Önskemål angående maten (Flottsundssträffen)
120 inlägg
• Sida 4 av 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Lakrits skrev:Handskakningar med någon som är sjuk? Peta dig inte i ögon, öron, näsa eller mun (eller urinöppning om det nu är aktuellt). Äta buffémat? Se till så att maten är ordentligt varm, inte har hållits värmd för länge samt att den ser bra ut och luktar bra. Du kommer snarare att bli matförgiftad än utsatt för en patogen från en annan människa via maten. Men att äta tillsammans med andra människor innebär alltid ett utbyte av mikroorganismer, även potentiella patogener. Det är ju trots allt en hel hoper människor inklämda på en begränsad yta.
Jag tror inte någon här står så långt åt smitthysteri och bakteriefobi.
Men att få en patogen från en som bär en liten rackare kroppen aldrig träffat på ger ju större "smittrisk" än att få en som finns som floror och faunor i de olika kroppskaviteterna som då hela tiden "råkar" hamna på "fel" ställen.
Senast redigerad av carl 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Hemsidan nyfikenvital skrev:Nyttiga bakterier lever i symbios med människan och förebygger och lindrar sjukdomar.
Symbios är ett djävla skitord som används fel av de flesta. Det betyder bara "leva tillsammans" och inte "leva tillsammans och vara fördelaktiga för varandra". En patogen som MRSA är en symbiont, men är mestadels negativ för sin värd. Lactobacillus är också en symbiont, men av ett slag som kallas mutualistisk symbiont, d.v.s. både symbionten och värden har nytta av varandra.
Att slänga sig med symbios på det här sättet, är att förfela dess betydelse. Men det är väl möjligt att Kristdemokraterna anser att ordet endast skall få användas när värd och symbiont lever tillsammans i harmoni. Det är ju ändå Guds vilja. Det måste det vara, det står så i bibeln i avsnittet om Edens lustgård...
Senast redigerad av Lakrits 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 3 gånger.
carl skrev:Men att få en patogen från en som bär en liten rackare kroppen aldrig träffat på ger ju större "smittrisk" än att få en som finns som floror och faunor i de olika kroppskaviteterna som då hela tiden "råkar" hamna på "fel" ställen.
Inte nödvändigtvis. Det beror på vilka preferenser patogenen har, vilken bakterieflora du har i övrigt, i vilket skick ditt immunförsvar är, i vilket skick du är, omgivande förhållanden och också var någonstans "rackaren" kommer in i kroppen.
Det kan vara värre att råka få kroppsegna bakterier i blodet eller någon annanstans där de agerar som patogener och inte mutualister.
Senast redigerad av Lakrits 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Det där låter vettigt imho.Lakrits skrev:Det kan vara värre att råka få kroppsegna bakterier i blodet eller någon annanstans där de agerar som patogener och inte mutualister.
På min vårdcentral finns det en sjuksköterska som tar blodprov som fått för sig att man egentligen inte behöver göra rent innan man tar blodprov men att man brukar göra det.
Jag frågade läkaren om saken, han sade "va?, näe, självklart ska man göra rent innan man sticker".
Visst man överlever säkert men tänk om man råkar ha otur o få in något som inte är så bra, speciellt på ett ställe dit sjuka människor komer.
Tycker det är självklart att man ska vara steril på stället man sticker.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
carl skrev:Alien skrev:Det skrivs ju en hel del om de nyttiga bakterierna som vi inte klarar oss utan. Själv intar jag Dofilus, som innehåller Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium lactis .http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1172Nyttiga bakterier lever i symbios med människan och förebygger och lindrar sjukdomar. Probiotika är ett annat ord för dessa nyttiga bakterier som ibland också kallas för nyttiga tarmbakterier. Prebiotika är ämnen som bl.a. finns i lök, tomater, vitlök och havre och som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier.
borde inte dessa bakterier dö av magsyran när man äter upp dem?
Jo, de flesta i alla fall. Det är därför dessa produkter är mer eller mindre humbug (liksom det mesta du hittar i kyldisken som påstås vara nyttigt för magen, hjärtat etc). Apoteket är mer renhåriga: där står det tydligt på burken att man bör räkna med att bara en mindre mängd kommer att överleva till slutdestinationen.
Har man ätit antibiotika, p-piller eller kortison och vill återställa tarmfloran på kortare tid än det tar för den att återhämta sig själv så finns det bara en produkt på marknaden som har ett skydd som gör att bakterierna klarar sig levande ned till tarmen: Holistics Lacto-Vital
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Konstigt att de på djursjukhuset då rekommenderade Dofilus för hunden; hundens magsyra borde ju vara lika farlig för bakterierna på deras väg mot tarmen.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Ja. Okunnigheten är stor. (Jag hade ingen aning om detta förrän jag råkade få veta det i vintras utan trodde också det räckte med dofilus.)
Och några av bakteriererna kanske överlever ner till tarmen.
Och några av bakteriererna kanske överlever ner till tarmen.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Kycklingen byts ut mot rimmad lax med potatis och hovmästarsås då vilket väl de flesta äter. (De flesta av vegetarianerna verkar acceptera fisk enligt enkäten). Då tror jag också vi får en bra mix av vanlig respektive lite "lyxigare" mat.
Enligt krögaren är det för övrigt bara pajen som laktosintoleranta inte kan äta.
Enligt krögaren är det för övrigt bara pajen som laktosintoleranta inte kan äta.
Senast redigerad av Liebert 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Jag hade inga speciella önskemål när jag anmälde mig till träffen, men nu har jag börjat misstänka att jag inte tål kyckling. Hoppas det inte innebär några besvär.
