Namnsdagstråden del 1 (vintern)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Inläggav Alien » 2010-01-21 23:52:07

19 januari har Henrik namnsdag.

Henrik kommer från det tyska Heinrich, som i sin tur kommer av det fornhögtyska Haimirich (hem + härskare). Tidigast belägg i Sverige år 1208. Namnet finns i almanackan för att hedra biskop Henrik, Finlands skyddshelgon. Enligt legenden blev han dräpt av bonden Lalli, som han ålagt botgöring för ett mord. Efter mordet satte Lalli på sig biskopens mitra, och den fastnade på hans huvud. Han slet då av sig den och då följde svålen med. Henriks lik fördes till Åbo domkyrka.

Enligt en annan version hade biskop Henrik gästat Lallis hus när Lalli inte var hemma. När Lalli fick veta att biskopen inte betalat för maten, ölet och höet till hästen blev han rasande och förföljde biskopen och hann upp honom på Kjulo is och dräpte honom. Lalli har därför blivit en symbol för finskheten. Finskhetsförbundets ordförande skrev 2001: "Den frie finnen böjer sig inte för orättvisan; han gör som Lalli och dräper den som vill förtrycka honom". Dvs den som anser att Finlands båda nationalspråk (finska och svenska) ska läras ut till alla barn förtrycker finnarna. Nej, bort med ”tvångssvenskan”, anser Finskhetsförbundet.

Enligt en krönika kallades Henrik (som var engelsman) till Sverige av kung Erik den helige och Henrik blev biskop i Uppsala. Henrik följde kung Erik på korståget till Finland “ty Finlands folk, som vid denna tid var ett grymt och i mörker försänkt släkte, tillfogade Sveriges innebyggare stor skada.” (Förmodar att “innebyggare “ är det samma som “nybyggare”.)

Namnet Henrik har varit mycket populärt, t ex för kungar. I Sverige stavades namnet tidigare Hendrik och Hindrik. Henrik var som allra populärast under 1970-talet i Sverige men finna inte med på 100-i-topplistan för dagens nyfödda pojkar; i stället har varianten Harry kommit in på listan.

Denna dag kallades tidigare Hindersmäss. Då ansågs halva vintern ha förflutit och hälften av höet skulle finnas kvar i ladan. “Henrik delar höet.” Enligt traditionen vänder sig björnen i sitt ide denna dag. I Örebro har man sedan medeltiden hållit Hindersmässmarknad, fast numera inträffar den vecka 4.

Berömda personer:
Henrik Fexeus, programledare, författare
Henrik Ibsen, norsk dramatiker
Henrik “Henke” Larsson, fotbollsspelare
Henrik Lundqvist, ishockeyspelare
Henrik Lundström, skådespelare
Henric Schartau, präst och upphovsmän till schartauismen
Henrik Schyffert, skådespelare, komiker
Henrik Sedin, ishockeyspelare
Henrik Sundström, tennisspelare
Henrik Tikkanen, finlandssvensk författare och tecknare

Finländska almanackan
Finska: Heikki, Henrik, Henrikki, Henri, Henna, Hennik, Henrikka
Svenska: Henrik, Henry, Henrika, Henrietta
Samiska: Heaika, Heandarat, Henddo, Heike, Hegon, Heige, Heijá, Hendá
Ortodoxa: Makari, Kari

Kari är en kortform av Makari, som är den finska formen av Makarios. Det syftar på munken och eremitet [WikiEng]Macarios of Egypt [/WikiEng] (död 391) och på en annan eremit [WikiEng]Macarius of Alexandria[/WikiEng] (död 395). Dessutom två ryska helgon med samma namn: St. Macarius, deacon of the Kiev Caves (1100-talet) och St. Macarius the Roman of Novgorod (1400-talet).

Norska almanackan: Marius, Margunn
Marius är ett mansnamn. Det kommer av det romerska släktnamnet Marius, men kan ses som en manlig form av Maria.
Margunn är ett kvinnonamn, av marr = häst eller hav och gunnr = strid

Här sjunger punkbandet Brända Barn (med Henrik Brodin som trumslagare):

Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:47, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-22 4:26:53

20 januari har Fabian och Sebastian namnsdag.

Fabian kommer från det latinska [WikiSve]Fabianus[/WikiSve], ett förnamn avlett av släktnamnet Fabius. Betydelsen är oklar, ev kommer det från faba = böna. Namnet finns i almanackan efter påven Fabianus som dog martyrdöden år 250. Enligt legenden bands han vid en påle och brändes med glödande tänger. Äldsta belägget för namnet Fabian i Sverige är från år 1600. Namnet var arvnamn inom släkten Wrede. Fabian har blivit något vanligare på senare år och år 2008 var det nr 75 av namn för nyfödda pojkar, men har långt till Sebastians popularitet.

Sebastian kommer från det grekiska Sebastianós. Ordet sebastós betyder “vördad”. [WikiSve]Sankt Sebastian[/WikiSve] var en kristen romersk soldat som blev utsatt för en skur av pilar utan att ta skada (mycket vanligt motiv i konsten) och därför fick klubbas ihjäl år 280. Senare byggdes en kyrka över hans grav, San Sebastian, och där placerades också Fabianus reliker. Namnet Sebastian kom till Sverige på 1600-talet med den tyska släkten Tham. På 1980-talet blev Sebastian ett modenamn och är fortfarande (2008) nr 44 på listan över namn för nyfödda pojkar.

Berömda personer:
Fabian Bengtsson, VD, arvtagare till miljardimperium, kidnappningsoffer
Fabian Månsson, vänstersocialdemokratisk politiker och författare
Fabian Wrede (1641-1712), greve, ämbetsman, en tid Sveriges rikaste man
Sebastian Coe, brittisk friidrottare och politiker
Sebastian Karlsson, sångare
Sebastian Larsson, fotbollsspelare
Sebastian Rutgersson, musiker
Sebastian Ylvenius, skådespelare

Före 1901 delade Fabianus och Sebastian namnsdag. 1901 moderniserades Fabianus till Fabian och Sebastian var så urmodigt att det försvann. Men 1993 återkom Sebastian och delar åter dag med Fabian.

Finländska almanackan
Finska: Sebastian (för nytt för att förfinskas till typ Seppa?)
Svenska: Sebastian, Fabian (samma som rikssvenska)
Samiska: Henná
Ortodoxa: Jehki

Det är svårt att veta vem Jehki syftar på. Det är många helgon som hedras denna dag i ortodoxa kyrkan, men inget namn liknar Jehki. Kanske är det [WikiEng]Euthymius the Great[/WikiEng], abbot i Palestina (död 473). Eller martyren Eutychius från Nicomedia (död 303)?
Eller kanske de båda ryska helgonen Sankt Euthymius den tyste från [WikiSve]Grottklostret i Kiev[/WikiSve] (1300-talet) och Sankt Euthymius från Syanzhemsk (död 1470)?

Norska almanackan: Sebastian, Bastian, Fabian
Bastian är alltså en kortform av Sebastian. En berömd Bastian är huvudpersonen i Den oändliga historien av Michel Ende.

Här sjunger Belle & Sebastian, en skotsk musikgrupp, Funny little frog:



Honey, lovin' you is the greatest thing,
I get to be myself and I get to sing,
I get to play at being irresponsible,
I come home late and love your soul,
I never forget you in my prayers,
I never have a bad thing to report.

You're my picture on the wall,
You're my vision in the hall,
You're the one I'm talking to,
When I get in from my work,
You are my girl, and you don't even know it,
I am living out the life of a poet,
I am the jester in the ancient court,
And you're the funny little frog in my throat.

My eyesight's fading, my hearing's dim,
I can't get insured for the state I'm in,
I'm a danger to myself I've been starting fights,
At the party at the club on a Saturday night,
But I don't get disapproving from my girl,
She gets all the highlights wrapped in pearls.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-26 22:35:52

21 januari har Agnes och Agneta namnsdag.

Namnet Agnes är av grekiskt ursprung. Namnet finns i almanacken efter helgonet Agnes, som brukar avbildas klädd i vitt och med ett lamm. Namnet Agnes kommer av agnós (ren, kysk) och det sammanblandades med det latinska agnus (lamm). Legenden om helgonet Agnes är den vanliga:

Agnes var en from jungfru i Rom som bara ville bli Kristi brud. Hon fick ett frieri från stadsprefektens son och sade att hon redan var trolovad. ”Hans fader är härskarornas anförare, konungarnas konung. Hans ägodelar är utan tal och hans rikedomar tar aldrig slut. Och han har satt en ring på min högra hand. Hur skulle jag då kunna svika honom?” Friaren började då forska efter vem hennes trolovade kunde vara. När han fick reda på att Agnes hade menat Kristus drog han henne inför domstol. Domaren dömde henne att sitta naken i ett skökohus. Men Herren lät hennes hår snabbt växa så långt och tätt att det dolde henne. Då kastade man henne på bålet, men elden delade sig i två delar och skadade henne inte. Slutligen stöttes ett svärd i hennes strupe och då gav hon upp andan. Hennes vänner bad och vakade vid hennes grav. Då fick de se en skara jungfrur i gyllene kläder och i deras mitt stod Agnes och på hennes högra sida ett lamm, vitare än snö. ”Gråt inte utan gläd eder med mig och prisa min lycka ty jag tronar i ett himmelskt ljus." Sankta Agnes är skyddshelon för jungfrur, trädgårdsmästare (den stängda örtagården är jungfru Maries symbol) och trolovade (Kristus var ju hennes trolovade).

Namnet Agnes är belagt i Sverige fr o m år 1285.

Agneta är den latinska formen av Agnes. Det är känt från år 1397. Till en början användes namnet främst inom adeln, men på 1900-talet blev det ett riktigt modenamn, allra populärast på 40- och 50-talen. Följaktligen är det inte populärt idag, men i stället har Agnes blivit populärt igen. Det tycks som att namnen avlöser varandra, när det ena är populärt är det andra impopulärt.

Berömda personer:
Agnes Branting (1862 - 1930), textilkonstnär och författare
Agnes Carlsson (född 1988), popsångerska
Agnes von Krusenstjerna (1894 - 1940), författare
Agneta Ekmanner (född 1938), skådespelerska
Agneta Horn (1629 - 1672), berömd för sin dagbok “Agneta Horns lefverne”
Agnès Sorel (död 1450), fransk mätress
Agneta Fagerström-Olsson (född 1948), regissör och manusförfattare
Agnetha Fältskog (född 1950), popsångerska och låtskrivare
Agneta Klingspor (född 1946), kulturjournalist och författare
Agneta Lagercrantz (född 1956), journalist och författarae
Agneta Pleijel (född 1940), författare
Agneta Sjödin (född 1967), programledare
Agneta Stark (född 1946), företagsekonom och feminist

Före 1901 delade Agnes, Agneta och Agnetis denna dag. År 1901 utgick de otidsenliga Agneta och Agnetis. 1986 återinfördes Agneta och dessutom tillkom Agnar. Agnar liknade ljudmässigt de andra namnen, men är ett fornnordiskt namn, helt obesläktat med Agnes, och togs därför bort 1993.

