Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Det här är vad jag äter:
Fazer rågkusar (socker 2,1 g)
Ica fyrkornsbröd (socker 0,7 g)
Fazer rågkusar (socker 2,1 g)
Ica fyrkornsbröd (socker 0,7 g)
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:Det här är vad jag äter:
Fazer rågkusar (socker 2,1 g)
Ica fyrkornsbröd (socker 0,7 g)
Icas bröd har jag inte testat, får se om de har det.
Borde skrivit att jag inte äter Fazer.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:Alien skrev:Det här är vad jag äter:
Fazer rågkusar (socker 2,1 g)
Ica fyrkornsbröd (socker 0,7 g)
Icas bröd har jag inte testat, får se om de har det.
Borde skrivit att jag inte äter Fazer.
Bojkottar du Finland eller ogillar du finnar? Eller varför bojkottar du Fazer?
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
slackern skrev:Kidzi skrev:Alien skrev:Det här är vad jag äter:
Fazer rågkusar (socker 2,1 g)
Ica fyrkornsbröd (socker 0,7 g)
Icas bröd har jag inte testat, får se om de har det.
Borde skrivit att jag inte äter Fazer.
Bojkottar du Finland eller ogillar du finnar? Eller varför bojkottar du Fazer?
De sparkade min kompis olagligt efter 25 års troget arbete.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:slackern skrev:Kidzi skrev:
Icas bröd har jag inte testat, får se om de har det.
Borde skrivit att jag inte äter Fazer.
Bojkottar du Finland eller ogillar du finnar? Eller varför bojkottar du Fazer?
De sparkade min kompis olagligt efter 25 års troget arbete.
Fazer var med på Ukrainas svarta lista, men har dragit sig ur Tsar Putin riket, som H&M, IKEA, och Donken, så nått gjorde de bra iaf
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Den här gången köpte jag ett lite dyrare rågbröd:
Kung Markatta solrosbröd
"Ekologiskt fullkornsbröd med goda solrosfrön bakat på surdeg. Skivat och osötat."
Även om det är osötat så innehåller de ändå lite socker (från jästen?): 0,8 g
Kung Markatta solrosbröd
"Ekologiskt fullkornsbröd med goda solrosfrön bakat på surdeg. Skivat och osötat."
Även om det är osötat så innehåller de ändå lite socker (från jästen?): 0,8 g
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:Är det någon som vet lite grövre bröd som inte är nedlusat med socker?
Ja. Finns om man letar lite.
"Da Carla" - "Super bröd" Tranbär (Finns andra varianter av brödet).
Det är glutenfritt och havrebaserat.
Man vill nog också titta på fiber-innehållet. Om det är över 10g per 100g är det sannolikt bättre av flera skäl.
Även om det inte är tillsatt socker i tex vanligt vetebröd så är gör detta inte saken bättre om det saknar fullkorn och/eller fiber då blodsocker responsen blir mycket större.
Avsaknaden av fiber är ett problem. Man har observerat att fiberintag korrelerar med hög sannolikhet för orsakande verkan med bättre hälsa.
En annan variant är att göra eget surdegsbröd med tex havregrynsgröt.
Väldigt lätt och prisvärt.
Man kan experimentera genom att använda någon naturlig probiotika från vanlig naturell yogurt, kimchi, surkål (liten mängd) för att få igång fermenteringsprocess eller och sedan låta det stå i 24-48 timmar och sedan sätta i ugn eller air fryer.
Man kan experimentera lite mer fröer, kryddor eller så för att få till någon smak man gillar.
Men som sagt letar man och tittar mer på fiberinnehållet är man på god väg.
Tillsatt socker vill man väl helst undvika om det går.
Men ännu viktigare i sammanhanget är att få i sig mer fiber.
Bästa brödet är nog det man gör själv.
Kräver lite arbete men är mer prisvärt och hälsosamt i längden skulle jag säga.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Jag bakar gärna om jag har ork. Jag är inte superförtjust i nyttigt bröd med massa frön och fibrer. Vill ha vanligt jästbröd men utan att det är sött. Råg tycker jag är bra att baka med. Då behöver man inte ha i massa socker.
Vad är faran med att äta ljust bröd? Bröd som bröd.
