Väldigt förenklad matlagning
Väldigt förenklad matlagning
ankhat skrev:Jag gör något liknande för att koka ägg och slippa passa dem: tar äggen från kylen, lägger dem i kallt vatten, och kokar upp på högsta värme (det 6:e av 6 steg). När det kokar ordentligt (minst 2 stora bubblor) stänger jag av plattan och flyttar kastrullen till en kall platta. Då slipper man det otäcka ljudet när äggen slår i kastrullen under kokningen också.
Sedan sköter det sig självt.
Vänta minst 10 minuter. Det går bra att glömma äggen i ett par timmar. Resultatet, förutsatt att det inte är väldigt små eller väldigt stora ägg, kommer att bli fast vita och ganska fast gula som bara är aningen mjuk och mörkgul i mitten.
Vill man ha lös- eller hårdkokta ägg får man nog passa dem som vanligt, eller experimentera lite med ovanstående.
Om man kokar sitt kaffe så kan man koka ägget samtidigt i samma vatten. Jag vet en som gjorde det.
Han (det var förstås en han) gjorde det när han seglade omkring i Röda Havet för 20 år sen. Begränsat med köksbränsle förstås. Havsvattnet kanske inte dög till äggkokning utan det gick åt sötvatten från tanken.
Väldigt förenklad matlagning
Har någon lagat något väldigt förenklat på sistone? Behöver inspiration.
Väldigt förenklad matlagning
Då frågar du rätt person. jag är dålig på matlagning och mina släktingar gör matlådor som jag kan frysa in, till min son. Snällt. När jag lagar mat brukar det bli enkelt som du beskrev här är några exempel :
/varma mackor med margarin, skinka, ananas. Dessa formbröd lägger man i ugnen i tio minuter sedan man har satt ugnen på 200 grader.
/polarbröd pizza: samma som ovan men med polarkaka
/stek upp köttfärs och om du gillar det lök (jag gillar inte lök). Hålka ur ett franskbröd. Fyll det med köttfärsen och ha till sist på riven ost (mild eller stark du bestämmer). Samma gradantal och tid som ovan.
/koka spaghetti och ha i en klick smör. ät ! (... det säger väll sig själv)
/stek hallommi ost tills den blir gylene. Detta tar olika tid, frustrerande! men du får vakta vid spisen. Ta sedan en franskbröds bulle och lägg hallomin i. En god "hamburgare"
/mosa avokado och bred den som smör på en smörgås.
/varma mackor med margarin, skinka, ananas. Dessa formbröd lägger man i ugnen i tio minuter sedan man har satt ugnen på 200 grader.
/polarbröd pizza: samma som ovan men med polarkaka
/stek upp köttfärs och om du gillar det lök (jag gillar inte lök). Hålka ur ett franskbröd. Fyll det med köttfärsen och ha till sist på riven ost (mild eller stark du bestämmer). Samma gradantal och tid som ovan.
/koka spaghetti och ha i en klick smör. ät ! (... det säger väll sig själv)
/stek hallommi ost tills den blir gylene. Detta tar olika tid, frustrerande! men du får vakta vid spisen. Ta sedan en franskbröds bulle och lägg hallomin i. En god "hamburgare"
/mosa avokado och bred den som smör på en smörgås.
- honeypie81
- Inlägg: 688
- Anslöt: 2016-04-25
Väldigt förenklad matlagning
Köttsoppa.
Bara att hacka ner och koka upp.
Högrev
Potatis
Morot
Palsternacka
Kålrot
Selleri
Lök
Purjolök
Salt
Vitpeppar
Köttbuljong
Lagerblad
Bara att hacka ner och koka upp.
Högrev
Potatis
Morot
Palsternacka
Kålrot
Selleri
Lök
Purjolök
Salt
Vitpeppar
Köttbuljong
Lagerblad
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Väldigt förenklad matlagning
honeypie81 skrev:
/mosa avokado och bred den som smör på en smörgås.
Avokado kan man spä ut med creme fraiche och blanda med örtkryddor. Ät som det är eller blanda med t ex pasta.
Väldigt förenklad matlagning
Anisbröd, sätt en korvskiva mellan varje veck med en kniv, stoppa sedan i munnen och ät.(Brödet alltså, inte kniven.)...
