Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
21 inlägg
• Sida 1 av 1
Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
Inte jag, såvida jag inte blundar. Jag äter med ögonen också, och julskinka är en sån traditionell mat att det bara blir fel. Såvida man inte skär den i bitar och lagar en gryta med färgstarka grönsaker i.
Traditionen med julskinka går ju tillbaka till hedniska tider. Ja, Josef och Maria åt knappast skinka, och inte kalkon heller (Amerika var ju inte upptäckt då). På chanukka äter judarna karp som hvudrätt. På den tiden fanns väl inget nitrat utan bara salt, undrar hur skinkan såg ut då?
https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.172 ... kinkan-graTT/GP skrev:En grå julskinka istället för den klassiska rosa. En torrare flintastek för grillfantaster.
Nya EU-regler kan förändra de populära produkterna, hävdar kött- och charkbranschen. Men Livsmedelsverket tonar ner farhågorna.
Traditionen med julskinka går ju tillbaka till hedniska tider. Ja, Josef och Maria åt knappast skinka, och inte kalkon heller (Amerika var ju inte upptäckt då). På chanukka äter judarna karp som hvudrätt. På den tiden fanns väl inget nitrat utan bara salt, undrar hur skinkan såg ut då?
Kommissionens nya tillsatsförordning började gälla i Sverige den 1 juni, men tolkningsarbetet kring hur vissa produkter ska definieras pågår fortfarande inom EU.
-Väljs fel definition kan vi inte tillverka produkterna som de görs nu och då förändras produktens karaktär som konsumenterna är vana vid, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen.
I tillverkningen av exempelvis julskinka och flintastek sprutas saltlösning samt olika tillsatser, exempelvis nitrit, in i köttet. Om produkterna kategoriseras som köttberedning kan vissa tillsatser komma att förbjudas.
Re: Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
När jag var barn saltade mamma alltid skinkan själv och den var då grå, dvs utan nitrit. De gånger jag serverades röd skinka någonstans hade jag svårt att äta den, tyckte det var direkt motbjudande.
Numera har jag vant mig vid färgad skinka. Men jag tycker fortfarande inte om det utan skulle föredra den med den naturliga färgen på kokt griskött - grå.
Numera har jag vant mig vid färgad skinka. Men jag tycker fortfarande inte om det utan skulle föredra den med den naturliga färgen på kokt griskött - grå.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Jag skulle förmodligen inte ens märka att julskinkan var mer grå än rosa, men jag är ju inte riktigt som de andra barnen heller
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Tillsattes inte nitrit i skinkan från början för att förlänga hållbarheten?
Jag ser inget fel med att äta grå skinka.
Jag ser inget fel med att äta grå skinka.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Ingen åsikt. Julskinka är en trist köttklump. Förstår inte charmen.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
När jag var liten blev mycket av fläskköttet som var färskt rött när man stekte det. Det kändes konstigt när allt blev vitt. Men man vande sig. Nu minns jag knappt hur det såg ut innan.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Jag äter allt som inte är direkt giftigt och kan tjäna som föda. (Möjligen med undantag för stora mängder vinäger.)
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Miche skrev:Tillsattes inte nitrit i skinkan från början för att förlänga hållbarheten?
Jag ser inget fel med att äta grå skinka.
Nitritet har en dubbel funktion:
http://sv.wikipedia.org/wiki/NitritNatriumnitrit med E-nummer E250, NaNO2, används för bevarande av köttprodukter, eftersom det framför allt hämmar tillväxt av Clostridium botulinum och att det genom reaktion med myoglobinet i köttet ger det den önskade rosa färgen i till exempel falukorv.
Så även falukorven blir grå då.
Inget fel alls med att äta grå skinka, falukorv etc. Bara alldeles omöjligt för mig.
Det går nog lika bra med selleri då ...
