotthard Arnér, organist
Gotthard Vilhelm Marks von Würtemberg, fältmarskalk
Gotthard Werner, konstnär
Erhard Wikfeldt, koralkompositör

Gotthard var dagens ursprungliga namn sedan medeltiden. I trenamnslängden 1986 fick Gotthard dela dag med Gotthild och Gotty. (Gotthild är ett tyskt kvinnonamn och Gotty är en kortform för Gotthild och Gottfrida.) 1993 utgick både Gotthild och Gotty ur almanackan, och Gottfrid flyttades. I stället flyttades Vivianne och Vivan till denna dag. 2001 utgick Vivan, Vivianne flyttades, och Gotthard återkom samtidigt som det besläktade Erhard flyttades dit.


Finländska almanackan
Finska: Melina, Maini
Svenska: Dennis, Denise
Samiska: Máidna
Ortodoxa: Irene, Irina, Irinja, Irja, Rauha

Melina är en kortform av Carmelina, som i sin tur är ett smeknamn för Carmela. Maini är ett kvinnonamn som betyder “utmärkt, lysande”.

De ortodoxa namnen (både Irene och Rauha betyder ”fred”) syftar på Sankta Irene av Makedonien. Irene var dotter till kungen Licinius. Enligt legenden hade Irene som barn av sin far placerats isolerad tillsammans med 13 unga tärnor i ett högt torn. En gammal lärare fick i uppdrag ge henne en god utbildning. Läraren Apellianus var kristen och lärde henne om Kristus Frälsaren.

När hon började bli vuxen planerade hennes föräldrar att gifta bort henne. En dag flög en duva in genom fönstret bärande en olivkvist i näbben och släppte kvisten på ett bord. Sedan svepte en örn in med en blomsterkrans och släppte den också på bordet. Till slut flög en korp in med en orm som den släppte på bordet. Irene frågade sin lärare vad detta betydde. Apellinus förklarade att duvan var hennes utbildning och olivkvisten stod för Guds nåd, vilken mottages i dopet. Örnen med blomsterkransen representerade framgång i livet. Korpen med ormen förutsade lidande och sorg.

Till slut sade Apellianus att Herren önskade att hon förlovade sig med Honom och att Irene skulle genomgå mycket lidande för sin himmelske Brudgum. Efter detta lät Irene döpa sig av prästen Timotheus. Hon vägrade att gifta sig och försökte övertala sina föräldrar att bli kristna. I sin religiösa nitälskan slog hon sönder sin fars alla gudastatyer. Då befallde han att hon skulle trampas av hästar. Men hästarna skadade henne inte. I stället stegrade sig en häst och sparkade hennes far så han dog. Då väckte Irene honom till liv med sina böner. Av detta mirakel blev han troende och lät döpa sig.

Senare reste Irene runt för att omvända människor till kristendomen och utstod grym tortyr för sin tro. När hon kom till Efesus somnade hon in. Sankta Irene är skyddspatron för Egiska ögruppen Thera, som nu kallas Santorini, en förvrängning av Santa Irene. Sankta Irene åkallas av dem som önskar ett lyckligt äktenskap. Hon är också skyddspatron för poliser.
Den berömda kyrkan [WikiEng]Hagia Irene[/WikiEng] i Konstantinopel är dock tillägnad freden, inte Sankta Irene.

Norska almanackan: Gudbrand, Gullborg
Gudbrand är ett fornnordiskt mansnamn, som betyder “gudarnas svärd” (brandr = svärd). Gullborg är ett kvinnonamn som kommer från det fornnordiska Gudborg (borg = skydd).


Här kommer det schweiziska rockbandet Gotthard och sjunger Lift U Up:


I’ll tell ya what to do when your life has you in a bind
When you’re calling up on luck,
But the Beep Beep is all that you find

And there’s nothing you can do about it
Cuz there’s more than is meeting the eye
Now I wantcha to know
That you’re part of the show
Come around, come around, come around

I can’t live without
Whoa, wanna rock this feeling off the ground
Wanna lift you up
Whoa, wanna rock , rock ‘till the morning dawn
Morning dawn

All I wanna do’s put a smile back there on your face
Just forget about the blues
Cuz we need you here to shake up the place
Senast redigerad av Alien 2011-05-05 1:10:07, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47460
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Miche » 2010-06-10 8:33:52

Alien skrev:Gotthard var dagens ursprungliga namn sedan medeltiden. I trenamnslängden 1986 fick Gotthard dela dag med Gotthild och Gotty. (Gotthild är ett tyskt kvinnonamn och Gotty är en kortform för Gotthild och Gottfrida.) 1993 utgick både Gotthild och Gotty ur almanackan, och Gottfrid flyttades. I stället flyttades Vivianne och Vivan till denna dag. 2001 utgick Vivan, Vivianne flyttades, och Gotthard återkom samtidigt som det besläktade Erhard flyttades dit.

Varifrån kom Gottfrid (min fetmarkering), eller är det bara ett test av dig för att se om vi som läser det här är vakna?
Senast redigerad av Miche 2011-05-05 1:10:07, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Återgå till Intressanta intressen



Logga in