Önskemål angående maten (Flottsundssträffen)
120 inlägg
• Sida 2 av 5 • 1, 2, 3, 4, 5
nano skrev:Har ju lite bakteriefobi kvar fortfarande:
Brukar uppskatta om man låter bli att dunka sleven från tex skålen med soppan eller gratängen eller vad det nu är man tar från ett ev smörgåsbord i den tallrik man redan ätit på eftersom ifall man är blivit smittad av något som ännu inte blivit en sjukdom så sprider man ju det till maten som nästa som tar av den maten riskerar att bli smittad av då även om man inte tänkt det eller vet att man är smittad.
Som jag har lärt mig så lär man vara som mest smittsam just innan man blivit sjuk eftersom kroppen då inte hunnit bekämpa sjukdomen ännu och man sprider som effektivast just då.
Vilka sjukdomar är du rädd för?
Skulle någon vara i den smittsamma fasen så lär väl de vanligaste sjukdomarna (influensa och sånt) smitta genom luften?
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
Liebert skrev:Inte helt bestämt men det blir nog något i den här stilen:
* Grillade drumsticks med tzatziki
* Asiatisk nudelsallad med räkor, grönsaker och chilidressing
* Potatissallad med kronärtskocka, soltorkad tomat och currydressing
* Svartpepparstekt fläskytterfilé med ört- och vitlöksdressing
* Ceasarsallad med krutonger och flagad parmesan
* Vegetarisk paj med broccoli och ädelost
* Marinerade oliver
* Lantbröd och smör
"Drumsticks" är nytt för mig. Är det samma sak som kycklingben?
Jag tycker nästan allt låter som något jag skulle kunna äta (*blir hungrig*). Det enda jag inte törs äta är currydressingen. Ingenting med curry för mig, särskilt som stugan inte ens har wc. Men det är väl lätt att byta ut currydressingen mot annan dressing. (Jag vet inte om jag är överkänslig mot curry, men sista gången jag åt det blev en katastrof och en sömnlös natt.)
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
Jag har problem med blodsockret och äter inte kolhydrater av det skälet. Det innebär att all mat som innehåller socker, spannmål, potatis, ris, rotfrukter och majs går bort för min del. Likaså går frukt och bär bort, det är för sött.
Jag tror att många skulle uppskatta rätter som man mer får plocka ihop själv av "byggklotsar" dvs fisk, kött, ost, oliver, olika sorters grönsaker, potatis/pasta i olika former och olika såser/dressingar finns var för sig så att var och en kan dels se vad maten består av och dels välja just det man vill och kan äta och välja bort det andra utan att behöva försöka dissekera maten på tallriken. Broccoli och ädelost är gott men pajskalet kan jag inte äta och då ser det så tråkigt ut på tallriken efteråt...
Rena tillagade råvaror i hög grad separerade från varandra och med de flesta kryddor bredvid eller möjligen i någon sås serverad separat tror jag passar många av oss!
Jag tror att många skulle uppskatta rätter som man mer får plocka ihop själv av "byggklotsar" dvs fisk, kött, ost, oliver, olika sorters grönsaker, potatis/pasta i olika former och olika såser/dressingar finns var för sig så att var och en kan dels se vad maten består av och dels välja just det man vill och kan äta och välja bort det andra utan att behöva försöka dissekera maten på tallriken. Broccoli och ädelost är gott men pajskalet kan jag inte äta och då ser det så tråkigt ut på tallriken efteråt...
Rena tillagade råvaror i hög grad separerade från varandra och med de flesta kryddor bredvid eller möjligen i någon sås serverad separat tror jag passar många av oss!
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
Alien skrev:(Jag vet inte om jag är överkänslig mot curry, men sista gången jag åt det blev en katastrof och en sömnlös natt.)
Curry är egentligen namnet på en maträtt men används (i Sverige) som benämning på en kryddblandning och den blandningen kan variera. "Curry" kan man nog inte vara allergisk mot i sig men kanske mot någon av kryddorna som ingår i den blandningen.