Finländska almanackan
Finska: Aune, Auni, Netta, Oona
Svenska: Agnes, Agneta (samma som rikssvenska alltså)
Samiska: Ávdnos
Ortodoxa: Auni, Maksima, Visa, Jouki, Valeri

Aune, Auni och Netta är alla kortformer av Aunetta (Agneta). Oona är ett irländskt namn, som kan komma av det iriska ordet uan (lamm).

Auni är alltså jungfrumartyren Agnes.
Maksima syftar dels på [WikiSve]Maximos Bekännaren[/WikiSve] (död 662), dels på Venerable [WikiEng]Maximus the Greek [/WikiEng](död 1556).

Valeri syftar på martyren Valerianus i Trebizond (död 284).

Jouki syftar på arkimandriten Basil Maisuradze, som föddes i staden Tschinvali i Samachablo runt 1882. Han inträdde som munk i Skete of St. John the Theologian at Iveron Monastery on Mt. Athos, och hans munknamn blev John. Senare vigdes han till präst. Efter 17 år flyttade munkarna till ett annat kloster Armazi Monastery outside of Mtskheta. Några beväpnade tjekister sköt John i ryggen och lämnade honom som död. Men andra munkar vårdade honom så han blev frisk igen. Då återvände han till Betania Monastery, där han blev abbot.

Norska almanackan: Agnes, Agnete

Här sjunger Agnetha Fältskog (som soloartist): The heat is on:


Tropical summer, balmy day
Sit around you haven't much to say
'Cos the heat is on,
The heat is on.

You know you're in the hands of fate
Now you've gone and found me you appreciate
That the heat is on,
The heat is on.

You're on the road to Mandalay
Never gonna make it try another day
'Cos the heat is on,
The heat is on.

Temperature is rising to fever pitch
Sun is getting closer we all get rich
'Cos the heat is on,
The heat is on.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-27 3:50:34

22 januari har Vincent och Viktor namnsdag.

Vincent kommer av det latinska Vincentius, från vincens = segrande. Namnet finns i almanackan efter helgonet [WikiSve]Vincentius av Zaragoza[/WikiSve], som torterades till döds (år 304) med hjälp av bl a ett spikförsett halster. Halster är därför helgonets attribut. Vincentius är vinodlarnas och vinägertillverkarnas skyddspatron. Namnet Vincent är belagt i Sverige fr o m år 1437. Det var ett ovanligt namn, främst använt i vallonsläkter. På senare år har populariteten ökat, även om det finns mycket färre som heter Vincent än som heter Viktor. År 2009 var Vincent nr 24 för nyfödda pojkar.

Viktor/Victor kommer av det latinska substantivet victor = segrare. Namnet är belagt i Sverige fr o m år 1640. Under 1800-talet blev det ett modenamn, kanske pga kung Viktor Emanuel av Italien och författaren Victor Hugo. Senare användes det främst som andranamn men på 1990-talet blev namnet populärt igen. 2009 var Viktor nr 8 för nyfödda pojkar.

Berömda personer:
Vincent Gallo, amerikansk skådespelare
Vincent van Gogh, holländsk konstnär
Vincent de Paul, fransk präst, helgonförklarad
Vincent Price, berömd amerikansk skräckskådespelare
Victor Fleming, amerikansk filmregissör
Victor Jara, chilensk sångare och politisk aktivist
Victor Mature, amerikansk skådespelare
Viktor Rydberg, författare
Victor Sjöström, filmregissör och skådespelare

Namnet Vincent har funnits på denna dag från början (före 1901 som Vincentius), eftersom det är efter helgonet (och det är också Vincents dag i Danmark). Viktor har däremot haft namnsdag på olika dagar tidigare, senast tillsammans med Viktoria 12 mars. Men fr o m 2001 finns Viktor på denna dag.

Finländska almanackan
Finska: Visa
Svenska: Fridolf
Samiska: Juŋkil
Ortodoxa: Timo, Anastasi, Nasto

Visa är ett mansnamn som betyder “masur” som i “masurbjörk”. Ordet “masur” kommer från Masurien, ett område i Polen.

Timo syftar på aposteln Timotheus, [WikiEng]Saint Timothy[/WikiEng]. Han var medhjälpare till Paulus och mottagare av [WikiSve]Timotheosbreven[/WikiSve].

Anastasi syftar på martyren [WikiEng]Anastasius of Persia[/WikiEng] (död 628)
Nasto syftar på en annan Anastasius, martyren Anastasius the Deacon of the Kiev Caves Monastery (1100-talet).

Norska almanackan: Ivan, Vanja
Vanja brukar användas som flicknamn här, men det är ett smeknamn för Ivan (Onkel Vanja).

Här sjunger Don McLean sin sång Vincent (Starry starry night) till en video med bilder av van Goghs tavlor:



Starry, starry night.
Paint your palette blue and grey,
Look out on a summer's day,
With eyes that know the darkness in my soul.
Shadows on the hills,
Sketch the trees and the daffodils,
Catch the breeze and the winter chills,
In colors on the snowy linen land.

Now I understand what you tried to say to me,
How you suffered for your sanity,
How you tried to set them free.
They would not listen, they did not know how.
Perhaps they'll listen now.

Starry, starry night.
Flaming flowers that brightly blaze,
Swirling clouds in violet haze,
Reflect in Vincent's eyes of china blue.
Colors changing hue, morning field of amber grain,
Weathered faces lined in pain,
Are soothed beneath the artist's loving hand.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-28 5:33:07

23 januari har Frej och Freja namnsdag

Frej och Freja var gudar i den fornnordiska mytologin. De var inte asar som Oden och Tor utan vaner. De är syskon och deras far är Njord, de enda vanerna som är kända till namnet. Enligt myten skickades de till asarna som fredsgisslan efter ett krig mellan vaner och asar.

Frej kommer är fornnordiska Freyr och fornsvenska Frö. Det betyder herre, härskare. Frej är fruktbarhetens gud och råder över gröda och boskap. (Jfr ortnamn som Frösön och Frölunda.)

Freja från fornnordiska Freyja och fornsvenska Fröja betyder härskarinna. Ordet är besläktat med Frau och fru. Freja är kärlekens gudinna.

Inget av namnen användes som personnamn förrän under vikingaromantikens 1800-tal. Äldsta belägget för namnet Frej (då stavat Frey) är 1827, för Freja 1836. Två ovanliga sammansatta namn är mansnamnet Frejvid (vidh = skog) och kvinnonamnet Frejdis (dis = ödesgudinna).

Frej/Frey är fortfarande ovanligt, 2008 fanns det bara 330 män i Sverige med tilltalsnamnet Frej och 23 med stavningen Frey.

Freya verkar vara mera populärt i UK än Freja här. I England + Wales var namnet nr 27 och nr 19 i Skottland år 2008. Samma år var Freja nr 41 för nyfödda flickor. 2008 fanns det 1931 kvinnor med tilltalsnamnet Freja och 140 med stavningen Freya.

Berömda personer:
Yngve Frey, sagokung
Frej Lindqvist, skådespelare
Freja Beha Erichsen, dansk fotomodell
Freya Stafford, australisk skådespelerska
Freya Stark, brittisk upptäcksresande och reseskildrare

Före 1901 var dagens namn det långa Emerentia, till minne av det ännu längre [WikiSve]Emerentiana[/WikiSve], som var en romersk martyr. År 1901 ersattes Emerentia av det liknande Emilia till 2001, då Emilia ersattes av Frej och Freja.

Finländska almanackan
Finska: Enni, Eine, Eini
Svenska: Ingegerd, Ingela
Samiska: Lemet, Lemmá, Leammá, Leammu
Ortodoxa: Klemens, Klemetti, Liimo, Oiva, Aatos

Kvinnonamnen Enni, Eine och Eini är finska former av Henrika/Henrietta.

Klemens/Klemetti/Liimo syftar på biskopen och martyren [WikiEng]Clement of Ancyra[/WikiEng], halshuggen år 312.

Aatos syftar troligen på Clements lärjunge [WikiEng]Agathangelus of Rome[/WikiEng], halshuggen samma år

Oiva (namnet betyder “fullkomlig”) kan syfta på Sankt Eusebius, eremit på Mount Coryphe nära Antiokia (300-talet)

Norska almanackan: Emil, Emilie, Emma

Här kommer låten Freya med doom metal bandet The Sword:


A sword of fire and an axe of cold
Vision of the Sibyl has foretold
Armies gather on the battle-plain
All will fall and earth will die in flame

Here on the battle-plain
We will die in flame

In falcon's feathers soaring overhead
Choosing warriors among the dead
Twilight written in the runes of crones
Freya weeps upon her golden throne

Upon her golden throne
We wait for her alone
Call us unto you hall
Take us into your thrall

The battle rages, but they fight in vain
When all is done it must begin again
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-28 18:17:17

24 januari har Erika namnsdag.

(I Hawaii firar katolikerna denna dag [WikiEng]Our Lady of Peace[/WikiEng], Jungfru Maria med en duva och en olivkvist som symbol.)

Erika/Erica är den kvinnliga formen av Erik (ensam härskare). Äldsta belägg av namnet i Sverige är från 1686. Namnet blev ett modenamn på 1980-talet.

Erica är också det latinska namnet på klockljungssläktet.

Berömda personer:
Erykah Badu (född Erica Wright), amerikansk sångerska
Erika Höghede, skådespelerska
Erica Jong, amerikansk författare
Erika Liebman (1738 - 1803), ev första kvinnliga studenten vid Lunds universitet, poet
Erika Mann, tysk författare
Erika Sunnegårdh, operasångerska
Erika Wendt, svensk spion mot Nazityskland

Allra tidigast hette denna dag [WikiSve]Ericus translatus[/WikiSve]. Då firade man att Erik den heliges kvarlevor den 24 januari 1273 överfördes (translatus = överförd) från Gamla Uppsala Kyrka till domkyrkan. Den medeltida Erikskulten i Uppland gjorde att många pojkar fick heta Erik, och därför är efternamnet Eriksson vanligare i Uppland än annorstädes. 1901 ersattes Ericus translatus av Erika. 1986 - 1992 delade Erika namnsdag med Jarl och Jarla.

