Gourmétkäk?
58 inlägg
• Sida 2 av 3 • 1, 2, 3
Ganesh skrev:Irländsk?
Ja. Min är tolv år, eller var det när jag köpte den i alla fall. Den absolut bästa att göra Irish Coffee på. Det är gott. Men det händer understundom att jag dricker en skvätt som det är med. Inte mycket - men gott det lilla.
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Får man föreslå att whisky-diskussionen flyttas till Övrigt...?
Annars är det ju klart det ska vara Jameson till Irish Coffee. Man kan göra sin egen Irish Cream också. Bara att blanda i grädde och honung och värma lite försiktigt på spisen så inte alkoholen kokar bort. (Tydligen fanns receptet kvar i minnesarkivet fast det var 25 år sen det användes sist.)
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Hej!
Svarta oliver är gott.
Idag fyller jag år och ska servera pastasallad och piroger med Quornfärs i. Men jag kommer att göra en mozarellasallad som tillbehör, och det blir riktigt lyxigt tror jag.
Jag ska skiva Santa Lucia Maxi och varva med skivade tomater. Så lägger jag på svarta, urkärnade oliver, några oregano-blad och ringlar över kallpressad olivolja.
Hälsningar
Lilla Gumman
Svarta oliver är gott.
Idag fyller jag år och ska servera pastasallad och piroger med Quornfärs i. Men jag kommer att göra en mozarellasallad som tillbehör, och det blir riktigt lyxigt tror jag.
Jag ska skiva Santa Lucia Maxi och varva med skivade tomater. Så lägger jag på svarta, urkärnade oliver, några oregano-blad och ringlar över kallpressad olivolja.
Hälsningar
Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
- Lilla Gumman
- Inlägg: 5451
- Anslöt: 2007-08-01
- Ort: Ludvika
Kalamataoliver brukar jag använda när jag gör grekisk sallad, gärna Fontana. Men varför begränsa sig? Det finns ju massor av goda olicersorter. Zeta har en massa roliga varianter i små glasburkar, även om de inte är helt billiga. Bl.a. har de några stora svarta som heter Cerignolo (om jag minns rätt) och som är väldigt goda. Så har de några mindre gråbruna som är ganska kryddiga.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Hej!
De svarta oliverna jag köpte heter Figaro. Det blir en ny erfarenhet för mig. Olivoljan är Fontana Extra Virgin.
Hälsningar
Lilla Gumman
De svarta oliverna jag köpte heter Figaro. Det blir en ny erfarenhet för mig. Olivoljan är Fontana Extra Virgin.
Hälsningar
Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
- Lilla Gumman
- Inlägg: 5451
- Anslöt: 2007-08-01
- Ort: Ludvika
Soltorkade svarta oliver! Det är mer smak och lite oljigare. Har t o m hittat dom i en variant på Willys och dom är i en plastförpackning och står på hyllan för internationell mat.
Ostron, det är en världsskillnad var dom är fiskade och dom bästa jag smakat var i Australien där dom också är lite större. Vill man inte äta dom råa fanns där också "Oyster Kilapatrick" Gratinerade med ost och rökt bacon adderat med lite lite Worshestersås.
Ostron, det är en världsskillnad var dom är fiskade och dom bästa jag smakat var i Australien där dom också är lite större. Vill man inte äta dom råa fanns där också "Oyster Kilapatrick" Gratinerade med ost och rökt bacon adderat med lite lite Worshestersås.
Senast redigerad av Aspkvinna 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Riktigt hungrig så passar ju en härlig hemlagad Ossobuco alla milanese med en Tiramisu på äkta Savoiardikex och ingen gammal sockerkaka och ett måste Marsalavin och inget annat i som förstör den perfekta efterätten!
4 ägg
2 dl socker
Vispas till skum
En burk Mascarponeost
rörs lite långsamt ner i smeten
Koka starkt kaffe
Blanda med 1 dl Marsalavin
Doppa sen Savoiardikex i detta.
Varva med smet och kex
Pudra över kakao och låt stå i minst sex timmar
Njut!
4 ägg
2 dl socker
Vispas till skum
En burk Mascarponeost
rörs lite långsamt ner i smeten
Koka starkt kaffe
Blanda med 1 dl Marsalavin
Doppa sen Savoiardikex i detta.
Varva med smet och kex
Pudra över kakao och låt stå i minst sex timmar
Njut!
Senast redigerad av Aspkvinna 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Och jag säger att gourmet stavas utan accent!
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
- alfapetsmamma
- Inlägg: 7383
- Anslöt: 2008-05-03
Matlagning och bakning+ konfektyr
Hejsan
Är jag ensam om att ha detta som rubriken lyder matlagning, bakning och konfektyr som ett av mina kära intressen?
Jag bokstavligen älskar att laga mat,baka och göra gotta i form av egen lyxchoklad eller godis.
Här kommer mina sinnen väl till lags (lukt och smak och det estetiska) och jag mår verkligen kanon när jag får hålla på och det händer att jag står i flera dygn och bakar och har mig, Till min omgivnings förtjusning då jag oftast gör mer än vad jag jag kan ha kvar.
