Små steg för att äta hälsosammare?

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav nomemorytoday » 2019-10-08 11:14:03

omnicoder skrev:
nomemorytoday skrev:Kanske de skulle tyckt det varit konstigt i 34 år.
https://www.svd.se/hur-lange-levde-man-pa-medeltiden

Finns naturliga förklaringar till dödsorsaker och medelålder som blir lite banalt att gå in på. Medeltiden är dessutom ett dåligt exempel eftersom jordbruket kom för 10 000 år sedan (medeltiden var slutet 400 - 1400 e.kr. Dvs långt efter att inträtt i vår evolutionära mismatch gällande kost och livsstil.

Tycker du.
nomemorytoday
 
Inlägg: 3964
Anslöt: 2018-01-13

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav elle » 2019-10-09 7:36:40

Idealet är att äta naturlig kost som frukt grönsaker baljväxter potatis fullkorn men det blir för tråkigt och strikt i längden. Man lever bara en gång så lite kul måste man ha och unna sig ibland socker och McDonalds kost eller från en annan favoritmatkädja.

Jag lyssnar inte på goda råd om hur man ska äta och inte äta. För kroppen handlat det ändå om överlevnad och kemi. Jag äter inte frukt och grönsaker dagligen för jag tycker grönsaker är tråkiga. Jag är vegan för det känns kul, inte för att rädda planeten eller för att någon i en tidning har sagt att man ska äta vege.

Tror inte heller veganskt är bättre än kött och ägg. Allt handlar om mage. Har man bra maghälsa, en mage som fungerar utmärkt skulle jag säga att man är frisk. Hur många människor har en utmärkt mage? Man kan äta" hälsosamt" men ha dålig maghälsa och känna sig ändå sjuk. Hälsosamt kost är ingen inträdesbiljett per automatik till hälsa. Det är vad jag tror men man behöver inte hålla ned.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav kiddie » 2019-10-10 2:15:10

Att förbättra sin kost kräver två saker egentligen. Att man vet vilken nivå man är på så man kan förmedla till andra. Det är jättesvårt för andra att ge råd om de inte vet hur man normalt äter. Den andra saken är att man måste ha en uppfattning om vad som är nyttigt. Vissa saker kan man ju enas om är onyttiga som flesta snacks och godis. Men sedan då? Man kan ju inte ändra till något om man inte har någonslags idé om att det är nyttigt. Ta bort onyttigheter javisst, men ersätta med vad? Här är folk fruktansvärt oense.

Jag har insett att jag går lite i perioder med vad min kropp mår bra av och just nu behöver den mycket proteiner. Så folk kanske skulle tycka det är konstigt att försöka äta mer av det som folk just nu försöker äta mindre av. Det är svårt att försöka optimera sin kost om man har en sjukdom.

Men ännu svårare om man är frisk för då lär man inte ens känna av när man äter "rätt". Men en sak som jag hörde för länge sedan om kost tyckte jag var vettigt att man inte ska ta bort något utan att lägga till något annat. Annars hamnar man i någon form av matmisär.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav omnicoder » 2019-10-13 11:05:36

kiddie skrev:Att förbättra sin kost kräver två saker egentligen. Att man vet vilken nivå man är på så man kan förmedla till andra. Det är jättesvårt för andra att ge råd om de inte vet hur man normalt äter. Den andra saken är att man måste ha en uppfattning om vad som är nyttigt. Vissa saker kan man ju enas om är onyttiga som flesta snacks och godis. Men sedan då? Man kan ju inte ändra till något om man inte har någonslags idé om att det är nyttigt. Ta bort onyttigheter javisst, men ersätta med vad? Här är folk fruktansvärt oense.

Jag har insett att jag går lite i perioder med vad min kropp mår bra av och just nu behöver den mycket proteiner. Så folk kanske skulle tycka det är konstigt att försöka äta mer av det som folk just nu försöker äta mindre av. Det är svårt att försöka optimera sin kost om man har en sjukdom.

Men ännu svårare om man är frisk för då lär man inte ens känna av när man äter "rätt". Men en sak som jag hörde för länge sedan om kost tyckte jag var vettigt att man inte ska ta bort något utan att lägga till något annat. Annars hamnar man i någon form av matmisär.


Ja. Ju mer information desto bättre. Det är svårt oavsett. Jag skulle vilja påstå att man är oense om vad som ska tas bort OCH vad som skall ersättas med. Sedan är man också okunnig och ense om vad individuella fenotypers biomarkörer innebär. Så utgångsläget är redan komplext. Det man kan vara mer ense om är nog mekanismer som vi kan observera som konserverade över flera arter inkl människan.
Då kan man utifrån det själv arbeta fram ett sätt att äta som med större sannolikhet kommer att ge hälsofördelar på lång sikt.

Protein är uppbyggande. Vi behöver essentiella aminosyror för att bygga upp kroppen.
Med tanke på hur konventionella rekommendationer ser ut idag tror jag att proteinet inte är boven.
Boven är nog snarare hur ofta folk äter och hur mycket dolda kolhydrater och fruktos de får i sig och att det blir för lite fetter och fel fetter.