Finländska almanackan
Finska: Senja
Svenska: Jarl
Samiska: Selggo
Ortodoxa: Senja, Senni, Seni

Senja kommer av det ryska Ksenya, som i sin tur kommer från det grekiska Xenia, av xenos = främling (jfr xenofobi). Själva ordet “xenia” betyder också “gästfrihet”. Senni är även en form av kvinnonamnet Eugenia.

Senja syfter på dels [WikiEng]Saint Xenia the Righteous of Rome [/WikiEng](död ca 450), dels [WikiSve]Xenia av Sankt Petersburg [/WikiSve](död 1803), en [WikiSve]Kristi dåre[/WikiSve].

Norska almanackan: Joar, Jarl, Jarle
Jarl liksom i finlandssvenska almanackan (och rikssvenska 1986 - 1992).

Här sjunger och marscherar man till sången Erika:


Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein
Und das heißt: Erika.
Eins von hunderttausend kleinen Bienelein
Wird umschwärmt Erika.
Denn ihr Herz ist voller Süßigkeit,
Zarter Duft entströmt dem Blütenkleid
Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein
Und das heißt: Erika.

In der Heimat wohnt ein kleines Mägdelein
Und das heißt: Erika.
Dieses Mädel ist mein treues Schätzelein
Und mein Glück, Erika.
Wenn das Heidekraut rot-lila blüht,
Singe ich zum Gruß ihr dieses Lied.
Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein
Und das heißt: Erika.

In mein'm Kämmerlein blüht auch ein Blümelein
Und das heißt: Erika.
Schon beim Morgengrau'n sowie beim Dämmerschein
Schaut's mich an, Erika.
Und dann ist es mir, als spräch' es laut:
Denkst du auch an deine kleine Braut?
In der Heimat weint um dich ein Mägdelein
Und das heißt: Erika.

Texten handlar om först den väldoftande blomman på heden, sedan om den söta flickan Erika. I sista versen talas om en flicka som gråter efter dig (som är i kriget). Men det är en marsch, och ger dystra associationer till andra världskriget och nazismen.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-29 0:58:43

25 januari har Paul och Pål namnsdag.

Paul kommer av det romerska släktnamnen Paulus och betyder “den lille”. Paulus (el det grekiska Paolos) var det namn som Saul från Tarsus antog efter sin omvändelse. Den omvändelsen skedde enligt traditionen den 25 januari och det var Pauli omvändelse som hedrades denna dag. Liksom de andra apostladagarna räknades den som halv helgtag t o m 1772.

Pål är en sydsvensk form av Paul.

Förr kallades denna dag för Pålsmäss. Enligt norrländsk tradition hade halva vintern gått och björnen vände sig i sitt ide (detta pga dagens namn Pauli omvändelse). I Österbotten fanns ett ordstäv “Skiner solen så länge Påvalsmässodagen, att en drucken man hinner sadla sin häst, så blir det ett gott år”.

Äldsta belägg i Sverige för Paulus är från 1145 (i Skåne som då var danskt), i “riktiga Sverige” från 1286, för Paul från 1655.

Berömda personer:
Paul Andersson, poet
Paul Anka, kanadensisk-amerikansk sångare och låtskrivare
Paul D. Boyer, amerikansk nobelpristagare i kemi
Paul Cézanne, fransk målare
Paul Claudel, fransk författare
Paul Dirac, brittisk nobelpristagare i fysik
Paul Gauguin, fransk målare
Paul Klee, schweizisk målare
Paul Pierre Lévy, fransk matematiker
Paul McCartney, brittisk musiker
Paul Newman, amerikansk skådespelare
Paul Robeson, amerikansk skådespelare och sångare (basbaryton)
Paul Simon, amerikansk singer/songwriter
Pål Moddi Knutsen, norsk musiker

Tidigast kallades dagen just Pauli omvändelse. På 1700-talet byttes det ut mot Paulus. 1986 tillkom Paul och Paula. 1993 blev det Paul och Pål.

Finländska almanackan
Finska: Paavo, Pauli, Paul, Paavali
Svenska: Paul
Samiska: Bávvál, Bávlos, Bávva, Poalla
Ortodoxa: Riiko, Riku, Reijo

Riiko, Riku, Reijo syftar på [WikiSve]Sankt Gregorios av Nazianzos[/WikiSve], grekisk biskop och teolog, död 25 januari 390.

Norska almanackan: Paul, Pål

Här sjunger Paul Robeson ur filmen Teaterbåten Ol’ Man River


Dere's an ol' man called de Mississippi
Dat's de ol' man dat I'd like to be!
What does he care if de world's got troubles?
What does he care if de land ain't free?

Ol' man river,
Dat ol' man river
He must know sumpin'
But don't say nuthin',
He just keeps rollin'
He keeps on rollin' along.

He don't plant taters,
He don't plant cotton,
An' dem dat plants 'em
is soon forgotten,
But ol'man river,
He just keeps rollin' along.

You an' me, we sweat an' strain,
Body all achin' an' racket wid pain,
Tote dat barge!
Lif't dat bale!
You get a little drunk
An' you land in jail.

I gets weary
An' sick of tryin'
I'm tired of livin'
An' scared of dyin',
But ol' man river,
He just keeps rolling' along.

Darkies work on de Mississippi,
Darkies folks work while de white folks play,
Pullin' dose boats from de dawn to sunset,
Gettin' no rest till de judgement day.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-29 2:17:59

26 januari har Bodil och Boel namnsdag.

Båda namnen härstammar från det nordiska Bothild (av bot = bättring och hildr = strid). Bothild har latinisterats till Botilda, som blivit Botilla med smeknamnet Bolla (som i Frödings dikt Det var dans borti vägen). På Gotland var formen Bodilla vanlig.

I danskan har T utvecklats till ett D-ljud (Bodil) och ibland har D fallit bort (Boel).

Bodil är belagt i Sverige fr o m år 1891, Boel från 1865. Bodil är vanligare än Boel, men inget av namnen är särskilt vanligt. Båda namnen är mest utbredda i sydligaste Sverige.

Berömda personer
Bodil Bredsdorff, dansk barnboksförfattare
Bodil Jönsson, fysiker och författare
Bodil Malmsten, författare
Bodil Mannheimer, skådespelerska
Bodil Mårtensson, kriminalförfattare
Bodil Thrugotsdatter (död 1103), dansk drottning
Boel Flodgren, professor, fd rektor vid Lunds universitet
Boel Larsson, skådespelerska

Före 1901 var dagens namn [WikiSve]Polykarpus[/WikiSve], efter en biskop som led martyrdöden år 155. 1901 togs namnet bort och ersattes av Bothilda, som i sin tur efterträddes av Bodil och Boel 1993.

Finländska almanackan
Finska: Joonatan
Svenska: Jonatan
Samiska: Ráidner
Ortodoxa: Maria, Marja, Mari, Arjo, Johannes

De ortodoxa namnen gäller Xenophon, hans hustru Maria, and deras söner Arcadius och Johannes.

Xenophon var en förmögen senator i Konstantinopel under kejsar [WikiSve]Justinianus[/WikiSve] tid. Han och hans hustru Maria hade två söner, Arcadius och Johannes, som skickades iväg till Beirut för att studera juridik. Men skeppet förliste i en storm, och bägge bröderna kastades upp på land, men långt ifrån varandra, så bägge trodde att den andre var död. Bröderna tackade Gud för sin räddning, och bägge blev medvetna om fåfängligheten med det jordiska och blev munkar, Johannes i Tyrus och Arcadius i Jerusalem.

När Xenophon efter två år fortfarande inte hört av sina söner började han göra efterforskningar och fick veta att de aldrig anlänt till Beirut och att de troddes ha omkommit i skeppsbrottet. Xenophon och Maria tackade Gud, som ger och tar. De tog på sig grova kläder och begav sig på pilgrimsfärd till det Heliga Landet. I Jerusalem mötte de Arcadius andlige fader, som berättade för dem att deras söner levde. Genom Guds försyn hade Johannes och Arcadius träffats vid Golgata. Glädjefullt återförenade tjänade de Arcadius Äldste. Några dagar senare besökte Xenophon och Maria den Äldste, och mötte där sina två söner men utan att känna igen dem förrän den Äldste avslöjade deras identitet. Föräldrarna grät av glädje och beslöt sig för att själva gå i kloster. De gav bort sin förmögenhet och inträdde i kloster i det Heliga Landet.

Norska almanackan: Øystein, Øistein, Eystein, Eistein, Esten
Det är ett mansnamn som härstammar från det fornnordiska Eysteinn, som är sammansatt av antingen auja (gåva) eller ey (öga), och steinn (sten).

Här sjunger sopranen Bodil Arnesen Solveigs sang av Grieg/Ibsen:


Kanske vil der gå både Vinter og Vår,
og næste Sommer med, og det hele År,
men engang vil du komme, det ved jeg vist,
og jeg skal nok vente, for det lovte jeg sidst.

Gud styrke dig, hvor du i Verden går,
Gud glæde dig, hvis du for hans Fodskammel står.
Her skal jeg vente til du kommer igjen;
og venter du hist oppe, vi træffes der, min Ven!
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-30 19:05:56

27 januari har Göte och Göta namnsdag.

Göte (av fornnordiska Gauti) var från början ett tillnamn som betydde “götisk”. Det kan också vara en kortform av namn som Götmar (mar = berömd, alltså “berömd göt”) eller Götulf (götisk varg). Nämnet är känt från runinskrifter från 1000-talet, ex på en runsten i Uppgränna, Gränna socken i Småland: "Sven reste denna sten efter Aslak och efter Göte, hans son och Aslak var Svens broder." Göte var ett vanligt medeltida namn i Småland, Halland och Bohuslän. Sedan dog namnet ut för att återupplivas i början på 1800-talet. Under 1920- och 1930-talen var namnet bland de 50 vanligaste pojknamnen. Men nu har det varit ovanligt i 70 år (alltså snart vara dags för en ny renässans).

Göta är den kvinnliga formen av Göte, men kan också vara en kortform av namn som Göthilda. Göta förekommer i den medeltida balladen Ribbolt och Göta lilla. Namnet Göta var populärt under 1800-talet och i början av 1900-talet, men är nu mycket ovanligt, ovanligare än Göte.

Berömda personer:
Göte Strandsjö, psalmförfattare
Göte Widlund, dirigent
Göte Wilhelmson, pianist, tonsättare
Göta Trägårdh, textilkonstnär

Före 1901 var dagens namn Krysostomus, till minne av patriarken [WikiSve]Johannes Krysostomus[/WikiSve] i Konstantinopel. 1901 ersattes namnet av Göte, och 1993 tillkom Göta.

