Utseendefixering för grönsaker m m, stoppa matsvinnet

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Utseendefixering för grönsaker m m, stoppa matsvinnet

Inläggav Alien » 2014-12-28 3:54:10

I vår utseendefixerade tid är utseendet allt, funktionen är mindre viktig. Det gäller även maten vi äter. Konsumenterna köper inte "fula" grönsaker, de blir till svinn. Och därför köper inte butikerna in sådana heller.

DN skrev:Att frukt och grönsaker ratas för att de inte är tillräckligt snygga beror på butikers och konsumenters krav. De regler för livsmedel som finns, handelsnormer, handlar i första hand om kvalitet och tillåter ganska stora variationer i utseende.

– Det har aldrig varit förbjudet med krokiga gurkor eller tvåbenta morötter, säger Kristina Mattsson, enhetschef på Jordbruksverket.

Frukt och grönt som är godkända för att ätas är indelade i tre klasser; Klass Extra med kraven Mycket bra, Klass 1 med kravet Fina och Klass 2 ”God ätkvalitet men lägre krav på yttre kvalitet”.

– Nio av tio produkter som säljs är i klass 1 eller över, man utnyttjar väldigt sällan möjligheten att sälja frukt och grönt i klass 2, säger Kristina Mattsson.
http://www.dn.se/ekonomi/butikerna-rata ... gronsaker/

Ska man bjuda till fest och lägga upp en läcker sallad kan ju grönsaaernas utseende ha betydelse. Men vem bryr sig till vardags? Många tydligen. Endast det bästa är gott nog!

Men skulle man inte kunna sälja dessa grönsaker till något lägre pris? Jag skulle då kasta mig över dem.

Det görs i Frankrike.

På bästa plats i butiken ligger Les Gueules Cassées, de fula grönsakerna uppradade. Uttrycket Les Gueules Cassées är en svåröversättbar hänvisning till de franska krigshjältar som kom hem från fronten i Första världskriget med ett något eller helt förstört ansikte.

– Att kalla grönsakerna för fula, som några har gjort, är nedvärderande och stöter många. Vi föredrar att se på frukterna som hjältar som kanske blivit lite hårt åtgångna under sin uppväxt, säger Nicolas Chabanne.
http://www.dn.se/ekonomi/skavanker-fall ... -i-smaken/

Det finns ett nätverk för försäljning av frukt och grönsaker med skönhetsfel.

– Det räcker med att en aprikos har ett litet ärr på sig för att en stormarknad ska skicka tillbaka hela sändningen. För att undvika den risken föredrar ofta odlaren att slänga hela lådan i stället. Det är dårskap, säger Nicolas Chabanne.

Det kan ju vara att konsumententerna tror att grönsaken/frukten blivit (delvis) oätllig.

– Det kan vara att en clementin har fått ett märke av hagel på skalet när den växte som lämnar ett ärr. Eller att det har blåst och ett blad fastnade på en persika. Det är helt naturligt och för att läka angreppet producerar dessutom frukten ännu mer sötma och blir ännu godare. Men ärren blir kvar, säger Nicolas Chabanne.

Nu säljer medlemmarna i hans nätverk frukten och grönsakerna med trettio procents rabatt i stället för att slänga den.

Hur resonerar ni andra? Dissar ni automatiskt grönsaker/frukter som inte är vackra nog? Och skulle ni ta dem om de hade ett lägre pris?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Allelopati » 2014-12-28 14:01:25

Rätt intressant ämne.
Förra året fick jag, i min utbildning, ta del av många teorier kring hur vår syn på produktkvalitet inom trädgårdsprodukter ser ut som den gör.
Jag tycker att det är synd att den här typen av artiklar som refereras till, tar upp så lite information om vilken makt stora livsmedelsgrossister (i Sverige främst ICA) har.

Diss eller inte diss av grönsaker/frukter beror helt och hållet på vilken vara det faktiskt är.
Hållbarheten på produkterna är i regel direkt kopplad till vilket växtorgan de tillhör.
Ett förökningsorgan som ex en blomställning (typ broccolibukett) har en förhållandevis dålig hållbarhet om man jämför med ett lagringsorgan som ex pålrot (typ morot).

