Tips på veganmat
72 inlägg
• Sida 1 av 3 • 1, 2, 3
Tips på veganmat
Har ni några bra recept på god veganmat?
Jag kan själv rätt så många bra recept på veganmat, men det skulle vara trevligt med nya maträtter. Jag behöver lite inspiration då jag har tröttnat på det mesta.
Jag kan själv rätt så många bra recept på veganmat, men det skulle vara trevligt med nya maträtter. Jag behöver lite inspiration då jag har tröttnat på det mesta.
Tips på veganmat
Sadistic skrev:vilken typ av vegan är du?
Alltså..en vegan avstår från alla animaliska livsmedel. Och jag är vegan.
Jag äter varken mejeriprodukter eller ägg. Hade jag ätit det så hade jag varit vegetarian.
Jag ber om ursäkt, kanske borde ha förklarat detta.
Tips på veganmat
ok, jag tänkte för det finns ju tex lacto ovo veganer och kände då att det var lika bra att fråga ._.
du kan ju prova på en ugns grej jag brukar göra när vi grillar, det är rätt gott
du behöver zucchini, tomater, svamp och vitlök.
skär zucchinin i mynt och stek sedan så dom får en gyllenbrun färg på varje sida, lägg sedan mynten i botten av en ugnsform. skär sedan mynt av tomaten och lägg ovanpå zucchinin.
stek svampen tillsammans med valfritt stekfett och fräs den med vitlöken, sätt sedan ovanpå tomaterna och placera sist i ugnen där du låter det tillagas tills det är klart.
jag tycker det är riktigt gott, i ursprungs receptet steker man svampen med smör och tillägger keso över allting innan man sätter i ugnen.
om jag hade kunnat receptet på min grannes veg lasagne hade jag gett det till dig med, den var toppen
tycker du om sushi btw? ( finns veg variant )
du kan ju prova på en ugns grej jag brukar göra när vi grillar, det är rätt gott
du behöver zucchini, tomater, svamp och vitlök.
skär zucchinin i mynt och stek sedan så dom får en gyllenbrun färg på varje sida, lägg sedan mynten i botten av en ugnsform. skär sedan mynt av tomaten och lägg ovanpå zucchinin.
stek svampen tillsammans med valfritt stekfett och fräs den med vitlöken, sätt sedan ovanpå tomaterna och placera sist i ugnen där du låter det tillagas tills det är klart.
jag tycker det är riktigt gott, i ursprungs receptet steker man svampen med smör och tillägger keso över allting innan man sätter i ugnen.
om jag hade kunnat receptet på min grannes veg lasagne hade jag gett det till dig med, den var toppen
tycker du om sushi btw? ( finns veg variant )
Tips på veganmat
Sadistic skrev:ok, jag tänkte för det finns ju tex lacto ovo veganer och kände då att det var lika bra att fråga ._.
du kan ju prova på en ugns grej jag brukar göra när vi grillar, det är rätt gott
du behöver zucchini, tomater, svamp och vitlök.
skär zucchinin i mynt och stek sedan så dom får en gyllenbrun färg på varje sida, lägg sedan mynten i botten av en ugnsform. skär sedan mynt av tomaten och lägg ovanpå zucchinin.
stek svampen tillsammans med valfritt stekfett och fräs den med vitlöken, sätt sedan ovanpå tomaterna och placera sist i ugnen där du låter det tillagas tills det är klart.
jag tycker det är riktigt gott, i ursprungs receptet steker man svampen med smör och tillägger keso över allting innan man sätter i ugnen.
om jag hade kunnat receptet på min grannes veg lasagne hade jag gett det till dig med, den var toppen
tycker du om sushi btw? ( finns veg variant )
Det låter gott! Jag ska absolut göra den här maträtten nån dag.
Jag har aldrig smakat sushi. Det ser inte så aptitligt ut ahah
Tips på veganmat
Sadistic skrev:ok, jag tänkte för det finns ju tex lacto ovo veganer och kände då att det var lika bra att fråga ._.
Nja du tänker på lakto-ovo-vegetarianer. En vegan äter aldrig animalisk föda.
