Goda bakterier
11 inlägg
• Sida 1 av 1
Goda bakterier
"Att honung läker sår har folktraditionen anat i tusentals år. Nu har forskare i Lund hittat en förklaring - som kan leda till nya mediciner för både människor och bin. (DN Vetenskap 2012-11-11 "Biets magbakterier ger honung läkande verkan")
Det är forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez som forskat om detta. De har publicerat sina resultat i tidskriften Plos One. De publicerade första studien för fyra år sedan. De har samarbetat med den berömde fotografen Lennart Nilsson, som fotograferat mjölksyrebakterier med sitt svepelektronmikroskop. Forskargruppen samarbetade också med internationella arbetspartners.
"Så småningom kunde de visa att alla bin har mjölksyrebakterier i sin honungsmage - det organ där de samlar nektar från blommorna som de besöker. Svenska honungsbin har totalt 13 olika sorter av dessa mjölksyrebakterier. - De är en viktig del av biets immunförsvar, säger Tobias Olofsson."
En samarbetspartner studerar jättebin i Neapel. "I denna del av världen klättrar honungsjägare på lianstegar längs 50 meter höga klippväggar för att komma åt honungen, som anses ha starka läkande krafter.
Andra forskare levererade bin från Kenya, Borneo och från den gamla Mayakulturens heliga bin i Mexiko.
Enligt tradition ska honungen vara färsk och aldrig värmas.
"Bakterierna dör naturligtvis om man kokar dem. Men de börjar också dö om vattenhalten kryper under tjugo procent, som den nästan alltid gör i Sverige när honungen är mogen (med undantag för ljunghonung)."
Det är forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez som forskat om detta. De har publicerat sina resultat i tidskriften Plos One. De publicerade första studien för fyra år sedan. De har samarbetat med den berömde fotografen Lennart Nilsson, som fotograferat mjölksyrebakterier med sitt svepelektronmikroskop. Forskargruppen samarbetade också med internationella arbetspartners.
"Så småningom kunde de visa att alla bin har mjölksyrebakterier i sin honungsmage - det organ där de samlar nektar från blommorna som de besöker. Svenska honungsbin har totalt 13 olika sorter av dessa mjölksyrebakterier. - De är en viktig del av biets immunförsvar, säger Tobias Olofsson."
En samarbetspartner studerar jättebin i Neapel. "I denna del av världen klättrar honungsjägare på lianstegar längs 50 meter höga klippväggar för att komma åt honungen, som anses ha starka läkande krafter.
Andra forskare levererade bin från Kenya, Borneo och från den gamla Mayakulturens heliga bin i Mexiko.
Enligt tradition ska honungen vara färsk och aldrig värmas.
"Bakterierna dör naturligtvis om man kokar dem. Men de börjar också dö om vattenhalten kryper under tjugo procent, som den nästan alltid gör i Sverige när honungen är mogen (med undantag för ljunghonung)."
http://hd.se/skane/2008/08/12/helsingbo ... har-loest/Helsingborgsbolaget ConCellae har sökt patent på tolv nya mjölksyrabakterier. Tillsammans med forskarkollegan Alejandra Vásquez har Tobias Olofsson upptäckt tidigare okända bakterier som lever i binas honungsmage. Dessa är förklaringen till honungens antibakteriella effekt.
– Bina har inget eget immunförsvar, mjölksyrabakterier skyddar bina och deras larver mot sjukdomar, säger han.
Fyndet gör att man nu vet vad det är i honungen som är nyttigt och kan standardisera effekten. Forskarduon tror att det ska ge upphov till nya produkter inom en rad områden.
Goda bakterier
När vi blir sjuka av "onda" bakterier får vi genomgå en antibiotikakur. Men antibiotikan slår ut såväl onda som goda bakterier.
Och när de goda bakterierna försvinner, så växer andra onda bakterier till, som Clostridium difficile.