Vad är faran med att äta ljust bröd? Bröd som bröd.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
"Faran" är väl att vete är onyttigare än råg. Särskilt onyttigt är det vita brödet utan kli och fullkorn, dvs det bröd som engelsmännen älskar.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:"Faran" är väl att vete är onyttigare än råg. Särskilt onyttigt är det vita brödet utan kli och fullkorn, dvs det bröd som engelsmännen älskar.
Men varför är bröd på vete farligt? Om det är relativt ljust. Allt bröd är kolhydrater.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:Alien skrev:"Faran" är väl att vete är onyttigare än råg. Särskilt onyttigt är det vita brödet utan kli och fullkorn, dvs det bröd som engelsmännen älskar.
Men varför är bröd på vete farligt? Om det är relativt ljust. Allt bröd är kolhydrater.
Farlgt i sig är det kanske inte men mindre nyttigt. Fullkornsbröd är bättre för tarmfloran. Och råg är bättre än vete.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:Kidzi skrev:Alien skrev:"Faran" är väl att vete är onyttigare än råg. Särskilt onyttigt är det vita brödet utan kli och fullkorn, dvs det bröd som engelsmännen älskar.
Men varför är bröd på vete farligt? Om det är relativt ljust. Allt bröd är kolhydrater.
Farlgt i sig är det kanske inte men mindre nyttigt. Fullkornsbröd är bättre för tarmfloran. Och råg är bättre än vete.
Hur vet man att man har dålig tarmflora? Min mage bryter ner allt och jag har aldrig problem med gasbildande mat.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Om man har "rik" el "fattig" tarmflora vet man ju inte själv.
Enligt vetenskapsjournalisten Henrik Ennert (Svenska Dagbladet) som (tillsammans med kocken Niklas Ekstedt) skrivit boken Happy Food - om hur mat och lycka hör ihop:
- Ökningen av psykisk ohälsa, t ex depression, går att koppla till hur vår tarmflora ser ut
- Vi behöver flera olika sorters fibrer. Flera olika grönsaker och fullkornsbröd (med korn som har höljet kvar) och baljväxter.
- Undvik socker, vitt finmalet mjöl, processad färdigmat, vitt ris, vit pasta, palmolja, transfetter
Enligt vetenskapsjournalisten Henrik Ennert (Svenska Dagbladet) som (tillsammans med kocken Niklas Ekstedt) skrivit boken Happy Food - om hur mat och lycka hör ihop:
- Ökningen av psykisk ohälsa, t ex depression, går att koppla till hur vår tarmflora ser ut
Spoiler: visa
- Vi behöver flera olika sorters fibrer. Flera olika grönsaker och fullkornsbröd (med korn som har höljet kvar) och baljväxter.
- Undvik socker, vitt finmalet mjöl, processad färdigmat, vitt ris, vit pasta, palmolja, transfetter
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:Om man har "rik" el "fattig" tarmflora vet man ju inte själv.
Joo. Har man dålig tarmflora som inte kan bryta ner saker så får man ju problem med magen, man får förstoppning eller diarré. Eller att saker kommer ut osmält. Att man får gaser. Bra bakterier gör att man kan äta massa bönor utan att det märks.
Men att ha en fungerande mage är ju ingen garanti för att inte bli deprimerad, det kan man ju bli av andra orsaker.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Nja, man behöver inte ha symptom. De flesta här i väst har ju tydligen "för få" slags tarmbaktier. Nackdelarna visar sig inte direkt.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
https://www.betterhealth.vic.gov.au/hea ... microbiome
Enligt den har jag iallafall delvis bra mage då den inte krånglar. Jag verkar äta rätt saker. Men ändå så är jag inte mystiskt botad mot min autoimmuna sjukdom och har mentala problem.
Jag tror att jag eventuellt har en annan bakterieflora än andra då jag äter "fibrer" från skogen.
Enligt den har jag iallafall delvis bra mage då den inte krånglar. Jag verkar äta rätt saker. Men ändå så är jag inte mystiskt botad mot min autoimmuna sjukdom och har mentala problem.
Jag tror att jag eventuellt har en annan bakterieflora än andra då jag äter "fibrer" från skogen.