Stora mat-tråden
KrigarSjäl skrev:Jonte skrev:Fråga till Krigis, när du gör råbiff, mal du själv eller låter du kötthandlaren göra det? Har du synpunkter på vilket kött? Magert och senfritt gissar jag.
Jag köper nötfärs av innanlår, det ska inte vara så finmalet som man får om man ber charken mala. Så färskt som möjligt.
Tack Krigis! Inspirerad gick jag till affären men hittade varken vettig köttfärs eller innanlår .
Underjord tycks ha koll på såser, Kvasir också. Så här brukar jag göra: När man stekt vad man ska häller jag buljong eller hellre först vin eller vermut i pannan, kokar ur och rör upp allt det goda brända, carcinogena ur pannan. Så kokar man ihop och häller i grädden och kokar en stund. Sen tar man pannan av plattan och rör i smöret. Ett kul alternativ är att blanda smöret med dijonsenap.
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Min kock (ingift) brukar ha spad till inlaggd gurka och lingonsylt eller äppelmos i brunsåsen. Hans brunsås är mycket god och fyllig, sötma och syrlighet lyfter fram såsens skytoner.
Annars brukar han hävda att grädde som är på väg att surna skall man göra brunsås på. Och brunsås som håller på att surna skall man baka bröd på. (Obs, håller på, inte redan har surnat. Han är mkt noga med mathygien)
Annars brukar han hävda att grädde som är på väg att surna skall man göra brunsås på. Och brunsås som håller på att surna skall man baka bröd på. (Obs, håller på, inte redan har surnat. Han är mkt noga med mathygien)
Senast redigerad av pH 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
pH skrev:Annars brukar han hävda att grädde som är på väg att surna skall man göra brunsås på.
Creme Fraiche är ett bra alternativ till grädden om man vill ha en syrligare sås. Men visst, om man ändå råkar ha surnad grädde så...
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Moggy skrev:Nån som kan tipsa om nåt gott och lättlagat som passar till lax? Typ nån god sås och så..
En enkel kall sås till lax är att blanda Creme Fraiche och stenbitsrom, kanske med en gnutta rå lök i.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Nån som kan tipsa om nåt gott och lättlagat som passar till lax? Typ nån god sås och så..
Om du kör med laxkotletter, packa in dem i små aluminiumpaket med tomat, vitlök kryddor och en skvätt olivolja.
Senast redigerad av Brillmongot 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
- Brillmongot
- Inlägg: 313
- Anslöt: 2008-05-26
- Ort: Fagersta
Kvasir skrev:Moggy skrev:Nån som kan tipsa om nåt gott och lättlagat som passar till lax? Typ nån god sås och så..
En enkel kall sås till lax är att blanda Creme Fraiche och stenbitsrom, kanske med en gnutta rå lök i.
Jag brukar köra med gräddfil.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Själv gillar man starkt...
Upptäckte nyligen "Jolokai"-peppar. Mmmm!
Gott att ha i Lasagnen eller andra köttfärsrätter.
Har i två Chipotle och två Jolokai till en treportions lasagne.
Upptäckte nyligen "Jolokai"-peppar. Mmmm!
Gott att ha i Lasagnen eller andra köttfärsrätter.
Har i två Chipotle och två Jolokai till en treportions lasagne.
Senast redigerad av JOR 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Jaha, nu har man ätit hemgjord viltfärsbiff med lök, färskpotatis och den av Underjord föreslagna brunsåsen.
Det funkade utmärkt att steka idealmjöl, däremot borde jag ha skippat buljongen för den tog över så det inte smakade brunsås utan buljongtärning. Nåväl, då vet man det tills nästa gång. Det gick ner i alla fall.
Det funkade utmärkt att steka idealmjöl, däremot borde jag ha skippat buljongen för den tog över så det inte smakade brunsås utan buljongtärning. Nåväl, då vet man det tills nästa gång. Det gick ner i alla fall.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Fattar inte hur folk ids lägga ned så mycket tankeverksamhet på att laga mat. När man ätit upp den så finns den ju inte kvar. Nu är det iofs en åsikt som präglas av att jag inte lagar mat åt nån annan än mig själv.
Senast redigerad av mnordgren 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Håller helt med, men är så illa tvungen. Har du kollat innehållsförteckningen på färdigrätterna? Aldrig i livet att jag vill ha den skiten i mig! Då får man snällt laga maten själv, även om det tar emot så in i h-e.
Senast redigerad av Inger 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Som straff för denna hädiska uppfattning tänker jag först fritt citera Brillat-Savarin. "Den som uppfinner en ny maträtt gör mänskligheten en större tjänst än den som upptäcker en ny planet".mnordgren skrev:Fattar inte hur folk ids lägga ned så mycket tankeverksamhet på att laga mat. När man ätit upp den så finns den ju inte kvar. Nu är det iofs en åsikt som präglas av att jag inte lagar mat åt nån annan än mig själv.
