Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, atoms

Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Inläggav Marjatta » 2020-10-23 11:52:00

https://www.hjalpmedelstockholm.se/nyhe ... r-patient/
Den 24 september tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslutet att vissa hjälpmedel ska gå över till egenansvar och inte längre förskrivas i Region Stockholm. Det handlar bland annat om enkla hjälpmedel som räknas som konsumentprodukter och som ofta finns i ett hem samt tyngdtäcke och bilanpassningar.

Sista dagen att förskriva dessa hjälpmedel och lägga en beställning i Beställningsportalen är den 31 oktober 2020. De hjälpmedel som redan har förskrivits kan brukaren behålla och behöver inte lämna tillbaka till hjälpmedelsverksamheten.


http://dok.slso.sll.se/Hjalpmedel/Nyhet ... rivare.pdf

Hjälpmedel som går över till egenansvar
Hjälpmedel som förskrivs via Hjälpmedel Stockholm och Sodexo:

• Bollar och träningsrullar/kuddar, t.ex. bobathboll, palloneboll, dubbelboll, bobathrulle och cylinderkudde
• Gymnastikmatta
• Studsmatta, t.ex. Trimilin Swing
• Viktmanschetter
• Stegpall
• Duschpall utan armstöd
• Bärselar, t.ex. Liftseat och Lätta Lyft
• Bestick, t.ex. Feed och Good grips
• Mugg, t.ex. dosmugg, pipmugg, näsmugg och Sassy Infa-Trainer Cup
• Saxar
• Förhöjningsdyna, köksdyna och förhöjningsdyna som avlastning för svanskota
• Babysäng, t.ex. Baby Crib Trolley
• Lutstöd, t.ex. Flexi lutstöd
• Skyddslist, t.ex. kantskydd och skyddslist Eprotect
• Grepp och tyngder

Hjälpmedel som förskrivs via KommSyn:
• Nålpåträdare
• Läslampor, t.ex. bordsbelysning Iris Daylight PRO, belysning KFM och läslampa Verit
• Läsbord och ställbart bokstöd
• Arbetsbord

Beställningar till bashjälpmedelsförrådet
Fram till den 18 oktober 2020 kan beställningar göras till bashjälpmedelsförråd. De hjälpmedel som finns i bashjälpmedelsförråd hos förskrivare kan förskrivas och lämnas ut så länge de finns kvar. Det gäller följande hjälpmedel:
• Duschpall utan armstöd på ISO-kod 093303 – Bad och duschstolar
• Förhöjningsdyna på ISO-kod 181906 – Sittdynor och underlägg


Avskyr språkbruket att dessa prylar "övergår till egenansvar" när de menar att de slutar skriva ut & bekosta.

Wow vad bra det ska bli i äldreomsorgen när de gamla inte längre får rimliga duschpallar. Yes att hemtjänstpersonalen hinner skaffa sånt. Vem ska köpa in och köra hem den till de gamla som inte har anhöriga som kan rycka in?

Underbart att alla fattiga NPF:are med usel inkomst (vilket många har eftersom man inte jobbat hela livet, åtm. inte heltid) framöver själva måste bekosta sina tyngdtäcken. Jo, det kan gå att fixa själv. Men huruvida man fixar den typen av pysslighet varierar ju. Föräldrar med fler än ett NPF-barn och dålig ekonomi har ju definitivt råd att själva hålla på och köpa tyngdtäcken :shock: färre kommer ha dessa grejer framöver, helt enkelt.

Vad gäller allt som har med träning att göra - viktmanschetter, gymnastikmatta - är det så feltänkt. Om folk med fysiska funktionshinder inte tränar kommer de tappa förmågor och behöva mer hjälp ... kanske inte nu på studs, men när de blir gamla.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Inläggav Marjatta » 2020-10-23 11:55:55

Perfekt med alla gamla som kommer hem efter höftoperationen och inte får en förhöjningsdyna. Jag tänker dels på den ekonomiska aspekten men även att folk inte vet var de ska skaffa en sån. Vilka prylar som är bra, vad människor med olika funktionshinder (permanenta eller tillfälliga) behöver.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Inläggav slackern » 2020-10-23 15:42:40