- Bjäbbmonstret
- Inlägg: 10578
- Anslöt: 2007-11-15
- Ort: Mälardalen
Tips på veganmat
Det är faktis riktigt gott om man gör rätt
en av mina favoriter är avocado sushi, gurk sushi, man kan blanda dom två i samma rulle tillsammans med morot också.
det som brukar göra att man inte gillar sushi är risvinägern och tanken på rå fisk så om man absolut vill köra det safe kan man göra utan risvinäger etc men jag rekomenderar verkligen avocado sushi
en av mina favoriter är avocado sushi, gurk sushi, man kan blanda dom två i samma rulle tillsammans med morot också.
det som brukar göra att man inte gillar sushi är risvinägern och tanken på rå fisk så om man absolut vill köra det safe kan man göra utan risvinäger etc men jag rekomenderar verkligen avocado sushi
Tips på veganmat
Bjäbbmonstret skrev:Sadistic skrev:ok, jag tänkte för det finns ju tex lacto ovo veganer och kände då att det var lika bra att fråga ._.
Nja du tänker på lakto-ovo-vegetarianer. En vegan äter aldrig animalisk föda.
Kanske jag gör? jag vet inte xD
första gången jag läste vad du skrev fick min hjärna knäpp så jag läste det som att veganer inte åt djurens mat.
Tips på veganmat
Hemmagjord pizza med antingen korvslantar eller riven marinerad tofu på
Gryta på krossade tomater, röda linser, babyspenat och korv
Korv stroganoff
Rotsaker i ugn med raita
Korv mä brö
Pasta med avokado och tofuröra
Jag är lite insnöad på korv insåg jag nu..
Gryta på krossade tomater, röda linser, babyspenat och korv
Korv stroganoff
Rotsaker i ugn med raita
Korv mä brö
Pasta med avokado och tofuröra
Jag är lite insnöad på korv insåg jag nu..
Tips på veganmat
Nefarious skrev:Hemmagjord pizza med antingen korvslantar eller riven marinerad tofu på
Gryta på krossade tomater, röda linser, babyspenat och korv
Korv stroganoff
Rotsaker i ugn med raita
Korv mä brö
Pasta med avokado och tofuröra
Jag är lite insnöad på korv insåg jag nu..
Pasta med avokado och tofuröra låter supergott
Hur lagar jag det?
Tips på veganmat
Vatten skrev:Pasta med avokado och tofuröra låter supergott
Hur lagar jag det?
Superenkelt Mixa avokado, i med örter, släng på lite tofukuber och cocktailtomater.
Tips på veganmat
soppor med rotfrukter och färska krydor
ungersk letcho , vegansk variant
sallade med rivna morötter, rotselleri, äpple
ungersk letcho , vegansk variant
sallade med rivna morötter, rotselleri, äpple
Tips på veganmat
elle skrev:soppor med rotfrukter och färska krydor
ungersk letcho , vegansk variant
sallade med rivna morötter, rotselleri, äpple
Bra tips! Men vad är Ungersk letcho? Hur gör man det?
Tips på veganmat
Vatten skrev:Har ni några bra recept på god veganmat?
Jag kan själv rätt så många bra recept på veganmat, men det skulle vara trevligt med nya maträtter. Jag behöver lite inspiration då jag har tröttnat på det mesta.
Pulled jackfruit. Finns mängder med recept på denna underbara frukt - jackfrukt säljs oftast i konserver hos diverse asiatiska livsmedelsaffärer för 15-30kr styck.
Fyll en baguette med pulled jackfruit, släng till rivna morötter och hackad lök. nom.
- dasunbedingte
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 2690
- Anslöt: 2012-07-23
- Ort: Kibbutz.
Tips på veganmat
Vatten skrev:Men vad är Ungersk letcho? Hur gör man det?
Lecho :
8 paprikor gröna gula röda
eller vilken färg som helst
6 tomater ( röda )
4 gula lökar
3 msk matolja ( finns hos din ICA-handlare)
3 msk paprikapulver
2 tsk salt ( vitt )
Hacka löken grovt mellan tummen och pekfingret
Fräs löken i matoljan tills den blir mjuk
( ingen Viagra )
Häll i paprika pulvret och rör runt någon minut
Skär de övriga grönsakerna grovt och lägg i grytan.
Salta
Låt puttra ca 20 - 30 min på medelsvag värme
OBS inget vatten. Grönsakerna innehåller tillräckligt
med vätska som blir en underbar sås.
http://lajos.se/lajweb/lecho.htm
Här har du lite tips på ungersk mat och kött kan man alltid byta mot sojakött eller grönsaker.
http://www.abc.se/~m10217/ilona/recept.htm
Tips på veganmat
Pizza... tar tid att göra men gott!! Gillar vegetarisk pizza men borde vara OK att göra vegansk oxo med veganost gjord för pizza. Man behöver inte så mycket ost tycker jag personligen.
