Väldigt förenklad matlagning
Väldigt förenklad matlagning
slackern skrev:kvicksilver skrev:Tonfisk och nudlar är annars en klassiker.
Kan man tänka sig att sweetchilisås passar till?
Finns väl i tomatsås med? Brukar köra billigaste med olja eller vatten.
- kvicksilver
- Inlägg: 1473
- Anslöt: 2011-02-19
Väldigt förenklad matlagning
kvicksilver skrev:slackern skrev:kvicksilver skrev:Tonfisk och nudlar är annars en klassiker.
Kan man tänka sig att sweetchilisås passar till?
Finns väl i tomatsås med? Brukar köra billigaste med olja eller vatten.
Alltså jag tänkte på en sådan här sås. Eller likvärdig behöver absolut inte vara just det märket.
Väldigt förenklad matlagning
sugrövmanövern skrev:tallrik
Tallrik !?, är du en sån där som har bestick med? om det inte går att äta med fingrarna, tar man och skrapar in det i munnen med morakniven, är det soppa eller gryta man äter har man en hemgjord sked, som man lämpligen förvarar i stövelskaftet, för att snabbt ha tillhands om någon råkar bjuda på något ätbart...
Väldigt förenklad matlagning
Personligen så tycker jag alltid att det är värt det.slackern skrev:Men ibland kan lite merarbete vara värt att piffa till måltiden.
Väldigt förenklad matlagning
OK köp ett stycke rökt kött. Koka en panna färskpotatis. Slå av vattnet. Plocka upp potatisar med morakniven och ät och omväxlande hugg av ett stycke rökt kött och ät.
Väldigt förenklad matlagning
Miche skrev:Det finns färdigkokt potatis på burk...
Får man skörbjugg om man äter det dagligen?
Väldigt förenklad matlagning
Inte omöjligt.slackern skrev:Miche skrev:Det finns färdigkokt potatis på burk...
Får man skörbjugg om man äter det dagligen?
Re: Väldigt förenklad matlagning
Potatis innehåller skapligt med c-vitamin så det ska nog inte ge skörbjugg på bra många år?
Riktigt enkel mat:
Bacon - direkt ur paketet!
Ägg - knäck 2-3 st, rör sönder gulan. En skvätt grädde för att lyxa till det. Drick!
Kanske inte den godaste rätten, men snabbt, enkelt och billigt - och lätt att diska efteråt!
Riktigt enkel mat:
Bacon - direkt ur paketet!
Ägg - knäck 2-3 st, rör sönder gulan. En skvätt grädde för att lyxa till det. Drick!
Kanske inte den godaste rätten, men snabbt, enkelt och billigt - och lätt att diska efteråt!
Väldigt förenklad matlagning
SgtArdbeg skrev:Potatis innehåller skapligt med c-vitamin så det ska nog inte ge skörbjugg på bra många år?
Även fast den inte är färsk utan på burk? Borde inte dom flesta näringsämnen försvinna?
Re: Väldigt förenklad matlagning
Verkar iofs försvinna lite vitamin c vid kokning, men äter man ett kilo om dagen så slipper man nog skörbjugg ändå?
Väldigt förenklad matlagning
antonius skrev:
Om man som jag bor på landet och handlat burken på Statoil och har en bit hem kan man ha lite ståltråd med sig och sätta fast burken mot avgasröret på mopeden, stanna efter halva vägen vrida burken ett halvt varv, sen är den varm och ätvänlig temperatur när man kommer hem, hepp...
Aha! Helt fantastiskt ju. Då sparar du ju de där två minuterna i micron också!!
Kanske borde skaffa moped...? Å andra sidan bor jag i en stad och har max 5 min att gå till affären så min vinst av det blir nog ganska liten...
Väldigt förenklad matlagning
Miche skrev:Nudlar är tyvärr riktig skitmat, enkelt men helt värdelöst att leva på.
Ja, jag vet. Jag påstod aldrig att det var en nyttig middag och jag förstår att nudlar i jämförelse med det allra mesta är ett dåligt val av middag. Men just för att man kan göra det utan att dra fram kastrull osv gör att det är tillräckligt enkelt och snabbt för att göras sådana dagar då det finns noll ork. Så det är liksom inte ett val av typen "hm, ska jag göra en vitaminrik gryta med massor av färska ekologiska grönsaker eller ska jag göra nudlar?" utan snarare "ska det bli nudlar eller eller en näve chips från en gammal öppnad påse som blivit liggande i skafferiet till middag?". Dvs ett alternativ som gör att jag öht får i mig någonting dagar då energibristen är som värst. Jag mår bättre av att få i mig nudlar om alternativet är ingen mat alls eller endast småätande av skräp, kex etc (vad som råkar finnas - dessa dagar finns det ju inte ork att gå och handla något nytt heller). Så ser det mest som bra att ha hemma eftersom jag vet att jag fungerar så vissa dagar, det är sällan ett i förväg planerat val av middag.