Finländska almanackan
Finska: Viljo (finska formen av Vilhelm)
Svenska: Folke
Samiska: Valljáš
Ortodoxa: Johannes, Juhani, Juha

De ortodoxa namnen syftar på tidigare nämnde Johannes Krysostomus.

Norska almanackan: Gaute, Gurli, Gry
Gaute kommer alltså från det fornnordiska Gauti.
Gurli kan komma av det nordiska Guri (Gudfrid), det persiska Gurli, som betyder “ros” el från sanskrit Gauri som betyder “vit”.
Gry är ett kvinnonamn, troligen skapat på 1800-talet och betyder “gryning”.

Och nu över till något helt annat, nämligen andliga sånger. Här sjungs Göte Strandsjös psalm Gud, du är här med hans dotter Agneta som solist:
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-01-31 3:22:37

28 januari har Karl och Karla namnsdag.

Karl är av germanskt ursprung identiskt med substativet karl = fri man.

Karl/Carl är ett namn som förekommer redan på runstenar och ett känt kunganamn i bl a Frankrike och Sverige. I franska almanackan står det Charlemagne ([WikiSve]Karl den store[/WikiSve]) efter kungen som dog år 814 denna dag. Tidigaste belägg från denna runinskrift på en sten vid Dneprs mynning ristad av svenska vikingar: "Grane gjorde denna stenkista efter Karl, sin bolagsman”. Även Karle och Karlbjörn förekommer på runstenar. Karli är en medeltida form. I Norrland fanns ordstävet ”Som vädret är på Karl, så ska det vara i sju veckor”.

Karl är det näst vanligaste mansnamnet i Sverige. Under 30- och 40-talen var också dubbelnamn med Karl populära: Karl-Axel, Karl-Gustav, Karl-Johan etc.

Karla/Carla är en sen feminin form av Karl. Tidigast känt i Sverige år 1827 (stavat Carla). Det är ovanligt i Sverige men populärt i Tyskland

Berömda personer:
Carl Jonas Love Almqvist, författare
Carl Michael Bellman, poet
Karl Gerhard, revymakare
Karl Ragnar Gierow, författare
Carl Fredrik Hill, målare
Carl Larsson, målare
Carl von Linné, botaniker
Karl Marx, tysk filosof, marxistisk teoretisker
Carl Milles, skulptör
Carl Nielsen, dansk tonsättare
Carl von Ossietzky, tysk journalist och nobelpristagare (fredspriset)
Carla Bruni, italiensk-fransk sångerska
Carla del Ponti, schweizisk diplomat och jurist
Carla Thomas, amerikansk sångerska

Före 1901 var dagens namn Carolus Magnus (dvs Karl den store) och Karl. Fr o m 1901 utgick Carolus Magnus. 1986 tillkom Karla.

Finländska almanackan
Finska: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies
Svenska: Karl, Carola
Samiska: Gállá, Kállá, Kárral
Ortodoxa: Raimo, Reima, Jehri

Mies betyder just “man, karl” på finska. (På tyska är "mies" ett adjektiv som betyder “usel, eländig”.)

Raimo och Reima är finska former av Raimund. Vad Jehri är vet jag inte, men kanske syftar alla tre namnen på tre helgon vid namn Efraim:

[WikiSve]Efraim syriern[/WikiSve], död 373.

Abboten Ephraim av Novy Torg, grundare av [WikiEng]Boris and Gleb[/WikiEng] kloster i staden Novy Torg, kom från Ungern med sina bröder Sandor och Moses. De gick in i prins Boris tjänst, och där blev Efraims bror Sandor (i Ryssland George) dödad liksom prins Boris år 1015 vid floden Alta. Mördarna högg av Sandor huvudet och tog hans guldkedja, som han fått av prins Boris. Efraim hittade senare sin brors huvud och tog det med sig. Han blev en eremit och grundade kloster. Moses blev också munk. Efraim dog år 1053. Enligt sin önskan begravdes han tillsammans med sin brors huvud. (Och var hade han huvudet så länge han levde, på en hylla i sin munkcell? :shock: )

Den tredje är biskop [WikiEng]Ephraim of Pereyaslavl[/WikiEng] (Kievgrottorna), död 1098.

Norska almanackan: Karl, Karoline

Det är Karl-temat överallt utom bland de ortodoxa.

Här sjunger Carla Bruni en stillsam sång Quelqu'un m'a dit:


On me dit que nos vies ne valent pas grand chose,
Elles passent en un instant comme fanent les roses.
On me dit que le temps qui glisse est un salaud
que de nos chagrins il s'en fait des manteaux
pourtant quelqu'un m'a dit...
Que tu m'aimais encore,
C'est quelqu'un qui m'a dit que tu m'aimais encore.
Serais ce possible alors ?

(Någon har sagt mig att du älskar mig än …)
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-01 3:11:38

29 januari har Diana namnsdag.

Diana är ett romerskt namn, som kommer av latinska deus (gud) el dius (dag). Diana är den romerska motsvarigheten till Artemis, jaktens och månens gudinna. Det första belägget av namnet i Sverige är från 1791. Troligen under påverkan av fransk kultur, eftersom Diane var ett vanligt namn inom den franska adeln. Namnet har annars varit sällsynt här tills andra hälften av 1900-talet. En mycket populär schlager var Paul Ankas Diana, Fantomens flickvän hette Diana och senare kom prinsessan Diana.

Berömda personer:
Diana Gabaldon, amerikansk författare
Diana Wynne Jones, brittisk fantasyförfattare
Diana Kjaer, skådespelerska
Diana Krall, kanadensisk jazzsångerska
Diana Ross, amerikansk sångerska
Diane Keaton, amerikansk skådespelerska
Diane de Poiters, fransk mätress

Det tidigaste namnet denna dag var Valerius, biskop av Trier ([WikiEng]Valerius of Trèves[/WikiEng], död år 320). 1901 byttes det ut mot det liknande Valter. Först 1986 kom namnet Diana in i almanackan (11/3) och fr o m 1993 delade Diana dag med Hubert (jägarnas skyddspatron) 3/11. Fr o m 2001 är Diana ensam denna dag, Hugo har efterträtt henne på Huberts dag och Valter har flyttat till Verner.

Finländska almanackan
Finska: Valtteri
Svenska: Valter, Volter
Samiska: Válter
Ortodoxa: Ignati, Iknata, Iikka

Här finns Valter kvar (förutom i ortodoxa förstås). Volter/Wolter är en lågtysk form av Valter/Walter.

Ignati, Iknata, Iikka syftar på två helgon vid namn Ignatius:

Dels [WikiSve]Ignatios av Antiochia[/WikiSve] (död 107). Den 29 januari firas överförandet av hans reliker. (Den levande Ignatios firas den 20 december.) Efter att ha blivit slukad av vilda djur på amfiteatern i Rom återstod bara några ben av helgonets kropp. Dessa dyrbara reliker samlades ihop av de trogna, som återförde dem till Antiochia.
Dels Sankt Ignatius, biskop av Smolensk och undergörare (död ca 1210).

Norska almanackan: Herdis, Hermod, Herman
Herdis är ett kvinnonamn, sammansatt av her = krigshär och dis = gudinna. Hermod är ett mansnamn, av her = krigshär och mod = sinnelag. Hermod var gudarnas budbärare i den nordiska mytologin. Herman är ett tyskt namn (krigshär + man, människa).

Här sjunger Diana Ross tillsammans med de andra i The Supremes en gammal hit, Stop! In the name of love:



Stop! In the name of love
Before you break my heart

Baby, baby
I'm aware of where you go
Each time you leave my door
I watch you walk down the street
Knowing your other love you'll meet
But this time before you run to her
Leaving me alone and hurt
(Think it over) After I been good to you......
(Think it over) After I been sweet to you....

Stop! In the name of love
Before you break my heart
Stop! In the name of love
Before you break my heart
Think it over
Think it over
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-02 4:27:48

30 januari har Gunilla och Gunhild namnsdag.

Gunhild är ett fornnordiskt namn, sammansatt av fornvästnordiska gunnr och hildr, som båda betyder “strid”. Namnet Gunhild finns redan på runstenar, t ex på denna i Kumla, Övergrans socken: "Gunhild lät göra dessa märken åt Thialf, sin son, och efter sig själv. Arbjörn högg denna sten" ((k)u(ni)tr * let * (k)(e)ra * (m)erki * þesa * at ** þial(f)- * su[n *] sin * auk * (i)ftir * sik * sialfa ** ar(b)iurn * iuk ** stain * þinsa *). Namnet återinfördes vid den nordiska namnrenässansen på 1800-talet, och var ett modenamn under 1930- och 40-talen.

Andra (latiniserade) former av namnet är Gunnilda, Gundela, Gunnela och till slut Gunilla. Gunilla är belagt från år 1473. På 1940-talet blev Gunilla ett modenamn och blev snart populärare än Gunhild.

Berömda personer:
Gunhild (1010 - 1060), kung Anund Jakobs hustru
Gunhild Anundsdotter, död 1049, gift med danske kungen Sven II Estridsson, efter hennes död gifte han om sig med hennes mor el styvmor Gunhild (som står ovanför)
Gunhild Haraldsdatter, dansk prinsessa, dotter till Harald Blåtand och syster till Sven Tveskägg, dödad år 1002 i [WikiSve]Danemordet[/WikiSve]
Gunhild Kyle, historiker
Gunhild Rosén, balettdansös
Gunhild Sehlin, barnboksförfattare.

Gunilla Johansdotter Bielke, kung Johan III:s andra hustru
Gunilla von Bahr, flöjtist
Gunilla Bergström, barnboksförfattare
Gunilla Brattberg
Gunilla Gerland
Gunilla Nyroos, skådespelerska
Gunilla Pontén, modeskapare

Tidigast var dagens namn Adelgunda, efter en fransk abbedissa ([WikiEng]Aldegonde[/WikiEng]), död år 684. Adelgunda ersattes 1777 med Gunilla (gun-delen är gemensam). 1901 ansågs Gunilla föråldrat och ersattes med det då populärare Gunhild. 1986 - 1992 delade de besläktade Gunhild, Gunilla och Gunnel dag. Fr om 1993 skulle inte fler än två dela namn, då blev det Gunhild och Gunilla, logiskt eftersom Gunhild är det äldre namnet. Men 2001 kastades namnen om, eftersom Gunilla kom tidigast in i almanackan.

