Petig med mat? (Omröstning)
Petig med mat? (Omröstning)
Är ni petiga med mat?
Jag är kanske inte så jättepetig, men en del saker avskyr jag. Tyvärr är nästan alla dessa saker nyttiga...
Fisk. Jag äter fisk, men det är inte med glädje. Däremot gillar jag skaldjur.
Svamp. Eeuugh. Det är inte ens människoföda.
Kokt potatis. Kan jag bara äta blandad med lingonsylt och brunsås. Då blir det gott!
Marsipan. OK, det är inte mat, men det är skitäckligt! Jag mår illa bara av lukten.
Sallad, utom ruccola. Speciellt salladskål. Som att käka gräs.
Majonnäs. Om ni hatar majonnäs och skall till ön Jersey, köp inte engelska trekantsmackor. De ser ut så här:
Pytteskiva franskbröd.
Pytteskiva ost.
Pytteblad sallad.
MAJONNÄS.
MAJONNÄS.
MAJONNÄS.
Pytteskiva franskbröd.
Jag är kanske inte så jättepetig, men en del saker avskyr jag. Tyvärr är nästan alla dessa saker nyttiga...
Fisk. Jag äter fisk, men det är inte med glädje. Däremot gillar jag skaldjur.
Svamp. Eeuugh. Det är inte ens människoföda.
Kokt potatis. Kan jag bara äta blandad med lingonsylt och brunsås. Då blir det gott!
Marsipan. OK, det är inte mat, men det är skitäckligt! Jag mår illa bara av lukten.
Sallad, utom ruccola. Speciellt salladskål. Som att käka gräs.
Majonnäs. Om ni hatar majonnäs och skall till ön Jersey, köp inte engelska trekantsmackor. De ser ut så här:
Pytteskiva franskbröd.
Pytteskiva ost.
Pytteblad sallad.
MAJONNÄS.
MAJONNÄS.
MAJONNÄS.
Pytteskiva franskbröd.
Senast redigerad av Kahlokatt 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Jag kan inte med att äta "hel" (o-stuvad) blomkål eller "hel" broccoli... redan tanken på den där kännslan av den "knottriga" ytan på de grönsakerna mot gommen ger mig akut panikångest . Fisk, kött, korv och alla sorters svampar ger mig kväljningar bara jag tänker på sådan mat. Samma sak med gröna bönor. Den gummiaktiga konsistensen de har får mig att må illa. Isch.
Senast redigerad av geocache 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Vad är det med aspisar och SVAMP, egentligen? De flesta av oss verkar avsky det.
Kanske är det ordet. SsssVAMMMMph! Isch.
KORRRRV låter också äckligt och de flesta sorters korv är äckliga, tycker jag.
Kanske är det ordet. SsssVAMMMMph! Isch.
KORRRRV låter också äckligt och de flesta sorters korv är äckliga, tycker jag.
Senast redigerad av Kahlokatt 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Jag äter "det mesta" utom kött i de flesta former (Hamburgare o köttfärssås är undantag). Jag avskyr lövbiff, fläskkotletter, entrecote, korv osv.
Bryr mig ibland om tillsatser i mat, ibland inte...
Jag ogillar även makaronipudding, rotmos, hårdkokt äggvita och gelé på tårtor (som "rör sig"/dallrar), pommes frites som köps i fryspåse mm. Tar mer o mer avtsånd från kyckling och köper det aldrig själv p g a att det inte smakar gott när jag påminns om kycklinghanteringen.
Bryr mig ibland om tillsatser i mat, ibland inte...
Jag ogillar även makaronipudding, rotmos, hårdkokt äggvita och gelé på tårtor (som "rör sig"/dallrar), pommes frites som köps i fryspåse mm. Tar mer o mer avtsånd från kyckling och köper det aldrig själv p g a att det inte smakar gott när jag påminns om kycklinghanteringen.
Senast redigerad av Flinta 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
konsistensen på svamp är problem, och att svamp... är just svamp, får mig att tänka på fukt och mögel... och äcklig jävla fotsvamp... fy fan...
