BILLIG mat att överleva månaden på?
BILLIG mat att överleva månaden på?
Jag fick en chock när jag idag skulle ta upp vad jag trodde fryst käk från frysen; den var inte kall och jag vill inte tänka på vad det luktade... dom elektriska jävlas med mig, fy tusan vad jag hatar det!
Problemet är att min frys var/är full av numera fullkomligt oätlig mat, massor av bra mat; allt från chilli-con-carne, köttfärrssås, falukorv, vanlig korv, bröd, fiskpinnar, lax, hemmagjord sylt.... ja bokstavligen nog mycket mat att överleva på i ett par månader.
Nu är det allting oanvändbart!
Vad tusan skall jag gör nu då???
Tips på det billigaste man kan köpa och överleva på? Enskilda billiga mättande produkter primärt? Fiskpinnepaket skall jag köpa, det kan man leva på en evighet om man drygar ut det, korvpaket också. Vad kan jag mer äta? Vita bönor på burk? Jag har inte jättemycket pengar och jag kommer inte knalla till soc och tigga matpengar om jag kan överleva på annat sätt... JÄVLA ELEKTRISKA SKIIIIT!!!!!!!!!!!!
Moderator mnordgren (110312): Flyttade tråden från Övriga ämnen.
Problemet är att min frys var/är full av numera fullkomligt oätlig mat, massor av bra mat; allt från chilli-con-carne, köttfärrssås, falukorv, vanlig korv, bröd, fiskpinnar, lax, hemmagjord sylt.... ja bokstavligen nog mycket mat att överleva på i ett par månader.
Nu är det allting oanvändbart!
Vad tusan skall jag gör nu då???
Tips på det billigaste man kan köpa och överleva på? Enskilda billiga mättande produkter primärt? Fiskpinnepaket skall jag köpa, det kan man leva på en evighet om man drygar ut det, korvpaket också. Vad kan jag mer äta? Vita bönor på burk? Jag har inte jättemycket pengar och jag kommer inte knalla till soc och tigga matpengar om jag kan överleva på annat sätt... JÄVLA ELEKTRISKA SKIIIIT!!!!!!!!!!!!
Moderator mnordgren (110312): Flyttade tråden från Övriga ämnen.
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 15:51:47, redigerad totalt 1 gång.
Kokta linser, en burk krossade tomater och kokt ris. Räcker ett tag.
Har du vetemjöl hemma? Vetemjöl + vatten + salt = deg. Blanda till en lagom fast deg som inte alls är kladdig. Kavla ut små tunnbröd. Grädda tunnbröden i en het, torr stekpanna. Använd en gjutjärnsstekpanna om du har, och ingen olja i. Det går säkert med en teflonstekpanna på medelvärme också, fast det tar lite längre tid.
Lilla Gumman
Har du vetemjöl hemma? Vetemjöl + vatten + salt = deg. Blanda till en lagom fast deg som inte alls är kladdig. Kavla ut små tunnbröd. Grädda tunnbröden i en het, torr stekpanna. Använd en gjutjärnsstekpanna om du har, och ingen olja i. Det går säkert med en teflonstekpanna på medelvärme också, fast det tar lite längre tid.
Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-04 15:51:47, redigerad totalt 1 gång.
- Lilla Gumman
- Inlägg: 5451
- Anslöt: 2007-08-01
- Ort: Ludvika
Hm, har hittat två burkar champinjoner och ett paket norsk surkål i hyllan, vad kan man ha det till tro? Jag har även:
Havregryn (frukost med fil, negerbular... mera jag kan göra med det?)
Pasta, mos, makaroner, ris...
Rågflingor? Vad kan jag ha det till (har dem för jag råkade köpa fel)?
Kidneybönor (Fagioly Kidney, röda på burk)? Hur äter man dom?
Röda linser på burk (dom ser snarare beigegula ut)? Hur äter man dom?
Kikärtor (Ceci) på burk (runda ljusa). Hur äter man dom?
Havregryn (frukost med fil, negerbular... mera jag kan göra med det?)
Pasta, mos, makaroner, ris...
Rågflingor? Vad kan jag ha det till (har dem för jag råkade köpa fel)?
Kidneybönor (Fagioly Kidney, röda på burk)? Hur äter man dom?
Röda linser på burk (dom ser snarare beigegula ut)? Hur äter man dom?
