Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:slackern skrev:Du min vän vi behöver vist socker, det är liksom bränsle för hjärnan
När vi äter kolhydrater bryts det ner till enkla sockerarter som hjärnan kan använda.
Det var ju det jag skrev fast du klippte och klistrade bort det.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Varför är socker dåligt? Det gör att maten håller längre.
Behöver man gå ner i vikt så är det att få ner energi intaget och det kan man göra på flera olika sätt som att äta mindre fett eller att dricka vatten.
Behöver man gå ner i vikt så är det att få ner energi intaget och det kan man göra på flera olika sätt som att äta mindre fett eller att dricka vatten.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
slackern skrev:Kidzi skrev:slackern skrev:Du min vän vi behöver vist socker, det är liksom bränsle för hjärnan
När vi äter kolhydrater bryts det ner till enkla sockerarter som hjärnan kan använda.
Det var ju det jag skrev fast du klippte och klistrade bort det.
Min hjärna iggade det. För att det inte var helt korrekt. Ber om ursäkt men dampskallen funkar så ibland.
Fruktos behöver vi inte alls. Däremot behöver vi glukos. Socker bryts ner till båda. En frukt har mer fruktos och en potatis mer glukos. Det är glukos som hjärnan äter.
Fruktos förekommer ofta tillsammans med vitaminer så vi har lärt oss tycka om det för att få i oss vitaminerna.
Är vi friska klarar vi stora mängder mat som bryts ner till glukos men inte jättemycket som bryts ner till fruktos. Det är nog därför det finns ett slags stopp, att det är gott med 3 frukter men inte gott med 20 frukter.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kentarou skrev:Varför är socker dåligt? Det gör att maten håller längre.
Behöver man gå ner i vikt så är det att få ner energi intaget och det kan man göra på flera olika sätt som att äta mindre fett eller att dricka vatten.
Det var sockerbolagen som på 80-talet tror jag, tvingade forskarna att ifrågasätta sockret. De trodde att blev det för mycket kalorier så var det socker och fett som var boven och det farligaste var sockret.
Vi fick lära oss detta i skolan. Men det är köpt forskning.
Socker är bra mycket farligare än fett. Det är troligen den största orsaken till plack i artärerna.
De har hållit fast så hårt att fett är farligt, men nu har de tvingats erkänna att mjölkfetter är neutrala.
Det som är farligt med fett är att man kan råka klämma i sig för mycket utan att man märker det. Annars behöver vi fett och utan dör vi. Vi behöver inte mycket men får vi inget drabbas vi av rabbit starvation, det hände pälsjägare förr, de dog med fulla magar.
Ska man banta vilket man inte ska, så är det inte så bra att ta bort fett. Äta lagom är bäst. Att tro att det är bantning och äta massa socker är att lura sig själv.
Och inte vinner man mycket kalorier heller. Jämför kalorier i lättfil, mellanfil och standardfil så inser man hur lite man vinner på att ta bort fett. Någon som gillar matte kan ju göra detta. Och då vet jag ingen som tar lagom mycket lättfil och blir mätt på det.
Det som gör oss tjockast verkar vara kombination av fett och socker. Därför är det detta folk vill ha, eftersom kroppen tror den ska svälta ihjäl.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Intressant, har inte hör om "rabbit starvation" förr. Måste kolla mer på Wikipeda.
Ja, den gamla sanningen står sig. Man bör äta en allsidig kost. Förr visste man förstås inte om detta med proteiner, kolhydrater, fett, vitamner och mineraler, och att vi behöver allt.
Nu är det inte längre fettet som är farligt utan kolhydraterna och i synnerhet sockret. Och för mycket salt.
Kaninsvält eller proteinförgiftning är ett sjukdomstillstånd vid ensidig intag av protein.[1]Det som hände med pälsjägarna var att de helt enkelt åt sig till döds. Hade de kompletterat kosten med fett hade de överlevt.Spoiler: visa
Ja, den gamla sanningen står sig. Man bör äta en allsidig kost. Förr visste man förstås inte om detta med proteiner, kolhydrater, fett, vitamner och mineraler, och att vi behöver allt.
Nu är det inte längre fettet som är farligt utan kolhydraterna och i synnerhet sockret. Och för mycket salt.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Går det att banta genom att dricka vatten? Förstör man inte blåsan då?
