Väldigt förenklad matlagning
Väldigt förenklad matlagning
Miche skrev:Limpan är en form av bröd som togs fram efter kriget då det fanns ett rejält överskott av socker, livsmedelsindustrin skapade då limpor och annan mat där sockret kunde användas (källa: min ex.)
Ordet limpa i brödsammanhang är betydligt äldre än så, med anor från 1500-talet (enligt SAOB, http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.ph ... 41/13.html).
Ur SAOB:
mjukt bröd, vanl. av råg, ofta kryddat l. syrat, i form av en tjock o. rund l. avlångt rundad bulle
Wiktionary:
(vardagligt) (avlångt) bröd
Fraser: från ax till limpa
Väldigt förenklad matlagning
Limpa känns rätt synonymt med sötlimpa, men egentligen behöver det ju inte vara så.
Väldigt förenklad matlagning
Köp fylld färskpasta.
Koka pastan i 2-3 minuter.
Slå av vattnet och lägg upp på tallrik.
Ev på med lite riven parmesan och olivolja.
Koka pastan i 2-3 minuter.
Slå av vattnet och lägg upp på tallrik.
Ev på med lite riven parmesan och olivolja.
- Kevlarsoul
- Inlägg: 5748
- Anslöt: 2006-12-08
- Ort: Nybro
Väldigt förenklad matlagning
Har man ris kvar sedan gårdagen kan man göra stekt ris eller risotto. Man har en stor panna där man steker det man vill ha i, t ex hackad lök och smulad färsk svamp, vänder ner riset och rör om. Eller litegranna färdiga wokgrönsaker ur en fryst påse, fräs till tinat och varmt, rör i riset och eventuellt lite soja, ostronsås och ett ägg som får steka tills ägget är klart. Till det senare vill jag ha tikka masalakrydda men det är ju valfritt hur man kryddar.
Re: Sv: Väldigt förenklad matlagning
Kevlarsoul skrev:Köp fylld färskpasta.
Koka pastan i 2-3 minuter.
Slå av vattnet och lägg upp på tallrik.
Ev på med lite riven parmesan och olivolja.
Rätten heter faktiskt ravioli eller tortelini beroende på om det är fyrkantiga kuddar eller som runda däck.
Väldigt förenklad matlagning
Du verkar vilja veta namn på rätter. De gammaldaxa rätter jag beskrev kallas potatis med söl (sölet kan vara allt möjligt, behöver inte vara svamp) och löksälta. Detta är dialektala namn. Jag vet inte vad de heter på nutida rikssvenska om de har namn.
Re: Sv: Väldigt förenklad matlagning
Zirre skrev:Köpte pågenlimpan som inte innehåller socker enligt innehållsförteckningen.
Inte socker men väl tre sorters sirap, vilket förklarar den söta smaken.
Mattips!
Mattips väldigt enkelt och gott.!
Ugnstekt kyckling på låg värme ca 1 timme 15-30 min. Pensla med soja, salt, peppar eventuellt en citronklyfta i kycklingen. rikligt med sallad samt lite bröd. Klart!
En enkel maträtt även som middagsbjudning.
Jag brukar ta 4 kycklingar på en gång.
Ugnstekt kyckling på låg värme ca 1 timme 15-30 min. Pensla med soja, salt, peppar eventuellt en citronklyfta i kycklingen. rikligt med sallad samt lite bröd. Klart!
En enkel maträtt även som middagsbjudning.
Jag brukar ta 4 kycklingar på en gång.
Väldigt förenklad matlagning
Fiskpinnar, potatis och remouladsås kanske är nåt som kan lagas på ett enkelt sätt.
- Tor_och_i2p
- Inaktiv
- Inlägg: 773
- Anslöt: 2011-08-11
- Ort: IPv4+IPv6
Väldigt förenklad matlagning
En annan sak som är enkel men som kräver lite övning med tajming är ungsstekt potatis och kött.
Man börjar med att hacka de råa grönsakerna man ska ha till så får man det gjort.
Sedan tar man tvättad potatis med skalet kvar (lite fel årstid för detta nu när färskpotatisen börjar komma) och klyver dem i "lagom" klyftor, ca 4 för små och 6 för stora, lägger i smord ugnsfast form eller i långpanna om man gör för flera än en. Man kan ringla LITE olivolja över. Ugnstemp 200-225 grader, tar kanske 25-30 min, potatisen ska vara mjukbakad och fått lite "blåsor". Bäst är om alla får salta efter behag på tallriken, örtsalt kan vara gott.
