Prospektering - utländska företag tar vinsten men miljön ...

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Prospektering - utländska företag tar vinsten men miljön ...

Inläggav slackern » 2013-11-30 13:27:57

Alien skrev:
slackern skrev:
rapchic skrev:och även om det finns krav på att skogen ska återbyggas så följs det i princip aldrig av gruvor (som han som hyrde ut marken i 25 år i Storuman för att dom skulle gräva där och efter ½ år kursade dom. Den karln får nog aldrig tillbaka sin skog.

Men träden och buskarna äger man ju i alla fall, dom ska ju ersätta en för det rent teoretiskt eller återbörda.

Det är då mer än 3 år sen dom skulle prospektera här, säkert mer än 10 så det blir kanske inte av.


Det är rätt svårt att få tillbaks pengar från företag som går i konkurs. Dom har liksom inga pengar det är därför dom går i konkurs.


Därför måste staten kräva att bolagen betalar in en större garanti. Som i fallet med Blackstone Nickel och Grans sameby.
Bergmästare på Bergstaten Åsa Persson säger att det är bolagets ansvar att betala för merkostnader eller skador i renbetesland, bolagen betalar in en säkerhet, och ur den säkerheten kan man plocka ut pengar om det blir en ersättningstvist, i det här fallet var säkerheten på 50 000.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5471703

I detta fallet borde garantin varit på minst 10 ggr så mycket. Det har förstås inte ett bolag med dålig ekonomi råd med. Och då skulle de avstått från prospeketering och borrande. En utgallring av icke seriösa företag.


Men då tycker jag att du ska ändra på rubriken. För som den är skriven nu är det som en kvälstidningsrubrik. Som värsta skrämsel propagandan Peter och vargen. Sedan när man sätter sig in i hur det ligger till så visar det sig att det inte stämmer. För tyvärr 14 utav 16 gruvbolag är svenskt ägda. Så resonemanget du lägger fram existerar inte. 12 miljarder får staten in i skatter och avgifter från från gruvnäringen. Och då är det inte skatter från arbetarna och moms på varor arbetarna köper. Hur mycket kostar det att sanera dom gruvorna från gruvbolag som går i konkurs?
slackern
 
Inlägg: 44187
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Prospektering - utländska företag tar vinsten men miljön ...

Inläggav Alien » 2014-05-30 15:32:10

Gruvbolagen kan förstås ännu lättare köra över fattiga människor i mindre demokratiskt utvecklade länder.

Som i Peru.

"Sedan gruvbolget kom till Oyonprovinsen i Peru har fem sjöar dött, forellen försvunnit och barnen fått starr, enligt organisatione Conacami. Svenska AP-fonderna har investerat 118 miljoner i bolaget.

[Gruppen Conacami med Carmen Ugarte i spetsen] krävde att gruvolaget Buenaventura skulle skriva under ett avtal där de lovade att betala skadestånd fö ren förstörda nautren, att de skulle flytta aniktningsverkt och att de skulle betala arrende för markn som de har använt." (DN "AP-fondernas pengar i gruvor får hård kritik")

Arbetaren skrev:Byborna har samlats utanför gruvbolaget Buenaventuras jättelika portar. Protesterna gäller den omfattande miljöförstöringen i området som kommit med den allt mer ­aggressiva gruvutvinningen.
Gruvföretagen, i vilka Första AP-fonden investerat hundratals miljoner kronor, har år efter år utökat verksamheten. I dag har de lagt beslag på närmare 80 procent av marken där befolkningen i bysamfälligheten Oyon i Limaprovinsen i Peru i generationer odlat marken och levt av dess tillgångar.
Plötsligt öppnar den peruanska polisen eld. En ung kille träffas i bröstet och faller död till marken. En annan tvingas senare amputera sitt ena ben på grund av skott­skadorna. Panik råder bland de fredliga demonstranterna. Protesterna slutar i hemska scener och ­efterspelet påminner om vad som under sensommaren och hösten ägt rum i Sydafrika. Demonstranterna, inte polisen, åtalas och får skulden för skjutningarna. För mordet på en av sina egna.
http://arbetaren.se/artiklar/regeringen ... rrorister/

Givetvis blev det kritik mot att AP-fonden investerat i detta bolag. AP-fonderna har sedan dess sålt av sitt innehav av aktier i Buenaventura: http://latinamerika.nu/ap-fonderna-har- ... -gruvbolag

Alltså gruvbolagen lovar arbeten men när de sedan förstör naturen kan ingen stoppa dem. Regeringen stöder förstås gruvbolagen.

Här står om att en överenskomelse uppnåtts med arbetarna men det är svårt att se vad den innebär: http://www.ibtimes.com/perus-largest-mi ... ke-1459726
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Prospektering - utländska företag tar vinsten men miljön ...

Inläggav Alien » 2024-06-01 2:38:05

Bump!

Nu är det protester från samerna m fl mot en gruva för brytning av järnmalm som planeras i Kallak.

DN 2022-03-22 skrev:Regeringen ger bolaget Jokkmokk Iron Mines, svenskt dotterbolag till Beowulf Mining, bearbetningskoncession för Kallak-fyndigheten utanför Jokkmokk. Frågan har legat på regeringens bord sedan 2017 och har även dessförinnan beretts i olika instanser.

Den ansvariga myndigheten Bergstaten har sagt ja, Länsstyrelsen har avstyrkt. FN-organet Unesco och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uttryckt stor oro för vad ett ja till gruvan skulle innebära. I februari lämnade Sara-Elvira Kuhmunen på det samiska ungdomsförbunet Sáminuorra över en protestlista med över 70 000 namn till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Men nu säger alltså regeringen ja.
https://www.dn.se/sverige/besked-om-kal ... konferens/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Prospektering - utländska företag tar vinsten men miljön ...

Inläggav Alien » 2024-06-01 2:46:32

Protesterna gäller alltså dels samernas rättigheter, dels miljön. Påverkas Laponias status som världsarv?

DN igår skrev:Naturlandskapet Laponia riskerar att förlora sin världsarvstatus. FN-organet Unesco besöker just nu området för att undersöka om den planerade gruvan i Kallak kan påverka världsarvet.

– Besöket betyder att man ser allvarligt på frågan, säger Elene Negussie, riksantikvarieämbetets talesperson.

Under fem dagar ska en expertgrupp från FN-organet Unesco besöka världsarvet Laponia för en särskild inspektion, en så kallad reactive monitoring mission. Det är första gången som Unesco gör ett sådant besök i Sverige.
---
Världsarvet Laponia är ungefär 9 400 kvadratkilometer stort och innefattar nationalparkerna Muddus, Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet samt flera naturreservat. Området sträcker sig över kommunerna Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog.
https://www.dn.se/sverige/laponia-riske ... av-unesco/

Det blir intressant att höra vad Unesco säger. Sverge har 15 världsarv och har inte blivit av med något tidigare. Att bli av med ett vore en prestigeförlust.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in