Te (tesorter, föreläsning m m)
Juddy skrev:rapchic skrev:
På In the mood for tea förstås
Man fyller med vatten, ställer in temperaturen man vill att den ska koka vattnet till och så gör den det. När den har kommit upp till t ex 75 grader då stänger den av. Den var dyr om man jämför med en vanlig vattenkokare men är så nöjd. Har varmhållning också. den kostade, om jag minns rätt, i närheten av 700 800 kr.
hittar inte har dom den inte i webbutiken? (som jag förstod har dom en "fysisk" butik också). eller är jag bara dålig att hitta
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:04, redigerad totalt 1 gång.
Ring dom, det är kanske bäst, det var så jag fick korn på vattenkokaren för jag frågade om de visste någon som hade en sån där man kunde ställa in temperatur. De skickade mig en mot postförskott. Förhoppningsvis har de några i sitt sortiment.
Senast redigerad av Juddy 2011-05-04 21:51:04, redigerad totalt 1 gång.
rapchic skrev:Zombie skrev:Teceremonin är även svensk:
Skumögd fumlar jag
fram gryningens greve grå
till påsteende.
är det du som kommit på denna?
Vispade hop den när jag fick syn på tråden, ungefär som man väl "ska" med en tillfällighetshaiku.
Senast redigerad av Zombie 2011-05-04 21:51:04, redigerad totalt 1 gång.
Juddy skrev:Ring dom, det är kanske bäst, det var så jag fick korn på vattenkokaren för jag frågade om de visste någon som hade en sån där man kunde ställa in temperatur. De skickade mig en mot postförskott. Förhoppningsvis har de några i sitt sortiment.
vad heter vattenkokaren, kollade på pricerunner men det finns endel vattenkokare (tycker inte om telefoner, kanske finns den nån annanstans)
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:04, redigerad totalt 1 gång.
Jonte skrev:Philips har en vattenkokare med 40, 60, 80 och 100 grader men det duger väl inte om det ska vara 75?
Kul tråd.
kankse kan man ställa den på 80 och låta den vila ett tag
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:04, redigerad totalt 1 gång.
weasley skrev:--klipp-- Vad är ett finsmakarte?
missade denna.
det beror på vad man menar, men jag tror knappt det finns någon "tekännare" som anser att smaksatt te (undantag tex lapsang och jasminte) är finsmakarte
först, det finns fyra bladstorlekar, bladte, broken, fannings och dust (tepåsar innehåller dust). detta är ingen kvalitetssortering utan en storlekssortering men då te försämras av ljus och syre så försämras ju ett te som har stor del av bladet (dust tex) i kontakt med syre snabbare. många anser också att te med större blad är bättre.
svart te, firstflush djarling te (first flush = första skörden, djareling = ett odlingsområde i Indien jag kan ha stavat fel) anses vara "drottningen av teer", riktigt fint djareling te flygs till och med till Europa över natten för att det ska vara så färskt som möjligt.
det finns lite bokstäver man ska kolla efter om man vill ha riktigt fint te, det finaste heter FTGFOP vilket betyder Finest, Tippy (te med hög andel unga bladknoppar), Golden (te som innehåller gyllene toppskott), Flowery (te med många späda blad), Orange (=kunglig, ädel), Pekoe (kommer från kinesiskan och betyder vita fjun, vita fjun sitter på väldigt unga skott)
det finns allt från OP till FTGFOP
så av de svarta teerna räknas nog ett first flush djareling te FTGFOP som finast
Oolong är jag tyvärr inte så inne på men, om man vet att teet växt på hög höjd är det ofta ett tecken på bra kvalite då smaken utvecklas under längre tid och blir mer fyllig. de teer jag sett som verkar vara av bäst kvalite på internet av oolong är oftast av storleken hela blad, möjligen nån gång broken.
Grönt te japanskt: det finaste gröna teet i japan anses vara Gyokoru, där tebuskrna efter ett tag täcks med stora tygstycken eller vassmattor så att det får mer klorofyll och bättre smak. Gyokoru betyder "gyllene daggdroppe" men det finns ju bättre och sämre Gyokoru men det vet man inte riktigt förrens efter man smakat det (förutom kanske att ett 20 kronors Gyokoru antagligen hamnar i lä för ett 60 kronors tex)
Grönt kinesiskt: kolla på färg och dofta, helst hela blad och dom ska vara lite glansiga bladen, mörkgröna inte tex bruna, då jag mer specialiserat mig på japanskt te så är det nog bäst att fråga i tebutiken.