Senast redigerad av mr dishonest 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- mr dishonest
- Inlägg: 487
- Anslöt: 2007-09-27
Jag älskar svamp. Jag brukar plocka svampen av andras pizzor. Finns så mycket gott man kan göra av svamp. Paj, stuvning, varma mackor, pizza, lasagne, pastasås eller bara smörstekta kantareller etc, mums!
Kinkig med mat är jag dock. Jag får alltid ångest när jag blir bjuden på mat av någon, rädd för att den ska ha fel konsistens, vara smaklös, vattnig, oätlig. Och så måste jag alltid påpeka att jag är vegetarian, och så blir folk arga och tror att jag är militant.
Kött är äckligt i alla former. Ägg smakar mök. Mjölk smakar kospene. Kokt potatis har jag svårt för, isch! Få människor gör gott potatismos. Slabbiga rotfrukter är inte så kul, få kan tillaga dessa så de blir goda. Listan på äckelgrejer kan göras lång.
Det värsta är att jag får kväljningar när maten är äcklig, och det känns väldigt oartigt om någon bjuder på mat .
Kinkig med mat är jag dock. Jag får alltid ångest när jag blir bjuden på mat av någon, rädd för att den ska ha fel konsistens, vara smaklös, vattnig, oätlig. Och så måste jag alltid påpeka att jag är vegetarian, och så blir folk arga och tror att jag är militant.
Kött är äckligt i alla former. Ägg smakar mök. Mjölk smakar kospene. Kokt potatis har jag svårt för, isch! Få människor gör gott potatismos. Slabbiga rotfrukter är inte så kul, få kan tillaga dessa så de blir goda. Listan på äckelgrejer kan göras lång.
Det värsta är att jag får kväljningar när maten är äcklig, och det känns väldigt oartigt om någon bjuder på mat .
Senast redigerad av sugrövmanövern 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Om!
Ingen kan beställa mat åt mig på en restaurang för det ska vara det istället för det och utan det och gärna det istället osv:P
Svamp går fetbort, smakar jord och unket. Konsistensen vågar jag inte ens tänka på. Av ngn anledning är det svamp i de flesta vegetariska rätterna på restaurang. Låssaskött som Quorn (svamp) och sojabiffar klarar jag inte heller av.
Däggdjurskött går bort!
Fågelkött går bort!
Skaldjur och musslor och alla slags insekter går bort!
Socker och kolhydrater och fett går in:) Mmmm choklaad!
Avocado, succhini och aubergine funkar av ngn anledning inte alls.
När jag åt kött (inälvor) så gillade jag leverlåda och malda leverbiffar och salami, men inget annat dött.
Gillar inte starka kryddor, men uppskattar ändå Libanesisk meze som lyckas få till det starkt men ändå gott. Senap och ketchup förstör. Och grillkrydda på pomfritten hujademej:O
Ingen kan beställa mat åt mig på en restaurang för det ska vara det istället för det och utan det och gärna det istället osv:P
Svamp går fetbort, smakar jord och unket. Konsistensen vågar jag inte ens tänka på. Av ngn anledning är det svamp i de flesta vegetariska rätterna på restaurang. Låssaskött som Quorn (svamp) och sojabiffar klarar jag inte heller av.
Däggdjurskött går bort!
Fågelkött går bort!
Skaldjur och musslor och alla slags insekter går bort!
Socker och kolhydrater och fett går in:) Mmmm choklaad!
Avocado, succhini och aubergine funkar av ngn anledning inte alls.
När jag åt kött (inälvor) så gillade jag leverlåda och malda leverbiffar och salami, men inget annat dött.