Har jag ork/energi/lust + handlat (och tänkt/planerat) i förväg eller orkar utsätta mig för den miljö en affär innebär så föredrar jag hemlagad nyttig mat med mycket grönsaker och gärna ekologiska alternativ. Eftersom min ork och motivation är så skiftande och jag plötsligt kan bli utmattad av småsaker har jag dock börjat tycka mer och mer att det är ok att det blir mycket nudlar, burksoppor etc ibland. Jag gör bra mat när jag vill, kan, orkar och det får räcka. Så jag har slutat ha dåligt samvete över eller tracka ner på mig själv för sådant, det hjälper inte om jag gör det så mår bättre om jag bara accepterar det och väljer att låta det vara ok.
Väldigt förenklad matlagning
SgtArdbeg skrev:Potatis innehåller skapligt med c-vitamin så det ska nog inte ge skörbjugg på bra många år?
Riktigt enkel mat:
Bacon - direkt ur paketet!
Ägg - knäck 2-3 st, rör sönder gulan. En skvätt grädde för att lyxa till det. Drick!
Kanske inte den godaste rätten, men snabbt, enkelt och billigt - och lätt att diska efteråt!
inte en enkel sak om man har egna höns behöver ju nästan en betongvisp för att röra sönder äggulan på hönsens ägg
Väldigt förenklad matlagning
SgtArdbeg skrev:Svälj gulan hel då, så minskar disken ytterligare!
Hmm finns det inte risk för salmonella? I och för sig ska jag nog vara tyst som äter pasta carbonara.
Väldigt förenklad matlagning
Den risken är extremt liten för svenska ägg, antalet fall av salmonella de senaste 10 åren på svenska gårdar är inte många.slackern skrev:SgtArdbeg skrev:Svälj gulan hel då, så minskar disken ytterligare!
Hmm finns det inte risk för salmonella? I och för sig ska jag nog vara tyst som äter pasta carbonara.
Väldigt förenklad matlagning
Finns dock flera anledningar att istället koka sina ägg. Man kan spara färdigkokta ägg i kylskåpet några dagar. Bara att greppa, skala och äta.
Proteinupptaget är bättre från tillagade ägg.
Upptaget av vitaminet biotin (B7) som äggulan är rik på blir bättre då eftersom vitan innehåller ett protein som heter avidin, som hämmar upptaget av biotin genom att det binder det till sig. Avidinet tappar den förmågan vid tillagning.
Vidare innehåller rå äggvita antitrypsin, som hindrar proteinupptag i tunntarmen genom att blockera enzymet trypsin som behövs för proteinupptag.
Biotinet förstörs inte vid upphettning utan ju mer hårdkokt ägg desto bättre.
Proteinupptaget är bättre från tillagade ägg.
Upptaget av vitaminet biotin (B7) som äggulan är rik på blir bättre då eftersom vitan innehåller ett protein som heter avidin, som hämmar upptaget av biotin genom att det binder det till sig. Avidinet tappar den förmågan vid tillagning.
Vidare innehåller rå äggvita antitrypsin, som hindrar proteinupptag i tunntarmen genom att blockera enzymet trypsin som behövs för proteinupptag.
Biotinet förstörs inte vid upphettning utan ju mer hårdkokt ägg desto bättre.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Väldigt förenklad matlagning
Brukar göra storkok. Går ju sällan att köpa mat beräknat för en eller två personer så jag gör massor och fryser in och sedan är det bara att ta fram från frysen och in i micron.
Väldigt förenklad matlagning
Ägg är faktiskt väldigt trevlig mat.
Kokar man upp färskpotatis blir det gott stekt i flera dar, särskilt med ett ägg.
Kokar man upp färskpotatis blir det gott stekt i flera dar, särskilt med ett ägg.
Väldigt förenklad matlagning
slackern skrev:Hmm finns det inte risk för salmonella? I och för sig ska jag nog vara tyst som äter pasta carbonara.
Har man egna höns har man ju en helt annan koll på hur de mår.
Väldigt förenklad matlagning
Om en lök är lite 'rutten' i nån del av den kastar ni hela eller skär ni av skalen tills det inte finns något brunt kvar? Finns det någon hälsorisk med att äta även det 'rena' från en lök där det bruna plockats bort?
Eller om man kokar det löser det alla problem om man tagit bort det bruna?
Eller om man kokar det löser det alla problem om man tagit bort det bruna?
- Tor_och_i2p
- Inaktiv
- Inlägg: 773
- Anslöt: 2011-08-11
- Ort: IPv4+IPv6