Gourmétkäk?
58 inlägg
• Sida 1 av 3 • 1, 2, 3
Gourmétkäk?
Vilken gourmétmat har ni provat? Vilken gillade ni bäst?
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Nu senast så stekte jag upp lite färsk blandsvamp med salt och svartpeppar.
När de var klara smälte jag lite stark grönmögelost över dom så de blev glaserade.
Det blev en svamptallrik att minnas.
När de var klara smälte jag lite stark grönmögelost över dom så de blev glaserade.
Det blev en svamptallrik att minnas.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Jag hade ätit osten efteråt, utan tillberedning. Annars är smörstekta kantareller en favorit.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Det jag ska prova härnäst är carpaccio, Pata Negra, sashimi, äkta balsamvinäger, ostron & hummer.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
KrigarSjäl skrev:Det jag ska prova härnäst är carpaccio, Pata Negra, sashimi, äkta balsamvinäger, ostron & hummer.
Balsamvinäger, mums. Jag har fyra sorters vinäger hemma, varav en är så gott som äkta, alltså lagrad på riktigt vis. Men syrran var i Italien och gick på ett riktigt, vad skall man kalla det destelleri för balsam. Hon köpte hem en dyr liten rackare. Jag blev lite besviken för den var för söt för min smak. Jag gillar mer den syrliga biten.
En fin bit ox, stek och marienerad i torr cherry, med en klick röd stenbitsrom på med klyftpotatis och hemmagjord bearnaise sås. MMMMM!
Hummer är gott det också, fast jag har bara testat den frysta sorten.
Sedan är jag en frälst själ när det gäller choklad. Eftersom jag inte tål mjölk så har jag bara den mörka att leka med. Men jag har köpt choklad som kostat multum.
Till det får man gärna servera whiskey. Jag har inte haft råd att köpa så mycket, men single malt whiskey ska det va. Jag har ögonen på Lagavulin 16 år, som smakar som en sommaräng, och doftar som ängsblommor och sol och vind. Men den kostar 550 kr. Jag sparar.
Senast redigerad av Tonzon 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Lagavulin är min favoritwhisky! Fast sommaräng vete fasen, tjärtonerna dominerar ju.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Det ska vara kalamataoliver i lösvikt. Och de ska inte vara fyllda med en massa skit som ost & vitlök.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
ufo skrev:Nä ingen ost det har jag lärt mig nu.
Men kärnor tycker jag inte om att få i munnen så jag går nog tillbaka till de paprikafyllda.
De gröna paprikafyllda är inte gourmétmat. De är vardagsmat.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Jag är ingen matnjutare alls.
Men jag har lyckats få i mig vad som kallas gourmet. Jag åt rådjurssadel med tillhörande vinsås och någon snitzig potatis. Det var otroligt gott, och maten smälte i munnen, men det enda jag kunde tänka hela tiden var på rådjuret som inte fick leva bara för att vi skulle svulla.
Men jag har lyckats få i mig vad som kallas gourmet. Jag åt rådjurssadel med tillhörande vinsås och någon snitzig potatis. Det var otroligt gott, och maten smälte i munnen, men det enda jag kunde tänka hela tiden var på rådjuret som inte fick leva bara för att vi skulle svulla.
Senast redigerad av tahlia 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Tänk så här istället: rådjuret levde ett gott liv på det sätt det var avsett att göra under tiden det levde. Detsamma gäller inte för flertalet grisar och höns tex.
Under en ganska lång tid i min ungdom levde jag vegetariskt men jag mår bra av att äta kött och fisk. Jag övergick till att vara icke-köttätare men saknade fortfarande kött - jag åt alltså fisk och skaldjur. Sen återgick jag till att äta kött men då åt jag bara viltkött och lamm (de lever i stort sett fritt).
Numera äter jag det mesta men helst kött som jag vet var det kommer ifrån och där jag vet att djuret haft det bra. För mig är de stora slakterierna och transporterna dit det största moraliska dilemmat vad gäller att äta kött eller inte.
Och rådjurssadel ÄR gott!
Under en ganska lång tid i min ungdom levde jag vegetariskt men jag mår bra av att äta kött och fisk. Jag övergick till att vara icke-köttätare men saknade fortfarande kött - jag åt alltså fisk och skaldjur. Sen återgick jag till att äta kött men då åt jag bara viltkött och lamm (de lever i stort sett fritt).
Numera äter jag det mesta men helst kött som jag vet var det kommer ifrån och där jag vet att djuret haft det bra. För mig är de stora slakterierna och transporterna dit det största moraliska dilemmat vad gäller att äta kött eller inte.
Och rådjurssadel ÄR gott!
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
ufo skrev:Nä ingen ost det har jag lärt mig nu.
Men kärnor tycker jag inte om att få i munnen så jag går nog tillbaka till de paprikafyllda.
Tycker också bättre om de paprikafyllda, trots att jag testat många andra sorter.
Senast redigerad av Tonzon 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Krigis vill ha gormetkäk så ta bort era paprikafyllda oliver! Kalamata är som sagt i en annan division.
Shyssta val! Några kommentarer; Carpaccio: en del säger att man ska halvfrysa köttet och skära tunnt, jag brukar skära en skiva på nån knapp cm, slänga i en plastpåse och kavla ut med kavel.