Garam Masala är annars ett mer riktigt namn på en kryddblandning som påminner om Kockens curry. Eller snarare påminner Kockens om Garam masala fast i en mycket mildare variant. Synd om du missar god mat för att du tror att du inte tål den. Kanske är det starka kryddor i allmänhet som din mage reagerar på?
Senast redigerad av serpentin 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
serpentin skrev:Curry är egentligen namnet på en maträtt men används (i Sverige) som benämning på en kryddblandning och den blandningen kan variera.
???
Jag har en engelsk kokbok som heter "The Curry cookbook" och där blandar man själv ihop olika kryddor så att det får karaktären av curry. Curry används alltså som benämning på de olika kryddblandningarna.
Senast redigerad av Bjäbbmonstret 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Bjäbbmonstret skrev:serpentin skrev:Curry är egentligen namnet på en maträtt men används (i Sverige) som benämning på en kryddblandning och den blandningen kan variera.
???
Jag har en engelsk kokbok som heter "The Curry cookbook" och där blandar man själv ihop olika kryddor så att det får karaktären av curry. Curry används alltså som benämning på de olika kryddblandningarna.
Ja jag skrev väl det att det har blivit en benämning på en kryddblandning. Parentesen betydde att jag inte kan säga vilka länder som använder sig av detta men Serige är ett. Jag var kanske otydlig där. Blir så när man inte får sitta vid datorn i lugn och ro tyvärr. Måste skynda ständigt när min dotter är hemma. Men det är bara att fråga om det är något man undrar över.
Huvudbudskapet i mitt inlägg var att curry egentligen inte är en krydda utan flera och att kryddsammansättningen kan variera.
Här är två bra länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Curry
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Frago ... ler-curry/
Senast redigerad av serpentin 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
I vår familj brukar vi tillaga en currygryta när vi börjar känna oss risiga i magarna, den innehåller ris, kycklingfilé och kryddas med en stark currykrydda i någon sås (jag vet inte hur den görs, men vill någon ha receptet kan jag be om det). Faktiskt väldigt gott (men det är lämpligt att man tycker om stark mat, men den går ju att göra mildare förstås).
Det är även vanligt i Indien (curryns förlovade hemland) att använda curry för att bota och förebygga magproblem, så jag tror att om man blir dålig av curry så måste det vara någon av ingredienserna man inte tålde eller som var dålig.
Det är även vanligt i Indien (curryns förlovade hemland) att använda curry för att bota och förebygga magproblem, så jag tror att om man blir dålig av curry så måste det vara någon av ingredienserna man inte tålde eller som var dålig.
Senast redigerad av Miche 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
serpentin skrev:Huvudbudskapet i mitt inlägg var att curry egentligen inte är en krydda utan flera och att kryddsammansättningen kan variera.
Varje hushåll (med självaktning) i Indien lär ha sitt eget unika recept på curry...
Äsch, nu blev det nog lite
Som läget ser ut nu kommer jag inte att kunna anmäla mig idag, men om jag hade kunnat komma så tycker jag att den föreslagna matlistan ser alldeles utmärkt ut.
Senast redigerad av Miche 2011-05-04 20:45:54, redigerad totalt 1 gång.
Allergi
Information om vanliga ingredienser i curry och allergi:
Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver.
Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor.
Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver.
Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor.
Senast redigerad av serpentin 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
Jag tycker om stilen på menyn, och antar att de vegetariska alternativen kommer att vara i samma stil.
Om ni ändrar till husmanskost så påverkar det inte mig så mycket, eftersom husmanskost = kötträtter. Däremot hade jag haft invändningar om jag åt kött, eftersom jag inte tycker om att betala dyrt för rätter med billiga ingredienser, och som jag hade kunnat laga lika bra själv.
Det är roligt med intressanta ingredienser i mat, och beprövade rätter med ny "touch".