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Kidzi skrev:Går det att banta genom att dricka vatten? Förstör man inte blåsan då?
För mycket vatten kan leda till förgiftning:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenf%C3%B6rgiftning
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Nu står det igen i en rapport hur ohälsosamt mycket salt vi får i oss. Det är utelunchen som är boven.
Varför envisas tillverkarna med att lägga så mycket salt i maten? Jag tror att om de lägger mindre salt så tycker folk att det smakar för lite, folk är vana vid den salta smaken.
https://unt.se/nyheter/inrikes/livsmede ... n/rekvoywrTT/UNT 16 okt 2022 skrev:Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher från butiker, snabbmatsställen och restauranger innehåller. Den största boven är snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion.
---
"Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Varför envisas tillverkarna med att lägga så mycket salt i maten? Jag tror att om de lägger mindre salt så tycker folk att det smakar för lite, folk är vana vid den salta smaken.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:Nu står det igen i en rapport hur ohälsosamt mycket salt vi får i oss. Det är utelunchen som är boven.https://unt.se/nyheter/inrikes/livsmede ... n/rekvoywrLivsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher från butiker, snabbmatsställen och restauranger innehåller. Den största boven är snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion.
---
"Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Varför envisas tillverkarna med att lägga så mycket salt i maten? Jag tror att om de lägger mindre salt så tycker folk att det smakar för lite, folk är vana vid den salta smaken.
Fast de salthalterna är ju rätt normala om man är frisk. Ska man verkligen anpassa all mat för de som står på saltfattig kost? Man blir inte sjuk av salt, däremot kan man bli sjukare om man redan är sjuk.
Dessutom verkar det som äldre behöver mer salt än yngre och kan dö av saltbrist.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Livsmedelsverket rekommenderar sex gram salt per dag. Och det gäller generellt, inte bara sjuka.
Äldre som bor på boende el som får matlådor hem lär knappast få saltbrist. Såvida de inte lider av någon obehandlad sjukdom.
Någon som t ex springer ett maratonlopp, svettas mycket och dricker mycket vatten kan drabbas av saltbrist.
Äldre som bor på boende el som får matlådor hem lär knappast få saltbrist. Såvida de inte lider av någon obehandlad sjukdom.
Någon som t ex springer ett maratonlopp, svettas mycket och dricker mycket vatten kan drabbas av saltbrist.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:Livsmedelsverket rekommenderar sex gram salt per dag. Och det gäller generellt, inte bara sjuka.
Äldre som bor på boende el som får matlådor hem lär knappast få saltbrist. Såvida de inte lider av någon obehandlad sjukdom.
Någon som t ex springer ett maratonlopp, svettas mycket och dricker mycket vatten kan drabbas av saltbrist.
Så typiskt, bara för att man kan frambringa så är det sant. Vi behöver mer salt än så. Äldre behöver salt för att inte drabbas av fall och ihjälslagningar, men där har man ofta reducerat saltet.
Helt galet men jag orkar faktiskt inte tänka på det.
Livsmedelsverket säger ju även att vi ska äta rapsolja, som i test efter test enbart har negativa hälsoeffekter. Men nä, myndigheter kan inte ljuga.
Självklart kan man servera helt osaltad mat så kan alla salta som de vill. Det är ju det bästa om vissa vill döda sig själva med saltbrist.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
https://sverigesradio.se/artikel/livsme ... a-matvanorAllt fler får sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker, enligt Livsmedelsverket. Nu kräver myndigheten att något görs – exempelvis att skatten höjs på läsk och andra sötade drycker.
I 85 länder har man en särskild skatt på sötade drycker.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
De sa på teve att de(regeringen?) inte skulle införa sockerskatt för att det inte fanns några bevis för att det gav några positiva hälsoeffekter. Då undrar jag varför vi har skatt på alkohol?Alien skrev:I 85 länder har man en särskild skatt på sötade drycker.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Intressant tråd.
Angående salt i maten. Köpte en pyttipanna på Lidl, som var salt. Gick att äta men kände saltet lite grann. Svettas enormt om sommaren, kan det även på vintern, lite grann. Har haft tanken att kolla upp d men...