Sashimi: lax och tonfisk är favvosar. Käkade en lite bättre kvlitet på tonfisken en gång i Sanfransisco, jävlar i havet, det var grejer! Här kan det ju vara knepigt att få tag på riktigt färska firrar. Ett alternativ, särskillt om man ska bjuda nån som inte gillar rå fisk: Skär en tunn skiva lax, droppa på limesaft eller limesaft blandat med veteöl, salt och peppar och låt stå en stund (halvtimme till ett par timmar). Syran gör att fisken blir lite som kokt i koncistensen.
Ostron: har bara ätit några men de har inte gjort något djupt intryck.
Alla kräftdjur: Nykokta färska är i en annan division än frysta, både smak och pris. En färsk hummer är väl å andra sidan knappast dyrare än en kväll på stan. Jag käkar gärna frysta (tina i kyl) men färska är bättre. Har man tillgång till levande kan man också äta dem varma med t.ex. vitlökssmör.
Fattas på listan: pilgrimsmusslor!
Finns whiskeyintresse och besöks det Stockholm så titta in på Akkurat vid slussen (hornsgatan) och botanisera bland ca 400 sorter.
Det jag ska prova härnäst är carpaccio, Pata Negra, sashimi, äkta balsamvinäger, ostron & hummer.
Shyssta val! Några kommentarer; Carpaccio: en del säger att man ska halvfrysa köttet och skära tunnt, jag brukar skära en skiva på nån knapp cm, slänga i en plastpåse och kavla ut med kavel.
Sashimi: lax och tonfisk är favvosar. Käkade en lite bättre kvlitet på tonfisken en gång i Sanfransisco, jävlar i havet, det var grejer! Här kan det ju vara knepigt att få tag på riktigt färska firrar. Ett alternativ, särskillt om man ska bjuda nån som inte gillar rå fisk: Skär en tunn skiva lax, droppa på limesaft eller limesaft blandat med veteöl, salt och peppar och låt stå en stund (halvtimme till ett par timmar). Syran gör att fisken blir lite som kokt i koncistensen.
Ostron: har bara ätit några men de har inte gjort något djupt intryck.
Alla kräftdjur: Nykokta färska är i en annan division än frysta, både smak och pris. En färsk hummer är väl å andra sidan knappast dyrare än en kväll på stan. Jag käkar gärna frysta (tina i kyl) men färska är bättre. Har man tillgång till levande kan man också äta dem varma med t.ex. vitlökssmör.
Fattas på listan: pilgrimsmusslor!
Finns whiskeyintresse och besöks det Stockholm så titta in på Akkurat vid slussen (hornsgatan) och botanisera bland ca 400 sorter.
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Carpaccio blir det när jag är på lämplig restaurang, jag är urusel på matlagning. Akkurat är noterat!
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
KrigarSjäl skrev:Det ska vara kalamataoliver i lösvikt. Och de ska inte vara fyllda med en massa skit som ost & vitlök.
Prosciutto, kalamataoliver och grön pesto på ugnsrostat valnötsbröd.
Rena, tydliga smaker!
Senast redigerad av seasicksailor 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
- seasicksailor
- Inlägg: 43
- Anslöt: 2007-06-15
- Ort: Stockholm
Moderator Titti:
Flyttar hit diskussionen om whiskey resp whisky från tråden om svordomaroch bifogar några citat som blev kvar i den andra tråden.
Menade rätt men stavade fel. Ständigt dessa e-n.
Flåt konstapeln.
Flyttar hit diskussionen om whiskey resp whisky från tråden om svordomaroch bifogar några citat som blev kvar i den andra tråden.
Ganesh skrev:Och ibland kan en 12-årig rökig maltwhiskey vara djävligt god. Men inte om man använder "djävligt" om det mesta, positivt och negativt, om vartannat.
Kvasir skrev:Däremot ser jag inget problem att använda svordomar om både positivt och negativt i de fall man använder dem som förstärkningsord. Både "det här är en jävligt god whisky" och "det här är en jävligt dålig whisky" går bra, tycker jag. Däremot torde "det här är en jävlig/jävla whisky" underförstått betyda att den är dålig, men är kanske aningen tvetydigt och bör kanske undvikas. Däremot får nog uttryck som "det är ett jävla väder idag" ses som en standardfras med standardiserat negativ betydelse.
Språkpolisen konstaterar också att du uppenbarligen inte syftade på skotsk whisky eftersom du använde stavningen whiskey, som användes om irländsk och amerikansk whiskey.
Menade rätt men stavade fel. Ständigt dessa e-n.
Flåt konstapeln.
Senast redigerad av Ganesh 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Ganesh skrev:Menade rätt men stavade fel. Ständigt dessa e-n.
Flåt konstapeln.
Du behöver inte ursäkta dig, om du nu inte verkligen menade skotsk whisky.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Ganesh skrev:Jo, det var skotsk, och om jag nu inte missminner mig finns det en slatt Cragganmore 12-årig Single Malt nånstans här....
Hade faktiskt glömt det....
Cragganmore är en av mina favoriter. Jag har en tämligen nyköpt flaska hemma. Vill man ha lite mera sting så gillar jag Caol Ila numera.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:46:23, redigerad totalt 1 gång.
Återgå till Intressanta intressen