igångsättning
25 inlägg
• Sida 2 av 2 • 1, 2
igångsättning
Leffe skrev:Jag har periodvis svårt med "igångsättning" att komma igång.
Uppskjutarbeteende eller prokrastinering är helt normalt och kan bero på många saker. T.ex. har du kanske andra problem och svårigheter i ditt liv som gör det svårt att fokusera på det vardagliga?
Att skjuta upp vardagliga saker så som att t.ex. diska gör också i längden att man blir lat. Det gör uppskjutarbeteendet ännu värre och det blir till en ond spiral.
Leffe skrev:Vad beror detta på när det gäller asperger, är det hjärnan det handlar om, något neurologiskt. Vad tycker ni är bästa sättet att hantera/ändra detta (ni som har idéer/erfarenheter här.
Om det är neurologiskt är i dagsläget omöjligt att säga. Och det är ganska kontraproduktivt att fokusera på det.
Det går egentligen inte att säga om det beror på något särskilt för att man har Asperger. Uppskjutarbeteende i samband med Asperger kan kanske räknas som svårigheter med exekutiva funktioner som någon nämnde. Men det är dumt och lite fånigt att fokusera på det. Det blir till en självuppfyllande profetia om du utgår från att svårigheterna är cementerade i och med diagnosen.
Leffe skrev:Är det kanske mediciner? Eller någon form av arbetsterapi? Kanske kan det i framtiden komma nya sätt, det skulle ju vara bra att bli bättre på just detta tycker jag..... Energi, brist på energi kan ju också vara ett problem, speciellt om antalet mörkertimmar ökar så här vintertid...
Börja med att försöka övervinna ditt uppskjutarbeteende på egen hand. Du kommer dock aldrig att bli kvitt det helt, då det alltid förekommer hos alla i viss mån. Det är helt enkelt mänskligt.
Motion och bra kost är ju bra råd annars för psykiskt välmående även om det kanske låter lite klyschigt.
Beträffande mediciner så beror det på hur ditt uppskjutarbeteende ser ut. Känner du dig bara orkeslös och omotiverand kan centralstimulantia hjälpa.
Om du däremot känner ångest och/eller obehag inför att göra saker ska du absolut inte ta centralstimulantia utan istället anxiolytika (ångestdämpande).
I båda fallen bör man undersöka/behandla långsiktigt för eventuell depression eller ångestsjukdom. Varken centralstimulantia eller anxiolytika är särskilt bra att äta kontinuerligt.
Återgå till Att leva som Aspergare