Sen blir det skaldjursrecept, grundvariant för variation. Ta dina skaldjur (kräftdjur) och stek nån minut i smör. Sen är det spritdags. Ös i nån knapp dl konjak, med fördel blandad med Pernod, med inte mer än en tredjedel. Efter att ha stängt av köksfläkt mm nödvändiga förberedelser tänder på. När det slocknat öser du upp dina skaldjur och häller i en skvätt vin och kokar ihop. Sen öser man i skaldjurs/hummersåsen som man förberätt och kanske lite grädde och kokar en stund. Sen tar man pannan från värmen och rör skaldjuren igen och den beurre blanc eller hollandäs som man svängt ihop för ändamålet. Värm försiktigt och koka för all del inte. Kan varieras med tillsats av olika örter, svamp, julienne grönsaker mm.
mnordgren, framhärdar du i denna hädiska inställning blir det värre...
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Inger skrev:Håller helt med, men är så illa tvungen. Har du kollat innehållsförteckningen på färdigrätterna? Aldrig i livet att jag vill ha den skiten i mig! Då får man snällt laga maten själv, även om det tar emot så in i h-e.
Nja, jag menade nog snarare mer avancerad matlagning, vilket kanske inte riktigt framgick. Färdiglagad mat är inget att hänga i julgranen det håller jag med om. Själv nöjer jag miggärna med lättlagad mat, så jag lagar mat jag med.
Jonte: Riktigt god mat är otroligt mysigt det håller jag med om. Dock har jag svårt att förstå vitsen med invecklad lagning. Och hur gott en måltid smakar kan ju ha att göra med ens aktuella sinnesstämning. Men det är såklart en smaksak.
Senast redigerad av mnordgren 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Varför krångla till det? För att det är kul så klart! Fast det är ju förstås lika onödigt som att .. säg.. göra 30 mm höga figurer med fantastisk detaljrikedom eller sortera färgpennor eller så
Senast redigerad av Jonte 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Den här tråden missade jag när det talades om brunsås.
I måndags gjorde jag med små medel en supergod middag som kändes som ren overkill som måndagsmiddag och hade passat bättre en fredag eller lördag.
Stekte lövbiff fylld med lite senap och pepparrotsvisp och gjorde klyftpotatis till det. När biffarna var klara hällde jag i grädde i skyn, kryddade lite till och fick till en brunsås jag hade varit mäkta stolt att bjuda någon på. Stekskyn, grädden och lite kryddor räckte.
I måndags gjorde jag med små medel en supergod middag som kändes som ren overkill som måndagsmiddag och hade passat bättre en fredag eller lördag.
Stekte lövbiff fylld med lite senap och pepparrotsvisp och gjorde klyftpotatis till det. När biffarna var klara hällde jag i grädde i skyn, kryddade lite till och fick till en brunsås jag hade varit mäkta stolt att bjuda någon på. Stekskyn, grädden och lite kryddor räckte.
Senast redigerad av Pemer 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
Mat-tråden
Hej!
Här skulle vi kunna tipsa varandra om olika maträtter och tips i köket. Alltså inte bara recept, utan också hur man gör för att lyckas i köket. Hur ni får den perfekta såsen. Eller bakar mormors bullar.
Jag börjar med ett recept på tortillas.
Blanda:
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl majsmjöl
1 tsk salt (knappt)
50 g smör
1,5 dl vatten (häll i lite i taget, allt kanske inte behövs)
Kör smeten i matmästern eller med vispens degkrokar.
Dela degen i 10 delar.
Ha vetemjöl på bakbordet. Kavla ut och stek i het stekpanna utan olja, ca. 20 sekunder per sida.
Lägg i grönsaker m.m. i tortillabröden och ät.
Hälsningar
Lilla Gumman
Här skulle vi kunna tipsa varandra om olika maträtter och tips i köket. Alltså inte bara recept, utan också hur man gör för att lyckas i köket. Hur ni får den perfekta såsen. Eller bakar mormors bullar.
Jag börjar med ett recept på tortillas.
Blanda:
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl majsmjöl
1 tsk salt (knappt)
50 g smör
1,5 dl vatten (häll i lite i taget, allt kanske inte behövs)
Kör smeten i matmästern eller med vispens degkrokar.
Dela degen i 10 delar.
Ha vetemjöl på bakbordet. Kavla ut och stek i het stekpanna utan olja, ca. 20 sekunder per sida.
Lägg i grönsaker m.m. i tortillabröden och ät.
Hälsningar
Lilla Gumman
Senast redigerad av Lilla Gumman 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
- Lilla Gumman
- Inlägg: 5451
- Anslöt: 2007-08-01
- Ort: Ludvika
Krigarns biff
1 pers:
2 rejäla skivor ryggbiff eller entrecote
Olivolja
1 stor röd paprika
Salt & peppar
Stenbitsrom
Persilja
Stek köttet i olivolja på hög värme. Inte för länge, det ska vara blodigt. Salta & peppra.
När köttet är klart steks paprikan, som delats i fyra bitar.
Serveras på höjden, häll stekskyn över.
Garnera med svart stenbitsrom & persilja.
1 pers:
2 rejäla skivor ryggbiff eller entrecote
Olivolja
1 stor röd paprika
Salt & peppar
Stenbitsrom
Persilja
Stek köttet i olivolja på hög värme. Inte för länge, det ska vara blodigt. Salta & peppra.
När köttet är klart steks paprikan, som delats i fyra bitar.
Serveras på höjden, häll stekskyn över.
Garnera med svart stenbitsrom & persilja.
Senast redigerad av KrigarSjäl 2011-05-04 14:27:51, redigerad totalt 1 gång.
- KrigarSjäl
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 33157
- Anslöt: 2006-08-10
Återgå till Intressanta intressen