Vitt te, även om vitt är ett Lyxigt te, så finns det ju mer och mindre fina Vita teer, pris kan vara en indikator.
Gult te är ett lyxte och jag vet inte om jag sett nått gult te som kostar mindre än 200 kr/hg, men då har jag ju inte kollar alla internetbutiker.
Pu-erh, Grönt Pu-erh anses vara det finaste och såklart vällagrat då helst ska man försöka hitta ett Pu-erh som pressats manuellt och torkats i solen.
Jasminte: det kan finnas falska jasminteer (sprutat på smakämnen) men jag tror inte det är någon risk att man råkar stöta på det i "bra tebutiker" (men då har ju jag varit med om att en expedit påstod att Pu-erh te var blommande te ). sen finns det ju vitt jasminte, svart, grönt, pu-erh, jag har inte sett oolong jasminte än men det finns nog.
Blommande te är något som jag tycker man ska testa någon gång http://theacea.files.wordpress.com/2007/11/blomte.gif
då det är väldigt vackert, finns både som vitt, grönt och jasminte.
teblommorna handknyts.
men då är det ju inte så att jag hela tiden dricker "fint te", jag har inte haft råd att testa varken First flush darjeling FTGFOP eller gult te då det är väldigt dyrt. Jag dricker till och med ibland smaksatt te (oftast Masala Chai) men oftast gröna japanska teer av medelkvalite och örtteer på kvällen.
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
weasley skrev:Wow!
Jag hade ingen aning om allt detta! Pu-erh var det första gången jag hörde talas om! Och jag trodde att Oolong var en tesmak.
Berätta gärna mer!
vad? tehistoria? olika tecermonier? hur man brygger te? te myter/historier? det finns så mycket om te wå jag vet inte vad jag ska berätta
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
rapchic skrev:weasley skrev:Wow!
Jag hade ingen aning om allt detta! Pu-erh var det första gången jag hörde talas om! Och jag trodde att Oolong var en tesmak.
Berätta gärna mer! :-D
vad? tehistoria? olika tecermonier? hur man brygger te? te myter/historier? det finns så mycket om te så jag vet inte vad jag ska berätta
Ja! Tehistoria!
Sen får du jättegärna berätta om teceremonier också! Och jag har försökt dricka grönt te men det smakar så jävla beskt. Hur kan någon tycka det är gott? Eller gör jag fel - hur ska man tillaga grönt te?
Senast redigerad av weasley 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Teceremonier!!!
Det är häftigt! Det handlar inte så mycket om teet dock, illgrönt grönt te, och Väldigt Söta japanska bakverk. Teceremonier handlar mycket om just ceremoni. Väldigt vackra. Bor man i Stockholm kan man gå på teceremoni vid Folkens museum.
Märket på min vattenkokare är Dirt Devil, det är en Aquagrad. När jag har kollat runt så har det bara varit In the mood for tea som har haft den. Dirt Devil är ett tyskt märke.
Det är häftigt! Det handlar inte så mycket om teet dock, illgrönt grönt te, och Väldigt Söta japanska bakverk. Teceremonier handlar mycket om just ceremoni. Väldigt vackra. Bor man i Stockholm kan man gå på teceremoni vid Folkens museum.
Märket på min vattenkokare är Dirt Devil, det är en Aquagrad. När jag har kollat runt så har det bara varit In the mood for tea som har haft den. Dirt Devil är ett tyskt märke.
Senast redigerad av Juddy 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
weasley skrev:--klipp--
Ja! Tehistoria!
Sen får du jättegärna berätta om teceremonier också! Och jag har försökt dricka grönt te men det smakar så jävla beskt. Hur kan någon tycka det är gott? Eller gör jag fel - hur ska man tillaga grönt te?
he he ok jag börjar med teet (tilllagning altså)
grönt te ska tillagas vid 70 (-75 grader) grader varmt vatten annars blir det lätt beskt fast Gyokoru ska tillagas vid 50 grader, man tar ca 2 tsk te per kopp och låter det dra i 30 sek- 3 minuter. det kan behövas mindre te ibland beroende på sort och tiden beror också på sort. grönt te kan man däremot brygga flera gånger.
Gult te har samma som grönt.
vitt te ska också bryggas vid 70 grader man kan dra upp till 10 minuter, även vitt te gäller ca 2 tsk/kopp. man kan brygga flera gånger på samma omgång te.
svart te ska ha ca 95 grader varmt vatten, ca 1 tsk te/kopp (nästan 2 tsk vid hela blad) och ska dra i ca 3-5 minuter, mängd te och tid att dra kan ändras från sort till sort.