Det finns saker i förslagsmenyn som jag inte är överförtjust i (oliver & skaldjur), men eftersom det är en buffé och jag vet att andra gillar de sakerna så är det inget jag bryr mig om det minsta.
Det är jävligt mycket begärt att allt på ett buffébord ska gå hem hos alla.
Om ni ändrar till husmanskost så påverkar det inte mig så mycket, eftersom husmanskost = kötträtter. Däremot hade jag haft invändningar om jag åt kött, eftersom jag inte tycker om att betala dyrt för rätter med billiga ingredienser, och som jag hade kunnat laga lika bra själv.
Det är roligt med intressanta ingredienser i mat, och beprövade rätter med ny "touch".
Det finns saker i förslagsmenyn som jag inte är överförtjust i (oliver & skaldjur), men eftersom det är en buffé och jag vet att andra gillar de sakerna så är det inget jag bryr mig om det minsta.
Det är jävligt mycket begärt att allt på ett buffébord ska gå hem hos alla.
Senast redigerad av Mördarsnigel 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
- Mördarsnigel
- Inlägg: 928
- Anslöt: 2007-11-30
- Ort: Alnarp
Liebert skrev:Inte helt bestämt men det blir nog något i den här stilen:
* Grillade drumsticks med tzatziki
* Asiatisk nudelsallad med räkor, grönsaker och chilidressing
* Potatissallad med kronärtskocka, soltorkad tomat och currydressing
* Svartpepparstekt fläskytterfilé med ört- och vitlöksdressing
* Ceasarsallad med krutonger och flagad parmesan
* Vegetarisk paj med broccoli och ädelost
* Marinerade oliver
* Lantbröd och smör
Tycker det låter bra,det enda jag står över är parmesanen och ädelosten.
Shit man blir redan hungrig.
Senast redigerad av tvilling99 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
- tvilling99
- Inlägg: 8649
- Anslöt: 2007-05-07
- Ort: malmö
Mördarsnigel skrev: Det är jävligt mycket begärt att allt på ett buffébord ska gå hem hos alla.
Exakt Idèn med buffè är ju att plocka och jag tror sällan alla gäster (eller vad man nu är) tar av allt på ett buffèbord. Idag när jag fyllde år och bjöd körde jag "buffè" med mackor, pålägg och grönsaker istället för färdiga mackor där någon ev. skulle behöva pilla bort något pga. allergi, diabetes, petighet eller av. annan anledning. Det blev uppskattat!
Senast redigerad av sommar 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
Kommer det någon klarhet om menyn idag?
Senast redigerad av mondo beyondo 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
- mondo beyondo
- Inlägg: 2505
- Anslöt: 2007-07-04
- Ort: Stockholm Sverige
sommar skrev:Idèn med buffè är ju att plocka och jag tror sällan alla gäster (eller vad man nu är) tar av allt på ett buffèbord. Idag när jag fyllde år och bjöd körde jag "buffè" med mackor, pålägg och grönsaker istället för färdiga mackor där någon ev. skulle behöva pilla bort något pga. allergi, diabetes, petighet eller av. annan anledning. Det blev uppskattat!
Vilken jättebra idé!
Grattis!
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.
Jag brukar göra grillbuffé hemma i trädgården. Plockar fram en massa olika saker som går att trä på en pinne, ett knippe grillspett av trä och låter alla bygga sina spett som de vill ha dem. Garanterat uppskattat och ingen som klagar på det som är på och med flera barn och aspergare blir det ännu bättre att göra så.
Buffé som idé gillar jag. Då får alla välja själva och ju mindre delar den består av dess bättre, dvs hellre mer typ smörgåsbord än några färdiga rätter att välja på.
Buffé som idé gillar jag. Då får alla välja själva och ju mindre delar den består av dess bättre, dvs hellre mer typ smörgåsbord än några färdiga rätter att välja på.
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 20:45:55, redigerad totalt 1 gång.