Gillar inte starka kryddor, men uppskattar ändå Libanesisk meze som lyckas få till det starkt men ändå gott. Senap och ketchup förstör. Och grillkrydda på pomfritten hujademej:O
Senast redigerad av mondo beyondo 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- mondo beyondo
- Inlägg: 2505
- Anslöt: 2007-07-04
- Ort: Stockholm Sverige
nästan all min tid går åt mat
handla mat, tina mat, laga mat, väga mat, paketera mat, passa mat-tider.
kan knappt äta borta ute på stan, dels för att det är alldeles för dyrt och mest bara skräpmat.
ingenting som är medvetet men tror jag har klarat mig bra just för att jag lägger stor vikt på maten och själva ätandet, det gör att jag orkar leva.
handla mat, tina mat, laga mat, väga mat, paketera mat, passa mat-tider.
kan knappt äta borta ute på stan, dels för att det är alldeles för dyrt och mest bara skräpmat.
ingenting som är medvetet men tror jag har klarat mig bra just för att jag lägger stor vikt på maten och själva ätandet, det gör att jag orkar leva.
Senast redigerad av asp690 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
LOL! åt sugis inlägg. Har haft samma problem hela mitt liv. Antingen blir jag sjuk för att jag är allergisk eller för att det är äckligt. Det är därför jag tar med egen mat när jag går bort (om jag inte vet säkert att det serveras något jag tål).
Saker jag alltid tyckt var äckliga: senap, majonnäs, ost, sill, skaldjur (särskilt musslor), yoghurt, inlagd eller gravad mat; kort sagt allt som brukar finnas i de där tusen olika burkarna folk belamrar sina kylskåp med.
Saker jag alltid tyckt var äckliga: senap, majonnäs, ost, sill, skaldjur (särskilt musslor), yoghurt, inlagd eller gravad mat; kort sagt allt som brukar finnas i de där tusen olika burkarna folk belamrar sina kylskåp med.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Gillar det mesta inom mat utom
* stekt flottig lök
* löksoppa
* kålsoppa/kåldolmar/kålpudding
* brun/grön/rödkål
Salladskål är ok.
Älskar fisk (speciellt lax och torsk), kryddor och asiatiskt. Äter oftare fisk än däggdjurskött.
/Barracyber
* stekt flottig lök
* löksoppa
* kålsoppa/kåldolmar/kålpudding
* brun/grön/rödkål
Salladskål är ok.
Älskar fisk (speciellt lax och torsk), kryddor och asiatiskt. Äter oftare fisk än däggdjurskött.
/Barracyber
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- barracuber
- Inlägg: 10992
- Anslöt: 2007-02-11
- Ort: Västsverige
Jag var rätt petig som barn. Det mesta var inte gott, och jag satt hela lunchrasten och petade i mig maten. Som liten vägrade jag att dricka mjölk. Senare började jag dricka det men nu på gamla dagar har jag slutat igen.
Nu äter jag verkligen det mesta. Älskar svamp, fisk och grönsaker. Knaperstekt bacon är gott också men känns superonyttigt.
Av någon anledning kan jag inte äta oskalade päron. Skalet känns så strävt och knottrigt att jag ryser. Har aldrig mött någon annan med samma problem.
Gillar inte heller sönderkokta grönsaker och smaklös mat, nej, kryddat ska det vara och tuggmotstånd.
Nu äter jag verkligen det mesta. Älskar svamp, fisk och grönsaker. Knaperstekt bacon är gott också men känns superonyttigt.
Av någon anledning kan jag inte äta oskalade päron. Skalet känns så strävt och knottrigt att jag ryser. Har aldrig mött någon annan med samma problem.
Gillar inte heller sönderkokta grönsaker och smaklös mat, nej, kryddat ska det vara och tuggmotstånd.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Jag avskyr att laga mat, att köpa mat, att äta mat.
Det är något nödvändigt ont som jag hoppas kommer ersättas med en miniatyr kärnreaktor som opereras in i magen som produceras aminosyror och glukos.
Jag är allergisk mot viss mat, jag är RÄDD att jag är allergisk mot massa annan mat och rädslan ger mig stressreaktioner som är nästan lika hemska som allergin.
Jag lever mest på polarbröd rågkaka + lätt och lagom, pasta eller ris, kyckling, yoghurt, loka, banan, apelsin och kryddor.