Man glorifierar växtriket utan att förstå varför eller vilka egenskaper olika fytonutrienter bidrar med om de nu ens ska kallas nutrienter. Jag vill hävda att växtriket har en medicinsk hormetisk verkan snarare än en i första hand nutritionell verkan.

Det enda dilemmat jag ser med för mycket proteiner är överaktivering av MTOR och IGF-1. Där är nog problemet snarare snabba kolhydrater och socker i första hand och proteiner i andra hand.
Men det är nog mindre än 1 % av befolkningen som förstår detta.

Jag tror mer på en pulsmässig dosering av proteiner. Dvs man behöver alltid en metabol energikälla och där får man nog stryka glukos om man är smart och gå på rätt fetter.
Pulseringen viktig för att man vill alternera mellan ett anabolt och katabolt tillstånd i vuxen ålder för bevara hälsan och åldrandet på en bra nivå.
Sedan är det bra att förstå nyanserna och att det är skillnad på proteiner och hur de påverkar kroppen.
Metionine, Glycin, Leucin, etc etc. Växtproteiner har sällan någon biotillgänlighet och behöver koverteras av kroppen och mitigeras av antioxidativa interna system.

Har du någon sjukdom?

Ja. Det kan vara svårt att sålla i djungeln för vad som är rätt kost för dig. Dessutom kanske det inte är densamma över tid. Sannolikt varierar det inom ett spektrum och utifrån vad man vill åstadkomma.
Dessutom kanske det inte finns en typ av kost utan flera som kan funka bra på olika sätt, så någonstans gör man ett val som förhoppningsvis är välinformerat och genomtänkt för ett syfte.

Att bara lägga till och inte ta bort kanske funkar beroende på vad man utgår ifrån och vad man lägger till på det. Jag tror inte det håller som filosofi mer än att det är lättare och lättare är inte alltid bättre.
Idiomet håller t.ex. om man utgår ifrån en kost baserad på snabba kolhydrater och lägger till fett på det av biologiska skäl. Så även om det vore skönt att det fanns enkla idiom att följa så behöver de hålla för det specifika fall du utgår ifrån. Och att bara lägga till något är inte smart eftersom molekyler interagerar och mat består också av molekyler.

Om man har en sjukdom så är det inte svårt att optimera sin kost. Skulle hävda det motsatta eftersom man då har information om sin "obalans" som sjukdomen (patologisk diagnosen) innebär. Exempel är ju t.ex. diabetes typ II. Det går ju att reversera det med ketogen kost eller fasta.
Autoimmuna sjukdomar kan mitigeras genom att man avlastar immuna reaktioner i sin kost och minskar inflammatoriska reaktioner på olika sätt. Det kanske inte är "lätt" men det är defintivt görbart.
Det man inte ska göra att utgå ifrån vad mainstream gör eller leta efter enkla lösningar.
Man ska försöka förstå kroppen och biologins mekanismer innan och utan och applicera det på sitt egen speciella fenotyp. Det finns ingen perfektion. Men det finns definitivt stort utrymme för förbättring för de flesta.
omnicoder
 
Inlägg: 48
Anslöt: 2019-09-25

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav omnicoder » 2019-10-13 11:09:02

nomemorytoday skrev:
omnicoder skrev:Finns naturliga förklaringar till dödsorsaker och medelålder som blir lite banalt att gå in på. Medeltiden är dessutom ett dåligt exempel eftersom jordbruket kom för 10 000 år sedan (medeltiden var slutet 400 - 1400 e.kr. Dvs långt efter att inträtt i vår evolutionära mismatch gällande kost och livsstil.

Tycker du.


Jag skulle kunna tycka att vaccin, antibiotika och modern teknologi, barnadödlighet inte påverkar medelvärdet för livslängd. Eller att jordbruket inte innebar en övergång till ett mindre optimalt sätt att äta.
Men det känns lite som att tycka att 2+2 inte blir 4 om man betraktar heltal i bas 10.
Men det är bara vad jag tycker ;)
omnicoder
 
Inlägg: 48
Anslöt: 2019-09-25

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav kiddie » 2019-10-14 17:22:32

omnicoder skrev:Har du någon sjukdom?


Jag har en sjukdom som heter autoimmune overlap syndrome och i den har jag hel diagnos på Hashimoto (behandlas med Levaxin), en ofullkomlig till fullkomlig diagnos på Sjögrens (just nu ofullkomlig, har för mkt saliv/tårar för diagnos men ändå för liten för att vara normal) och en ofullkomlig diagnos på systemisk lupus. Inga mer mediciner för sjukdomen än ibland smärtstillande. Som så många aspergare har jag alltså en autoimmun sjukdom.

Ibland har jag mått bättre av mycket stärkelse, ibland mycket protein, ibland äta 3 ggr om dagen, ibland 1 gång om dagen. Så det har inte varit samma hela tiden vilket är helt förvirrande.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav geocache » 2019-10-23 20:31:15

Jag är ytterst restriktiv med att äta "färdigmat" och "snabbmat". För drygt trettio år sedan blev jag vegetarian, och för ett och ett halvt år sedan (om jag minns rätt) valde jag att gå över till vegankost, i så stor utsträckning som möjligt. Vi använder ofta färska råvaror i maten, och jag använder ofta färska grönsaker som smörgåspålägg.

