Färre tillsatser i "Färdigmaten" - artikel i SvD

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Färre tillsatser i "Färdigmaten" - artikel i SvD

Inläggav Alexandra » 2009-09-21 16:37:50

Idag har SvD en artikel om hur vissa färdigmatstillverkare försöker dra ner på tillsatserna. Detta uppenbarligen eftersom de känner press på sig efter alla skriverier i media om E-ämnen, och inte minst boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, som kom ut häromåret.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ar ... 550451.svd

Tar bort tillsatserna

Debatten om tillsatser har gjort färdigmaten svårsåld. Omställningsprocessen kostar men tillverkarna tvingas satsa på kraftigt reducerade innehållsförteckningar för att locka tillbaka konsumenterna.

De stora producenterna tävlar nu om vem som kan erbjuda de renaste produkterna. Efterfrågan på färdigmat har minskat kraftigt, liksom försäljningen. Två stora tillverkare konkurrerar om att ta bort så många tillsatser som möjligt, och en tredje ger sig in i kapplöpningen.

Både Dafgård och Felix har förändrat innehållet i sina färdigrätter och nu satsar även Findus på färre tillsatser.

2007 kom Mats-Eric Nilssons Den hemlige kocken, en bok som avslöjade förpackningarnas innehållsförteckningar och resulterade i debatten om tillsatser.

–Vi var hårt angripna och beslutade genast om en tillsatspolicy där vi skulle arbeta bort tillsatserna så fort det bara gick. I princip är vi färdiga nu. Vi har en handfull tillsatser kvar på grund av produktsäkerhet, framförallt i charkprodukter, men på sikt kommer vi jobba bort det också, säger Magnus Dafgård, vice vd på familjetillverkaren Gunnar Dafgård.

Under 90-talet etablerades färdigrätterna som ett tidseffektivt alternativ för prismedvetna konsumenter. Hos både branschen och kunderna låg fokus på så billiga produkter som möjligt. Tillsatser blev delvis ett sätt att kompensera för bristande kvalitet. Men fokus har flyttats och konsumenterna verkar titta lika mycket på innehållsförteckning som prislapp. Och smakar det så kostar det, enligt tillverkarna.

–Mat måste få kosta. Vi har förhandlat om med kunderna och höjt priserna, det rör sig om några kronor för färdigrätter, säger Magnus Dafgård.

2007 använde Dafgård 46 tillsatser, i de nya produkterna har de reducerats till 9. De nya kåldolmarna, som fick kritik i Mats-Eric Nilssons bok, säljs nu helt utan tillsatser. Även konkurrenten Procordia, med varumärket Felix, har reducerat antalet tillsatser. I dag används 79 av de 319 tillsatser som EU godkänner, och målsättningen är att minska till 50.

– Vi har arbetat med våra produkter utifrån både socker och fett, och nu senast tillsatser. Varje användning av tillsats ska kunna motiveras men tillsatserna uppfyller också en funktion, som att garantera matsäkerheten. Vi kommer inte få någon helt tillsatsfri mat, säger Procordias presschef Helena Giertz.

Även tillverkaren Findus upplever att trenden mot mer kvalitativ mat påskyndar produktutvecklingen. De marknadsför nu en satsning på tydligare innehållsdeklaration och färre tillsatser, som ska pågå fram till 2012. Målet är att använda 47 av de 319 tillsatser EU godkänner. Därmed följer de Dafgårds och Procordias ansträngningar att reducera tillsatserna.

– Det är klart att våra konkurrenter har tagit initiativet, men vi tar ett företagsövergripande perspektiv och ser över både tillsatser, ingredienser och råvaror, säger Jörgen Olsson, vd på Findus Sverige.

En förändring är dyr men nödvändig, anser han.

– Debatten som har varit har påverkat färdigmatmarknaden drastiskt, den har gått ner nästan 10 procent. Men vi är helt säkra på att försäljningen, i och med satsningen, kommer ta fart igen.

Senast redigerad av Alexandra 2011-05-04 21:42:24, redigerad totalt 1 gång.
Alexandra
Inaktiv
 
Inlägg: 1388
Anslöt: 2009-01-02
Ort: Stockholmsförort

Inläggav Inger » 2009-09-21 17:08:44

Tack för informationen! Jättebra att de äntligen börjar lyssna på konsumenterna (åtminstone när de röstar med plånboken).

Extra eloge till hemlige kocken, såg honom på tv och tyckte han var fantastisk när han och Marit Poulsen grillade fabrikanterna i kunskapskanalen, vilka skruvade sig som maskar på kroken i tv-studion.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 21:42:24, redigerad totalt 1 gång.
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17333
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav Miche » 2009-09-21 17:55:39

Röstning med plånboken är väldigt effektivt, en vara som tappar försäljning måste tillverkarna antingen ta bort eller fundera över och göra om för att få upp försäljningen igen, och eftersom fokus har hamnat på tillsatser så är det tillsatserna som får stryka på foten först.

När det gäller färdigmaten så tror jag att en hel del av svackan beror på lågkonjukturen, människor ser över var man kan spara pengar och att köpa en färdigrätt som kostar mycket mer än hemlagat är inte lika attraktivt nu, det kommer säkert att vända igen när arbetslösheten så småningom går ner!
Senast redigerad av Miche 2011-05-04 21:42:24, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav Alexandra » 2009-09-21 20:28:06

Jag reagerade på att nedgången var på hela 10%, men tänkte som du att det säkerligen delvis hänger ihop med konjunkturen.

I vilket fall tycker jag att det är positivt att konsumenterna får upp ögonen för matfusk och påverkar utbudet genom att välja bort vissa produkter.

Jag är personligen tveksam till huruvida det överhuvudtaget går att ta fram färdigrätter med schysst näringsinnehåll och som smakar ok. Men om producenterna åtminstone kan förbättra "färdigmaten", så...är det ju alltid nåt.
Senast redigerad av Alexandra 2011-05-04 21:42:24, redigerad totalt 1 gång.
Alexandra
Inaktiv
 
Inlägg: 1388
Anslöt: 2009-01-02
Ort: Stockholmsförort

Inläggav Titti » 2009-09-21 23:39:32

Alexandra skrev:Jag är personligen tveksam till huruvida det överhuvudtaget går att ta fram färdigrätter med schysst näringsinnehåll och som smakar ok. Men om producenterna åtminstone kan förbättra "färdigmaten", så...är det ju alltid nåt.


Det är jag övertygad om att det går men frågan är hur det går att förena med industriell tillverkning och framförallt lång hållbarhetstid.

Och en prisnivå som konsumenterna är beredda att betala samtidigt som det ger tillräckligt bra lönsamhet för företag i alla led.
Titti
 
Inlägg: 9003
Anslöt: 2007-09-16

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in