Läkemedelsrester i vattnet

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Alien » 2012-09-24 3:26:30

Vissa läkemedel är väldigt svårnedbrytbara, t ex karbamazepin (lugnande) och diklofenak (antiinflammatorisk).

Det smärtstillande paracetamol står för de största utsläppen (ca 12 ton år 2010), därnäst karamazepin (633 kg). Det finns omkring 1200 aktiva ämnen i de läkemedel som säljs.

"Utsläppen innebär en risk för att man bygger upp antibiotikaresistens hos marklevande organismer och för att hormonstörande och andra farliga ämnen hamnar i dricksvattnet.

En rad läkemedel innehåller ämnen som är akut giftiga för fiskar och andra vattenlevande organismer. Några innehåller syntetiskt och naturligt kvinnligt könshormon som forskarstudier visat att kan göra fiskar både sterila och tvåkönade."
(TT/UNT 2012-09-18)

Ja, de p-piller som omkring 450 000 svenska kvinnor tar för att bli (tillfälligt) sterila gör förstås även fisken steril. Och alla dessa kvinnliga könshormoner gör fiskhanarna tvåkönade.

Många svenska kvinnor behandlas i dag med det kvinnliga könshormonet östrogen och liknande substanser. Omkring 450 000 kvinnor tar p-piller. Därtill kommer de 1,6 miljoner kvinnor som använder plåster eller andra hormonpreparat för att motverka klimakteriebesvär.
---
Ett nytt orosmoment är de preventivmedelsplåster som nu ska börja marknadsföras i Europa. EUs läkemedelsverk har sagt att miljöhänsyn inte behöver tas då man avgör om läkemedel ska tillåtas, och då ska det inte heller göras i Sverige.

- Mycket av den aktiva substansen finns kvar i p-plåstret när det är dags att byta det mot ett nytt. Om förbrukade plåster slängs i toaletten förvärras situationen märkbart, berättar forskaren Joakim Larsson vid Göteborgs universitet.
http://fof.se/tidning/2003/1/nedspolade ... -tvakonade

Jäkla EU som bryr sig mer om företagen än om miljön!

Det bästa är förstås att bränna alla hormonplåster och inte spola ner dom i toaletten el kasta i komposterbart.

Edit: En tidigare men mer lättsam tråd: lakemedel-i-fiskar-t7241.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47520
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Iridia » 2012-09-24 3:34:53

Man ska ändå inte kasta plåster i toaletten. :-)056

Men var det inte Sverige som skulle gå med i EU "för miljöns skull"? :roll:

Sen är väl frågan om några rester blir kvar i dricksvattnet?
Iridia
 
Inlägg: 4617
Anslöt: 2011-09-22

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Miche » 2012-09-24 3:39:49

Alien skrev:Det bästa är förstås att bränna alla hormonplåster och inte spola ner dom i toaletten el kasta i komposterbart.

Problemet är de mediciner med aktiva substanser som går igenom kroppen och ut med avloppsvattnet samt inte tas omhand av reningsverken.

Det är nya krav på gång för reningsverk men innan man kan se någon större skillnad tar det nog minst ett decennium, tyvärr...

Det är dessutom inte bara mediciner som kommer ut i vattendragen, även sukralos (ett sötningsmedel som bygger på socker med en kloratom och därför aldrig borde godkänts enligt EUs regler om användning av klor) har man hittat långt ute till havs.

Iridia skrev:Sen är väl frågan om några rester blir kvar i dricksvattnet?

Jag tycker att det är skit detsamma om människosläktet förgiftar sig själv, men det är förjävligt att vi förgiftar allt i naturen.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Iridia » 2012-09-24 14:59:39

http://mobil.aftonbladet.se/ledare/leda ... mobil-www1

Kvinnor som äter p-piller bör betala 1 500 dollar mer i skatt varje år, det argumenterade nyligen Tim Worstall i ekonomimagasinet Forbes. Bakgrunden var ett nytt förslag från EU om att minska mängden EE2 i sjöar, floder och dricksvatten. EE2 förstör miljön och gör fiskar sterila även vid mycket låga doser. Att rensa upp i enlighet med det nya förslaget skulle kosta 46 miljarder dollar enbart i England och Wales. ”Förorenaren betalar” tyckte alltså krönikören och ”förorenaren” var i hans värld kvinnorna – inte läkemedelsbolagen.