1000 spänn för ett tyngdtäcke är inget att bråka om, tror det kostar 600 kr att få det utskrivet via landstinget.

https://jysk.se/sovrum/tacken/tyngdtacken

Så med andra ord 40% dyrare att köpa ett själv än att hyra det.
slackern
 
Inlägg: 44187
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Inläggav Marjatta » 2020-10-23 16:36:57

slackern skrev:1000 spänn för ett tyngdtäcke är inget att bråka om, tror det kostar 600 kr att få det utskrivet via landstinget.

https://jysk.se/sovrum/tacken/tyngdtacken

Så med andra ord 40% dyrare att köpa ett själv än att hyra det.


Inte för den som har inkomst, nej. Och det är väl så de resonerar. Tyngdtäcken börjar vara en vanligt förekommande produkt, då ska man betala det själv. Men har man stort behov av ett sånt ska man ju prova ut rätt tyngd osv. Grattis till föräldern med två NPF-barn som får köpa många täcken för att testa olika vikter. Jag såg nåt företag som erbjöd att man fick hålla på och skicka tillbaka tills man är nöjd men oftast orkar man ju inte det. Särskilt inte målgruppen för tyngdtäcken.

Sen är rätt många andra punkter på den här listan eg. mer upprörande än tyngdtäcken. Jag lyfte ut det som rubrik eftersom det väl är vad som främst rör forumisterna här.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Region Stockholm tänker inte längre skriva ut tyngdtäcken

Inläggav sebastiann » 2020-10-24 7:33:47

Jag tycker bara det är bra att man gör så.

Blir mer frihet för individen att välja de hjälpmedel som passar en bäst. När sjukvården ska "förskriva" hjälpmedel är det sjukt mycket krav som hjälpmedlet ska uppfylla, det ska uppfylla massa krav i medicintekniska direktivet vilket gör att även en sådan enkel grej som en ljudförstärkt dörrklocka eller tyngdtäcke eller vad som helst ska uppfylla samma krav som t.ex. en hjärtmonitor där någon riskerar att dö om den fallerar.

Det gör också att de godkända och certifierade hjälpmedlen är typ 10x dyrare än "motsvarande" icke-hjälpmedel. T.ex. en ljudförstärkt dörrklocka kunde kosta uppemot 2000-3000 spänn - när du kan köpa samma grej med nexaprylar och lite annat för typ 200-300 spänn.

Vilket gör att det finns massa krav på dörrklockans funktionalitet, och det är därför hjälpmedel är såpass "nedlåsta" och "funktionsbegränsade" för minsta lilla ska vara godkänt.

Var själv på en mässa för dylika hjälpmedel, och frågade specifikt varför det inte fanns en app för ett elektroniskt väggschema med touchskärm, utan den bärbara enheten var separat, typ "handi". Förklaringen var att "Då måste även mobilen appen installeras på certifieras enligt medicintekniska direktivet, och då får vi bara tillhandahålla appen på enheter vi specifikt testat appen på."

Ser hellre att man skrotar hela idén med "förskrivning av hjälpmedel" och istället låter folk som behöver hjälpmedel ansöka om ersättning av det istället, speciellt när det gäller icke-kritiska hjälpmedel som bara förenklar vardagen för funktionsnedsatta. Då är det bättre att man ger sig ut och köper den utrustning som passar.

När det gäller livskritiska hjälpmedel såsom trygghetslarm, hjärtmonitor, andningsmonitor, doseringsutrustning m.m, sådant som absolut inte FÅR fallera, för då riskerar någon att dö, DÅ kan jag förstå att man har specifika krav och sådana hjälpmedel är bäst att ha kvar som förskrivning.

När det gäller ekonomin kan man söka merkostnadsersättning ( https://www.forsakringskassan.se/privat ... -for-vuxna ) för inköp av dylika hjälpmedel.
Kravet är att du har en kostnad på 12000 kr eller mer per år, vilket betyder att bara lite dyrare hjälpmedel omfattas.
sebastiann
Får inte posta eller skicka pm
 
Inlägg: 1355
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°45'41.31"N 12°3'40.32"E (CTRL+V i google maps)

Återgå till Aspergare och vården



Logga in