Oolong ska ha ca 85 grader varmt vatten och ska dra i upp till 8 minuter och en rågad tesked/kopp. kan bryggas flera gånger.
Pu-erh ska tillagas i ca 95 grader, 5gram/4 dl te och upp till 8 minuter. kan bryggas flera ggr/ portion te
en annan sak man ska tänka på när det gäller att göra te är att inte låta teet koka (stormkoka) då syret kokar bort.
även tex om man druckit kaffe i koppen/tekannan/ur termosen förstörs teet. och vissa tekannor tar åt sig smak väldigt lätt så att man bara borde använda en sorts te / tekanna, lertekannor är ett exempel på detta. glastekannor tar däremot inte åt sig smak och arom så lätt så om man byter tesort ofta kan man skaffa en glastekanna.
tar resten senare då jag är lite trött just nu.
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Juddy skrev:Teceremonier!!!
Det är häftigt! Det handlar inte så mycket om teet dock, illgrönt grönt te, och Väldigt Söta japanska bakverk. Teceremonier handlar mycket om just ceremoni. väldigt vackra. Bor man i Stockholm kan man gå på teceremoni vid folkens museum.
Märket på min vattenkokare är Dirt Devil, det är en Aquagrad. När jag har kollat runt så har det bara varit In the mood for tea som har haft den. Dirt Devil är ett tyskt märke.
jag vill ha råd att fara till stockholm och fara på en riktig tecermoni, men jag har inte råd
dom hade ju en endagskurs som jag ville gå på jag försökte få försäkringskassan att betala lite (försöka kan man ju) eftersom jag vill starta tebutik när jag har nog med ork för det och jag vill kunna så mycket om te som möjligt både för min och mina framtida kunders skull, men det gick inte eftersom det inte är i kommunal regi
(dock kan dom betala en japanska kurs )
vattenkokaren lät inte "hygienisk"
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Med risk att sabba din fina tetråd med mer oseriöst tedrickande:
Jag är lat så jag dricker påste, men när jag var sambo så gjorde vi alltid löste. Däremot var det intressant det där du skrev om 95 grader. Mina arbetskamrater hävdar att det går att värma tevatten i mikrovågsugn men jag har lagt märke till att det bildas skum och inte drar ut ordentligt så jag vägrar göra på det sättet.
Jag är lat så jag dricker påste, men när jag var sambo så gjorde vi alltid löste. Däremot var det intressant det där du skrev om 95 grader. Mina arbetskamrater hävdar att det går att värma tevatten i mikrovågsugn men jag har lagt märke till att det bildas skum och inte drar ut ordentligt så jag vägrar göra på det sättet.
Senast redigerad av Bjäbbmonstret 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
rapchic skrev:vattenkokaren lät inte "hygienisk"
vilka krav du har
Den är jättefin. Rostfritt stål. Gradering mellan 30 - 100 grader.
Tekulor/tetång är ett bra tips om man inte vill ha kannor och sätta smak på, och särskilt om man har te som man kan brygga om. Jag har ett gäng som hänger som man kan brygga om på, en gul, en pu'uer och två oolong. Stoppa i temugg och häll på perfekt tempererat vatten.
Senast redigerad av Juddy 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Bjäbbmonstret skrev:Med risk att sabba din fina tetråd med mer oseriöst tedrickande:
Jag är lat så jag dricker påste, men när jag var sambo så gjorde vi alltid löste. Däremot var det intressant det där du skrev om 95 grader. Mina arbetskamrater hävdar att det går att värma tevatten i mikrovågsugn men jag har lagt märke till att det bildas skum och inte drar ut ordentligt så jag vägrar göra på det sättet.
själv tycker jag att vattnet får konstig bismak av micro, men just nu äger jag inte ens en micro så jag vet inte temperaturen på vattnet efter micro, kan vara det att syret kokar bort?, får ta fram en termometer och mickra lite vatten nästa gång jag hälsar på mamma.
det finns pappersfilter som man kan fylla på själv att köpa om du tycker att det är jobbigt att rengöra tesilar (klämmor kan vara lite jobbig ibland, då är det nästan enklare att brygga teet i en kanna för att sedan hälla över teet till en tekanna (har sorter som inte tar åt sig smak förutom en lertekanna som jag bara använt till vatten hittills då jag inte bestämt mig vilket te som den ska ha, det känns som om det ska vara ett kinesiskt men jag köper sällan kinesiskt)
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Juddy skrev:rapchic skrev:vattenkokaren lät inte "hygienisk"
vilka krav du har
Den är jättefin. Rostfritt stål. Gradering mellan 30 - 100 grader.