En färsk morot som är avbruten i två delar har jag inga problem med att köpa. Färsk broccoli som är upphackad i flera delar, är jag långt mindre intresserad av.
Gäller det frukt är det än större skillnad, särskilt om det gäller klimakteriska frukter som är känsliga för exogen eten.
Jag har alltså lättare att köpa en citron som har ett skadat skal, än ett äpple eller banan som har fått tryckskada och som fått oxidativ brunfärgning.

Priset har också stor betydelse.
Vissa frukter och grönsaker får så snabbt försämrad produktkvalitet, att det inte är lönt att köpa de varorna trots ett reducerat pris.
Jag brukar i regel gå runt och tänka på vilken växt det är, vilket växtorgan produkten består av, om det finns några indikationer på att produkten tagits fram med icke optimal odlingsteknik (i regel väldigt svårt att se), vilken typ av skada det är (var den sitter, vilka delar som har skadats, och om det finns några tecken på eventuella följdskador)och hur produkten lagras i butiken (är det ex en sötpotatis som först fått en mekanisk skada, och som sedan ligger felaktigt i kyldisken, så förstår jag snabbt att den mekaniska skadan förvärras av att de låga temperaturerna fryser sönder de friska vävnaderna i närheten av den mekaniska skadan).

Samtidigt tänker jag på hur pass lång tid jag har på mig från det att jag köper produkten, tills dess att jag processar produkten eller äter upp den direkt.
I regel brukar jag dock processa produkter som har "större" skador.
När allt det är analyserat så jämför jag med priset.
Många gånger kan priset vara en 25-30% lägre för de produkter som inte håller högsta kvalitet, och det kan vara ett jättebra köp.
Ibland kan priset vara så lågt som 50% av det ursprungliga priset, men ofta är det då produkter som har så pass stora skador att jag inte kommer att hinna med att använda produkterna på rätt sätt.
Allelopati
 
Inlägg: 21
Anslöt: 2014-12-06

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Chrilleb » 2014-12-28 14:05:04

Jag har märkt dålig kvalitet på främst morötter och äpplen på senare tid, svårt att hitta bra morötter, kanske hälften av gångerna högst jag får alla som är fräscha i påsen, ibland ligger det halvruttna morötter i påsen som är svåra att se, ser det när man kommer hem. En del morötter smakar kemiskt också.

Jag köper typ knallröda och fräscha äpplen, morötterna får gärna vara hela ( och ej halvt ruttna ), potatisar rätt stora :)
Chrilleb
 
Inlägg: 6480
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kullan » 2014-12-28 14:33:31

Ja inte köper man bananer som börjat bli bruna. Eller paprikor som blivit skrynkliga. Däremot kan jag laga mat på en paprika jag haft någon dag hemma som blivit lite småskrynklig. Beror på hur illa däran den är.

Sen skiter jag i formen. En gurka får vara sne, tomaterna behöver inte ha samma storlek. Jag skulle föredra att få köpa sånt som ser mer hemodlat ut. Det ska inte vara ruttet men i övrigt får de se ur hur de vill för mig.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Zirre » 2014-12-28 14:34:36

kullan skrev:Ja inte köper man bananer som börjat bli bruna. Eller paprikor som blivit skrynkliga. Däremot kan jag laga mat på en paprika jag haft någon dag hemma som blivit lite småskrynklig. Beror på hur illa däran den är.

Sen skiter jag i formen. En gurka får vara sned, tomaterna behöver inte ha samma storlek. Jag skulle föredra att få köpa sånt som ser mer hemodlat ut. Det ska inte vara ruttet men i övrigt får de se ur hur de vill för mig.


Jag håller med kullan.
Zirre
 
Inlägg: 9275
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kiddie » 2014-12-28 14:54:33

Jag har märkt att ser inte alla äpplen exakt likadana ut vill folk inte ha dem. De vill äta något som ser ut som plastäpplen. Själv är jag tvärtom, jag vill ha mat som ser äkta ut.

Om fula grönsaker skulle säljas till reducerat pris skulle jag bli väldigt glad. Tror vissa menar att de är ruttna eller utgångna men nej, alltså det betyder att de avviker i sin form eller kanske har ett streck på skalet eller liknande.

Ätbart eller plast?

Bild

Riktiga morötter:

http://blogg.alltforforaldrar.se/browneyedgirl/files/2011/08/Morötter.jpg

(ids inte fixa länken sorry)

Moderator Alien: Gjorde länken klickbar.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Huggorm » 2014-12-28 15:28:49

Sneda morötter svarvar de ju ner till fullständigt symmetriska "minimorötter". Vansinne tycker jag, som växte upp med hemmaplanterade morötter av varierande form.