Man gör bara en vanlig pizzadeg på mjöl, olja, vatten, jäst och lite salt. (Vet att vissa veganer inte äter jäst men den är väl en svamp?) Vill man ha tunn botten låter man den bara jäsa en gång, för tjock pizza låter man den jäsa en gång till efter att ingredienserna är på (jag föredrar det första).
Sedan tycker jag det blir bäst om man tar tomatsås först och sedan strör på lite ost. Vissa kör osten på toppen men det tycker jag blir bakvänt och upplever oxo det går åt mer ost om man tar den på toppen. Basilika eller oregano tycker jag inte hör till pizza alls.
Kanske lite halvtrist men mitt favoritpålägg på pizzan är, ringar av rå rödlök (mycket!), svarta oliver, klyftor av färsk tomat, lite hackad eller ringad feferoni (jag kör på den mildaste) och eventuellt lite tunnskivad zucchini och/eller nåra bitar färsk champinjon.
Sedan känns det godare tycker jag om man vill ha sallad till att ha lite "finsallad", typ ruccola istf pizzasallad.
Man gör bara en vanlig pizzadeg på mjöl, olja, vatten, jäst och lite salt. (Vet att vissa veganer inte äter jäst men den är väl en svamp?) Vill man ha tunn botten låter man den bara jäsa en gång, för tjock pizza låter man den jäsa en gång till efter att ingredienserna är på (jag föredrar det första).
Sedan tycker jag det blir bäst om man tar tomatsås först och sedan strör på lite ost. Vissa kör osten på toppen men det tycker jag blir bakvänt och upplever oxo det går åt mer ost om man tar den på toppen. Basilika eller oregano tycker jag inte hör till pizza alls.
Kanske lite halvtrist men mitt favoritpålägg på pizzan är, ringar av rå rödlök (mycket!), svarta oliver, klyftor av färsk tomat, lite hackad eller ringad feferoni (jag kör på den mildaste) och eventuellt lite tunnskivad zucchini och/eller nåra bitar färsk champinjon.
Sedan känns det godare tycker jag om man vill ha sallad till att ha lite "finsallad", typ ruccola istf pizzasallad.
Tips på veganmat
Mitt enda egna recept, praktiskt taget och superenkelt:
Passar ruskigt bra ihop, antagligen nyttigt:
Man tar ca 250-300 g spenat, t.ex ett halvt paket, lagom stort och lägger i en kastrull för att tina lite lagom fort.
Och blandar i en burk kikärter, när spenaten börjar smälta.
Blandar lite salt i, ätes ljummet/kallt.
/notwoodstock
Passar ruskigt bra ihop, antagligen nyttigt:
Man tar ca 250-300 g spenat, t.ex ett halvt paket, lagom stort och lägger i en kastrull för att tina lite lagom fort.
Och blandar i en burk kikärter, när spenaten börjar smälta.
Blandar lite salt i, ätes ljummet/kallt.
/notwoodstock
- notwoodstock
- Inlägg: 3939
- Anslöt: 2013-12-22
- Ort: Stockholm
Tips på veganmat
Heil Seitan.
- dasunbedingte
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 2690
- Anslöt: 2012-07-23
- Ort: Kibbutz.
Tips på veganmat
Husmanskost från förr, potatis och söl (i repris på forumet men lite annorlunda).
Kokt potatis.
Till det, hackad gul lök och bitar av färsk svamp, stekt, kryddad med lite salt och svart- och vitpeppar, ha det antingen som det är eller gjord till sås med ngn mjölkersättningsprodukt.
Lingon till.
Kokt potatis.
Till det, hackad gul lök och bitar av färsk svamp, stekt, kryddad med lite salt och svart- och vitpeppar, ha det antingen som det är eller gjord till sås med ngn mjölkersättningsprodukt.
Lingon till.
Tips på veganmat
Nefarious skrev:Hemmagjord seitan verkar ju lite sköj, det måste jag testa.
Det är inte så svårt heller, speciellt om en gör snabbvarianten.
För par veckor sedan gjorde jag någon mjöl -kikärtsmix med massa svamp och kryddor som blev en awesome veggoköttdeg. Den här använde jag till burgare, kebab, göttbullar, korv... fungerade att steka, bryna, koka, fritera, ugnsrosta... så jävla god - vette fan vad jag hade i, utan blev bara slänga i ingredienser. ^^
Gluten is the shit!
