Senap
26 inlägg
• Sida 1 av 2 • 1, 2
Senap
Vad äter ni för slags senap?
Jag växte upp med Slotts senap i glas. Nu tycker jag att den, alltså deras "normalvariant", är ganska tråkig. Jag brukar ha två sorters hemma, dels någon variant av dijonsenap som är stark och inte sötad alls. Dels någon relativt söt sort, gärna grovmalen. Slotts skånska är helt okej. De jättesöta, typ Johnnys, nobbar jag.
Jag känner en som talar sig varm för finsk senap. Vet inte hur många olika sorter som finnarna har, men den han köper är relativt stark och gjord på bruna senapsfrön, inte gula. Ger jättefin färg på senapssås, säger han. På tallriken ser det kanske lite tråkigt ut, åtminstone innan man vant sig.
Jag växte upp med Slotts senap i glas. Nu tycker jag att den, alltså deras "normalvariant", är ganska tråkig. Jag brukar ha två sorters hemma, dels någon variant av dijonsenap som är stark och inte sötad alls. Dels någon relativt söt sort, gärna grovmalen. Slotts skånska är helt okej. De jättesöta, typ Johnnys, nobbar jag.
Jag känner en som talar sig varm för finsk senap. Vet inte hur många olika sorter som finnarna har, men den han köper är relativt stark och gjord på bruna senapsfrön, inte gula. Ger jättefin färg på senapssås, säger han. På tallriken ser det kanske lite tråkigt ut, åtminstone innan man vant sig.
Senap
Jag föredrar olika slags senap till olika maträtter.
Till ärtsoppa gillar jag den som brukar kallas skånsk - grovmalen och lite (men bara lite) starkare.
Till korv m.m. vill jag ha stark senap, t.ex. Slotts som kallas stark senap.
Jag minns förr om åren, då fanns det senap på apoteket till jul, den tyckte jag var mycket god att ha till julskinka. Vet inte hur det är nuförtiden med den saken, om det finns apotekssenap fortfarande.
Jag äter så pass sällan mat som senap passar till, att det oftast får bli den sort som finns hemma som får duga till allt, tråkigt nog.
Till ärtsoppa gillar jag den som brukar kallas skånsk - grovmalen och lite (men bara lite) starkare.
Till korv m.m. vill jag ha stark senap, t.ex. Slotts som kallas stark senap.
Jag minns förr om åren, då fanns det senap på apoteket till jul, den tyckte jag var mycket god att ha till julskinka. Vet inte hur det är nuförtiden med den saken, om det finns apotekssenap fortfarande.
Jag äter så pass sällan mat som senap passar till, att det oftast får bli den sort som finns hemma som får duga till allt, tråkigt nog.
Senap
Apoteket AB har två sorter varje jul. En som är deras standard, i röd keramikmugg. En årets variant i vit. Har köpt den röda ibland men tycker den är så grovmalen att den smakar rätt lite. Man måste ösa på senap om det ska smaka. Om kornen inte knappt är malda alls kommer ju smaken inte ut.
Senap
Jag gillar stark senap så jag kör med
Slotts Finmalen Stark Senap - den starkaste jag hittat med en smak jag gillar.
Gillar inte Dijon.
Johnnys är mindre stark och för söt.
Västerviks är stark men smakar för mycket av kryddnejlika och kanel, eller vad det är.
Efter första covidsprutan förlorade jag mesta smaken för senap. Hade kunnat äta den med sked. Så jag blandade i Colman's senapspulver, 2 msk till 1 flaska senap. Bättre men inte bra. Försökte blanda i pepparrot men ingen skillnad.
Nu har jag fått tillbaka senapssmaken, så jag kan nog sluta med pulvret.
Slotts Finmalen Stark Senap - den starkaste jag hittat med en smak jag gillar.
Gillar inte Dijon.
Johnnys är mindre stark och för söt.
Västerviks är stark men smakar för mycket av kryddnejlika och kanel, eller vad det är.
Efter första covidsprutan förlorade jag mesta smaken för senap. Hade kunnat äta den med sked. Så jag blandade i Colman's senapspulver, 2 msk till 1 flaska senap. Bättre men inte bra. Försökte blanda i pepparrot men ingen skillnad.
Nu har jag fått tillbaka senapssmaken, så jag kan nog sluta med pulvret.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senap
Senap är gott, men tyckte inte om det när jag var liten då undvek jag det om jag kunde.
Började nog ha senap till varmkorv när jag var äldre tyckte det blev bättre och bättre ju mer man åt det, man vande sig mer och mer vid smaken varefter, sen tyckte jag senap var riktigt gott.
En maträtt med mycket senap som jag testade på restaurang utomlands var bayerska kokt Weißwurst, kan rekommendera den rätten om man gillar grovmalen senap som jag gör.