- För det mesta kan Clostridium difficile-diarréerna behandlas med ytterligare en kur antibiotika, men ibland fungerar inte detta. I synnerhet äldre personer som också har andra sjukdomar riskerar återfall med besvärlig och ibland livshotande diarré, säger Elisabeth Norin [docent vid inst för mikrobiologi, tumör- och dellbiologi vid KI]. (UNT 2012-12-16
Detta ordnas med transplantation av
Det används när inget annat hjälper.
- Dessa båda problem kan dock sägas vara lösta med vår modell där vi i stället tillför en lösning med odlade tarmbakterier. Denna bakteriekultur är garanterar fri från hepatit, hiv. Salmonella, Campobacter och andra vanliga sjukdomsframkallande virus, bakterier och parasiter, säger Elsabeth Norin.
En utvärdering av transplantationerna med odlade tarmbakterier har nyligen publicerats i Scandinavian journal of gastroenterology.
I samarbete med andra forskare har Elisabeth Norin nyligen startat en studie för att bland annat med molekylärgenetiska analysmetoder ta reda på vilka av mer än 1 000 kända arter av tarmbakterier som ingår i bakteriekulturen, och vilka av dessa som i sin tur är viktigast för själva behandlingseffekten.
Det är viktigt att uppnå en balanserad tarmflora. Mångfalden ska eftersträvas.
"Idag pågår forsknng kring tarmflorans funktion och sammansättning vid så vitt skilda tillstånd som fetma, typ 2-diabetes, neurobiologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimer, och beteendestörningar som autism och Aspergers syndrom.
- Men vägen att gå innan den leder till nya terapier är fortfarande lång. Man ska vara medveten om att tarmfloran är kroppens absolut störtsta metaboliska organ, större än både levern, hjärnan och lungorna, säger Elisabeth Norin."
Intressant, men inte visste jag att jag har beteendestörningar.
Och när de goda bakterierna försvinner, så växer andra onda bakterier till, som Clostridium difficile.
- För det mesta kan Clostridium difficile-diarréerna behandlas med ytterligare en kur antibiotika, men ibland fungerar inte detta. I synnerhet äldre personer som också har andra sjukdomar riskerar återfall med besvärlig och ibland livshotande diarré, säger Elisabeth Norin [docent vid inst för mikrobiologi, tumör- och dellbiologi vid KI]. (UNT 2012-12-16
Spoiler: visa
Detta ordnas med transplantation av
Spoiler: visa
Det används när inget annat hjälper.
Spoiler: visa
- Dessa båda problem kan dock sägas vara lösta med vår modell där vi i stället tillför en lösning med odlade tarmbakterier. Denna bakteriekultur är garanterar fri från hepatit, hiv. Salmonella, Campobacter och andra vanliga sjukdomsframkallande virus, bakterier och parasiter, säger Elsabeth Norin.
En utvärdering av transplantationerna med odlade tarmbakterier har nyligen publicerats i Scandinavian journal of gastroenterology.
I samarbete med andra forskare har Elisabeth Norin nyligen startat en studie för att bland annat med molekylärgenetiska analysmetoder ta reda på vilka av mer än 1 000 kända arter av tarmbakterier som ingår i bakteriekulturen, och vilka av dessa som i sin tur är viktigast för själva behandlingseffekten.
Det är viktigt att uppnå en balanserad tarmflora. Mångfalden ska eftersträvas.
"Idag pågår forsknng kring tarmflorans funktion och sammansättning vid så vitt skilda tillstånd som fetma, typ 2-diabetes, neurobiologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimer, och beteendestörningar som autism och Aspergers syndrom.
- Men vägen att gå innan den leder till nya terapier är fortfarande lång. Man ska vara medveten om att tarmfloran är kroppens absolut störtsta metaboliska organ, större än både levern, hjärnan och lungorna, säger Elisabeth Norin."
Intressant, men inte visste jag att jag har beteendestörningar.