När det gäller äpplen så äter jag nästan bara svenskodlade "aroma". Jag struntar i formen men desto rödare desto godare. Ofta blir de sneda äpplena kvar trots perfekt färg och smak så dom tar jag. En gång köpte jag kinesiska äpplen som var fantastiskt stora och vackra men det misstaget gjorde jag inte om. De smakade ju ingenting, bara vatten :roll:
Huggorm
 
Inlägg: 22635
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kiddie » 2014-12-28 15:37:02

Ja, svarvade morötter fattar jag inte. De finns fryst med och ibland i burk. De ser mest ut som oranga prinskorvar.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kiddie » 2014-12-28 15:37:59

Svenskodlande Ingrid Marie här. Aroma ser jag sällan.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav plåtmonster » 2014-12-28 15:50:17

Så var köper man dessa deformerade grönsaker?

Chrilleb skrev:ibland ligger det halvruttna morötter i påsen som är svåra att se

Har fått en viss uppfattning att matfusket är större i Stockholmsområdet.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Huggorm » 2014-12-28 16:40:49

plåtmonster skrev:Så var köper man dessa deformerade grönsaker?
I Sverige tror jag det är lättast att köpa på gårdsbutiker, alltså direkt hos odlaren. Knappast på ica.
Huggorm
 
Inlägg: 22635
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav plåtmonster » 2014-12-28 16:42:47

Fast det blir ju lite jobbigt om man skall åka runt på 10 gårdar när man skall handla mat.. :-)002
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kullan » 2014-12-28 16:45:20

På Bondens marknad som brukar vara under hösten på vissa ställen kan man nog se lite "udda" former.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav plåtmonster » 2014-12-28 16:47:05

Bäst att ta med en lastbil så att man kan bunkra inför året ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav kiddie » 2014-12-28 18:06:54

Har man marknad i sin stad så är det ju bra som sagt var. Men även där känns det som de tar bort de konstigaste grönsakerna. Men där ser iaf maten äkta ut.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Bjäbbmonstret » 2014-12-30 3:52:13

Beror på. Jag veckohandlar oftast och då vill man ha grönsaker och frukt som håller sig. Om jag däremot vet att jag kan använda sakerna samma dag eller dagen därpå har jag inget emot att köpa fläckig eller skadad frukt till nedsatt pris. Men har det börjat sjangsera ska det givetvis inte gå för samma pris för sånt som man vet att man kan spara längre.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10604
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Östergötland

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Alien » 2014-12-30 3:59:29

Skönhetsfel behöver ju inte betyda att det är sämre utan t ex en morot med två ben. Men den kan iofs ta längre tid att skala (här gäller det att spara sekunder).

De otvättade jordiga morötterna brukar smaka bättre än de tvättade. Undrar vad de har i tvättvattnet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Allelopati » 2014-12-30 9:43:22

Vad som är sämre eller bättre med exempelvis en morot som har två ben, är givetvis öppet för diskussion.

När det gäller frukt/grönsaker som i regel behandlas på mekaniskt sätt innan de tillreds/äts upp, så kan det kanske vara mer praktiskt med exemplar som har en homogen form.
En morot som har två ben medför ju inte bara att det tar längre tid att skala, men även att en större del (som i regel inte äts upp) avlägsnas som skal.
Ju omständligare form desto större yta = mängd skal som måste avlägsnas.
Merkostnaden som det utökade arbetet med skalning innebär, samt den mängd skal som avlägsnas (det man betalar i "onödan" för), bör medföra en likvärdig reduktion i kilopris/styckpris etc.
Allelopati
 
Inlägg: 21
Anslöt: 2014-12-06

Utseendefixeringen gör att grönsaker kastas (matsvinnet)

Inläggav Huggorm » 2014-12-30 10:20:28

Alien skrev:Skönhetsfel behöver ju inte betyda att det är sämre utan t ex en morot med två ben. Men den kan iofs ta längre tid att skala (här gäller det att spara sekunder).
Räcker det inte att skölja av jorden bara då? Skalar man så förlorar man mycket av maten och morötter har inget hårt skal
Huggorm
 
Inlägg: 22635
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Utseendefixering för grönsaker m m, stoppa matsvinnet

Inläggav Alien » 2023-02-11 15:56:17

Mer om att stoppa matsvinnet. Ur en gammal TT-artikel från 2019:

Kändiskocken Paul Svensson kallar bufféer för djävulens påfund och tycker att svenska hushåll är dåliga på att planera sina måltider. "Svinnventering" är begreppet han myntat för att få oss att titta igenom skåpen innan vi springer i väg och handlar.

Mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. I Sverige åker 1,3 miljoner ton i soporna varje år och svinnet uppstår i alla led i livsmedelskedjan: i produktionen, hos grossister, i butiker och på restauranger. Men allra mest – 134 kilo per person – slänger de svenska hushållen.
---
Väldigt mycket av det vi slänger i dag är faktiskt som allra godast just då. Alla kockar vet att en råvara är som allra bäst precis innan den blir dålig, säger Paul Svensson.
---
Smak är komplext, den utvecklas och blir rikare, och mjölk eller grädde kan faktiskt smaka mer och djupare efter bäst före-datum.
---
Nu har han sammanfattat äventyret i boken "Rädda maten", vars omslag för övrigt till 30 procent är gjort av potatisskal. Enligt Paul kan det mesta återvinnas och förädlas och listar allt från kaffesump till bruna bananer, skrumpna morötter och ostkanter.
---
Medvetenheten om de här frågorna måste komma både från köket och-- från gästen, menar Paul Svensson, och beskriver bufféer och julbord som djävulens påfund.

Det ska vara påfyllt och se frikostigt ut och alla ska få samma upplevelse, men det betyder att vi slänger jättemycket mat. Vi kan å andra sidan inte göra det "fattigt" för då vill inga gäster komma.
https://pt.se/nyheter/paul-raddar-det-s ... 50453.aspx

Så kom ihåg det, julbord och andra bufféer är djävulens påfund, undvik dem. För mig känns det ändå som en dålig affär, jag orkar inte äta så mycket. Jag tar lite av varje och tänker att jag ska ta mer av det godaste sen. Men när det är dags är jag proppmätt och orkar inte äta mer.

Som privatpersoner är vi dåliga på att planera. Vi handlar för mycket och vet inte ens vad vi har i kylskåp och skafferi och därför måste vi kasta mat.

Har man ett fullt kylskåp behöver man enligt Paul Svensson äta både frukost, lunch och middag hemma för att hinna äta upp maten innan något blir dåligt.
---
Gör en "svinnventering" och skriv en lista över vad som finns hemma och planera strategiskt den maten du ska äta nästkommande vecka.


Mera goda råd:
Ställ äggen upp och ned

Bäst före-datum för ägg gäller om de står i rumstemperatur. I kylen håller de i ytterligare flera månader. Ställ äggen med den spetsiga änden ned så hamnar luftbubblan i ägget överst och hindrar att äggulan – som med tiden flyter uppåt – får kontakt med skalet. Då håller sig äggen ännu längre.

Ta vara på blasten

Kapa blasten på morötter och andra rotfrukter så fort du kommer hem, annars suger den kraft ur grönsakerna. Kör lika delar morotsblast och spenat med en näve solroskärnor, lite vitlök, riven parmesan, citronsaft och några deciliter olivolja till en fin pesto. Salta och peppra.

Köra i mixer antar jag, jag har ingen mixer. Men det där med äggen kan jag börja med. Det är väl iofs ett gammalt husmorsknep.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 47625
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Utseendefixering för grönsaker m m, stoppa matsvinnet

Inläggav Chilehead » 2023-02-11 23:04:51

jag när jag ibland köper t ex en liten vitkål och den sen har stått lite för länge i kylskåpet, ni vet när den tappar spänstighet och vikt och känns "trött"
Just vitkål använder jag en del i mina japanska rätter som sidorätter - "tsukemono"
Men när den blir så så om jag ska använda sån kål så tar jag så mycket jag behöver och skär i bitar eller strimlar och och lägger i en skål med iskallt vatten och efter ett antal timmar har den återfått sin spänst och krispighet.
Funkar även med trötta sallader och liknande så länge det inte har blivit torr (tänk lök -skal vs. inre lager)
Chilehead
 
Inlägg: 870
Anslöt: 2008-06-26
Ort: Göteborg

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in