Kockens bästa tips

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Kockens bästa tips

Inläggav Zirre » 2014-06-15 19:17:33

Smarta tips för matlagning, tex hur man bäst hackar mandel, slipper få klumpar i smeten osv.

Kom ihåg: Alla frågor får ställas flera gånger!
Zirre
 
Inlägg: 9275
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Kockens bästa tips

Inläggav Zirre » 2014-06-15 19:59:52

För att lätt få bort skalet på vitlöksklyftan, lägg den på bortdet ich sen sidan på kniven på och tryck till.
Zirre
 
Inlägg: 9275
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Kockens bästa tips

Inläggav kiddie » 2014-06-16 14:08:14

OK hur skivar man morötter utan att skjuta morotsprojektiler över hela köket?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Kockens bästa tips

Inläggav slackern » 2014-06-16 14:24:05

kiddie skrev:OK hur skivar man morötter utan att skjuta morotsprojektiler över hela köket?


Man skivar utefter sin finmotoriska förmåga? Jag gör det i varje fall fort går det inte. :lol:
slackern
 
Inlägg: 44146
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Kockens bästa tips

Inläggav kiddie » 2014-06-16 14:39:03

Jag har bra finmotorik. Bara jobbigt om man måste hålla i hela moroten även den del man skär bort. Kanske finns ett bättre sätt.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Kockens bästa tips

Inläggav adddd » 2014-06-16 15:06:15

För att med lätthet kunna skära tunna skivor av vitlök kan man använda ett rakblad.

Bild
adddd
 
Inlägg: 1699
Anslöt: 2012-12-20

Kockens bästa tips

Inläggav sugrövmanövern » 2014-06-16 15:47:29

Med en vass kniv slipper man gråta när man hackar lök. Riktigt vass alltså, inte Svenssonslappvass. Om löken inte trycks ihop innan den blir skuren i sprutar inga tåralstrande grejer ur den.

Bild
sugrövmanövern
 
Inlägg: 11110
Anslöt: 2007-01-12
Ort: Marianergraven

Kockens bästa tips

Inläggav KrigarSjäl » 2014-06-16 15:53:05

adddd skrev:För att med lätthet kunna skära tunna skivor av vitlök kan man använda ett rakblad.

Bild

-Scen ur Maffiabröder. De lagar sitt italienska käk inne på kåken.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33157
Anslöt: 2006-08-10

Kockens bästa tips

Inläggav Miche » 2014-06-16 16:06:57

sugrövmanövern skrev:Med en vass kniv slipper man gråta när man hackar lök.
Sån skärpa har jag inte lyckats uppnå i min bästa kniv, ska prova att vässa den extra nästa gång jag ska hacka lök.

Annars brukar jag ställa mig vid vasken, lägger skärbrädan tvärs över och hackar löken under rinnande kallt vatten, det blir helt tårfritt då.
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Kockens bästa tips

Inläggav sugrövmanövern » 2014-06-16 16:11:22

Miche skrev:
sugrövmanövern skrev:Med en vass kniv slipper man gråta när man hackar lök.
Sån skärpa har jag inte lyckats uppnå i min bästa kniv, ska prova att vässa den extra nästa gång jag ska hacka lök.

Annars brukar jag ställa mig vid vasken, lägger skärbrädan tvärs över och hackar löken under rinnande kallt vatten, det blir helt tårfritt då.
Det ska vara en tunn kniv, med blad som kan svikta lite, och det ska gå lika lätt att skära lök som att skära i kylskåpstempererat smör ungefär. Min lökskärarkniv är ingen fräsig kockkniv, men den är vass som fan, vässar den ofta. Skär allt med den.
sugrövmanövern
 
Inlägg: 11110
Anslöt: 2007-01-12
Ort: Marianergraven

Kockens bästa tips

Inläggav slackern » 2014-06-16 16:25:30

Miche skrev:
sugrövmanövern skrev:Med en vass kniv slipper man gråta när man hackar lök.
Sån skärpa har jag inte lyckats uppnå i min bästa kniv, ska prova att vässa den extra nästa gång jag ska hacka lök.

Annars brukar jag ställa mig vid vasken, lägger skärbrädan tvärs över och hackar löken under rinnande kallt vatten, det blir helt tårfritt då.


Du vet väl att du kan lämna in kniven på slipning? Det brukar krogar göra efter ett tag. Även fast dom har brynen för att slipa knivarna med vilket dom gör ofta.
slackern
 
Inlägg: 44146
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Kockens bästa tips

Inläggav Kattmat » 2015-05-27 17:29:52

Om man lagar något som får en grå och tråkig färg (sås t.ex.), kan man ha i lite gurkmeja. Det smakar nästan ingenting, men ger en fin gul färg.

Eftersom det inte smakar mycket, kan man ha det i nästan vad som helst utan att behöva oroa sig. Även efterrätter, marmelader och liknande.
Kattmat
 
Inlägg: 219
Anslöt: 2015-01-07
Ort: Södra Sverige

Kockens bästa tips

Inläggav kiddie » 2015-05-27 18:06:06

Använder du inte mjölk men får gäster vid oanade tillfällen som vill ha mjölk i kaffe eller te, köp lite mjölk och frys i istärningspåsar eller liknande. Då kan du lätt ta fram rätt mängd till dina gäster.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15535
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Kockens bästa tips

Inläggav snuggelhund » 2015-05-27 18:28:58

Ska du göra Flygande Jakob ha då gärna i italiensk salladskrydda.

Det tillför verkligen en extra dimension av smak. Rekommenderas varmt.
snuggelhund
 
Inlägg: 3257
Anslöt: 2010-07-16
Ort: Eslövs kommun

Återgå till Intressanta intressen



Logga in