Det dolda sockret. Jo just d, stämmer det att godiset vingummi har mindre socker i sig, och kan vara ett bra alternativ för de som vill gå ner i vikt?
Socker omvandlas till...... I kroppen
(Hur var det nu?)
Angående salt i maten. Köpte en pyttipanna på Lidl, som var salt. Gick att äta men kände saltet lite grann. Svettas enormt om sommaren, kan det även på vintern, lite grann. Har haft tanken att kolla upp d men...
Det dolda sockret. Jo just d, stämmer det att godiset vingummi har mindre socker i sig, och kan vara ett bra alternativ för de som vill gå ner i vikt?
Socker omvandlas till...... I kroppen
(Hur var det nu?)
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alien skrev:https://sverigesradio.se/artikel/livsme ... a-matvanorAllt fler får sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker, enligt Livsmedelsverket. Nu kräver myndigheten att något görs – exempelvis att skatten höjs på läsk och andra sötade drycker.
I 85 länder har man en särskild skatt på sötade drycker.
Sötade drycker? De menar sockrade drycker.
Hon från Livsmedelsverket säger att
"Det måste bli lättare att äta hälsosamt."
Men skatten gör att det blir svårare att äta ohälsosamt. Inte samma sak, bara politikersnack.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Man får nog höja skatten/priset rätt rejält för att personer som dricker läsk ska minska på det.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Chrilleb skrev:Intressant tråd.
Angående salt i maten. Köpte en pyttipanna på Lidl, som var salt. Gick att äta men kände saltet lite grann. Svettas enormt om sommaren, kan det även på vintern, lite grann. Har haft tanken att kolla upp d men...
Det dolda sockret. Jo just d, stämmer det att godiset vingummi har mindre socker i sig, och kan vara ett bra alternativ för de som vill gå ner i vikt?
Socker omvandlas till...... I kroppen
(Hur var det nu?)
Alla kolhydrater omvandlas till glukos (blodsocker), även protein kan bli glukos om man får brist på kolhydrater.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
ja att dricka läsk med en massa socker är livs farligt det
man blir hög på sockret.
för mycket socker är inte bra håller med borde finnas en socker skatt på läsk.
man blir speedad på läsk och hyper aktiv av det
jag har sedan en vecka tillbaka slutat att dricka läsk överhuvudtaget dricker vatten ramlösa i stället.
man blir hög på sockret.
för mycket socker är inte bra håller med borde finnas en socker skatt på läsk.
man blir speedad på läsk och hyper aktiv av det
jag har sedan en vecka tillbaka slutat att dricka läsk överhuvudtaget dricker vatten ramlösa i stället.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Alla kolhydrater förvandlas till socker (glukos) i kroppen. Men det är skillnad på snabba kolhydrater (läsk, godis) och långsamma (t ex fullkornsbröd). Det förra ska vi undvika/dra ned på, det andra kan vi äta (mer).
När jag var i England blev jag chockad av hur mycket socker det fanns i flingblandningarna. Stod en evighet och letade efer paket med låg sockerhalt. Till slut hittade jag ett, som naturligtvis var extra dyrt.
Det var också ont om fullkornsbröd och rågbröd. Vitt bröd fanns det hur mycket som helst av. Jag minns att jag tyckte brödet smakade typ papper när jag första gången besökte England. Det smakade bara ok när det var nyrostat. Men pga av "power cuts" så fick man ofta äta det orostat. Myndigheterna har försökt få engelsmännen att äta fullkornsbröd men de älskar sitt vita bröd. Så nu försöker de tillverka ett nyttigare vitt bröd.
När man försökt tidigare genom att behålla nyttigheter som kli och groddar i det vita brödet så har folk klagat. Brödet måste smaka som det alltid har gjort (skitsamma om det är onyttigt).
Jag tänkte att vi svenskar antingen är mer mottagliga för nyheter och/el för myndigheters goda råd än de konservativa engelsmännen som måste lirkas med för att äta nyttigare bröd.
När jag var i England blev jag chockad av hur mycket socker det fanns i flingblandningarna. Stod en evighet och letade efer paket med låg sockerhalt. Till slut hittade jag ett, som naturligtvis var extra dyrt.