Väldigt förenklad matlagning
KrigarSjäl skrev:
Krigarns fisksoppa
400 g torsk
3 potatisar
2 morötter
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré. Nej, det går inte lika bra med ketchup.
Några stänk citron
Vitpeppar
Salt
Timjan
2 tärningar grönsaksbuljong
Gröna oliver, ca 5-6 matskedar
1 liter vatten
Koka upp en liter vatten
Skala och skär upp potatisen & morötterna. Häll i.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar, buljong, citron, timjan.
Låt koka 20-30 minuter.
Skär upp torskblocket i tärningar. Häll i.
Dela oliverna. Häll i. Låt sjuda på svag värme ca 5-10 minuter.
Tack för receptet, Krigarsjäl Istället för att göra en soppa gjorde jag en gryta med ovanstående ingredienser, plus en burk créme fraiche. Jag tog mer än dubbelt så mkt av alla ingredienser så jag kan äta av den några dagar
Senast redigerad av Flinta 2017-11-10 22:25:23, redigerad totalt 3 gånger.
Väldigt förenklad matlagning
One Pot Pasta
Minns inte om jag lagt ut receptet tidigare, men det förtjänas att uppmärksammas igen.
Lägg spaghetti i en gryta, knäck den på mitten om den inte får plats i botten. Fyll på med en halv liter vatten, pastan ska vara täckt. Lägg sen i:
1 korv, delad i bitar (går även med sojakorv, eller valfritt köttsubstitut)
1/2 hackad lök
vitlök, riven på rivjärn eller pressad, om man gillar det
lite krossad tomat
salt och peppar
Man kan ha i lite vad man har i kylskåpet, göra en rensning. Sen kokar man allt i samma gryta i ungefär 6 minuter. Går att göra tilll många personer, eller till bara en. Blir minimalt med disk. Inget mätande och vägande. Bara häll i. Koka till det blir krämigt och gott. Häll upp på tallrikar och ät. Eller, är du ensam student, ät ur grytan och spar disk (det var ju det som var tanken från början med den här rätten).
Minns inte om jag lagt ut receptet tidigare, men det förtjänas att uppmärksammas igen.
Lägg spaghetti i en gryta, knäck den på mitten om den inte får plats i botten. Fyll på med en halv liter vatten, pastan ska vara täckt. Lägg sen i:
1 korv, delad i bitar (går även med sojakorv, eller valfritt köttsubstitut)
1/2 hackad lök
vitlök, riven på rivjärn eller pressad, om man gillar det
lite krossad tomat
salt och peppar
Man kan ha i lite vad man har i kylskåpet, göra en rensning. Sen kokar man allt i samma gryta i ungefär 6 minuter. Går att göra tilll många personer, eller till bara en. Blir minimalt med disk. Inget mätande och vägande. Bara häll i. Koka till det blir krämigt och gott. Häll upp på tallrikar och ät. Eller, är du ensam student, ät ur grytan och spar disk (det var ju det som var tanken från början med den här rätten).
- Lilla Gumman
- Inlägg: 5451
- Anslöt: 2007-08-01
- Ort: Ludvika
Väldigt förenklad matlagning
KrigarSjäl skrev:Köttsoppa.
Bara att hacka ner och koka upp.
Högrev
Potatis
Morot
Palsternacka
Kålrot
Selleri
Lök
Purjolök
Salt
Vitpeppar
Köttbuljong
Lagerblad
Det var en bra och enkel recept utan krusiduller.
Önskar att alla recept i kokböcker hade sett utt på likadant sått.
Naturligtvis med tydliga, stora bilder på alla maträtter så man vet hur maten man vill laga och konsumera ser ut i slutändan.
Väldigt förenklad matlagning
Lilla Gumman skrev: Häll upp på tallrikar och ät.
Tallrikar? man lägger bara ut en tidning på bordet, häller upp grytan och sen kan var och en äta runt bordet. Sen när måltiden är över slänger man bara tidningen i komposten, miljövänligt och praktiskt...
Väldigt förenklad matlagning
jag brukar ta ett par brödskivor, bre på lite smör och lite ost ovanför detta och sedan kör jag in allt i min mini-ugn som jag har i mitt kombinerade dator och sov-rum.Flinta skrev:Har någon lagat något väldigt förenklat på sistone? Behöver inspiration.