:shock:
Vi pratar om kvinnors rätt att välja. Samtidigt blir svaret till kvinnan som kommer in och har problem av sitt p-piller ”testa en ny sort”. En ung tjej som frågar doktorn om ett pessar kommer att bli ­stirrad på som om hon har bett om ett kyskhetsbälte. Och information om ­övriga alternativ är svårt att hitta.

Jag vet. Jag har ägnat en hel del tid åt det på sistone. Efter att ha blivit kär i en stilig engelsman insåg jag snabbt att varenda ambition att hitta ett hormonfritt preventivmedel lätt leder till new age-­inspirerade webbsidor som menar att man ska synkronisera sin mens-­cykel med månens faser.
(Något jag spontant tycker verkar svårt.)

Till slut blev jag dock med äggformad tysk dator vid namn Pearly.
Varje morgon ringer den som en väckarklocka. Man stoppar dess lilla inbyggda termometer i munnen och efter en halv minut blinkar apparaten antingen grönt, gult eller rött och grönt betyder att det är 99,3 procent säkert att ha oskyddat sex (det vill säga något säkrare än ­p-piller).
Det här är ingen livsstilsflummig ­miljöpartistisk gör-din-egen-deodorant-grej. Det här är tysk ingenjörskonst.
Jag är trygg.

Metoden bygger på det enkla biologiska faktum att kvinnor bara kan bli gravida ett fåtal dagar i månaden. Vilka dagar går att avgöra utifrån hur kroppens basala temperatur fluktuerar och ja datorn räknar naturligtvis in faktorer som spermiers livslängd.

Vad jag är mest fascinerad över är att ingen har berättat för mig om det här.
Det är som om det bara finns ett alternativ. Oavsett vem man är, hur gammal man är, hur ens cykel ser ut eller i vilken livssituation man befinner sig. Stäng ner din ägglossning i 15 år tills du känner för att skaffa barn.

När det larmas om att antalet aborter ökar i Sverige går överläkare från Karolinska sjukhuset ut och skyller på att ­medier skrämmer kvinnor genom att rapportera om riskerna med p-piller. Men hur kan det faktum att den nya ­generationens piller har visat sig vara dubbelt så farliga som de gamla, inte ­vara en nyhet?

Vet inte folk längre detta med att man bara är fertil 3 dagar per månad? Och att man inte behöver en termometer heller eftersom kroppen är så smart att den ger ett annat mycket säkert tecken?

Visserligen fick inte jag heller den informationen när jag började bli sexuellt aktiv utan det var bara p-piller som gällde. Först något drygt decennium senare hittade jag informationen själv av någon slump.

Problemet med 'säkra perioder' är bara att kroppen även gör en extra intresserad av sex under de 'osäkra' dagarna. Men då räcker det ju att skydda sig just då (med kondom eller pessar). Såvida man inte vill ha kondom jämt för att skydda sig mot allt annat man kan få.
Iridia
 
Inlägg: 4617
Anslöt: 2011-09-22

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Jesters Tear » 2012-09-24 15:21:47

Ja, det är väldigt märkligt att man som ung tjej får p-piller kastade i ansiktet på sig. Jag har testat flera sorters kombinerade p-piller, mellandoserat p-piller, en sorts minipiller och p-ring, men jag tål inga hormoner. Inte alla gör det, och när det dessutom är miljöovänligt är det ju barockt att alla ska ha det.

Iridia skrev:Problemet med 'säkra perioder' är bara att kroppen även gör en extra intresserad av sex under de 'osäkra' dagarna. Men då räcker det ju att skydda sig just då (med kondom eller pessar). Såvida man inte vill ha kondom jämt för att skydda sig mot allt annat man kan få.


Exakt!
Jesters Tear
Inaktiv
 
Inlägg: 633
Anslöt: 2011-04-26

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Alien » 2021-08-02 0:28:25

Bump!