Finländska almanackan
Finska: Irja (finsk variant av Irene el Georgia)
Svenska: Gunnel, Gunilla
Samiska: Gunná
Ortodoxa: Vasili, Vilho, Riiko, Johannes, Ilpo

Vasili, Riiko och Johannes syftar på "Synaxis of the Three Hierarchs": [WikiSve]Basileios den store[/WikiSve], [WikiSve]Gregorios Teologen[/WikiSve] och [WikiSve]Johannes Krysotomus[/WikiSve]. Under 1000-talet rasade dispyter i Konstantinopel om vilken av de tre hierarkierna som var den störste. Oenigheten ökade och folk delade in sig i tre ollika grupper. De tre hierarkierna samlades då hos Johannes, biskop of Euchaita, och berättade att de var ense och jämlika. De begärda att dispyterna skulle upphöra och att en minnesdag för detta skulle införas. Biskopen valde 30 januari för deras gemensamma fest.

Ilpo syftar på Hieromartyren* [WikiSve]Hippolytus av Rom [/WikiSve](död 235)
Vilho är den finska formen av Vilhelm. Möjigen syftar den här på Venerius, en av många som halshöggs samtidigt med Hippolytus.

Norska almanackan: Gunnhild, Gunda

Har sjunger Gunilla Backman från musikalen Mamma Mia Abbas "skilsmässosång" Vinnaren tar allt:



Jag är trött på ord
Orkar inte mera
Sår från längesen går lätt upp igen
Varje kort är lagt
Vi har inga flera
Ljuset det brann ut
Spelet det tog slut

Och vinnaren tar allt
I skuggan är det kallt
Förloraren får stå
ensam och se på

Jag var bara din
Trodde att jag visste
Var din trohet låg
Trodde att jag såg
Mannen i mitt liv
Den förste och den siste
Men jag hade fel
Allting var ett spel

Och gudarna har makt
Det har blir som dom har sagt
En människa står kvar
Mister allt hon har
Och vinnaren tar allt
I skuggan är det kallt
Så enkelt att förstå
Varför klaga då

* Hieromartyr kallas i ortodoxa kyrkan de martyrer som var präster
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-03 4:44:08

31 januari har Ivar och Joar namnsdag.

Ivar är ett fornnordiskt namn, troligen av yr = idegran el pilbåge (av ideträ) och harja = krigare. I motsats till många andra vikinganamn dog Ivar aldrig ut, utan användes även senare i t ex Skåne, Dalarna och Norrland. Det var dessutom arvnamn inom adelssläkter, t ex Fleming. På 1800-talet blev namnet populärt.

Joar är likaså fornnordiskt, sammansatt av jór = häst och krigare. Joar var vanligt i Östergötland under förkristen tid. Sedan föll det ur bruk och blev inte heller återupplivat under 1800-talet. Först under 1980- och 90-talen började ett uppsving.

På runstenar kan namnen inte skiljas åt; bägge skrivs iuar.

Berömda personer:
Ivar Vidfamne, sagokung
Ivar Arosenius, målare
Ivar Giæver, norsk-amerikansk fysiker och nobelpristagare
Ivar Hallström, tonsättare
Ivar Kreuger, finansman
Ivar Kåge, skådespelare
Ivar Lo-Johansson, författare
Carl-Ivar Nilsson, skådespelare
Joar Jedvardsson, storman, Erik den heliges bror
Joar Knutsson (död 1205), son till kung Knut
Joar Blå, riddare känd från [WikiSve]Erikskrönikan[/WikiSve]

Tidigare var dagens namn Vigilius till minne av en biskop i Trident ([WikiEng]Vigilius of Trent[/WikiEng]), som stenades år 405. 1901 byttes namnet ut mot Ivar, och 1993 fick han sällskap med Joar. 1986 - 1992 delade Ivar plats med Ivan pga ljudlikheten.

Finländska almanackan
Finska: Alli (finska formen av Alfhild)
Svenska: Alfhild, Alfa
Samiska: Álvá
Ortodoxa: Kyrö, Johannes, Juhani, Juha, Nikita, Niikko, Ritva

Alfa är en kortform av Alfhild och Alfrieda men stavas vanligen Alva idag. En del uppfattade det som första bokstaven i grekiska alfabetet och stavade det Alpha.

Kyrö och Johannes/Juhani/Juha syftar på martyrerna [WikiEng]Cyrus and John[/WikiEng], som kallades “Wonderworking Unmercinaries”, dvs de botade/helade människor utan att ta betalt för det. Enligt legenden hade tre systrar (Theoctista, 15 år, Theodota, 13 år, och Theodoxia, 11 år) tillsammans med sin mor Athanasia gripits och förts till Alexandria för att torteras för sin kristna tro. Cyrus och John fruktade att flickorna pga sin låga ålder skulle avsvärja sig sin tro under tortyren och reste dit för att stödja och uppmuntra dem att bli martyrer. När detta blev känt blev Cyrus och John också gripna och torterade, och till slut blev allihop halshuggna den 31 januari år 304 eller 311.

Nikita syftar på biskopen av Novgorod. Som ung ville Nikita bli munk och eremit i [WikiSve]Grottklostret i Kiev[/WikiSve], trots att han fick höra att han var för ung. I klostret lät han lura sig av djävulen, som uppenbarade sig för honom i skepnad av en ängel. Djävulen sade till honom att han inte behövde be utan bara studera, så skulle han be i Nikitas ställe. Nikita blev bäst i Gamla Testamentets historia men ville aldrig tala om Evangeliet. De Äldste gick till den unge munken och bad och drev ut djävulen. Efter det ägnade sig Nikita åt bön och fasta och överträffade alla i lydnad och ödmjukhet. Gud belönade honom genom att göra honom till undergörare och biskop. Sankt Nikita dog fridfullt år 1109.

Niikko kan syfta på Nicephorus av Egypten, som dog martyrdöden år 251 i Korint under Decius styre.

Ritva kan syfta på Tryphaina från Cyzicus, som också dog martyrdöden (dödad av en rasande tjur).

Norska almanackan: Idun, Ivar
Idun var en gudinna i nordisk mytologi, som hade hand om äpplena som gav evig ungdom.

Här sjunges ur Ivar Hallströms opera Hertig Magnus och sjöjungfrun:

Jag lekte som barn vid de böljorna blå
Och de sjöngo för mig redan då!
Och derför jag ständigt dem älskat också
Dessa sköna, oroliga små!
Det sägs väl att falskhet hos vågen bor,
Men den sägen jag aldrig tror,
Ty flyktande frid den förer igen
Och ro den skänker åt orolig vän,
När det blifvit mörkt uti skogen.

En gång ju Gud fader har böljan befallt
Att speglande återge allt:
Hvar timma, hvar stund byter hon om gestalt,
Men i djupet är likväl ej kallt
Ty hjerta som plågats på jordens rund
Läks vid kyssen af böljans mund,
Och än uti aftonens tysta stund,
Ses ljuset flamma uppå hennes grund
Fast det blifvit mörkt uti skogen!
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:53, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-04 3:32:59

1 februari har Max och Maximilian namnsdag.

Februari kommer från det romerska Februaris, som i sin tur kommer av den etruskiske guden Februus, dödens och reningens gud. Han firades med festen Februalia, som sammanföll i tiden med en annan fest [WikiSve]Lupercalia[/WikiSve], för att fira guden Faunus (grekiska Pan). Februari kallas förresten Göjemånad förr i Sverige. Ev betyder “göj” tunnsnö.

Max är en kortform av Maximilian, som kommer av det romerska Maximiliánus. Namnet kommer från det latinska ordet maximus (störst). Tidigast belägg av Max i Sverige är från. 1825. Tidigaste belägg av Maximilian är 1695. (För min del finner jag Max för kort och Maximilian för långt; jag tycker det ryska Maxim låter bäst.)

Berömda personer:
Sankt Maximilian av Tebessa, martyr, död 295
Maximilian I (1459-1519), tysk-romersk kejsare
Maximilian II (1527 - 1576), tysk-romersk kejsare
Ferdinand Maximilian (1832 - 1867), kejsare av Mexiko, arkebuserad av mexikanska republikaner
Maximilian Kolbe (1895 - 1941), polsk franciskanermunk som gick i döden för en annans skull i Auschwitz. Det som förde honom till Auschwitz var att han kämpade emot nazisterna som radioamatör och gömde judar i sitt kloster
Max Book, konstnär
Max Ernst, tysk målare och bildhuggare
Max Frisch, schweizisk författare
Max Horkheimer, tysk sociolog och filosof
Max Lundgren, barnboksförfattare
Max von Sydow, skådespelare

Före 1680 var dagens namn Brigida, till minne av Irlands skyddshelgon [WikiSve]Brigid av Kildare[/WikiSve] (452 - 525). 1680 - 1822 var dagens namn Brigida och Birger. 1823 togs Brigida bort, eftersom man tyckte det räckte med det svenska Birgitta den 7 oktober. I stället infördes Maximiliana, efter kronprins Oscars bröllop med Josefina av Leuchtenburg (ett av hennes förnamn var Maximiliana). 1901 ersattes det 6-staviga och föga använda Maximiliana av Max. 2001 tillkom Maximilian.

Finländska almanackan
Finska: Riitta (dvs finsk form av Birgitta, alltså det gamla helgonnamnet)
Svenska: Berit (ännu en form av Birgitta)
Samiska: Biret, Riittá, Rihttá, Birrá (ytterligare former av Birgitta)
Ortodoxa: Triifon, Tuija, Tua, Aino

Triifon syftar dels på martyren Sankt Tryphon ([WikiEng]Tryphon, Respicius, and Nympha[/WikiEng]), från Kampsade, död 250 i Nicaea, dels på Sankt Tryphon, biskop av Rostov, överhuvud för Moskvas Novospasskykloster, död 1468

Tuija (betyder “tujaträd”) och Tua syftar på martyren Perpetua ([WikiSve]Perpetua och Felicitas[/WikiSve]), som dödades år 203 i Kartago.

Aino kan möjligen syftar på martyren Anastasius i Anaplus. Aino är annars ett kvinnonamn, som betyder ”den enda”.

Norska almanackan: Birte, Bjarte
Birte är ett kvinnonamn, en variant av Birgitta eller Berta. Bjarte är ett mansnamn som betyder “lysande, alltså samma sak som Bert och Berta.

Här sjunger Max Pezzali, en italiensk singer-songwriter, Sei Fantastica:


Luce in fondo al tunnel,boccata d'aria
limpida, parole musica
casa dolce casa, un pò città un pò isola
un pò New York, un pò Polinesia

Siamo qui
tante vittorie, giorni bellissimi
sconfitte stupide, giorni difficili
tristezze ed euforia, gioie e dolori

Ma sento sempre che tu ci sei
che anche quand'è dura non te ne vai
che anche coi denti combatterai
sempre accanto a me non mi abbandonerai

Sei fantastica, forte come il rock'n roll
una scarica, uno shock elettrico
sei la fonte di energia più potente che ci sia
bomba atomica dritta nello stomaco
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-05 4:59:05

2 februari är kyndelsmässodagen.