Väldigt förenklad matlagning
Parvlon skrev:jag brukar ta ett par brödskivor, bre på lite smör och lite ost ovanför detta och sedan kör jag in allt i min mini-ugn som jag har i mitt kombinerade dator och sov-rum.Flinta skrev:Har någon lagat något väldigt förenklat på sistone? Behöver inspiration.
Det händer att jag gör det jag med
Väldigt förenklad matlagning
Mozarellaost med rapsolja och örtkrydda eller salt och vitpeppar. Jag brukar ta en stor och smula sönder den med fingrarna efter jag sköljt den. Vissa gillar att skiva en tomat och äta till.
Väldigt förenklad matlagning
Någon god korv som jag skär i bitar en halv gul lök i bitar och lite strimlad purjo. Sen steker jag dem lite grann och häller på en burk med bönor i tomatsås och värmer upp det hela.
Väldigt förenklad matlagning
Rödbetssallad
Kokta, rivna rödbetor
Majs
Hårdkokta ägg, grovrivna (inget måste om man är vegan)
Majonnäs (äggfri majonnäs för veganer)
Salt
Blanda ihop ingredienserna.
Ställ in i kylskåpet.
Åvnjutas och serveras kyld.
Kokta, rivna rödbetor
Majs
Hårdkokta ägg, grovrivna (inget måste om man är vegan)
Majonnäs (äggfri majonnäs för veganer)
Salt
Blanda ihop ingredienserna.
Ställ in i kylskåpet.
Åvnjutas och serveras kyld.
Väldigt förenklad matlagning
Kan tänka mig att det blir väldigt gott, elle samt nyttigare än färdiga rödbetssallader (som man inte längre kommer gilla när man får smak på denna).
Väldigt förenklad matlagning
Jag har inte läst allt bakåt, så det här kanske redan är sagt.
Hur som helst, många grönsaker och rotfrukter som kan kokas går snabbt och enklare att köra i form eller på plåt i ugnen. Från rå potatis i klyftor och rotsaker i bitar på ett par centimeter tar det sådär en halvtimme på c:a 175 grader.
Funkar också att använda mikrovågsugn, då går det snabbare. Skål eller gryta av material som funkar (och går in) i mikrovågsugn, lite vatten (max centimeterhögt) i botten, lock på, sedan köra på hög effekt (700-800 W) kring 5-6-7 minuter. Klart!
Jag tycker att det blir gott som det är, men ibland gör jag någon sås att dippa i också, typ röra ihop majonnäs och chilisås till något Rhode Island-liknande.
Hur som helst, många grönsaker och rotfrukter som kan kokas går snabbt och enklare att köra i form eller på plåt i ugnen. Från rå potatis i klyftor och rotsaker i bitar på ett par centimeter tar det sådär en halvtimme på c:a 175 grader.
Funkar också att använda mikrovågsugn, då går det snabbare. Skål eller gryta av material som funkar (och går in) i mikrovågsugn, lite vatten (max centimeterhögt) i botten, lock på, sedan köra på hög effekt (700-800 W) kring 5-6-7 minuter. Klart!
Jag tycker att det blir gott som det är, men ibland gör jag någon sås att dippa i också, typ röra ihop majonnäs och chilisås till något Rhode Island-liknande.
Väldigt förenklad matlagning
Ugnsrostade Rotfrukter är smarriga.
Orkar man inte skala och hacka finns de färdiga att köpa.
Har köpt, provat och kan rekommendera.
"INGREDIENSER: Ekologisk gul och orange morot* 50% (Sverige), ekologisk polkabeta* 20%, ekologisk kålrot* 20%, ekologisk rödlök* 10% (Turkiet). *KRAV-ekologisk ingrediens."
https://www.coop.se/handla-online/varor ... saker-krav
Orkar man inte skala och hacka finns de färdiga att köpa.
Har köpt, provat och kan rekommendera.
"INGREDIENSER: Ekologisk gul och orange morot* 50% (Sverige), ekologisk polkabeta* 20%, ekologisk kålrot* 20%, ekologisk rödlök* 10% (Turkiet). *KRAV-ekologisk ingrediens."
https://www.coop.se/handla-online/varor ... saker-krav
Väldigt förenklad matlagning
Morotssoppa
4 morötter
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl röda linser + kokvatten, cirka 5 dl
Grönsaksbuljong
Pressad citronsaft
Salt
Skala och riv morötterna grovt (går att köpa fördigrivna)
Fräs morötterna i en kastrull
Koka linserna. (behöver kokas 10 min.)