Goda bakterier
Numera forskas och skrivs det mycket om tarmen och tarmbakterier.
I TV-programmet Skavlan intervjuades en tarmforskare, Giulia Enders. Hon var söt och entusiastisk och berättade om sin bok Charmen med tarmen. Fick lust att läsa den, och det fick tydligen en massa andra också; 48 står i kö för att låna den.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kari ... -regnskog/DN Vetenskap skrev:I tidskriften Science Advances redovisar amerikanska forskare om en grupp Yanomami i Venezuelas regnskog – jägare och samlare som vanligen lever helt utan kontakt med det moderna samhället. Proverna togs under ett kort besök av ett sjukvårdsteam för några år sedan.
I tidskriften Cell Reports skriver australiska forskare om två avlägsna byar på Papua Nya Guinea.
Som väntat skiljer sig de undersökta gruppernas tarmflora en hel del från den som västerlänningar brukar ha. Hos Yanomami fanns den största bredd av olika bakteriestammar som någonsin har observerats.
I TV-programmet Skavlan intervjuades en tarmforskare, Giulia Enders. Hon var söt och entusiastisk och berättade om sin bok Charmen med tarmen. Fick lust att läsa den, och det fick tydligen en massa andra också; 48 står i kö för att låna den.
I många veckor har den tyska medicindoktoranden Giulia Enders funnits med på båda de stora nätbokhandlarnas tio-i-topp-listor med sin bok ”Charmen med tarmen”.
Tonen i boken är lika hejig som titeln, och innehållet är en bred populärvetenskaplig exposé över aktuell tarmforskning.
Goda bakterier
Dags att börja brygga mjöd? Det som dög åt vikingarna borde väl duga åt oss.
Mjöd består alltså bara av honung, vatten och jäst. (Plus ev extra smaksättare). Det är ju inne att brygga sitt öl själv, så varför inte brygga mjöd?
http://bryggargillet.wikidot.com/brygga-mjoed
http://www.unt.se/halsa/efter-surdegsbr ... 27926.aspxUNT skrev:Tobias Olofsson och hans kollegor intresserar sig nu också för den historiska drycken mjöd, som är gjord av färsk honung, vatten och jäst. I Sverige är den förmodligen mest känd som vikingarnas törstsläckare.
– Mjöd är antagligen den nyttigaste hälsodrycken genom historien. Mjölksyrabakterierna förökar sig kraftigt när de börjar jäsa tillsammans med jästen, och blir ännu fler än i färsk honung, säger han.
Mjöd består alltså bara av honung, vatten och jäst. (Plus ev extra smaksättare). Det är ju inne att brygga sitt öl själv, så varför inte brygga mjöd?
http://bryggargillet.wikidot.com/brygga-mjoed
Goda bakterier
Alien skrev:Dags att börja brygga mjöd? Det som dög åt vikingarna borde väl duga åt oss.http://www.unt.se/halsa/efter-surdegsbr ... 27926.aspxUNT skrev:Tobias Olofsson och hans kollegor intresserar sig nu också för den historiska drycken mjöd, som är gjord av färsk honung, vatten och jäst. I Sverige är den förmodligen mest känd som vikingarnas törstsläckare.
– Mjöd är antagligen den nyttigaste hälsodrycken genom historien. Mjölksyrabakterierna förökar sig kraftigt när de börjar jäsa tillsammans med jästen, och blir ännu fler än i färsk honung, säger han.
Mjöd består alltså bara av honung, vatten och jäst. (Plus ev extra smaksättare). Det är ju inne att brygga sitt öl själv, så varför inte brygga mjöd?
http://bryggargillet.wikidot.com/brygga-mjoed
Så... Dricka mjöd istället för sån där äcklig bakteriefil? Gärna för mig!
Goda bakterier
Fenren skrev:Så... Dricka mjöd istället för sån där äcklig bakteriefil? Gärna för mig!
Alkoholfri sådan?