Har det hänt något, har man lyckats rena avloppsvattnet?

Utomlands finns inga lagar el om de finns, upprätthålls de inte.

Redan för drygt tio år sedan kom till exempel varningsrapporter från den indiska staden Hyderabad, där mycket höga halter av antibiotika uppmättes i vattendrag nära läkemedelsindustrierna. Beräkningar visade att omkring 45 kilo antibiotika släpptes rakt ut i miljön varje dygn. Nya undersökningar visar att industrierna fortsätter att släppa ut höga halter aktiva substanser.
https://www.naturskyddsforeningen.se/ar ... ar-saknas/

Och i Sverige, här finns väl lagar som upprätthålls? Nja, inget vidare även om fabriker inte får släppa ut vadsomhelst hursomhelst.

I Sverige sprids läkemedel till miljön främst vid användningsfasen, via avloppen, eftersom många av våra kommunala och enskilda avloppsreningsverk fortfarande inte är anpassade för att rena bort läkemedel. Läkemedel som hamnar i reningsverkens slam kan också spridas till åkrar och grödor, men det är ännu okänt i hur stor utsträckning det sker. Veterinärmedicinska läkemedel sprids också, från gödsel, av djur som behandlats utvärtes och genom vattenbruk, även om svenska lantbrukare är de bästa i EU när det gäller återhållsam antibiotikaanvändning.


SSRI, selektiva serotoninåterupptagshämmare, ska göra människor gladare och mindre stresskänslliga. För fiskar är det negativt.

Stora mängder av antidepressiva preparat hamnar, via avloppsystem och reningsverk, i olika vattendrag. Forskare vid Södertörns högskola har undersökt hur fiskar påverkas av utsläppen. En av slutsatserna är att fiskar kan bli mindre stresskänsliga – vilket leder till mer riskfyllt beteende och ökad fara för att bli uppäten av rovfiskar.
---
I sin doktorsavhandling ”Selective Serotonin Re-uptake Inhibitors in the Environment – Effects of Citalopram on Fish Behaviour” ser Martin Kellner tydliga beteendeförändringar hos fisk som lever i vatten med spår av antidepressiv medicin.
https://www.forskning.se/2017/05/23/fis ... i-vattnet/

Varje gång jag tar medicin förgiftar jag alltså fiskarna. Nu tar jag iofs inte SSRI. Men diklofenak ingår ju i Voltaren, som jag tar mot värkande muskler och leder.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47520
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Zia1985 » 2021-08-02 0:38:33

Denna artikel lyfter diklofenak i spray och gelform, vet inte hur det är om man tar det i tablettform..
https://www.svensktvatten.se/vattentjan ... ka-vatten/
Zia1985
 
Inlägg: 2762
Anslöt: 2019-10-20
Ort: Stockholm

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Alien » 2021-08-02 1:54:36

Tabletter är receptbelagda, det är gelen jag tar. Men en del kommer väl ut i avloppet där också, allt tas väl inte upp av kroppen.

Ämnet är skadligt i vattenmiljöer och kan bland annat påverka fiskars njurar. En enda tub med diklofenak räcker för att överskrida gränsvärdet för s.k. god ekologisk status för kustvatten i hela 232 stycken 25-metersbassänger. Förra årets såldes 4,4 ton enligt E-hälsomyndighetens statistik. Den receptfria gelen stod för ungefär hälften av försäljningen.

Sköljs av i duschen
Ett stort problem med både gel och spray är att endast en liten del av det verksamma ämnet tas upp av kroppen. Mer än 90 procent absorberas inte, utan sköljs direkt av när du duschar, badar eller tvättar dina kläder.
https://www.svensktvatten.se/vattentjan ... ka-vatten/

Ja, det låter ju verkligen inget vidare. Jag har ju föredragit just salva framför tabletter för att det skulle vara mer skonsamt för lever och mage. Men skonsamt för miljön är det inte.