Kikärtor (Ceci) på burk (runda ljusa). Hur äter man dom?
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
Några förslag
Kidneybönor brukar jag ha i Chili Sin Carne, alltså Chili Con Carne utan kött. Finns olika recept, jag brukar ha vegetarisk färs i, men man kan göra den med enbart grönsaker, och då är det ju främst paprika och krossade tomater och lök man behöver köpa, relativt billigt. Du kan även göra en Chili Con Carne och ha i champinjoner istället för färs.
Röda linser brukar jag göra storkok linssoppa av. Jag använder torra linser, så gör man den av burklinser kanske man ska lägga i dem mot slutet så de inte kokar för mycket.
Soppa med linser och pasta (receptet borde funka för en burk linser)
1 stekt lök
1 paket/burk krossade tomater
lika mycket vatten som krossade tomater
1 dl grädde
1 1/2 tsk buljong eller buljongtärning
2 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1/2 tsk salladskrydda
1 krm socker
1 1/2 dl pasta
linser
kokas 10-12 minuter
Kryddorna kan ju varieras och bytas ut beroende på vad man har hemma.
Har pastan kortare koktid lägger man i den senare.
Champinjoner kan man steka och krydda med salt och svartpeppar. Sedan kan man äta dem till någon rätt, tex fiskpinnar och mos.
Röda linser brukar jag göra storkok linssoppa av. Jag använder torra linser, så gör man den av burklinser kanske man ska lägga i dem mot slutet så de inte kokar för mycket.
Soppa med linser och pasta (receptet borde funka för en burk linser)
1 stekt lök
1 paket/burk krossade tomater
lika mycket vatten som krossade tomater
1 dl grädde
1 1/2 tsk buljong eller buljongtärning
2 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1/2 tsk salladskrydda
1 krm socker
1 1/2 dl pasta
linser
kokas 10-12 minuter
Kryddorna kan ju varieras och bytas ut beroende på vad man har hemma.
Har pastan kortare koktid lägger man i den senare.
Champinjoner kan man steka och krydda med salt och svartpeppar. Sedan kan man äta dem till någon rätt, tex fiskpinnar och mos.
Senast redigerad av sugrövmanövern 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Potatis kan man leva på länge, det var en dansk som bara levde på potatis och vatten i ett år(ok, kanske lite salt o smör också) och det gick alldeles utmärkt, inte så roligt, men om man tvingad att leva på en supertight budget och inte vill svälta eller få naringsbrist så kan det va nåt att tänka på.
Senast redigerad av Lime 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
Gott bröd
Godmorgonbullar
12 st 250 grader 10 minuter
3 dl ljummet vatten
2 msk olja eller flytande margarin
25 g jäst
7 dl vetemjöl (cirka)
1 tsk socker
Blanda vatten, olja, jäst, salt och socker. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt sedan mjölet. Gör en deg och forma 12 runda bullar. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta med bakduk i 10 minuter.
Ställ sedan plåten i kylskåpet under natten. Grädda nästa dag 10 minuter i 250 grader eller tills de får fin färg. Pensla med vatten när de kommer ur ugnen.
Den långa jästiden ger en mycket god smak.
12 st 250 grader 10 minuter
3 dl ljummet vatten
2 msk olja eller flytande margarin
25 g jäst
7 dl vetemjöl (cirka)
1 tsk socker
Blanda vatten, olja, jäst, salt och socker. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt sedan mjölet. Gör en deg och forma 12 runda bullar. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta med bakduk i 10 minuter.
Ställ sedan plåten i kylskåpet under natten. Grädda nästa dag 10 minuter i 250 grader eller tills de får fin färg. Pensla med vatten när de kommer ur ugnen.
Den långa jästiden ger en mycket god smak.
Senast redigerad av sugrövmanövern 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Ja potatis är bra! Stekt potatis kryddad med salt och svartpeppar. Klyftpotatis kryddad på samma sätt. Mums! Passar till det mesta.
