Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav bardamu » 2015-06-21 21:49:16

En hel del saker i 1984 finns det motsvarigheter till i dagens progressiva politik/intellektualism. Nyspråk: att man manipulerar språket till att ord inte längre betyder något. Exempel på det är när man kallar terrorister för krigare eller kämpar. Dubbeltänk: att ha två motsägande ideer på samma gång. T.ex att kön är en social konstruktion men ändå finns det något som att man kan födas med ett kön som inte stämmer överens med kroppen. Sedan andra grejer som att allt är subjektivt, att 2 plus 2 är 5 om partiet säger att det är så. stanfordteorin. Invandringen är lönsam eftersom det är linje med politikers/journalisters ideologiska mål.
bardamu
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1051
Anslöt: 2014-01-06

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Kahlokatt » 2015-07-04 22:23:44

Cormac McCarthys Vägen röstades i tidskriften Vi läser fram som världens deppigaste bok. Står på min låååååånga "att läsa"-lista.
Vi räknas tydligen som den första renodlade dystopiska romanen.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21485
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Sjuckert » 2015-07-04 22:34:42

Kahlokatt skrev:Cormac McCarthys Vägen röstades i tidskriften Vi läser fram som världens deppigaste bok. Står på min låååååånga "att läsa"-lista.

Den är fantastisk i sin dysterhet, helt obarmhärtigt mörk. Måste helt klart läsas om man gillar dystopier.
Sjuckert
 
Inlägg: 1164
Anslöt: 2013-05-11

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Alien » 2015-11-27 3:20:47

Hungerspelen

Nu har jag läst böckerna och även sett den första filmen.
Spoiler: visa
(Jag förstår inte klagomålet att ungdomarna ser bra ut, blir man automatiskt sämre skådespelare för det? Dessutom framgår det i boken indirekt att Katniss ser bra ut, även om hon knappast kan säga det själv som berättare. Likaså att Peeta och Gale ser bra ut.)


Böckerna utspelar sig i landet Panem i Nordamerika, någon gång efter en katastrof. Landet Panem består av en huvudstad och 12 förtryckta distrikt. Namnet Panem kommer av talesättet "Panem et circenses", dvs Bröd och skådespel. Precis som i det gamla riket Rom där staden Rom lever på det arbete och de tillgångar som finns i provinserna. I staden Rom lever de rika i lyx och dekadens, och även plebejerna (fattigare romerska medborgare) levde bra på bröd och skådespel (gladiatorspel).

Hungerspelen är alltså den ultimata dokusåpan; endast en av 24 ungdomar överlever. De påminner både om romartidens gladiatorspel och dagens dokusåpetävlingar där den ene efter den andre slås ut. Det bildas också tillfälliga pakter, men förr el senare måste man döda sina bundsförvanter, om de inte blir dödade av andra. Här kan man inte rösta på deltagarna, men man kan sponsra dem så att fallskärmar med mat, medicin el annat önskvärt anländer till ens favorit.
Spoiler: visa
Varje gång någon dödas skjuts ett kanonskott och på kvällen kan både publiken och deltagarna se bilder på himlen av dem som dödats under dagen.
Hungerspelen är underhållning för huvudstaden Capitol, men straff för distrikten (för tidigare uppror).


Det påminner också om gamla sagor där ett monster kräver en tribut av stadens unga varje år för att inte förstöra staden. Alla lever i skräck tills hjälten kmmer och förgör monstret.
Spoiler: visa
Det är en tydlig klasskillnad, Kaniss och Peeta bor i distrikt 12 (som tidigare kallades Apalacherna) som försörjer huvudstaden med kol. I huvudstaden lever folk i lyx, i distrikt 12 kan folk svälta ihjäl. Katniss försörjer sin mor och syster med att tjuvjaga. Hennes far var gruvarbetare och sprängdes till döds.. Även inom distrikt 12 finns klasskillnder. Alla ungdomar kan drabbas av utlottningen när de är 12-17 år. Men de fattiga tvingas ta flera lotter, eftersom man får säd och olja för varje extra lott man tar. Regimen förbjuder invånarna att lämna sina distrikt. Det skulle ju vara lättare för de förtryckta disktrikten att samarbeta och göra uppror då.