Har ni sett TV-reklamen för Voltaren? Den där katten klagar över att husse och matte är så mycket borta och tränar nuförtiden, eftersom de upptäckt Voltaren (som tydligen tar bort träningsvärk)? Varje gång jag såg den tänkte jag på diklofenaken i vattnet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47520
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Marjatta » 2021-08-02 8:40:13

Det var ju inte så kul, med diklofenak-gelen. Verkar väl vettigt att receptbelägga även gelen men jag misstänker att vi inte har regler som gör, att man kan receptbelägga av miljöskäl.

Voltaren är väldigt populärt vid div. idrottsskador, både tabletter och gel. Även jag använde det efter en skada (dock inte av idrott) och jag ger mig sjutton på att det är unga friska människor som står för största delen av konsumtionen, medan det är smärtkronikerna som verkligen behöver sina läkemedel som oroar sig för miljön. Jag förstår dina känslor ang. diklofenak, Alien, men tycker inte du ska ta på dig för stor del av skulden.

Alien skrev:Det bästa är förstås att bränna alla hormonplåster och inte spola ner dom i toaletten el kasta i komposterbart.

Hm. När jag hade p-ring skulle använda sådana återlämnas till apoteket, eftersom det var för mycket hormon kvar i dem. Borde man inte göra så med använda hormonplåster också? jo, verkar så.
https://www.vardpraktikan.se/v%C3%A5rd-och-milj%C3%B6
Många tänker inte på att använda hormonplåster ska återlämnas till apoteket istället för att hamna i vanliga soporna.

Kanske det är därför apotekspersonalen sett så besvärade ut när jag lämnat in div. gamla tuber, överblivna tablettkartor och nästan tömda nässprejflaskor - det blir ju alltid lite kvar i dem - i ogenomskinlig plastpåse, om de någon gång fått in en sörja av använda plåster i en påse de inte kan se igenom. De har tydligt visast att de föredrar att få in grejerna i genomskinliga plastpåsar. Jag börjar fatta varför.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Marjatta » 2021-08-02 8:59:10

Ang. p-pillerdiskussionen är det ju fint att olika varianter av säkra perioder förstärkt med temperaturmätning m.m. funkar för en del. För många är det lite för bökigt. Att komma ihåg att ta ett piller per dag klarar de flesta av men det mesta andra är bökigare att sköta rätt. Sen beror det nog också på hurpass regelbunden mens man har, med mera, hur effektiva dessa metoder är. Hur effektiv en p-metod är vid perfekt användning spelar lite mindre roll än hur effektiv den är när den används i praktiken och tja, det kommer milt sagt att variera. Nu är jag för gammal för att behöva p-medel men kan bara säga att jag verkligen inte behöver fler rutiner i mitt liv. Jag kämpar med att upprätthålla tillräckligt många ändå.

Ja det pushas förfärligt för p-piller till unga och jag var också väldigt besvärad av det. Skälet är att sambanden är tydliga mellan minskat användande av p-piller bland unga och ökat antal tonårsaborter, samt ökat p-pilleranvändande och minskat antal tonårsaborter. När det talas om abortförebyggande arbete talas det ofta om att förebygga just tonårsaborter. Det anses särskilt prioriterat, trots att de verkligen inte är flest. Rätt eller dumt, jag vet inte.

Trots de regelbundna larmen där någon studie visat på risker med p-piller, är dessa risker små. Fördubblad risk för blodpropp låter drastiskt, men skillnaden mellan 0,000002 och 0,00001 procent är i realiteten försumbar. Särskilt som det är oändligt mycket farligare att bära barn. Bland annat ökar risken för just blodproppar rätt rejält ... tvärtom vad den artikel Iridia citerar tycker, tycker jag att risker med p-piller ofta hålls fram i stora svarta rubriker på skakig grund.

Sen riskerar det ju då bli ett miljöproblem när så många kvinnor världen över äter p-piller. Det säger jag inte emot.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Läkemedelsrester i vattnet

Inläggav Odal_ » 2021-08-02 12:04:11

https://www.naturvardsverket.se/Documen ... ?pid=20525

Avancerad rening av avloppsvatten
för avskiljning av läkemedelsrester
och andra oönskade ämnen
Behov, teknik och konsekvenser
Odal_
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1323
Anslöt: 2019-12-29

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in