Senast redigerad av sugrövmanövern 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Lök Potatis Ägg Mjölk
Strimla löken
Riv potatisen
Blanda ägg o mjölk mängden samma som i omelett
Salt o peppar
Blanda ihop allt och stek på en stekpanna
Låter inte nåt speciellt men jag älskar det
Sen kan man variera det med olika kryddningar tillsätta bacon eller nåt annat efter vad man vill eller har
Strimla löken
Riv potatisen
Blanda ägg o mjölk mängden samma som i omelett
Salt o peppar
Blanda ihop allt och stek på en stekpanna
Låter inte nåt speciellt men jag älskar det
Sen kan man variera det med olika kryddningar tillsätta bacon eller nåt annat efter vad man vill eller har
Senast redigerad av Chilehead 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
Rågflingor och havregryn kan du koka gröt på.
Rågflingorna behöver kokas lite längre och kan behöva lite mer vätska.
Om man kokar med mjölk i stället för vatten så blir det jättegott och mer mättande.
Rågflingorna behöver kokas lite längre och kan behöva lite mer vätska.
Om man kokar med mjölk i stället för vatten så blir det jättegott och mer mättande.
Senast redigerad av Bror Duktig 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
- Bror Duktig
- Inlägg: 14352
- Anslöt: 2008-07-18
Lidls ravioliburkar. Kostar ungefär 10 spänn (lite mindre tror jag) och det är rätt mycket mat i den.
Senast redigerad av Savanten Svante 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
- Savanten Svante
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 10005
- Anslöt: 2007-03-13
- Ort: Utility muffin research kitchen
Köp ägg o gör en omelett o häll i bönor o champinjoner(gärna kidneybönor)
Gör en paj,gör ett pajskal häll i lök,bönor,champinjoner sen häll på en äggstanning
Koka ris och gör kikärtsmos sen steker du champinjoner o lök
Pannkaka är billigt o gott
gör en vegetarisk risotto med bönor o champinjoner
Gör bröd med mjöl o havregryn o rågflingor
gör en champinjonstuvning och ät med tex omelett,till pasta osv
så försök att köpa ägg,lök o krossade tomater då kan man göra mat av det mesta...
Gör en paj,gör ett pajskal häll i lök,bönor,champinjoner sen häll på en äggstanning
Koka ris och gör kikärtsmos sen steker du champinjoner o lök
Pannkaka är billigt o gott
gör en vegetarisk risotto med bönor o champinjoner
Gör bröd med mjöl o havregryn o rågflingor
gör en champinjonstuvning och ät med tex omelett,till pasta osv
så försök att köpa ägg,lök o krossade tomater då kan man göra mat av det mesta...
Senast redigerad av biol 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
Potatis, pasta och havregryn.
raviolin verkar vara billigare på willys där en 500g burk går på 6 spänn. Hur stora är de på Lidl?
Era tips är dåliga då de kräver matlagning, mina är praktiskt taget ansträngningsfria utom potatisen som kan vara lite klurig att få till.
raviolin verkar vara billigare på willys där en 500g burk går på 6 spänn. Hur stora är de på Lidl?
Era tips är dåliga då de kräver matlagning, mina är praktiskt taget ansträngningsfria utom potatisen som kan vara lite klurig att få till.
Senast redigerad av sssssm 2011-05-04 15:51:50, redigerad totalt 1 gång.
bönor och linser (torkade) dom får man mkt mat för pengarna (särskilt så sådana här butiker som säljer österlänsk mat)
att baka eget bröd sparar man också på
dollarstore säljer ganska ofta nudlar
potatis ska visst innehålla alla näringsämnen vi behöver dock bara i små mängder, så det är ju en bra bas
krossade tomater är bra bas till soppor och grytor (som man sen kan hä bönor i)
att baka eget bröd sparar man också på
dollarstore säljer ganska ofta nudlar
potatis ska visst innehålla alla näringsämnen vi behöver dock bara i små mängder, så det är ju en bra bas
krossade tomater är bra bas till soppor och grytor (som man sen kan hä bönor i)
Senast redigerad av rapchic 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
Inga förslag, men en fråga: Har du ingen hemförsäkring som täcker detta? Eller en hyresvärd som kan stå ansvaret om de är deras fel och de borde kunnat förutse och undvika händelsen?
Förstår det hemska och sympatiserar!
Förstår det hemska och sympatiserar!
Senast redigerad av pH 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
Kål har väldigt lågt kilopris och är mättande.
Att steka/woka vitkål och gul lök med lite honung/sirap/socker(vad man har hemma) är gott och kostar inte mycket.
Annars så kan man göra rotmos på potatis och kålrot. Det fyller bra och smakar gott.