Klasskillnaden syns också i att deltagarna från distrikt 1 och 2 är välnärda och har tränats inför hungerspelen i åratal. Det är därifrån segrarna brukar komma. Endast två gånger tidigare på 74 år har någon vunnit från distrikt 12 och det är den enda överlevande vinnaren, den alkoholiserade Haymitch som ska bli deras handledare. (I filmen spelas han lysande av Woody Harrelson.)

Folket i huvudstaden är nöjeslystna, dekadenta och grymma men samtidigt sentimentala. De har gott om tid att skapa till sig betr kläder, hudfärg och frisyrer för att bli attraktiva: "de välnärda människorna med lustiga kläder, bisarra frisyrer och målade ansikten", beskriver Katniss dem. Katniss är naturligt vacker men det duger inte för huvudstaden. Stylisten Cinna godkänner hennes långa mörka fläta som frisyr men allt annat måste förbättras. Alla hårstrån måste bort från kroppen, och både ansiktet och kroppen måste målas:

"Jag biter ihop tänderna när Venia, en kvinna med havsblått hår och gyllene tatueringar över ögonbrynen, rycker loss en tygremsa från mitt ben och hårstråna följer med. 'Förlåt' piper hon på sin löjliga huvudstadsdialekt. "Du är ju så hårig!"! ---"Jag har blivit av med allt hår på ben, armar, överkropp och större delen av ögonbrynen. Jag liknar mest en plockad fågel, färdig att stekas, och jag gillar det inte.---Jag står helt naken medan alla tre kretsar runt mig och svingar sina pincetter för att ta bort de sista hårstråna. Perfekt! Nu ser du nästan ut som en människa!' säger Flavius och alla brister i skratt." I huvudstaden anser de att alla som bor i fattiga disktrikt som nr 12 är barbarer.
Spoiler: visa
Innan själva spelen börjar har spelarna en veckas träning. Under den tiden ska de också intervjuas i TV av en berömd programledare. Det gäller att göra intryck så att man får många sponsorer.
"Caesar Flickerman kommer inskuttande på scenen. Han har hållit intervjuerna i 40 års tid. Det är nästan skrämmande att hans utseende inte har förändrats alls under alla år. Samma ansikte under ett lager av kritvitt smink. Samma frisyr med olika färg för varje hungerspel. Samma högtidskläder i midnattsblå färg med tusentals små elektriska lampor som blinkar likt stjärnor. I huvudstaden opereras folk för att se yngre och smalare ut. I Distrikt 12 är det närmast en bedrift att se gammal ut, eftersom som så många dör en förtidig död. När någon ser riktigt gammal ut vill man gratulera honom och fråga hur personen burit sig åt för att bli så gammal. Mulliga personer avundas man, eftersom de uppenbarligen har mer att äta än de flesta av oss. Men här är det annorlunda. Rynkor är inte önskvärda och en rund mage är inte tecken på framgång."
Låter som skillnaden mellan Västerlandet och ett mycket fattigt u-land.


Boken är verkligen spännande och jag köper det framtida samhället med hull och hår. Ojämlikheten finns redan här och tyvärr verkar den inte försvinna. Även om detta framtida samhälle har tillgång till den senaste tekniken och vetenskapen, så kommer den inte de fattiga till godo.
Spoiler: visa
Alla måste titta på Hungerspelen på TV, antingen om de har en hemma el på torget. Några säkra p-medel verkar inte finnas i distrikt 12; Katniss har bestämt sig för att aldrig gifta sig, eftersom hon inte vill föda några barn, som kan tvingas delta i Hungerspelen. Endast de rika har råd att gå till en läkare; de andra går till Katniss mor som är en slags apotekare/klok gumma som botar med örter, men givetvis inte klarar av alla fall.