Får diarre av champinjon, kaviar, ketchup, gul o röd lök
Svullnar i munnen av tomat, morot, äpple och jordgubbar
Är rädd för nötallergi
Äter inte däggdjur då jag inte själv vill bli äten, "do unto others"
sen tycker jag inte om djurhållningen, jag rationaliserar bort
att hönor far illa så jag fortfarande kan äta grillad kyckling med att
fåglar inte troligt har det känslolivet som däggdjuren har.
Robert
Det är något nödvändigt ont som jag hoppas kommer ersättas med en miniatyr kärnreaktor som opereras in i magen som produceras aminosyror och glukos.
Jag är allergisk mot viss mat, jag är RÄDD att jag är allergisk mot massa annan mat och rädslan ger mig stressreaktioner som är nästan lika hemska som allergin.
Jag lever mest på polarbröd rågkaka + lätt och lagom, pasta eller ris, kyckling, yoghurt, loka, banan, apelsin och kryddor.
Får diarre av champinjon, kaviar, ketchup, gul o röd lök
Svullnar i munnen av tomat, morot, äpple och jordgubbar
Är rädd för nötallergi
Äter inte däggdjur då jag inte själv vill bli äten, "do unto others"
sen tycker jag inte om djurhållningen, jag rationaliserar bort
att hönor far illa så jag fortfarande kan äta grillad kyckling med att
fåglar inte troligt har det känslolivet som däggdjuren har.
Robert
Senast redigerad av msitua 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
msitua skrev:Jag avskyr att laga mat, att köpa mat, att äta mat.
Det är något nödvändigt ont som jag hoppas kommer ersättas med en miniatyr kärnreaktor som opereras in i magen som produceras aminosyror och glukos.
Jag är allergisk mot viss mat, jag är RÄDD att jag är allergisk mot massa annan mat och rädslan ger mig stressreaktioner som är nästan lika hemska som allergin.
Jag lever mest på polarbröd rågkaka + lätt och lagom, pasta eller ris, kyckling, yoghurt, loka, banan, apelsin och kryddor.
Får diarre av champinjon, kaviar, ketchup, gul o röd lök
Svullnar i munnen av tomat, morot, äpple och jordgubbar
Är rädd för nötallergi
Äter inte däggdjur då jag inte själv vill bli äten, "do unto others"
sen tycker jag inte om djurhållningen, jag rationaliserar bort
att hönor far illa så jag fortfarande kan äta grillad kyckling med att
fåglar inte troligt har det känslolivet som däggdjuren har.
Robert
Va problem.....har du pratat med en dietist, dom kan vara bra på att se möjligheterna även när man har såna problem som du beskriver?
Senast redigerad av Aspkvinna 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
Att jag är petig med maten torde ha blivit så gott som allmänt känt här på forumet, eftersom jag brukar gnälla om vilka problem det ledde till när jag var liten.
Senast redigerad av aliasFrollo 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- aliasFrollo
- Inlägg: 739
- Anslöt: 2009-01-29
Har aldrig haft några sådana problem. Kan bero på min uppfostran.
Senast redigerad av Proffe Slimp 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- Proffe Slimp
- Inlägg: 1029
- Anslöt: 2008-08-03
Proffe Slimp skrev:Har aldrig haft några sådana problem. Kan bero på min uppfostran.
Det låter intressant! Skriv gärna mer om den här:
hur-var-din ... t9500.html
Senast redigerad av aliasFrollo 2011-05-04 19:16:42, redigerad totalt 1 gång.
- aliasFrollo
- Inlägg: 739
- Anslöt: 2009-01-29
Nja, i detta ämne finns det inte mer att säga än att jag växte upp på mer än hamburgare-pizza-spagetti med köttfärssås.aliasFrollo skrev:Proffe Slimp skrev:Har aldrig haft några sådana problem. Kan bero på min uppfostran.
Det låter intressant! Skriv gärna mer om den här:
hur-var-din ... t9500.html
Senast redigerad av Proffe Slimp 2011-05-04 19:16:43, redigerad totalt 1 gång.
- Proffe Slimp
- Inlägg: 1029
- Anslöt: 2008-08-03
Du, om inte mina föräldrar verkligen hade försökt få i mig en varierande kost, så hade inte jag upplevt det som ett på långa vägar lika stort problem att jag var som jag var i förhållande till det ena med det andra med det tredje i matväg.