Goda bakterier
Kaskelott skrev:Fenren skrev:Så... Dricka mjöd istället för sån där äcklig bakteriefil? Gärna för mig!
Alkoholfri sådan?
Nu förstår jag inte. Vilket språk är det där?
Re: Sv: Goda bakterier
Om man ska göra mjöd som vikingarna gjorde ska du absolut inte tillsätta jäst. Det hade dom inte kunskap om utan du ska låta den spontanjästa som dom gjorde. Jästkulturen som vi har nu patenterades utav Carlsberg under 1800-talet innan dess var allt mer eller mindre spontanjäst.Alien skrev:Dags att börja brygga mjöd? Det som dög åt vikingarna borde väl duga åt oss.http://www.unt.se/halsa/efter-surdegsbr ... 27926.aspxUNT skrev:Tobias Olofsson och hans kollegor intresserar sig nu också för den historiska drycken mjöd, som är gjord av färsk honung, vatten och jäst. I Sverige är den förmodligen mest känd som vikingarnas törstsläckare.
– Mjöd är antagligen den nyttigaste hälsodrycken genom historien. Mjölksyrabakterierna förökar sig kraftigt när de börjar jäsa tillsammans med jästen, och blir ännu fler än i färsk honung, säger han.
Mjöd består alltså bara av honung, vatten och jäst. (Plus ev extra smaksättare). Det är ju inne att brygga sitt öl själv, så varför inte brygga mjöd?
http://bryggargillet.wikidot.com/brygga-mjoed
Goda bakterier
För att få "goda tarmbakterier" ska brännskadade få genomgå avföringstransplantation.
Om två år får vi veta resultatet, dvs om tarmfloran återhämtat sig bättre hos de transplanterade.
http://www.forskning.se/2015/12/17/avfo ... nnskadade/Forskning.se skrev:Svårt brännskadade som vårdas på sjukhus behöver ofta starka, breda antibiotika som förändrar tarmfloran och ökar risken att drabbas av infektioner orsakade av resistenta bakterier. Forskare på Akademiska sjukhuset undersöker nu nyttan av behandling med avföringstransplantation för den här patientgruppen.
Om två år får vi veta resultatet, dvs om tarmfloran återhämtat sig bättre hos de transplanterade.
Goda bakterier
Mera om de viktiga tarmbakterierna. Att ha rätt sorts tarmbakterier kan avgöra om cancerbehandligen lyckas.
Studiens namn:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/br ... eva-cancersvt skrev:Nu kommer ny forskning som visar hur viktiga våra tarmbakterier är för vår hälsa. Vilken typ av bakterier som finns i magen kan faktiskt spela stor roll för hur patienter med cancer svarar på sin behandling.
– Vi fick starka bevis för att tarmfloran i allra högsta grad formar hur patienterna svarar på behandling, säger Jennifer Wargo från University of Texas, som lett studien som publiceras i Science.
Forskarna undersökte patienter med hud-, lung- eller njurcancer, några av de vanligaste cancerformerna, som årligen drabbar över 10.000 personer bara i Sverige.
En vanlig behandlingsform mot de här cancerformerna är immunterapi, där immunförsvaret aktiveras för att bekämpa tumörerna. Men forskarna har länge undrat varför ett stort antal patienter inte blir hjälpta av behandlingen.
Ett möjligt svar kommer nu – det kan bero på att patienterna saknar flera av de bakterier som är bra att ha i tarmarna.
Studiens namn:
Gut microbiome modulates response to anti–PD-1 immunotherapy in melanoma patientshttp://science.sciencemag.org/content/e ... ce.aan4236Spoiler: visa
Science 02 Nov 2017:
eaan4236
DOI: 10.1126/science.aan4236
Goda bakterier
Jag är skeptisk!
- Pinghis Khan
- Förhandsgranskad. Får inte använda PM eller chatt.
- Inlägg: 1558
- Anslöt: 2016-01-17