Choklad och godis brukas skickas hej vilt över landet då jag själv inte har en så sötad tand.
Är jag ensam om detta intresse här?
jag vill inte tro det i alla fall..
Och om jag inte är ensam.. har ni nå bra recept att dela med er av? kanske någon bild på detta lyckade recept med?
Admin
Slog ihop detta med en befintlig tråd.
Är jag ensam om att ha detta som rubriken lyder matlagning, bakning och konfektyr som ett av mina kära intressen?
Jag bokstavligen älskar att laga mat,baka och göra gotta i form av egen lyxchoklad eller godis.
Här kommer mina sinnen väl till lags (lukt och smak och det estetiska) och jag mår verkligen kanon när jag får hålla på och det händer att jag står i flera dygn och bakar och har mig, Till min omgivnings förtjusning då jag oftast gör mer än vad jag jag kan ha kvar.
Choklad och godis brukas skickas hej vilt över landet då jag själv inte har en så sötad tand.
Är jag ensam om detta intresse här?
jag vill inte tro det i alla fall..
Och om jag inte är ensam.. har ni nå bra recept att dela med er av? kanske någon bild på detta lyckade recept med?
Admin
Slog ihop detta med en befintlig tråd.
Senast redigerad av Thurizas 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
KrigarSjäl skrev:Jag hade ätit osten efteråt, utan tillberedning. Annars är smörstekta kantareller en favorit.
hade ingen aning om att smörstekta kantareller är gormé mat, jag äter det till vardags (men då har jag ju plockat själv också.... om man inte har den möjligheten blir det väl kanske gormé mat)
vet inte riktigt vad som är gorme mat... det finaste jag har ätit (rättare sagt druckit) som jag vet är "fint" är vitt te, Gyuokuro och matcha.
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Matlagning och bakning+ konfektyr
skogsmulla skrev:Hejsan
Är jag ensam om att ha detta som rubriken lyder matlagning, bakning och konfektyr som ett av mina kära intressen?
Jag bokstavligen älskar att laga mat,baka och göra gotta i form av egen lyxchoklad eller godis.
Här kommer mina sinnen väl till lags (lukt och smak och det estetiska) och jag mår verkligen kanon när jag får hålla på och det händer att jag står i flera dygn och bakar och har mig, Till min omgivnings förtjusning då jag oftast gör mer än vad jag jag kan ha kvar.
Choklad och godis brukas skickas hej vilt över landet då jag själv inte har en så sötad tand.
Är jag ensam om detta intresse här?
jag vill inte tro det i alla fall..
Och om jag inte är ensam.. har ni nå bra recept att dela med er av? kanske någon bild på detta lyckade recept med?
Admin
Slog ihop detta med en befintlig tråd.
tycker om att laga mat (inte mitt största intresse men det är kul om jag har ork) men är inte så bra på det
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
hejsan rapchic jag vet inte vilket av alla mina intressen som är mitt största.
För att kunna bli bra på något så brukar det vara en förutsättning att man tycker det är kul, så är du nu inte så bra på det som du skriver så har du ju förutsättningarna till att kunna bli riktigt bra
fast jag tror att du säkert är bättre än vad du tror på att laga mat.. man är liksom alltid sin värsta kritiker när det kommer till kritan.
fränt att det redan fanns en tråd inom matlagning, den missade jag när jag sökte här på forumet
För att kunna bli bra på något så brukar det vara en förutsättning att man tycker det är kul, så är du nu inte så bra på det som du skriver så har du ju förutsättningarna till att kunna bli riktigt bra
fast jag tror att du säkert är bättre än vad du tror på att laga mat.. man är liksom alltid sin värsta kritiker när det kommer till kritan.
fränt att det redan fanns en tråd inom matlagning, den missade jag när jag sökte här på forumet
Senast redigerad av Thurizas 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Gourmétkäk?
KrigarSjäl skrev:Vilken gourmétmat har ni provat? Vilken gillade ni bäst?
vilken mat jag provat, svår fråga men mycket. Jag tycker det är vansinnigt kul att testa nytt och leka i köket så.
Dock är jag inte en hejare på att följa recept. Jag går efter ingredienserna och kan ofta lägga till egna då jag finner att lukterna går ihop väl.
Senast redigerad av Thurizas 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Gourmétkäk?
skogsmulla skrev:KrigarSjäl skrev:Vilken gourmétmat har ni provat? Vilken gillade ni bäst?
vilken mat jag provat, svår fråga men mycket. Jag tycker det är vansinnigt kul att testa nytt och leka i köket så.
Dock är jag inte en hejare på att följa recept. Jag går efter ingredienserna och kan ofta lägga till egna då jag finner att lukterna går ihop väl.
kör också ofta på en höft, oftast går det bar men ibland inte, däremot vet jag inte hur jag ska göra med saker jag aldrig provat förut tex kronärtskocka (stavning?) eller tex när jag för över ett år sedan gick över till att vara vegetarian, så ibland följer jag recept för att "fatta hur livsmedlet funkar"
och tex bakning är jag ingen hejjare på där vågar jag bara köra smulpaj på höft
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Gourmet eller gourmé, inte gourmét, tacksimycksi.