Det var också ont om fullkornsbröd och rågbröd. Vitt bröd fanns det hur mycket som helst av. Jag minns att jag tyckte brödet smakade typ papper när jag första gången besökte England. Det smakade bara ok när det var nyrostat. Men pga av "power cuts" så fick man ofta äta det orostat. Myndigheterna har försökt få engelsmännen att äta fullkornsbröd men de älskar sitt vita bröd. Så nu försöker de tillverka ett nyttigare vitt bröd.
https://www.standard.co.uk/news/science ... 55015.htmlA new type of white bread could be on its way, but with a twist – it would be healthy.
In fact, scientists said it would be just as healthy as wholemeal but would look and taste like its white counterpart.
The research project funded by the Government to make food in the UK more healthy is aimed at white bread fans and is still in its early stages.
It would be made by adding small amounts of peas, beans and cereals to the bread mix, as well as bran and wheat germ that are typically removed from white flour.
När man försökt tidigare genom att behålla nyttigheter som kli och groddar i det vita brödet så har folk klagat. Brödet måste smaka som det alltid har gjort (skitsamma om det är onyttigt).
Jag tänkte att vi svenskar antingen är mer mottagliga för nyheter och/el för myndigheters goda råd än de konservativa engelsmännen som måste lirkas med för att äta nyttigare bröd.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
I England har man infört sockerskatt på drycker år 2018 och det tycks behövas:
Jamie Olivier och nyligen avlidne Michael Mosley försöte påverka britterna att välja en mer hälsosam livsstil.
Det är förstås ingen överraskning att barn i fattiga familjer äter sämre (mer processad mat med mer socker) än de i rika familjer.
https://www.diabeteswellness.se/nyheter ... ritannien/18 april 2018 skrev:En ny NHS-rapport har visat en ökning med 18 procent av sjukhusvård i samband med fetma sedan 2015. Rapporten publicerades i början av april i samband med att "sockerskatten" på läskedrycker introduceras (den 6 april) i Storbritannien, som syftar till att förhindra ungdomar att bli överviktiga och riskera att utveckla ohälsa, inklusive typ 2-diabetes.
---
I dag har England tillsammans med Mexiko, Frankrike och Norge infört sockerskatt. Sockerskatten som infördes i Mexiko 1 januari 2014 visade på att mexikaner konsumerar 12 procent färre söta drycker efter ett år. Även försäljningen av drycker som inte omfattades av skatten ökade, däribland flaskvatten.
Jamie Olivier och nyligen avlidne Michael Mosley försöte påverka britterna att välja en mer hälsosam livsstil.
https://baynsolutions.com/sv/britternas ... lsa/206652Bayn Solutions 29 november 2019 skrev:”A sense of urgency” råder i Storbritannien. --- Nej, känslan av brådska handlar om en fetmaepidemi som breder ut sig. Boven är för mycket tillsatt socker i mat. Var tredje skolelev beräknas vara överviktig eller ha utvecklat fetma innan grundskolan ens är slut. Den brittiska regeringen vill att livsmedelsindustrin minskar mängden socker i livsmedel. Kravet är fem procent per år över fem års tid. De får draghjälp av två brittiska tv-personligheter – Jamie Oliver och Michael Mosley – som drar sitt strå till stacken för en bättre livsstil.
Det är förstås ingen överraskning att barn i fattiga familjer äter sämre (mer processad mat med mer socker) än de i rika familjer.
https://www.ui.se/landguiden/lander-och ... hallanden/En studie 2024 visade på allvarligt försämrad hälsa bland barn. Bland annat har dödlighet och fetma och tandröta hos barn ökat till nivåer klart över de flesta jämförbara länder. Mer än vart femte brittiskt femårigt barn är överviktigt och andelen i utsatta områden är dubbelt så stor som i välbärgade.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Storbritannien äter nästan ingen färsk mat. Svenskar äter iallafall en del kokt potatis.
Men man ska inte lura sig av fullkorn och mörkt bröd. En del är OK, en del är mer socker än vitt bröd. Pågen guldkorn som jag köpt ibland 7,3 % socker.
Men man ska inte lura sig av fullkorn och mörkt bröd. En del är OK, en del är mer socker än vitt bröd. Pågen guldkorn som jag köpt ibland 7,3 % socker.
Det dolda (och farliga) sockret (och även saltet)
Är det någon som vet lite grövre bröd som inte är nedlusat med socker?