I huvudstaden har folk romerska namn som Cinna, Portia, Octavia, Claudius, Cato, Seneca. Katniss eget namn kommer från en blommande vattenväxt med ätliga knölar.
Spoiler: visa
Personerna är intressanta och trovärdiga. Huvudpersonen Katniss är kompetent, ansvarsfull och modig. Hon har förstås mindre sympatiska drag också, som hett humör, misstänksamhet och långsinthet. Och hennes rebelliska natur vill inte följa regler och lyda order, hon är alltså inte någon perfekt soldat. Det är lite ombytta roller genom att Katniss är den som kan jaga och döda, medan Peeta är den som är vänlig, har social kompetens och vet hur man charmar folk. Deras handledare Haymitch är en vresig suput, men han har en gång vunnit spelen och det har han gjort genom sin smarthet.
Det finns en gest som folket i Distrikt 12 känner till, att lägga tre fingrar på munnen och sedan sträcka ut armen. Det är ett tecken på respekt och används för att ta avsked av den döde vid begravningar. Men snart blir det ett tecken på uppror. I den omänskliga diktaturen så blir varje bevis på medmänsklighet lika med trots mot regimen.

Konceptet är inte helt nytt men mycket väl utfört, tycker jag. Suzanne Collins fick idén när hon zappade teven mellan dokusåpor med tonåringar och kriget i Irak.
Det som jag saknade i detta framtida samhälle är någon som helst religion.
Spoiler: visa
Det framgår att en byggnad fungerar som sjukhus genom att någon målat ett kors på det, men det finns ingen hänvisning till några kyrkor. Om man jämför med romarriket så fanns det romerska gudar och kejsaren som alla måste dyrka (sedan fick man dyrka egna gudar också). Men här finns ingen religion att hålla ihop landet. Såvida man inte ska kalla nationalsången som spelas varje kväll och som man måste stå upp till för en slags religiös ritual. Låter väldigt amerikanskt. Samtidigt är ju religionen viktig för många amerikaner, så det känns konstigt att det inte finns någon i det framtida Panem. Prästerna i den officiella religionen skulle givetvis stöda regimen, men samtidigt kan man tänka sig en underjordisk religion i de förtryckta distrikten med präster som tröstade de fattiga och uppmuntrade dem att göra uppror. Men antar att det skulle blivit för mycket för amerikanska föräldrar.

Det skrivs mycket om att detta är en rip-off av filmen Battle Royale (som jag inte sett), men en bok kan berätta så mycket mer än en film. Att det finns likheter betyder inte att det är ett plagiat.
I tredje boken kommer revolten.

Hur bekämpar man ondskan utan att bli ond själv? I specialförsvaravdelningen:
"Man kan förstås minera ett område där det finns något livsnödvändigt, exempelvis ett förråd av av vatten eller mat. Man till exempel utsätta barn för fara för att locka till sig det egentliga offret som är föräldern. Eller locka in offret i vad som verkar vara en fristad där döden väntar. En bomb exploderar, folk ges tid att rust fram för att undsätta de skadade och då blir de allihop dödade av en andra, mer kraftfull bomb.
---
Tja, det finns kanske ingen regelbok för vad som kan vara oacceptabelt att göra mot en annan människa."

Ja, sådana bomber finns väl redan nu?

Alla dystopier är ju en kritik av dagens samhälle och en varning inför morgondagens samhälle. Men hur mycket går fram till de ungdomar serien är skriven för? Eller fängslas de bara av den spännande intrigen? Många dyrkar skådespelarna, Josh Hutcherson (som spelar Peeta) blev chockad: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/f ... 1827267.ab
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47476
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav micke314 » 2015-11-27 22:06:02

Jag tycker om Ready Player One av Ernest Cline.
micke314
 
Inlägg: 27
Anslöt: 2015-03-03
Ort: Jönköping

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav nallen » 2015-11-27 23:28:52

Alien skrev:Hungerspelen är alltså den ultimata dokusåpan; endast en av 24 ungdomar överlever.

Du kan kolla på den japanska versionen av samma spel i Battle Royale - undvik Battle Royale II bara den är riktigt usel.
nallen
 
Inlägg: 19689
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav KrigarSjäl » 2015-11-28 0:36:16

Hunger Games är inte nånting nytt.

Stephen King skrev ju under pseudonymen Richard Bachman The Running Man redan 1987.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav slackern » 2015-11-28 0:41:58

KrigarSjäl skrev:Hunger Games är inte nånting nytt.