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
- alfapetsmamma
- Inlägg: 7383
- Anslöt: 2008-05-03
Re: Matlagning och bakning+ konfektyr
skogsmulla skrev:Hejsan
Är jag ensam om att ha detta som rubriken lyder matlagning, bakning och konfektyr som ett av mina kära intressen?
Jag bokstavligen älskar att laga mat,baka och göra gotta i form av egen lyxchoklad eller godis.
Här kommer mina sinnen väl till lags (lukt och smak och det estetiska) och jag mår verkligen kanon när jag får hålla på och det händer att jag står i flera dygn och bakar och har mig, Till min omgivnings förtjusning då jag oftast gör mer än vad jag jag kan ha kvar.
Choklad och godis brukas skickas hej vilt över landet då jag själv inte har en så sötad tand.
Är jag ensam om detta intresse här?
jag vill inte tro det i alla fall..
Och om jag inte är ensam.. har ni nå bra recept att dela med er av? kanske någon bild på detta lyckade recept med?
Admin
Slog ihop detta med en befintlig tråd.
Jag har matlagning som stort intresse. Har bakat och lagat mat sen jag var 7-8 år. Fast jag är ingen receptsamlare utan gillar att testa olika recept som jag kommer över. (ju svårare desto bättre). Gourmet är jag väl inte superintresserad av bara för stämpeln utan tycker om smaker och upplevelser.
Tyvärr är orken med mat lite si och så nu.. ska väl försöka göra en hel del godis och mat till jul.
Senast redigerad av carl 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Matlagning och bakning+ konfektyr
carl skrev:
Jag har matlagning som stort intresse. Har bakat och lagat mat sen jag var 7-8 år. Fast jag är ingen receptsamlare utan gillar att testa olika recept som jag kommer över. (ju svårare desto bättre). Gourmet är jag väl inte superintresserad av bara för stämpeln utan tycker om smaker och upplevelser.
Tyvärr är orken med mat lite si och så nu.. ska väl försöka göra en hel del godis och mat till jul.
åh vad kul.. vad för godis planerar du att göra?
Senast redigerad av Thurizas 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Matlagning och bakning+ konfektyr
skogsmulla skrev:carl skrev:
Jag har matlagning som stort intresse. Har bakat och lagat mat sen jag var 7-8 år. Fast jag är ingen receptsamlare utan gillar att testa olika recept som jag kommer över. (ju svårare desto bättre). Gourmet är jag väl inte superintresserad av bara för stämpeln utan tycker om smaker och upplevelser.
Tyvärr är orken med mat lite si och så nu.. ska väl försöka göra en hel del godis och mat till jul.
åh vad kul.. vad för godis planerar du att göra?
Jag planerar att göra diverse praliner. Har väl tänkt främst göra lite olika smaksatta tryfflar, Sen några med nougat och marsipan kanske.. Har gjort mozart kugeln några gånger, men skulle kanske testa smaksätta nougaten...
Sen har jag blivit lite sugen på att testa smaksätta kola/knäck med apelsin eller hallon kanske..
Sen brukar jag göra daim och knäck och sånt traditionellt.
Det blir att ge bort ganska mycket
Senast redigerad av carl 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Re: Matlagning och bakning+ konfektyr
carl skrev:
Jag planerar att göra diverse praliner. Har väl tänkt främst göra lite olika smaksatta tryfflar, Sen några med nougat och marsipan kanske.. Har gjort mozart kugeln några gånger, men skulle kanske testa smaksätta nougaten...
Sen har jag blivit lite sugen på att testa smaksätta kola/knäck med apelsin eller hallon kanske..
Sen brukar jag göra daim och knäck och sånt traditionellt.
Det blir att ge bort ganska mycket
Oh vad kul
jag har aldrig smaksatt nougaten nu fick jag något nytt att testa,tack:)
Ja det är i alla fall väldigt uppskattade gåvor Som går åt snabbt.
Senast redigerad av Thurizas 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
skulle vilja testa att göra praliner då det inte finns så många mjölkfria här i världen dock (ve vars man kan köpa rismjölkchoklad blandannat) men har ingen aning om hur man gör.
det var en pralinskola i min stad för någon helg sedan men jag tvivlar att dom skulle ha mjölkfria alternativ så jag iddes inte gå
det var en pralinskola i min stad för någon helg sedan men jag tvivlar att dom skulle ha mjölkfria alternativ så jag iddes inte gå
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
alfapetsmamma skrev:Och jag säger att gourmet stavas utan accent!
Noterat. Märkligt att jag inte visste det...
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
KrigarSjäl skrev:alfapetsmamma skrev:Och jag säger att gourmet stavas utan accent!
Noterat. Märkligt att jag inte visste det...
och jag som trodde du hade rätt och härmade dig
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 10:46:24, redigerad totalt 1 gång.
Återgå till Intressanta intressen