Den bästa senapen för mig är de grovmalda sorterna men även den söta varianten eller söt/starka. Dijon är inget för mig förutom kanske som tillsatts i matlagning, den är alldeles för sur för mig för att förtära rakt upp och ner som ett pålägg. Johnny's senap har fått mycket kritik från mina anhöriga, de tycker kanske den är för ''ny'' och modern helt enkelt, men jag tycker den har en bra balans mellan sött och surt, Slotts senap är mer sur men den är också god, speciellt till varmkorv passar slotts mycket bra. Julskinka med slotts på glasburk är en tradition.
Började nog ha senap till varmkorv när jag var äldre tyckte det blev bättre och bättre ju mer man åt det, man vande sig mer och mer vid smaken varefter, sen tyckte jag senap var riktigt gott.
En maträtt med mycket senap som jag testade på restaurang utomlands var bayerska kokt Weißwurst, kan rekommendera den rätten om man gillar grovmalen senap som jag gör.
Den bästa senapen för mig är de grovmalda sorterna men även den söta varianten eller söt/starka. Dijon är inget för mig förutom kanske som tillsatts i matlagning, den är alldeles för sur för mig för att förtära rakt upp och ner som ett pålägg. Johnny's senap har fått mycket kritik från mina anhöriga, de tycker kanske den är för ''ny'' och modern helt enkelt, men jag tycker den har en bra balans mellan sött och surt, Slotts senap är mer sur men den är också god, speciellt till varmkorv passar slotts mycket bra. Julskinka med slotts på glasburk är en tradition.
- Riksamiralen
- Inlägg: 1369
- Anslöt: 2021-06-14
Senap
Riksamiralen skrev:Slotts senap är mer sur men den är också god, speciellt till varmkorv passar slotts mycket bra. Julskinka med slotts på glasburk är en tradition.
Slotts olika senapstyper smakar olika.
"Original" är nog den jag minns från barndomen, med en distinkt smak, inte särskilt god.
"Finmalen stark" däremot tycker jag är neutral, inga överdrifter i kryddningen.
Senap
Dagobert skrev:När jag gör en skinkmacka tar jag senapen under skinkan. Mindre kladdigt för överläppen, men det går nog åt mer senap för att den ska smaka. Alla jag ätit julbord med tar senapen ovanpå.
Hur gör ni?
Blir nog ovanpå av gammal vana, ska prova under nästa gång, men jag äter mest kalkon numera.
Senap
Chrilleb skrev:"Johnnys" sötstarka senap är god, tycker jag. Har en flaska hemma.
Håller med, det är den enda senap som känns som man kan ha till allting som kräver senap, det är helt enkelt en all-rounder av senap. Tror till och med det står på flaskan att man kan använda den till lite olika.
- Riksamiralen
- Inlägg: 1369
- Anslöt: 2021-06-14
Senap
Dijonsenap till Croque monsieur.
Slotts Grovkornig senap till kallskuret och charkuterier av alla dess slag.
Amerikansk gul senap till broskplätt med raggarhavre.
Koti sinappi Väkevä samt Slotts stark senap på raggarballe.
OBS! Ett varningens tecken för de väder som utsöndrar en doft av Hin håle. En så kallad Zenapzmök. Orsakad av ovanstående läckerheter.
Slotts Grovkornig senap till kallskuret och charkuterier av alla dess slag.
Amerikansk gul senap till broskplätt med raggarhavre.
Koti sinappi Väkevä samt Slotts stark senap på raggarballe.
OBS! Ett varningens tecken för de väder som utsöndrar en doft av Hin håle. En så kallad Zenapzmök. Orsakad av ovanstående läckerheter.
Senap
Dijonsenap av fabrikat Grey Poupon eller Màille till Croque monsiéur.
Slotts Grovkornig senap till paté, kallskuret och charkuterier av alla dess slag.
Amerikansk gul senap "French's" till broskplätt med raggarhavre.
Koti sinappi Väkevä samt Slotts stark senap på raggarballe.
OBS! Ett varningens tecken för de väder som utsöndrar en doft av Hin håle. En så kallad Zenapzmök. Orsakad av ovanstående läckerheter.
Slotts Grovkornig senap till paté, kallskuret och charkuterier av alla dess slag.
Amerikansk gul senap "French's" till broskplätt med raggarhavre.
Koti sinappi Väkevä samt Slotts stark senap på raggarballe.
OBS! Ett varningens tecken för de väder som utsöndrar en doft av Hin håle. En så kallad Zenapzmök. Orsakad av ovanstående läckerheter.
Senap
Dagobert skrev:När jag gör en skinkmacka tar jag senapen under skinkan. Mindre kladdigt för överläppen, men det går nog åt mer senap för att den ska smaka. Alla jag ätit julbord med tar senapen ovanpå.
Hur gör ni?
Senap på macka: under skinkan eller motsvarande. Enklast, ju. På äggmacka ligger på samma sätt kaviaren under äggen.
Inget smör på macka under senap eller kaviar, eller för den delen under bredbar leverpastej.
Senap
Chrilleb skrev:"Johnnys" sötstarka senap är god, tycker jag. Har en flaska hemma.
Den är oxå min favorit
- tvilling99
- Inlägg: 8653
- Anslöt: 2007-05-07
- Ort: malmö
Återgå till Intressanta intressen