Senast redigerad av Kahlokatt 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Inlägget ovanför ditt:
Liebert skrev:Kycklingen byts ut mot rimmad lax med potatis och hovmästarsås då vilket väl de flesta äter. (De flesta av vegetarianerna verkar acceptera fisk enligt enkäten). Då tror jag också vi får en bra mix av vanlig respektive lite "lyxigare" mat.
Enligt krögaren är det för övrigt bara pajen som laktosintoleranta inte kan äta.
Senast redigerad av Lakrits 2011-05-04 20:46:00, redigerad totalt 1 gång.
Jag äter inga döda djur, vare sig fiskar eller annat. Men den där pajen låter god.
Senast redigerad av Den förfärlige snömannen 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
- Den förfärlige snömannen
- Inaktiv
- Inlägg: 1871
- Anslöt: 2009-05-30
- Ort: Göteborg
Jag är vegetarian. Vad man kallar Lakto-ovo-vegetarian.
Jag antar att ädelost görs i grunden som all annan ost, med löpe. Jag vet hur ost görs, men äter ost (kanske lite konstigt pga att jag är vegetarian av bla etiska skäl. Det andra är miljön).
Vem mer här är vegetarian? Liebert skriver att det är "åtta deltagare anmält sig för vegetarisk kost". Hur ser ni på det där med ost och löpe?
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6pe
När jag köper ost själv så köper jag ost med vegetabiliska enzymer.
Jag antar att ädelost görs i grunden som all annan ost, med löpe. Jag vet hur ost görs, men äter ost (kanske lite konstigt pga att jag är vegetarian av bla etiska skäl. Det andra är miljön).
Vem mer här är vegetarian? Liebert skriver att det är "åtta deltagare anmält sig för vegetarisk kost". Hur ser ni på det där med ost och löpe?
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6pe
När jag köper ost själv så köper jag ost med vegetabiliska enzymer.
Ädelost
En svensk variant av roquefortost tillverkad av komjölk. Vid tillverkningen används förutom löpe och mjölksyrakultur även grönmögel, Penicillium roqueforti. Detta tillsätts ystmjölken och växer genom att osten prickas så att syre når ostens inre. Möglet ger osten dess speciella aromatiska smak och utseende.
http://svt.se/2.13710/1.213804/adelost
Senast redigerad av catasa 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
Jag äter inte ost i vanliga fall, det är för dyrt. Jag vet det där med löpe men jag låter bli att tänka på det.
Senast redigerad av Den förfärlige snömannen 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
- Den förfärlige snömannen
- Inaktiv
- Inlägg: 1871
- Anslöt: 2009-05-30
- Ort: Göteborg
Det finns lakto-ovo-vegetarianer och även [WikiSve]Demivegetarian[/WikiSve]er (som äter fisk). Man kan ju avstå från kött av flera orsaker än djurrättsskäl, t ex pga sin hälsa el pga miljön.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
Liebert skrev:Kycklingen byts ut mot rimmad lax med potatis och hovmästarsås
Vad???!!! Rimmad lax istället för kyckling, jag kräks!
Jag tror knappast att fler skulle äta rimmad lax än kyckling. Kyckling är ju ändå normalmat, något som de flesta brukar äta medan rimmad lax är lite mer annorlunda.
Att byta ut kyckling mot lax för vegetarianers skull känns väldigt omvänt. Vegetarianer brukar väl normalt inte ens äta fisk. Vegetarianer kan väl få vanlig vegetarianmat, som de flesta vegetarianer äter.
Varför byta ut normal hederlig kyckling mot något som bara några få äter?? *chockerad*
Skall man bli tvungen att ta med sig egen mat för att det skall serveras konstig specialmat på stället?? Och detta har man betalat 400 kr för?!
Senast redigerad av Heliora 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
Heliora skrev:Liebert skrev:Kycklingen byts ut mot rimmad lax med potatis och hovmästarsås
Vad???!!! Rimmad lax istället för kyckling, jag kräks!
Det är svårt att komponera en buffé där alla rätter passar alla gäster. Då flera har angivit att fisk men inte kött eller fågel går för sig är det inte orimligt att göra det här bytet. Dessutom har många gäster efterfrågat mat av enklare husmanskostskaraktär.
Om lax är det enda du inte kan tänka dig att äta från matsedeln är du förmodligen mer lyckligt lottad än många andra gäster.
Senast redigerad av Liebert 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
Heliora skrev:Liebert skrev:Kycklingen byts ut mot rimmad lax med potatis och hovmästarsås
Varför byta ut normal hederlig kyckling mot något som bara några få äter?? *chockerad*
Skall man bli tvungen att ta med sig egen mat för att det skall serveras konstig specialmat på stället?? Och detta har man betalat 400 kr för?!
Jag hade föredragit kokt eller stekt/halstrad lax. Rimmad är för salt.
Kycklingen var den mat jag tyckte verkade mest intressant så jag tycker också det är tråkigt att den blev utbytt. Men jag hoppas pepparsteken är ok och inte för svårtuggad. I så fall får jag ta med egen mat till min dotter. Hon är bara två år och föredrar/är van vid vanlig husmanskost och mer barnvänliga rätter.
Jag är beredd på att åtminstone smaka lite av varje av maten även om det innebär risk för lindriga överkänslighetsreaktioner.
(När det gäller avgiften på 400 kr så täcker den lokalhyra och aktiviteter också.)
Senast redigerad av serpentin 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.
Nej, fisken kommer inte blandas ihop med potatisen och såsen. Jag har sagt till om att separera maten så mycket som möjligt. Det innebär bland annat att ört- och vitlöksdressingen läggs vid sidan om köttet. Nudlarna kommer också vara ganska milda med chilidressing vid sidan om.
Senast redigerad av Liebert 2011-05-04 20:46:01, redigerad totalt 1 gång.