Häll av vatten. Tillsätt morötterna och kokosmjölk.
Smaka av med citronsaft.
Man kan mixa soppan om man vill ha den slät.
4 morötter
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl röda linser + kokvatten, cirka 5 dl
Grönsaksbuljong
Pressad citronsaft
Salt
Skala och riv morötterna grovt (går att köpa fördigrivna)
Fräs morötterna i en kastrull
Koka linserna. (behöver kokas 10 min.)
Häll av vatten. Tillsätt morötterna och kokosmjölk.
Smaka av med citronsaft.
Man kan mixa soppan om man vill ha den slät.
Väldigt förenklad matlagning
ankhat skrev:röra ihop majonnäs och chilisås till något Rhode Island-liknande.
och tar man lite bostongurka så har man hamburgardressing
Väldigt förenklad matlagning
Dagobert skrev:Om man kokar sitt kaffe så kan man koka ägget samtidigt i samma vatten. Jag vet en som gjorde det.
Han (det var förstås en han) gjorde det när han seglade omkring i Röda Havet för 20 år sen. Begränsat med köksbränsle förstås. Havsvattnet kanske inte dög till äggkokning utan det gick åt sötvatten från tanken.
Man kan koka ägg med minimalt vatten. Fast då ska man helst ha elspis med eftervärme. Man lägger i ägget i kallt vatten, en cm vatten och sätter på ett lock, så fort det börjar koka stänger man av värmen och tar tid och lägger på en minut mot vad man brukar ha. Sedan tar man ut ägget.
Har man dessutom dåligt med bränsle kan man låta ägget fortsätta koka inne i skalet medan det kyls av sig själv. Utan kylning alls blir ett ganska löskokt ägg hårdkokt om det får självkylas ute ur vattnet.
Jag skulle inte ha något emot att dricka kaffe som varit ägg i vattnet. När jag campat har jag ibland gjort örtte på vatten som korv kokat i. Det funkar oftast.
Väldigt förenklad matlagning
En glasburk av de billigare Tikka masala färdig sås, den dyra var inte god tyckte jag. Värm. Gör tärningar av salladsost typ falsk feta och ha i.
Och servera med kokt ris.
Är man dålig på att få allt klart samtidigt gör man en sak i taget och lägger på tallriken och kör någon minut i mikron. Detta kan man också göra om man inte klarar stressen att göra mer än en sak i taget.
Sådana här rätter äts enklast ur djup tallrik så slipper man vara rädd att sås ska rinna över kanten.
Och servera med kokt ris.
Är man dålig på att få allt klart samtidigt gör man en sak i taget och lägger på tallriken och kör någon minut i mikron. Detta kan man också göra om man inte klarar stressen att göra mer än en sak i taget.
Sådana här rätter äts enklast ur djup tallrik så slipper man vara rädd att sås ska rinna över kanten.
Väldigt förenklad matlagning
Några tips för en enklare matlagning:
Fördela isbergssallad: Ta loss blad, skölj och riv sönder. (Sallad ska rivas enligt mästerkockarna)
Hacka färsk svamp: Kolla så det inte är grus och sådant på svampen. Slit brutalt sönder svampen med händerna genom att krama den lite och slit loss lagom bitar.
Något i burk som man ska använda allt av och som ska hackas: Häll av vattnet om det ska bort. Stick ner en ren sax och börja massakern. Skaka burken lite och klipp igen så de understa inte undkommer.
Rengöra jordig färskpotatis: Potatisvantar på båda händerna.
Hacka morötter så att bitarna inte hoppas iväg: Ingen aning!
Fördela isbergssallad: Ta loss blad, skölj och riv sönder. (Sallad ska rivas enligt mästerkockarna)
Hacka färsk svamp: Kolla så det inte är grus och sådant på svampen. Slit brutalt sönder svampen med händerna genom att krama den lite och slit loss lagom bitar.
Något i burk som man ska använda allt av och som ska hackas: Häll av vattnet om det ska bort. Stick ner en ren sax och börja massakern. Skaka burken lite och klipp igen så de understa inte undkommer.
Rengöra jordig färskpotatis: Potatisvantar på båda händerna.
Hacka morötter så att bitarna inte hoppas iväg: Ingen aning!