Vi har ganska nyligen börjat baka vårt eget bröd, vi har börjat göra vår egen havredryck, och vi har testat att göra egen marmelad.
geocache
 
Inlägg: 9578
Anslöt: 2008-06-16
Ort: Ludvika

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav elle » 2019-10-27 16:49:16

geocache skrev:Vi har ganska nyligen börjat baka vårt eget bröd, vi har börjat göra vår egen havredryck, och vi har testat att göra egen marmelad.

Låter spännande.
elle
 
Inlägg: 8128
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav omnicoder » 2019-10-31 11:10:19

kiddie skrev:
omnicoder skrev:Har du någon sjukdom?


Jag har en sjukdom som heter autoimmune overlap syndrome och i den har jag hel diagnos på Hashimoto (behandlas med Levaxin), en ofullkomlig till fullkomlig diagnos på Sjögrens (just nu ofullkomlig, har för mkt saliv/tårar för diagnos men ändå för liten för att vara normal) och en ofullkomlig diagnos på systemisk lupus. Inga mer mediciner för sjukdomen än ibland smärtstillande. Som så många aspergare har jag alltså en autoimmun sjukdom.

Ibland har jag mått bättre av mycket stärkelse, ibland mycket protein, ibland äta 3 ggr om dagen, ibland 1 gång om dagen. Så det har inte varit samma hela tiden vilket är helt förvirrande.


Ok intressant.
Jag känner till Hashimotos men vet inte tillräckligt.
Sjögrens har jag hört talas om. Som du säger låter det helt klart kopplat till autoimmunitet och som du nämner är det vanligt inom Asperger eller mer generellt autism enligt ett flertal källor.

Jag har själv endast mild pollenallergi, så jag ska inte klaga.

Hade jag haft autoimmuna besvär hade jag dock gjort ungefär samma grund som idag men jag hade fokuserat min regelbunda fasta på att regenerera immunförsvaret dvs 72 H lär vara den tid som krävs kanske 1 gång i månaden eller varannan vecka. Sedan hade jag jobbat med kosten, antagligen ett eliminerings och reintroduktions protokoll för att identifiera vilken föda jag var känslig mot.
Jag har sett rätt mycket anekdotiska beskrivningar av förbättringar hos en grupp som äter carnivore,
dvs endast animalisk föda och ibland med ytterligare restriktioner.
Det finns en intressant variant av detta i Ungern vill jag minnas som kallas PKD - Paleo Ketogenic Diet.
Sofia Clemens är en av forskarna jag lyssnat på om detta.
De har bland annat lyckats reversera flera fall av Diabetes typ 1, som också är autoimmun.

Jag experimenterar med olika typer av restriktion inom min egna kost, som delvis är inspirerad av PKD.
Dock äter jag inte bara animalisk föda utan är strategisk med vilken föda ur växtriket jag väljer.
Den animaliska födan har fördelen att oftare inte vara allergen av naturliga skäl.
Växtrikets evolutionära överlevnadsförsvar är ju kemisk försvar, samt animalisk föda är mer biotillgänglig och ställer inte samma krav på tolerans m.m. som föda ur växtriket.

Vet man vad man pysslar med finns det dock kraftfulla medicinska effekter av en del växtföda.
Dock är det en djungel att veta vilka som är rätt för dig/mig etc.
omnicoder
 
Inlägg: 48
Anslöt: 2019-09-25

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav kiddie » 2019-11-02 1:33:07

omnicoder skrev:Hade jag haft autoimmuna besvär hade jag dock gjort ungefär samma grund som idag men jag hade fokuserat min regelbunda fasta på att regenerera immunförsvaret dvs 72 H lär vara den tid som krävs kanske 1 gång i månaden eller varannan vecka. Sedan hade jag jobbat med kosten, antagligen ett eliminerings och reintroduktions protokoll för att identifiera vilken föda jag var känslig mot.


När man har min typ av ADD så fastar man på det sättet utan att ens tänka på det.

Hur skulle du kunna avgöra om maten var bra eller dålig för dig? Vad för symptom tror du att du skulle få om det var rätt eller fel mat?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Små steg för att äta hälsosammare?

Inläggav geocache » 2019-11-02 1:50:49

elle skrev:
geocache skrev:Vi har ganska nyligen börjat baka vårt eget bröd, vi har börjat göra vår egen havredryck, och vi har testat att göra egen marmelad.

Låter spännande.


Ja, det känns jättebra att göra, på alla sätt. Det går fortare att baka bröd än att gå/cykla till dagligvarubutiken och handla färdigbakat, för att inte tala om hur skönt det är att veta vad brödet innehåller :-)Happy.

Det som "blir över" när vi gör havredryck går att koka gröt av, genom att späda det med lite vatten.
geocache
 
Inlägg: 9578
Anslöt: 2008-06-16
Ort: Ludvika

Återgå till Intressanta intressen



Logga in