Tekulor/tetång är ett bra tips om man inte vill ha kannor och sätta smak på, och särskilt om man har te som man kan brygga om. Jag har ett gäng som hänger som man kan brygga om på, en gul, en pu'uer och två oolong. Stoppa i temugg och häll på perfekt tempererat vatten.
ja såklart bra tips, är bara så trött efter att ha levt te i några dagar nu, te är kul men inte "sitta framför datorn i flera dagar kul" men det är ändå kul att diskutera te här då jag får lite annan synvinkel på det hela.
förresten, jag har inte haft råd att testa gult te, hur smakar det? och är dte ett grönt eller svart Pu-erh?
och du som verkar så inne på Oolong, vet du nått bra Oolong från gröna te importen som inte är för dyrt? (vill inte köpa fem teer från fem olika butiker) då jag som sagt inte dricker så mycket Oolong.
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
vad sägs om detta 2299 kr för 350 gram te http://www.houseoftea.se/pu-erh-te/1999-meng-hai-7352-350g/product_info.php/cPath/28/products_id/475
altså om jag ska bli Pu-erh fantast tror jag att jag lagrar dom själv
altså om jag ska bli Pu-erh fantast tror jag att jag lagrar dom själv
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
ok nu har jag försökt att hålla ner priserna och jag tror det blir detta
Från Gröna teimporten (www.gronateimporten.se)
Organic Matcha (jag betalar/mitt) 50g 129:-
Grönt te - Kinas gröna guld (bok, jag betalar/mitt) 129:-
Snowing Osmanthus (vitt, blommande te) 70g 109:-
Iron Buddha Select (Oolongte) 70g 54:-
Exp.avg 29:-
Summa 450:-
Varav mina minst 258:-
Summa minus mina + exp avg 192:-
www.teacentre.se
Tarry Lapsang Souchong (svart rökt te) 100g 48:-
Lime (svart te med limesmak) 100g 35:-
Te - från sencha till lapsang (bok, jag betalar/mitt) 190:-
Sencha (japanskt, grönt) 100g 43:-
Paketavg 39:-
Postförskott 45:-
Summa 400:-
Varav mina minst 190:-
Somma minus mina 210:-
jag kan nog hitta billigare men då blir det fler butiker så vad blir billigare i längden, studiefrämjandet betalar då ca 300 kr för 5 tesorter
Från Gröna teimporten (www.gronateimporten.se)
Organic Matcha (jag betalar/mitt) 50g 129:-
Grönt te - Kinas gröna guld (bok, jag betalar/mitt) 129:-
Snowing Osmanthus (vitt, blommande te) 70g 109:-
Iron Buddha Select (Oolongte) 70g 54:-
Exp.avg 29:-
Summa 450:-
Varav mina minst 258:-
Summa minus mina + exp avg 192:-
www.teacentre.se
Tarry Lapsang Souchong (svart rökt te) 100g 48:-
Lime (svart te med limesmak) 100g 35:-
Te - från sencha till lapsang (bok, jag betalar/mitt) 190:-
Sencha (japanskt, grönt) 100g 43:-
Paketavg 39:-
Postförskott 45:-
Summa 400:-
Varav mina minst 190:-
Somma minus mina 210:-
jag kan nog hitta billigare men då blir det fler butiker så vad blir billigare i längden, studiefrämjandet betalar då ca 300 kr för 5 tesorter
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Även om inte vattner kokar när du tar ut, så kan det börja koka, nästan som en explosion efter att micron är avstängd och du låter något komma i kontakt med vattnet. Tex en termometer.rapchic skrev:själv tycker jag att vattnet får konstig bismak av micro, men just nu äger jag inte ens en micro så jag vet inte temperaturen på vattnet efter micro, kan vara det att syret kokar bort?, får ta fram en termometer och mickra lite vatten nästa gång jag hälsar på mamma.
Vattnet kommer lätt över 100gr C (utan att koka).
Termometern ska knappast in i mikron. Däremot kan du låta en inte allt för ren sked vara kvar i glaset när du kokar, så är risken för explosion mindre.
http://en.allexperts.com/q/Microwave-Co ... losion.htm
Senast redigerad av Parvlon 2011-05-04 21:51:12, redigerad totalt 1 gång.
Återgå till Intressanta intressen