Kyndelsmässodagen är ett märkligt ord. Kyndel, det är ju en kryddväxt. Men dagens namn kommer av det latinska Missa candelarum, dvs ljusmässa. Det gamla svenska ordet kynda betyder “tända eld”. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret.

Kyndelsmässodagen, Purificatio Mariae eller Marie kyrkogångsdag firas till åtminnelse av att Maria bar fram Jesus i templet 40 dagar efter hans födelse. Före dess fick inte modern besöka templet då hon ansågs oren. Alla förstfödda söner skulle symboliskt offras till Gud, men i stället offrade man ett lamm eller två duvor i templet.

Denna sed övertogs av kristna kyrkan på så sätt att kvinnor skulle kyrktagas 40 dagar efter förlossningen. Då skulle de ledas in i kyrkan av prästen, dessförinnan var de orena. I den medeltida kyndelsmässan ingick en ljusvigning med ljusprocession och ljusmässa, vilka gav dagen namnet kyndelsmässa. Dagen var helgdag till 1772, då den utmönstrades ur kyrkoårets festkalender tillsammans med många andra katolska helgdagar.

Ljuset symboliser Kristus på tre sätt: Vaxet symboliserar Kristi kropp, eftersom han är född av en jungfru liksom bina framställer vax (utan kroppslig besmittelse). Veken är dld i vaxet osåsom den rena sjlen är dold i kroppen. Ågen en symbol för gudomen, ty Gud är förtärande eld.

I Sverige är dagens namn enbart kyndelsmässodagen men så inte i Finland och Norge.

Finländska almanackan
Finska: Jemina, Lumi, Aamu
Svenska: Disa
Samiska: Njáveš

Den ortodoxa kalendern har inga namn utan dagen kallas Meeting of our Lord and Savior Jesus Christ in the Temple.

Jemina är ett kvinnonamn, från det hebreiska Jemima, som betyder “duva”. Jemima var en av Jobs döttrar i bibeln.
Lumi är ett kvinnonamn, som betyder “snö”.
Aamu är ett kvinnonamn, som betyder “morgon”.

Norska almanackan: Jomar, Jostein
Båda är mansnamn. Jomar kommer av jor = häst och mar = berömd. Jostein kommer av det fornnordiska Jósteinn, av jor = häst och steinn = sten.

Här sjunger Jostein Hasselgård i ESC I'm not afraid to move on:
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-07 1:40:58

3 februari har Disa och Hjördis namnsdag.

Disa är en kortform av namn som sluter på -dis, såsom Hjördis, Herdis, Gundis, Tordis, Valdis. Ordet dis är den fornvästnordiska beteckningen på kvinnliga gudaväsen. Diserna uppträdde kollektivt och mottog offer vid disabloten. Namnet lever kvar i ordet [WikiSve]disting[/WikiSve], som från början var de tingsförhandlingar som ägde rum i samband med disabloten. Under medeltiden hölls distingen i Uppsala vid kyndelsmässan och den åtföljdes av en marknad. Disa är ett ovanligt namn, drygt 1000 har det som tilltalsnamn idag.

Hjördis kommer av det isländska hjörr = svärd och dis = gudinna. Hjördis är också ovanligt idag men drygt 3000 bär det som tilltalsnamn, alltså vanligare än Disa.

Berömda personer:
Disa Gillis, skådespelerska
Disa Håstad, journalist
Hjördis Pettersson , skådespelerska
Hjördis Schymberg, operasångerska

Före 1901 var dagens namn [WikiSve]Blasius[/WikiSve] till minne av en biskop i Kappadokien som led martyrdöden år 316. Han ska ha botat djur som kom till honom för hjälp och själv fått föda av fåglar. Han blev halshuggen; därför anropas han vid halssjukdomar. Han är läkarnas, veterinärernas och herdarnas skyddspatron. Det gamla namnet på denna dag var Blåsmäss. Den dagen fick man inte göra något arbete som gick runt, som att spinna, för då skulle taket blåsa av huset. 1901 byttes Blasius ut mot Disa, och 1993 tillkom Hjördis.

Finländska almanackan
Finska: Valo
Svenska: Hugo
Samiska:Hugo
Ortodoxa: Simeoni, Simana, Hanna

Valo är ett mansnamn som betyder “dagsljus”.

Simeoni syftar på [WikiSve]Symeon[/WikiSve] från Lukasevangeliet. Symeon var en from man som fått en uppenbarelse att han inte skulle dö förrän han fått se Messias. Han var i templet när Josef och Maria kom dit med Jesusbarnet för att offra i templet. Symeon tog barnet i sin famn och sade “Herre, nu låter du din tjänare fara hädan i frid, efter ditt ord, ty mina ögon hava sett din frälsning, vilken du har berett till attt skådas av alla folk; ett ljus skall uppenbaras för hedningarna och en härlighet som skall givas åt ditt folk Israel.” ([WikiSve]Nunc dimittis[/WikiSve]) Och Symeon välsignade dem och sade: “Se, denne är satt till fall eller upprättelse för många i Israel och till ett tecken som skall bliva motsagt. Ja, också genom din själ skall ett svärd gå.”

Hanna är efter profetissan Hanna, en gammal änka. Hon lämnade aldrig templet utan tjänade där Gud dag som natt. Hon lovprisade Gud när hon såg Josef och Maria med barnet.

Simana syftar på biskopen Simon av Tver (död 1289).

Norska almanackan: Ansgar, Asgeir
Asgeir kommer av det fornnordiska Ásgeirr (áss = gud, geirr = spjut), alltså en annan variant av namnet Ansgar.

Här sjunger Hjördis Schymberg visan Till Österland vill jag fara:


Till Österland vill jag fara,
Där bor allrakärasten min.
Bortom berg och djupa dalar
Allt under så grönan lind.

Jag där vill bygga en hydda
Där marken står ständigt så grön,
Och där träden äro prydda
Med blommor, som dofta så skönt.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Kahlokatt » 2010-02-07 22:29:42

Regnif, ang. namnet Björk:
Björk anses som namn tydligen vara lite "hippiefierat" på Island, men man kan också heta t.ex. Ösp (asp) och Hlynur (lönn).
Senast redigerad av Kahlokatt 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21488
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Inläggav Alien » 2010-02-11 21:32:53

4 februari har Ansgar och Anselm namnsdag.

Det forngermanska namnet Ansgar kommer av an = gud och gar = spjut. Ansgar förekommer i svenska och norska almanackor till minne av missionären Ansgar, den förste som predikade kristendom i Norden. Ansgar kom först till Danmark på sitt missionsuppdrag. År 829 avseglade han från Hedeby till Birka. På vägen blev skeppet plundrat av sjörövare. Väl framme i Birka blev Ansgar väl mottagen och grundade den första kristna församlingen i Svea rike. Senare blev Ansgar ärkebiskop i Hamburg-Bremen. År 852 gjorde han sitt andra besök i Birka. Ansgar dog den 3 februari 865 och gravsattes i domkyrkan i Bremen. Eftersom 3 februari var upptaget av helgonet Blasius fick Ansgar sin dag den 4 februari.

Det äldsta belägget för Ansgar som förnamn i Sverige är från 1830. Det är ett ovanligt förnamn nuförtiden.

Anselm/Anshelm kommer av ans = gud och helm = hjälm, och betydelsen är “den Gud skyddar”. Namnet finns i flera länders almanackor efter helgonet [WikiSve]Anselm av Canterbury[/WikiSve] (1033 -1109). Han var också benediktinermunk och blev också ärkebiskop, som Ansgar. Namnet är belagt i Sverige från år 1291. Anselm är ovanligt men vanligare än Ansgar.

Berömda personer:
Ansgar Almqvist, skulptör
Ansgar Beckermann, tysk filosof
Ansgar Elde, konstnär
Ansgar Krook, dirigent
Anselm av Lucca (1036 - 1086), italiensk benedektinermunk, biskop och helgon
Anselm Baker, engelsk munk och konstnär
Anselm Feuerbach, tysk konstnär
Anselm Hüttenbrenner, österrikisk tonsättare
Anshelm Leonard Schultzberg, konstnär

Allra först var dagens namn Veronika. 1718 flyttades Veronika till 30 maj och dagen namn blev Ansgarius. 1901 ändrades namnet till Ansgar. Fr o m 1993 fick Ansgar sällskap med Anselm.

Finländska almanackan
Finska: Armi, Ronja
Svenska: My, Ronja
Samiska: Mariánne, Mariánná
Ortodoxa: Isko, Jyrki, Yrjö, Kirilä, Kiril

Armi är ett kvinnonamn, en finsk form av Armida.

Isko syftar på munken [WikiEng]Saint Isidore of Pelusium [/WikiEng](död ca 449) från Alexandria.

Jyrki och Yrjö syftar på storfursten Georg (1189 - 1238). Georg var en son till storfursten Vsevolod. Han övertog tronen i riket [WikiEng]Vladimir-Suzdal[/WikiEng] år 1212. Han var känd för sitt mod och sin fromhet. År 1237 invaderade den tatariska horden från Batu Ryssland. Sankt Georg tvingades lämna staden i sina söners händer och for norrut för att sammanträffa med de andra furstarna.
Den 4 mars 1238 utkämpades slaget vid floden Sita, där tatarerna krossade furst Georgs trupp. Georg stupade själv i slaget, och biskop Cyril lät begrava hans kropp i Rostovkatedraglen.

Kirilä/Kiril syftar på abboten och undergöraren Cyril av Novoezersk, Novgorod (död 1532).

Norska almanackan: Veronika, Vera

Här sjunger gruppen The Anselm låten Bruised:


I feel like I’ve been bruised
This world is making me so tired
I feel like I’ve been bruised
I need you to light the fire
But you said, a bruised reed I will not break
Saviour, you are so gentle with me
But you were bruised for me
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-13 4:23:50

5 februari har Agata och Agda namnsdag.

Agata/Agatha är ett namn av grekiskt ursprung. Det är femininformen till Agaton, som kommer av agathós = god. Namnet finns i almanackan till minne av [WikiSve]Sankta Agata[/WikiSve], en martyr från Sicilien. Hon var en av de fyra stora jungfrumartyrerna (de andra är Cecilia, Lucia och Agnes). Enligt legenden hejdades ett vulkanutbrott av Etna när invåndarna skyndade till Agatas grav och höll upp hennes slöja, som täckte graven, mot lavaströmmen. Då stelnade lavan. Helgonets attribut är tänger, knivar, bröst på en bricka och även enhörningshorn (enhörningen är en symbol för jungfrulig renhet). Sankta Agata är skyddshelgon för klockgjutare (lavaströmmen), vävare och ammor.