Kan rekommendera följande sidor om veganmat som är über alles:
Vardagsmatad (f.d oxon) -
Seitan på 20 minuter
23 september - 2012
Att laga seitan inbegriper ibland flera steg och kan vara rätt tidskrävande. Därför har vi arbetat lite med att hitta ett recept som kräver lite färre steg och tar lite mindre tid.
Det här receptet bygger främst på att vi steker och kokar vår seitan i samma panna. Dessutom så skär vi upp glutendegen i bitar innan vi tillagar den för att det skall gå lite fortare. Seitan innehåller inte så mycket mer fett än det man brukar tillaga det i. I det här receptet har vi i lite jordnötssmör alternativt sådana där praktiska jordnötssås-pellets som man brukar hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Detta går givetvis att hoppa över om man vill eller byta ut mot exempelvis något annat nötfett.
Ingredienser:
2 msk Jordnötssmör eller jordnötssås (fet jordnötssmör är att rekommendera!)
0,5 tsk Lökpulver
0,5 tsk Vitlökspulver
1/2 st Tärning grönsaksbuljong
1 tsk Agavesirap eller liknande
1 tsk Mörk sojasås
1,5 dl Glutenmjöl
2 msk Havregryn
Buljong:
1 st Tärning grönsaksbuljong
4-5 dl Vatten
Gör så här:
Börja med att blanda jordnötssmör, buljongtärningen, sirap, sojasås, lök- & vitlökspulver med 1,5 dl varmt vatten. Låt allting lösa upp sig och rör sedan ned glutenmjöl och havregryn. Knåda ordentligt i 5 minuter och forma sedan degen till en liten limpa. Låt degen vila i 15 minuter.
Skär ca 1 cm tjocka skivor utav degen. Stek sedan skivorna i olja eller margarin 2-3 minuter på vardera sida eller tills de fått en fin färg och krispig yta. Sänk värmen på spisen och slå på buljongen (precis så mycket att den nästan täcker seitanskivorna). Låt buljongen och seitanskivorna småputtra till all vätska sugits upp eller kokat bort.
När pannan är torr så slå på en masked olja och höj värmen igen. Steck seitanbitarna tills de fått lagom fin färg och de inte känns svampiga. Ät och njut!
Veganrecept & Galna upptåg (f.d Ekorren)
146 mil vegan (numera nedlagd tyvärr)
Vegoriket (har också gett ut en del böcker, driver även tidningen VEGO - sveriges första (och enda?) mattidning med uteslutande helvegetariska recept) -
Hans kakor, tårtor och andra efterrätter är inte jättesvåra att göra - dessutom alltid jävligt goda!
Jag har en crush på honom - träffade honom vid en mässa, men blev helt stum.
- dasunbedingte
- Frivilligt inaktiverad
- Inlägg: 2690
- Anslöt: 2012-07-23
- Ort: Kibbutz.
Tips på veganmat
notwoodstock skrev:Mitt enda egna recept, praktiskt taget och superenkelt:
Passar ruskigt bra ihop, antagligen nyttigt:
Man tar ca 250-300 g spenat, t.ex ett halvt paket, lagom stort och lägger i en kastrull för att tina lite lagom fort.
Och blandar i en burk kikärter, när spenaten börjar smälta.
Blandar lite salt i, ätes ljummet/kallt.
/notwoodstock
Tack för ditt tips! Jag tror att jag kanske har ett recept som du kan gilla.
Pastasås med svamp och spenat
Ingredienser
Skivad svamp 500g (jag gör alltid utan svamp)
Fryst bladspenat 250g
Vitlök, hackad 1 st (jag brukar ta 2 st)
Gul lök, hackad 1 st
Torkad basilika
Grönsaksbuljong
Oatly Imat 2 dl
Maizena 1 msk
Salt och peppar
Fräs svamp, spenat, vitlök och lök. Tillsätt buljongen och låt det sjuda i 5 minuter. Häll i Oatly matlagningsgrädde. Därefter kan du ha i Maizena och kryddor.
Tips på veganmat
Tack för alla tips. Jag kommer att laga alla dessa maträtter någon dag.
Men fortsätt gärna att komma med ännu fler förslag!
Men fortsätt gärna att komma med ännu fler förslag!