Stephen King skrev ju under pseudonymen Richard Bachman The Running Man redan 1987.


Själva konceptet är ju inget nytt etruskerna började med gladiator spel redan innan vår tideräkning. I och för sig har inte ursprunget något med dystopier att göra.
slackern
 
Inlägg: 44146
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Huggorm » 2015-11-28 0:55:17

KrigarSjäl skrev:Hunger Games är inte nånting nytt.

Stephen King skrev ju under pseudonymen Richard Bachman The Running Man redan 1987.
Även "The long walk" från 1979 av samma författare har liknande detaljer
Huggorm
 
Inlägg: 22601
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Alien » 2016-02-27 15:34:32

För att återgå till vad Neil Postman skrev om 1984 och Du sköna nya värld, hittade följande citat på svenska:

"I boken "underhållning till döds" tar Postman upp två av litteraturens mest kända framtidsvisioner - George Orwells '1984' och Aldous Huxleys 'Du sköna nya värld'.

- Det Orwell fruktade var människor som skulle förbjuda böcker. Det Huxley fruktade var att det inte skulle finnas någon anledning att förbjuda böcker, eftersom det inte skulle finnas någon som ville läsa.

- Orwell varnade för dem som skulle beröva oss information. Huxley varnade för dem som skulle ge oss så mycket information att vi blev passiviserade och självupptagna.

- Orwell fruktade att sanningen skulle döljas för oss. Huxley fruktade att sanningen skulle dränkas i ett hav av irrelevant information.

Spoiler: visa
- Orwells värld är mycket lättare att känna igen och revoltera mot än Huxleys, säger Postman.

- Hela vår bakgrund har gjort oss beredda att känna igen och göra motstånd mot ett fängelse då portarna börjar slå igen om oss. Vi beväpnar oss mot det påtagliga förtrycket.

- Men vad händer om det inte hörs några plågoskrik? Vem är beredd att gripa till vapen mot en flod av underhållning? Vem klagar vi inför, när klagar vi och med vilket tonfall, då det allvarliga samtalet upplöses i fnitter? Vad finns det för botemedel mot en kultur som dränks i skratt?"
http://www.bgf.nu/demokrati/postman.html

Alltså demokratin dränks i underhållning. Mer infotainment än information, mer ytlig information än djupa kunskaper. Verkligheten är för komplicerad och svåröverblickbar, vi flyr till förenkling och underhållning.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47476
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav Abazi » 2016-02-27 18:13:11

Verkar som om Huxley hade rätt
Abazi
 
Inlägg: 185
Anslöt: 2016-02-14
Ort: Norrland

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav slackern » 2016-02-27 19:00:48

Abazi skrev:Verkar som om Huxley hade rätt


Tveksamt va? Både jag och min son läser böcker, OK han är 13 och behöver uppmuntran att vi ligger i soffan och läser varsin bok.
slackern
 
Inlägg: 44146
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World,...)

Inläggav notwoodstock » 2020-03-22 8:02:54

I ett letande efter Science Fiction sajter hittade jag nyss:

100 Great Works OF Dystopian Fiction
https://www.vulture.com/article/best-dystopian-books.html
notwoodstock
 
Inlägg: 3939
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav Alien » 2020-07-07 16:31:39

Nu har det utkommit en prequel till Hungerspelen: Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

SVT 24 MAJ 2020 skrev:I fokus står denna gång Coriolanus Snow – Panems blivande president, i en berättelse som utspelar sig före originaltrilogin.
---
I den nya boken ska president Snows ondska få en förklaring. Det är en så kallad prequel som äger rum 64 år innan Katniss Everdeens berättelse inleds. Coriolanus Snow är tonåring i Kapitolium, där hans anrika släkt har lidit stora förluster i kriget mot distriktsrebellerna. Han är kortväxt efter att ha svultit som barn och fast besluten om att återupprätta fornstora dagars anseende och position.
---
Spoiler: visa
Chefsideologen bakom Hungerspelen är en Doktor Frankenstein-liknade figur vid namn Doktor Gaul, och hennes tes är att människan är krigisk av naturen och att frihet leder till kaos. Coriolanus Snow är initialt skeptisk mot hennes metoder, men i hans fall väger etiska tvivel tämligen lätt mot bröd och ära. Collins har skrivit en psykologiskt intressant skildring av hur en skurk föds
.
https://www.svt.se/kultur/bokrecension- ... -och-ormar

Ja, den vill jag förstås också läsa. Även om jag föredrar huvudpersoner som är någorlunda sympatiska, som Katniss och Peeta i Hungerspelen-trilogin.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47476
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav atoms » 2020-07-07 19:25:04

Nån som har läst What Not av Rose Macaulay?