Namnet är belagt i Sverige från 1337. Det är mycket ovanligt nuförtiden.

Agda är den svenska formen av Agata. Namnet är belagt från 1494. Det är också ovanligt men vanligare än Agata. Nuförtiden förknippas det ofta med visan “Hönan Agda”, vilket är orsak nog att inte vilja ge sin dotter namnet.

Berömda personer:
Agatha Christie, brittisk deckarförfattare
Agatha Rosenius, psalmförfattare
Agda Helin, skådespelerska och sångerska
Agda Rössel, ambassadör och politiker (s)

Agata var dagens enda namn till 1986, då Aili och Alvi infördes att dela dagen. År 1993 skulle det bara vara två namn på dagen. Agata flyttades till 20 september där Agda redan fanns. Lisa och Elise blev dagens namn. Från 2001 är dagens namn samma som på medeltiden, Agata, och den svenska formen Agda har flyttats dit också.

Finländska almanackan
Finska: Asser
Svenska: Sture
Samiska: Bilzi
Ortodoxa: Helli, Helvi, Hellevi, Tuula, Tuulikki

Asser är från det hebreiska Aser, Jakobs andre son med sin första fru Leas tjänstekvinna. Namnet betyder ”lycklig” eller ”välsignad”.

Tidigare var dagens finlandssvenska namn Johan Ludvig efter skalden Runeberg, som föddes 5 februari 1804. Denna dag är fortfarande flaggdag och firas med [WikiSve]runebergstårta[/WikiSve] och utdelning av [WikiSve]Runebergspriset[/WikiSve].

Tuula och Tuulikki (kommer möjligen av tuuli = vind) syftar troligen på martyren Theodula i staden Anarzarbus i [WikiSve]Kilikien[/WikiSve] under kejsar Dioklatianus och Maximianus. Stadens prefekt Pelagius sökte reda på kristna och försökte med tortyr tvinga dem att dyrka avgudar. När Theodula fördes inför Pelagius och han beordrade henne att dyrka avgudarna svarade hon: ”Jag är kristen. Mitt namn betyder just ’Guds tjänare’. Jag tillber den enda sanna guden och tänker inte tillbe en staty av sten.”

Helli är en form av Helena. Helvi och Hellevi kommer av det tyska kvinnonamnet Heilwig.
Helli, Helvi, Hellevi syftar troligen på martyren Helladius. Helladius ville ställa in sig hos prefekten och lovade att han skulle se till att Theodula lärde sig att dyrka de romerska gudarna. Han utsatte henne för grym tortyr och hon bad till Gud att ge henne styrka. Hon blev då helad och Helladius blev chockad. Då övertalade Theodula honom att bli kristen och vinna evig ära i Jeus Krisuts evige kungarike. Så blev de bägge två martyrer.

Norska almanackan: Agate, Ågot
Ågot är en norsk form av Agate.

Här sjunger Francis Bebay sången Agatha:



Ce n’est pan mon fils Agatha, ne me ments pas!
Agatha, ne me ments pas!
Ce n'est pas mon fils,
Tu le sais bien.
Ce n'est pas mon fils,
On le voit bien.
Ce n'est pas mon fils,
Même si c'est le tien.

(“Agatha, ljug inte för mig, det är inte min son, även om det är din“; denna Agatha är tydligen inget helgon)
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-15 3:43:44

6 februari har Dorotea och Doris namnsdag. Kallades förr Dordredagen.

Bägge namnen är av grekiskt ursprung.

Dorotea/Dorothea kommer av doron (gåva) och theos (gud). Alltså ”guds gåva” (precis som namnen Theodor och Theodora).

Namnet placerades i den medeltida helgonkalendern efter martyren Dorotea från Kappadokien. Enligt legenden halshöggs hon för sin kristna tro omkring år 304. Strax före avrättningen sade en av domarna hånfullt att hon skulle sända honom en korg med frukt och rosor från den himmel hon pratat så mycket om. Mycket riktigt, sedan kom en gosse i purpurfärgad mantel (Jesusbarnet) med en korg med rosor och tre äpplen till domaren, som då lät omvända sig. Dorotea är därför trädgårdsmästarnas och blomsterodlarnas skyddshelgon. I konsten framställs hon med en krans av rosor på huvudet. Hennes attribut är svärdet (som hon avrättades med), en korg med rosor och äpplen samt Jesusbarnet.

Äldsta belägg i Sverige från 1419. Försvenskade former är Dorde, Dordi och Dorit. I Danmark och Norge fanns formen Dorte. Fr o m 1800-talet blev Dora en vanlig kortform. Idag är Dorotea/Dorothea ovanligt.

Doris betyder antingen “dorisk kvinna” eller kommer av doron (gåva). Doris var hustru till havsguden Nereus och de 50 nereidernas mor i den grekiska mytologin. Namnet är belagt i Sverige från 1834. Doris är mycket vanligare än Dorotea, men inte vanligt bland de yngre.

Berömda personer:
Drottning Dorotea av Brandenburg (död 1495),först gift med Kristofer av Bayern, sedan med Kristian I.
Drottning Dorothea av Sachsen-Lauenburg, gift med Kristian III av Danmark
Dorothea Lange, amerikansk fotograf
Dorothea Maria Lösch (1730 - 1799), den första kvinnliga kaptenen, sedan officerarna övergivit fartyget i slaget vid Svensksund

Doris Day, amerikansk skådespelerska och sångerska
Doris Funcke, skådespelerska
Doris Gercke, tysk kriminalförfattare
Doris Lessing, brittisk författare och nobelpristagare
Doris Svedlund, skådespelerska
Doris Svensson, sångerska
Doris är också namnet på Jorden i Harry Martinsons Aniara.

Tidigare var denna dag också minnesdag för [WikiSve]Brynolf Algotsson[/WikiSve], biskop av Skara och lokalat helgon. Han dog 6 februari 1317 och blev senare saligförklarad av katolska kyrkan. 1986 - 1992 var dagens namn Dorotea, Dora och Doris. Fr o m 1993 fick det inte vara mer än två namn på en dag, då blev det Dorotea och Dora. Men fr o m 2001 är det Dorotea och Doris.

Finländska almanackan
Finska: Terhi, Teija, Tiia, Tea, Terhikki
Svenska: Dorotea, Dora, Tea, Dorrit
Samiska: Juoksáhkká (det är också samernas nationaldag)
Ortodoxa: Nyyrikki, Nyri, Terhi

Teija och Tiia är varianter av Tea (som kan vara kortform för både Teodora och Dorotea). Terhi och Terhikki kommer av Terhenetär i [WikiSve]Kalevala[/WikiSve].

Juoksáhkká är en samisk gudinna, en av hemmets gudinnor Det var till henne man offrade om man ville ha en son. Man trodde att alla barn i livmodern var flickor från början; Juoksáhkká förvandlade vissa till pojkar.

Nyrikki är en jaktgud i den finska mytologin, son till Tapio, skogens gud. Nyri är en kortform av Nyrikki. Jag hittar inget helgon med liknande namn för denna dag. Men (något långsökt) finns martyren Silvanus av Darion i Konstantinopel. Silvanus var nämligen skogens gud i den romerska mytologin.

Terhi kan syfta på Theophilus, domarens om blev omvänd av Dorotea till kristendomen och därför själv halshuggen.

Norska almanackan: Dortea, Dorte

Här sjunger Doris Svensson från Göteborg Du som bara har sett vårar:

Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-16 3:41:49

7 februari har Rikard och Dick namnsdag.

Rikard/Rickard/Rikhard/Richard kommer av det fornhögtyska Ricohard och Richart, som är sammansatta av ric = makt och hart = hård. Det finns i almanackan pga ett engelskt helgon Richardus som dog 720 under en pilgrimsfärd till Jerusalem. Enligt traditionen var han far till Sankta Valborg. Namnet är känt i Sverige från år 1160. En form i Jämtland på 1700-talet var Rekard. Under 1980-talet blev Rikard ett modenamn.

Dick är kortform av/smeknamn för Richard i engelskan. Det användes första gången som formellt namn i Sverige år 1866.

Berömda personer:
Kung Rikard I av England, Rikard Lejonhjärta
Richard Attenborough, brittisk regissör
Richard Francis Burton, brittisk upptäcktsresande och författare
Richard Burton, brittisk skådespelare
Richard Dawkins, brittisk etolog och evolutionsbilog
Richard Dybäck, fornminnesforskare, författare till Sveriges nationalsång
Richard Gere, amerikansk skådespelare
Rikard Nordraak, norsk tonsättare
Rickard Sandler, utrikesminister, statsminister
Richard Smalley, amerikansk kemist och nobelpristagare
Richard Strauss, tysk tonsättare
Richard Wagner, tysk tonsättare
Rikard Wolff, skådespelare och vissångare

Dick Bengtsson, konstnär
Dick Dale, amerikansk rockmusiker
Dick Hansson, musiker (slagverk), medlem i Hansson de Wolfe United
Dick Harrison, professor i historia
Dick Helander, biskop
Dick Idman, skådespelare
Dick Stenberg, general

Dagens namn stavades Richardus till år 1700, då den modernare formen Rikard infördes. 1986 - 1992 var dagens namn Rikard, Ricky och Rigmor (ett Ri-tema), men från 1993 blev det tvånamnskalender, och dagens namn blev Rikard och Dick.

Finländska almanackan
Finska: Riku, Rikhard
Svenska: Rikard, Dick
Samiska: Rikkar
Ortodoxa: Pertti, Luukas

Pertti syftar på Sankt Parthenius, biskop av Lampsakos. Han var en from fiskare i staden Melitoupolis. Stadens biskop upptäckte att Parthenius skänkte pengar till de fattiga och helade de sjuka och såg till att han fick utbildning och prästvigdes. År 325 blev han biskop i Lampsakos när staden var övervägande hednisk, men genom sin fromhet omvände han stadens invånare till kristendomen.

Luukas syfter på Sankt Lukas av Hellas ([WikiEng]Luke Thaumaturgus[/WikiEng]) från den grekiska byn Kastorion, eremit och pelarhelgon från 18 års ålder till sin död på berget Joannitsa nära Korint (den 7 februari 946).

Norska almanackan: Rikard, Rigmor, Riborg
Riborg är ett ovanligt norskt kvinnonamn, bildar av forntyska rihhi (rik) och burg (skydd).

Här sjunger Hansson de Wolfe United med Dick Hansson "Vargen i din kropp":

Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-17 23:06:40

8 februari har Berta och Bert namnsdag.