Medan potatisen bakas i ugnen gör man köttet, kotlett eller karré är helt OK men ibland kan man dyka på fläskfilé som är billigare än dessa! Hur man bäst steker kött är svårt att förklara, det måste man nästan prova sig fram till. Men en regel är att ha lite smör i pannan och inte lägga i köttet förrän smörbubblorna börjar avta, då får man fin stekyta. Sedan sänker man värmen efter ett tag och låter köttet bli helt genomstekt (viktigt för gris inte för att det varit trikinutbrott på eeevigheter), lätt att kolla att det är klart genom att snitta köttet, det ska inte vara rött utan vitt inne i. Min favvokrydda till köttet i denna rätt är örtpeppar som finns på en liten kryddpåse.
Man börjar med att hacka de råa grönsakerna man ska ha till så får man det gjort.
Sedan tar man tvättad potatis med skalet kvar (lite fel årstid för detta nu när färskpotatisen börjar komma) och klyver dem i "lagom" klyftor, ca 4 för små och 6 för stora, lägger i smord ugnsfast form eller i långpanna om man gör för flera än en. Man kan ringla LITE olivolja över. Ugnstemp 200-225 grader, tar kanske 25-30 min, potatisen ska vara mjukbakad och fått lite "blåsor". Bäst är om alla får salta efter behag på tallriken, örtsalt kan vara gott.
Medan potatisen bakas i ugnen gör man köttet, kotlett eller karré är helt OK men ibland kan man dyka på fläskfilé som är billigare än dessa! Hur man bäst steker kött är svårt att förklara, det måste man nästan prova sig fram till. Men en regel är att ha lite smör i pannan och inte lägga i köttet förrän smörbubblorna börjar avta, då får man fin stekyta. Sedan sänker man värmen efter ett tag och låter köttet bli helt genomstekt (viktigt för gris inte för att det varit trikinutbrott på eeevigheter), lätt att kolla att det är klart genom att snitta köttet, det ska inte vara rött utan vitt inne i. Min favvokrydda till köttet i denna rätt är örtpeppar som finns på en liten kryddpåse.
Väldigt förenklad matlagning
kiddie skrev:Man börjar med att hacka de råa grönsakerna man ska ha till så får man det gjort.
Eeep! Här är det redan åt helvete för tillkrånglat.
Väldigt förenklad matlagning
nallen skrev:Eeep! Här är det redan åt helvete för tillkrånglat.
OK, då backar vi lite. Ta några stora tvättade potatisar och picka dem med gaffel eller vass kniv ca 10 ggr per potatis. Lägg på ett fat som tål micro. Kör tills potatisarna är bakta (10 min?), öppna sedan skalet i toppen och ha på keso med löksmak eller olivsmak och ev en liten klick smör.
Väldigt förenklad matlagning
Falafelrulle!
Ingredienser:
Falafel
Tortillabröd
Hackade grönsaker tex isberg, lök, tomat
Feferoni på burk
Röd sås tex kebabsås
Vit sås tex vitlökssås
Man hackar grönsakerna och tar fram såserna, feferonin samt tortillabröd och frysta falaflar.
Micra så många falaflar du vill ha, tar cirka 1,5 minuter
Man lägger alltihopa på ett tortillabröd, sätter sig vid datorn och rullar ihop det och slafsar i sig samtidigt som man chattar eller gör något annat kul på datorn.
Ingredienser:
Falafel
Tortillabröd
Hackade grönsaker tex isberg, lök, tomat
Feferoni på burk
Röd sås tex kebabsås
Vit sås tex vitlökssås
Man hackar grönsakerna och tar fram såserna, feferonin samt tortillabröd och frysta falaflar.
Micra så många falaflar du vill ha, tar cirka 1,5 minuter
Man lägger alltihopa på ett tortillabröd, sätter sig vid datorn och rullar ihop det och slafsar i sig samtidigt som man chattar eller gör något annat kul på datorn.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Väldigt förenklad matlagning
Jag har en rätt jag tycker är löjligt enkel:
Koka upp vatten, Ha i 10-minuterspasta och skuren broccoli. Koka 10-12 min, häll av vattnet och blanda i fetaost. Ät!
En till enkel:
Fräs gul lök (mängden bestämmer du själv) ha i lite svartpeppar och en burk krossade tomater. Puttra en stund. Ät med pasta och fetaost.
Jo, Zima33 gillar fetaost.
Koka upp vatten, Ha i 10-minuterspasta och skuren broccoli. Koka 10-12 min, häll av vattnet och blanda i fetaost. Ät!
En till enkel:
Fräs gul lök (mängden bestämmer du själv) ha i lite svartpeppar och en burk krossade tomater. Puttra en stund. Ät med pasta och fetaost.
Jo, Zima33 gillar fetaost.
