Väldigt förenklad matlagning

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-06-29 18:30:20

Hur som helst lagade jag kycklingen idag enligt schemat. En annan Söndag hade jag gjort ungefär samma grej. (maten ska räcka för en extra portion på Måndag): 1 kycklingfile utan ben, 2 lökar(vi valde färsklök den här gången istället för enbart rund 'vanlig' lök), 2 tomatkonserver som jag åt med fetaost och sallad(tomat+persilja med lite olivolja i). Det blev en soppa för jag la 1 liter vatten i en 3 liters kastrull(mätte för att vara säker på volymen av kastrullen). Alltså en större kastrull som behöver en större platta på spisen.

Kanske inte så simpelt. Jag la också till lite olivolja och lite salt i kastrullen. Skillnaden från förra gången är att jag hade i 2 tomatkonserver i kastrullen istället för 1. Mitt boendestöd tyckte att eftersom tomatkonserverna var så billiga kunde jag ha i 2 istället för 1.
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-07-04 13:36:56

Idag blev det verkligen förenklat. Jag har kokat potatis. Den väntar på att jag ska komma ner och hälla i tonfisk från burk. Hmm, salladen är nog det svåraste steget nu. Skära en tomat. Dra bort lite persilja från en persilja i krukväxt, på med lite lök, hälla på lite olivolja och klart. Inget salt för det lade jag i vattnet som jag kokade potatisen i.
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav alixha » 2014-07-07 21:18:35

.

Jag kan tipsa om denna sidan, startsida: http://www.recepten.se/

Enkla recept, bra beskrivningar och steg för steg-bilder.
Recepten är indelade i olika kategorier så man enkelt hittar.
Direkt till kategorier: http://www.recepten.se/hitta-recept

Jag tycker den sidan är bra alla fall :D
alixha
 
Inlägg: 2646
Anslöt: 2013-01-04

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Tor_och_i2p » 2014-07-08 11:00:41

Koka ris. Häll i djupfrysta ärtor. Klart. Kanske inte luktar så gott men smakar bättre...
Tor_och_i2p
Inaktiv
 
Inlägg: 773
Anslöt: 2011-08-11
Ort: IPv4+IPv6

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav nallen » 2014-07-08 11:42:23

Ärtor, liksom majs, är vedervärdigt.
Jag ska; koka nudlar, hälla av vattnet, hälla på kryddpåsen och äta direkt ur kastrullen. Det är på gränsen till för många moment för att räknas som "förenklad", men det får duga.
nallen
 
Inlägg: 19679
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 20:47:06

Tor_och_i2p skrev:Om en lök är lite 'rutten' i nån del av den kastar ni hela eller skär ni av skalen tills det inte finns något brunt kvar?


Tror inte det är farligt. Om löken är stött och mjuknat där hackar jag bara av den biten.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 20:52:24

Något som är skönt att ha är en riktigt stor stekpanna.

Om man steker köttfärs kan man steka den klart och sedan ha i korta små pastabitar (finns flera varianter t ex sådana menade för soppa), spä med "lagom" med vatten och koka tlls pastan är mjuk.

Vill man ha en mer spännande rätt kan man steka med t ex lök, paprika och svamp med färsen.

Sedan krydda med det man tycker om. Hittar man en god blandkrydda funkar den till ganska mycket. (Mina favvos är örtpeppar eller tikka masala.)
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2014-07-08 21:11:24

Önskade mig just en större stekpanna, jag tror jag skall köpa en sån fyrkantig.

Enkel matlagning: Skala potatis. Koka potatis. Skär upp potatis. Stek potatis. Servera med en klick hamburgerdressing att doppa i. Enkelt och delikat, men ganska tidskrävande.
Huggorm
 
Inlägg: 22597
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 21:16:06

Huggorm skrev:Önskade mig just en större stekpanna, jag tror jag skall köpa en sån fyrkantig.

Enkel matlagning: Skala potatis. Koka potatis. Skär upp potatis. Stek potatis. Servera med en klick hamburgerdressing att doppa i. Enkelt och delikat, men ganska tidskrävande.


Inte mycket proteiner i det där. Hur orkar du arbeta utan att få i dig proteiner?
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2014-07-08 21:21:59

slackern skrev:
Huggorm skrev:Önskade mig just en större stekpanna, jag tror jag skall köpa en sån fyrkantig.

Enkel matlagning: Skala potatis. Koka potatis. Skär upp potatis. Stek potatis. Servera med en klick hamburgerdressing att doppa i. Enkelt och delikat, men ganska tidskrävande.


Inte mycket proteiner i det där. Hur orkar du arbeta utan att få i dig proteiner?
Jag skall inte arbeta, klockan är halv tio på kvällen och dessutom har jag semester. Annars är väll kolhydrater bra när man skall jobba, är ju massa energi i det?
Huggorm
 
Inlägg: 22597
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 21:34:18

Huggorm skrev:
slackern skrev:
Huggorm skrev:Önskade mig just en större stekpanna, jag tror jag skall köpa en sån fyrkantig.

Enkel matlagning: Skala potatis. Koka potatis. Skär upp potatis. Stek potatis. Servera med en klick hamburgerdressing att doppa i. Enkelt och delikat, men ganska tidskrävande.