Berta/Bertha är en kortform av forntyska namn med leden Berht som betyder “ljus, lysande”. Jämför det svenska “bjärt” och det engelska “bright”. Ett engelskt helgon Berta var gift med en hednisk kung Ethelbert. Namnet förekom först år 1699 i Sverige men redan på 1300-talet i Skåne (som då var danskt). Berta var populärt under 1800-talet men har sedan blivit alltmer ovanligt.

Bert har samma betydelse och är en kortform av namn som Albert, Berthold och Bertram. Det har använts som formellt förnamn sedan 1882 (redan 1462 i Skåne).

Berömda personer:
Bertha av Kent (ca 539 - 630), engelskt helgon
Berta Hall, skådespelerska
Berta Hansson, konstnär
Bertha Krupp, gift med chefen för Kruppkoncernen (gav namn till mörsaren "Tjocka Berta")
Bertha von Suttner (1834- 1914), österrikisk författare och fredspristagare

Bert Karlsson, skivbolagsdirektör, fd nydemokratisk politiker
Bert Månsson, låtskrivare
Bert Sakmann, tysk fysiolog och nobelpristagare

Före 1901 var dagens namn Malakias, dvs profeten Malaki. 1901 - 1985 var dagens namn Berta. 1986 - 1992 var det tre namn: Berta, Bert och Bertram. 1993 var det slut med trenamnsdagar, och dagens namn blev Berta och Berthold. 2001 flyttades Berthold till Bertil, och dagens namn blev då Berta och Bert.

Finländska almanackan
Finska: Laina
Svenska: Rigmor,Lillemor, Moa
Samiska: Láidná
Ortodoxa: Feodor, Heikki, Sakari

Laina är ett kvinnonamn som betyder “våg”.

Feodor syftar på martyren [WikiEng]Theodore Stratelates[/WikiEng] "Generalen" från Heraclea (död år 319).
Sakari syftar på profeten Sakarja (grekisk form Zacharias) i Gamla Testamentet.
Heikki är en finsk form av Henrik, men vilket helgon som menas har jag inte kunnat klura ut.

Norska almanackan: Åshild, Åsne
Båda är kvinnonamn. Åshild kommer av de fornnordiska áss (gud) och hildr (strid). Åsne kommer av áss och (ny). Journalisten Åsne Seierstad har gjort namnet känt utanför Norge.

Här framför The Greatful Dead i en inspelning från 70-talet Bertha:


I had a hard run, runnin' from your window.
I was all night running, running, Lord I wonder if you care,
I had a run in, run around, and run down.
Run around the corner, corner, Lord run smack in to a tree.

I had to move, really had to move,
That's why if you please, I am on my bendin' knees,
Bertha don't you come around here anymore.

Dressed myself in green, I went down unto the sea.
Try to see what's goin' down, try to read between the lines.
I had a feelin' I was fallin', fallin', fallin',
I turned around to see,
Heard a voice al callin', Lord you was comin' after me.

I had to move, really had to move,
That's why if you please, I am on my bendin knees,
Bertha don't you come around here anymore.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-19 2:18:09

9 februari har Fanny och Franciska namnsdag.

Fanny är ett engelskt smeknamn för Frances, som kommer av det latinska Francisca. Francisca är den feminina formen av Franciskus (“fransmannen”). Fanny blev populärt i England under 1700-talet och i Sverige under 1800-talet. Första belägg av namnet i Sverige är 1788. Diktaren Frans Mikael Franzén gav ut Fannydikter 1812. Under 1900-talet var Fanny ovanligt tills filmen Fanny och Alexander kom 1982. 1998 var Fanny nr 27 bland namn för nyfödda flickor.

Franciska är belagt i Sverige sedan 1694 men är sällsynt. Den tyska formen är Franziska.

Berömda personer:
Fanny Alving (1874 - 1955), författare
Fanny Ardant - fransk skådespelerska
Fanny Brate (1851 - 1940), konstnär
Fanny Burney (1752-1840), engelsk författare
Fanny Churberg - finländsk konstnär
Fanny Falkner, skådespelerska och miniatyrmålare (och Strindbergs sista kärlek)
Fanny Janse, Sveriges första kvinnliga postmästare (utnämnd 1863)

Franciska av Rom (1384 - 1440), italienskt helgon, klostergrundare
Francisca av Brasilien (1824-1898), född brasiliansk prinsessa, gift fransk prinsessa, lät grunda staden Doma Colonia Francisca i Brasilien
Franziska Stading (1763 - 1836), hovsångerska och skådespelerska
Francisca Urio, tysk sångerska

Före 1901 var Apollonia (betyder ”vigd till Apollon”) dagens namn efter martyren [WikiSve]Sankta Apollonia[/WikiSve]. Hon brändes på bål för sin kristna tro men dessförinnan fick hon tänderna utslagna. Hon är därför tandläkarnas skyddshelgon och anropas mot tandvärk.

1901 byttes Apollonia ut mot Fanny. I trenamnslängden 1986 - 1992 delade Fanny dag med Sanny och Sonny (ett -nny-tema). 1993 var dagens namn Fanny och Betty. 2001 byttes Betty ut mot Franciska.

Finländska almanackan
Finska: Raija, Raisa
Svenska: Bodil
Samiska: Ráijá
Ortodoxa: Voitto, Pellervo

Raisa är ett ryskt kvinnonamn som troligen kommer av det grekiska rhaion (avslappnad). Raija är den karelska formen av Raisa.

Voitto är en finsk form av Viktor. Namnet kan syfta dels på Sankt Nikephoros av Vazhesjön, som byggde Kristi förklarings kyrka och ett kloster, där han levde till sin död (1550), dels på martyren Nikephorus of Antiokia (200-talet). Viktor betyder ”segrare” och Nikephoros betyder ”segerbringare”.

Pellervo är ett mansnamn som kommer av pelto (åker, fält). Pellervo är en mytologisk gestalt, son till skogsguden Tapio. Namnet kan syfta på munken och undergöraren Pancratius från Kievgrottorna (1300-talet), på martyren Pancratius, biskop av Taormina på Sicilien och på martyren Philagrius, biskop av Cypern.

Norska almanackan: Lone, Leikny
Lone är ett ursprungligen danskt kvinnonamn, kortform av Magdalone (Magdalena) eller av Abelone (Apollonia). Leikny är ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung, från leikr (lek) och nýr (ny eller ung).

Här sjunger den colombianska sångerskan Fanny Lu sången No te Pido Flores (Jag ber dig inte om blommor):


Si se fue yo no se bien
aún me resigno a no entender
que pasan noches ya sin él
como antes de que fuera mío.
Definitivo yo no sé
una semana y será un mes
que pasa un día sin que muera
suspirando en el vacío.
Y ya no quiero ser
tan debil como el viento
cuando la tormenta se ha ido
que ya no sopla y esta frío
sin tu calor

No te pido que traigas flores
tampoco que me des bombones
yo sólo quiero una caricia
que me digas que tú me quieres
no te pido que te confieses
ni que prometas ni que reces
yo sólo quiero que me digas
que no hay mujer que más admiras
Ay Diosito!
Ajá
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2010-02-21 4:53:11

10 februari har Iris namnsdag.

Namnet kommer av det grekiska iris = regnbåge. Enligt den grekiska mytologin var Iris regnbågens gudinna och en av gudarnas budbärare. Ett släkte av svärdsliljorna kallas också iris, liksom ögats regnbågshinna. Namnet användes tidigast i Sverige i [WikiSve]herdediktning[/WikiSve] av bl.a. Bellman och Nordenflycht. Som dopnamn är det tidigaste belägget från 1834 och då från svenskspråkiga Finland, där namnet har varit populärt. Under de första decennierna på 1900-talet var namnet något av ett modenamn i Sverige, men föll sedan i glömska. Nu har namnet kommit igen så smått, 2009 var Iris nr 83 för nyfödda flickebarn.

Berömda personer:
Iris Chang, amerikansk historiker
Iris Johansen, amerikansk deckarförfattare
Iris Johansson, författare till ”En annorlunda barndom”
Iris Murdoch, brittisk författare

I gamla tider var dagens namn [WikiSve]Scholastica[/WikiSve] till minne av ett italienskt helgon och nunna, död år 542. 1824 byttes namnet ut mot Eugenia, troligen pga bröllopet 1823 mellan prins Oscar och Josefina Maximiliana Eugenia Napoleona. I tvånamnslängden 1993 flyttades Eugenia till Eugen (5/11). I stället blev dagens namn Egon och Egil. 2001 flyttades Egon till 11 mars och Egil försvann helt ur almanackan. Iris kom in i almanackan först 1993, och delade först dag med Greger (13/3) men från 2001 är Iris dagens enda namn.

Finländska almanackan
Finska: Elina, Ella, Ellen, Elna
Svenska: Elin, Ellen, Ella, Elna
Samiska: Ellá, Elle, Ello
Ortodoxa: Kaarle, Valentina, Enni, Anna

Kaarle syftar på martyren [WikiSve]Charalampus[/WikiSve], biskop av Magnesia i Thessalien, som dog martyrdöden 202.

Valentina syftar på Sankta Valentina av Caesarea i Palestina, som beordrades att dyrka en staty av en hednisk gud men hon kastade sten på den och vände ryggen till. Då blev hon slagen dömd till halshuggning.

Enni syftar på Sankta Ennatha av Gaza i Palestina som drogs inför guvernören Firmilian, och modigt bekända sin kristna tro. Hon blev givetvis misshandlad och dödad liksom Valentina. De led bägge martyrdöden under kejsar Maximilian II Galerius år 308.

Anna syftar på prinsessan Anna av Novgorod, hustru till storfursten [WikiSve]Jaroslav den vise[/WikiSve] av Kievriket. Efter att ha uppfostrat sina barn i den kristna tron lämnade Sankta Anna världen för ett kloster, där hon levde i lydnad och bön tills hon dog 1056.

Norska almanackan: Ingfrid, Ingrid
Bägge kommer från det fornnordiska Ingifrid (av guden Ing + skön, älskad).

Här sjunger The Goo Goo Dolls en sång skriven till filmen Änglarnas stad, Iris:


And I'd give up forever to touch you
Cause I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't want to go home right now

And all I can taste is this moment
And all I can breathe is your life
Cause sooner or later it's over
I just don't want to miss you tonight

And I don't want the world to see me
Cause I don't think that they'd understand
When everything's made to be broken
I just want you to know who I am

And you can't fight the tears that ain't coming
Or the moment of truth in your lies
When everything seems like the movies
Yeah you bleed just to know you're alive
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 21:36:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47636
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Intressanta intressen



Logga in