Väldigt förenklad matlagning
Zima33 skrev:Fräs gul lök (mängden bestämmer du själv) ha i lite svartpeppar och en burk krossade tomater. Puttra en stund. Ät med pasta och fetaost.
Det där ska jag testa, har krossade tomater jag måste göra av med! Och älskar all sorts ost. Kan tänka mig att det även passar med stekt halloumi till, om man ids.
På tal om det, jag brukar steka halloumi och ha en stor hög påsförpackad ruccola till det, och om jag ids några halverade cocktail eller plommontomater. Har jag svarta oliver och soltorkade tomater slänger jag på lite sånt.
- sugrövmanövern
- Inlägg: 11110
- Anslöt: 2007-01-12
- Ort: Marianergraven
Väldigt förenklad matlagning
Zima33 skrev:
Fräs gul lök (mängden bestämmer du själv) ha i lite svartpeppar och en burk krossade tomater. Puttra en stund. Ät med pasta och fetaost.
Glömde skriva att man kan ha i linser eller bönor också.
Väldigt förenklad matlagning
I helgen köpte jag matjessill i burk, potatis, gräddfil och gräslök. Kokade potatis i Lördags och i Söndags. Sedan var det bara att skölja gräslöken med vatten som jag klippte(över tallriken) båda dagarna. Sedan hällde jag i lite gräddfil(borde tagit en bild efter att jag blandat ihop det) och sedan öppnade jag bara matjessill burken och la till fiskbitarna med en gaffel.
Så min 'mat' för Lördag och Söndag var potatis+matjessill+gräslök+gräddfil som jag åt båda dagarna. Det var färskpotatis som en bekant sa att min inte behöver skala men vissa potatis bara kände jag mig tvungen att skala. Jag föredrar att skala potatisen så att jag minimerar risken för att få jord i maten.
Så min 'mat' för Lördag och Söndag var potatis+matjessill+gräslök+gräddfil som jag åt båda dagarna. Det var färskpotatis som en bekant sa att min inte behöver skala men vissa potatis bara kände jag mig tvungen att skala. Jag föredrar att skala potatisen så att jag minimerar risken för att få jord i maten.
- Tor_och_i2p
- Inaktiv
- Inlägg: 773
- Anslöt: 2011-08-11
- Ort: IPv4+IPv6
Väldigt förenklad matlagning
Jag stavade fel. Det ska stå vissa potatisar istället för vissa potatis.
- Tor_och_i2p
- Inaktiv
- Inlägg: 773
- Anslöt: 2011-08-11
- Ort: IPv4+IPv6
Väldigt förenklad matlagning
Skrubba den istället. Resten av jorden brukar lossna när man kokar den så färsk potatis med skal är supergott och nyttigt.Tor_och_i2p skrev:Jag föredrar att skala potatisen så att jag minimerar risken för att få jord i maten.
Väldigt förenklad matlagning
Jag vet en maträtt som är enkel men ni skulle säkert tycka att den är för knepig
Väldigt förenklad matlagning
KINAGRYTA MED PASTA
Ingredienser, 4 portioner
5 hg Köttfärs – Nöt
2.5 hg Vitkål
2 st Morötter
1.5 dl Vispgrädde
3 msk Soya Kinesisk
1 krm Svartpeppar Malen
Till servering
4 hg Pasta
Vitkålssallad
2.5 hg Vitkål
2 msk Olivolja
1 msk Vinäger
Gör så här
1. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
2. Kinagryta: Skölj och strimla vitkålen. Skala och riv moroten.
3. Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn färs, vitkål och morot tills färsen är genomstekt och kålen är glansig.
4. Häll på vispgrädde och smaka av med soja och peppar.
5. Strimla vitkålen med t ex en osthyvel. Smaksätt med olja, vinäger salt och peppar.
Serveras kinagrytan med nykokt pasta och vitkålssallad.
Ingredienser, 4 portioner
5 hg Köttfärs – Nöt
2.5 hg Vitkål
2 st Morötter
1.5 dl Vispgrädde
3 msk Soya Kinesisk
1 krm Svartpeppar Malen
Till servering
4 hg Pasta
Vitkålssallad
2.5 hg Vitkål
2 msk Olivolja
1 msk Vinäger
Gör så här
1. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
2. Kinagryta: Skölj och strimla vitkålen. Skala och riv moroten.
3. Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn färs, vitkål och morot tills färsen är genomstekt och kålen är glansig.
4. Häll på vispgrädde och smaka av med soja och peppar.
5. Strimla vitkålen med t ex en osthyvel. Smaksätt med olja, vinäger salt och peppar.
Serveras kinagrytan med nykokt pasta och vitkålssallad.