Inte mycket proteiner i det där. Hur orkar du arbeta utan att få i dig proteiner?
Jag skall inte arbeta, klockan är halv tio på kvällen och dessutom har jag semester. Annars är väll kolhydrater bra när man skall jobba, är ju massa energi i det?


Även protein är bra annars förtvinar musklerna om du har ett fysiskt tungt arbete vilket elmontör kan vara.
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 21:36:55

Lite av en myt att man inte kan jobba/sporta på kolhydrater. Det kan man visst! Skitbra bränsle.

Sedan behöver man proteiner för att bygga muskler men det är en lite annan sak som inte är like "akut" som energin.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2014-07-08 21:38:32

Jag äter ju inte stekta potäter varje dag, det var faktiskt flera månader sedan sist. Det har blivit väldigt mycket chili con carne den sista tiden, och där finns det massa kött och protein
Huggorm
 
Inlägg: 22597
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 21:42:17

Huggorm skrev:Jag äter ju inte stekta potäter varje dag, det var faktiskt flera månader sedan sist. Det har blivit väldigt mycket chili con carne den sista tiden, och där finns det massa kött och protein


Du ser. :) Bönorna innehåller väl både kolhydrater och protein? Men det finns nog en orsak att svensk husmanskost brukar kallas för skogshuggarmat. Nu menar jag inte att chiliconcarne är svenskt från början.
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Wine » 2014-07-08 21:52:31

slackern skrev:
Huggorm skrev:Önskade mig just en större stekpanna, jag tror jag skall köpa en sån fyrkantig.

Enkel matlagning: Skala potatis. Koka potatis. Skär upp potatis. Stek potatis. Servera med en klick hamburgerdressing att doppa i. Enkelt och delikat, men ganska tidskrävande.


Inte mycket proteiner i det där. Hur orkar du arbeta utan att få i dig proteiner?


Vad omtänksamt av dig att uppmärksamma att Huggorm kanske inte får i sig det han behöver för att orka med sitt arbete.

:wink:
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 21:55:06

Ha ha, chili con carne var jag 12 år då jag åt för första gången, då var det superexotiskt!!

Dåförtiden om bönor åts vad det bruna bönor minsann!
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2014-07-08 21:59:17

Chili con carne är också superenkelt att laga. Först steker man ett paket köttfärs, ett sånt på runt 400g. När köttfärsen är brun tömmer man i två glas vatten och en påse med knorrs kryddblandning och så rör man runt lite. Sedan får det stå och sjuda en liten stund innan man tömmer i en burk vita bönor i tomatsås. Jag brukar tömma i en burk champinjoner också, men det är valfritt. Så får det sjuda en stund till och sedan är det klart. Jag brukar äta en portion direkt och frysa in tre portioner till senare. Ris kokar jag varje gång, det är enklast.
Huggorm
 
Inlägg: 22597
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Miche » 2014-07-08 22:04:39

Huggorm skrev:Önskade mig just en större stekpanna
ICA har en bra (dock inte fyrkantig) som fått väldigt bra betyg i tester (jag har en sån, köpte den till mamma men hon hann inte använda den länge innan hon flyttade till ålderdomshemmet).

Den är keramisk vilket minskar risken för repor och skit (som med teflon), den har dock blivit missfärgad men den funkar bra. När jag bara ska steka kött använder jag dock teflonpannan eftersom den är lättare att diska när man steker kött.

Så här såg stekpannan ut från början... Här är webbsidan.
Bild
Nu har den en massa bruna fläckar.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav Huggorm » 2014-07-08 22:06:18

Kanske skulle satsa på en sådan, min nuvarande är från ikea. Den förra brann teflonet upp på, men jag använde den ett tag efter det i alla fall. Giftigheten visade sig vara överdriven :D
Huggorm
 
Inlägg: 22597
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 22:11:04

Huggorm skrev:
Huggorm skrev:Kanske skulle satsa på en sådan, min nuvarande är från ikea. Den förra brann teflonet upp på, men jag använde den ett tag efter det i alla fall. Giftigheten visade sig vara överdriven :D


Gosse lilla du ska ju helt klart köpa en gjutjärspanna utan kvalitet.

Bild

http://www.skeppshult.com/sortiment/tra ... nor/0290t/
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 22:47:38

Jag kör med gjutjärn. Letar en större sådan panna nu. Ibland säljs de begagnat för att de kostar skjortan som nya och är outslitliga. Min "lilla" gjutjärnspanna är nog 50-60 år gammal.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 22:53:35

kiddie skrev:Jag kör med gjutjärn. Letar en större sådan panna nu. Ibland säljs de begagnat för att de kostar skjortan som nya och är outslitliga. Min "lilla" gjutjärnspanna är nog 50-60 år gammal.


En sexhundring tycker inte jag är särskilt mycket pengar.

https://www.cervera.se/Till-Koket/Stekp ... dtag-26-cm
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav kiddie » 2014-07-08 23:06:12

Den är för liten. Jag vill ha mer som en wokpanna som att den har höga kanter.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Väldigt förenklad matlagning

Inläggav slackern » 2014-07-08 23:11:32

kiddie skrev:Den är för liten. Jag vill ha mer som en wokpanna som att den har höga kanter.


Typ en sådan?

https://www.cervera.se/Till-Koket/Stekp ... anna-30-cm
slackern
 
Inlägg: 44120
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in