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Asch, dött kött grånar vid tillagning. Äter hellre det än nitrit.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Har aldrig lagt märke till att julskinka är rosa, så jag tror jag ska överleva med den grå versionen : D
Re: Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Vore sjysst om det gick att köpa i olika färger. Regnbågsskinka t.ex.
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
Moggy skrev:Vore sjysst om det gick att köpa i olika färger. Regnbågsskinka t.ex.
Vadå HBT skinka?
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
yes, my little ponyskinka!!!Moggy skrev:Vore sjysst om det gick att köpa i olika färger. Regnbågsskinka t.ex.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Kan ni tänker er (äta) en grå julskinka?
slackern skrev:Moggy skrev:Vore sjysst om det gick att köpa i olika färger. Regnbågsskinka t.ex.
Vadå HBT skinka?
Tja. Skulle nog kunna bli populärt?
Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
Bump!
Julskinkan är fortfarande vackert röd av nitrit. Men nu är nya regler från EU på gång.
Dvs nitritet tas inte bort helt men det ska minska. Iofs tror jag inte det är så farligt om man äter det bara till jul. Men folk äter ju skinka och skinkpålägg året runt. En del nitrit behövs för att minska risken för botulism. Men folk har vant sig vid den rosa färgen och skulle kanske inte köpa grå skinka. Man får färga med något ofarligare.
Fakta om nitrit i maten
Julskinkan är fortfarande vackert röd av nitrit. Men nu är nya regler från EU på gång.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya- ... -ge-cancerSVT 16 DECEMBER 2022 skrev:Nitrit, som ger skinka den rosa färgen, är en större hälsofara än man tidigare trott. Den slutsatsen har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA dragit i en ny rapport om nitrit och nitrat i maten. EFSA:s chef Bernhard Uhl säger att tillsatserna av nitrit i maten måste minska.
Riskerna med nitrit och nitrat har diskuterats länge, men nu har EFSA satt ner foten i den infekterade frågan. Efter att ha granskat den senaste forskningen dras slutsatsen att det är mycket troligt att alla åldersgrupper får i sig ohälsosamma mängder från tillsatser i maten. Det är en skärpning från den senaste bedömningen 2017 som inte kunde slå fast att exponeringen från tillsatser i mat var ett problem.
Nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer vilka i vissa fall kan orsaka cancer.
Dvs nitritet tas inte bort helt men det ska minska. Iofs tror jag inte det är så farligt om man äter det bara till jul. Men folk äter ju skinka och skinkpålägg året runt. En del nitrit behövs för att minska risken för botulism. Men folk har vant sig vid den rosa färgen och skulle kanske inte köpa grå skinka. Man får färga med något ofarligare.
Fakta om nitrit i maten
Nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer vilka i vissa fall kan orsaka cancer.Spoiler: visa
Tillsatsämnena nitrit och nitrat heter E249-E252 på innehållsförteckningen.
Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
har ätit skinka hos en granne som var gråaktig och kom från vildsvin eller om det var tamsvin från egna gården, och den var helt "osprutad", smakade helt ok, samt när man äter vild lax från älv, den är inte heller så röd som Norsk odlad lax, så tänker man hur bedrägligt sånt kan vara, det ser underligt ut, men är hur maten egentligen skall se ut
Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
Nä, jag får skämmas själv, jag åt också (rosa) julskinka...
Annars är jag vegetarian, flexitarian kallas det. När man nästan är vegetarian. Äter kött när jag t.ex. blir bjuden på middag. Annars försöker jag vara vegetarisk (äter dock t.ex. ägg o mjölkprodukter).
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kan ni tänka er (äta) en grå julskinka?
Moggy skrev:slackern skrev:Moggy skrev:Vore sjysst om det gick att köpa i olika färger. Regnbågsskinka t.ex.
Vadå HBT skinka?
Tja. Skulle nog kunna bli populärt?
Mvh / Svt
- nomemorytoday
- Inlägg: 3962
- Anslöt: 2018-01-13