Morötter kan man också skiva och steka. Gott med curry och lök+vitlök.
Annars så kanske du har någon kompis som har saker i skåpen/frysen/kylen som de vet att de typ aldrig kommer använda.
Jag har tex en förmåga att impulsköpa saker som verkar intressanta, men som jag egentligen inte har användning för, särskilt ovanligare spannmål som hirs, bovete och amaranth. Puckat eftersom jag aldrig bakar.
Sedan så kryllar det av svamp i skogen just nu. Jag har typ redan tröttnat för det tar så lång tid att rensa. Om du inte själv känner igen så mycket svampsorter så kan du ta med någon som är nördigare än dig på det området.
Att steka/woka vitkål och gul lök med lite honung/sirap/socker(vad man har hemma) är gott och kostar inte mycket.
Annars så kan man göra rotmos på potatis och kålrot. Det fyller bra och smakar gott.
Morötter kan man också skiva och steka. Gott med curry och lök+vitlök.
Annars så kanske du har någon kompis som har saker i skåpen/frysen/kylen som de vet att de typ aldrig kommer använda.
Jag har tex en förmåga att impulsköpa saker som verkar intressanta, men som jag egentligen inte har användning för, särskilt ovanligare spannmål som hirs, bovete och amaranth. Puckat eftersom jag aldrig bakar.
Sedan så kryllar det av svamp i skogen just nu. Jag har typ redan tröttnat för det tar så lång tid att rensa. Om du inte själv känner igen så mycket svampsorter så kan du ta med någon som är nördigare än dig på det området.
Senast redigerad av Mördarsnigel 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
- Mördarsnigel
- Inlägg: 928
- Anslöt: 2007-11-30
- Ort: Alnarp
pH skrev:Inga förslag, men en fråga: Har du ingen hemförsäkring som täcker detta? Eller en hyresvärd som kan stå ansvaret om de är deras fel och de borde kunnat förutse och undvika händelsen?
Förstår det hemska och sympatiserar!
Tyvärr tror jag att dte kanske har att göra med att jag avfrostade frysen förra veckan, visserligen är jag 100% säker på att jag sätte på frysen igen efteråt, men jag vet hyresvärden varnade mig för att avfrosta frysen... jag minns dock inte varför och vad jag skulle göra isället.... den behövde avfrostas.
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
Det e ju snart dax för fåglar att flyga söder ut. Varför inte ta fram en bössa och skjuta ner så många som möjligt runtikring där man bor och bjuda grannarna på stuvning. Obs jag är mot dödande och/eller djurs lidande.
Senast redigerad av Isse 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
Isse skrev:Det e ju snart dax för fåglar att flyga söder ut. Varför inte ta fram en bössa och skjuta ner så många som möjligt runtikring där man bor och bjuda grannarna på stuvning. Obs jag är mot dödande och/eller djurs lidande.
Jag är en dålig skytt, så det är lugnt!
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
pH skrev:Inga förslag, men en fråga: Har du ingen hemförsäkring som täcker detta? Eller en hyresvärd som kan stå ansvaret om de är deras fel och de borde kunnat förutse och undvika händelsen?
Förstår det hemska och sympatiserar!
min frys/kyl gick sönder fick pengar för frysvarorna men kylvarorna räknades inte...sen tog det ca 2-3 mån innan jag fick pengar..fast olika hemförsäkringar har olika regler..men kolla om du har hemförsäkring
Senast redigerad av biol 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.
Blåbär, lingon, kantareller, äpplen etc. kan göra vardagsmat mindre tråkig...utan att det behöver ta för mkt energi (mer än själva jakten, då) i anspråk;
Blåbär i fil o gröt...
Blanda blåbär, lite strösocker och mjölk i ett glas -njut av smak o färg.
Stekta kantareller eller annan svamp passar till pasta eller att lägga på knäckebröd m smör.
Även äpplen funkar i fil o gröt, i pajer.
Blåbär i fil o gröt...
Blanda blåbär, lite strösocker och mjölk i ett glas -njut av smak o färg.
Stekta kantareller eller annan svamp passar till pasta eller att lägga på knäckebröd m smör.
Även äpplen funkar i fil o gröt, i pajer.
Senast redigerad av Flinta 2011-05-04 15:51:51, redigerad totalt 1 gång.