Det var/är inte av fri vilja att jag var/är fruktansvärt kräsen, och förmodligen inte heller för att det var för lite tvång-och-stryk-och-hot-och-rumsarrest-efteråt i samband med måltiderna var och varannan dag när jag var liten.
Det var/är inte av fri vilja att jag var/är fruktansvärt kräsen, och förmodligen inte heller för att det var för lite tvång-och-stryk-och-hot-och-rumsarrest-efteråt i samband med måltiderna var och varannan dag när jag var liten.
Senast redigerad av aliasFrollo 2011-05-04 19:16:43, redigerad totalt 1 gång.
- aliasFrollo
- Inlägg: 739
- Anslöt: 2009-01-29
Jag måste berätta en dråplig historia gällande det där med föräldrars försök att få sina barn att äta vettigt.
Min pappa är försäljare och hade fått igenom en riktigt stor affär och bjöd 2 av kunderna på buffé som tack. Dessa 2 män uppskattade inte buffén visade det sig sedan hur min pappa än trugade så blev det inte bättre än att de sa att ok, lite mer potatis kan vi väl ta då....
Detta gjorde att mina föräldrar ansett det viktigt att vi ska lära oss att äta allting och tog oss ofta ut på restaurang, med den dråpliga följden att jag totalvägrade att äta ngnting annat än en plain omelett i hela min uppväxt. Av mina föräldrars mat åt jag potatisen och såsen men inte köttet. Hellbent att jag skulle äta nåt jag inte vill. Stackars mina föräldrar som fick en sån bonnig unge och stackars mig som är så inskränkt med mat.
Jag blev remitterad till en dietist ganska nyligen (förra vintern) och hon sa att hon inte kunde hjälpa mig för det skulle kräva så mkt jobb av henne sa hon. Den hjälp jag önskade av henne var att hon skulle göra recept av de matvaror som jag ändå äter, och strukturera upp matlistor åt mig. Ta bort den tråkigaste biten åt mig helt enkelt, men det gick inte.
Min pappa är försäljare och hade fått igenom en riktigt stor affär och bjöd 2 av kunderna på buffé som tack. Dessa 2 män uppskattade inte buffén visade det sig sedan hur min pappa än trugade så blev det inte bättre än att de sa att ok, lite mer potatis kan vi väl ta då....
Detta gjorde att mina föräldrar ansett det viktigt att vi ska lära oss att äta allting och tog oss ofta ut på restaurang, med den dråpliga följden att jag totalvägrade att äta ngnting annat än en plain omelett i hela min uppväxt. Av mina föräldrars mat åt jag potatisen och såsen men inte köttet. Hellbent att jag skulle äta nåt jag inte vill. Stackars mina föräldrar som fick en sån bonnig unge och stackars mig som är så inskränkt med mat.
Jag blev remitterad till en dietist ganska nyligen (förra vintern) och hon sa att hon inte kunde hjälpa mig för det skulle kräva så mkt jobb av henne sa hon. Den hjälp jag önskade av henne var att hon skulle göra recept av de matvaror som jag ändå äter, och strukturera upp matlistor åt mig. Ta bort den tråkigaste biten åt mig helt enkelt, men det gick inte.
Senast redigerad av mondo beyondo 2011-05-04 19:16:43, redigerad totalt 1 gång.
- mondo beyondo
- Inlägg: 2505
- Anslöt: 2007-07-04
- Ort: Stockholm Sverige
Knappast, du är säkert en sådan där som "saknar smaklökar". Då äter man det mesta utan protester.Proffe Slimp skrev:Har aldrig haft några sådana problem. Kan bero på min uppfostran.
Mina föräldrar var rasande på mig för att jag inte åt allt. Jag fick gå hungrig om jag inte åt det som serverades.
Senast redigerad av sugrövmanövern 2011-05-04 19:16:43, redigerad totalt 1 gång.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Återgå till Övriga Aspergerfrågor