Förmodligen inspirerade den Aldous Huxley till att skriva Brave New World.

She is best known for her 1956 novel The Towers of Trebizond, but Macaulay wrote many books that have been unjustly forgotten. What Not, written during the last months of the first world war, was suppressed after publication, and is published now in its original form.


https://www.theguardian.com/books/2019/ ... lay-review
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18373
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav slackern » 2020-07-07 19:29:35

atoms skrev:Nån som har läst What Not av Rose Macauley?

Förmodligen inspirerade den Aldous Huxley till att skriva Brave New World.

She is best known for her 1956 novel The Towers of Trebizond, but Macaulay wrote many books that have been unjustly forgotten. What Not, written during the last months of the first world war, was suppressed after publication, and is published now in its original form.


https://www.theguardian.com/books/2019/ ... lay-review


Nix pix men tack för tippset aldrig hört talas om henne tidigare.
slackern
 
Inlägg: 44146
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav Freddy Dreadful » 2020-07-07 20:46:16

"Brave New World" kommer som TV-serie på HBO i nästa vecka, förresten! Den har man ju onekligen lite förväntningar på. Läste den i min skira ungdom på 90-talet.
Freddy Dreadful
 
Inlägg: 983
Anslöt: 2010-09-13
Ort: Tyresö

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav Alien » 2020-07-08 15:00:13

atoms skrev:Nån som har läst What Not av Rose Macaulay?

Förmodligen inspirerade den Aldous Huxley till att skriva Brave New World.

She is best known for her 1956 novel The Towers of Trebizond, but Macaulay wrote many books that have been unjustly forgotten. What Not, written during the last months of the first world war, was suppressed after publication, and is published now in its original form.

https://www.theguardian.com/books/2019/ ... lay-review


Låter intressant. Helt ny författare för mig. Tydligen har hon skrivit många romaner och en del har översatts till svenska, men inte just What Not. På mitt stadsbibliotek finns inte en enda av hennes böcker, varken på engelska el svenska. :(
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47476
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Skönlitterära dystopier (1984, Brave New World...)

Inläggav Ignatius » 2020-07-09 12:00:17

Kolla in Mary Shelleys "Den sista människan" från 1826, en av de första dystopierna. På ett plan kan den läsas som en ”vanlig” dystopi: en farsot dödar alla människor utom huvudpersonen. Aktuellt i dessa tider.

På ett andra plan plan kan den läsas som en betraktelse över romantikens död och kälkborgerlighetens seger.

På ett tredje plan kan den läsas som en personlig betraktelse. Personer i boken är lätt identifierbara som personer i Shelleys liv. Hon själv är den sista människan. Alla roliga och intressanta människor dör. Hennes make Percy Bysse Shelley och hennes vän Lord Byron var döda sedan länge och går lätt att identifiera med karaktärer i romanen. De representerar olika idéer och personligheter. I verkligheten representerade de mer än några andra de döda romantiska idealen.

På ett fjärde plan är boken speciellt intressant för oss eftersom Percy Bysse Shelley idag förmodligen hade diagnosticerats med Aspergers syndrom och Lord Byron med ADHD. Man kan urskilja dessa personlighetsdrag i romanens karaktärer.

På ett femte plan får man en djupare förståelse för det udda gäng Mary Shelley omgav sig med och hennes författarskap. Hennes mest kända bok, Frankensteins monster, kan läsas som en betraktelse över den sociala isolering och utanförskap som ofta drabbar personer med Aspergers syndrom.

Så -- det finns många bottnar i dystopier.
Ignatius
 
Inlägg: 489
Anslöt: 2019-05-05

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in